ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 04 Αυγούστου 2015

ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Αυγούστου   2015  :!
~
 Αρσανάς Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας

 Παναγία η φοβερά προστασία

 Παναγία η Δεξιοκρατούσα
~ 4 Αυγούστου  
Των εν Εφέσω αγίων Επτά Παίδων: Αντωνίνου, Διονυσίου, Εξακουστιδιανού, Ιαμβλίχου, Κωνσταντίνου, Μαξιμιλιανού καί Μαρτινιανού. Μαρτύρων Θαθουήλ καί Ιάς. Οσίου Ιωάννου, του Νέου.04/06 /Απολυτίκιο Αγ. 7 Παίδων εν Εφέσω - 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ :
 https://youtu.be/nbyrQLWL98w?list=PLCA1A9062C1C9E682 ,


***  Κραχ - Η μεγαλύτερη πτώση στο Χρηματιστήριο από το 1987         
      
Με στοιβαγμένους πωλητές  και σε αναζήτηση αγοραστών, ο Γενικός Δείκτης τιμών διολισθαίνει στην περιοχή των 660 με 670 μονάδων, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 16%, καταγράφοντας τη  μεγαλύτερη πτώση από το 1987, ενώ οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου είναι σταθερά κλειδωμένες στο -30%.
Οι επενδυτές, μετά από 25 εργάσιμες ημέρες, καλούνται να αποτιμήσουν τηΚραχ - Η μεγαλύτερη πτώση στο Χ.Α. από το 1987 νέα πραγματικότητα της μετά δημοψηφίσματος περιόδου στη χώρα και τις συνέπειες που επέφερε αυτό στην πραγματική οικονομία.
Δυσανάλογο τίμημα σε σχέση με τον τζίρο πληρώνει με την επανέναρξη της λειτουργίας του το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς οι αγοραστές είναι ανύπαρκτοι και χιλιάδες επενδυτές συνωστίζονται στην έξοδο προσπαθώντας να πουλήσουν τις μετοχές τους στο limit down χωρίς αποτέλεσμα. Οι απώλειες σε κεφαλαιοποίηση στην αγορά της Αθήνας προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ ενώ ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 46 εκατ. ευρώ,  εν απουσία αγοραστών.
Κλειδωμένες στο -30% οι τραπεζικές μετοχές
Όλες οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου άνοιξαν και παραμένουν στο limit down με τους πωλητές να συνωστίζονται και με εκατοντάδες εκατομμύρια τεμάχια να έχουν βγει προς πώληση, ενώ οι ελάχιστοι αντισυμβαλλόμενοι δεν μπορούν να κάνουν καμία διαφορά.
Η Εθνική καταγράφει πτώση 30% στα 0,84 ευρώ με 29,708 εκατ. τεμάχια προς πώληση. Έχουν διακινηθεί μόλις 2,11 εκατ.  τεμάχια.
Η Alpha άνοιξε με πτώση -29,81% και έχει διακινήσει μόλις 2,48 εκατ. τεμάχια. Ο αριθμός των προς πώληση μετοχών ξεπερνά τα 133 εκατομμύρια.
Η Πειραιώς άνοιξε στο -30% και τα 0,28 ευρώ. Έχουν διακινηθεί μόνο 1,26 εκατ. τεμάχια. Άλλα 95 εκατ. τίτλοι διατίθενται προς πώληση στο απόλυτο limit down.
H Eurobanκ άνοιξε με απώλειες 29,86% στα 0,1010 ευρώ και έχει διακινήσει μόλις 1,1,33 εκατ. τεμάχια ενώ προσφέρονται ακόμα 229 εκατ. τεμάχια προς πώληση στο limit down.
Από τον κλάδο έχουν εξαϋλωθεί σε λίγα δευτερόλεπτα μετά το άνοιγμα σχεδόν 3,9 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας η οποία στο κλείσιμο της 26ης Ιουνίου διαμορφώνονταν στα 12,9 δισ. ευρώ.
Προς μηδενισμό τα warrants με κραχ 70-80%
Τείνουν να μηδενίσουν από το άνοιγμα οι τιμές των warrants. Η τιμή για το AΛΦΑΤΠ κινείται στα 0,089 ευρώ με απώλειες -81,65%, για το ΕΤΕΤΠ στο -77,27% με πράξεις στα 0,050 ευρώ και για το ΠΕΙΡΤΠ στα 0,02 ευρώ με πτώση 84,50%.
Στο βαθύ κόκκινο οι περισσότερες μετοχές
Πρωτοφανείς καταστάσεις επικρατούν σε όλο το ταμπλό της Λ. Αθηνών με limit down για τις περισσότερες μετοχές στη μετά δημοψηφίσματος περίοδο και μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική αργία 25 ημερών σε περίοδο ειρήνης.
Ενδεικτικά αναφέρονται, ΤΕΝΕΡΓ (-30%) στα 2,15 ευρώ, ΕΥΔΑΠ (-30%) στα 4,09 ευρώ, ΕΧΑΕ (-30%) στα 3,25 ευρώ, Ελλάκτωρ (-30%) στα 1,31 ευρώ, ΔΕΗ (-30%) στα 3,30 ευρώ και Βιοχάλκο (-26,98%) στα 2,03 ευρώ. Στην τελευταία να τονιστεί ότι σήμερα ξεκίνησε και η διαπραγμάτευση 13.553.338 νέων μετοχών της εταιρείας " που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, στο πλαίσιο της συγχώνευσης με απορρόφηση της Σιδενόρ.
Ωστόσο, μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών έχουν αρχίσει να βγαίνουν δειλά αγοραστές στα μη τραπεζικά χαρτιά και να απορροφούν μέρος της προσφοράς, εξομαλύνοντας ελάχιστα την εικόνα. Ο ΟΤΕ έχει πάει από το -30% στο -17%, η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ από το -23% στο -11,5%. Καλύτερη εικόνα και για την ΕΕΕ (-6,85%), τη Mέτκα (-12,71%) και τη Γριβάλια (-10,05%). Η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου πέρασε σε θετικό έδαφος λίγο πριν τις 16.00, καταγράφωντας άνοδο 0,97% και ερχόμενη από απώλειες -19%!
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι μισές μετοχές έχουν κάνει πράξη. Το Υγεία κινείται στο -30% και στα 0,106 ευρώ, η Frigoglass (-29.52%) στα 1,48 ευρώ, η MΙΓ (-29,41%) στα 0,096 ευρώ.
Στην αγορά παραγώγων, η εικόνα είναι πιο θλιβερή με το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου στη Eurobank να χάνει 40,13% με υποτονικό όγκο συμβολαίων (2.175), της ΕΤΕ υποχωρεί 35,54% της  Alpha Bank (-37,13%) και της Τρ. Πειραιώς (-37,86%).
Βραχυπρόθεσμα η αγορά θα κινηθεί αγελαία κατά τις πρώτες συνεδριάσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις και για συγκεκριμένους λογούς θα έχουμε ή μπορεί να έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις σε εξαγωγικές εταιρείες με πολυεθνική δραστηριότητα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά από δύο-τρεις συνεδριάσεις, η αγορά αναμένεται να ομαδοποιηθεί σε μετοχές με συγκεκριμένα ομοειδή χαρακτηριστικά και θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από την αγορά.
Ο κλάδος των τραπεζών αναμένεται να ταλαιπωρηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος τους έτους έχοντας να αντιμετωπίσει νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Από την άλλη, οι εξαγωγικές εταιρείες όπως ΜΥΤΙΛ,ΤΙΤΑΝ, ΦΡΙΓΟ, ΦΦΓΚΡ αναμένεται σταδιακά να διαφοροποιηθούν καθώς σημαντικό ή συντριπτικό ποσοστό πωλήσεων και ΕΒΙΤDA προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα διαθέτουν και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Τέλος όλες οι ΔΕΚΟ αλλά και ο ΟΤΕ δεδομένου ότι το συντριπτικό ποσοστό του ΕΒΙΤDA προέρχεται από την εγχώρια αγορά, η αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη αρνητικές συνέπειες σε επισφάλειες όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ, αλλά και σε μειωμένη κατανάλωση και καθυστερούμενες οφειλές.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα παρατηρούμε και να τα αξιολογούμε πάντα και συνέχεια μέσα από το πρίσμα της αβεβαιότητας των πολιτικών εξελίξεων που σίγουρα θα επηρεάσουν το άμεσο μέλλον της οικονομίας και της πορείας της χρηματιστηριακής αγοράς, χωρίς να μπορούν να γίνονται σχεδιασμοί πάνω από ένα με δυο μήνες.
Το βέβαιο είναι ότι η αγορά διχοτομείται. Οι... ελεύθεροι πολιορκημένοι δεν είναι άλλοι από τους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν στην αγορά μόνο με τα πιστωτικά υπόλοιπα που κατέχουν στους χρηματιστηριακούς τους κωδικούς, από το προϊόν πώλησης υφιστάμενων μετοχών, από χρήματα που δημοκρατούνται σε θυρίδες ή αλλού και από τυχόν μερίσματα. Από την άλλη οι ελεύθεροι ξένοι επενδυτές μπορούν να "μπαινοβγαίνουν" στην εγχώρια αγορά ανενόχλητοι από τα capital controls, γεγονός που τους δίνει υπεροχή έναντι των Ελλήνων, ενώ το προϊόν οποιοσδήποτε πώλησης μετοχών θα μπορεί να μεταφερθεί σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.
Το κοινό σημείο ωστόσο και των δύο κατηγοριών είναι η αποτίμηση της οικονομίας από την 26η Ιουνίου όταν και το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στο κατώφλι των 800 μονάδων, προσδοκώντας την επίτευξη συμφωνίας. Αντ’ αυτού πήρε μία ανακοίνωση δημοψηφίσματος.
Απαγόρευση short selling
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε πρωινή της ανακοίνωση, με την οποία έδινε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του Χ.Α. ανέφερε πως αποφασίστηκε παράλληλα η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά).   capital.gr

*** Γαργαλιάνοι – Ρωμανού: «Εξέπνευσε» η προθεσμία καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους

Διανύουμε σήμερα την τρίτη μέρα του Αυγούστου και όμως οι δικαιούχοι αποζημιώσεων απαλλοτριώσεων του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού ακόμα περιμένουν να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις, παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία που είχε τεθεί – με σιωπηρή ανοχή εκ μέρους τους – ήταν η 31η Ιουλίου. Θυμίζουμε πως, όπως έχουμε γράψει στο «Θ», τη ρητή δέσμευση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, σε σύσκεψη που διεξήχθη το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, απέσπασαν ύστερα από επίμονες ερωτήσεις οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των ιδιοκτητών – δικαιούχων, ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί σε όλους οι αποζημιώσεις. Τη σύσκεψη είχαν συγκαλέσει οι πληρεξούσιοι δικηγόροι Βάσω Μαρίνη και Τρύφωνας Λαμπούσης, για την πληρέστερη ενημέρωση των δικαιούχων αποζημιώσεων, καθώς 130 ιδιοκτήτες μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει ούτε ένα λεπτό του ευρώ αποζημίωση, παρότι ο χρόνος της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έχει παρέλθει και άλλοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη λάβει το 60% των αποζημιώσεων που δικαιούνται. Τότε, μετά από συζήτηση και στιγμιαίες εντάσεις, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι σημείωσαν πως οι δικαιούχοι εδώ και καιρό ζητούν να τους αποσταλεί ειδική ηλεκτρονική φόρμα προκειμένου να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται, ώστε η Περιφέρεια να λάβει όλες τις αποφάσεις και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Σημειώνεται πως ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε πως για τις αποζημιώσεις υπάρχουν εξασφαλισμένα και διαθέσιμα 8.000.000 ευρώ, 2,5 εκ. για το υπόλοιπο 40% όσων έχουν ήδη λάβει μέρος της αποζημίωσης και 5,5 εκ. ευρώ για τους 130, που θα καταβληθούν μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, με τους δικαιούχους που δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση να τονίζουν πως εάν δεν υλοποιηθεί η δέσμευσή του, θα βγουν με τα τρακτέρ στο δρόμο και το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ. Τα τέλη Ιουνίου έγιναν τέλη Ιουλίου, αλλά μάταια οι δικαιούχοι ανέμεναν υπομονετικά την υλοποίηση της δέσμευσης για καταβολή των αποζημιώσεων μέχρι την 31η. Όπως δε, είπαν στο «Θ» δικαιούχοι, «δείξαμε μεγάλη υπομονετικότητα και ανεκτικότητα. Πλέον, αφού δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση της Περιφέρειας, εμείς θα κινηθούμε δυναμικά. Το έχουμε ξακαθαρίσει πως θα βγάλουμε τα τρακτέρ στο δρόμο και δεν θα επιτρέψουμε στον εργολάβο να ξεκινήσει την ολοκλήρωση του δρόμου. Περιμέναμε ένα μήνα παραπάνω, τον οποίο μας ζήτησε η Περιφέρεια, κάναμε ενέργειες, αλλά οι αποζημιώσεις μας δεν καταβλήθηκαν. Εμείς δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Βέβαια και όσοι έχουν λάβει προκαταβολή, δεν έγινε εξόφληση. Είμαστε σε συνεννοήσεις και θα κινητοποιηθούμε…». - 

*** Αυστηρή κριτική στη Δημοτική Αρχή Μεσσήνης από τον Δημ. Γαλιάτσο         
      
Πολυμέτωπη επίθεση στη Δημοτική Αρχή Μεσσήνης, εξαπέλυσε, μιλώντας στο «Θάρρος», ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Γαλιάτσος. Ο κ. Γαλιάτσος ασκώντας αυστηρή κριτική, έθιξε σωρεία θεμάτων, δίνοντας προθεσμία να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Τα θέματα αιχμής για τα οποία υπάρχει αυτή η προειδοποίηση, αφορούν πόρους που διαφεύγουν από το Δήμο, ως προς το εμβαδόν που δηλώνεται ότι ενοικιάζεται από παραθαλάσσιες επιχειρήσεις, αλλά και στις περιπτώσεις ατόμων που οφείλουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χρήματα από την κατανάλωση νερού και ούτε έχουν πληρώσει, αλλά και ούτε έχουν προσέλθει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Ο δημοτικός σύμβουλος καταδικάζει την απρεπή συμπεριφορά σε βάρος των προέδρων Κοινοτήτων, ενώ μέμφεται τη Δημοτική Αρχή για τις ενέργειές της ως προς τα ζητήματα των απορριμμάτων, των  επιπλέον αδειών για τη Λαϊκή Αγορά Πεταλιδίου, την ύδρευση και την αγροτική οδοποιία.    
  Χώροι και αιγιαλός
Όπως ανέφερε, για τον αιγιαλό, έχει ζητήσει από τον αρμόδιοι αντιδήμαρχο κατάσταση των αιτήσεων εκμετάλλευσης του αιγιαλού, καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχουν επιχειρήσεις που ενώ δηλώνουν κάποια τ.μ., στην ουσία καλύπτουν πολλαπλάσια, ζημιώνοντας έτσι και το Δήμο, που χάνει έσοδα. «Οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής», σημείωσε και προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν μέτρα για την πάταξη του φαινομένου αυτού, θα προσφύγει στον Εισαγγελέα, παρουσιάζοντας και αποδεικτικό φωτογραφικό υλικό. Αναρωτήθηκε δε αν έχουν γίνει έλεγχοι και αν έχουν τυχόν επιβληθεί πρόστιμα.
  Απορρίμματα
Αναφορικά με τα απορρίμματα, παρατήρησε πως «ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν πρέπει να έχει βγει έξω από το γραφείο του το επτάμηνο της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να δει την κατάσταση που επικρατεί». Συνέχισε πως «έχουν προκύψει μικρές χωματερές σε διάφορα σημεία, από τους πολίτες που δεν ρίχνουν τα σκουπίδια τους στους κάδους, εξαιτίας της δυσοσμίας από τη μη συχνή περισυλλογή και της μη λειτουργίας του υπάρχοντος καδοπλυντηρίου. «Οι κάδοι δεν πλένονται τη θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα όσοι είχαν τοποθετηθεί στις πλατείες των χωριών να έχουν μετατοπιστεί στα άκρα τους και το τελικό αποτέλεσμα δεν περιποιεί τιμή για τη Δημοτική Αρχή», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως το τελευταίο διάστημα έχει σταματήσει να γίνεται και η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, με αποτέλεσμα απορρίμματα και ανακυκλώσιμα να φορτώνονται στο ίδιο όχημα, προκαλώντας την οργή περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων δημοτών. «Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καν ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, που υποτίθεται πως θα βρισκόταν δίπλα στους πολίτες», σημείωσε.
  Λαϊκή Αγορά Πεταλιδίου
Όσον αφορά στη Λαϊκή Αγορά Πεταλιδίου, επισήμανε πως «στην προτελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ήλθε ως θέμα η αύξηση των επαγγελματικών αδειών και των αδειών παραγωγών, όπου προβλέπονταν 50 άδειες για όλο το Δήμο. Όπως προέκυψε μετά από ερώτηση στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, οι άδειες αυτές αφορούσαν μόνο το Πεταλίδι, καθώς στη Δ.Ε. Μεσσήνης (όπου λειτουργεί η άλλη λαϊκή αγορά), διαφώνησαν ο Εμπορικός Σύλλογος και παραγωγοί της Μεσσήνης, οπότε οι 50 αυτές άδειες αφορούν μόνο στο Πεταλίδι. Όλα αυτά χωρίς να υπάρξει διαβούλευση. Δεν υπάρχει αντίθεση στη χορήγηση κάποιων αδειών, αρκεί αυτές να αφορούν σε είδη που δεν διατίθενται στη λαϊκή αγορά Πεταλιδίου (ενδύματα, υποδήματα, εργαλεία). Είμαστε αντίθετοι με τη νομιμοποίηση παράνομων πλανόδιων, που έχουν καταπατήσει τις πρώτες θέσεις της λαϊκής αγοράς Πεταλιδίου, εξαργυρώνοντας έτσι προεκλογικές επιταγές απέναντί τους».
  Απρεπείς συμπεριφορές
Ακολούθως, ο κ. Γαλιάτσος μίλησε για την απρεπή συμπεριφορά που επιδεικνύεται στο θεσμό των προέδρων των Κοινοτήτων. Όπως είπε, «τελευταία υπάρχουν παράπονα από τους  προέδρους για τη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής απέναντί τους. Για το ενδιαφέρον που δείχνουν για τα χωριά τους και τα προβλήματα των κατοίκων, βλέπουμε να υπάρχουν απρεπή δείγματα συμπεριφοράς, αλλά και μη ενημέρωσης για έργα και εκδηλώσεις, αλλά από την άλλη, να γίνονται και αποδεκτές οι απόψεις τους, όταν αυτές συμφέρουν τη Δημοτική Αρχή. Για παράδειγμα, το πολεοδομικό σχέδιο Λογγά. Εδώ, έχουμε αλα καρτ εφαρμογή των απόψεων του προέδρου.  Υπάρχει περίπτωση όπου σε ‘ημέτερο’, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν υποψήφιος με τον Δημ. Σαμπαζιώτη ικανοποιήθηκε το αίτημά του, παρά την αντίθετη άποψη του μελετητή και της υπηρεσίας, αντιμετώπιση που δεν υπήρξε σε άλλες περιπτώσεις.
Ένα δεύτερο παράδειγμα, αφορά την πρόεδρο του Χατζή, η οποία το τελευταίο διάστημα είναι ‘πρωταγωνίστρια’ στην πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού τόσο από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, όσο και από τον δήμαρχο, όπως είδαμε να συμβαίνει στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Θλίβομαι από τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων και ιδιαιτέρως του δημάρχου, με τον οποίο είχαμε συνυπάρξει την προηγούμενη τετραετία στα έδρανα της μειοψηφίας, καθώς τότε είχαν τεθεί κάποια όρια. Όρια που τώρα ξεπεράστηκαν εύκολα, ως αποτέλεσμα της άσκησης εξουσίας».
  Ύδρευση και προειδοποίηση για τη Δικαιοσύνη
Η ύδρευση, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, είναι το πιο ακανθώδες πρόβλημα για τη Δημοτική Αρχή. «Παρακολουθώντας  χρόνια το θέμα, διαπιστώνω ότι οι εξελίξεις γίνονται δυσμενέστερες και δεν μπορώ να κατανοήσω την πρεμούρα της Δημοτικής Αρχής  να φέρει θέμα αύξησης παγίου και κατανάλωσης , που αποφάσισε η ΔΕΥΑΜ. Έχουν περάσει 2 μήνες από τότε χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση για το ποια θα είναι τα μελλοντικά βήματα και σε αυτό το διάστημα τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά αυξήθηκαν. Τα αντλιοστάσια και οι δεξαμενές παραμένουν σε άθλια κατάσταση, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του νερού και από καθαρή σύμπτωση να μην έχουμε προβλήματα υγείας.
Εκτός αυτού, η Δημοτική Αρχή κλείνει τα μάτια σε κάποιους που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν το νερό χωρίς να έχουν πλησιάσει στα ταμεία της ΔΕΥΑΜ  να πληρώσουν τις οφειλές τους για την κατανάλωση ή να κάνουν ρύθμιση των εκκρεμοτήτων τους.
Προειδοποιώ τη Δημοτική Αρχή πως αν δεν προβεί στις εκ του νόμου απαιτούμενες ενέργειες, θα υποχρεωθώ να καταγγείλω τα περιστατικά αυτά στη Δικαιοσύνη».
  Αγροτική οδοποιία
Αναφερόμενος στην αγροτική οδοποιία, είπε πως «με πρόσχημα την τελευταία συγκέντρωση και το ενδιαφέρον των αρμοδίων για την πυρασφάλεια, κλήθηκαν οι πρόεδροι στις 25 Ιουλίου σε σύσκεψη. Καταγγέλλω το χρόνο συγκέντρωσής τους, δεδομένου ότι η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται στη μέση της. Αντί οι υπεύθυνοι να απολογηθούν και να ζητήσουν συγνώμη για την κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας και τα μεγάλα λόγια του δήμαρχου, βρισκόμαστε στο παρά πέντε για τη συγκομιδή των σύκων χωρίς να υπάρχει πρόσβαση στα συκοχώραφα και χωρίς να έχουμε δει προσπάθεια βελτίωσης του δικτύου, αφού για μηχανήματα ακούγαμε και μηχανήματα δεν είδαμε».
  Να μην είμαστε τζαμπατζήδες 
Τέλος, ο κ. Γαλιάτσος , έθεσε και το θέμα συμμετοχής των αιρετών σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως είπε, «δεχόμαστε τις προσκλήσεις είτε από τους προέδρους των  Κοινοτήτων είτε των Πολιτιστικών Συλλόγων να παραστούμε σε αυτές, αλλά η συμμετοχή μας δεν είναι η δέουσα. Καλό θα είναι να πηγαίνουμε σε αυτές, να ανταποκρινόμαστε θετικά και, κυρίως, να μην είμαστε τζαμπατζήδες».    
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

***  Δεν διαλύεται η σύμβαση για την ολοκλήρωση του δικτύου ακαθάρτων της Μεθώνης 

Αρνητική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος στο αίτημα διάλυσης της σύμβασης που υπάρχει μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας και του Δήμου για το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμού Μεθώνης». Το έργο είχε ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 και η πίστωση για τη χρηματοδότησή του προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη” με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Ο προϋπολογισμός κατά τη μελέτη ήταν 1.434.000 ευρώ με ΦΠΑ και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη μειοδότη, έγινε στις 9 Απριλίου 2013. Η ανάδοχος κοινοπραξία «Κ.Η. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Μ.Ε.Π.Ε. & ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.Δ.Ε.», κατέθεσε προσφορά με ποσοστό έκπτωσης 48,04%, δηλαδή 607.876,47 ευρώ. Η σύμβαση ανάθεσης υπεγράφη στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 με προβλεπόμενο συμβατικό χρόνο περαίωσης την 26η Μαρτίου 2015. Ο ανάδοχος αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης προέβη σε άμεση έναρξη των εργασιών και μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2014, είχε υποβάλλει ισάριθμους λογαριασμούς για εργασίες που εκτέλεσε και αφορούν εργασίες εκσκαφών, προμήθειας - τοποθέτησης αγωγών αποχέτευσης και επίχωσής τους, κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων και το οικονομικό αντικείμενο που έχει εκτελεστεί, ανέρχεται στο 40,99% του συνόλου. Από τον Ιούνιο του 2014 η κοινοπραξία κατέθεσε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, έχοντας σε εκκρεμότητα την εξόφληση του ΦΠΑ για τους τρεις λογαριασμούς. Στη δήλωση αυτή η διευθύνουσα υπηρεσία δεν απάντησε στην αποκλειστική προθεσμία των 10 ημερών και θεωρείται ότι απορρίφθηκε σιωπηρά. Κατά της σιωπηρής απόρριψης της Δήλωσης Διακοπής Εργασιών ο ανάδοχος δεν προσέφυγε, ενώ, στις 3 Ιουνίου 2015, κατατέθηκε αίτηση διάλυσης της σύμβασης για τη μη έγκαιρη εξόφληση του ΦΠΑ των τριών λογαριασμών. Από την άλλη πλευρά, με απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εγκριθεί η διάθεση πίστωσης ποσού 55.409,60 ευρώ στη Δ.Ε.Υ.Α. Πύλου για την πληρωμή του Φ.Π.Α. του ως άνω έργου και αναμένεται να ανοίξει ο λογαριασμός που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για την πληρωμή του Φ.Π.Α. στον ανάδοχο και, κατά συνέπεια, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, δεν υφίσταται υπαιτιότητα της υπηρεσίας όσον αφορά την καθυστέρηση εξόφλησης του Φ.Π.Α. των λογαριασμών. Αντίθετη με το αίτημα διάλυσης της σύμβασης δήλωσε και η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεθώνης Κωνσταντίνα Καζά – Βλαχογιάννη, ενώ, η δημοτική σύμβουλος Σοφία Αποστολοπούλου, δήλωσε πως ψηφίζει λευκό, υποστηρίζοντας ότι τα έργα πρέπει να εκτελούνται από δημόσιο φορέα κατασκευών.Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου -  

***  Πρόταση για μειωμένες τιμές στο φετινό πανηγύρι του Μελιγαλά           
      
Την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής να είναι μειωμένες φέτος οι τιμές που θα ισχύσουν στην εμποροζωοπανήγυρη του Μελιγαλά, θα εξετάσει την Τετάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας.
Η Οικονομική Επιτροπή εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ισχύουν οι εξής τιμές:
- Για το τμήμα του δρόμου από την 7η  επαρχιακή οδό προς σιδηροδρομικό σταθμό και μέχρι τη διασταύρωση της οδού προς Εθνικό Στάδιο (δεξιά και αριστερά) από 30 σε 25 ευρώ το τρέχον μέτρο .
-Από διασταύρωση της οδού Εθνικού Σταδίου προς σιδηροδρομικό σταθμό και μέχρι τον χώρο του λούνα παρκ (δεξιά και αριστερά) από 30 σε 25 ευρώ το τρέχον μέτρο.
-Από την κεντρική είσοδο προαυλίου του Ιερού Ναού επί της 7ης επαρχιακής οδού και μέχρι 15 θέσεις, ήτοι 60 μέτρα της οδού προς Εθνικό Στάδιο (αριστερά και δεξιά) από 22 σε 20 ευρώ το τρέχον μέτρο. Οι υπόλοιπες 15 θέσεις, ήτοι 60 μέτρα μέχρι τη διασταύρωση της οδού προς το σιδηροδρομικό σταθμό (δεξιά και αριστερά) από 30 σε 25 ευρώ το τρέχον μέτρο.
-Στην οδό προς το Εθνικό Στάδιο και από τη διασταύρωση της οδού προς το σιδηροδρομικό σταθμό οι πρώτες 10 θέσεις, ήτοι 40 μέτρα (δεξιά και αριστερά), εκάστη από 22 σε 20 ευρώ.
Οι υπόλοιπες δέκα θέσεις, ήτοι 40 μέτρα μέχρι το φυλάκιο της σιδηροδρομικής γραμμής (δεξιά και αριστερά) από 19 σε 15 ευρώ εκάστη.
-Εντός του Μπεζεστενίου κάθε θέση από 48 σε 40 ευρώ.
-Έξωθεν της κεντρικής εισόδου του Μπεζεστενίου (δεξιά και αριστερά) από 30 σε 25 ευρώ το τρέχον μέτρο.
- Οι θέσεις για τα γαλόπουλα ορίζονται από 63 σε 50 ευρώ για κάθε έκθεση, ενώ για τα
μεμονωμένα ζώα και μέχρι πέντε τον αριθμό,  είναι δωρεάν.
-Η τιμή για το χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το λούνα παρκ ή άλλα ψυχαγωγικά παιχνίδια από 6.451,50 σε 5.000 ευρώ.
Στις τιμές αυτές θα επιβάλλεται επιπλέον χαρτόσημο (3%) και ΟΓΑ χαρτοσήμου (20%).
Η εμποροζωοπανήγυρις θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου.  Χ.Χ.

***  Θ. Γιαννίτση: Όλο και πιο κοντά στη Μεσσηνία το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας         
      
Αν ήθελε κάποιος να παρουσιάσει το σύνολο του έργου και των δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) με έδρα τη Μόσχα, θα ήθελε αμέτρητες σελίδες.
"Αποτελώντας έναν κοινωνικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μίας μικρής ομάδας ομογενών, το Κέντρο θέτει φιλόδοξους μεν, ευγενείς δε στόχους διαφύλαξης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία και περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξης της ελληνορωσικής σύμπραξης. Είμαστε στη διάθεση όλων, όσους αγγίζει και ευαισθητοποιεί ο ελληνικός πολιτισμός και η ανάπτυξη του Ελληνισμού στη Ρωσία, η περαιτέρω ενίσχυση των πνευματικών συνδέσμων του ελληνικού και του ρωσικού λαού, που αντλούν από βαθιές ιστορικές ρίζες", τονίζει μιλώντας στο "Θάρρος" η Μεσσηνιακής καταγωγής Διευθύντρια του ΚΕΠ Θεοδώρα Γιαννίτση, σκιαγραφώντας το Κέντρο.
  Μεσσηνία
Έχοντας αναπτύξει υψηλούς δεσμούς με τη Μεσσηνία, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας και η κα Γιαννίτση, συμμετέχουν στη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, ενώ οι δράσεις για την περιοχή μας, συνεχώς αυξάνονται.
Τα προγράμματα του Κ.Ε.Π., διαιρούνται σε δύο κατηγορίες: στα τακτικά και τα μεμονωμένα. Στα τακτικά υπάγονται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, διαλέξεις ιστορίας, μαθήματα ελληνικού χορού και τραγουδιού, με συνεπαγόμενη σύσταση χορωδίας. Τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία γλώσσας πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση σε 8 ακαδημαϊκές εστίες της ρωσικής πρωτεύουσας.
Τα τελευταία χρόνια τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας παρακολουθούν περί τα 500-550 άτομα. Πρόκειται για ομογενείς και φιλέλληνες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ταξιδεύουν τακτικά στην Ελλάδα. Το  ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 λειτούργησαν 25  τμήματα γλώσσας, ενώ κατεγράφη ο πρωτοφανής αριθμός ενδιαφερομένων να διδαχθούν τη νεοελληνική, που ανήλθε σε 1400 άτομα.
Η κα Γιανννίτση, αναφέρθηκε στις δράσεις του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, που σχετίζονται με τη γεφύρωση της Ρωσίας και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, και συγκεκριμένα:
- Διοργάνωση στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας έκθεσης βιβλίου και επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας», αφιερωμένης στα 180 χρόνια της ιστορικής Ναυμαχίας. Στη συνέχεια τα πρακτικά της ημερίδας  εκδόθηκαν, ενώ παράλληλα με την Έκθεση κυκλοφόρησε δίγλωσσος (ρωσικά-ελληνικά) βιβλιογραφικός οδηγός.
- Το 2013 40μελής ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, με επικεφαλής την πρόεδρό του κα Βίκυ Kαρέλια συμμετείχε σε Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, όπου απέσπασαν  βραβείο, ενώ αποθεώθηκαν από το ρωσικό κοινό.
- Σε ειδική εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Έλληνα σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα  «Αγγιξα..Αγάπησα…Έσκαψα», αφιερωμένο στον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη και στο έργο της ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης.
- Πέρυσι το Καλοκαίρι, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας το κέντρο παρουσίασε την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
- Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η συμμετοχή της Λέσχης Φωτογραφίας Καλαμάτας σε Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Ελλάδα – στιγμές προσωπικής ευτυχίας», που δρομολογεί το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Ξένης Λογοτεχνίας «Δάντε Αλιγκέρι» της Ρωσίας.
- Το ΚΕΠ συνδράμει στη μετάφραση στη ρωσική του εντύπου της Αρχιεπισκοπής με τους θρησκευτικούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας.
  Θερινό σχολείο
Με στόχο την πολύπλευρη, πολυεπίπεδη γνωριμία του κοινού με διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τη μύηση στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, από το φετινό καλοκαίρι το ΚΕΠ υλοποιεί πρόγραμμα συμμετοχής ομογενών μαθητών στο θερινό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας διάρκειας 4 εβδομάδων για την περίοδο από 13 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου 2015, υπό την εποπτεία καθηγητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτας.
Η κα Γιαννίτση εκδήλωσε τον ενθουσιασμό της που, μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κατόρθωσαν να μετάσχουν με ολιγομελή, σε αυτή τη φάση,  αριθμό ομογενών σπουδαστών από τη ρωσική πρωτεύουσα και ευχαρίστησε  θερμά  τους καθηγητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Διαπολιτισμικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το πρόγραμμα των μαθητών είναι ιδιαίτερα πλούσιο τόσο σε διδακτικές ώρες, όσο και σε περιηγητικούς προορισμούς, επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικά δρώμενα (επίσης επισυνάπτεται αναλυτική περιγραφή του Προγράμματος).
"Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με ιδιαίτερη χαρά θα στηρίξει νέες ιδέες και προγράμματα, ικανά να εμπλουτίσουν το πνευματικό και γνωστικό επίπεδο όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ρώσων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό. Καλούμε να συνεργαστούν μαζί μας τους χορηγούς εκείνους που εκδηλώνουν επιθυμία και ετοιμότητα να συνδράμουν στην επίτευξη του κοινού μας στόχου και οράματος, τη μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού των Ελλήνων και Φιλελλήνων της Ρωσίας. Προσβλέπουμε στη βοήθεια, τον ενθουσιασμό, τις ιδέες σας και διανύοντας το δέκατο, πλέον, χρόνο λειτουργίας και δράσης εκτιμούμε ότι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το Κ.Ε.Π. έχει αποβεί σε μία εστία θέρμης και φωτός, ικανής να κεντρίσει και προσελκύσει το ενδιαφέρον αυτών που πονούν τον ελληνικό πολιτισμό, σε έναν φορέα που, κατά γενική ομολογία, αποτελεί αξιοσημείωτο παράγοντα και σημείο αναφοράς στα δρώμενα της ελληνορωσικής σύμπραξης", κατέληξε η κα Γιαννίτση.   Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Ο καιρός  σήμερα στην Καλαμάτα 

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Τρίτη 4/8/2015 προβλέπεται αρχικά αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Από τις μεσημβρινές έως τις πρώτες βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης θερμικής αστάθειας, με τη μορφή ασθενούς βροχής ή καταιγίδας. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.7 (Πολύ Υψηλός). Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση). Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 

***  Επίθεση αδέσποτων σκύλων στο νεκροταφείο Μεσσήνης 

Από καθαρή τύχη, σύμφωνα με όσα μάθαμε, γλίτωσε από τραυματισμό δημότης της Μεσσήνης, όταν το απόγευμα της Κυριακής θέλησε να επισκεφθεί το οστεοφυλάκιο στο κοιμητήριο της Μεσσήνης. Εκεί δέχθηκε, όπως πληροφορηθήκαμε, την απρόσμενη επίθεση ομάδας αδέσποτων σκύλων, που προφανώς έχουν κάνει φωλιά στο συγκεκριμένο χώρο. Αν, δε, δεν ήταν μια κηδεία σε εξέλιξη την ώρα εκείνη, ο άνθρωπος ίσως να τραυματιζόταν σοβαρά, όπως μας είπαν. Χ.Χ. -

***  Περικοπές σε υπερωρίες, μετακινήσεις και τηλέφωνα για τους ΟΤΑ το 2016

Εντολή να μειώσουν το 2016 τις δαπάνες για υπερωρίες, τα έξοδα για υπηρεσιακές μετακινήσεις, αλλά και τις δαπάνες για τηλέφωνο, ρεύμα, προμήθειες, καθώς και το κόστος που σχετίζεται με αθλητικές και πολιτιστικές επιχορηγήσεις, έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Νικ. Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, στους Δήμους όλης της χώρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ και ανάρτηση του in.gr, σχετική εγκύκλιος αναφέρει πως εν όψει της υποχρέωσης κατάρτισης ρεαλιστικών προϋπολογισμών από τους Δήμους με εγγραφή σε αυτούς μόνο δαπανών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν, υπογραμμίζεται η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες το 2016, «με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα». Στο πλαίσιο αυτό, η εγκύκλιος των δύο υπουργών ενδεικτικά αναφέρεται σε δαπάνες στις οποίες το 2016 θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα πρόβλεψης χαμηλότερου ύψους ποσών σε σχέση με το 2015. Σε αυτές περιλαμβάνονται: -Οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας -Οι δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ. -Οι πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες για επιχορηγήσεις Ν.Π.Δ.Δ., αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κ.ο.κ. Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται πως η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων γενικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική και ξεκαθαρίζεται πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης. Τέλος, για την υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν η εγκύκλιος προειδοποιεί πως αυτό οδηγεί ουσιαστικά στη μη επίτευξη του οικονομικού αποτελέσματος, καθιστώντας τον προϋπολογισμό ελλειμματικό. - 

*** Αναβάθμιση και επαναλειτουργία της γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα 

Ο σιδηρόδρομος διεκδικεί και πάλι θέση στις μεταφορές Ένα από τα βασικά «παράπονα» των εκσυγχρονιστών αυτής της χώρας είναι γιατί η Ελλάδα είναι τόσο πίσω Σιδηροδρομικά. Ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ένα ικανοποιητικό δίκτυο, δε συνέχισε ούτε να το επεκτείνει ούτε να το εκσυγχρονίζει. Αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μελετώντας προσεκτικά την πολιτική ανάπτυξης της Ελλάδας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί που οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης σχεδίαζαν το μέλλον των πόλεών τους, η Αθήνα είναι από τις λίγες εξαιρέσεις με διαφορετική αντίληψη του μοντέλου ανάπτυξης. Εδώ, κυριάρχησε το μοντέλο ανάπτυξης των οχημάτων και για αυτό το λόγο ξηλώθηκαν όποια δίκτυα τραμ υπήρχαν, δεν αναβαθμίστηκαν τα σιδηροδρομικά δίκτυα, δεν υπήρξε ανάπτυξη Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό το μοντέλο ακολουθήθηκε λανθασμένα και στις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ήταν πλέον πασιφανές ότι αυτό το μοντέλο δεν ήταν βιώσιμο, γιατί η βασική του αρχή ήταν η συνεχώς επεκτεινόμενη δικτύωση αυτοκινητόδρομων σε σημείο που οι πόλεις έφταναν σε κορεσμό. Το αμερικάνικο μοντέλο που ακολούθησε η Ελλάδα απέτυχε κοινώς. Φτάσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με ένα απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, με σταθμούς που θύμιζαν μουσεία (με εξαιρετική ομορφιά, όχι όμως πρακτικοί για τους επιβάτες) και πλήρη κυριαρχία του αυτοκινήτου. Από τότε ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Ίσως δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη, χώρας στο μέγεθος της Ελλάδας να πρέπει από το 0 να φτάσει στο 100. Μιλάμε για εξ ολοκλήρου μονές γραμμές σε όλη τη χώρα, πουθενά ηλεκτροκίνηση, όταν την ίδια ώρα ακόμα και στην Ανατολική Ευρώπη τα ηλεκτροκίνητα τρένα ήταν κυρίαρχα. Με πολλές αστοχίες αλλά και πολλές επιτυχίες σήμερα, 25 χρόνια μετά τα πρώτα έργα μπορούμε να πούμε ότι ο βασικός στόχος έχει δει φως. Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι στην τελική ευθεία έτσι ώστε σε 3-3,5 χρόνια περίπου να δούμε το πρώτο ηλεκτροκίνητο τρένο να φεύγει από τη μία πόλη και να φτάνει στην άλλη. Θα είναι ένα διαχρονικά μεγάλο άλμα της εκσυγχρονιστικής Ελλάδας στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης θα κυριαρχήσει και στη χώρα. Μόλις λίγους μήνες πριν «ανακαλύψαμε» πως η σύνδεση σιδηρόδρομου-λιμανιών δίνει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η νέα αυτή «ανακάλυψη» δίνει τώρα νέες ελπίδες, καθώς η χώρα μας διαθέτει πολλά δυναμικά λιμάνια και εκτός Πειραιά, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, η Κόρινθος, η Ηγουμενίτσα, η Καλαμάτα, που θα μπορούσαν να δώσουν φτερά στις εμπορευματικές μεταφορές με τη συνεργασία σιδηρόδρομου-λιμένα. Αυτό το μέσο, που πολεμήθηκε τόσο πολύ, που υποτιμήθηκε τόσο πολύ από προηγούμενες γενιές, έρχεται περίτρανα να πάρει τη θέση του. Τη θέση που έχει κερδίσει εδώ και δεκαετίες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα, στο σημείο που έχουμε φτάσει, τα έργα είναι μία μεγάλη ευκαιρία να δούμε τα σιδηροδρομικά έργα όχι ως κάτι ευκαιριακό, αλλά ως εργαλείο ανάπτυξης. Η χώρα δεν είναι μόνο ο διάδρομος Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας. Έχει μεγάλες δυνατότητες εφόσον αξιοποιηθεί σωστά τόσο με την ορθή επαναλειτουργία των γραμμών της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το δίκτυο της Θεσσαλίας πρέπει να λειτουργήσει στο σύνολό του και να συνδεθεί με το λιμάνι του Βόλου. Από την Καλαμπάκα μπορεί το δίκτυο να φτάσει μέχρι τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα και να δούμε το μέλλον της ολοκλήρωσης του Σιδηρόδρομου στην Ελλάδα: Νέα γραμμή που να ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και να φτάνει σε Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, Ορμένιο (σιδηροδρομική Εγνατία). Νέα γραμμή από Καλαμπάκα μέχρι Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα για να συνδεθεί με το βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Αναβάθμιση και επαναλειτουργία του Πελοποννησιακού Σιδηρόδρομου: Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα και Κόρινθος-Ναύπλιο-Τρίπολη. Ο σιδηρόδρομος σήμερα επανέρχεται πιο δυναμικά και πιο διεκδικητικά από ποτέ. Ας του δώσουμε την ευκαιρία να διακριθεί και στη χώρα μας, όπως γίνεται σε όλη την αναπτυγμένη Ευρώπη. Νίκος Καραγιάννης  n.karagiannis@ypodomes.com 

***  Εκτεταμένος ευπρεπισμός στην Καλαμάτα και στις Κοινότητες του Δήμου

Εντολή για εκτεταμένο ευπρεπισμό στην Καλαμάτα, τη Βέργα και τις Τοπικές Κοινότητες έδωσε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη, μέσω της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού που υπηρετεί με πεντάμηνη θητεία, καθώς και των μονίμων υπαλλήλων. Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου θα γίνουν: -Χρωματισμοί σιδηρών στοιχείων, με έμφαση σε κάγκελα γεφυρών (Αγία Σιών Βέργας), στον ποταμό Άρι (στο δρόμο που οδηγεί στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού), στη γέφυρα της οδού Μακεδονίας, σε πίλαρ στην Αγορά και σε άλλα σημεία, ενώ θα συνεχισθούν οι ελαιοχρωματισμοί στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και αλλού. -Αποκατάσταση σιδηρών στοιχείων όπου αυτό είναι αναγκαίο, από συνεργείο σιδεράδων -Κάλυψη με χρώμα συνθημάτων σε διάφορες οδούς και ιδίως στο Ιστορικό Κέντρο, καθώς και απαλοιφή γκράφιτι από μαρμάρινες επιφάνειες (νότιο σιντριβάνι, μαρμάρινες επιφάνειες της κεντρικής πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου και αλλού) -Καθαρισμοί φυτικής γης και κλαδέματα. Στις Κοινότητες, αρμόδιοι για αυτή τη δράση είναι οι εργάτες πυροπροστασίας, που θα παρέμβουν επίσης για την περισυλλογή σκουπιδιών από το οδικό δίκτυο. Ακόμη, θα ευπρεπιστούν (καθαρισμός, άσπρισμα κ.λπ.) οι αύλειοι χώροι των Ιερών Ναών στις Κοινότητες. -Φροντίδα για ευπρεπισμό των πάρκων (Αλμυρού, Ανατολικό και Δυτικό Κέντρο, Αγίου Φλώρου, Πηδήματος και Άριος). Σε κάθε πάρκο θα ορισθεί χώρος διαχείρισης φυτικής γης -Αποκατάσταση των ζημιών σε συστήματα άρδευσης δένδρων και επισκευή των συστημάτων λειτουργίας των σιντριβανιών -Αποκατάσταση βλαβών και ζημιών στο δημοτικό φωτισμό. - 

***  Συνελήφθη 31χρονος στην Καλαμάτα με 20 δόσεις ηρωίνης

Με σχεδόν 20 δόσεις ηρωίνης βρέθηκε ένας 31χρονος στην Καλαμάτα σε έρευνα που του έγινε από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν έλεγχοι συνολικά σε 815 άτομα, εκ των οποίων 619 ήταν ημεδαποί και 196 αλλοδαποί, καθώς και σε 620 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 242 άτομα, από τα οποία 76 ήταν ημεδαποί και 166 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 49 άτομα. Στη Μεσσηνία συνελήφθησαν 17 άτομα και ειδικότερα: -Ένας 31χρονος για κατοχή ναρκωτικών. Σε έλεγχο που του έκαναν οι αστυνομικοί βρήκαν να κατέχει 0,6 γραμμάρια ηρωίνης και 6 ναρκωτικά δισκία. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκε άλλη μια ποσότητα ηρωίνης βάρους 1,4 γραμμαρίων -7 ημεδαποί για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας -1 ημεδαπός για καταδικαστικό έγγραφο -4 ημεδαποί για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας -3 ημεδαποί για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού -4 αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους. Επίσης, βεβαιώθηκαν συνολικά 288 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, 7 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και 5 για στέρηση άδειας λειτουργίας μουσικής. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν τους αρμόδιους κατά τόπο εισαγγελείς. - 

***  Στο Πολυλίμνιο θα εξορμήσουν οι πεζοπόροι του ΣΠΟΚ «O Ευκλής»

Το μαγευτικό Πολυλίμνιο της Κοινότητας Χαραυγής θα επισκεφθούν την προσεχή Κυριακή, 9 Αυγούστου, οι πεζοπόροι του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής». Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες, οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν καταρράκτες. Ο καταρράκτης Κάδης δεσπόζει ανάμεσα στα μεγάλα βράχια του φαραγγιού και τα νερά του σκάνε πάνω στη λίμνη από ύψος 25 μέτρων. Το ραντεβού της εκκίνησης είναι στις 8.30 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου, τέρμα Αριστομένους (αρχή Πάρκου ΟΣΕ). Πληροφορίες δίδονται στα τηλέφωνα 2721084844 και 2721090627, καθώς και από τον αναπληρωτή έφορο Πεζοπορίας, Ανάργυρο Βλάχο, στο τηλ. 6947320585. - 

***  Το αδιαχώρητο και φέτος στη γιορτή της Σαρδέλας στη Μαραθόπολη (φωτογραφίες)

 
Τεράστια επιτυχία η Γιορτή της Σαρδέλας! Τεράστια επιτυχία σημείωσε η Γιορτή της Σαρδέλας που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης! Η πλατεία του χωριού, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, από νωρίς το βράδυ είχε γεμίσει ασφυκτικά με κόσμο και πολλοί ήταν εκείνοι που κάθονταν όρθιοι στο δρόμο, για την εκδήλωση. Οι γυναίκες του συλλόγου είχαν φτιάξει και μοίρασαν σε όλο τον κόσμο χωριάτικη σαλάτα και, φυσικά, σαρδέλα τηγανιτή, προσφορά της Stella Mare! Η δε νησιώτικη ορχήστρα με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού έδωσαν ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση, ξεσηκώνοντας τον κόσμο για χορό και γλέντι! Μια βραδιά με φεγγάρι, παραδοσιακή ελληνική, με κέφι και τη γλυκιά φιλοξενία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαραθόπολης, την οποία απόλαυσαν με την ψυχή τους κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και επισκέπτες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Σύλλογο, την πρόεδρό του Παναγιώτα Λάππα και τα μέλη του, καθώς και στις γυναίκες της Μαραθόπολης και τα νέα παιδιά που συνέδραμαν στην επιτυχία, και βεβαίως στη Stella Mare για την προσφορά της σαρδέλας και την ενεργό συμμετοχή του προσωπικού της επιχείρησης στην εκδήλωση! Σε ευχαριστήρια ανακοίνωση, δε, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαραθόπολης αναφέρεται: «Για άλλη μια φορά φέτος έγινε η γιορτή της σαρδέλας, η οποία είναι παράδοση για τον τόπο μας. Ο Σύλλογός μας, πιστός στις παραδόσεις και τον πολιτισμό, συνεχίζει το έργο του παρά τις δυσκολίες που όλοι μας αντιμετωπίζουμε, γιατί έχουμε την απεριόριστη στήριξη του κόσμου. Ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού, μαζί με τους υπέροχους μουσικούς τους, μας ταξίδεψαν σ’ ένα υπέροχο καταπληκτικό νησιωτικό γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες. Ό,τι μπορούμε, κάνουμε πάντα το καλύτερο γιατί θέλουμε να περνάνε όλοι όμορφα μαζί μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία Stella Mare που είναι ο κύριος σπόνσορας της γιορτής, τον κ. Μιχαλακόπουλο, τον κ. Νικήτα Λαμπούση, τον κ. Μπουλουλή για τις προσφορές τους. Επίσης, ευχαριστούμε πολύ τον πρόεδρο κ. Μίγγα και τον κ. Παντελή Κωνσταντίνο - μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, για τη βοήθειά τους. Ακόμη ευχαριστούμε πολύ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγάνας, τον Πολιτιστικό του Πύργου, το Λαογραφικό Σύλλογο Χώρας για τη συμμετοχή τους και όλες και όλους που βρέθηκαν μαζί μας. Σας περιμένουμε πάλι στις 21/8 στην Κρητική Βραδιά που θα διοργανώσουμε με το Νεκτάριο Χατζηδάκη». - 

*** Αθλητική  ενημέρωση :
~ «Τελείωσε» του Αθανασόπουλου, πήρε και Κωνσταντινίδη η Καλαμάτα

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΥΠΕΛΛΟ – ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΕΝΩΣΙΑΚΟ Στην τελευταία ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Καλαμάτας γνωστοποίησε με τον πλέον επίσημο τρόπο την ολοκλήρωση των πρώτων μεταγραφικών κινήσεών της, που έφτασαν τις 13. Η πλειοψηφία τους ήταν γνωστή εδώ και αρκετές ημέρες – μιλάμε για τους Μπινιχάκη, Αριστομενόπουλο, Δούμουρα, Κερμενίδη, Νινιό, Καμμένο, Καραλή, Διαμαντή, Πιτσιλή, Χαλκιαδάκη και Θωμά – ωστόσο προέκυψε και η οριστικοποίηση της επιστροφής του Βασίλη Αθανασόπουλου, καθώς επίσης και της απόκτησης του 27χρονου μεσοεπιθετικού Αλέξη Κωνσταντινίδη. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που ξεκίνησε από τον Παναθηναϊκό και έγινε επαγγελματίας το 2006 και που αγωνίστηκε στην πορεία σε Κορωπί, Απόλλωνα, Άγιο Δημήτριο, Πόντιους Κατερίνης, Γλυφάδα και πέρυσι με τον Ρούβα στο τοπικό πρωτάθλημα. Έδρα Δημοτικό Στάδιο και Ενωσιακό Εν τω μεταξύ, κατέθεσε χθες τη δήλωση συμμετοχής σε πρωτάθλημα και κύπελλο η ομάδα της Καλαμάτας, που δεν περίμενε την αυριανή ημέρα, όταν και ολοκληρώνεται το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ως έδρα δηλώθηκε το Δημοτικό Στάδιο, καθώς επίσης και της Ένωσης στον Κορδία. - 

  ~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2015  :                  
ARFARA   NEWS   , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-01-2015.html .-
 ~Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Παρασκευή  10  Ιουλίου  2015   :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/07/10-2015.html ,-
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/07/10-2015.html .-
 ~ ARFARA   NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  19  Ιουλίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-19-2015.html .-
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  19  Ιουλίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/07/19-2015.html .-
~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  20  Ιουλίου  2015 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-20-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη  21  Ιουλίου  2015   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-21-2015.html .-
~ Από τις επισκέψεις στο Άγιο Όρος 2010 - 2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/07/2010-2015.html .-
~ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης , Τετάρτη  22  Ιουλίου  2015  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-22-2015.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-
 ~ Μετά την επιστροφή από προσκύνημα στο Άγιο Όρος 30-07-2015 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/07/30-07-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  31 Ιουλίου   2015   : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-31-2015.html .-
~

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  01  Αυγούστου 2015  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-01-2015.html .-
~  AGIO  OROS Φωτοπαρουσιάσεις 2015  από επίσκεψη -προσκύνημα 24-29  Ιουλίου 2015 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/08/agio-oros-2015-24-29-2015.html .-  
 ~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  02  Αυγούστου  2015  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-02-2015.html .-
~ARFARA   NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  03  Αυγούστου  2015   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-03-2015.html .-
ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Αυγούστου   2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-04-2015.html .-
 ~
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ:

***
BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4267 video.  -    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2523 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2530   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9320   βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4470 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 477 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.221  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                         

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   488 .-      
 ~ AGIO  OROS  Φωτογραφίες-  Φωτογραφίσεις











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου