ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- 
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~





~**  Αγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος – Γιορτή σήμερα 23 Οκτωβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
~  – Τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου, του Αδελφοθέου, του Αποστόλου και πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων τιμά σήμερα, 23 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας. Η παράδοση αναφέρει ότι ήταν ένας από τους γιους του Ιωσήφ από άλλη γυναίκα, γι’ αυτό ονομαζόταν αδελφός του Κυρίου. Η συγγενική του, όμως, σχέση με τον Κύριο δεν είναι ομόφωνα καθορισμένη.
~  Αλλά το γεγονός είναι ότι ο Ιάκωβος ο αδελφόθεος έγινε πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων και είναι αυτός που έγραψε την πρώτη Θεία Λειτουργία της χριστιανικής Εκκλησίας.

Ο Ιάκωβος, λοιπόν, ποίμανε την Εκκλησία των Ιεροσολύμων με δικαιοσύνη, με γενναία στοργή και στερεότητα στην πίστη. Αυτό όμως, εξήγειρε τη μοχθηρία και την κακουργία των Ιουδαίων. Αφού τον έπιασαν, τον έριξαν πάνω από το πτερύγιο του Ναού, και ενώ ακόμα ήταν ζωντανός, τον αποτελείωσαν με άγριο κτύπημα ροπάλου στο κεφάλι.  Έργο του Ιακώβου είναι και η Καθολική Επιστολή του στην Καινή Διαθήκη, στην οποία να τι μας συμβουλεύει, σχετικά με το πως πρέπει να χειριζόμαστε το λόγο του Θεού: «Γίνεσθε ποιηταί λόγου καί μή μόνον ακροαταί, παραλογιζόμενοι εαυτούς» (Επιστολή Ιακώβου, α’ 22). Δηλαδή να γίνεσθε εκτελεστές και τηρητές του λόγου του Θεού και όχι μόνο ακροατές. Και να μη ξεγελάτε τον εαυτό σας, με την ιδέα ότι είναι αρκετό και μόνον να ακούει κανείς το λόγο.  Τέλος, η μνήμη του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, φέρεται και την Κυριακή μετά την Γέννηση του Χριστού, μαζί με τη μνήμη του Δαβίδ του Προφήτου και Ιωσήφ του μνήστορος, συνοδευόμενη με το ακόλουθο δίστοιχο: «Σύ τέκτονος παίς, αλλ᾿ αδελφός Κυρίου, τού πάντα τεκτήναντος, εν λόγω, μάκαρ». Τελείται δε αύτω η Σύναξις εν τω σεπτώ αυτού Ναώ το όντι ένδοθεν της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Χαλκοπρατείοις.  Απολυτίκιο:  Ήχος δ’.  Ως του Κυρίου Μαθητής, ανεδέξω δίκαιε το Ευαγγέλιον ως Μάρτυς έχεις το απαράτρεπτον την παρρησίαν ως Αδελφόθεος το πρεσβεύειν ως Ιεράρχης. Ικέτευε Χριστόν τον Θεόν, σωθήναι τας ψυχάς ημών.  
~**  Ο καθηγητής και ο βαρκάρης
~  : Κάποια μέρα, ένας από τους μεγαλύτερους πανεπιστημιακούς καθηγητές και υποψήφιος του βραβείου Νόμπελ, διάσημος σε όλο τον κόσμο, έφθασε στις όχθες μια λίμνης.
~  Ζήτησε από τον βαρκάρη να του κάνει το γύρο της λίμνης για να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη σπάνια ομορφιά της. Ο βαρκάρης ανταποκρίθηκε με πολύ προθυμία. Όταν απομακρύνθηκαν από την ακτή, ο καθηγητής άρχισε τις πειρακτικές ερωτήσεις του.

-Φίλε μου, γνωρίζεις μαθηματικά, τον ρώτησε.  -Όχι, απάντησε συνεσταλμένα ο βαρκάρης.   -Έχεις χάσει το ένα τέταρτο της ζωής σου, ήταν η απάντηση του καθηγητή.  -Μήπως ξέρεις αστρονομία; συνέχισε το πείραγμα.  -Όχι, απάντησε ο βαρκάρης.  -Έχεις χάσει τα δύο τρίτα της ζωής σου. Τότε θα γνωρίζεις φιλοσοφία.  -Όχι, απάντησε και στην τρίτη ερώτηση ο βαρκάρης.  -Κρίμα! Έχεις χάσει τα τρία τέταρτα της ζωής σου, αποφάνθηκε ο σοφός καθηγητής.  Ξαφνικά μια καλοκαιριάτικη καταιγίδα ξέσπασε. Η βάρκα, καταμεσής της λίμνης, χοροπηδούσε σαν καρυδότσουφλο. Ο αγέρας σφύριζε δαιμονισμένα. Απεγνωσμένα προσπαθούσε ο βαρκάρης να κρατήσει τη βάρκα του. Γύρισε τότε προς τον καθηγητή και τον ρώτησε:  -Καθηγητά μου, ξέρετε να κολυμπάτε;  -Όχι, απάντησε εκείνος ξέψυχα.  -Λυπάμαι, αλλά εσείς χάσατε όλη σας τη ζωή!  Ένα δυνατό κύμα αναποδογύρισε τη βάρκα…  «Μεριμνάς και τυρβάζει περί πολλά∙ ενός δε εστί χρεία» (Λουκ.10,41).  Μάθε να κολυμπάς…  
~**  Το Ευαγγέλιο της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου 2019 – Αγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος
– Κατά Ματθαίον (13: 54-58): Αγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος
Καὶ  ἐλθὼν  εἰς τὴν πατρίδα αὐτο ἐδίδασκε αὐτοὺς  ἐν τῇ   συναγωγῇ  αὐτῶν, ὥστε ἐκπλήττεσθαι  αὐτοὺς  καὶ λέγειν· πόθεν τούτῳ ἡ σοφία αὕτη καὶ αἱ δυνάμεις;
~   οὐχ οὗτός ἐστιν ὁ τοῦ τέκτονος υἱός; οὐχὶ ἡ μήτηρ αὐτοῦ λέγεται Μαριὰμ καὶ οἱ ἀδελφοὶ αὐτοῦ Ἰάκωβος καὶ Ἰωσῆς καὶ Σίμων καὶ Ἰούδας;
καὶ αἱ ἀδελφαὶ αὐτοῦ οὐχὶ πᾶσαι πρὸς ἡμᾶς εἰσι; πόθεν οὖν τούτῳ ταῦτα πάντα;
καὶ ἐσκανδαλίζοντο ἐν αὐτῷ. ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· οὐκ ἔστι προφήτης ἄτιμος εἰ μὴ ἐν τῇ πατρίδι αὐτοῦ καὶ ἐν τῇ οἰκίᾳ αὐτοῦ.
καὶ οὐκ ἐποίησεν ἐκεῖ δυνάμεις πολλὰς διὰ τὴν ἀπιστίαν αὐτῶν.
Μετάφραση:  Και αφού ήλθεν εις την πατρίδα του, εδίδασκε τους Ναζαρηνούς εις την συναγωγήν των με τόσην σοφίαν, ώστε να εκπλήσσωνται αυτοί και να λέγουν· “από που υπάρχει εις αυτόν αυτή η σοφία και αυτά τα θαύματα;  Δεν είναι αυτός το παδί του μαραγκού; Και δεν ονομάζεται η μητέρα του Μαριάμ και οι αδελφοί του Ιάκωβος και Ιωσής και Σιμων και Ιούδας;  Και αι αδελφαί του όλαι δεν ευρίσκονται μαζή μας; Αφού, λοιπόν, κατάγεται από τόσον πτωχήν και ταπεινήν οικογένειαν και δεν εσπούδασε πουθενά, από που επήρε και κατέχει όλα αυτά;  Και αντί να πιστεύσουν ότι ο Ιησούς ήτο ο Μεσσίας, που επερίμεναν, εσκόνταπταν επάνω εις την ταπεινήν του εμφάνισιν και απιστούσαν προς αυτόν. Ο δε Ιησούς τους είπεν· “πουθενά αλλού δεν περιφρονείται περισσότερον ένας προφήτης όσον εις την πατρίδα του και μέσα στο σπίτι του”. Και δεν έκανε εκεί πολλά θαύματα, ένεκα της απιστίας αυτών.
***  Η συμφωνία Β.Πούτιν – Ρ.Τ.Ερντογάν για τη Συρία – Τι αλλάζει στην περιοχή! Nικητές Πούτιν κι Άσαντ…
Έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες στο Σότσι και δύο ώρες πριν από την εκπνοή της κατάπαυσης πυρός που είχαν συμφωνήσει για τη βόρεια Συρία οι ΗΠΑ με την Τουρκία , ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος κατέληξαν σε συμφωνία για τη Συρία.  
Οι τουρκικές δυνάμεις θα παραμείνουν στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας που κατέλαβαν από τις 9 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση της Αγκυρας, ενώ ρωσικά στρατεύματα και συριακές δυνάμεις θα ελέγχουν την υπόλοιπη μεθόριο, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά υλοποιείται ο στόχος της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» της Τουρκίας: τη διάλυση του κουρδικού ελέγχου σε ένα διάδρομο 440 χλμ. στα σύνορα.
Λίγη ώρα προτού ολοκληρωθεί η συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν, οι Κούρδοι είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη βορειοανατολική Συρία. Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και η συνοριοφυλακή της Συρίας, που ελέγχει ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ- Ασαντ, από το μεσημέρι της Τετάρτης θα φροντίσουν για την απομάκρυνση των μαχητών και των όπλων του SDF σε βάθος 30 χλμ. από τις θέσεις τους στα σύνορα. Αυτό συμφώνησαν μεταξύ άλλων ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Οι κουρδικές συριακές δυνάμεις θα έχουν προθεσμία 150 ωρών για να αποχωρήσουν και στη συνέχεια Τούρκοι και Ρώσοι στρατιώτες θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες σε βάθος 10 χλμ. από την περιοχή που γινόταν η τουρκική επιχείρηση στη Συρία. Εξαίρεση αποτελεί η de facto κουρδική πόλη Καμισλί. Η συμφωνία όμως περιλαμβάνει τόσο τη στρατηγική πόλη Μανμπίτζ, για την οποία έγιναν σφοδρές μάχες κατά την τουρκική εισβολή, όσο και τη σημαντική πόλη για τους Κούρδους, Κομπάνι. Ακόμη, συμφωνήθηκε ότι από κοινού Τουρκία και Ρωσία θα διευκολύνουν την επιστροφή προσφύγων από τη Συρία.  Κερδισμένοι Πούτιν και Ερντογάν στη Συρία Πλέον, τα όσα συνέβησαν μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία κατέστησαν τη Ρωσία τον πιο ισχυρό παίκτη στον πόλεμο της Συρίας. Στη ζώνη των συνόρων βρίσκονται πλέον Τούρκοι στρατιώτες, οι αντάρτες σύμμαχοι της Αγκυρας, το SDF και στρατιώτες του Ασαντ, ενώ η Μόσχα είναι η μόνη διαπραγματευτική δύναμη ανάμεσά τους, αναφέρει το Reuters. 
H συμφωνία ενδυνάμωσε την εξουσία Τουρκίας και Ρωσίας στη Συρία, μετά την ξαφνική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει το Associated Press. O νέος διακανονισμός αλλάζει τον χάρτη της βορειοανατολικής Συρίας, αφήνοντας στην Τουρκία τον έλεγχο ενός τμήματος στη μέση των συνόρων, ενώ στα χέρια το υπόλοιπο τμήμα των συνόρων θα είναι στα χέρια της Τουρκίας, της Ρωσίας και τη Συρίας, σημειώνει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η Άγκυρα έχει την ικανοποίηση ότι η Μόσχα έπεισε τη Δαμασκό να εκχωρήσει τον έλεγχο σε περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, διαλύοντας τον έλεγχο των Κούρδων. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα φαίνεται ότι απέσπασε τις διαβεβαιώσεις της Αγκύρας ότι θα σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, επισημαίνει ο Guardian. Επιπλέον, ιδιαίτερη συμμαχία έχει το γεγονός ότι με τη συμφωνία Τουρκίας- Ρωσίας για τη Συρία, οι Κούρδοι θα πρέπει να αποσυρθούν από περιοχή τριπλάσιου μεγέθους από εκείνη που κάλυπτε η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, για την κατάπαυση πυρός, καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής που ήθελε η Τουρκία να συμπεριληφθεί. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Σόνερ Καγκαπτάι, διευθυντή του τουρκικού προγράμματος στο Washington Institute. «Το αποτέλεσμα της συνάντησης Πούτιν- Ερντογάν δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει γίνει εξπέρ στο να επηρεάζει ΗΠΑ και Ρωσία τον έναν εναντίον του άλλου, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την Αγκυρα. Η Τουρκία πήρε τη ζώνη ασφαλείας που ήθελε όλο αυτό τον καιρό», ανέφερε για τα όσα έγιναν στο Σότσι.  Τα κέρδη για τον Ασαντ  Κέρδη από τη συμφωνία Ρωσίας- Τουρκίας έχει όμως και ο Ασαντ, που έκανε την Τρίτη μια συμβολική επίσκεψη στην Ιντλίμπ, την οποία για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ελέγχει το καθεστώς. Με τη νέα συμφωνία εγκρίθηκε η επιστροφή των δυνάμεων του Ασαντ στα σύνορα, καθώς μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις θα αντικαταστήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν επί χρόνια περιπολίες στην περιοχή, μαζί με τους μέχρι πρότινος συμμάχους τους, τους Κούρδους.  Πλέον, αποκαθίσταται σε σημαντικό βαθμό ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στα βορειοανατολικά, επισημαίνει το Assosiated Press. Στον αντίποδα, η συμφωνία αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το όνειρο της αυτονομίας των Κούρδων.
***  Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Συναίνεση με αστερίσκους! Τα θετικά και τα αρνητικά…
~

Το πρώτο βήμα για την ψήφο των ομογενών έγινε. Δεν ήταν, όμως, τολμηρό, καθώς ακυρώθηκε η επιστολική ψήφος για να βρεθεί η… συναίνεση. 
Και έτσι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνολικά ετοιμάζονται να ψηφίσουν για να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Η «χρυσή τομή» βρέθηκε, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βγει από την πολιτική απομόνωση που διαμορφωνόταν στην διακομματική επιτροπή για την ψήφο των ομογενών. Έτσι, η πολυπόθητη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη κυβέρνηση «νίκησε» την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να πρυτανεύσει η λογική.  Στο διακομματικό «παζάρι» έχασαν όλοι και κέρδισαν όλοι. Κέρδισαν τη συνεννόηση που για πρώτη ίσως φορά γίνεται ορατή και έχασαν την ευκαιρία της επιστολικής ψήφου.  Παρότι επρόκειτο για κάτι που ήθελε η κυβέρνηση, για λόγους σκοπιμότητας τελικά δέχτηκε την πρόταση του ΚΚΕ και οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία.  Να επισκέπτονται, δηλαδή, τους χώρους όπου θα είναι στημένες οι κάλπες -όπως πρεσβείες, προξενεία ή άλλα κτήρια και να ψηφίζουν με τα ταξιδιωτικά επίσημα έγγραφά τους.  Προϋπόθεση θα είναι να έχουν διαμείνει δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία.  
Οι βασικοί άξονες που διέπουν τη συμφωνία για τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι ομογενείς από τις επόμενες εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν, είναι οι εξής:  • Η ισοτιμία της ψήφου με εκείνη των ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα, δηλαδή να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.  • Οι απόδημοι θα επιλέγουν υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα περιέχει 15 υποψηφίους, έναντι 12 σήμερα. Για το λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν στους 15 οι βουλευτές του Επικρατείας και σε αυτό να συμπεριληφθούν και προσωπικότητες της ομογένειας  • Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μέσω φυσικής παρουσίας τους στα προξενεία και τους χώρους που θα επιλεγούν για τη διαδικασία.    • Ως προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα.  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν θετική στη νέα ρύθμιση, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «κάτι σπουδαίο» αφού πάμε σε συμφωνία των κομμάτων. Αναλυτικότερα αναφέρει:  Έπειτα από σειρά διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, έπειτα από διαφωνίες και ενστάσεις, καταφέραμε, ως Έλληνες, κάτι σπουδαίο! Οι ομογενείς μας θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου!  Κι έτσι αποδεικνύεται, πως για ένα σπουδαίο σκοπό, οι Έλληνες εάν θέλουν κι αν είναι ενωμένοι, μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα!  Η Ελληνική Λύση, έπειτα και από το δικό της επίμονο αγώνα, «καλωσορίζει τους Έλληνες της ομογένειας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο»!  Ζητώ η Ελλάδα ! Ζήτω η Ομογένεια!
***  Βάρκα γεμάτη αλλοδαπούς έπεσε πάνω σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Αγνοούνται 3 άτομα…

~Ατύχημα στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης καθώς βάρκα γεμάτη με αλλοδαπούς έπεσε πάνω σε σκάφος του Λιμενικού.  
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης, που σημειώθηκε στις 4:45 τα ξημερώματα, ήταν να τραυματιστούν 6 από τους αλλοδαπούς ενώ αγνοούνται τρία άτομα – δύο άνδρες και ένα παιδί.  
Σημειώνεται ότι στη βάρκα επέβαιναν 34 άτομα.  Σύμφωνα με το Λιμενικό η βάρκα με τους αλλοδαπούς δεν είχε φώτα ναυσιπλοΐας με αποτέλεσμα οι χειριστές του φουσκωτού του ΛΣ που έκανε περιπολία να μην την αντιληφθεί και να επέλθει η σύγκρουση.  
Ένα αγοράκι τριών ετών και δυο άνδρες ηλικίας 26 και 28 ετών αγνοούνται, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1. Από τους 31 ανθρώπους που περισυνελλέγησαν μετά τη σύγκρουση από σκάφος της Frontex που βρισκόταν την ίδια ώρα στην περιοχή, οι έξι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο του νησιού.  Σύμφωνα με τον κ. Λαγκαδιανό, δυο από τους τραυματίες είναι σοβαρά. Ανάμεσα στους έξι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είναι και μια έγκυος γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους. Οι άλλοι τρεις είναι σε κατάσταση σοκ.


*** Αποκάλυψη-«βόμβα»: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιούσε τους μετανάστες – Έδιναν ΑΦΜ & ΑΜΚΑ! Φάμπρικα ΣΥΡΙΖΑ με ΑΦΜ και εικονικά τιμολόγια…

Πώς µε προσαρµογή του νόµου το 2018 νοµιµοποιούνταν, αποκτώντας από την πρώτη µέρα στη χώρα ΑΦΜ και «ελεύθερη διακίνηση»  
«Φάµπρικα» κινήτρων και εξυπηρετήσεων που είχε ως αποτέλεσµα τη λαθραία προσέλκυση µεταναστών και προσφύγων (συνήθως µέσω Τουρκίας) και τη δηµιουργία δεδοµένων για τη µόνιµη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα -υπό την καθοδήγηση ΜΚΟ- είχε οργανώσει, µε προσαρµογή της νοµοθεσίας, η κυβέρνηση συνασπισµού ΣΥΙΡΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, ειδικά από το 2016 και µε µεγαλύτερη ένταση από το 2018 και µετά.
Ουσιαστικά, από την πρώτη ηµέρα που ένας λαθραία εισελθών µετανάστης διερχόταν τα ελληνικά χερσαία σύνορα ή πατούσε το πόδι του σε ένα νησί του Ανατολικού Αιγαίου, αµέσως µόλις υπέβαλε αίτηµα ασύλου στο οικείο αστυνοµικό τµήµα, αποκτούσε ΑΦΜ, άρα αποκτούσε ταυτόχρονα δικαίωµα εργασίας («πράσινη κάρτα»), ΑΜΚΑ, άρα νοσοκοµειακή και ασφαλιστική κάλυψη στο δηµόσιο σύστηµα υγείας της χώρας, και δικαίωµα ελεύθερης διακίνησης µέχρι τουλάχιστον την εκδίκαση του αιτήµατος ασύλου του, που µπορεί να έφθανε και τα έξι χρόνια.  Πιο συγκεκριµένα, όπως αναδεικνύουν σήµερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», µε τον Νόµο 4540/2018, ο οποίος τέθηκε σε εφαρµογή το καλοκαίρι του 2018 και προβλήθηκε ως ενσωµάτωση στο εθνικό ∆ίκαιο παλαιότερης κοινοτικής οδηγίας του 2013, δόθηκε η δυνατότητα απόκτησης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ από µετανάστες και πρόσφυγες από την πρώτη ηµέρα άφιξής τους στην Ελλάδα. Σύµφωνα όµως µε το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το δικαίωµα αυτό έχουν µόνον όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις «διεθνούς προστασίας» που έχουν καθυστερήσει να εξεταστούν εννέα µήνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, χιλιάδες αλλοδαποί παραµένουν ως νόµιµα εργαζόµενοι, χωρίς να έχει κριθεί αν δικαιούνται άσυλο, λόγω των πολυετών καθυστερήσεων στις επιτροπές εξέτασης των αιτηµάτων τους. Το αξιοσηµείωτο είναι ότι όσο περνά ο χρόνος και διατηρούν «πράσινη κάρτα», τόσο περισσότερες πιθανότητες αποκτούν στη χορήγηση του ασύλου – διαβατηρίου για την παραµονή τους στην Ελλάδα ή τη συνέχιση του ταξιδιού τους στην Ε.Ε. και διεθνώς.  Στη «φάµπρικα» αυτή που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα τελούν πλέον υπό αµφισβήτηση και τα αποτελέσµατα που δηµιουργήθηκαν αποτελούν αντικείµενο αστυνοµικής έρευνας. Και αυτό γιατί ήδη έχουν εντοπιστεί, για παράδειγµα, κατά το πρόσφατο παρελθόν, εταιρείες-µαϊµού που «κολλούν» ένσηµα σε αλλοδαπούς λαµβάνοντας ως αντάλλαγµα υψηλά ποσοστά από τα διάφορα επιδόµατα (κοινωνικής αλληλεγγύης, ενοικίου κ.λπ.) που τους χορηγούνται.  ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ  Στο επίκεντρο των αλλαγών που επιχειρούνται βρίσκεται το Αρ. 15 του επίµαχου νόµου (Ν. 4540/2018), το οποίο ορίζει ότι οι αιτούντες απασχόληση «έχουν πρόσβαση στην εργασία υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Αρ. 71 του Ν. 4375/2016», που επίσης έχει θεσπισθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό το άρθρο (Αρ. 71) αναφέρει: «Οι αιτούντες διεθνή προστασία, µετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης της αίτησης διεθνούς προστασίας … και εφόσον κατέχουν “δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία” ή “δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού” … έχουν δικαίωµα πρόσβασης σε εξαρτηµένη εργασία ή στην παροχή υπηρεσιών ή έργου». ∆ηλαδή, δεν τίθεται κανένας χρονικός περιορισµός και ο κάθε παρανόµως-λαθραίως εισερχόµενος δικαιούνταν να ζητήσει δουλειά, ασφάλιση και δωρεάν πρόσβαση στο δηµόσιο σύστηµα υγείας.  Στο αντίστοιχο όµως εδάφιο της Ε.Ε. (2013/33/ Αρ. 15), εκείνο µε το οποίο… υποτίθεται ότι εναρµονίστηκε η Ελλάδα, σηµειώνεται πως «τα κράτη µέλη εξασφαλίζουν στους αιτούντες πρόσβαση στην αγορά εργασίας το αργότερο εννέα (9) µήνες µετά την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης διεθνούς προστασίας, εάν δεν έχει ληφθεί πρωτοδίκως απόφαση από την αρµόδια Αρχή και η καθυστέρηση δεν µπορεί να αποδοθεί στον αιτούντα». Και πάλι (όµως) υπό όρους, καθώς στη συνέχεια επεξηγείται: «Τα κράτη µέλη αποφασίζουν υπό ποίες προϋποθέσεις επιτρέπεται η πρόσβαση του αιτούντος στην αγορά εργασίας, σύµφωνα µε το εθνικό τους ∆ίκαιο, εξασφαλίζοντας παράλληλα στους αιτούντες ουσιαστική πρόσβαση στην αγορά εργασίας».  Στην ίδια νοµοθέτηση, εξάλλου, του 2018, υπάρχουν ταυτόχρονα αλλαγές «στις άδειες διαµονής λόγω συµφώνου συµβίωσης». Κι ενώ ο αντίστοιχος νόµος του 2014 (Ν. 4251/2014) επέτρεπε τη χορήγηση άδειας µόνο «στα µέλη οικογένειας Ελληνα πολίτη», η άδεια διαµονής «επεκτάθηκε» και σε όσους έχουν συνάψει σύµφωνο συµβίωσης µε Ελληνα πολίτη, «εφόσον τούτο καταρτίστηκε στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής Αρχής».  
∆εν θεωρείται, ταυτόχρονα, τυχαίο το γεγονός ότι πέντε ηµέρες µετά την εκλογική νίκη της Ν.∆., στις 12 Ιουλίου 2019, ο νέος υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, κατήργησε εγκύκλιο που είχε υπογραφεί από τον προηγούµενο υπουργό Υγείας (Ξανθός-Πολάκης) στην εκπνοή της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και επέτρεπε την πρόσβαση σε πανάκριβα φάρµακα όσων «κατοίκων τρίτων χωρών» διέθεταν ΑΜΚΑ, χωρίς κανέναν διαχωρισµό ως προς το να έχουν άσυλο ή διαβιούν νοµίµως στη χώρα. Η εγκύκλιος κρίθηκε περίεργη, καθώς υπήρξαν υπόνοιες λειτουργίας κυκλώµατος το οποίο µε τους ΑΜΚΑ των εξωκοινοτικών αλλοδαπών έπαιρνε δωρεάν ή µε ελάχιστη συµµετοχή Φάρµακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρµακεία του ΕΣΥ, αλλά και του ΕΟΠΥΥ, και στη συνέχεια θησαύριζε πωλώντας τα σε δυσθεώρητες τιµές σε χώρες εκτός Ε.Ε.
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο αρµόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος είχε διαπιστώσει τα «παράθυρα» στη νοµοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε τις δέουσες παρεµβάσεις ώστε να εξαλειφθεί εντελώς το φαινόµενο, το οποίο εκτός από εστίες διαφθοράς επιβαρύνει το σύστηµα υγείας.
Αναφέρει συγκεκριµένα:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, “ξεχειλώνοντας” ουσιαστικά την ευρωπαϊκή νοµοθεσία, είχε προχωρήσει σε χορήγηση ΑΜΚΑ για όλους αδιακρίτως τους αιτούντες άσυλο. Με δεδοµένο ότι ο ΑΜΚΑ είναι ένας ισόβιος αριθµός ασφαλιστικής και εργασιακής ταυτοποίησης, ακόµα και οι άνθρωποι που δεν λάµβαναν τελικά άσυλο είχαν ισόβια πρόσβαση στην εργασία και στο σύστηµα υγείας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Με σεβασµό στις επιταγές και τις αρχές της Ε.Ε., προχωράµε σε θέσπιση κανόνων, ώστε οι αιτούντες άσυλο να έχουν µε την αίτησή τους πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αλλά η πρόσβαση στην αγορά εργασίας θα γίνεται εντός ενός εύλογου διαστήµατος. Και εδώ βάζουµε τάξη µε σταθερά και αποφασιστικά βήµατα».  Προς αυτή την κατεύθυνση εστάλησαν ήδη εγκύκλιες οδηγίες στα ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ από το υπουργείο Εργασίας µέχρι την τροποποίηση του νόµου. Αυτές αφορούν τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που µπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νοµιµοποιητικά έγγραφα που πρέπει αυτά να διαθέτουν. Επίσης, διευκρινίζεται ότι θα ακολουθήσει και συµπληρωµατική εγκύκλιος των τριών συναρµόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύει τα ζητήµατα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτοµα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας.  Οι μπίζνες με τους ΑΦΜ και τα εικονικά τιμολόγια  Τον περασμένο Αύγουστο χρειάστηκε η παρέµβαση της Αστυνοµίας στη Λέσβο για να αποσυµφορηθεί η οικεία Εφορία από τις ουρές προσφύγων και µεταναστών οι οποίοι κατ’ εντολήν των ΜΚΟ προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ΑΦΜ χωρίς να διαθέτουν καν δηλωµένη µόνιµη κατοικία, αποτελώντας έτσι υποψήφια θύµατα όσων «αετονύχηδων» ήθελαν να εκδώσουν και να διακινήσουν εικονικά τιµολόγια.  Οταν έφτασαν εσπευσµένα εκεί από την Αθήνα αρµόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, συνάντησαν έναν τοίχο άγνοιας και προκλητικότητας από τις ΜΚΟ.  «Για ποιον λόγο ζητούν ΑΦΜ;» ήταν η απλή ερώτηση, στην οποία φυσικά δεν υπήρχε η παραµικρή απάντηση, παρά το ότι η διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ αφορά πολύ συγκεκριµένες περιπτώσεις, όπως η µίσθωση κατοικίας, η έναρξη εργασιών για επαγγελµατίες και επιχειρήσεις, η πρόσληψη, η αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου, το άνοιγµα τραπεζικού λογαριασµού, για το οποίο απαιτούνται και άλλες προϋποθέσεις, π.χ. βεβαίωση µόνιµης κατοικίας.  Το πρόβληµα λύθηκε όταν η φορολογική διοίκηση εξέδωσε µια πολύ απλή κι αυτονόητη οδηγία:  «Οσοι µετανάστες επιθυµούν να αποκτήσουν ΑΦΜ θα πρέπει να προσκοµίσουν τα ανάλογα δικαιολογητικά, π.χ. βεβαίωση ότι πρόκειται να µισθώσουν κατοικία ή να εργαστούν».  Αποτέλεσµα ήταν η µαζική προσέλευση µεταναστών µε αίτηµα την απόκτηση ΑΦΜ να ανακοπεί και οι ουρές να εξαφανιστούν άµεσα. Από το 2016 όµως και µετά έχουν ήδη χορηγηθεί φορολογικά µητρώα σε χιλιάδες µετανάστες, χωρίς να είναι δυνατόν να διασταυρωθεί τι έχουν απογίνει αυτοί οι ΑΦΜ. Στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών επισηµαίνουν ότι σε ελέγχους που γίνονται κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί τέτοιοι ΑΦΜ σε υποθέσεις εικονικών εταιρειών, καθώς οι «επιτήδειοι» τους αγοράζουν έναντι 1.000 ευρώ το πολύ.  Αυτή την περίοδο επιχειρείται συντονισµένα, σε συνεργασία και µε την Οικονοµική Αστυνοµία, να διασταυρωθούν χιλιάδες ΑΦΜ αλλοδαπών µε εταιρείες-φαντάσµατα, αρκετές εκ των οποίων έχουν ίδιες έδρες και οµοειδείς γενικές δραστηριότητες ώστε να µπορούν να εκδίδουν τιµολόγια για µεγάλο εύρος εµπορικών συναλλαγών  *Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
***  Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στα Βρασνά Θεσσαλονίκης και απέτρεψαν την εγκατάσταση 200 αλλοδαπών … (βίντεο) 

Οι κάτοικοι στα Βρασνά του Νομού Θεσσαλονίκης ξεσηκώθηκαν την νύχτα και επιχείρησαν να εμποδίσουν την εγκατάσταση αλλοδαπών σε ξενοδοχεία της περιοχής τους.  
Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης περίπου 150 κάτοικοι των Βρασνών απέκλεισαν κομβικά σημεία του χωριού τους με σκοπό να εμποδίσουν την διέλευση των τουριστικών λεωφορείων που θα μετέφεραν τους αλλοδαπούς στην περιοχή.
Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.  Η αντίδραση των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση ισχυρής αστυνομικής δύναμης εντός και πέριξ των Βρασνών. Στις 12 τα μεσάνυχτα έφτασαν έξω από τα Βρασνά οκτώ τουριστικά λεωφορεία με περισσότερους από 200 αλλοδαπούς, προερχόμενους από τη Σάμο, αναφέρει το thestival.gr  Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, κατέστρωσαν σχέδιο για να παρακαμφθούν τα μπλόκα των κατοίκων και να φτάσουν με ασφάλεια οι αλλοδαποί στα ξενοδοχεία που θα τους φιλοξενούσαν. 
Κάθε φορά που οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα ξενοδοχεία, έβρισκαν μπροστά τους ομάδες κατοίκων. Τελικώς, κατάφεραν να περάσουν στα Βρασνά μέσα από χωματόδρομους. Οι κάτοικοι προέβαλαν αντίσταση όμως η παρουσία των αστυνομικών των ΜΑΤ λειτούργησε αποτρεπτικά.  Στις 3:30 τα ξημερώματα τα τουριστικά λεωφορεία είχαν φτάσει μπροστά σε δύο από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούσαν τα 150 άτομα. Μια νέα εξέλιξη ανέτρεψε τον σχεδιασμό της Αστυνομίας. Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων, υπό τις πιέσεις των κατοίκων της περιοχής, αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.  Κατόπιν τούτου οι συναρμόδιοι φορείς αποφάσισαν ότι 200 αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στην Χαλκίδα. Το ταξίδι της επιστροφής ξεκίνησε περίπου στις 4 τα ξημερώματα και θα διαρκέσει περισσότερες από οκτώ ώρες.  Στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης των μεταναστών και των προσφύγων οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Βρασνών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.   

***  24/10/19: Ο Κ. Βελόπουλος θα μιλήσει σε Ημερίδα του Ινστιτούτου Γεωστρατηγικών Μελετών στην Κόρινθο…
~Ημερίδα του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών, Γεωστρατηγικών και Γεωοικονομικών Μελετών «Η Λύση» θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Κορίνθου την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019.  
Η ημερίδα θα έχει θέμα: «Πρωτογενής τομέας – Παγκοσμιοποίηση και Εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας» και θα πραγματοποιηθεί τις ώρες 17:30 – 21:00.
Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Ευάγγελος Φανίδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. 
Οι ομιλητές θα αναπτύξουν τα θέματά τους σε 15 λεπτά. Ο κατάλογος είναι ο εξής:  -Γρηγόριος Κανλής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών : «Μικρό κόστος κτηνοτροφικής εγκατάστασης με μέγιστη οικονομική απόδοση»  -Βασίλειος Βιλιάρδος, βουλευτής Επικρατείας: «Το Γερμανικό πρόβλημα της Ελλάδος»  -Ησαΐας Κωνσταντινίδης, δημοσιογράφος-εκδότης: «Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος-Κύπρος – Χάραξη κοινής ΑΟΖ και το παιχνίδι των υδρογονανθράκων»  -Πέτρος Χασάπης, Νομικός Σύμβουλος Ελληνικής Λύσης: «Παγκοσμιοποίηση και Εθνικό Κράτος»  -Χαιρετισμός του Κυριάκου Βελόπουλου, προέδρου του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
*** Πολάκης στην Προανακριτική της Novartis: “Αυτά είναι π@π@ριές”…


Ο Παύλος Πολάκης… απασφάλισε και για μια ακόμη φορά πρωταγωνίστησε σε ένα πρωτοφανές, αδιανόητο σκηνικό στα κοινοβουλευτικά χρονικά!  
Πρεμιέρα της Προανακριτικής Επιτροπής με διαδικαστικά θέματα, την λίστα των μαρτύρων και όχι μόνο. Το ΚΙΝΑΛ με το… “καλημέρα σας”, ζήτησε να αντικατασταθούν από μέλη της Επιτροπής ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς υποστηρίζει ότι θα κληθούν να καταθέσουν σε αυτήν για δηλώσεις που είχαν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα.  Αυτό προκάλεσε… πρωτοφανή σκηνικά!
Έντονοι διάλογοι και διαπληκτισμοί με τις φωνές να διαπερνούν τις κλειστές πόρτες της Επιτροπής σημειώθηκαν εξ αιτίας των εξαιρέσεων που ζήτησε το ΚΙΝΑΛ των κ.κ. Δημήτρη Τζανακόποπυλου και Πάυλου Πολάκη από μέλη της Επιτροπής.  Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είχε υπάρξει ο εξής διάλογος:  Κεγκέρογλου: “Να εξαιρεθούν Τζανακόπουλος, Πολάκης από μέλη της Επιτροπής για να κληθούν ως μάρτυρες”  Π. Πολάκης: “Αυτά είναι π@π@ριές”!  Δ Μαρκόπουλος: “Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις στην Επιτροπή”.  Π. Πολάκης: “Θέλετε να μας καταδείξετε ως ύποπτους όχι ως μάρτυρες”.  
Δ. Μαρκόπουλος: “Εσείς βγήκατε στον Αντ1 και είπατε ότι γνωρίζετε τους μάρτυρες. Δεν θα μας πείτε από που τους γνωρίζετε;”  Κ. Καραγκούνης: “Ο κ. Πολάκης είναι πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση και μέρος της δικογραφίας. Δεν τους φιμώνουμε αντιθέτως τους δίνουμε βήμα να φωτίσουν την υπόθεση”.  Γ. Ραγκούσης: “Αυτή η πρόταση αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”. Πολάκης – Τζανακόπουλος: Η αρχή της έντασης  Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ζητούν την εξαίρεσή του, προκειμένου να κληθεί ως μάρτυρας για να αναφέρει τους λόγους που πήγε ως υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της υπόθεσης και τί ζήτησε από τους δικαστές.  Ειδικά για τον Παύλο Πολάκη αναφέρουν ότι ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες. Επίσης, είχε προαναγγείλει γεγονότα τα οποία λίγο καιρό μετά είχαν εξέλιξη στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.  Όπως τόνισαν από το ΚΙΝΑΛ, η ιδιότητα του μέλους δεν μπορεί να συμβαδίζει με την εξέτασή τους και γι’ αυτό ζητούν την αντικατάστασή τους.  Εξαιρέσεις, όμως, δεν αποκλείεται να ζητήσουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Θανάση Πλεύρη με το επιχείρημα ότι συνεργάτες του δικηγορικού του γραφείου εκπροσώπησαν ως νομικοί παραστάτες τον Νίκο Μανιαδάκη που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας αρχικά και μετά του αφαιρέθηκε η προστασία και κατέστη κατηγορούμενος.  newsit.gr
***  ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ την Τετάρτη στον ΑLPHA! O K. Βελόπουλος θα μιλήσει για όλους και για όλα…
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, συνεχίζει τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις του κόμματος.  

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα εμφανιστεί την Τετάρτη 23/10 στις 11.00 π.μ στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και την Λίδα Μπόλα στην τηλεόραση του ALPHA.
Επιπλέον, ο κ. Βελόπουλος θα εμφανιστεί την Πέμπτη 31/10  στις 23:15 στην εκπομπή Επί του Πιεστηρίου με τον Μάκη Κουρή στο ΚΟΝΤΡΑ Channel.  Συντονιζόμαστε όλοι για να ακούσουμε όσα έχει να πει ο Κ. Βελόπουλος ενόψει των εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο και παγκόσμιο.
***  «ΟΜΟΛΟΓΙΑ» ΚΟΤΖΙΑ! Δώσαμε στους Σκοπιανούς εθνική «μακεδονική» ταυτότητα….
Στις  15 Μαΐου βρέθηκα σε μία ομιλία του Ν. Κοτζιά στην Οξφόρδη σε ακαδημαϊκό κύκλο και συνομίλησα αρκετή ώρα μαζί του, μετά το πέρας της ομιλίας.  
Γράφει: Ανδρέας Σταλίδης  Κάναμε και οι δύο από ένα λάθος. Του έδωσα έτσι την ευκαιρία να με «διαβάσει» και να με περιμένει. Αυτός έκανε το λάθος να νομίζει ότι επρόκειτο να κάνω φασαρία επί τόπου. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Δουλεύω με τη σκέψη. Του τις ανέφερα κατά πρόσωπο και του τις έδωσα και γραπτώς για να τις θυμάται.  Είπε την ανακρίβεια ότι η «Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε περιοχή με το όνομα Μακεδονία». Οι Οθωμανοί είχαν βιλαέτια και σαντζάκια. Δεν υπάρχει ούτε ένα Οθωμανικό έγγραφο 1385-1913 με τον όρο «Μακεδονία».  Είπε την ανακρίβεια ότι οι Οθωμανοί έχασαν την Μακεδονία από τους Ρώσους το 1878 και έτσι την έδωσαν στη (Μεγάλη) Βουλγαρία. Η τελευταία μάχη έγινε στο Πλέβεν, στο βορειότερο άκρο της Βουλγαρίας. Είπε την ανακρίβεια ότι η Συνθήκη Βουκουρεστίου μοίρασε τη Μακεδονία σε τέσσερα κράτη, και μάλιστα επανέλαβε τα ποσοστά. Έχω τη Συνθήκη και αναφορά του όρου Μακεδονία δεν βρίσκω. Είτε είμαι τυφλός, είτε είναι ψεύτης.  Με αυτές τις τρεις ανακρίβειες προσπαθεί εδώ και 15 μήνες να μας πείσει ότι δικαιούνται κι αυτοί λίγη Μακεδονία. Ε δεν δικαιούνται.  Στον διάλογό μας ξεκίνησα αναφορά 12 σημείων των ελληνικών θέσεων πριν αναλάβει, στα οποία υποχώρησε ολοσχερώς. Σε όλα.  Αμετάφραστο: είπε ψευδώς ότι ήταν δική του πρόταση ενώ ήδη υφίστατο από τη δεκαετία του 1990. Είπε ότι απερρίφθη από τον Νίμιτς παρόλο που ο ίδιος ο Κοτζιάς βρήκε 58 χώρες με αμετάφραστο όνομα. «Τότε», μου είπε, «έβγαλα εκτός τον Νίμιτς από τη διαπραγμάτευση»! Δηλαδή, δέχθηκε την απόρριψή του (ενώ διαπραγματευόταν με τον Δημητρώφ) και τον έβγαλε εκτός από κει και πέρα, όπως έβγαλε εκτός και «όλους τους άλλους διεθνείς παράγοντες». Ούτε 6χρονα δεν πείθει.  Σύνθετο όνομα. Στην επισήμανση ότι σύνθετο σημαίνει μία λέξη και όχι δύο επιστράτευσε την αυθεντία του «εγώ ξέρω καλύτερα, μια που δεν έχω σπουδάσει μαθηματικά όπως εσύ»!  Η εθνικότητα να συμβαδίζει με το όνομα. Αφού έπαιξε την κασέτα με την «υπηκοότητα», του απήντησα ότι ναι, η Ιστορία και όχι τα κράτη αναγνωρίζουν εθνότητες. Όμως το 1918 ιδρύθηκε το βασίλειο των «Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων». Χωρίς «Μακεδόνες». Το 1921 στην απογραφή δεν βρέθηκε ούτε ένας να μιλάει «μακεδονική». Επίσης, το 1918 το ουδέτερο National Geographic στην αναφορά των εθνών των Βαλκανίων επίσης παραλείπει τους «Μακεδόνες».  Η γλώσσα θα συμβαδίζει με το όνομα. Εδώ έπαιξε την κασέτα του 1977. Γνωστή πομφόλυγα. Από τη μία λέει ότι τα κράτη δεν αναγνωρίζουν έθνη σε συμφωνίες, κι από την άλλη ότι μία επεξεργασία επιστημόνων για το πώς θα γραφτούν στο λατινικό αλφάβητο ορισμένα τοπωνύμια, συνιστά αναγνώριση γλώσσας από κράτη! Άβυσσος το σκεπτικό του ανθρώπου. Θα προσθέσω ότι συνέχεια ρωτούσε αν «μιλάω μακεδονικά», λες και είναι διακριτή γλώσσα.  
Τα σύμβολα θα συμβαδίζουν με το όνομα. Δεν θα είναι σκέτα ΜΚ και MKD. Η απάντηση ήταν ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ που το 1994 δεν απάντησε σε μία επιστολή του ISO.  Θα υπάρχει αναφορά σε «Μακεδόνες» για τους Έλληνες, διότι βάσει του άρθρου 7(2) και 7(4) οι Μακεδόνες είμαστε απλώς «πληθυσμός της βόρειας περιοχής» της Ελλάδας.  Παύση του αλυτρωτισμού. Παραδέχθηκε την παραπομπή στη διακήρυξη της ΑΣΝΟΜ το 1944 στο Προοίμιο του Συντάγματος των Σκοπίων, όμως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετακινήθηκε από την θέση «αυτό είναι ιστορικό τους κείμενο και άλλωστε όλοι έγραφαν τέτοια πράγματα εκείνη την εποχή» στη θέση «δεν είναι αλυτρωτικό το κείμενο, δεν το έχετε διαβάσει, σας το έχουν πει τρίτοι».  Εδώ θα προσθέσω ότι το κραυγαλέα πατερναλιστικό του ύφος έσπαζε κόκκαλα. Εκτός από στοιχεία του βιογραφικού μου που μου πετούσε συνέχεια (τι σπούδασα, από πού κατάγομαι κλπ), σε κάποια στιγμή είπε και το κορυφαίο «εσείς δεν είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελεύθερη Πατρίδα; γιατί δεν είστε στον λαό σας και έρχεστε σε δική μου ομιλία;»!  Ρητή αναφορά ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Το σημείο αυτό δεν έχει προσεχθεί. Η Συμφωνία γράφει στο άρθρο 7(3) απλώς ότι η Ιστορία και κληρονομιά τους είναι «διακριτά διαφορετική» από τη δική μας. Δεν μας αρκεί. Έπρεπε να λέει σαφώς ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Τι πάει να πει «διαφορετική». Αυτό δεν λένε και οι Σκοπιανοί τόσα χρόνια;  Τα υπόλοιπα 4 σημεία δεν κατάφερα να τα φέρω στην συζήτηση. Του τα έδωσα όμως γραπτώς.  Αξιοσημείωτη η αναφορά του στον Γκρουέφσκι, στον οποίον απέδωσε όλα τα κακά του μακεδονισμού, λες και πριν ήταν αθώες περιστερές. Στο ερώτημά μου «μα γιατί τότε επί Γκρουέφσκι ήταν που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν στα Σκόπια και έλεγαν ότι για κείνους είναι σκέτο Μακεδονία», η απάντηση ήταν ότι ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με μένα μιλάτε τώρα, δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ εγώ, ούτε ποτέ ήμουν»! Ασχολίαστο.  Τέλος, με τα οφέλη της Συμφωνίας. Ενώ στην ομιλία μας έλεγε ότι δικαιούνται το όνομα Μακεδονία «γεωγραφικά», ως όφελος για εκείνους επεσήμανε ότι έτσι αποκτούν «ασφαλή ταυτότητα», εθνική ταυτότητα. Παραδέχεται λοιπόν ότι τους αναγνωρίζουμε εθνική «μακεδονική» ταυτότητα.  Αυτό όμως που κυρίως αποκόμισα από την συνάντηση αυτή ήταν τα ελατήριά του για να βρει λύση. Δύο πτυχές ως προς αυτό. Πρώτον ότι με την ανάληψη του υπουργείου του επισκέφθηκε τα Σκόπια και ξεκίνησε τις επαφές του με σκοπό τη λύση, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον τα κίνητρά του ήταν ιδεολογικά εν πολλοίς: τώρα που πήραμε την εξουσία, να πάμε να το λύσουμε το θέμα.  Και δεύτερον μία βαθιά ατομική επιθυμία να καταγραφεί στην Ιστορία ως πολιτικός που λύνει προβλήματα αντί να διαιωνίζει. Δυστυχώς όμως μία κακή λύση είναι χειρότερη από τη μη λύση.  Το αίσχος των Πρεσπών δεν είναι βιώσιμο και αυτό είναι προφανές. Ας το παραδεχτούν όλοι να το βουλιάξουμε στο πάτο της λίμνης το γρηγορότερο δυνατόν.  (Δημοσιεύθηκε  21 Μαΐου 2019)  Πηγη: antibaro.gr
***  Με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη συναντάται σήμερα ο περιφερειάρχης Π. Νίκας  
Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντάται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα στις 11.00 το πρωί.
Κατά τη συνάντηση αυτή ο περιφερειάρχης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό σχετικά με το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την Περιφέρεια, αναμένοντας στη συνέχεια να δοθούν από τον Κ. Μητσοτάκη οι σχετικές εντολές για να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ιδιαίτερη βαρύτητα και έκταση θα δοθεί σε θέματα υποδομών, όπως οι οδικοί άξονες Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Κορώνη και Μεθώνη, Καλό Νερό – Τσακώνα, ο δρόμος της Μάνης, ο δρόμος Σπάρτη – Γύθειο, η παράκαμψη της Σκάλας, ο περιφερειακός της Τρίπολης, η σύνδεση του Ναυπλίου με τον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα / Σπάρτη), τα έργα ανάπλασης σε Ισθμό και Λουτράκι και άλλα.
Συζήτηση θα γίνει και για τις τουριστικές υποδομές, όπως τα υδατοδρόμια, ενώ θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν στη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας σε Τρίπολη, Άργος και Κόρινθο.
Επιπλέον, θα εξεταστούν τα αρδευτικά έργα και οι σχετικές υποδομές, μεταξύ των οποίων το μεγάλο έργο στη λίμνη Τάκα (στην Αρκαδία), τα δίκτυα του ΓΟΕΒ Παμίσου (στη Μεσσηνία) και του Ανάβαλου (στην Αργολίδα), τα φράγματα στον Φιλιατρινό και τον Μιναγιώτικο (στη Μεσσηνία), της Κελεφίνας (στη Λακωνία), του Ασωπού και του Δόξα (στην Κορινθία).
Τη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τον πρωθυπουργό θα απασχολήσει, βεβαίως, και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε σχέση με την ΣΔΙΤ.

***  Δ.Σ. Καλαμάτας: Το… λευκό κράτησε ανοικτή τη Μαραθόλακκα
«Παράταση μίσθωσης αγροτικού ακινήτου στη θέση Μαραθόλακκα, εμβαδού 3.000 τετραγωνικών μέτρων , για ένα έτος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εφαρμοζόμενης στο διπλανό χώρο διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων. Εγκρίθηκε».
Με αυτό το λιτό τρόπο το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής πληροφορεί τους δημότες για το θέμα που συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Κι όμως, δεν ήταν τόσο απλό όσο φαίνεται από την ανακοίνωση. Μάλιστα, αν η μείζων μειοψηφία ήθελε να… παίξει με τις αντοχές των πολιτών, θα ψήφιζε "κατά" αντί για "λευκό" και σήμερα η Δημοτική Αρχή θα έτρεχε και δε θα έφτανε.
Γινόμαστε σαφέστεροι… χρησιμοποιώντας τις εντυπώσεις του νεαρού δημοτικού συμβούλου, Παναγιώτη Χειλά, από την παράταξη "Πρότυπος Δήμος" για το σχολιασμό του θέματος: "Στις 26/10/2019 λήγει η σύμβαση μίσθωσης σε ένα από τα δύο οικόπεδα όπου γίνεται η εναπόθεση των σκουπιδιών. Δε θα κρίνω εδώ εάν είναι σύμφωνη η πρακτική αυτή με τις πρακτικές της Ε.Ε. και τις χρηματικές αποζημιώσεις που πληρώνει η χώρα μας κάθε χρόνο.
Θα αναρωτηθώ εάν το γεγονός ότι η εισήγηση αυτή έρχεται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας 4 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας είναι ζήτημα έλλειψης σχεδιασμού ή ευρύτερη διοικητική ανικανότητα;
Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της μηνιαίας μίσθωσης του συγκεκριμένου οικοπέδου στο ποσό των 1.000 ευρώ (3 στρέμματα στο βουνό). Είναι πολύ είπαν κάποιοι. Κάποιοι άλλοι για να διευκολύνουν τη διαδικασία (αντιλαμβανόμενοι δικαιολογημένα το αδιέξοδο) ψήφισαν «λευκό» και είπαν από μέσα τους «νίπτω τας χείρας μου».
Εκεί είδα για πρώτη φορά ανήσυχο το δήμαρχο να ρωτάει τον πρόεδρο: «Πέρασε; Πέρασε;». Ήταν η πρώτη φορά στo πλαίσιο της απλής αναλογικής που ο δήμαρχος ανησύχησε για το ενδεχόμενο μη ψήφισης εισηγούμενης διάταξης (όχι λόγω έλλειψης συναίνεσης των μειοψηφιών – το ζήτημα είναι νομικό).
Εάν δεν είχε αποχωρήσει διαμαρτυρόμενο το ΚΚΕ λίγα λεπτά πριν – που πάγια ψηφίζει «κατά» στην πλειονότητα των εισηγήσεων – δε θα πέρναγε «παιδιά». Επίσης, μου γεννήθηκε η εξής απορία: Αδειοδότηση για τη λειτουργία και τη χρήση αυτή στο συγκεκριμένο οικόπεδο υφίσταται;
Αντιλαμβάνονται όσοι τάχθηκαν «υπέρ» ότι μπορεί να πάνε κατηγορούμενοι γι’ αυτό; Δεν το αντιλαμβάνονται. Σας θυμίζω ότι για αντίστοιχα θέματα εκκρεμούν 3 δικαστήρια για τον νυν δήμαρχο κ. Βασιλόπουλο, όπως ο ίδιος ανέφερε στην χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συνεδρίαση. Μετά ο δημότης απορεί και διερωτάται, γιατί υπάρχουν σκουπίδια εδώ και εκεί;". Α.Π.

***  Α. Χαρίτσης: Ασαφής απάντηση του ΥΠΕΘΑ για το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα»
«Με μια γενικόλογη... έκθεση ιδεών άνευ ουσίας» απάντησε ο ΥΠΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην ερώτηση που αφορούσε στο τι μέλλει γενέσθαι με το στρατόπεδο “Παπαφλέσσα”, για την παύση ή μη της λειτουργίας του και για την περαιτέρω αξιοποίησή του, με δεδομένη την απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για παύση λειτουργίας του στρατοπέδου, όπως αναφέρει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.
Και προσθέτει: «Στην απάντησή του ο ΥΠΕΘΑ, μεταξύ άλλων, περιορίζεται να απαντήσει ότι “...η λειτουργία του 9ου Σ.Π. μελετάται την παρούσα περίοδο, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις”.
Καμιά απάντηση δηλαδή στο ερώτημα αν ισχύει ή δεν ισχύει η απόφαση του Α.Σ.Σ. για παύση λειτουργίας του στρατοπέδου στα τέλη Δεκεμβρίου.
Με τη διαφαινόμενη “παραπομπή στις καλένδες” της... μη απάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, συνεχίζεται το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από το ζήτημα αξιοποίησης του στρατοπέδου και εγείρει ερωτήματα ποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί η διαιώνιση ενός θέματος, που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια.
Το λόγο πλέον έχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ενεργοί πολίτες και οι μαζικοί φορείς της Καλαμάτας για να διεκδικήσουν επιτέλους μόνιμη λύση αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, προς όφελος του λαού και της νεολαίας της πόλης μας. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους!».

***   Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το Μεταναστευτικό απόψε στο Δ.Σ. Μεσσήνης
Το θέμα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις το καλοκαίρι του ΄16
Με 11 θέματα συνεδριάζει απόψε στις 7.00 το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Στο πρώτο από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης πρόκειται να γίνει συζήτηση και να υπάρξει λήψη απόφασης γύρω από το Μεταναστευτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα έρχεται προς συζήτηση ύστερα από πρωτοβουλία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργου Τσώνη, ο οποίος άλλωστε το είχε «θίξει» και σε προηγούμενη συνεδρίαση και είχε ζητήσει ξεχωριστή συζήτηση.
Για την «ιστορία», το όλο ζήτημα είχε ξαναπασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, σε μια «εκρηκτική» συνεδρίαση τον Ιούλιο του 2016. Το θέμα τότε ήταν στην επικαιρότητα ύστερα από «επιστολές» που είχε στείλει στους Δήμους όλης της χώρας, ζητώντας απ’ αυτούς πιθανούς χώρους φιλοξενίας, ο τότε υφυπουργός Άμυνας κ. Βίτσας.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε προτείνει το χώρο της «Μακαρίας» ως τον κατάλληλο για να φιλοξενήσει μετανάστες στη Μεσσήνη, ωστόσο βρήκε αντίδραση από την τότε αντιπολίτευση (νυν Δημοτική Αρχή), αλλά και «δικούς» της συμβούλους, με αποτέλεσμα να μην περάσει η πρότασή της, σε μια «εκρηκτική συνεδρίαση», παρουσία και πολιτών, που είχε μάλιστα διαρκέσει αρκετές ώρες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μετέπειτα ο τότε δήμαρχος την είχε χαρακτηρίσει ως «Ιουλιανά»!
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, τότε αντιπολίτευση, είχε εκφράσει την άποψη ότι λόγω της έντονης παρουσίας «ευαίσθητης» κοινωνικής ομάδας στην περιοχή του Δήμου Μεσσήνης η «φιλοξενία» και μεταναστών μπορεί να δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» κλίμα, εις βάρος των δημοτών, ζητώντας να απαλλαχθεί η Μεσσήνη από τη φιλοξενία μεταναστών.
Φαίνεται πως και ο νυν δήμαρχος εμμένει σ’ αυτή την άποψη, όπως αποτυπώθηκε και πριν από λίγες εβδομάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ερωτήθηκε από τον κ. Τσώνη και με αφορμή δημοσίευμα, με πληροφορίες του «Θάρρους», για χώρο φιλοξενίας στη Μεσσήνη. Ο Γιώργος Αθανασόπουλος είχε διαβεβαιώσει τους δημότες ότι δεν πρόκειται να φιλοξενηθούν πρόσφυγες ή μετανάστες στην πόλη της Μεσσήνης, ειδικά σε δομή του Δήμου ή κάποιου άλλου φορέα, υπενθυμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και η φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία.
Με βάση όλα τα παραπάνω μένει να δούμε αν η κάθε πλευρά θα επιμείνει στις «θέσεις» που είχε και κατά το παρελθόν ή θα προκύψει κάτι νεότερο απόψε.
Τα άλλα 10 θέματα που θα απασχολήσουν απόψε το Σώμα είναι τα εξής:
1. Εκλογή Αντιπροσώπων στην ΠΕΔ
2. Συγκρότηση Επιτροπής Διαβούλευσης
3. Ορισμός εκπροσώπων του Δ.Σ. του νομικού προσώπου «Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη.
4. Ορισμός εκπροσώπων στη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία
5. Καθιέρωση 12ωρης ή 24ωρης λειτουργίας του Δήμου Μεσσήνης και λειτουργίας τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ( άρθρο 36 Ν. 3584/07)
6. Γνωμοδότηση επί καθορισμού οριογραμμών τμήματος ανώνυμου υδατορέματος Ρ1 στην τοποθεσία «Μπαγατέλα» εκτός ορίων οικισμού Καλαμακίου Μεσσηνίας, στην Τ.Κ. Αχλαδοχωρίου
7. Έγκριση παράτασης για τα έργο «Αθλητικές υποδομές στον οικιστικό ιστό της Δ.Κ. Μεσσήνης του Δήμου Μεσσήνης»
8. Παραχώρηση Χώρων
9. Τροποποίηση –τεχνικού προγράμματος - προϋπολογισμού
10. Έγκριση Πρωτοκόλλου Παροχής Υπηρεσιών.   Του Κώστα Γαζούλη

***   Το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας ζητά σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με την Αρχαία Μεσσήνη, μέσω Ζευγολατιού 
Ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας σχετικά με τη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Α7 με την Αρχαία Μεσσήνη.
Όπως αναφέρει: «Σύμφωνα με τις εξελίξεις που αφορούν στη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Α7 με το δρόμο Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη μέσω του κόμβου Αρφαρών, οδηγείται στην πλήρη αποξένωση και απαξίωση η περιοχή της Άνω Μεσσηνίας και ιδίως του Δήμου Οιχαλίας. Συγκεκριμένα, η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Α7 θα πρέπει να γίνει μέσω του κόμβου Τσακώνα-Καλό Νερό και συγκεκριμένα μέσω της 7ης Ε.Ο. στον κόμβο της τ.κ. Ζευγολατιού (5ο χλμ. Τσακώνας-Καλού Νερού) και εν συνεχεία να διέρχεται την ιστορική Γέφυρα της Μαυροζούμαινας και να καταλήγει στην Αρχαία Μεσσήνη, αφού θα έχει περάσει από το σήμα κατατεθέν του αρχαιολογικού χώρου, την Αρκαδική Πύλη.
Συγκεκριμένα, πρώτον, θα διέρχεται μέσω της τ.κ. Νεοχωρίου Ιθώμης και συγκεκριμένα από τη Γέφυρα της Μαυροζούμαινας και έμπροσθεν της πατρικής οικίας της Μαρίας Κάλλας.
Η Γέφυρα της Μαυροζούμαινας αποτελεί το παλαιότερο εν λειτουργία γεφύρι στην Ευρώπη, καθώς χτίστηκε το 369 π.Χ. και με ανακατασκευές στο πέρασμα των αιώνων χρησιμοποιείται μέχρι τις ημέρες μας. Είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής μυκηναϊκό έργο, καθώς πρόκειται για ένα τριπλό γεφύρι με καμάρες που σχηματίζει το γράμμα Υ και ενώνει τρεις δρόμους. Βρισκόταν πάνω στην αρχαία οδό που οδηγούσε στην Αρχαία Μεσσήνη από τα ανατολικά και απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από την Αρκαδική Πύλη. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, τόσο για την παλαιότητά της όσο και για την αρχιτεκτονική της.
Δεύτερον, μέσα από την Αρκαδική Πύλη, μια κυκλική και ευρύχωρη πύλη, με δύο εισόδους, μία διπλή εσωτερική και μία εξωτερική. Η εσωτερική οδηγούσε σε λιθόστρωτο δρόμο με κατεύθυνση την Αγορά της πόλης και η εξωτερική σε δρόμο, που κατέληγε στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, Μεγαλόπολη.
Τέλος, η 7η Ε.Ο. αποτελεί τον τουριστικό οδικό άξονα, την ένωση-σύνδεση της Αρχαίας Μεσσήνης με το Ναό του Επικούριου Απόλλωνος, ενός μνημείου που ανήκει διοικητικά στο Δήμο μας και θεωρείται ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασσικής αρχαιότητας και το πρώτο εν Ελλάδι που ανακηρύχτηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1986.
Κατόπιν των προαναφερομένων εξάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Η διέλευση του δρόμου προς την Αρχαία Μεσσήνη μέσα από τις τοποθεσίες διοικητικής αρμοδιότητάς μας και συγκεκριμένα από τον κόμβο της τ.κ. Ζευγολατιού (5ο χλμ. Τσακώνας-Καλού Νερού) είναι αναγκαία.
2. Η εξασφάλιση της ευχερέστερης και ταχύτερης σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με την Αρχαία Μεσσήνη, πραγματοποιείται μέσα από την τ.κ. Ζευγολατιού (5ο χλμ. Τσακώνας-Καλού Νερού) και όχι από τον κόμβο Αρφαρών.
3. Η είσοδος του επισκέπτη στον αρχαιολογικό χώρο είναι επιβεβλημένο να γίνεται από το βορρά και συγκεκριμένα από την Αρκαδική Πύλη, καθώς αποτελεί το σήμα κατατεθέν του.
4. Εξασφαλίζεται η άνετη διέλευση και σύνδεση των ιστορικών μνημείων (Ναός Επικούριου Απόλλωνα-Γέφυρα Μαυροζούμαινας-Πατρική Οικία Μαρίας Κάλλας-Αρκαδική Πύλη-Αρχαία Μεσσήνη).
Οι ανωτέρω λόγοι είναι ουσιαστικοί εξαιτίας της άνετης και ταχύτερης διέλευσης, αλλά και της ιστορικότητας των μνημείων και τοποθεσιών μέσω των οποίων ο επισκέπτης θα διέρχεται.
Ο Δήμος Οιχαλίας είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Π.Ε. Μεσσηνίας και Π.Ε Αρκαδίας και πρέπει να αποτελεί “κόμβο” και “είσοδο” και για την Αρχαία Μεσσήνη». 

***   Ζωντανά από Cosmote tv ο αγώνας Καλαμάτας – ΑΕΛ
Ο πρώτος αγώνας μεταξύ της Καλαμάτας και της Λάρισας, για την 5η φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 3.00 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας, θα μεταδοθεί ζωντανά από την Cosmote tv.

***   Ξεκίνησε η δίκη για το εργατικό ατύχημα στο ΒΙΟ.ΠΑ. Καλαμάτας  
Ξεκίνησε χθες και θα συνεχισθεί αύριο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη για το εργατικό ατύχημα που είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2014 στο εργοτάξιο του Βιοτεχνικού Πάρκου Καλαμάτας.
Κατηγορούμενοι για σωματική βλάβη από αμέλεια για παραλείψεως τελεσθείσα και από υπόχρεο και για παράβαση διατάξεων που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια εργαζομένων, είναι ο τότε πρόεδρος και ο τότε γενικός διευθυντής της δημοτικής εταιρείας «Διοκλής Α.Ε.».
Η δίκη χθες ξεκίνησε με την κατάθεση του συντηρητή οικοδομών που τραυματίσθηκε τότε και θα ολοκληρωθεί αύριο. Στην αρχή εκδίκασης της υπόθεσης από το συνήγορο υπεράσπισης, Χρ. Παναγιωτόπουλο, κατατέθηκε ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στην εκδίκαση.
Το ατύχημα συνέβη στις 7 Απριλίου του 2014, όταν στο θύμα συντηρητή οικοδομών ανατέθηκαν εργασίες καθαρισμού μπαζών και καθαίρεσης πάνελ. Όταν δε το θύμα επιχείρησε με σκερπάνι να καθαιρέσει τα πάνελ, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από αλουμίνιο και πολυουρεθάνη, κάποια από αυτά υποχώρησαν και τον πλάκωσαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο παθών να υποστεί κάκωση του αυχένα, ρωγμώδες κάταγμα αυχενικού σπονδύλου και διάσειση.  Β.Β.

***   Ακόμα καλοκαίρι στη Μεσσηνία  
Το καλοκαιράκι στη Μεσσηνία συνεχίζεται κανονικά και είναι πολύ τυχεροί όσοι μπορούν ακόμα και απολαμβάνουν τη φανταστική θάλασσα αυτών των ημερών. Μόνο φθινοπωρινή δεν είναι, ούτε σε εικόνα ούτε σε θερμοκρασία. Σπεύσατε, λοιπόν, όσο προλαβαίνουμε ακόμα, καθώς οι προβλέψεις λένε ότι προς το τέλος του μήνα η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει. Βροχές, βέβαια, δεν προβλέπονται προς το παρόν.  Β.Β. 

***   Της διαθήκης το… ανάγνωσμα γίνεται στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας 
Δεν προλαβαίνουν να παραλαμβάνουν και να καταχωρούν διαθήκες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας οι υπάλληλοι και όσο πλησιάζει η προθεσμία λήξης κατάθεσης των δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, τόσο το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο.
Η ημερομηνία πλέον ορισμού δικασίμου, οπότε η κάθε διαθήκη θα δημοσιευθεί επίσημα, έχει πλέον φτάσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και σύντομα θα περάσει στον επόμενο χρόνο.
Ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια κατατίθεντο περίπου 700-800 διαθήκες, φέτος μόνο μέχρι τον Ιούλιο είχαν κατατεθεί 950, ενώ χθες το νούμερο των διαθηκών που έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας από τις αρχές του 2019 εκτοξεύτηκε στις 1.245.
 Δημοσίευση από Δεκέμβριο
Καθημερινά συρρέουν δεκάδες πολίτες στα γραφεία του Δικαστικού Μεγάρου, στον πρώτο όροφο, όπου στεγάζεται το Ειρηνοδικείο, προκειμένου να καταθέσουν αιτήματα για δημοσίευση διαθηκών ή να ζητήσουν την έκδοση πιστοποιητικών που αφορούν στη δημοσίευση ή μη διαθήκη και την αποποίηση η μη κληρονομιάς. Κύριος λόγος είναι το Κτηματολόγιο.
Καθημερινά στο Ειρηνοδικείο κατατίθενται περισσότερες από 15-20 διαθήκες για δημοσίευση και κάθε Πέμπτη δημοσιεύονται σε δημόσια συνεδρίαση κατά μέσο όρο 50.
Για τα αιτήματα δημοσίευσης διαθηκών που κατατίθενται αυτές τις ημέρες, η συνεδρίαση που ορίζεται είναι πλέον στις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου.
Το 2017 δημοσιεύθηκαν συνολικά 783 διαθήκες, ενώ λίγο περισσότερες δημοσιεύτηκαν το 2018. Φέτος, η προέλευση των κληρονόμων και η κατάθεση διαθηκών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Χθες είχαν κατατεθεί μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα 1.245 και το νούμερο αυτό αλλάζει δραματικά καθημερινά.
 Παλιές διαθήκες
Οι διαθήκες δεν είναι το μόνο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου, καθώς εκατοντάδες είναι τα αιτήματα πολιτών για την έκδοση πιστοποιητικών.
Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά για δημοσίευση ή μη διαθηκών και τα πιστοποιητικά αποποίησης ή μη κληρονομιάς, για φέτος έχουν ήδη ξεπεράσει συνολικά τα 7.000. Σημειωτέον ότι κατά μέσο όρο για έκδοση πιστοποιητικών και δημοσίευση διαθηκών τα προηγούμενα χρόνια το Ειρηνοδικείο δεχόταν περίπου 3.000 αιτήσεις.
Οι διαθήκες, πάντως, που κατατίθενται δεν είναι όλες πρόσφατες, καθώς έχει προσκομισθεί ακόμα και διαθήκη που φέρεται να έχει συνταχθεί πολλές δεκαετίες πριν και με τον ίδιο το διαθέτη να έχει επίσης αποβιώσει πολλά χρόνια.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
Ενημέρωση παρείχαν στους διερχόμενους της κεντρικής πλατείας φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με σπουδαστές του δημοσίου ΙΕΚ Νοσηλευτικής Καλαμάτας, αλλά και ανθρώπους του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», ενώ υπήρξε και υποστήριξη της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Όπως είπαν, η ενημέρωση ανήκε στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα.
Μάλιστα, μέρος της δράσης ήταν το βράδυ, όσοι επιθυμούσαν, να φορέσουν ένα βραχιολάκι και αφού έβγαιναν από το κατάστημα που διασκέδαζαν, να υποβάλλονταν σε φιλικό αλκοτέστ.
Ελπίζουμε η όλη δράση να επηρέασε φοιτητές, αλλά και οδηγούς, αφού αλκοόλ και οδήγηση είναι ένας συνδυασμός που σκοτώνει.  Π.Μπ.

***  Νέος πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας ο δήμαρχος Καλαμάτας  
Πραγματοποιήθηκε προχθές αλλαγή στην ηγεσία της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας. Ο απερχόμενος πρόεδρος  Δημήτρης Καφαντάρης παρέδωσε στο νέο πρόεδρο, δήμαρχο Καλαμάτας, Αθανάσιο Βασιλόπουλο και η απερχόμενη συμπρόεδρος Ελένη Αλειφέρη στο νέο συμπρόεδρο  Ευστάθιο Αναστασόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.
Ο νέος πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Θανάσης Βασιλόπουλος, επισήμανε, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ότι η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία ως τριτοβάθμιο όργανο επιτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το καταστατικό της σκοπό, που δεν είναι άλλος από την προβολή και προώθηση των εθνικών θεμάτων και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, τη σύσφιξη και την προώθηση των σχέσεων των αποδήμων Μεσσήνιων με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη διατήρηση της μεσσηνιακής παράδοσης και τη διάδοση των πολιτισμικών, λαογραφικών και πνευματικών χαρακτηριστικών της Μεσσηνίας. Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τους συναδέλφους του δημάρχους που τον πρότειναν ως νέο πρόεδρο.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση πάρθηκαν αποφάσεις σχετικά με: α) Εκδηλώσεις για την «Ελλάδα 2021», έτος ορόσημο, για την επίδραση της Ελληνικής Επανάστασης στους λαούς, β) Την ολοκλήρωση του κινηματογραφικού έργου του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα «Ο Ζορμπάς», γ) Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, δ) Έκθεση ζωγραφικής ως προάγγελο της «Ελλάδα 2021», ε) Φεστιβάλ Ελληνορωσικού κινηματογράφου, στ) Φιλανθρωπική Μουσική Εκδήλωση, ζ) Προστασία πολιτιστικών μνημείων.

***   Παρέμβαση Περικλή Μαντά για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο
Παρέμβαση πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου "Επενδυω στην ελλαδα". Η παρέμβαση του κ. Μαντά έλαβε χώρα κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε τρία (3) βασικά σημεία στα οποία μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Μαντάς, «βασικός παράγοντας δυσκολίας υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων είναι ότι δεν υπάρχει μια βιώσιμη ροή χρηματοδότησης για τα επενδυτικά σχέδια».
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσκολία, ο κ. Μαντάς πρότεινε να θεσμοθετηθεί «ο σταδιακός έλεγχος ανά τιμολόγιο των επενδυτών, έτσι ώστε να γίνονται γρήγορα χρηματοδοτήσεις και […] όσοι είναι σε φάση να υλοποιήσουν, να τους δοθεί μια ευκαιρία να ξεκινήσουν και να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους».
Το δεύτερο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μαντάς αφορά στις εταιρείες ελέγχου επενδυτικών σχεδίων, οι οποίες «περιορίζονται σε ελάχιστες εταιρείες αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, στον αριθμό τρεις ή τέσσερις».
Για τα «μικρά επενδυτικά σχέδια, από μικρές και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις […] θα μπορούσε να υπάρχει μια κλιμακωτή διάρθρωση, όσον αφορά στον προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων και να βάλουμε στο παιχνίδι όλες τις εταιρείες ορκωτών λογιστών», δεδομένου ότι πρόκειται για «εταιρείες οι οποίες κάνουν την ίδια δουλειά με τις μεγάλες, απλά δεν έχουν την δυνατότητα της μεγάλης ασφαλιστικής κάλυψης, που ορθώς απαιτείται».
Το τρίτο και τελευταίο σημείο το οποίο επισήμανε ο κ. Μαντάς  αφορά στη δυνατότητα να αξιοποιηθούν «βιομηχανικά ή βιοτεχνικά κτήρια, τα οποία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους κι έχουν γίνει κουφάρια […] και θέλουν να κάνουν αλλαγή χρήσης». Ο κ. Μαντάς πρότεινε «να μετατραπούν και να αξιοποιηθούν, εφόσον υπάρχει το επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες, ως τουριστικά καταλύματα, ως ξενοδοχειακές μονάδες», γεγονός που κατά τον ίδιο «θα λύσει σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν μεγάλη ανάπτυξη και μεγάλη ζήτηση».

*** «Γιορτή Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» στην Costa Navarino 13-16 Νοεμβρίου  
Τα δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» διοργανώνουν για 7η συνεχή χρονιά το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και την υποστήριξη της ομάδας των επαγγελματιών του διατροφικού τομέα «Μπριγάδα», τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, 13-16 Νοεμβρίου.
Στόχος της Γιορτής είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων και απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες μάγειρες, chefs, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και εργαζομένους πάσης φύσης σχετικά με τον κλάδο.
Το πρόγραμμα της Γιορτής Μεσσηνιακής Γαστρονομίας περιλαμβάνει για τις 2 πρώτες ημέρες (13-14 Νοεμβρίου) εισηγήσεις από επαγγελματίες της γαστρονομίας και του τουρισμού, καθώς και «εργαστήρια μαγειρικής τέχνης – workshop – επίδειξη τεχνικών από καταξιωμένους Μεσσήνιους επαγγελματίες και γαστρονομική δοκιμή».
Συγκεκριμένα, στις 13 Νοεμβρίου ο κ. Nico Bartalini θα παρουσιάσει το πετυχημένο παράδειγμα της Τοσκάνης. Στη συνέχεια η ομάδα του “Tinos food path” θα εξηγήσει πώς η προσπάθεια των επαγγελματιών του νησιού αλλάζει τον τουριστικό χάρτη αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομία. Ο κ. Γιάννης Τζαβλόπουλος θα αναλύσει πώς τα τοπικά προϊόντα αποτελούν την εμπορική ταυτότητα μιας περιοχής. Τέλος, μέλη της ομάδας “Meating Greece” θα πραγματοποιήσουν επίδειξη κοπής κρεάτων.
Στις 14 Νοεμβρίου, ο chef Δημήτρης Σκαρμούτσος θα μιλήσει για τη σημαντικότητα της χρήσης τοπικών προϊόντων στην κουζίνα και πώς αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη του εστιατορίου. Στη συνέχεια ο chef Δημήτρης Νίκολης θα κάνει μια ιστορική αναδρομή των μεσσηνιακών προϊόντων από την αρχαιότητα έως σήμερα και θα αναφερθεί στην εξέλιξη της γαστρονομίας. Τέλος ο Θωμάς Δούζης, διευθύνων σύμβουλος του “ΕΡΓΟΝ”, θα αναλύσει το επιτυχημένο παράδειγμα της εταιρείας θεωρώντας την γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν.
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα μόνο για μαθητές.
Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου θα γίνουν εισηγήσεις μόνο για επαγγελματίες της εστίασης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισήγηση από τον Στράτο Κορνά, καθηγητή Μαγειρικής Τέχνης με θέμα “Η εκπαίδευση στους χώρους εστίασης”. Στη συνέχεια ο κ. Ντίνος Στεργίδης, δημοσιογράφος οίνου και οργανωτής έκθεσης Οινόραμα, θα αναφερθεί στη σημασία της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στο μάρκετινγκ του κρασιού. Τέλος, θα ακολουθήσει εισήγηση από την κυρία Αθηνά Πάνου, Food blogger/photographer & Social Media Manager, με θέμα “Εστιατόρια και Social Media”.
Για δηλώσεις συμμετοχής στα σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Γεωργία Παλόγλου (Επιμελητήριο Μεσσηνίας) στο τηλέφωνο 27210 62218 και ώρες 8.00-14.00. Με e-mail (g.paloglou@mcci.gr) γράφοντας ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλ. επικοινωνίας και αριθ. κυκλ. αυτοκινήτου. Για ώρες εκτός γραφείου μπορούν να επικοινωνούν στο 6986 689093. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν προεγγραφής.
Επίσης, για να εξασφαλίσετε θέση με τα δρομολόγια λεωφορείων από την Καλαμάτα προς Costa Navarino θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε άμεσα με την κυρία Γ. Παλόγλου στο τηλ. 2721062218, διότι οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Προθεσμία προεγγραφών: 11 Νοεμβρίου 2019
Σημείωση: θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

***   Με το ζόρι έχει εξετασθεί το 15% των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες  
Αν δε συγκροτηθούν άλλες δυο επιτροπές και δεν προσληφθεί προσωπικό, θα συζητούν επί χρόνια
 Χίλιες περίπου αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί από πολίτες για τους δασικούς χάρτες έχουν εξετάσει μέχρι τώρα οι αρμόδιες επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί στη Μεσσηνία και ο αριθμός αυτός φαντάζει σαν «σταγόνα στο ωκεανό» μπροστά στο σύνολο των αντιρρήσεων. Συνολικά, μέχρι στιγμής, από το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Δασών έχουν ετοιμασθεί και παραδοθεί στις επιτροπές για συζήτηση 1.900 αντιρρήσεις πολιτών.
Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι θα χρειασθούν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, καθώς πάρα πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολες και απαιτούν ακόμα και αυτοψία για να μπορέσει να ληφθεί απόφαση. Παράλληλα, οι επιτροπές έχουν φορτωθεί με μεγάλο όγκο υποθέσεων, ενώ και το προσωπικό εξακολουθεί να είναι πολύ λίγο για τη διεκπεραίωση ενός τέτοιου έργου.
 Δύσκολο έργο
Το ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η εξέταση των αντιρρήσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019, μόνο γέλωτα μπορούν πλέον να προκαλέσουν. Το έργο των επιτροπών είναι αρκετά δύσκολο, καθώς μόνο η εξέταση του κάθε φακέλου απαιτεί σημαντικό χρόνο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και αυτοψία στην περιοχή από την επιτροπή και τότε ο χρόνος εξέτασης της αντίρρησης αυξάνεται.
Συνολικά στη Μεσσηνία είχαν κατατεθεί περίπου 14.000 αντιρρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών, από την πρώτη επιτροπή, που αφορά στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασονομείου Μεσσήνης, θα εξετασθούν 3.487 φάκελοι αντιρρήσεων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24,78% επί συνόλου σε επίπεδο Νομού Μεσσηνίας.
Από τη δεύτερη επιτροπή, που η αρμοδιότητά της είναι τα Δασονομεία Αλαγονίας και Μελιγαλά, θα εξετασθούν 970 φάκελοι αντιρρήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 6,9% των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί.
 Χρειάζονται άλλες δύο επιτροπές
Από την τρίτη επιτροπή, που έχει αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Καλαμάτας, θα εξετασθούν 1.637 φάκελοι, που αντιστοιχούν στο 11,64%.
Τέλος, η τέταρτη επιτροπή έχει αρμοδιότητα τις περιοχές του Δασονομείου Πύλου και του Δασαρχείου Κυπαρισσίας και θα εξετάσει συνολικά 7.974 υποθέσεις αντιρρήσεων, εκ των οποίων οι 5.154 είναι της Κυπαρισσίας και οι 2.820 της Πύλου. Το ποσοστό είναι 56,68%.
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το συγκεκριμένο αντικείμενο, ιδιαίτερα για την τέταρτη επιτροπή επισημαίνουν πως είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στο τόσο μεγάλο έργο που έχει. Εκτιμούν, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρξει διορθωτική κίνηση και να συσταθεί άλλη μία, που θα μοιρασθεί το έργο με την τέταρτη. Επίσης, εκτιμούν ότι για τη Μεσσηνία πρέπει να συγκροτηθεί άλλη μια επιτροπή, που θα αναλάβει εξέταση αντιρρήσεων από τις άλλες τρεις επιτροπές, αν το κράτος θέλει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών. Αλλιώς δεν είναι καθόλου απίθανο σε μια 5ετία ακόμα να μιλάμε εξέταση αντιρρήσεων.
Επίσης σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού και συγκεκριμένα δασολόγων.
 Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Δημιουργούνται τετελεσμένα: Ξεκίνησαν μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας στην Αριδαία! – «Αφωνία» από το Μ. Μαξίμου…
~Χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή το προκλητικό εγχείρημα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, που ηγούνται η Ευγενία Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United ‘Macedonian’ Diaspora» στην Ελλάδα, και ο στενός της συνεργάτης Νικόδημος Τσαρκνιάς   
Τρεις και ο… κούκος, στο «κρυφό σχολείο» που έστησε η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ, «Κρστε Μισιρκοβ» στην παράνομη εκκλησία του αποσχηματισθέντος ιερέα Νικόδημου Τσαρκνιά, στην Αριδαία Πέλλας, διδάσκοντας την «μακεντόνσκι» μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.
Στη σελίδα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ στο facebook, αναρτήθηκαν φωτογραφίες από το χώρο που πραγματοποιούνται τα μαθήματα, σε αίθουσα της παράνομης εκκλησία (“Αγ. Ζλατα Μεγκλένσκα”) που έκτισε ο Τσαρκνιάς, μ’ «εμβάσματα» από τη σκοπιανή διασπορά. «Το πρώτο μαθήματα «Μακεδονικής» γλώσσας ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες στην Εκκλησία της Αγίας Ζλάτας Μέγκλενσκα στο Σούμποτσκο/Αριδαία.Ήταν μια συναισθηματική και ευτυχισμένη μέρα για όλους τους «Μακεδόνες»! Βήμα βήμα, όλα θα προχωρούν προς το καλύτερο» αναφέρει η ανάρτηση.
Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται ο χώρος που πραγματοποιείται το φροντιστήριο της «μακεντόνσκι» γλώσσας, μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας, αφού ο δάσκαλος διδάσκει από τα Σκόπια, καθώς και βιβλία στα σλάβικα. Πάντως με βάση το… τραπέζι εξοχής που χρησιμοποιείται για… θρανίο, θα πρέπει να κάνουν… «ουρά» οι θιασώτες της «μακεντόνσκι» προκειμένου να τη διδαχθούν.  
Το προκλητικό εγχείρημα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, που ηγούνται η Ευγενία Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United ‘Macedonian’ Diaspora» στην Ελλάδα, και ο στενός της συνεργάτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, είναι απόρροια του αρνητικού αποτυπώματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα (έστω και με αστερίσκους), αλλά και «μακεδονική» εθνική ταυτότητα. Η χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» από τους Σκοπιανούς, είχε σχολιάσει αρνητικά και ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνοντας λόγο για «μέγα λάθος».
H φιλσοκοπιανή ΑΜΚΕ φέρει το όνομα του Σκοπιανού «Κρστε Μισιρκοβ», του φιλολόγου που σύμφωνα με τους ιδρυτές της οργάνωσης «υπήρξε Μακεδόνας φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος». Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΜΚΕ, σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.  Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων.  Πρώτο Θέμα
***  ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ στο Kontra Channel! O K. Βελόπουλος θα μιλήσει για όλους και για όλα…
~  Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, συνεχίζει τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις του κόμματος.
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα εμφανιστεί την Πέμπτη 31/10  στις 23:15 στην εκπομπή Επί του Πιεστηρίου με τον Μάκη Κουρή στο ΚΟΝΤΡΑ Channel. 

Συντονιζόμαστε όλοι για να ακούσουμε όσα έχει να πει ο Κ. Βελόπουλος ενόψει των εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο και παγκόσμιο.
***  Απίστευτο ΘΡΑΣΟΣ από μουσουλμάνα με ΜΑΝΤΙΛΑ: «Αν δεν σας αρέσει, να ΦΥΓΕΤΕ από τη χώρα ΜΟΥ»… (ΒΙΝΤΕΟ)
Εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι οι μουσουλμάνοι δεν πρόκειται να ενσωματωθούν ποτέ στον ευρωπαϊκό και χριστιανικό πολιτισμό.  
Άλλο ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα είναι και η παρακάτω φωτογραφία.
Όπως θα δείτε πρόκειται για μια μουσουλμάνα η οποία γράφει: «Γαλλίδα Μουσουλμάνα με μαντήλα.
Αν σας ενοχλώ σας καλώ να εγκαταλείψετε τη χώρα μου».  Δείτε, λοιπόν:  Image
***  Μανόλης Ανδρόνικος: Ο άνδρας που ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας…
~  Επιφανής Έλληνας αρχαιολόγος, γνωστός για την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της Βεργίνας το 1977. Ο Μανόλης Ανδρόνικος γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1919 στην Προύσα της Μικράς Ασίας και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.  
Σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1936-1940) και αναγορεύτηκε διδάκτορας της ίδιας Σχολής το 1952 με τη μελέτη του «Ο Πλάτων και η Τέχνη».   
Το 1941 υπηρέτησε ως καθηγητής στο Διδυμότειχο, αλλά σύντομα διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου έλαβε μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Άξονα. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως φιλόλογος στα εκπαιδευτήρια θηλέων της Αγλαΐας Σχινά στη Θεσσαλονίκη και το 1949 διορίστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.  Τη διετία 1954-1955 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οξφόρδη, δίπλα στον διάσημο καθηγητή Τζον Μπίζλεϊ, που θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής αγγειογραφίας. Το 1957 εκλέχτηκε υφηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη διατριβή «Λακωνικά Ανάγλυφα», το 1961 καθηγητής της κλασικής Αρχαιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου εργάστηκε έως το 1983.  Η ανασκαφική του δραστηριότητα απλώθηκε σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Βέροια, Κιλκίς, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη), αλλά το κύριο ανασκαφικό έργο του εντοπίζεται στη Βεργίνα, όπου εργάστηκε ως βοηθός του δασκάλου του Κωνσταντίνου Ρωμαίου (1938-1940), ενώ από το 1952 πραγματοποίησε τις δικές του έρευνες. Οι πολύχρονες και συστηματικές ανασκαφές του στη Μεγάλη Τούμπα τον οδήγησε το 1977 στην αποκάλυψη των βασιλικών τάφων της Μακεδονίας, με τα αμύθητα ευρήματα και στην αποκάλυψη πιθανότατα του τάφου του Φιλίππου Β’.  
Εκτός από την αρχαιολογική και πανεπιστημιακή του δραστηριότητα, ο Μανόλης Ανδρόνικος ασχολήθηκε με θέματα παιδείας, λογοτεχνίας και τέχνης και δημοσίευσε μελέτες και άρθρα σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, τα περισσότερα από τα οποία είναι συγκεντρωμένα σε δύο τόμους («Παιδεία ή Υπνοπαιδεία» και «Ιστορία και Ποίηση»). Το συγγραφικό του έργο σε θέματα αρχαιολογίας περιλαμβάνει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και σε αυτοτελείς τόμους. Έχει διδάξει και δώσει πολλές διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.  Υπήρξε ισόβιος εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, τακτικός εταίρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, της AICA (Διεθνής Ένωση Τεχνοκριτών), της «Τέχνης» της Θεσσαλονίκης, του «Explorer’s Club» της Νέας Υόρκης, επίτιμος εταίρος της Ισπανικής Εταιρείας Κλασικών Σπουδών Pastor και της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών του Λονδίνου. Διετέλεσε πρόεδρος του Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1964-1965), του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1974-1975) και αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.  Το 1980 η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε αντεπιστέλλον μέλος της και το 1982 τιμήθηκε με το βραβείο «Ολυμπία» του Ιδρύματος Ωνάση. Το 1992 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος συνέβαλε πολλαπλώς στο έργο του ως πρωθυπουργός τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ο Μανόλης Ανδρόνικος ήταν νυμφευμένος με τη φιλόλογο Ολυμπία Κακουλίδου. Μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης, πέθανε στις 30 Μαρτίου 1992, σε ηλικία 73 ετών.  sansimera.gr
***

~** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :

~    Στο  ποδόσφαιρο χθές , 22-10-2019  UEFA  Champions League   Groups .. :
~* Σαχτάρ Ντόνετσκ  -  Δυναμό Ζάγκρεπ  2-2  .- ^
~* Ατλέτικο Μαδρίτης - Μπάγερν Λεβερκούζεν  1-0 .- ^
~* Μπριζ - Παρί Σέ Ζερμέν   0-5 .- ^
~* Γαλατά Σαράϊ  - Ρεάλ Μαδρίτης  0-1 .- ^
~* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - Μπαγερν Μονάχου  2-3 .- ^
~* Τότεναμ - Ερυθρός Αστέρας   5-0 .- ^
~* Ματζεστερ Σίτι - Αταλάντα  5-1 .- ^
~* Γιουβέντους - Λοκομοτίβ Μόσχας  2-1  .- ^
~*
Σήμερα  23-10-2019 :
~ Λειψία - Ζενίθ Αγ. Πετρούπολης
~ Άγιαξ - Τσέλσι
~ Γκένκ - Λίβερπουλ
~ Σέλτσμπουργκ - Νάπολι
~ Σλάβια Πράγας - Μπαρτσελόνα
~ Ίντερ - Μπορούσια Ντόρτομ
~ Μπενφίκα - Ολυμπικ Λυών
~Λίλλη - Βαλένθια

***

~***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2019  :
1,.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαµάτας .- Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ~ ΚΑΛΟ με Ευλογία Κυρίου μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ   για όλους μας !   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
2.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας . Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
 3.- H  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Πέμπτη  03 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/h.html  .-
4.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  04 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html   .- 
5.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html     .-
 6.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
 7.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Δευτέρα 07 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-    
 8. - Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
9.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html .- 10.- Η Εφημερίδα  μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
11.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post_11.html   .- 
12.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Σάββατο  12 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post_12.html  .-
13.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html    .-                    
14.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαμάτας Μεσσηνίας  Δευτέρα  14  Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/14-2019.html    .-
15.-  Η Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών  Καλαμάτας Μεσσηνίας  .- Τρίτη  15  Οκτωβρίου  2019  Στό  αγιάζι  της  ενημέρωσης  : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/blog-post_15.html   .-
16 .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  . Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/10/blog-post.html                                 17.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .-  Πέμπτη  17 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/10/blog-post_17.html  .-
18.- Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019    ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   Νο 1  / 2019  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2019  .... : https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/1-2019-2019.html  .-                                                                19.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  18  Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post_18.html  .-
20 .- Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019  ,    ΧΩΡΙΑ  Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Νο2 / ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2019   :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/blog-post_18.html   .-                                                              21 .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Σάββατο 19  Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post_19.html   .-
22.- η Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/20-2019.html  .-               
23.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Δευτέρα 21  Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post_21.html  .-
24.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Τρίτη  22 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/  .
25.- Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019  ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Νο 3/2019   ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019  .:  https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/32019-2019.html  .- 
26.-Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post_22.html .-

27 .- 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου