ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Το αγιάζι του Σαββάτου στην ενημέρωση 11 Μαΐου 2013

Το  αγιάζι  του  Σαββάτου  στην ενημέρωση  11 Μαΐου  2013  :



ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :
*** «Τσουχτερά» πρόστιμα για την παραβίασή του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας :
 Πρόστιμα επιβάλλονται από τη Δημοτική Αστυνομία σε όσους παραβιάζουν τον Κανονισμό Καθαριότητας με διάφορους τρόπους, όπως – παραδείγματος χάριν – η εναπόθεση κλαδεμάτων σε πεζοδρόμια, η άναρχη εναπόθεση ανακυκλώσιμων υλικών κ.ά.
Η Υπηρεσία διαπίστωσε το Μεγάλο Σάββατο, για παράδειγμα, άναρχη εναπόθεση ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασιών πλησίον της συμβολής Βασιλέως Γεωργίου και Αριστομένους, ενώ ένας εκ των μπλε κάδων που έχουν τοποθετηθεί εκεί είχε τη δυνατότητα να υποδεχθεί τις συσκευασίες αυτές, ώστε να μην παραμείνουν εκτεθειμένες μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα.
Οι παραβάτες ταυτοποιήθηκαν και θα τους επιβληθούν πρόστιμα, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση κυμαίνονται από 50 έως 150 ευρώ. Σε έτερη περίπτωση, ταυτοποιήθηκε η επιχείρηση που προέβη σε ρίψη φέιγ-βολάν σε δρόμους της Καλαμάτας για τη διαφήμιση των δραστηριοτήτων της, χωρίς να έχει λάβει άδεια από το Δήμο. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόστιμο είναι 400 ευρώ.
Τέλος, ταυτοποιήθηκε παραβάτης που προέβη σε εναπόθεση κλαδεμάτων σε πεζοδρόμιο. Στην περίπτωση αυτή, το πρόστιμο κυμαίνεται μεταξύ 100 και 350 ευρώ.

***  «Κρίση υστερίας» σε επενδυτές και μελετητές για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μικρομεσαίων :
Της Βίκυς Βετουλάκη Σε κατάσταση υστερίας βρίσκονται και στη Μεσσηνία τις τελευταίες ημέρες υποψήφιοι επενδυτές για το πρόγραμμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΕΣΠΑ), καθώς και μελετητές. Μέχρι και χθες, παρά τις αμέτρητες παρεμβάσεις απ’ όλη την Ελλάδα, το υπουργείο Ανάπτυξης παρέμενε αλύγιστο στη θέση του να μη δοθεί νέα παράταση για την υποβολή προτάσεων, η οποία λήγει σήμερα στις 5.00 το απόγευμα.
Εκτός του ότι οι αργίες του Πάσχα έφεραν πίσω την όλη διαδικασία ολοκλήρωσης των φακέλων με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, το πληροφοριακό σύστημα της Διαχειριστικής Αρχής έχει «πέσει στα πατώματα», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία κατάθεσης.
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, είπε ότι πράγματι η αργή λειτουργία του συστήματος έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Ο ίδιος χθες το απόγευμα έστειλε νέα, επείγουσα, επιστολή στο υπουργείο, ζητώντας παράταση έως τέλος Μαΐου.
 «Σπάνε»… υπολογιστές!
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, ενώ από την πρώτη μέρα που προκηρύχθηκε, στις 25 Φεβρουαρίου, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές. Μάλιστα, η αρχική καταληκτική ημερομηνίας υποβολής προτάσεων ήταν η 25η Απριλίου. Πριν καν πλησιάσει η ημερομηνία αυτή, το υπουργείο έδωσε παράταση έως τις 10 Μαΐου.
Όμως, όπως όλα δείχνουν, το χρονικό αυτό περιθώριο δεν ήταν αρκετό, καθώς από τη Δευτέρα του Πάσχα έχουν ξεσπάσει έντονες διαμαρτυρίες για τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος (όπου πρέπει να καταχωρούνται όλα τα στοιχεία και δεδομένα της υποψήφιας επένδυσης με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας, και μέσω του οποίου γίνεται και η κατάθεση της κάθε πρότασης).
Μάλιστα, από προχθές υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί επενδυτές και μελετητικά γραφεία να χάσουν τις προθεσμίες για ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο το υπουργείο μιλούσε ήδη για υποβολή 12.500 προτάσεων, αριθμός που είναι φυσικό να αυξάνεται κατά πολύ όσο οι ημέρες λήξης του προγράμματος πλησιάζουν.
Η δυσλειτουργία του συστήματος είναι δε τέτοια, που τις τελευταίες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούσαν να κάνουν καταχωρήσεις ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας! Χθες δε το απόγευμα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα του συστήματος για κάποια ώρα «κατέρρευσε» και κανείς δεν είχε πρόσβαση.
Από την πλευρά, λοιπόν, των επιχειρήσεων και των μελετητών ζητείται μετ’ επιτάσεως να δοθεί παράταση στην προθεσμία.
 Επιμελητήριο
Μιλώντας στο «Θάρρος» χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σημείωσε ότι μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, πριν από το Πάσχα, έχει ζητηθεί παράταση της ημερομηνίας, αλλά το υπουργείο έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία τονίζει πως δε θα δοθεί.
Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι η παράταση έχει ζητηθεί με την αιτιολογία της κακής λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, όμως φαίνεται το υπουργείο να είναι αρνητικό, καθώς έχει περιορισθεί σημαντικά, όπως τόνισε, ο μετέπειτα χρόνος υλοποίησης των επενδύσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Επίσης, σημείωσε ότι στη Μεσσηνία έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από μικρομεσαίους για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά εξέφρασε την ανησυχία για την υλοποίηση των προτάσεων που θα εγκριθούν. Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα με την ίδια συμμετοχή που πρέπει να καταβάλουν οι επενδυτές για την υλοποίηση της επένδυσης, καθώς όσοι δεν έχουν δικά τους χρήματα, θα πρέπει να καταφύγουν σε δανεισμό και οι τράπεζες εξακολουθούν να κρατούν τις στρόφιγγες κλειστές.
«Ακόμα και εγγυητική επιστολή δεν είναι εύκολο να πάρει κάποιος. Μια μεταποιητική επιχείρηση που θέλει να αλλάξει ένα μηχάνημα και έχει κάποια χρήματα, θα μπορέσει να το κάνει. Κάποιος που θέλει να επενδύσει και θα πρέπει να περιμένει να βγάλει χρήματα από την επιχείρηση, θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσει», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Χθες το απόγευμα, πάντως, έστειλε νέα επιστολή με τη σήμανση «εξαιρετικά επείγον» στον υπουργό Ανάπτυξης, με την οποία ζητά παράταση της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων ενίσχυσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέχρι 31 Μαΐου.
Ο κ. Μανιάτης κάνει λόγο για έντονες διαμαρτυρίες μελών του Επιμελητηρίου για τα προβλήματα του πληροφοριακού συστήματος.

*** Τα ονόματα της Σοφίας Φίλντιση και του Μιχάλη Τούμπουρου σε δρόμους της Καλαμάτας :
 
Τη Δευτέρα 29 Απριλίου συνεδρίασε η Επιτροπή Ονοματοθεσίας του Δήμου Καλαμάτας και αποφάσισε την ονοματοθεσία δημοτικών οδών ως Μιχαήλ Τούμπουρου, Γεωργίου Χαρίτου, Σοφίας Φίλντιση, Πασιθέας, Μίλτου Σαχτούρη, Ελεύθερων Πολιορκημένων, Γεωργίου Χορτάτση και Γιώργου Κατσίμπαλη. Επίσης, αποφασίσθηκε η μετονομασία της οδού Βασιλέως Γεωργίου σε Παπαφλέσσα, στο τμήμα βορείως της Λακωνικής, από τους φωτεινούς σηματοδότες έως την έξοδο αυτού του οδικού τμήματος και πάλι στην οδό Λακωνικής, στα Γιαννιτσάνικα.
Η απόφαση της Επιτροπής κατατίθεται ως εισήγηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία καλείται να εγκρίνει το σχετικό πρακτικό. Εφόσον δοθεί έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το θέμα θα εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης.
Επισημαίνεται πως, με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο υπό κατασκευήν περιφερειακός δακτύλιος Καλαμάτας έχει λάβει στο σύνολό του το όνομα του ήρωα Παπαφλέσσα και τώρα προστίθεται το τμήμα του δρόμου βορείως της Λακωνικής, που καταλήγει στον περιφερειακό.

***  Ικανοποίησε τα αιτήματα για το Ριζόμυλος-Καλαμάτα ο Μαν. Αγγελάκας :
 «Ναι» και στις επτά παρατηρήσεις που υπήρχαν στην απόφαση 223/2010 του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης για τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο δρόμος Ριζόμυλος-Καλαμάτας, είπε χθες, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μεσσήνης ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαν. Αγγελάκας. Συγκεκριμένα ο κ. Αγγελάκας δεσμεύτηκε πως ο εν λόγο δρόμος θα είναι ανοιχτός χωρίς ηχοπετάσματα ή συρματοπλέγματα, ήπιας κυκλοφορίας, φιλικός στο περιβάλλον και με χαρακτηρισμό πρωτεύοντος επαρχιακού δικτύου με μέγιστη ταχύτητα τα 50 χιλιόμετρα την ώρα. Θα έχει 12 ισόπεδους κόμβους χωρίς διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας αλλά με νησίδα, με πεζοδρόμιο, με μόνιμο φωτισμό σε μήκος 3 χιλιομέτρων. Υποσχέθηκε επίσης χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες διευκρινήσεις ότι το ύψος του δρόμου θα μειωθεί το μέγιστο 1,7 μέτρα.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση 90 λεπτών, την παρακολούθησε πλήθος κοινού που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα και ο κ. Αγγελάκας ανάμεσα στα άλλα παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, το οποίο, όπως είπε, το χρεώνεται ως εκπρόσωπος του κράτους. Σημείωσε πως είναι η μοναδική ευκαιρία να κατασκευαστεί ο δρόμος μέσω πιστώσεων του ΕΣΠΑ κάτι που σημαίνει πως πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Αφού, όπως διευκρίνισε, το επόμενο αναπτυξιακό πλαίσιο δεν θα προβλέπει πιστώσεις για έργα υποδομών.

*** Σαν σήμερα ...στις 11 Μαϊου
     
Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
ΧΘΕΣ κατόπιν του ληφθέντος υπό της Νομαρχίας μέτρου, του να καλέση τον ανάδοχον των Τροχιοδρόμων Απέργην εις απολογίαν δια παραβάσεις του σχετικού Β. Διατάγματος, δια του οποίου διακανονίζονται τα της κινήσεως των οχημάτων, οι υπάλληλοι της εταιρείας ηρνούντο χθες να δεχθώσιν επιβάτας κρατούντας εις τας χείρας των ακόμη ασημάντου βάρους πράγματα κατά παρερμηνείαν του σχετικού διατάγματος, δια του οποίου απαγορεύεται η μεταφορά πραγμάτων και δεμάτων τα οποία ως εκ του όγκου των ή της οσμής δύνανται στενοχωρώσι τους επιβαίνοντας ουχί όμως και οψωνίων των οποίων το βάρος δεν υπερβαίνει τας 3 οκάδας.
 -Ο εν Παραλία κρεοπώλης Φίκουρας κατηγγέλθη επί αποκρύψει κρέατος, διότι ενώ επώλει κρέας εις τα πλοία ηρνείτο να πωλήση τοιούτον και εις προσερχομένους πολίτας.
 -ΥΠΕΒΛΗΘΗ εις την Νομαρχίαν προς έγκρισιν υπό της Διευθύνσεως της Αστυνομίας διάταξις περί της προστασίας των ζώων. Η διάταξις αύτη εγκρινομένη θέλει τεθή αμέσως εις εφαρμογήν.
πηγή: Αρχείο "Θάρρους"
Γεγονότα
1
267: Η Εκκλησία της Βιέννης διατάζει όλους τους Εβραίους να φορούν ένα διακριτικό σήμα.
1329: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ', κατά την εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων του Ορχάν, ηττάται στη μάχη του Πελεκάνου, στην ασιατική ακτή της Προποντίδος.
1801: Οι πειρατές της Μπαρμπαριάς κηρύσσουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ.
1859: Σημειώνοντα συγκρούσεις στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας. (Σκιαδικά)
1902: Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός Σπυρίδων Μαγγίνας αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξιό νεφρό του. Η εγχείρηση αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις.
1956: Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως.
Γεννήσεις
1878: Κωνσταντίνος Παρθένης, διακεκριμένος ζωγράφος. (Θαν. 25/7/1967)
1905: Μάρκος Βαμβακάρης, ρεμπέτης. (Θαν. 8/2/1972)
1960: Μπόνο Βοξ ή Μπόνο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Πολ Ντέιβιντ Χιούζον, ιρλανδός τραγουδιστής των U2. [Αποφθέγματα]
Θάνατοι
1556: Λέοναρντ Φουξ, γερμανός βοτανολόγος, που έδωσε το όνομά του στο φυτό Φούξια. (Γεν. 17/1/1501)
1982: Πίτερ Βάις, γερμανός θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 8/11/1916)
2009: Διαμαντής Πατέρας, εφοπλιστής και γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού την περίοδο που η ομάδα έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης εναντίον του Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, πατέρας του πρώην προέδρου του Παναθηναϊκού Νικόλα Πατέρα. (Γεν. 1933)
Πηγή: www.sansimera.gr

*** ΚΚΕ Μεσσηνίας: «Ο Δήμαρχος Καλαμάτας χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτικών απογόνων του Χίτλερ και του Μεταξά» :
ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ      Σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (09-05-13), σχετικά με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου για το Πανελλαδικό Φεστιβάλ που θέλει να διοργανώσει η Χ.Α. στην Καλαμάτα στις 3 και 4 Αυγούστου για να τιμήσει την Μεταξική Δικτατορία και αν έχει δώσει άδεια γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή, ο κ. Δήμαρχος (Παν. Νίκας) απάντησε ότι δεν έχει δώσει σχετική άδεια, γιατί το Πάρκο του Λενικού ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να ματαιώσει, ούτε να εμποδίσει την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ γιατί η Καλαμάτα είναι ελεύθερη πόλη και η Ελλάδα είναι ελεύθερη χώρα. Προχώρησε μάλιστα σε ανιστόρητες επισημάνσεις και αντικομμουνισμό λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι Σοβιετία και Ανατολική Γερμανία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Δήμαρχος χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτικών απογόνων του Χίτλερ και του Μεταξά. Δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε να συναντηθεί μαζί τους, ούτε να καλύψει δημοτικό του σύμβουλο που παραβρίσκεται επανειλημμένα σε εκδηλώσεις της Χ.Α. Και όχι μόνο αυτό αλλά, ανέφερε ότι ενοχλείται από τις δραστηριότητες, τα πανό και τις αφίσες του ΚΚΕ.
Καλούμε το λαό του Δήμου της Καλαμάτας να δώσει ηχηρή απάντηση στον φασισμό και στον ολισθηρό κατήφορο της Δημοτικής Αρχής. Καλούμε τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του Φεστιβάλ μίσους, ρατσισμού και προσβολής της ιστορικής μνήμης.                                                                                         10-05-2013
 
***  Έκτακτη γενική συνέλευση της Α΄ ΕΛΜΕ την Τρίτη για το θέμα της απεργίας :
 Της Μαρίας Νίκα
 Έκτακτες γενικές συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ της χώρας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ενδεχόμενης απεργίας των καθηγητών στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.
Στην Καλαμάτα, όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Βασίλης Γεωργιόπουλος, η γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη το απόγευμα στο 3ο Λύκειο (πρώην Παραλίας), όπου θα συζητηθεί η εισήγηση της ΟΛΜΕ (η οποία αναμενόταν χθες βράδυ μετά τη συνεδρίασή της). Ακολούθως, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα γενική συνέλευση όλων των προέδρων των ΕΛΜΕ, όπου θα παρουσιαστούν οι αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων.
Εν τω μεταξύ, σε ενημερωτικό κείμενο που μοιράστηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Καλαμάτα από την Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Τα τρία τελευταία μνημονιακά χρόνια οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν υποστεί δραματική μείωση μισθών (ο νεοδιόριστος αμείβεται με το δυσθεώρητο ποσό των 580 ευρώ), συντάξεων, εφάπαξ, καθώς και κατάργηση των δώρων (Χριστουγέννων - Πάσχα) και του επιδόματος αδείας».
Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Ας θυμηθούν, πως για να είναι επαρκής ένας εκπαιδευτικός στην τάξη (πράγμα για το οποίο εμείς παλεύουμε και είμαστε σίγουροι πως και εσείς αυτό επιθυμείτε), για κάθε ώρα που διδάσκει χρειάζεται άλλες δύο ώρες εργασίας στο σπίτι και γι’ αυτό όλες οι μελέτες συσχετίζουν τη μια διδακτική ώρα με τουλάχιστον τρεις ώρες άλλης εργασίας.
Αγαπητοί γονείς, η αντίδρασή μας δεν αφορά τόσο στην αύξηση του ωραρίου, όσο στις παρενέργειες που έχει η αύξηση αυτή στην ποιότητα του παρεχομένου από εμάς εκπαιδευτικού έργου και στην κατάργηση των οργανικών μας θέσεων, που με την ταυτόχρονη υποχρεωτική μετάθεση-εξοστρακισμό μας, θα φέρει απολύσεις, θα αυξήσει περαιτέρω την ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες, και θα εξαφανίσει το κράτος πρόνοιας».

*** Η Καλαμάτα χόρεψε Tάνγκο (νέες Φωτογραφίες και βίντεο) :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Σε ρυθμούς τάνγκο χόρεψε χθες το βράδυ η πόλη μας, αφού στην κεντρική πλατεία σχολές από την Καλαμάτα αλλά και άλλες πόλεις μάγεψαν με τις χορευτικές τους ικανότητες στον Αργεντίνικο αυτό χορό.
Video: 
 
***  Επέτειος Μάχης της Καλαμάτας :
 Την Τρίτη 14 Μαΐου, στις 11.00 το πρωί, διοργανώνεται εκδήλωση μνήμης με την ευκαιρία της 72ης επετείου της Μάχης της Καλαμάτας (28 Απριλίου 1941). Ο Δήμος Καλαμάτας και η Αδελφότητα Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-1941 θα αποτίσουν φόρο τιμής προς όσους πολέμησαν και προς τους πεσόντες στη μάχη της Καλαμάτας, Έλληνες, Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς, Γιουγκοσλάβους και Κύπριους, οι οποίοι αντιμετώπισαν τις επελαύνουσες δυνάμεις του Άξονα, με επίκεντρο των συγκρούσεων το λιμάνι της Καλαμάτας.
Εκ μέρους της Αδελφότητας των Απομάχων θα μιλήσει η Janet Buttery, ενώ η εκδήλωση περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων - προσευχή, απαγγελία ποιήματος, κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής.
 
 *** Οικοδομή ή τουρισμός; :
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη  Διάβαζα, τις προηγούμενες ημέρες, σε κάποια αθηναϊκή εφημερίδα, τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον τουρισμό. Πέρα από τα όποια σχέδια επί χάρτου, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι ξένοι επισκέπτονται τη χώρα μας. Για να ζήσουν σε ένα ασφυκτικό, από το μπετόν, περιβάλλον ή για να γνωρίσουν τον πολιτισμό και να απολαύσουν τις θάλασσές μας;
Διαβάζοντας το ρεπορτάζ, έχεις την εντύπωση πως ευελπιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα με ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως κάποτε η αντιπαροχή. Θεμιτό ίσως, αν αυτό είναι το ζητούμενο, όμως ποια σχέση έχει με τον τουρισμό;
Είναι απαραίτητο να θέσουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Πρωτίστως να εξετάσουμε ποια είναι τα στοιχεία που έλκουν τον επισκέπτη, να τα ενισχύσουμε ώστε να τονώσουμε τη ζήτηση αντί να αβγατίζουμε την προσφορά ή να ονειρευόμαστε αβέβαιες επενδύσεις;
Έχω την εντύπωση πως δε διάβασα τίποτε γι’ αυτά: δεν είδα λέξη για παραδοσιακούς οικισμούς, κίνητρα ανακαίνισης διατηρητέων, αρχιτεκτονική κληρονομιά.
Δε διάβασα για ανάδειξη και αξιοποίηση μνημείων αρχαίων, βυζαντινών και νεότερων, για προστασία του τοπίου, προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών, κουβέντα για διασύνδεση δραστηριοτήτων, καλή διατροφή, και πολλά άλλα που αποτελούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Κι όμως, οι επισκέπτες ειδικά αυτά έρχονται να απολαύσουν, να συνδυάσουν τον πολιτισμό με τους παραδοσιακούς οικισμούς, το τοπίο με την καθαρή θάλασσα και την παραδοσιακή ταβέρνα. Αν, όμως, πνίξεις τους οικισμούς με κτήρια άλλης κλίμακας, όχι μόνο δεν αναδεικνύονται, αλλά εξαφανίζονται.
Οι επισκέπτες δε θέλουν να δουν ακτές κορεσμένες από την ανοικοδόμηση. Αποζητούν την ελευθερία που νιώθει κανείς στην ερημιά, σε συνδυασμό βέβαια με τη σύγχρονη ζωή. Ένα προσόν των ελληνικών ακτών που αποζητούμε να εκμηδενίσουμε. Από υπερπολυτελείς μονάδες, ξεκομμένες από τις τοπικές κοινωνίες, η Μεσόγειος και η Ερυθρά Θάλασσα είναι πλέον γεμάτες.
Κάποια στιγμή θα καταλάβουμε πικρά πως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η λιτότητα, η ποιότητα, η μικρή κλίμακα και, φυσικά, το παρελθόν.
Δε λέω να μη γίνουν καλαίσθητες μονάδες που μπορεί να πληρούν περιβαλλοντικές προδιαγραφές, να προσεχτεί να είναι σε αρμονία με το τοπίο. Όμως, χωρίς προσοχή στην ανάδειξη των πολιτισμικών και περιβαλλοντικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας και αυτές θα χάσουν την αξία τους.
Η αξία, λοιπόν, δεν είναι στη νέα δόμηση: είναι στην παλαιά, στον αδόμητο χώρο που επιτρέπει στις, κουρασμένες από τις πόλεις, αισθήσεις να ανανεωθούν σε ανοιχτούς ορίζοντες. Αυτοί εμπνέουν τον επισκέπτη να επιλέξει τη χώρα μας.
Η αξία είναι στο οικοσύστημα, στους βιότοπούς μας, όπως επίσης στη διατροφή μας, στον τρόπο ζωής μας και την ιστορία. Τα ντουβάρια παίρνουν αξία από το περιβάλλον και όχι αντιστρόφως.
 
 
***
 
***   ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΑΕΙΣ  ΜΑΣ :
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Απριλίου 2013, Κυριακή των Βαϊων.
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/29-04-2013.html, Μ. Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης 29-04-2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/30-2013.html ,Μ. ΤΡΊΤΗ 30 Απριλίου 2013 το αγιάζι της ενημέρωσης.-

ANAΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2013 :
~*  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 01 ΜΑΪΟΣ 2013 .-
~* http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/1-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Τετάρτη 1η Μάη 2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/05/m-02-2013.html , M. ΠΕΜΠΤΗ το αγιάζιθ της ενημέρωσης 02- Μαϊου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/03-2013.html ,  ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης 03- Μαϊου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/05/04-2013.html  , ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΜΑΪΟΥ 2013 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/05-2013.html , ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ στο αγιάζι της ενημέρωσης 05 ΜΑΪΟΥ 2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/06-2013.html, Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 06 Μαΐου 2013 .-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/05/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07-Μαΐου 2013.-
~
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/05/08-2013.html, Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Μαΐου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/09-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Μαϊου 2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/05/10-2013.html , , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 10 -Μαΐου 2013.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/11-2013.html , Το αγιάζι του Σαββάτου στην ενημέρωση 11 Μαΐου 2013.-


***
~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2522  video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =        866  video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =            909    video.-
                                                         Σύνολο  :  4297     βίντεο ανηρτημένα .-

***
** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου