ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωβσης Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  14  Δεκεμβρίου  2012  :

ΚΑΛΤΕΤΖΙ  ΑΡΚΑΔΙΑΣ  2012
ΔΙΑΔΡΟΜΗ  ΑΣΕΑ  -  ΚΑΛΤΑΤΖΙ

Το  ποντικάκι  κοντά  μας  : !
Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Καλαμάτα 
***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :


*** Τι προβλέπει η Αγορανομική Διάταξη
Σε ισχύ τέθηκε η ρύθμιση «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»

* Τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση που επιτρέπει στους καταναλωτές να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουν αν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται επίσης να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».
* Έντονες αντιδράσεις από την αγορά για την διάταξη «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»
* Προς υλοποίηση το «δεν πληρώνω» χωρίς απόδειξη

*** Έδωσε το ΟΚ το Ελεγκτικό για το Παραδείσα - Τσακώνα !  :
* Την απόφαση που περίμεναν ...για "χρόνια" οι κάτοικοι της Μεσσηνίας ενέκρινε... επιτέλους σήμερα το μεσημέρι το Ελεγκτικό συνέδριο "ανάβωντας" το πράσινο φως έτσι ώστε να δοθεί άμεσα στην Κυκλοφορία ο δρόμος Παραδείσια-Τσακώνα .
~  Μένει πλέον το υπουργείο Υποδομών να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία παράδοσης του δρόμου , που δύσκολα θα είναι πριν τις εορτές χωρίς τίποτα να αποκλείεται! ...Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του "Θάρρους" η παράδοση του νέου δρόμου αναμένεται μετά την εορτή των "Θεοφανείων"

*** Παγκόσμια ανακάλυψη από απόφοιτη του Πολυτεχνείου Κρήτης

* Δημιούργησε την ηλεκτρονική «ταυτότητα καρδιάς»
 Την πρώτη ηλεκτρονική ταυτότητα με αποτύπωμα το «χτύπο της καρδιάς» έκανε μια Ελληνίδα ερευνήτρια, μόλις στα 27 της χρόνια. Η Δρ. Φωτεινή Αγραφιώτη η οποία κατάγεται από την Κοζάνη και σπούδασε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά, συνέχισε τις σπουδές της, με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
 Εκεί έκανε και τη σπουδαία αυτή παγκόσμια ανακάλυψη, που φέρνει νέα δεδομένα, στην ασφάλεια, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στην τηλεϊατρική, όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές ακόμα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια!
 Σύμφωνα με το λογισμικό που έφτιαξε, οι συσκευές, μπορούν να ανοίξουν αποκλειστικά από το χρήστη όταν τις αγγίξει με τα δάκτυλά του, και να κλειδώσουν αυτόματα όταν η συσκευή απομακρυνθεί από τα χέρια του, με "κωδικό" τον παλμό της καρδιάς του!
 Η συσκευή μπορεί να καταγράφει τα πάντα - μέχρι και το συναίσθημα που αλλάζει από τους χτύπους της καρδιάς, την αναπνοή, την πίεση και ό,τι έχει σχέση με την κλινική εικόνα του χρήστη.
 Η έρευνα έχει προχωρήσει και βρέθηκε σύμφωνα με το parakato.gr η δυνατότητα καταγραφής του καρδιογραφήματος από τα δάκτυλα στο tablet, αναγνώριση του χρήστη από τα smartphones, μέχρι και έλεγχος του συναισθήματος από χειριστήρια των παιχνιδιών, τα οποία μπορούν να το αναγνωρίζουν και να προσαρμόζουν το παιχνίδι στις αντοχές του χρήστη !
 Με αφορμή την επιτυχία της Φωτεινής Αγραφιώτη στο παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη, το metrogreece.gr επικοινώνησε με την μητέρα της στην Κοζάνη για να μας πει πως νιώθει γαι τη ανακάλυψη της κόρη της:
 Νιώθω ότι θα ένιωθε κάθε γονέας που βλέπει τοι παιδί του να διαπρέπει και να αναπτύσσεται. Η ίδια επιθυμεί να διατηρούμε χαμηλούς τόνους και αυτό κάνουμε. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα πράγματα γαι το έργο της και τις ανακαλύψεις της διαβάστε την ιστοσελίδα που διατηρεί στο διαδίκτυο http://www.bionym.com .     πηγή: parapolitika.gr

***  Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη είχε η Ελλάδα το Νοέμβριο  :
* Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού (0,4%) στην ΕΕ εμφάνισε η Ελλάδα το Νοέμβριο, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο (0,9%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.
 Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,5% τον Οκτώβριο σε 2,2% τον Νοέμβριο, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε από 2,6% σε 2,4%.
 Μετά την Ελλάδα, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφάνισε η Σουηδία με 0,8% και η Κύπρος με 1,4%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία με 5,3%, τη Ρουμανία με 4,4% και την Εσθονία με 3,8%.   πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Οι επαγγελματίες «σήκωσαν το φορολογικό βάρος» στη Μεσσηνία :

Ο φορολογικός χάρτης στη Μεσσηνία
 Στα 14.113,93 ευρώ το μέσο εισόδημα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν το μεγαλύτερο φόρο
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην υπόλοιπη χώρα, στη Μεσσηνία οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Συγκεκριμένα στο νομό μας υποβλήθηκαν 83.071 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε εισόδημα, που αποκτήθηκε το 2010, ύψους 1.172.458.000 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε μέσο εισόδημα ύψους 14.113,93 ευρώ.
 Ειδικότερα, οι πολίτες που δήλωσαν ως επάγγελμα εισοδηματίες έφτασαν τους 8.507, ήτοι εισόδημα 25.486.000 και μέσο 2.995,89 ευρώ. Οι έμποροι-βιομήχανοι- βιοτέχνες – επαγγελματίες κατέθεσαν 10.079 δηλώσεις, που αντιστοιχούν σε εισόδημα 199.072.000 ευρώ και μέσο 19.751,17. Οι γεωργοί-κτηνοτρόφοι-αλιείς έφτασαν στους 12.920, με εισόδημα 112.296.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μέσο δηλωθέν 8.691,64 ευρώ. Στη συνέχεια, οι μισθωτοί, που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη φορολογική ομάδα, κατέθεσαν 22.261 φορολογικές δηλώσεις, που αντιστοιχούν σε 365.793.000 ευρώ και μέσο 16.432,01 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν 3.098, με συνολικό εισόδημα 91.683.000 ευρώ και μέσο εισόδημα 29.594,25 ευρώ.
 Τέλος, η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα, οι συνταξιούχοι, έφτασαν στις 26.206 φορολογικές δηλώσεις, που αντιστοιχούν σε εισόδημα 378.129.000 ευρώ και μέσο εισόδημα 14.429,10 ευρώ.
Ο συνολικός φόρος που πλήρωσαν οι Μεσσήνιοι ήταν 68.307.000, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος είναι 822,27 ευρώ. Το παραπάνω κατανέμεται ως εξής: Οι εισοδηματίες πλήρωσαν κατά μέσο όρο φόρο 285,18 ευρώ, οι έμποροι- βιομήχανοι-βιοτέχνες- επαγγελματίες 1.694,02 ευρώ, οι γεωργοί- κτηνοτρόφοι- αλιείς 458,75 ευρώ, οι μισθωτοί 733,66 ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες 3.505,81 ευρώ και οι συνταξιούχοι 598,60 ευρώ.
 Από τα παραπάνω στοιχεία η φορολογική εικόνα που παρουσιάζει η Μεσσηνία είναι, θα έλεγε κάποιος, ικανοποιητική. Ενδιαφέρον, πάντως, θα έχουν τα στοιχεία της ερχόμενης χρονιάς, καθώς η οικονομική κρίση βρισκόταν σε πλήρη έκταση και στο νομό μας.
Από την άλλη πλευρά, «ανοίγοντας» την εικόνα, στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σήκωσαν και πέρυσι, όπως κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο φορτίο. Για τα εισοδήματα του 2010 που δηλώθηκαν στην Εφορία πέρυσι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι εμφανίζονται να δηλώνουν το 70% του συνολικού εισοδήματος και να πληρώνουν το 55% του συνολικού φόρου, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες (και έμποροι) δηλώνουν το 19% του εισοδήματος, καταβάλλοντας το 15,4% των φόρων. Τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) δήλωσαν το 11% του συνολικού εισοδήματος και κατέβαλαν το 29,47% του φόρου.
 Το 2011 δηλώθηκε συνολικά εισόδημα (που αποκτήθηκε το 2010) ύψους 116,5 δισ. ευρώ, από το οποίο τα 81,8 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τα 21,8 δισ. ευρώ από τους λοιπούς φορολογούμενους (επαγγελματίες κ.ά.), ενώ 12,8 δισ. ευρώ ήταν τα δηλωθέντα κέρδη των επιχειρήσεων.
 Καταβλήθηκε συνολικά φόρος ύψους 10,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. ευρώ αφορούν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, το 1,6 δισ. ευρώ τους λοιπούς φορολογούμενους, ενώ 3,1 δισ. ευρώ ήταν ο φόρος που καταβλήθηκε από τις επιχειρήσεις.
Από το σύνολο των 5.681.066 φορολογουμένων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι 2.782.188 (ή το 49%) δήλωσαν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Πάνω από 100.000 ευρώ εισόδημα δήλωσαν 38.549 φορολογούμενοι, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι εισόδημα μεγαλύτερο των 500.000 ευρώ δήλωσαν 287 φορολογούμενοι και πάνω από 900.000 ευρώ μόλις 51 φορολογούμενοι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή του δηλωθέντος εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι από το σύνολο των 355.982 ελεύθερων επαγγελματιών, οι 248.50 δήλωσαν εισόδημα έως 12.000 ευρώ και μόνο 64 ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζονται να δηλώνουν περισσότερα από 500.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

*** Ολοκληρωτική καταστροφή στην ντομάτα από το χαλάζι…Σε Αγρίλη και Στόμιο :

* Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν δεκάδες στρέμματα με χιλιάδες ντομάτες στον Αγρίλη και το Στόμιο Τριφυλίας, με την έντονη χαλαζόπτωση της Κυριακής και οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, η τιμή της ντομάτας άγγιζε ακόμη και τα 80 λεπτά στον παραγωγό και οι καλλιεργητές ευελπιστούσαν πως με την παραγωγή τους θα μπορούσαν να βγάλουν κάποια χρήματα για να πληρώσουν τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους και να έχουν και λίγα, έστω, για να περάσουν τις γιορτές. Η έντονη χαλαζόπτωση της Κυριακής, όμως, τους «τσάκισε», πλήττοντας άγρια τις υπαίθριες καλλιέργειές τους και καταστρέφοντας ολοκληρωτικά χιλιάδες φυτά.
Τα «χτυπήματα» του χαλαζιού στις ντομάτες ήταν αλλεπάλληλα και δεν άφησαν τίποτα όρθιο στην περιοχή του Αγρίλη και του Στομίου. Οι παραγωγοί είδαν μέσα σε λίγες ώρες το μόχθο τους να πηγαίνει χαμένος και τις ελπίδες τους για ένα σχετικά ικανοποιητικό εισόδημα από την καλλιέργειά τους να «πνίγονται» στο χαλάζι.
Η εικόνα με τα καμένα, από το χαλάζι, φυτά ντομάτας τούς έχει γεμίσει θλίψη και απελπισία. Όλη την προηγούμενη περίοδο, από την ετοιμασία των χωραφιών και τη φύτευση μέχρι που άρχισαν να παράγουν και να «κόβουν», φρόντιζαν ιδιαίτερα τις υπαίθριες καλλιέργειές τους, για να έχουν καλή και ποιοτική παραγωγή. Παραγωγή ντομάτας για την οποία, άλλωστε, φημίζεται η περιοχή χάρις στις προσπάθειες και την αγάπη των παραγωγών για την αγροτική γη και τα προϊόντα τους!
Μιλώντας στο «Θ» ο Κυριάκος Λατάνης, με καλλιέργεια στον Αγρίλη, σημείωσε: «20 στρέμματα έχω καλλιεργήσει εδώ στον Αγρίλη, 20 χιλιάδες φυτά και η καταστροφή από το χαλάζι είναι ολοκληρωτική. 100% ζημιά έπαθα. Και είχαμε μπροστά μας περιθώρια να πουλήσουμε, είχε και πολύ καλή τιμή η ντομάτα, αλλά δε μας άφησε ο καιρός. Μας σακάτεψε το χαλάζι. Είδατε κι εσείς τι έχει γίνει, την καταστροφή. Είχα μεγάλη παραγωγή, σε κάθε ντοματιά είχε πάνω 7 – 8 κιλά, αλλά καταστραφήκαμε…».
Με τη σειρά του ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, με καλλιέργεια στο Στόμιο, είπε: «6 στρέμματα έχω στο Στόμιο, με 6 χιλιάδες φυτά και η ζημιά από το χαλάζι είναι ολοκληρωτική. Καήκανε όλα τα φυτά. Είμαι σε απόγνωση. Περιμέναμε κάτι να κάνουμε τώρα που έχει και τιμή η ντομάτα, αλλά με το χαλάζι ήρθε καταστροφή».
Σημειώνουμε πως, όπως μας είπαν, τεράστια ζημιά υπέστησαν και άλλες υπαίθριες καλλιέργειες παραγωγών στην Τριφυλία, όπως η υπαίθρια καλλιέργεια πιπεριάς στο Κατσίμπαλι, 10 περίπου στρέμματα, του παραγωγού Θανάση Ψιλόπουλου.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Συναυλία της "Nalyssa Green" στην Καλαμάτα :
* Η "Nalyssa Green" ή κατα κόσμον Βιολέτα στα 26 της χρόνια κατάφερε να αποκτήσει το δικό της κοινό και να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ελληνική μουσική σκηνή ... Αυτοδίδακτη με τη μουσική η ίδια , το φθινώπορο του 2010 κυκλοφόρησε , μέσω του ίντερνετ , την πρώτη της συλλογή με τον τίτλο "Barock" ενώ μέσα στο 2012 κυκλοφόρησε και το νέο της δίσκο με τίτλο "The Seed".
 Όσοι "ψάχνονται" μουσικά και δεν αρκούνται στα συνηθισμένα ...την Κυριακή(16/12) το βράδυ στις 8:00 μ.μ. η "Nalyssa Green" θα παρουσιαστεί στο μουσικό κοινό της Καλαμάτας στο Cafe-Bistrot "Luna Lounge" ,μαζί με την μπάντα της.
http://youtu.be/2CBuIsx6nZY -= το  βίντεο :*** Πλήθος κόσμου στο άναμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου
* Αρκετός κόσμος δίνει το παρών στο άναμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κεντρική πλατείας της πόλης αυτή τη στιγμή. Την παράσταση φυσικά κλέβουν οι λιλιπούτειοι Καλαματιανοί που έχουν κατακλύσει την κεντρική Πλατείας της Καλαμάτας καθώς η γιορτή των Χριστουγέννων αποτελεί ξεχωριστή στιγμή για κάθε παιδί ...Το παρών φυσικά δίνει και ο αγαπημένος των παιδιών Άγιος Βασίλης που θα σημειώσει και όλες τις επιθυμίες για δώρα των μικρών του φίλων ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς !
 Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους !

***  Όλα έτοιμα για το πρώτο συνέδριο TEDx αύριο στην Καλαμάτα :

*  Διεξάγεται αύριο στην Καλαμάτα το πρώτο συνέδριο του TEDxKalamata. Τριάντα νέοι από την πόλη μας κατάφεραν να υλοποιήσουν το όνειρό τους με αποτέλεσμα η εμπειρία της TED να επισκεφτεί αύριο την Καλαμάτα ... Σκοπός τους είναι να διοργανώσουν και νέα συνέδρια στο άμεσο μέλλον, έτσι ώστε το αυριανό "Event"(γεγονός) να είναι μόνο η αρχή για το TEDxKalamata.
 Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρώτου TEDxKalamata :
 Planting the seed| Πρόγραμμα
17:00 - 18.00| Προσέλευσηκαι registration
18:00-19:30| Session 1| “Χώμα”
“χώμα το [xóma] :Γη, έδαφος που αποτελείται από λεπτούς κόκκους ||Το υπόστρωμα στο οποίο στηρίζονται οι ρίζες των φυτών.|| Κλείνει μέσα του το σπόρο και τον κάνει να βλαστήσει, να ριζώσει και να αναπτυχθεί, ||Είναι το υλικό από το οποίο τα φυτά αντλούν θρεπτικά συστατικά και βρίσκουν κατάλληλες συνθήκες για να ευοδώσουν.
• Πέτρος Θέμελης|
• ΟνίκΠαλατζιάν |
• Χρίστος Παπαδημητρίου|
• Γιώργος Καραμπάτος|
• NalyssaGreen|

19:30-20:00| Διάλλειμα
20:00-21:30| Session 2| “Σπόρος”
“σπόρος [spóros]: ο καρπός ή ο πυρήνας του καρπού ενός φυτού στον οποίο εμπεριέχονται τα αναπαραγωγικά εκείνα στοιχεία που του επιτρέπουν, όταν φυτευτεί, να μετεξελιχθεί σε φυτό. β. (μτφ.) ό,τι αποτελεί το αρχικό στοιχείο από το οποίο δημιουργείται, γεννιέται κτ., ό,τι αποτελεί την αφετηρία μιας κατάστασης, μιας ενέργειας”
• Σταύρος Καστρινάκης
• Δημήτρης Φαρμάκης
• Μυρτώ Φοίφα
• Skitsofrenis
• Γιάννης Δοξαράς

21:30-22:30|CocktailParty
Σχετικό βίντεο :   http://youtu.be/hMzEDshJayY  ,***  Κατατέθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

* Ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά - μεσαία εισοδήματα
 Ελαφρύνσεις για την πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα ( καθιερώνεται συντελεστής 42% για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ) καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους προβλέπεται ξεχωριστή φορολογική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο ποσό.
Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για του μισθωτούς και τους συνταξιούχους σε συνδυασμό με τη νέα επιδοματική πολιτική για τα παιδιά που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013 οδηγεί σε μείωση του φόρου για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με εισοδήματα στα επίπεδα των 20.000 ευρώ. Ειδικότερα κερδισμένοι από το νέο φορολογικό είναι οι οικογένειες μισθωτών με ένα παιδί και εισόδημα έως 23.000 ευρώ, οι οικογένειες μισθωτών με δύο παιδιά και εισόδημα έως 22.000 ευρώ όπως και οι οικογένειες μισθωτών με τρία παιδιά και εισόδημα ώς 21.000 ευρώ.
Ενδεικτικό είναι ότι για μισθωτό με ένα παιδί και εισόδημα 15.000 ευρώ το όφελος από τις αλλαγές στην κλίμακα και την επιδοματική πολιτική είναι 160 ευρώ ενώ για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ προκύπτει μείωση φόρου 960 ευρώ. Για τον ίδιο λόγο μισθωτός με τρία παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει μείωση φόρου 1.256 ευρώ.
Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο προκύπτει για κάθε φορολογούμενο αφού συνυπολογιστούν οι απώλειες από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που αφορούν στους τόκους των στεγαστικών δανείων, στα ασφάλιστρα, στα ενοίκια κύριας κατοικίας καθώς και στα δίδακτρα των παιδιών που σπουδάζουν. Στο νέο φορολογικό σύστημα διατηρούνται μόνο οι φοροαπαλλαγές που αφορούν τα ιατρικά έξοδα και τα νοσήλια, τη διατροφή μεταξύ συζύγων και τις δωρεές.
Σημειώνεται ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η νέα κλίμακα φορολογίας προβλέπει συντελεστή 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, για εισοδήματα από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστή 32% και για υψηλότερα προβλέπεται συντελεστής 42%. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ αντικαθίσταται με μείωση του φόρου 2.100 ευρώ που εφαρμόζεται στο σύνολό της για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ και στη συνέχεια φθίνει ανά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος έως ότου να μηδενισθεί στα επίπεδα των 42.000 ευρώ.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθιερώνεται ξεχωριστή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος χωρίς αφορολόγητο ποσό. Έτσι εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών έως 50.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% ο οποίος γίνεται 33% για το υπερβάλλον. Για τις νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επαγγέλματος μετά την 1-1-2013 και για τα πρώτα τρία χρόνια ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 13% για εισόδημα ως 100.000 ευρώ.
Παράλληλα το τέλος επιτηδεύματος από το 2013 αυξάνεται από 500 σε 1.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις με έδρα σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους και σε 800 ευρώ για περιοχές με λιγότερο πληθυσμό. Το τέλος αυξάνεται σε 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και παραμένει στα 500 ευρώ για όσους αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών αλλά είναι στην ουσία μισθωτοί.
Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη:
- Την καθιέρωση από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014 της φορολόγησης των αγροτών με βάση βιβλία και στοιχεία. Για τα εισοδήματα του 2013 καθιερώνεται συντελεστής φόρους 13%.
- Την θέσπιση φόρου υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
- Την εφαρμογή ειδικής κλίμακας για τα εισοδήματα από ενοίκια η οποία φορολογεί με συντελεστή 10% εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 33% τα υψηλότερα
- Την αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης για τα εισοδήματα των ναυτικών στο 15% για τα εισοδήματα των αξιωματικών και στο 10% για το κατώτερο πλήρωμα
- Την αύξηση στο 15% ( από 1.12.2012) του φόρου στους τόκους των καταθέσεων ( από 10%) και την καθιέρωση φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Την θέσπιση συντελεστή 26% από 20% σήμερα των αδιανέμητων κερδών των εταιριών και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%.
πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** 70 τόνοι τοξικά απόβλητα σε εργοστάσιο 41χρονου στη Μεγαλόπολη :
70 τόνοι τοξικά απόβλητα σε εργοστάσιο 41χρονου στη Μεγαλόπολη
* Συνελήφθη, από το Αστυνομικό Τμήμα Μεγαλόπολης, χθες (13-12-2012) το μεσημέρι, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, ένας (1) 41χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας περί Δημόσιας Υγείας. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επιχείρησης αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Μεγαλόπολης, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε εργοτάξιο χωματουργικών εργασιών, στο οποίο ήταν υπεύθυνος, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μεγαλόπολης.
Κατά τον έλεγχο, οι αστυνομικοί εντόπισαν συνολικά, ογδόντα μία (81) δεξαμενές, χωρητικότητας του ενός τόνου έκαστη και τριάντα δύο (32) βαρέλια, χωρητικότητας διακοσίων κιλών έκαστο, που περιείχαν τοξικά απόβλητα, όπως γαλάκτωμα, χρώμα και γλυκερίνη. Το συνολικό βάρος των τοξικών αποβλήτων ανέρχεται στα -70.400- κιλά.
Για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος Ενεργείας & Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών. Ο 41χρονος οδηγείται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Μεγαλόπολης.

*** Στην Καλαμάτα η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της ΡΙ.Κ.Κ.ΣΥ. :
Στην Καλαμάτα η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της ΡΙ.Κ.Κ.ΣΥ.
* Στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙ.Κ.Κ.ΣΥ.), της νέας πολιτικής κίνησης με πρωτοβουλία του Ανδρέα Λοβέρδου. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Λοβέρδου με τίτλο «Θέσεις για την Νέα Ελληνική Ανόρθωση» τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής στην Καλαμάτα θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΡΙ.Κ.Κ.ΣΥ καθηγητής Δ.Π.Θ. Κώστας Αναγνωστόπουλος, το μέλος της διοικούσας επιτροπής καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Αργύρης Πασσάς, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος καθώς και το μέλος δικηγόρος Πάνος Αλεξανδρής

*** Τσούκαλης: "Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις για την Ολυμπία Οδό" :
Τσούκαλης: "Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις για την Ολυμπία Οδό"
*  Δικαιολογημένες χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της νοτιοδυτικής Ελλάδας για το... κούρεμα της Ολυμπίας Οδού ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης. Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσούκαλη:"Δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις των φορέων και των κοινωνιών της Ηλείας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας και γενικότερα του υποβαθμισμένου Δυτικού άξονα της χώρας για τη φημολογούμενη περικοπή του συμβατικού έργου της Ολυμπίας οδού μέχρι και την Πάτρα και όχι μέχρι την Τσακώνα. Η Δημοκρατική Αριστερά, θα συμβάλει ουσιαστικά ώστε το χρονοδιάγραμμα και οι χρηματοδοτικοί πόροι για την πλήρη και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου να προσδιορίζονται στην σύμβαση που καταρτίζεται και θα ψηφιστεί από τη Βουλή".

*** Στη Σπάρτη στις 19/12 ο Βενιζέλος :
Στη Σπάρτη στις 19/12 ο Βενιζέλος
* Στη Σπάρτη θα βρίσκεται την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της πολιτικής του περιοδείας ανά την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο Sparta Inn.-

*** Την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα για ρύπανση από τις μετρήσεις στην περιοχή Μελιγαλά :
Την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα για ρύπανση από τις μετρήσεις στην περιοχή Μελιγαλά
*  Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα γνωστοποιήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας τις μέχρι τώρα μετρήσεις για την αέρια ρύπανση και τα αιωρούμενα σωματίδια στην περιοχή του Μελιγαλά, ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς.
Ο Π. Αλευράς πρόσθεσε ότι το υπουργείο, μετά από πιέσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας, έχει εγκαταστήσει πριν λίγο καιρό στην Σκάλα ειδικά καταγραφικά όργανα, προκειμένου να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη ατμοσφαιρική επιβάρυνση από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.
Τα επιστημονικά αυτά όργανα, συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, καταγράφουν σε 24ωρη βάση ρύπους και αιωρούμενα σωματίδια, με σκοπό τα στοιχεία που προκύπτουν να δημοσιοποιούνται -ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Παράλληλα, ο Π. Αλευράς είπε ότι ανάλογο όργανο έχει εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ και από την ΕΤΒΑ, όμως οι μετρήσεις του -που γίνονται για ορισμένο χρονικό διάστημα κάθε ημέρα- δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές από την ΕΤΒΑ στην Περιφερειακή Ενότητα.
Ο αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε, καταλήγοντας, ότι η Περιφερειακή Ενότητα έχει θέσει στη διάθεση του Δήμου Οιχαλίας κάθε στοιχείο που έχει στη διάθεσή της μέχρι τώρα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει:
«Εμείς ως Π.Ε. πιέσαμε και εφαρμόστηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την τήρησή τους» σημείωσε ο Π. Αλευράς.
Του  Βασίλη  Μπακόπουλου .-

***Καταψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Οιχαλίας - "Στον αέρα" ο προϋπολογισμός
Καταψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Οιχαλίας - "Στον αέρα" ο προϋπολογισμός
* Δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Οιχαλίας. Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει την δημοτική αρχή να φέρει εκ νέου προς ψήφιση το Τεχνικό Πρόγραμμα, αναμορφωμένο, ενώ μετά την καταψήφισή του βρίσκεται "στον αέρα" και ο προϋπολογισμός του δήμου.
Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τα έργα του δήμου, Νίκος Αλεξόπουλος, καθώς και δύο σύμβουλοι της πλειοψηφίας από τη Δημοτική Ενότητα Δωρίου.
Ειδικότερα, καταψήφισαν 13 σύμβουλοι (μεταξύ αυτών οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Ηλίας Σταυρόπουλος και Ηλίας Σακελλαριάδης, καθώς και η ανεξάρτητη σύμβουλος Χρυσούλα Βλάχου), ενώ 9 ψήφισαν υπέρ. "Οχι" ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση διαμαρτυρόμενη για την απουσία νέων έργων και σχεδιασμού έργων με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας επεσήμαναν ακόμη ότι η πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οι πίνακες με τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος έφτασαν στα χέρια τους την τελευταία στιγμή, και διαμαρτυρήθηκαν ότι στην ουσία το πρόγραμμα είναι ένας κατάλογος με συνεχιζόμενα από πέρυσι έργα.
Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης υπεραμύνθηκε του «προγράμματος λιτότητας» -όπως χαρακτήρισε ο ίδιος το Τεχνικό Πρόγραμμα-, που δεν ξεπερνά τα 3.301.492 ευρώ. Είπε ότι κανένας δήμος δεν σχεδιάζει ή εντάσσει νέα έργα στο Τεχνικό του Πρόγραμμα, εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και της εν γένει κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ξεκαθάρισε δε πως αν δεν ανοίξει ο κρατικός κορβανάς δεν θα γίνουν έργα.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για ανεπάρκεια και ανικανότητα στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. «Χρήματα στο ΕΣΠΑ υπάρχουν, αλλά η δημοτική αρχή απέχει πολύ από τη λογική της αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πυρά για τη στρατηγική και τη στόχευση των έργων δέχτηκε η πλειοψηφία και εκ των έσω, με πρωτοστάτη τον δημοτικό σύμβουλο Ηλία Σακελλαριάδη. Ο οποίος υπονόησε ότι υπάρχουν "δυο - τρεις μάγκες" (τους οποίους δεν κατονόμασε), που περιτριγυρίζουν το δήμαρχο και φτιάχνουν κάθε χρόνο το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον συγκεντρωμένο κόσμο, ιδιαίτερα για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγροτικοί δρόμοι. Εν τω μεταξύ, από τη συνεδρίαση έλειπαν επίσης οι περισσότεροι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης άφησαν να εννοηθεί ότι με την απουσία τους οι πρόεδροι έδειξαν την αποδοκιμασία τους για την έλλειψη προγραμματισμού έργων στα χωριά. της Νικολλέτας Κολυβάρη .-
 
***Ερώτηση Σαμπαζιώτη για τις σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής :
Ερώτηση Σαμπαζιώτη για τις σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής
* Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης μαζί με άλλους 44 Βουλευτές κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή με αφορμή την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης για την μη εισαγωγή ιδιωτών στις σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής για τα έτη 2013−2014 και 2014−2015.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
1. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο
2. Τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
3. Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο Δένδια
Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί
 Πρόσφατα εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΕΜ/2/125/2012 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης με θέμα «Καθορισμός αριθμού ιδιωτών που εισάγονται στην Αστυνομική και την Πυροσβεστική Ακαδημία κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013−2014 και 2014−2015», δυνάμει της οποίας κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013−2014 και 2014−2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως επίσης και στην Πυροσβεστική Ακαδημία, δεν εισάγονται ιδιώτες. Η απροσδόκητη αυτή απόφαση έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση και ιδιαίτερη ψυχολογική επιβάρυνση στους υποψηφίους των Πανελλαδικών και στις οικογένειές τους, ενόψει του γεγονότος ότι αυτή εκδόθηκε απροειδοποίητα και μετά την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, σε χρόνο, δηλαδή, που η προετοιμασία των υποψηφίων (φροντιστήρια, επιλογή μαθημάτων, κατευθύνσεων, έξοδα για τα ήδη βεβαρημένα νοικοκυριά κ.ό.κ.) έχει ξεκινήσει προ πολλού και ήδη κορυφώνεται.
  Με δεδομένο ότι η πολιτεία οφείλει να είναι ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα, ειδικά όταν αφορούν υποψηφίους μαθητές, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους, και μαζί με αυτούς, οι οικογένειές τους,
 ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το ανωτέρω πρόβλημα;
 2. Είναι εφικτή η ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας για μεταφορά της ισχύος της απόφασης για μη εισαγωγή σπουδαστών κατά ένα χρόνο, ήτοι να ισχύσει για την περίοδο 2014-2015 & 2015-2016 προκειμένου να μην δημιουργηθεί αναστάτωση κατά την φετινή σχολική περίοδο ενόψει της ήδη πραγματοποιηθείσας προετοιμασίας των υποψηφίων;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Σαμπαζιώτης
Βουλευτής Μεσσηνίας Ν.Δ.
Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

*** Εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας εμπρησμού σε ιατρείο στο Αργος :
Εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας εμπρησμού σε ιατρείο στο Αργος
* Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Άργους, απόπειρα εμπρησμού σε ιατρείο, η οποία έγινε προχθές (12-12-2012) και πρώτες πρωινές ώρες, στο Άργος.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη χθες (13-12-2012) το απόγευμα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άργους, ένας (1) 79χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα εμπρησμού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο ανωτέρω, τις πρώτες πρωινές ώρες της 12-12-2012, στο Άργος, αφού έθραυσε υαλοπίνακα ιατρείου ιδιοκτησίας ημεδαπού, έριξε στο εσωτερικό του μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό και προσπάθησε με αυτοσχέδιο φυτίλι να βάλει φωτιά, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, καθώς έγινε αντιληπτός και τράπηκε σε φυγή με Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο.
Μετά από επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Άργους, ο 79χρονος, εντοπίστηκε και συνελήφθη, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την χώρα.
Επιπλέον κατά τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο, καθώς και ένα γεωργικό εργαλείο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Άργους, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες παράνομες πράξεις.

***  "Φαραωνικά Σχέδια για Εγκατάσταση Β.Α.Π.Ε. στην Πελοπόννησο" λένε οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ :
"Φαραωνικά Σχέδια για Εγκατάσταση Β.Α.Π.Ε. στην Πελοπόννησο" λένε οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ
*  Φαραωνικά χαρακτηρίζουν τα σχέδια για εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην Πελοπόννησο χαρακτηρίζουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς και Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο τη ερώτησης:
Τα νέα φορτία Ηλεκτρικού Ρεύματος που προκύπτουν από την λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ρεύματος για την Πελοπόννησο δεν μπορούν να μεταφερθούν από το υφιστάμενο δίκτυο του οποίου η παρούσα μεταφορική δυνατότητα είναι για 1100MW σύμφωνα με την έκθεση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ελληνικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). (υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-149055/09.01.2012 έγγραφο ΔΕΣΜΗΕ). Ενώ σύμφωνα με την ίδια μελέτη τα φορτία από ήδη εγκαταστημένες Α.Π.Ε. φτάνουν τα 1500MW.
Ο ΑΔΜΗΕ, (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) θέτει και μελλοντικά ζήτημα επάρκειας και ασφάλειας όσο αφορά τη διακίνηση των φορτίων. Συγκεκριμένα υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι και με βάση την ολοκληρωμένη Μελέτη Συστήματος Ανάπτυξης Μεταφοράς 2010-14 (ΜΑΣΜ) η δυνατότητα μεταφοράς φορτίου μετά την αναβάθμιση του δικτύου θα είναι μέχρι2100ΜW(Συνολικά από τις Μονάδες της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη και τις Α.Π.Ε).
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα μόλις 600MW περισσεύουν και μπορούν να διατεθούν πρακτικά για τις ΑΠΕ (Αιολικά ή Φ/Β για την Πελοπόννησο) μέχρι το 2014.
Επίσης σε έκθεση του ΔΕΣΜΗΕ με θέμα «Ικανότητα απορρόφησης αιολικής παραγωγής στην Πελοπόννησο» αναφέρεται ότι όσες περισσότερες Β.Α.Π.Ε. ενσωματώνονται, τόσο οι απαιτήσεις για σταθερότητα του συστήματος αυξάνονται γεωμετρικά. Η ΜΑΣΜ 2010-14 αναφέρει από το 2009:
«Περαιτέρω διερευνήσεις για μεγαλύτερα ποσοστά αιολικής διείσδυσης (έως 8000 MW) δείχνουν καταρχήν ότι οι ανάγκες μείωσης της παραγωγής των Α/Π ώστε να έχουμε ασφάλεια, αυξάνουν εκθετικά με την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των Α/Π.
Η απορρόφηση του παραγόμενου από τις Β.Α.Π.Ε. ηλεκτρικού ρεύματος απαιτεί υψηλό κόστος και είναι τεχνικά πολυσύνθετη.
Όμως η ΜΑΣΜ 2010-14 καταλήγει και σε ένα άλλο συμπέρασμα όσο αφορά τα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα.
«Υπό μεγάλη αιολική διείσδυση, τα Α/Π θα αποτελούν σημαντικό ποσοστό της συνολικής παραγωγής, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ύπαρξη συνεχούς εποπτείας και ελέγχου. Επιπλέον, είναι σαφές ότι αυξανομένης της αιολικής διείσδυσης, οι κανόνες ασφαλούς λειτουργίας του Συστήματος θα επιβάλλουν τον περιορισμό της απορροφώμενης από το Σύστημα παραγωγής από Α/Π. Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθούν σημαντικές νέες υποδομές για την εποπτεία και τον έλεγχο των Α/Π (ενίσχυση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, αλλαγές στα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας, πιθανή ανάπτυξη περιφερειακών Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας κλπ.). Πρέπει επίσης να τονισθεί, ότι η πληθώρα των αδειοδοτηθέντων Α/Π στη χώρα δεν έχει το χαρακτήρα διεσπαρμένης παραγωγής, (οικιακά Φ/Β και γενικότερα εγκαταστάσεις μικρής ισχύος ενσωματωμένες στα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης) αλλά είναι μεγάλης ισχύος, (με μέσο μέγεθος περίπου 20 MW και ένα σημαντικό αριθμό Α/Π άνω των 25 MW). Αποτέλεσμα τούτου είναι να απαιτείται συνήθως για τη σύνδεσή τους η κατασκευή σημαντικών έργων μεταφοράς (Υ/Σ Υ.Τ./Μ.Τ. αλλά και γραμμών μεταφοράς 150 kV).
Όπως φαίνεται από τις προαναφερόμενες μελέτες, μικρότερου μεγέθους και διασπαρμένα Α/Π και οικιακά Φ/Β που θα ήταν δυνατόν να ενσωματωθούν στα υφιστάμενα δίκτυα μέσης τάσης. Μια τέτοια κατεύθυνση θα είχε πολλαπλά οφέλη καθώς θα μείωνε δραστικά τις ανάγκες για νέα έργα υποδομής Υ.Τ., αλλά θα μείωνε σημαντικά και τις ανάγκες μεταφοράς στο Σύστημα και το Δίκτυο.»
Οπότε είναι προφανές ότι απαιτούνται μικρότερης κλίμακας έργα τα οποία θα έχουν την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, και σε συνεργασία με το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό.
Στην Πελοπόννησο όμως αντί να έχουμε ανάπτυξη μικρών και διεσπαρμένων Α.Π.Ε. υπάρχει εντελώς αντίθετος προσανατολισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κος Τατούλης στην ομιλία του στο Περιφερειακό Φόρουμ Πολιτών για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, στις 1 και 2 Νοεμβρίου ανέφερε η μέχρι στιγμής αδειοδότηση Β.Α.Π.Ε. είναι 2.000MW και στόχος του είναι να φτάσει, όπως δήλωσε, τις αδειοδοτήσεις στις 8.000ΜW. Ενώ είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει Χωροταξικός Σχεδιασμός καθώς το Σχέδιο της Περιφέρειας - όπως ο ίδιος ο κ. Τατούλης αποκάλυψε- έχει απορριφθεί ως ανεπαρκές, ενώ δεν υπάρχει και δίκτυο μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας (από τη ΔΕΗ δεν έχει σχεδιαστεί η αναβάθμιση του δικτύου).
Παρόλα αυτά ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι θα δώσει λύση αναθέτοντας σε ιδιώτες την εγκατάσταση του δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα σχέδια της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν δημιουργήσει ανησυχία και μεγάλες αντιδράσεις στους κατοίκους της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Λακωνίας και της Αργολίδας οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην κατασκευή Β.Α.Π.Ε. που θα παράγουν ρεύμα το οποίο δεν θα πηγαίνει πουθενά και το μόνο που θα συμβεί είναι για αυτές να δεσμευτούν αγροτικές και δασικές εκτάσεις.
Και βέβαια η υλοποίηση του φαραωνικού σχεδίου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για αδειοδότηση Β.Α.Π.Ε. που θα παράγουν 8000MW προϋποθέτει κατασκευή θερμικών μονάδων για την υποστήριξη των Β.Α.Π.Ε. και σημαντική αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς
Κατόπιν των παραπάνω Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
 Με βάσει ποιές αρμοδιότητες και ποιες προδιαγραφές ο κ. Τατούλης προγραμματίζει την αδειοδότηση μονάδων Α.Π.Ε. και Β.Α.Π.Ε. με ισχύ πολλαπλάσια από αυτή που ορίζει ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στη ΜΑΣΜ 2010-14 (Μελέτη Συστήματος Ανάπτυξης Μεταφοράς) ως δυνατότητα μεταφοράς φορτίου στην Πελοπόννησο, δηλαδή τα 2100MW;
  • Ποιος ο Ενεργειακός Σχεδιασμός για τη Πελοπόννησο;
  • Προβλέπεται περαιτέρω αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς;
  • Μπορεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναθέσει σε ιδιώτες την κατασκευή ή επέκταση του δικτύου μεταφοράς ;
  • Υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας για μετατροπή της Πελοποννήσου σε ενεργειακό κέντρο; Έχουν ληφθεί υπόψη οι πιθανές συνέπειες στις έως τώρα κύριες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως αγροτικές και τουριστικές εκμεταλλεύσεις κτλ ;
  • Γιατί προτιμήθηκαν οι Β.Α.Π..Ε έναντι λύσεων με μικρότερου μεγέθους Α.Π.Ε διασπαρμένης παράγωγης, στρατηγική θα είχε ως αποτέλεσμα καλύτερη διαχείριση, μεγαλύτερη διασπορά του οικονομικού οφέλους στις τοπικές οικονομίες και μικρότερο φόρτο δικτύου;
  • Είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης η κατασκευή νέων θερμικών μονάδων και νέα αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς για την υποστήριξη των 8000MW από τις υπό σχεδιασμό Β.Α.Π.Ε. που έχει εξαγγείλει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου;Οι ερωτώντες Βουλευτές    Πετράκος Αθανάσιος    Ουζουνίδου Ευγενία   Διώτη Ηρώ   Ζαχαριάς Κων/νος  Κοδέλας Δημήτριος


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 :


~* http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/12/1-2012.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012 .-
~* http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html  , Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012 , Ημερήσια εκδρομή στην Πάτρα εορτασμός Αγίου Ανδρέα 30/11/2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/01-02-2012.html  , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html  , Όμορφα και ωραία γράφοντας Αντιγράφοντας , Κυριακή 02 Δεκεμβρίου 2012 , .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/12/03122012.html  , Το Δευτεριάτικο αγιάζι στην ενημέρωση 03/12/2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/12/03-2012.html  , Το αγιάζι ενημέρωσης την Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html  , Της Τρίτης το αγιάζι στην ενημέρωση 04/12/2012 .-
 ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/12/04-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2012.-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/12/05-2012.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 05 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2012 .-
 ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) : Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου 2012 .-
~*** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/12/07-2012.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης μας Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/12/08-2012.html  , Στο αγιάζι της ενηγμέρωσης του Σαββάτου 08 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/08-09-2012.html?spref=fb  , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 08 και 09 Δεκεμβρίου 2012
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/12/09-2012.html , Στην ενημέρωση της Κυριακής 09 Δεκεμβρίου 2012 ,-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/12/to-10-2012.html  , To αγιάζι της Δευτέρας στην ενημέρωση 10 Δεκεμβρίου 2012
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/12/t-11-2012.html  , Tο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/12/12-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/12/13-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/12/14-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012.-

~**

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~ http://www.youtube.com/stamos01  , =2194 video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01  , =441video.-
~ http://www.youtube.com/vlasiskal  , = 420 video.-


***  ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟΥ 82-81 .- ^ (45-38).-
Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Πάουελ και Σπανούλης η πεντάδα του Ολυμπιακού

~* Την Πέμπτη ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 78-77 από την Κίμκι και έτσι στο Top 16 θα μετάσχει στο Ε' όμιλο μαζί με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Άλμπα, Μάλαγα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον 1ο του Γ' ομίλου.

A’ Ομιλος
Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ – Καντού 77-69
Κίμκι – Παναθηναϊκός 78-77
Ρεάλ Μαδρίτης – Ολίμπια Λιουμπλιάνας 91-60

Βαθμολογία
1. Ρεάλ Μαδρίτης 17 7-3 832- 738
2. Κίμκι 16 5-5 753-754
3. Παναθηναϊκός 16 6-4 748-722
4. Φενερμπαχτσέ 15 5-5 727-738

5. Καντού 13 3-7 708-730
6. Ολίμπια Λ. 13 3-7 726-818

Β΄Ομιλος

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Αλμπα 78-62
Μάλαγα- Σαλόν/Σαονέ 86-62
Σιένα - Πρόκομ 88-95 (κ.α. 76-76)

Βαθμολογία
1. Μακάμπι 18 8-2 810-708
2. Μάλαγα 18 8-2 962-715
3. Σιένα 15 5-5 879-844
4. Αλμπα Βερολίνου 14 4-6 722-748

5. Σαλόν Σαονέ 13 3-7 782-843
6. Πρόκομ 12 2-8 704-821

Γ΄Ομιλος

14/12 Κάχα Λαμποράλ – Τσεντεβίτα
14/12 Ζαλγκίρις – Αναντολού Εφές
14/12 Ολυμπιακός – Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο

Βαθμολογία
1. Ζαλγκίρις 16 7-2 733-640
2. Ολυμπιακός 16 7-2 706-656
3. Αναντολού Εφές 14 5-4 685-669
4.Κάχα Λαμποράλ 12 3-6 652-708
5. Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο 12 3-6 679-685
6. Τσεντεβίτα 11 2-7 655-752

Δ΄Ομιλος

Μπαρτσελόνα – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 75-78
Μπεσίκτας – Λιέτουβος Ρίτας 66-65
Μπάμπεργκ – Παρτιζάν 92-90

Βαθμολογία
1. Μπαρτσελόνα 19 9-1 774-636
2. ΤΣΣΚΑ Μόσχας 19 9-1 783-709
3. Μπεσίκτας 15 5-5 699-749
4. Μπάμπεργκ 13 3-7 740-817

5. Παρτιζάν 12 2-8 733-772
6. Λιέτουβος Ρίτας 12 2-8 670-724

Με μαυρσμένα γράμματα οι ομάδες που έχουν προκριθεί στο Top-16.

Οι δύο όμιλοι της φάσης των "16" :


Group E

Ρεάλ Μαδρίτης (1ος Α΄ Ομίλου)
1ος Γ' Ομίλου
Μάλαγα (2ος Β' Ομίλου)
TΣΣΚΑ Μόσχας (2ος Δ' Ομίλου)
Παναθηναϊκός (3ος Α' Ομίλου)
Αναντολού Εφές (3ος Γ' Ομίλου)
Αλμπα Βερολίνου (4ος Β΄Ομίλου)
Μπάμπεργκ (4ος Δ΄Ομίλου)

Group F

Μακάμπι Τελ Αβίβ (1ος Β' Ομίλου)
Μπαρτσελόνα (1ος Δ' Ομίλου)
Κίμκι (2ος Α΄Ομίλου)
2ος Γ΄Ομίλου
Σιένα (3ος Β΄Ομίλου)
Μπεσίκτας (3ος Δ΄ Ομίλου)
Φενερμπαχτσέ /Ούλκερ (4ος Α’ Ομίλου)
4ος Γ΄Ομίλου

*** Φέτος, δεν θα υπάρξει διαδικασία κλήρωσης πριν τη φάση των «16» και είναι προκαθορισμένο σε ποιον από τον 5ο και τον 6ο όμιλο (από οκτώ ομάδες σε κάθε έναν) θα τοποθετηθούν οι ομάδες που προκρίνονται, ανάλογα με τον όμιλο και τη θέση που έχουν καταλάβει στην κανονική περίοδο. Η φάση των «16» θα αρχίσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου, με κάθε ομάδα να δίνει 14 αγώνες σ' αυτή τη φάση (round-robin format), για πρώτη φορά φέτος. Την πρόκριση στα πλέι οφ που θα διεξαχθούν από τις 9 έως και τις 25 Απριλίου (στις 3 νίκες) θα εξασφαλίσουν οι τέσσερις πρώτοι από κάθε όμιλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου