ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...
~
 
 Με τη μετάνοια σβήνουμε κάθε αμαρτία στο άπειρο πέλαγος της φιλανθρωπίας του Θεού.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης


~ 16 Σεπτεμβρίου
Αγίας Ευφημίας (1) (†304). Μάρτυρος Μελιτινής (2). Μαρτίνου επισκόπου παλαιάς Ρώμης.
(1)Έζησε και μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού. Γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική. Οι γονείς της Ψιλόφρων και Θεοδωριανή φρόντισαν ώστε η θυγατέρα τους να αναπτύξει κάθε χριστιανική αρετή. Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και με σταθερό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή, την οποία οργάνωνε προς τιμή του θεού των ειδωλολατρών Άρη. Τότε η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να απέχει από τη γιορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτό συνελήφθη και φυλακίσθηκε. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της οι εχθροί του Χριστού προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πείσουν την Αγία να αρνηθεί την πίστη της και να ασπασθεί τα είδωλα. Όταν συνειδητοποίησαν πως η Ευφημία δεν επρόκειτο να αλλάξει την πίστη της με τα λόγια, τη βασάνισαν φριχτά. Όμως με τη θεία χάρη, η Αγία δεν έπαθε τίποτα από τα βασανιστήρια. Τελικά οι δήμιοι, την έριξαν σε άγρια θηρία και η Ευφημία βρήκε το θάνατο από μία αρκούδα.
(2) Η Αγία Μελιτίνη έζησε επί βασιλείας Αντωνίνου, ο οποίος ήταν πολύ ευσεβής. Ο τότε ηγεμόνας της Θράκης, Αντίοχος από τους πιο σκληρούς πολέμιους των χριστιανών, διέταξε να συλλάβουν την Μελιτίνη, με την κατηγορία ότι διέδιδε το Ευαγγέλιο και τον Χριστό. Προσπάθησε να την κάνει να αλλάξει πίστη αλλά μάταια. Ανέλαβε τότε η γυναίκα του, η οποία με διάφορα ύπουλα μέσα προσπάθησε να κάνει το ίδιο, αλλά τελικά μεταστράφηκε κι εκείνη στον χριστιανισμό. Μαζί με την Μελιτίνη και κρυφά από τον Αντίοχο οι δύο γυναίκες έκαναν πολλούς ειδωλολάτρες χριστιανούς. Όταν το έμαθε ο Αντίοχος τις αποκεφάλισε. ~

Στις 16/09/2017 εορτάζουν:

Αγία Ευφημία, Αγία Μελιτίνη
~  Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
~  Τῷ θείῳ ἔρωτι, Λαμπρῶς ἀθλήσασα, εἰς oσμὴν ἔδραμες, Χριστοῦ πανεύφημε, οἴα νεᾶνις παγκαλῆς, καὶ Μάρτυς πεποικιλμένη, ὅθεν εἰσελήλυθας, ἐiς παστάδα οὐράνιον, κόσμω διανέμουσα, ἰαμάτων χαρίσματα, καὶ σῴζουσα τοὺς σοὶ ἐκβοώντας, χαίροις θεόφρον Εὐφημία.
~*
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
~


~**  Οι Αμερικανοί πιέζουν την Τουρκία για να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης
~  Αμερικανικές πιέσεις προς την Τουρκία για άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης! Αυτό είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον νέο που αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση της φετινής έκθεσης του State Department (αφορά τα γεγονότα του 2016) για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο.
*  Αν και η ετήσια αυτή έκθεση γράφεται από τους ειδικούς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών με μια λογική «αφ’ υψηλού» εποπτείας, αγνοώντας πολλές φορές τοπικές ευαισθησίες και πολιτικοκοινωνικές αναστολές, περιέχει πολύτιμα στοιχεία για το διεθνές σκηνικό της θρησκευτικής έκφρασης, που όπως θα δούμε στη συνέχεια, αφορούν ιδιαίτερα και τη χώρα μας.
Τουρκία, στον απόηχο του πραξικοπήματος
Ξεκινώντας λοιπόν από το κεφάλαιο για την Τουρκία, η αμερικανική έκθεση διαπιστώνει πως και το 2016 στη γειτονική χώρα η θρησκευτική καταπίεση συνεχίζεται και μάλιστα εις βάρος και μουσουλμάνων! Ετσι οι Αλεβίτες που αποτελούν περίπου το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν διακρίσεις, με το κράτος να μην αναγνωρίζει τους ευκτήριους οίκους τους και να παρεμποδίζει τη λειτουργία αλεβίτικων Μέσων Ενημέρωσης, φθάνοντας ακόμη και στο κλείσιμό τους, όπως των Yol TV και TV10, με κατηγορίες περί «διασποράς προπαγάνδας και στήριξης τρομοκρατών». Το μεγάλο γεγονός βέβαια πέρυσι ήταν η απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι, που έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση Ερντογάν να εξαπολύσει μια καταδίωξη των οπαδών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, με μαζικές φυλακίσεις, απολύσεις από δημόσιες υπηρεσίες και κλείσιμο ΜΜΕ. Σύμφωνα με την έκθεση συνελήφθησαν πάνω από 41.000 γκιουλενιστές, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι τέθηκαν υπό περιορισμό για κάποιο χρονικό διάστημα.
Σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο η έκθεση διαπιστώνει πως και το 2016 συνεχίζονται τα πάγια προβλήματα του: η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την οικουμενική διάστασή του, και επιμένει να το θεωρεί ως εκκλησιαστική αρχή της μικρής ορθόδοξης μειονότητας. Επίσης, μόνο Τούρκοι υπήκοοι μπορεί να γίνουν Οικουμενικοί Πατριάρχες, ενώ διατηρείται η έμμεση διαχείριση της πατριαρχικής περιουσίας από διοικητικά συμβούλια και όχι απευθείας, καθώς δεν αναγνωρίζεται ειδικό νομικό καθεστώς στο Φανάρι. Ακόμη, άλυτο παραμένει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της απαλλοτριωμένης περιουσίας της ελληνορθόδοξης κοινότητας (όπως και πολλών άλλων χριστιανικών κοινοτήτων) που δεν έχει επιστραφεί.
Έμφαση δίνεται στην έκθεση, στο ότι διάφορες ισλαμικές και εθνικιστικές ομάδες εξακολουθούν να πιέζουν για τη μετατροπή μνημειακών χριστιανικών εκκλησιών –ανάμεσά τους και η Αγιά Σοφιά– σε τζαμιά. Η έκθεση εντοπίζει πως η συγκεκριμένη καμπάνια των φανατικών εντάθηκε μετά τη λειτουργία του ιερού ναού Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα ως τζαμιού το 2013, ενώ για πάνω από 50 χρόνια ήταν μουσείο. Αναφορά γίνεται και στην πρωινή μουσουλμανική προσευχή που οργανώθηκε στις 28 Μαΐου έξω από την Αγιά Σοφιά στην Πόλη, από την οργάνωση «Ένωση Νέων της Ανατολίας», στο πλαίσιο του εορτασμού της 563ης επετείου της Άλωσης. Την περασμένη χρονιά μάλιστα, η πίεση στην Αγιά Σοφιά είχε και «κυβερνητικό άρωμα», καθώς το κρατικό θρησκευτικό τηλεοπτικό κανάλι Diyanet TV μετέδωσε την ανάγνωση του Κορανίου μέσα από τον ναό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, ενώ, τον Οκτώβριο διορίσθηκε ένας μόνιμος ιμάμης στο Hunkar Kasri – ένα ισλαμικό κτίσμα στον περίβολο της Αγιάς Σοφιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να διεξάγονται και οι 5 ημερήσιες ισλαμικές προσευχές δίπλα στο μνημείο της χριστιανοσύνης και του παγκόσμιου πολιτισμού, ενώ μέχρι τώρα γίνονταν δύο.
Άλλα περιστατικά προκλήσεων που καταγράφονται από τους μεθοδικούς Αμερικανούς είναι η απόπειρα διαφόρων τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης να συσχετίσουν την απόπειρα πραξικοπήματος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο (αλλά και με το εβραϊκό στοιχείο), η ρίψη φυλλαδίων τον Νοέμβριο στη συνοικία του Φαναρίου με κατηγορίες κατά του Πατριαρχείου, ότι αγοράζει με ξένη χρηματοδότηση ακίνητη περιουσία στη συνοικία για να τη μετατρέψει σε «δυτικού τύπου καταστήματα», κάτι που το Πατριαρχείο έχει διαψεύσει, όπως και μια σειρά μικροβανδαλισμών ιερών ναών (όλων των δογμάτων).
~ Από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης η έκθεση αναφέρει πως υπήρξαν πολλές συναντήσεις Αμερικανών αξιωματούχων με εκπροσώπους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων και της Διεύθυνσης Ιστορικών Μνημείων (στην οποία υπάγονται τα χριστιανικά μνημεία), με πιέσεις για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα προωθούν τη θρησκευτική ελευθερία (σημειώνεται η μεγάλη και τελικά απαγορευτική γραφειοκρατία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θρησκευτικών κοινοτήτων και δομών εκτός των σουνιτικών), για επίλυση του ζητήματος της περιουσίας των διαφόρων Εκκλησιών και θρησκειών, ενώ «συζητήθηκαν και συγκεκριμένες περιπτώσεις θρησκευτικών διακρίσεων». Μάλιστα, τόσο ο Αμερικανός πρέσβης όσο και ο πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη επέμεναν για την ιστορική σημασία της Αγιάς Σοφιάς και τον ιδιαίτερο συμβολισμό της ως μνημείου «ειρηνικής συνύπαρξης και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των θρησκειών».
Παράλληλα, σε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός, μίλησαν σε Τούρκους αξιωματούχους «παροτρύνοντάς τους στο να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», κάτι που έκανε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα. Πιέσεις βέβαια που δεν έχουν αποδώσει, ενώ σημειώνεται πως μέσα στο 2016 η Διεύθυνση Δασών της Κωνσταντινούπολης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας δύο εκτάσεων που είχαν επιστραφεί στο Πατριαρχείο το 2012, με την μια να είναι ο λόφος που πάνω του είναι χτισμένη η Σχολή της Χάλκης!
Συνολικά είναι φανερό πως η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, καταγράφοντας πέρα από την κρατική δράση και το σχετικό κλίμα που επικρατεί στη κοινωνία, όπως και στα social media. Ακόμη ασχολείται με την καταπίεση των χριστιανικών δογμάτων (με αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν π.χ. και Αρμένιοι και Σύροι Ορθόδοξοι, αλλά και Προτεστάντες), ενώ εστιάζει στο πρόσφατο κύμα αντισημιτικών δηλώσεων και δράσεων που έχει εμφανιστεί. Μάλιστα η έκθεση αναφέρει πως αρκετά συμβάντα οφείλονται σε δράση φανατικών ισλαμιστών, αλλά και το τουρκικό κράτος δείχνει ξεκάθαρα την ισλαμική στροφή του, επιδοτώντας και πολλαπλασιάζοντας τα θρησκευτικά σχολεία (τα imam hatip), ενώ πάνω από 1.000 ιδιωτικά σχολεία έκλεισαν, ως συνδεόμενα με τις διδασκαλίες του Γκιουλέν.
Γίνεται έτσι φανερό από την έκθεση, πως συντηρείται ένα κλίμα αμερικανικής διπλωματικής πίεσης προς την Τουρκία για ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών, τόσο για ειδικές περιπτώσεις όσο και για γενικότερες μεταρρυθμίσεις. Μια κατάσταση δηλαδή που σίγουρα δεν αφήνει την Τουρκία να εφησυχάσει και ίσως σε κάποιο βαθμό μπορεί να δικαιολογήσει και τη σταδιακή εκτράχυνση των σχέσεων ΗΠΑ και «ερντογανικής» Τουρκίας, η οποία συνεχώς διολισθαίνει προς τον ισλαμισμό.
Η περίπτωση της Αλβανίας
Σε 7% του συνόλου του πληθυσμού υπολογίζει η αμερικανική κυβέρνηση το πλήρωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας, αν και η ίδια η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αλβανίας, όπως και άλλες χριστιανικές ομολογίες, διαμαρτύρονται πως η επίσημη απογραφή του 2011 υποβαθμίζει τους πραγματικούς αριθμούς των πιστών τους. Συνολικά πάντως η αμερικανική έκθεση δεν εντοπίζει κρίσιμα θέματα θρησκευτικής δίωξης στην Αλβανία, αναφέρει όμως το περιστατικό με την κατεδάφιση μιας ορθόδοξης εκκλησίας στις Δρυμάδες, το οποίο προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσης καταγράφεται πως διάφοροι Αλβανοί πολιτικοί επικρίνουν δημόσια τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για τις σχέσεις που –υποτίθεται – ότι έχει με την ελληνική κυβέρνηση. Άλλα αξιοσημείωτα γεγονότα του 2016 ήταν η νομιμοποίηση 137 τζαμιών, η αδρανοποίηση του διαθρησκειακού συμβουλίου της χώρας που δεν συνεδρίασε καθόλου, και η καθυστέρηση στην επιστροφή των περιουσιών των θρησκευτικών κοινοτήτων, περιουσιών που είχαν δημευθεί επί κομμουνιστικού καθεστώτος.
Η ελληνική εικόνα
Η έκθεση του State Department σε ό,τι αφορά τη χώρα μας καταγράφει μια γενικά τυπική εικόνα θρησκευτικής ανεκτικότητας. Την ίδια στιγμή όμως περιγράφονται οι σχετικές νομικές και κανονιστικές εξελίξεις, μια σειρά από τοπικά γεγονότα με θρησκευτικό υπόβαθρο, όπως και διάφορες διαμαρτυρίες θρησκευτικών κοινοτήτων. Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές σε διαδηλώσεις της Χρυσής Αυγής κατά μουσουλμάνων, όπως και διάφορες εμπρηστικές δηλώσεις βουλευτών του ίδιου κόμματος, οι ενστάσεις μουσουλμανικών κοινοτήτων για τις καθυστερήσεις στην ανέγερση τζαμιού και στη δημιουργία ισλαμικού νεκροταφείου στην περιοχή των Αθηνών, όπως και για το σύστημα διορισμού μουφτήδων στη Θράκη. Την ίδια στιγμή καταγράφεται και η διαμαρτυρία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την κρατική γραφειοκρατία που την εμποδίζει να διαχειριστεί πολλά ακίνητά της, όπως και οι εκκλησιαστικές ενστάσεις για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που περιόριζε την επίσκεψη Ιεραρχών στα σχολεία, αλλά και για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Καταγράφεται ακόμη η παροχή αδειών για ευκτήριους οίκους σε διάφορες θρησκευτικές ομάδες, η απόδοση τιμών σε θύματα του Ολοκαυτώματος, κ.ά.
Η έκθεση είναι ιδιαίτερα αναλυτική περιλαμβάνοντας και τα συμβάντα βανδαλισμού κατά θρησκευτικών χώρων, είτε ορθόδοξων (όπως π.χ. η ρίψη μολότοφ στη Μονή Πετράκη) είτε εβραϊκών και μουσουλμανικών. Και βέβαια αναφέρεται και η δράση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, το οποίο συναντάται τακτικά με θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων, με τον υπουργό Παιδείας, διάφορες ΜΚΟ και οργανώσεις, οργανώνοντας μάλιστα και σεμινάρια και συναντήσεις που προωθούν τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο. Αν μη τι άλλο, και εδώ γίνεται φανερό πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική διατηρεί την έντονη δραστηριότητά της στη χώρα μας, με συστηματική καταγραφή και των θρησκευτικών εξελίξεων, που αναγνωρίζονται (όπως είναι λογικό) ως βασικό στοιχείο και των γενικότερων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.

***  Απόφαση-βόμβα της Ιεράς Συνόδου: «Μόνο με άδεια της Συνόδου θα έρχονται οι Αγιορείτες στις μητροπόλεις μας»
~ Του Γιώργου Θεοχάρη: Μόνο με άδεια της θα μπορούν εφεξής  Ηγούμενοι,Ιερομόναχοι και απλοί μοναχοί του Αγίου Όρους να επισκέπτονται και να πραγματοποιούν ομιλίες σε μητροπόλεις και Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ορίζει  η πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
* Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει ιστορικές εξελίξεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Εκκλησία της Ελλάδας και βεβαίως  και μεταξύ της Αθωνικής Πολιτείας. Ουσιαστικά κηρύχτηκε ένας «πόλεμος» μεταξύ  των θεσμών της Ορθόδοξης Εκκλησίας που ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει. Ήδη στο Αγιο Όρος γίνονται ζυμώσεις για την αντίδραση τους. Σαν βόμβα φαίνεται να έπεσε η απόφαση και στο Φανάρι που αναζητά αιτίες και αφορμές.
Η συνοδική απόφαση στάλθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και κοινοποιήθηκε ήδη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την  Ιερά Κοινότητα και σε όλες της Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Ηγούμενος του Αγίου Όρους εξήγησε ότι αυτό ουδέποτε συνέβη στην ιστορία των σχέσεων Εκκλησίας Ελλάδας και Αγίου Όρους και απέδωσε αυτή την εξέλιξη σε άλλους παράγοντες.
«Δεν αφαιρούνται αρμοδιότητες από τους μητροπολίτες. Αλίμονο. Επειδή η Σύνοδος όμως πρέπει να γνωρίζει  τι γίνεται στις μητροπόλεις θα παραχωρούμε  μία άδεια καθαρά  για τυπικούς λόγους»,  εξήγησε στο   ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μητροπολίτης της Αττικής.
 Download [364.16 KB] 
 
*** EKTAKTO! O Μακρόν έδωσε ΕΝΤΟΛΗ

~  Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την άρση του εμπάργκο από το Κατάρ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο AFP.
“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά να καταργηθούν το συντομότερο δυνατό τα μέτρα που βλάπτουν τους κατοίκους του Κατάρ, ιδιαίτερα τις οικογένειες και τους σπουδαστές»,  αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το παλάτι του Ελιζέ.
Ο Γάλλος ηγέτης μίλησε επίσης θετικά για τη διαμεσολάβηση του Κουβέιτ, η οποία αποσκοπεί στην καθιέρωση διαλόγου μεταξύ των αραβικών χωρών και του Κατάρ.

*** ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΟΝΕΩΝ! Ζητούν απαλλαγή των παιδιών από τα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ…

~ Χάος επικρατεί στα ελληνικά σχολεία με το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους γονείς.
Ήδη σας πληροφορήσαμε για τα ανάρμοστα στοιχεία που περιέχουν βιβλία της νέας σχολικής χρόνιας και τώρα, γονείς ζητούν να απαλλαγούν τα παιδιά τους και να μην παρακολουθούν τα θρησκευτικά.
Γονέας ζητάει να μην διδαχθεί το παιδί του ό,τι έχει να κάνει με το Κοράνι και τον Ιουδαϊσμό  γιατί όπως λέει τα συγκεκριμένα κεφάλαια «δεν συνάδουν με τα πιστεύω και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της οικογένειας».


***  Δεν το πιστεύουμε! Αυτά διδάσκουν στα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ... (ΕΙΚΟΝΕΣ)

~  Βιβλίο θρησκευτικών της Γ' και Δ’ Δημοτικού.
«Προσευχές άλλων θρησκευτικών παραδόσεων» είναι η ονομασία ενός κεφαλαίου που αποτελεί μια πρώτη γεύση για να γνωρίσουν τα παιδιά άλλες θρησκείες, όπως το Ισλάμ.

Μάλιστα, βλέπουμε να αναφέρεται και η γνωστή φράση-τρόμος «Μέγας Αλλάχ», ενώ, σημειώνεται και η αρχή της μουσουλμανικής προσευχής.
Εδώ τίθενται κάποια εύλογα ερωτήματα. Τα παιδιά ηλικίας 9-10 ετών, που πηγαίνουν Τετάρτη Δημοτικού, είναι ικανά να αντιληφθούν τις πολύ μεγάλες διαφορές των θρησκειών και να κατανοήσουν ότι κάποιες- όπως το Ισλάμ- έχουν ακραίες θέσεις;
Και επιπλέον, πόσα παιδιά ξέρουν το «Πάτερ Ημών» ή το «Πιστεύω» απ’εξω, χωρίς να χρειάζεται να το διαβάζουν;..



Ίσως να πρέπει να δοθεί έμφαση στην πλήρη γνώση του Χριστιανισμού, ώστε οι μικροί μαθητές να ξέρουν τη θρησκεία τους, παρά να «εισβάλλει» μέσα στα σχολεία- και μάλιστα στα Δημοτικά- αυτή η … πρώτη γνωριμία άλλων θρησκειών.
Εδώ είναι απόσπασμα από το βιβλίο Θρησκευτικών της Β Γυμνασίου.

Ποιος ακριβώς ο λόγος να υπάρχουν αυτά τα αποσπάσματα στο βιβλίο των Θρησκευτικών; Σκοπός είναι η αλλοίωση του θρησκευτικού αισθήματος των Ελληνόπουλων;
Οι γονείς ήδη έχουν αρχίζει να ξεσηκώνονται και μάλιστα, κάποια ζητούν να απαλλαγούν τα παιδιά τους από το μάθημα των Θρησκευτικών

*** ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ! Ήρθαν οι μηνύσεις...

~ Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν σήμερα από κοινού, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση και όλες τις προεκτάσεις της.
"Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι ο χειρισμός της συγκεκριμένης κρίσης εγείρει επιπλέον ερωτήματα αναφορικά με πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της κρατικής μηχανής ή και ιδιωτών οι οποίοι εκλήθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση και να πετύχουν την αποτροπή της επέκτασης της ρύπανσης των υδάτων, πράξεις και παραλείψεις οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν, δεδομένου του ότι η επέκταση της ρύπανσης σε μία τεράστια γεωγραφικά περιοχή καταδεικνύει ότι δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή -ή έστω τον περιορισμό- της ρύπανσης" σημειώνουν μεταξύ άλλων.
Οι δύο δήμαρχοι παραθέτουν και φωτογραφίες από την επιχείρηση καθαρισμού των ακτών της Γλυφάδας.
Ολόκληρο το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς:
 "Αξιότιμε κε Εισαγγελεύ,
 Όπως ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής, 10.09.2017, βυθίστηκε, ενώ ήταν αγκυροβολημένο, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, στον Σαρωνικό Κόλπο, το δεξαμενόπλοιο «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ», κατασκευής έτους 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων, ολικό μήκος 92,3 μέτρα και πλάτος 13,7 μέτρα. Κατά το χρόνο της βύθισης το δεξαμενόπλοιο ήταν φορτωμένο με μεγάλη ποσότητα πετρελαίου, το οποίο αμέσως μετά τη βύθιση απελευθερώθηκε στη θάλασσα.
 Τα αίτια του ναυαγίου δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ, όπως μάθαμε, το Λιμενικό Σώμα ενημερώθηκε για το συμβάν από παραπλέον φορτηγό πλοίο, το οποίο ανέφερε ότι το «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε πάρει επικίνδυνη κλίση.
 Από την πρώτη στιγμή παρατηρήθηκε η εμφάνιση πετρελαιοκηλίδων στο σημείο όπου βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο, ενώ, όπως έγινε γνωστό, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ζήτησε άμεσα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου να γνωστοποιήσει την ποσότητα καυσίμων που μετέφερε το πλοίο στις δεξαμενές του και να αναθέσει σε εταιρεία αντιρρύπανσης τη διαχείριση του συμβάντος. Παράλληλα, πλωτό σκάφος του λιμενικού που βρέθηκε στην περιοχή πόντισε γύρω από το σημείο του ναυαγίου για προληπτικούς λόγους φράγμα αντιρρύπανσης.
 Δυστυχώς, όμως, η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα δεν κατέστη εφικτό -άγνωστο σε εμάς για ποιο λόγο- να περιοριστεί τοπικά στην περιοχή του ναυαγίου, αλλά αντίθετα έχει εξαπλωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, έχοντας φτάσει μέχρι τις παραλίες της Γλυφάδας, ώστε να είμαστε σήμερα, πέντε (5) ημέρες μετά το ναυάγιο, στη δυσάρεστη θέση να μιλάμε, για μία ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά. Ειδικότερα, τα πετρελαιοειδή που διέρρευσαν τα ξημερώματα της Κυριακής, 10.09.2017, στην ευρύτερη περιοχή της Σαλαμίνας εξαπλώθηκαν εκτός του θαλάσσιου χώρου Σαλαμίνας. Το απόγευμα της Τρίτης, 12.09.2017, η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης, 13.09.2017, πετρελαιοκηλίδα εμφανίστηκε στον Άγιο Κοσμά. Την ίδια περίπου ώρα μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδες έφτασαν και στους Δήμους μας, δημιουργώντας ένα μεγάλης έντασης και σοβαρότητας πρόβλημα εκτεταμένης ρύπανσης και έντονης οσμής σε όλο το παραλιακό μέτωπο των πόλεών μας. Οι Δήμοι μας σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Σαρωνικού ήταν από το πρωί της Τετάρτης, 13.09.2017, και είναι διαρκώς έως και σήμερα σε επαγρύπνηση, ενώ παράλληλα προσπαθούμε υπό τις υποδείξεις και οδηγίες του Λιμενικού Σώματος να συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων.
 Παρά τις προσπάθειές μας, όμως, το μέγεθος της ζημιάς είναι ανυπολόγιστο δεδομένου ότι οι παραλίες από τη Σαλαμίνα και την Πειραϊκή έως τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα έχουν γίνει κατάμαυρες, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα (καταστήματα, ξενοδοχεία, αλιείς) και να έχουν αποκλειστεί από τις παραλίες οι λουόμενοι και οι επισκέπτες. Στην Γλυφάδα, ειδικά κατά τη φετινή περίοδο τις παραλίες επισκέφτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, καθότι φέτος για πρώτη φορά μία παραλία της πόλης βραβεύτηκε για την εξαιρετική ποιότητα των υδάτων της με τη γαλάζια σημαία, διάκριση η οποία όμως πλέον έχει καταστεί άνευ σημασίας. Επίσης, σημαντικά έχουν πληγεί οι δραστηριότητες των παράκτιων αλιέων της πόλης, οι οποίοι πρέπει να αναζητήσουν προσωρινά άλλες περιοχές για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους. Εξάλλου, η δραστηριότητα παράκτιων Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και ξενοδοχείων παρουσιάζει πρωτόγνωρη κάμψη. Σημαντική επιβάρυνση έχουν επιπλέον υποστεί οι εγκαταστάσεις του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας (ΑΝΟΓ), ο οποίος φιλοξενεί στις αθλητικές του εγκαταστάσεις ένα μεγάλο αριθμό αθλουμένων, αλλά και οι εγκαταστάσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας που βρίσκονται στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας. Ζημιά έχουν υποστεί και άλλες δημόσιες και δημοτικές υποδομές που βρίσκονται στην παραλία, όπως επί παραδείγματι, η ειδική υποδομή που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Γλυφάδας στην παραλία που διευκολύνει στην είσοδο στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία (sea-track). Στον Άλιμο, ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το πετρέλαιο έχει καλύψει ακόμη και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αθλητικού Συλλόγου Ε.Ν.Ο.Α., όπου προπονούνται πολλές δεκάδες παιδιών και αθλητών, καθώς και Ολυμπιονίκες του ναυταθλητισμού. Την ίδια στιγμή, τόσο οι Δήμοι μας όσο και το Λιμενικό Σώμα καλούμε τους πολίτες να μην πλησιάζουν στις παραλίες, διότι υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων ή έκτακτων περιστατικών υγείας λόγω των οσμών και των αναθυμιάσεων, οι οποίες γίνονται αισθητές ακόμα και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις ακτές.
 Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι ο χειρισμός της συγκεκριμένης κρίσης εγείρει επιπλέον ερωτήματα αναφορικά με πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της κρατικής μηχανής ή και ιδιωτών οι οποίοι εκλήθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση και να πετύχουν την αποτροπή της επέκτασης της ρύπανσης των υδάτων, πράξεις και παραλείψεις οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν, δεδομένου του ότι η επέκταση της ρύπανσης σε μία τεράστια γεωγραφικά περιοχή καταδεικνύει ότι δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή -ή έστω τον περιορισμό- της ρύπανσης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μολονότι είχαν δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδες εξαιτίας της βύθισης του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήδη από την Κυριακή, και παρά το γεγονός ότι οι πετρελαιοκηλίδες αυτές κατευθύνονταν προς τα νότια παράλια της Αττικής λόγω των ανέμων και των θαλασσίων ρευμάτων, οι Δήμοι μας ενημερώθηκαν για την ανάγκη λήψης μέτρων και συνδρομής στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης μόλις το πρωί της Τετάρτης 13.07.2017, δηλαδή τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου.
 Αποτέλεσμα των ανωτέρω αναφερόμενων πράξεων και παραλείψεων είναι η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά που υπέστη ολόκληρος ο Σαρωνικός, από τη Σαλαμίνα μέχρι τα νότια παράλια της Αττικής, εξαιτίας της διαρροής πετρελαίου στο σημείο της βύθισης και της μεταφοράς του σε μία τεράστια γεωγραφική περιοχή. Ειδικότερα και το παραλιακό μέτωπο των πόλεών μας έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά, καθώς σήμερα, έξι μέρες μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου κοντά στη Σαλαμίνα, υπάρχουν ακόμα στις παραλίες μας μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, τις οποίες αντλούμε από τη θάλασσα και καθαρίζουμε από την ακτή. Περαιτέρω έχει πληγεί καίρια η εμπορική και εν γένει οικονομική δραστηριότητα (π.χ. παραλιακά καταστήματα, αλιείς κλπ), ενώ στην ουσία έχει καταστεί απαγορευτική η επίσκεψη των κατοίκων και των επισκεπτών των πόλεών μας στη θάλασσα ή στα παραθαλάσσια καταστήματα και ξενοδοχεία, ο περίπατος στην παραλία, όπως και το μπάνιο των λουομένων. Η ζημιά δε που έχουν υποστεί οι παραλίες μας, δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως δύσκολο είναι να αποκατασταθεί και ο ψυχολογικός φόρτος, όλων όσων κατοικούν στις πόλεις μας και οι οποίοι έχουν γίνει μάρτυρες της άνευ προηγουμένου περιβαλλοντικής ρύπανσης.
 Ε π ε ι δ ή κατά το άρθρο 13 του κωδικοποιημένου νόμου 743/1977 «Περί προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων», που εξακολουθεί να ισχύει, ως ειδικός, κατά το άρθρο 32 παρ. 1 του Ν. 1650/1986 (ΑΠ 247/2000), οι παραβάτες του παρόντος Νόμου αυτού, της «Διεθνούς Σύμβασης του 1973 για την πρόληψη ρύπανσης της θάλασσας» και των Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων που εκδίδονται σε εκτέλεση αυτών τιμωρούνται ποινικά: (i) Αυτοί που με πρόθεση προκαλούν σοβαρή ρύπανση με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος ζημίας ή βλάβης σε πρόσωπα ή πράγματα, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, (ii) Αυτοί που από αμέλεια γίνονται υπαίτιοι των παραπάνω πράξεων τιμωρούνται με φυλάκιση. Αυτοί μπορούν να απαλλάσσονται από κάθε ποινή, αν με δική τους πρωτοβουλία εξουδετερώσουν τη ρύπανση ή αποτρέψουν κάθε βλάβη ή ζημία που μπορεί να επέλθει ή αν με γρήγορη αναγγελία προς τις Αρχές συντελέσουν στην εξουδετέρωση της ρύπανσης, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τις συναφείς δαπάνες.
 Ε π ε ι δ ή, εξάλλου, στο άρθρο 11 του ως άνω νόμου ορίζονται τα εξής: «1. Σε περίπτωση ρύπανσης ή πιθανού κινδύνου πρόκλησης αυτής, ο πλοίαρχος και ο εκπρόσωπος του πλοίου, ο προϊστάμενος ή διευθυντής της εγκατάστασης, καθώς και οι τυχόν εντεταλμένοι υποχρεούνται να αναφέρουν αμέσως το περιστατικό στην αρμόδια Λιμενική Αρχή ή στο Υπουργείο και να λάβουν άμεσα κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή, περιορισμό και αντιμετώπιση της ρύπανσης, ενεργώντας σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια αντιμετώπισης της ρύπανσης. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο αυτός που προκάλεσε τη ρύπανση, οι συνυπεύθυνοι και οι τυχόν εντεταλμένοι αδυνατούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα στην έκταση που απαιτείται, υποχρεούνται να αναθέτουν αμέσως τις εργασίες αυτές σε αναγνωρισμένες επιχειρήσεις αντιμετώπισης της ρύπανσης, ευθυνόμενοι επιπρόσθετα για τις συνέπειες κάθε καθυστέρησης....».
 Ε π ε ι δ ή στο άρθρο 12 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι «1. Για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί από ρύπανση, καθώς και για τις δαπάνες που έχουν γίνει για την αποτροπή ή την εξουδετέρωση αυτής, υπεύθυνος είναι αυτός που προκάλεσε υπαίτια τη ρύπανση και μαζί με αυτόν ευθύνονται σε ολόκληρο και οι παρακάτω: (α) Για πλοία και δεξαμενόπλοια, ο πλοίαρχος, ο πλοιοκτήτης, ο εφοπλιστής, ο διαχειριστής του πλοίου στην Ελλάδα και για πλοία και δεξαμενόπλοια που ανήκουν σε Ανώνυμες Εταιρείες και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος αυτής....».
 Ε π ε ι δ ή κατά το άρθρο 1 εδάφιο ι’ «Πετρέλαιο» είναι κάθε τύπος πετρελαίου που περιλαμβάνει αργό πετρέλαιο, πετρέλαιο εξωτερικής καύσης, στερεά πετρελαιοειδή κατάλοιπα, πετρελαιοειδή απορρίμματα και προϊόντα απόσταξης, καθώς και κάθε άλλος τύπος που, άσχετα από τη σύνθεση του, χαρακτηρίζεται ειδικά από τη Σύμβαση ως πετρέλαιο, κατά το εδάφιο ια’ «Πετρελαιοειδές μίγμα» είναι κάθε μίγμα που περιέχει πετρέλαιο όπως αυτό προσδιορίζεται από τον παρόντα και τη Σύμβαση και κατά το εδάφιο ιδ’ «Ρύπανση» είναι η παρουσία στη θάλασσα κάθε ουσίας, η οποία αλλοιώνει τη φυσική κατάσταση του θαλασσινού νερού ή το καθιστά επιβλαβές στην υγεία του ανθρώπου ή στην πανίδα και χλωρίδα των βυθών και γενικά ακατάλληλο για τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση χρήσεις του.
 Ε π ε ι δ ή το πότε η ρύπανση είναι σοβαρή εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες της συγκεκριμένης περιπτώσεως και οπωσδήποτε είναι σοβαρή όταν απ’ αυτή μπορεί να προκύψει κίνδυνος ζημίας ή βλάβης σε πρόσωπα ή πράγματα (ΑΠ 515/2016).
 Ε π ε ι δ ή εν προκειμένω από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» προέκυψε σοβαρή θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή που διέρρευσαν από το δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε, σύμφωνα με τις ανωτέρω αναφερθείσες ποινικές διατάξεις. Η σοβαρότητα της ρύπανσης, κατά την έννοια των διατάξεων, είναι αυταπόδεικτη, καθόσον μετά το συμβάν της βύθισης έχουν εμφανιστεί πετρελαιοκηλίδες σε έναν εξαιρετικά εκτεταμένο θαλάσσιο χώρο, μεταξύ της νήσου Σαλαμίνας και της Γλυφάδας, οι ακτές των περιοχών στις οποίες έχουν εμφανιστεί οι πετρελαιοκηλίδες έχουν γίνει κατάμαυρες, η οσμή και οι αναθυμιάσεις των πετρελαιοειδών έχουν καταστήσει αφόρητη και την απλή παρουσία κοντά στις ακτές, ενώ ήδη σήμερα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εργάζονται για τον καθαρισμό των ακτών.
 Ε π ε ι δ ή εξ όσων έχουν γίνει γνωστά δεν είναι σαφές αν οι υπαίτιοι της πρόκλησης της ρύπανσης προέβησαν αμέσως στις κατά Νόμο απαιτούμενες ενέργειες ενημέρωσης των Αρχών και αντιμετώπισής της, είτε διά ιδίων μέσων είτε με άμεση ανάθεση του αποκλεισμού της διαρροής σε ειδικό πιστοποιημένο φορέα διαθέτοντα κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.
 Ε π ε ι δ ή η προκληθείσα ρύπανση οφείλεται, αν όχι σε δόλο, σε κάθε περίπτωση σε εγκληματική αμέλεια των κατά Νόμο υπευθύνων προσώπων (πλοίαρχος, πλοιοκτήτης, εφοπλιστής, διαχειριστής του πλοίου στην Ελλάδα, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ιδιοκτήτριας Ανώνυμης Εταιρείας ή/και ο Διευθύνων Σύμβουλος αυτής).
 Ε π ε ι δ ή περαιτέρω ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν σε όσα εντεταλμένα για τον περιορισμό της ρύπανσης πρόσωπα επιλήφθηκαν του συμβάντος (ενδεικτικά κρατικοί υπάλληλοι επιφορτισμένοι με το έργο του περιορισμού της ρύπανσης, πρόσωπα προστηθέντα από ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν τη διαχείριση της κατάστασης κλπ), προκειμένου να διαπιστωθεί αν έπραξαν κάθε τι πρόσφορο και αναγκαίο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ρύπανσης σε τόσο μεγάλη χωρικά έκταση, και ειδικότερα αν έλαβαν άμεσα κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή, περιορισμό και αντιμετώπιση της ρύπανσης, ενεργώντας σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια αντιμετώπισής της και αν εν γένει έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα στην έκταση που απαιτείται ή αν υπαίτια παρέλειψαν να προβούν σε ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει ή έστω περιορίσει την οικολογική καταστροφή.
 Ε π ε ι δ ή ενόψει των ανωτέρω προκύπτουν σαφέστατες ενδείξεις τέλεσης από πλευράς προσώπων, των οποίων την ταυτότητα δεν είμαι σε θέση να καταδείξω, η οποία όμως θα προκύψει από την προανακριτική έρευνα που θα διεξαχθεί, σοβαρότατων αδικημάτων, τα οποία στρέφονται κατά του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας των πολιτών, της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και ιδιωτικής περιουσίας πολιτών.
 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
 Και με ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας.
 ΖΗΤΑΜΕ την άσκηση της νόμιμης ποινικής δίωξης και την παραδειγματική τιμωρία οποιουδήποτε υπεύθυνου για την τέλεση των αναφερόμενων ανωτέρω ή άλλων ποινικών αδικημάτων, των οποίων η τέλεση θα προκύψει από την ανακριτική ή την εισαγγελική έρευνα.
 Προς απόδειξη των ισχυρισμών μου προσάγουμε και επικαλούμαστε, επιφυλασσόμενοι να προσκομίσουμε και να καταθέσουμε και κάθε άλλο έγγραφο που τυχόν μας ζητηθεί, τα κάτωθι:
 Ε π ε ι δ ή προσάγω και επικαλούμαι:
 1. Φωτογραφίες της θαλάσσιας ρύπανσης των παραλιών της Γλυφάδας,
 2. Το από 13.09.2017 σήμα του Λιμεναρχείου Σαρωνικού προς τον Δήμο Γλυφάδας."
Press-gr

***  ΒΟΜΒΑ ΔΝΤ! «Θα σας ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΜΕ»...
 
~ Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο κ. Ράις δήλωσε ότι τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει πλήρης αποστολή του Ταμείου με την Ντέλια Βελκουλέσκου επικεφαλής, παρά τις πληροφορίες για αντικατάστασή της με άλλος στέλεχος, ενώ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την άφιξή της.
Για νέα, πρόσθετα μέτρα
Σε ερώτηση για πρόσθετα μέτρα, απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, «το πρόγραμμα εξελίσσεται» και οι καταστάσεις αλλάζουν.
Έχει σημασία εδώ να επισημάνουμε ότι οι θέσεις του ΔΝΤ, έρχονται μία μέρα μετά τις δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου για λήψη νέων μέτρων το 2018, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Τότε, τα μέτρα θα έρθουν ακόμα νωρίτερα, δηλαδή από το επόμενο έτος.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.

*** Βυθισμένοι στο σκοτάδι πολλοί δρόμοι της Καλαμάτας 
Σβηστός παραμένει ο φωτισμός στους περισσότερους δρόμους της Καλαμάτας, αλλά και στα περίχωρα της πόλης.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, αυτό οφείλεται σε βλάβη του αυτόματου συστήματος που ενεργοποιεί το φωτισμό και άμεσα θα γίνει χειροκίνητα η διαδικασία. 

*** Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Σάββατο 16/9/2017 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 7.3 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Καταγγελίες γονέων για τη στέγαση του Ειδικού Γυμνάσιου Καλαμάτας 
Για πρόχειρες λύσεις, από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας και του υπουργείου Παιδείας, που δημιουργούν σειρά προβλημάτων, μιλά η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας, όσον αφορά στη στέγαση του Ειδικού Γυμνασίου Καλαμάτας.
Ειδικότερα, τονίζει ότι η Δημοτική Αρχή περίμενε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά για να ασχοληθεί με το πού θα στεγαστεί αυτή η ειδική σχολική μονάδα. Σημειώνει δε ότι η απόφαση για στέγασή της στο πρώην Πολυκλαδικό ενδεχομένως να δημιουργεί προβλήματα σε υποδομές των υπόλοιπων σχολικών ομάδων που λειτουργούν εκεί.
Υπογραμμίζει ακόμα ότι πέρσι εγκαινιάστηκε η έναρξη λειτουργίας του Ειδικού Γυμνασίου με τυμπανοκρουσίες και με προσωρινή στέγη στο Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο, ωστόσο πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να αναζητηθεί μόνιμη κατάλληλη στέγη.
Επίσης, η Ένωση μιλά για ενοχή του Δήμου ως προς αυτό το θέμα, κάτι που σημειώνει ότι αποκαλύπτεται από τον αποκλεισμό του προέδρου της Ένωσης από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος…
Η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων έχει ως εξής: «Με θλίψη και αγανάκτηση το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τις εξελίξεις που αφορούν στη μεταστέγαση του Ειδικού Γυμνασίου σε νέο κτήριο. Φτάσαμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς και η Δημοτική αρχή μόλις την προηγούμενη Δευτέρα συγκάλεσε την Επιτροπή Παιδείας για να συζητήσουν – αποφασίσουν για το πού θα εγκατασταθεί. Η πρόταση της Επιτροπής ήταν για τις σχολικές μονάδες του Πολυκλαδικού, μια πρόταση στο περίπου, σε κάποιες αίθουσες, χωρίς να γνωρίζει τις ανάγκες των παιδιών που θα φιλοξενηθούν, τα τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται μ’ αυτό τον τρόπο σε υποδομές στα υφιστάμενα σχολεία.
Πέρασε μία ολόκληρη χρονιά υποκρισίας, τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από το υπουργείο Παιδείας, από πέρυσι τέτοια εποχή που με τυμπανοκρουσίες εγκαινίαζαν τη δομή του Ειδικού Γυμνασίου (κάποιες γυψοσανίδες) στο κατά κοινή ομολογία ακατάλληλο κτήριο του E.Ε.Ε.Ε.Κ. Τότε είπαν πως είναι μια προσωρινή λύση και παρόλα αυτά, αντί να ενεργήσουν έγκαιρα και με τη σύμφωνη γνώμη εκπαιδευτικών και γονέων, έρχονται σήμερα και στο παρά πέντε μάς λένε πως δεν υπάρχει άλλη λύση. Η ενοχή του Δήμου είναι φανερή από τη στάση του προέδρου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής που δεν επέτρεψε στον πρόεδρο της Ένωσης να παραβρεθεί στη συνεδρίαση για το εν λόγω θέμα.
Είναι ξεκάθαρο για εμάς πως στις πολιτικές επιλογές τους έχουν μπει  προαπαιτούμενα, όπου δυστυχώς δε χωράει η έννοια της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, γιατί δεν αποφέρει κέρδη, δεν είναι ανταποδοτική.
Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες που χρειάζονται για τη διαμόρφωση των χώρων (τουαλέτες ΑΜΕΑ, ράμπες, αίθουσες μαθητών και εκπαιδευτικών) και να απορριφθούν λύσεις που ακούστηκαν με τη μία αίθουσα  στην ανατολή και την άλλη στη δύση. Να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργούνται στις αίθουσες του 6ου ΕΠΑΛ, όχι με προχειρότητες, αλλά με αντίστοιχου επιπέδου υποδομές.
Αφού τελειώσουν τα παραπάνω (τις αμέσως επόμενες μέρες και όχι να φτάσουμε στα Χριστούγεννα), που όπως είπαμε αποτελούν προσωρινή λύση, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ακούσει όλες τις απόψεις και χωρίς να κλείνει πόρτες να συγκαλέσει τους εμπλεκόμενους της δομής, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια τελική-οριστική πρόταση για το πού θα φιλοξενηθεί και με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει το σχολείο τα επόμενα χρόνια, που θα έχει πιο αυξημένες απαιτήσεις.
Ως Ένωση Γονέων θα είμαστε δίπλα σε αυτήν τη νέα σχολική μονάδα και καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ευρύτερα την κοινωνία της Καλαμάτας να αγκαλιάσει τη δομή αυτή. Θα είμαστε δίπλα στους γονείς του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους επιστήμονες του χώρου, θα αγωνιστούμε προκειμένου να πάρουν οι δομές της ειδικής αγωγής τη θέση που τους αξίζει".  

***  Θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου- Καλαμάτας 
Σήμερα το πρωί στο 128ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Τρίπολης-Καλαμάτας, ταξί που οδηγούσε 68χρονος και στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, ένας 77χρονος, μια 66χρονη και ένας 24χρονος, συγκρούστηκε με Ι.Χ. φορτηγό όχημα, το  οποίο οδηγούσε 23χρονος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των ατόμων του επιβατηγού οχήματος (ταξί).
Τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Άργους και στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, όπου λίγη ώρα αργότερα, ο 77χρονος υπέκυψε στα τραύματά του.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ανατολικής Πελοποννήσου.

***  Κυνήγι οφειλετών από το Δήμο Καλαμάτας 
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, υλοποιώντας σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, έχει προχωρήσει σε ανάθεση της επίδοσης 212 κατασχετηρίων οφειλετών του Δήμου. Ουσιαστικά, πρόκειται για την επίδοση κατασχετηρίων οφειλετών του σε τραπεζικά ιδρύματα. Τα κατασχετήρια έχουν επιδοθεί στις τράπεζες Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Εθνική.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Ηλιόπουλο, ο παραπάνω αριθμός δεν είναι οριστικός, αφού πρόκειται να σταλούν επιπλέον κατασχετήρια, εκτός από φυσικά και νομικά πρόσωπα, σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.
  Η ρύθμιση
Κατά την ενημέρωση του κ. Ηλιόπουλου, προκειμένου να σταματήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης θα πρέπει ο οφειλέτης να υπαχθεί πρώτα στη ρύθμιση, πληρώνοντας το 25% της οφειλής και ακολούθως να υπάρξει αναστολή των σχετικών διαδικασιών.
Μέσα, όμως, στη γενικότητα της απόφασης, από την πλευρά των τραπεζών υπάρχουν και παραδείγματα τα οποία ξεπερνούν τη νομιμότητα. Σύμφωνα με σχετική καταγγελία, έγινε ολική κατάσχεση 600 ευρώ, σε εργαζόμενο, ποσό που αποτελούσε τη μισθοδοσία του. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν κι άλλα, γεγονός που προκαλεί αγανάκτηση στους πολίτες.
Από σήμερα οφειλέτες των Δήμων μπορούν να κάνουν ρύθμιση των οφειλών τους που προκύπτουν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, με δυνατότητα έως και 100 δόσεων και απαλλαγή ακόμα και του συνόλου των προσαυξήσεων.
Η ρύθμιση αφορά σε οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Στη ρύθμιση μπορούν, επίσης, να υπαχθούν οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών.
Υπάγονται, επίσης, οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί, λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον στην τελευταία περίπτωση ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα.
Προβλέπεται απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους ως εξής:
Με εφάπαξ καταβολή, απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων.
Από 2 έως 24 δόσεις, απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων.
Από 25 έως 48 δόσεις, απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων.
Από 49 έως 72 δόσεις, απαλλαγή 60% των προσαυξήσεων.
Από 73 έως 100 δόσεις, απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων.
Η σχετική αίτηση υποβάλλεται το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2017 στην αρμόδια για την είσπραξη οφειλών υπηρεσία του οικείου Δήμου ή του νομικού προσώπου αυτού, ενώ το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ευρώ.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

 ***  Εκδήλωση για τη Μικρά Ασία στη "Μπουκαδούρα" 
Τιμώντας την επέτειο των οδυνηρών γεγονότων του 1922, το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» οργανώνει εκδήλωση την προσεχή Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο πολιτιστικό στέκι «Μπουκαδούρα» (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας), με ομιλητή τον Βλάση Αγτζίδη.
Τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της διαδικασίας μετασχηματισμού της (1908-1923) προκαλούσαν πάντα αμφιθυμία. Η συνειδητή άρνηση και η επιλεγμένη σιωπή καθόρισαν τις προτεραιότητες της ιστορικής επιστήμης. Ο ελληνισμός της Ανατολής και η καταστροφή του δεν αποτέλεσαν μέρος των νεοελληνικών επιστημονικών προτεραιοτήτων.
Ο καλεσμένος ομιλητής θα παρουσιάσει τη διαδικασία μετάβασης από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του έθνους-κράτους για να αποσαφηνιστούν αδιερεύνητα στοιχεία της ιστορίας, όπως είναι - μεταξύ άλλων - οι λόγοι που το μιλιταριστικό κίνημα των Νεότουρκων αποφάσισε και πραγματοποίησε τη Γενοκτονία των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, καθώς και οι ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των μεγάλων δυνάμεων της εποχής για την ελληνική ήττα.
Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Ιστορίας. Το θέμα της διατριβής του αφορούσε στον ελληνικό Τύπο της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο του μεσοπολέμου. Για το φαινόμενο του παρευξείνιου ελληνισμού και τη διερεύνησή του συνεργάστηκε με το ΑΠΘ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Bordeux III (Γαλλία). Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία, όπως: - "Ποντιακός ελληνισμός: Από τη γενοκτονία και το σταλινισμό ως την περεστρόικα" το 1990 - "Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: Οι συνέπειες για τον Ελληνισμό" το 1992 - "Οι άγνωστοι Έλληνες του Πόντου" (επιμέλεια) το 1995 - "Πόντος: Ένα ανοιχτό ζήτημα", το 1996, "Παρευξείνιος διασπορά: Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου" το 1997, "Οι Νιώτηδες της Κρήτης: Μια οικογένεια στις κρητικές επαναστάσεις" το 2000 κ.ά. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συγγραφή της "Ιστορίας της ελληνικής διασποράς στα βορειοανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου", το 1995, καθώς και δύο φορές με Εύφημο Μνεία από το υπουργείο Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Αμπχαζίας από την εμπόλεμη περιοχή (1993) και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 1996. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στην ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Τα άρθρα του, που ξεπερνούν τα 200, δημοσιεύτηκαν στα εξής έντυπα: Ελευθεροτυπία, Έθνος, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Άρδην, Ιστορικά, Έρεισμα, Ελλοπία, Επίκαιρη (Κύπρος), Εθνικός Κήρυξ (Νέα Υόρκη), Υπέρ (Λος Άντζελες), Ελληνική Διασπορά (Τιφλίδα), Akropoli (Μόσχα), Journal of refugee studies (Oξφόρδη), Pogrom (Γερμανία). Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υφυπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό. Σήμερα υπηρετεί σε θέση συμβούλου στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.
Κατά την εκδήλωση θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο ιστορικός Μάριος Αθανασόπουλος.
Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια με τους Γιώργο Κλάδη – κρουστά, Νίκο Παλαιολόγο-ούτι και Ελένη Πανταζοπούλου, τραγούδι.

***  Οι… παρόδιοι ιδιοκτήτες «πονοκέφαλος» για δημάρχους 
Το…  μαρτύριο που ζουν εδώ και μεγάλο διάστημα - γιατί ως τέτοιο μπορεί να περιγραφεί - 45 ιδιοκτήτες ακινήτων από οφειλές προς το Δήμο Καλαμάτας λόγω προσκυρώσεων και ρυμοτομήσεων οδών, αναδείχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα εκείνων που κατοικούν στη διανοιγμένη και σε πλήρη λειτουργία (πλέον) οδό Βασιλέως Γεωργίου, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και ποσό του διακανονισμού, που φτάνει σε 180 δόσεις, με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, πέραν των κατασχέσεων που υφίστανται στους λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, το συνολικό ποσό οφειλής είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις ίσως και να υπερτριπλασιάζεται.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αντιπροσωπεία των κατοίκων από τη Βασιλέως Γεωργίου εξέθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, χωρίς, όμως, χειροπιαστό αποτέλεσμα. Κι αυτό, γιατί, όπως κατέδειξε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, αλλά και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, ο νόμος είναι σαφής και δεν επιτρέπει σε κανέναν παρερμηνείες, αφού κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος.
Επειδή, σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά ταλανίζει σε πανελλαδική κλίμακα πολλούς ιδιοκτήτες, εκείνο που θα πρέπει να επιδιωχθεί, είναι μια νομοθετική ρύθμιση που θα βελτιώνει την κατάσταση-αν και σε εποχές που η μόνιμη αγωνία του κράτους είναι να μαζέψει χρήματα ώστε να «ευημερούν» οι αριθμοί, μοιάζει ως πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί.
  Η ιστορία
Η ιστορία ξεκινά από έναν απαρχαιωμένο νόμο του 1931, για απαλλοτριώσεις, αναπλάσεις ή δημιουργία πλατείας στη γειτονιά τους, καθώς έπρεπε να καταβάλουν κάποια χρήματα ως ένα… «τέλος… αξίας» που πήραν τα ακίνητά τους.
Βεβαίως, πολλοί δήμαρχοι της εποχής δεν απαιτούσαν τα χρήματα αυτά ούτε έστελναν ειδοποιητήρια στους «παρόδιους ιδιοκτήτες», καθώς δεν ήθελαν να τους δυσαρεστήσουν και με το σκεπτικό ότι τα έργα αυτά τα αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι Δήμοι.
Ο νόμος, όμως, ήταν σε ισχύ. Και όριζε σαφώς τα εξής: Ν. 5269/1931 «περί αδειών οικοδομής κ.λπ. επί ρυμοτομουμένων ακινήτων», όπως έχει τροποποιηθεί, συμπληρωθεί, αντικατασταθεί και ισχύει σήμερα, καθορίζει τους υπόχρεους αποζημίωσης σε περίπτωση αναγκαστικής απαλλοτριώσεως για την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, καθώς και την αναλογία, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού της ανωτέρω αποζημίωσης.
Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του άρθρου 6 αυτού ορίζεται ότι: «Υπόχρεοι προς καταβολήν της αποζημιώσεως δια την απαλλοτρίωσιν ακινήτων καταλαμβανόμενων υπό των υπό του εγκεκριμένου σχεδίου προβλεπομένων χώρων ως κοινοχρήστων, ήτοι οδών, πλατειών, αλσών κ.λπ., είναι ο δήμος ή η κοινότης και οι ιδιοκτήται, κατά τους ακολούθους όρους και αναλογίας», ενώ «δι’ αυτό τούτο το απαλλοτριωτέον οικόπεδον, συνυπόχρεοι καθίστανται ο Δήμος ή η Κοινότης και οι ωφελούμενοι παρόδιοι ιδιοκτήται, θεωρουμένων ως τοιούτων των ιδιοκτητών ακινήτων, ων τα οικόπεδα έχουν ή δύνανται να αποκτήσουν δια προσκυρώσεων ή τακτοποιήσεων πρόσωπον επί του εν ω περιλαμβάνεται το απαλλοτριωτέον ακίνητον».
Το αποτέλεσμα; Οι «υποχρεώσεις» αυτές να μένουν στα συρτάρια για πολλά χρόνια, «ενισχυμένες» μάλιστα με πρόστιμα και προσαυξήσεις, καθώς δεν μπορούσαν να διαγραφούν βάσει νόμου.
Έλα, όμως, που οι καιροί άλλαξαν και οι δήμαρχοι, λόγω ελέγχων στα ταμεία τους, αναγκάστηκαν να «ξεσκονίσουν» αυτές τις οφειλές και να στείλουν ειδοποιητήρια στους οφειλέτες.
Το σοκ ήταν τεράστιο! Οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν ειδοποιητήρια κατασχέσεων πολλών χιλιάδων ευρώ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με δέσμευση ΑΦΜ και κάποιοι άλλοι είδαν να γίνονται «αναλήψεις» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Οι Δημοτικές Αρχές σήκωσαν τα χέρια ψηλά, αναμένοντας μια τροπολογία πάνω σε ένα νόμο ηλικίας… 86 ετών!
Για το θέμα κινητοποιήθηκαν παρατάξεις, βουλευτές, φορείς, κάτοικοι, σε έναν κοινό αγώνα που έφτανε μέχρι την πόρτα των υπουργείων (Εσωτερικών, Περιβάλλοντος) αλλά έμενε εκεί…, καθώς για κακή τύχη όλων μεσολάβησαν ανασχηματισμοί, εκλογές, αναδιαρθρώσεις υπουργείων κ.τ.λ.
Λύση όμως (νόμιμη) στο «φως του τούνελ» δε φαίνονταν, πέραν αυτής της «πολυπόθητης» τροπολογίας. Τελικά, η τροπολογία (ως άρθρο) μπήκε στο νόμο που αναφέραμε παραπάνω και με αυτή δίνεται μια κάποια… λύση, ως προς τη ρύθμιση των οφειλών των «παρόδιων ιδιοκτητών» (δε διαγράφεται βεβαίως το κεφάλαιο).
Το άρθρο 67 του Νόμου 4483/2017 αναφέρει: «Η παρ. 11 του άρθρου 26 του ν. 1828/1989 (Α΄2) αντικαθίσταται ως εξής: Ο Δήμος υποχρεούται να βεβαιώνει και να εισπράττει από τους υπόχρεους σε καταβολή αποζημίωσης, λόγω προσκύρωσης ή ρυμοτόμησης εκτάσεων, σε εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, το ποσό που κατέβαλε για λογαριασμό τους στους δικαιούχους της αποζημίωσης. Η εξόφληση των οφειλών της παραγράφου αυτής γίνεται ατόκως σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, σε διάστημα μέχρι δεκαπέντε (15) ετών, που ορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Το ποσό της κάθε δόσης επιβαρύνεται, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ολόκληρου του ποσού της οφειλής, παρέχεται έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%)».   Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις του 2ου Λυκείου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ 
Τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποίησε το 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ1 EDUCATION, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο 2017, σε Ισπανία, Φινλανδία και Σουηδία.
Στην πρώτη αποστολή στην Ισπανία, που είχε θέμα “Coaching on educational contexts to reduce early school leaving”, από 4 έως 10 Μαρτίου, στην πόλη Alcala de Henares (γενέτειρα του Μ. Θερβάντες, συγγραφέα του «Δον Κιχώτης»), συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Λαμπροπούλου Ιωάννα (αγγλικών) και Λύκος Θανάσης (πληροφορικός).
Σκοπός της επιμορφωτικής συνάντησης ήταν η μελέτη, η ανάλυση και η πρόταση τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης από τους εφήβους.
Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος καθηγητές από Λετονία, Ιρλανδία, Ισλανδία , Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Γερμανία, Εσθονία, Κύπρο, Κροατία και Γαλλία.
Τέλος, στον ελεύθερο χρόνο έγινε ξενάγηση των εκπαιδευτικών σε ιστορικούς τόπους της περιοχής και μουσεία.
Στη δεύτερη αποστολή στη Φινλανδία, με θέμα «Διοίκηση Σχολικών Μονάδων», από 3 έως 7 Ιουλίου, στην πόλη Joensuu, συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κυβελέα Νίκη (κοινωνιολόγος) και Δρέτας Γιώργος (οικονομολόγος).
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διοίκηση σχολείων, η παιδαγωγική ανάπτυξη, η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, η ανάπτυξη στόχων και οράματος, καθώς και οι στρατηγικές για την υλοποίησή τους.
Στη συνάντηση αυτή, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης (το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο), συνέκριναν τη σχολική διοίκηση στην Ευρώπη και διεύρυναν το δίκτυο του σχολείου με Ευρωπαίους συνεργάτες.
Στην τρίτη και τελευταία αποστολή στη Σουηδία, με θέμα “Reading the city”, από 23 έως 29 Αυγούστου, στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη, συμμετείχαν οι φιλόλογοι Κερκεμέζου Αναστασία και Κωνσταντάκη Αλεξάνδρα.
Σκοπός ήταν η γνωριμία με έναν άλλο ευρωπαϊκό πολιτισμό μέσα από τα μνημεία της Στοκχόλμης, η παρακολούθηση της πορείας του στο χρόνο, η συνειδητοποίηση της συνεισφοράς κάθε λαού στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η ανάγκη διαπολιτισμικής συνύπαρξης και επικοινωνίας.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις ΤΠΕ και με νέες μεθόδους και εργαλεία εκπαιδευτικής πρακτικής.
Να σημειωθεί πως τα συμπεράσματα, οι καλές πρακτικές και τα οφέλη που προέκυψαν από τις πιο πάνω επιμορφωτικές δράσεις, θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα στην Καλαμάτα.
Τέλος, τον Οκτώβριο, επίσης στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί και η διακρατική συνάντηση εταίρων του νέου Προγράμματος Erasmus+ KA2, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών του 2ου Λυκείου την προσεχή διετία με τίτλο “Creative path for young social entrepreneurs”, με θέμα την «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» και θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές επισκέψεις και συνεργασία με σχολεία της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Τσεχίας.

***  1ο Φεστιβάλ Τέχνης και Μουσικής το Σαββατοκύριακο στον Άγιο Νικόλαο 
Μία επιπλέον αφορμή έχουν οι Μεσσήνιοι να επισκεφθούν το Σαββατοκύριακο τον πανέμορφο Άγιο Νικόλαο στη Δυτική Μάνη. Όσοι βρεθούν εκεί, θα έχουν την τύχη να απολαύσουν ένα διήμερο τέχνης και μουσικής, το οποίο διοργανώνει η ομάδα "Μάνη Pulse".
Όπως συστήνεται η ίδια, «είμαστε μια πολυπολιτισμική ομάδα ατόμων που ζουν, δραστηριοποιούνται και δημιουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μάνης. Ο τόπος αυτός, με τα τόσα ερεθίσματα, αποτελεί πόλο έλξης εμπνευσμένων ανθρώπων και φιλοξενεί σημαντικό αριθμό δημιουργών, διαφόρων ειδικοτήτων και εθνικοτήτων.
Με αφορμή αυτή τη συνύπαρξη, διοργανώνουμε το 1ο Φεστιβάλ Τέχνης και Μουσικής στον Άγιο Νικόλαο Δυτικής Μάνης, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους μας να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να μοιραστούμε τη χαρά της δημιουργίας.
Είμαστε μια μικρή ομάδα από 5 άτομα ελληνικής και αλλοδαπής καταγωγής. Η γεωγραφική περιοχή, που ονομάζεται Μάνη, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό δημιουργικών ανθρώπων πολλών εθνικοτήτων. Το Φεστιβάλ θα αποτελέσει μια ευκαιρία για όλους μας να ζωντανέψουμε τις φαντασίες μας.
Οι εκδηλώσεις μας ξεκινούν με δράση και άσκηση, με μια όμορφη "ποδηλατοπορεία"! Με αφετηρία το "Mani by Bike" ξεκινάμε το Σάββατο στις 9.30 από Άγιο Νικόλαο προς Τραχήλα, για παιδιά από 10 έως 16 ετών».  Α.Π.


*** Αθλητική ενημέρωση :

Στην 4η ημέρα της Σούπερ Λιγκ
***Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:ΣΑΒΒΑΤΟ 16/9/2017
Λεβαδειακός-Ξάνθη 1-0
(3΄ πεν. Μπραντάο)

ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός 1-0
(75΄ Πρίγιοβιτς)

Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 1-1
(90΄+3 πεν. Τζούρτζεβιτς - 55΄ πεν. Μανιάς)

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/9/2017

16:00 Παναθηναϊκός-Απόλλων Σμύρνης
18:15 Πλατανιάς-Κέρκυρα
18:15 ΑΕΛ-Ατρόμητος
20:30 Λαμία-ΑΕΚ (στο γήπεδο Περιστερίου)

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/9/201719:00 ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 3 αγ.)

Ολυμπιακός 8 -4αγ.
ΠΑΟΚ 8 -4αγ.
ΑΕΚ 7
Πανιώνιος 7
Λεβαδειακός 6 -4αγ.
ΠΑΣ Γιάννινα 5
Ξάνθη 5 -4αγ.
Λαμία 4
Ατρόμητος 3
Κέρκυρα 3
Παναιτωλικός 2 -4αγ.
Πλατανιάς 2
Απόλλων Σμύρνης 2
Αστέρας Τρίπολης 2 -4αγ.
Λάρισα 1
Παναθηναϊκός 0
 * Ο Παναθηναϊκός έχει -2 βαθμούς.
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Η ΑΕΚ μπήκε με το δεξί στο Europa, 2-1 μέσα στη Ριέκα
Με Μάνταλο και Λάζαρο...
~ Η ΑΕΚ επέστρεψε μετά από έξι χρόνια στους ομίλους του Europa League με ένα σπουδαίο διπλό. Η νίκη 2-1 επί της Ριέκα στην Κροατία μετατρέπει την Ενωση από πολύ νωρίς σε φαβορί για την πρόκριση από τον 4ο όμιλο της διοργάνωσης. Ο Μάνταλος στο 17΄ και ο Χριστοδουλόπουλος στο 63΄ πέτυχαν τα γκολ της νίκης, ενώ ενδιάμεσα οι πρωταθλητές Κροατίας είχαν ισοφαρίσει με τον Ελεζ (30΄).
Ηταν προφανές ότι ο Μανόλο Χιμένεθ είχε μελετήσει... εξοντωτικά τις αναμετρήσεις της Ριέκα με τον Ολυμπιακό και φρόντισε να αποκόψει την τροφοδοσία προς τους επιθετικούς της Ριέκα. Με τους Γκαβράνοβιτς, Εμπερ, Γκόργκον να... παρακαλούν για μια πάσα και να μην την παίρνουν, με τα άκρα (Ζούτα, Βέσοβιτς) να εξουδετερώνονται από υποδειγματική αλληλοκάλυψη, η Ενωση ήταν κυρίαρχος στο πρώτο ημίχρονο.
Ανοιξε το σκορ στο 17΄ με τον Μάνταλο, ο οποίος είδε τη μπάλα να στρώνεται στο δεξί του σαν δώρο, από λάθος των αμυντικών μετά από κόρνερ. Με άψογη εκτέλεση στην «απέναντι» γωνία έγραψε το 0-1, πρώτο γκολ της ΑΕΚ σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό ματς μετά από σχεδόν έξι χρόνια (από το Στουρμ Γκρατς-ΑΕΚ 1-3 τον Δεκέμβριο του 2011). Νωρίτερα, βέβαια, είχε χρειαστεί η συμβολή του Γιάννη Ανέστη, ο οποίος απέκρουσε το σουτ του Εμπερ σε «καθαρό» τετ-α-τετ μόλις στο 3ο λεπτό και γλύτωσε την ΑΕΚ από τον απόλυτο αιφνιδιασμό.
Η Ριέκα δεν έδειχνε ικανή να αντιδράση, όμως βρήκε την ισοφάριση εκμεταλλευόμενη την Αχίλλειο πτέρνα του «Δικέφαλου». Από εκτέλεση κόρνερ στο 30΄ ο Γιόζιπ Ελεζ από το σημείο του πέναλτι πρόλαβε τον Γιόχανσον και με σουτ έγραψε το 1-1.
Οι γηπεδούχοι, ωστόσο, ανάσαναν βαθιά όταν ο Πρσκάλο απέκρουσε πολύ δύσκολα το αριστερό σουτ του Μάνταλου από κεφαλιά-ασίστ του Κλωναρίδη στο 41΄. Λίγο έλειψε η ΑΕΚ να πάει με προβάδισμα στα αποδυτήρια...
Οι πρώτες διορθωτικές κινήσεις εκατέρωθεν, ήλθαν με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα κι αφού η Ριέκα είχε μπει πιο επιθετικά, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει ευκαιρία. Και στο 63΄ έγινε το 1-2!
Ο Μπακασέτας κέρδισε φάουλ, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος δεν άφησε κανέναν άλλον να το εκτελέσει και έστειλε τη μπάλα στη αριστερή γωνία του Πρσκάλο. Αυτό ήταν! Η ΑΕΚ ήταν ανώτερη, ήταν πιο διψασμένη και δεν υπήρχε περίπτωση να της αφήσει τη νίκη να «γλυστρήσει» από τα χέρια της.
Με δύο εξαιρετικές δημιουργικές προσπάθειες του Λιβάγια θα μπορούσε να καθαρίσει νωρίς, όμως οι Σιμόες, Χριστοδουλόπουλος δεν είχαν καλά τελειώματα. Χωρίς συνέπειες, όμως. Το Ευρωπαϊκό «διπλό» είναι γεγονός κι ο κόσμος της ΑΕΚ το απολαμβάνε, ζώντας κάθε στιγμή μιας ονειρεμένης σεζόν που βρίσκεται ακόμα στην αρχή της.
Διαιτητής: Τζον Μπίτον (Σκωτία)
Κίτρινες: Μίσιτς, Μπραντάριτς - Λόπες, Σιμόες, Αραούχο
ΡΙΕΚΑ (Ματίαζ Κεκ): Πρσκάλο, Βέσοβιτς, Ζούπαριτς, Έλεζ, Ζούτα, Μπραντάριτς, Μίσιτς (81΄ Ματέι), Γκαβράνοβιτς (59΄ Μάλες), Έμπερ, Κβρζιτς (73΄ Ακόστι), Γκόρντον.
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Μπακάκης, Βράνιες, Τσόσιτς, Λόπες, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Κλωναρίδης (60΄ Μπακασέτας), Χριστοδουλόπουλος (78΄ Αϊντάρεβιτς), Λιβάγια (86΄ Αραούχο).

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της πρεμιέρας των ομίλων του Europa League έχουν ως εξής:
1ος ΟΜΙΛΟΣ

Βιγιαρεάλ - Αστάνα 3-1
(16΄ Σανσόνε, 75΄ Μπακαμπού, 76΄ Τσερίσεφ - 68΄ Λογκβινένκο)

Σλάβια Πράγας - Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-0
(12΄ Νέσιντ)

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Ντιναμό Κιέβου - Σκεντέρμπεου 3-1
(47΄ Σίντορτσουκ, 49΄ Μοράες, 65΄πεν. Μποκανί - 39΄ Μουζάκα)

Γιουνγκ Μπόις - Παρτιζάν 1-1
(14΄ Φάσναχτ - 11΄ Γιάνκοβιτς)

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Χοφενχάιμ - Μπράγκα 1-2
(24΄ Βάγκνερ - 45΄+1 Τεϊσέιρα, 50΄ Σόουζα)

Μπασάκσεχιρ - Λουντογκόρετς 0-0

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Αούστρια Βιένης - Μίλαν 1-5
(47΄ Μπόρκοβιτς - 7΄ Τσαλχάνογλου, 10΄,20΄,56΄ Αντρέ Σίλβα, 63΄ Σούσο)

Ριέκα - ΑΕΚ 1-2
(29΄ Ελεζ - 16΄ Μάνταλος, 62΄ Χριστοδουλόπουλος)

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Αταλάντα - Εβερτον 3-0
(27΄ Μασιέλο, 41΄ Γκόμεζ, 44΄ Κριστάντε)

Απόλλων Λεμεσού - Λιόν 1-1
(90΄+3 Αντριάν - 53΄πεν. Ντεπάι)

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Ζλιν - Σερίφ Τιράσπολ 0-0
Κοπεγχάγη - Λοκομοτίβ Μόσχας 0-0

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Χαποέλ Μπέρ Σεβά - Λουγκάνο 22:05
Στεάουα - Πλζεν 22:05

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Ερυθρός Αστέρας - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 22:05
Αρσεναλ - Κολονία 22:05

9ος ΟΜΙΛΟΣ
Μαρσέιγ - Κονιασπόρ 22:05
Γκιμαράες - Σάλτσμπουργκ 22:05

10ος ΟΜΙΛΟΣ
Ζορία Λουγκάνσκ - Εστερσουντ 22:05
Χέρτα - Αθλέτικ Μπιλμπάο 22:05

11ος ΟΜΙΛΟΣ
Ζούλτε Βάρεγκεμ - Νις 22:05
Φίτεσε - Λάτσιο 22:05

12ος ΟΜΙΛΟΣ
Βαρντάρ - Ζενίτ Αγ.Πετρ. 22:05
Σοσιεδάδ - Ρόζενμποργκ 22:05
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Άνετη νίκη του Ολυμπιακού επί του Προμηθέα σε φιλικό
Επικράτησε με 82-54
~ Νικηφόρο ήταν και το δεύτερο φιλικό προετοιμασίας του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν άνετα με 82-54 του Προμηθέα στο ΣΕΦ, έχοντας πρώτο σκόρερ τον Κιμ Τιλί (15π., 6ρ.), εκτός δράσης τον τραυματία Μπράιαν Ρόμπερτς και τους επτά Έλληνες διεθνείς (Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Μπόγρης, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Στρέλνιεκς) και... θεατή της αναμέτρησης τον Γιώργο Μπόγρη, ο οποίος την παρακολούθησε από την άκρη του πάγκου.
Μεγάλη προσφορά από τους «ερυθρόλευκους» είχε και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με 13 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίαστ και 2 κλεψίματα, ενώ από 13 πόντους πρόσθεσαν οι Χόλις Τόμπσον και Τζαμέλ ΜακΛιν. Από τον Προμηθέα ξεχώρισε ο Ρέλεφορντ (14π.).
Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα έχει στη διάθεση του από την Παρασκευή τους Παπαπέτρου, Αγραβάνη και Μπόγρη, ενώ οι Πρίντεζης, Μάντζαρης, Παπανικολάου και Στρέλνιεκς αναμένεται να ενσωματωθούν στην προετοιμασία από τη Δευτέρα (18/9).
Τα δεκάλεπτα: 20-8, 40-22, 61-40, 82-54
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): ΜακΛιν 13 (6ρ. – 2 ας. – 2κλ.), Τολιόπουλος 8 (2τρ. – 1ρ. – 1ας. – 1κλ.), Σπανούλης 6 (2ρ. – 4ας. – 1κλ.), Μιλουτίνοφ 14 (8ρ. – 3ας. – 3κλ. – 2τ.), Τιλί 15 (3τρ. – 6ρ. – 3 ας.), Αρσενόπουλος (1ρ. – 2ας.), Τόμπσον 13 (2τρ. – 6ρ. – 1ας. – 1κλ.), Νοέας 2 (3ρ. – 2κλ.), Στεφανίδης, Ίνγκλις 11 (3τρ. – 4ρ. – 1κλ.)
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Γιατράς): Σκούφης, Γκίκας 4, Σαλούστρος 4, Ρέλεφορντ 14, Δημακός 4(1), Πάλο 4, Λίποβι 7(1), Τουτζιαράκη 10, Γερομιχαλός 2, Γραβας 2, Έβανς 3
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  ΡΩΣΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ  79-87 .- ^
Δεκάλεπτα: 20-25, 34-48, 57-66, 79-87.
Ρωσία (Μπαζάρεβιτς): Σβεντ 33 (5 ασίστ), Φριτζόν 3, Ίβλεφ, Αντόνοφ, Ζούμπκοφ 6, Χβοστόφ 10 (4 ασίστ), Μοζγκόφ 11 (9 ριμπ.), Βοροντσέβιτς 14 (4 ριμπ.), Ντ. Κουλάγκιν, Κουρμπάνοφ 2. 
Σερβία (Τζόρτζεβιτς): Μάτσβαν 4, Μπογκντάνοβιτς 24 (4 ασίστ), Λούτσιτς 13 (7 ριμπ.), Μιλοσάβλιεβιτς 7, Μπίρτσεβιτς 2, Στίματς, Μίτσιτς 5, Γκούντουριτς 3, Γιόβιτς 8 (6 ασίστ), Κούζμιτς, Μαριάνοβιτς. 
Διαιτητές: Λεσκάνο (Αργεντινή), Αναστόπουλος (Ελλάδα), Ματσόνι (Ιταλία).

***Για Κύπελλο ερασιτεχνών Ν.Μεσσηνίας :
Κυριακή  10/09/2017
 Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλα  2-2  .-
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης  3-1 .-
Α.Ο.ΦΥΤΕΙΑΣ-ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ 1-2 .-
**** 
Τετάρτη 13/09/2017 :
ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου-Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0-8 .-
Σάββατο 16/09/2017 :
Α.Ο.ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-Α.Ο.ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Α.Σ.ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-Α.Ε.ΑΒΙΑΣ 3-0 .-
Κυριακή 17/09/2017 :
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά- ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας
Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης-ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ-ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ-ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ
Α.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΙΑΣ -ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου
Τετάρτη 20/09/2017 :
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ -νικητής Τσικλητήρας ή Κυπαρισσία

***

 ~ ** ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  01 Σεπτεμβρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-01-2017.html .-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ..!   
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !! 

~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~
Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-02-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από  το  2008  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-03-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :!   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-04-2017.html .-   
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 2 και 03  Σεπτεμβρίου  2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/2-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....  από το 2008 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-05-2017.html .- 
~* 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από  το   2008 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-06-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από  το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008* : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-10-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10  Σεπτεμβρίου 2017: Αθλητική εφημερίδα με ενημέρωση για όλα όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε  ..http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/09-10-2017.html .-
 ~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-11-2017.html .-  

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-12-2017.html .- 
~* H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...  από το   2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/news-13-2017.html .-

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..... από το  ....2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-14-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-15-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-16-2017.html .- 
~*
 

 
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5804   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3706   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3706  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.216   βίντεο   .- 


 The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

.,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου