Στο υπουργικό της Κυριακής η εφεδρεία
Νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή για να ασχοληθεί με τα θέματα της εργασιακής εφεδρείας και του προϋπολογισμού του 2012.
"Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αυτές και μόνο αυτές, καθορίζουν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε" και "σε αυτό πλαίσιο πρέπει να είμαστε συνεπείς", τόνισε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. "Όλοι είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία για να προχωρήσουμε το σχέδιό μας", κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
* Τα τρία σενάρια
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης υπό τον κ. Βενιζέλο για την εφεδρεία τα σενάρια που εξετάστηκαν είναι κυρίως τρία:
-Το... καλό σενάριο, σύμφωνα με το Βήμα, που προβλέπει την ένταξη στην εφεδρεία του προσωπικού που έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια ή έχει δύο χρόνια για να βγει στη σύνταξη. Το σενάριο αυτό κρίνεται, εκτός των άλλων, ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στους ΟΤΑ, χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις μεταξύ των δημάρχων.
-Το... άσχημο σενάριο, το οποίο προβλέπει την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία του προσωπικού που προσελήφθη στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός του ΑΣΕΠ από το 2000 έως σήμερα. Οι δυσκολίες, όμως, που εμφανίζει αυτό το σενάριο είναι ότι η διαδικασία μονιμοποίησης ορισμένων τουλάχιστον υπαλλήλων που προσελήφθησαν εκτός του ΑΣΕΠ έγιναν μέσω του ΑΣΕΠ με το 164/2009 προεδρικό διάταγμα του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου.
- Το... κακό σενάριο, που προβλέπει την απόλυση του προσωπικού και ταυτόχρονα την κατάργηση των οργανικών θέσεων τις οποίες κατέχει. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι εργαζόμενοι θα καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και θα δικαιωθούν, ενώ η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταβάλει και υπέρογκες αποζημιώσεις, εξανεμίζοντας οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη.
Σύμφωνα με Τα Νέα, στη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε από υπουργούς πως υπάρχουν αξεπέραστα συνταγματικά προβλήματα, ειδικά για την εφαρμογή του μέτρου στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς προσκρούει στις διατάξεις περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών γίνεται πλέον λόγος για σενάρια... εφεδροποίησης μόνο του 3% του προσωπικού των συγκοινωνιών - και όχι του 10%, όπως είχε πει η κυβέρνηση.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε προθεσμία για να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα, η οποία έφτασε στην Αθήνα, το θέμα της επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι πάντως αντιδρούν και την Πέμπτη προχώρησαν σε καταλήψεις υπουργείων.