ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Απριλίου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Απριλίου 2016  :
~

Μη ραθυμής και αφήνης τον καιρόν να περνά, διότι τον χρόνον όπου ξοδεύεις ασκόπως και μάταια κάθε ημέραν δεν θα τον ξαναβρής. Και θα έχης να δώσης λόγον δι' όλες τις ημέρες και ώρες και στιγμές της ζωής σου.
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΟ Θεός βοηθάει και δεν αδικεί! Βλέπει πιο πέρα και τον ενδιαφέρει, σαν καλός πατέρας, να μας έχει κοντά του στον παράδεισο. Γι' αυτό δίνει δοκιμασίες σ' αυτή τη ζωή.
 ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ  :
 1348 μ.Χ. Γεννιέται ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Δ' Παλαιολόγος, πρωτότοκος γιος του Ιωάννη Ε'.               1453 μ.Χ.
Ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής, ξεκινά την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως.
2 Απριλίου
Τίτου οσίου του θαυματουργού (θ΄αι.). Αιδεσίου και Αμφιανού (1) μαρτύρων (†306). Θεοδώρας και Ευθαλίας των παρθένων και Πολυκάρπου. Νεομάρτυρος Παναγιώτου, του εν Ιεροσολύμοις (†1839). Οσίου Γρηγορίου του εν τω Κόλπω της Νικομήδειας.
(1) Οι άγιοι αυτάδελφοι Αμφιανός και Αιδέσιος οδηγήθηκαν στη χριστιανική πίστη από τον άγιο μάρτυρα Παμφίλο, τον οποίον προσπάθησαν να μιμηθούν τις αρετές αλλά προ πάντων την «υπέρ Χριστόν άθληση του». Και τούτο δεν άργησε. Όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν από τον έπαρχο Ουρβανό. Πρώτος ανακρίθηκε ο Αμφιανός, ο οποίος αφού με παρρησία ομολόγησε τη πίστη του και την αγάπη του στον Λυτρωτή Ιησού Χριστό βασανίστηκε σκληρά και τέλος ρίχθηκε στη θάλασσα δεμένος όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο. O δεύτερος αδελφός ο Αιδέσιος αφού ομολόγησε με θάρρος κι αυτός την πίστη του στο Θεό εξορίστηκε στην Αίγυπτο όπου υποβλήθηκε σε καταναγκαστικά έργα. Εκείνος όμως με καρτερία υπέμεινε κάθε είδος μαρτυρίου και ευτελισμού διότι γνώριζε ότι όλα γίνονται προς δόξα Θεού. Όταν όμως ο σκληρόκαρδος άρχοντας Ιεροκλής βασάνισε απάνθρωπα κάποιο Χριστιανό ο Αιδέσιος τον χαστούκισε δημόσια. Αποτέλεσμα ήταν να βασανιστεί παραδειγματικά και τέλος να τον ρίξουν στη θάλασσα όπου κέρδισε το στέφανο της αθανασίας και της ουράνιας δόξας.~ 
Σήμερα 02/04/2016 εορτάζουν:
Όσιος Τίτος ο Θαυματουργός, Άγιοι Αιδέσιος και Αμφιανός οι αυτάδελφοι

~
Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής
 
Άγιος Μιχαήλ Πακνανάς ο κηπουρός

Άγιος Μιχαήλ Πακνανάς ο κηπουρός
 
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς

Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς
 
Άγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως Αιγύπτου

Άγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως....
 
Άγιοι Αλέξανδρος, Ιωάννης και Παύλος ο νέος, Πατριάρχες Κωνσταντινούπολης

Άγιοι Αλέξανδρος, Ιωάννης και Παύλος ο ν....
 
Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Αλεξανδρείας
 
Άγιοι Γερόντιος και Βασιλείδης

Άγιοι Γερόντιος και Βασιλείδης
 
Όσιος Μακάριος ο ομολογητής ηγούμενος ιεράς Μονής Πελεκητής

Όσιος Μακάριος ο ομολογητής ηγούμενος ιε....
 
~  Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ἀνατεθεῖς ἀπὸ παιδὸς τῷ Κυρίῳ, ἀγγελικῶς ἐπολιτεύσω ἐν κόσμῳ, καὶ τῶν θαυμάτων εἴληφας τὴν χάριν ἐκ Θεοῦ, ὅθεν ἐχρημάτισας, Μοναζόντων ἀλείπτης, Τίτε παμμακάριστε, καὶ σοφὸς οἰκονόμος. Ἄλλα μὴ παύση Πάτερ ἐκτενῶς, ὑπὲρ τοῦ κόσμου, Θεὸν ἰλεούμενος.
~  Απολυτίκιο Αγ. Τίτου - 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ :  https://youtu.be/h7snaJ_9SH0 .-  
~
*** 4o Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας: Το κουδούνι χτυπά ξανά          
     
Θεσμός έχει γίνει πλέον το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, που φτάνει αισίως στην τέταρτη διεξαγωγή του την προσεχή Δευτέρα.
Οι «μαθητές» που έχουν περάσει από αυτό το ξεχωριστό σχολείο αγγίζουν τους 2.000, ενώ για το 4ο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πάνω από 500 άτομα.
Η ιδέα αυτή, που γίνεται πράξη με μη κερδοσκοπικό σκοπό, έχει αγκαλιαστεί από όλη την Ελλάδα και, μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει αντίστοιχο σχολείο και στο Ναύπλιο.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή φορά το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας στο ξενοδοχείου «Elite City Resort» και σχετικά μας μίλησαν ο Ανδρέας Ζαγάκος, ο Κώστας Ανδριανόπουλος και ο Νίκος Μαλαπέτσας.
Να σημειωθεί ότι μέρος στο σεμινάριο μπορούν να λάβουν όχι μόνο επαγγελματίες (όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι των τμημάτων υποδοχής-επισιτιστικών τμημάτων, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι καταστημάτων εστίασης), αλλά και σπουδαστές τουριστικών σχολών.
Στόχος όλης αυτής της εθελοντικής προσπάθειας είναι να υπάρχει διαρκής επιμόρφωση και ενημέρωση, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν επικαιροποιημένες γνώσεις και να παρακολουθούν με συνέπεια και επαγγελματισμό τις νέες εξελίξεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.
Τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα και αύριο γίνονται προεγγραφές, από τις 16.00 έως 19.30.
  Το πρόγραμμα 
 ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 9.00-9.45 Προσέλευση
9.45-10.00 Έναρξη
10.00-11.00 «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», Έλενα Γκίκα, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Costa Navarino
11.00-11.30 «Η εργαλειοθήκη του σύγχρονου μάνατζερ», Γιάννα Ορφανίδου, αντιπρόεδρος Τμήματος Φιλοξενίας, Τουρισμού & Αθλητικής Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
11.30-12.00 «Διοίκηση Λειτουργιών Επισιτιστικών Τμημάτων», Νικόλας Ορφανίδης, λέκτορας Intercollege Λευκωσίας
12.00-12.20 Διάλειμμα
12.20-13.10 «Ηγεσία», Κωνσταντίνος Νικολάου, εκπαιδευτικός Τουριστικού Τομέα
12.50-13.15 "Let's talk!", Μαρία Κριτσιλίγκου, Digital & Content Marketer
  Απογευματινό session
17.30-17.45 Προσελευση
17.45-18.15 Επίσημη έναρξη - χαιρετισμοί
18.15-18.45 «Το μάρκετινγκ του βιωματικού τουρισμού - Εστιάζοντας σε εμπειρίες και συναισθήματα», δρ. Δημήτριος Κούτουλας, πανεπιστημιακός - σύμβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ
18.45-19.10 "Hospitality strategic management" Σωτήρης Βαρελάς, σύμβουλος Τουρισμού
19.15-19.45 «Το νέο πρόσωπο της Ελλάδος», Φωτεινή Κωστούλη, υπεύθυνη επικοινωνίας Living Postcards
19.45-20.30 «Ξένος… Ένας ακόμη φίλος», δρ Γιάννης Κριτσωτάκης, διδάκτωρ Οικονομικού Πανεπιστημίου Βιέννης
 ΤΡΙΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9.00-09.30 Προσέλευση
9.30-10.30 "How to become the next leader in F&B", Ανέστης Μιχαλούδης, Complex F&B Manager, Costa Navarino
10.30-10.40 «Εποχιακή απασχόληση στον τουρισμό» Ελένη Τασιάκου, M.Sc, Hospitality Industry Consultant & Project Manager
10.40-11.10 "See No Evil, Hear No Evil", Θοδωρής Σπηλιώτης, ESURVEY
11.10-11.30 Διάλειμμα
11.30-12.20 «Extra παρθένο ελαιόλαδο - από το ελαιοτριβείο στο εστιατόριο», Γιάννης Καρβέλας, PARATUS Europe
12.20-13.10 «Οινο-γαστρονομικός Τουρισμός - Το Case study του #winelover», Θόδωρος Λέλεκας, Food & Wine | Journalist/Blogger
13.10-14.00 «Μαγειρέματα… Απλά κι όμως δύσκολα...», Στέλιος Μπαρμπέας, Executive Chef Elite City Resort.  Π.Μπ.

***  Η σύσκεψη Νίκα – Τατούλη φέρνει στην Καλαμάτα 6εκ ευρώ

Ο δήμαρχος προτίμησε το… «κάλλιο πέντε και στο χέρι» από τους όποιους… λεονταρισμούςΕντάσσεται στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη 2014-2020 Η Καλαμάτα είναι μία από τις δύο πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που εντάσσεται στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη 2014-2020. Αυτό αποφασίσθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη, εκπροσώπων της Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου, του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βασίλη Τζαμουράνη. Στη σκέψη της Δημοτικής Αρχής είναι η ένταξη στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη των περιοχών α) Παραλίας (Κορδίας – Φιλοξένια) και β) ανατολικής πλευράς του Ιστορικού Κέντρου (Φαρών - Φραγκόλιμνα – 23ης Μαρτίου - Αριστομένους – Καίσαρη). Άμεσα ξεκινούν διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, ώστε μέχρι το Πάσχα να έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος με τις απόψεις του Δήμου, προκειμένου να εκδοθεί και η σχετική πρόσκληση, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από το Γραφείο Ενημέρωσης της Δημοτικής Αρχής. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ΠΕΠ Πελοποννήσου (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ) και τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, όπου οι περιοχές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προτάσσονται για τις εντάξεις έργων. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι προχθές ο δήμαρχος Καλαμάτας διεκδικούσε το συνολικό ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η Καλαμάτα θα πρέπει να πάρει όλο το πακέτο της χρηματοδότησης ή τίποτα. Ο κ. Νίκας φαίνεται να αρκέστηκε στην παροιμία «κάλλιο πέντε και στο χέρι…». Όπως όλα δείχνουν, το υπολειπόμενο ποσό θα δοθεί σε Άργος και Ναύπλιο για έργο που θα εκτελεστεί από κοινού.  Α.Π. - 

***  Προβληματισμός από το μικροβιακό φορτίο των ποταμών και ρεμάτων της Μεσσηνίας 

Διαβεβαιώσεις Π. Νίκα για την άριστη ποιοτικά κατάσταση του θαλάσσιου μετώπου Πλήρης επιβεβαίωση του δημοσιεύματος, προ ημερών, του «Θάρρους» για τη μόλυνση των ποταμών και ρεμάτων της περιοχής μας, έγινε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, σε παρέμβασή του σημείωσε ότι το μικροβιακό φορτίο είναι μεγάλο και αυτό οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των βυτιοφόρων. Για το λόγο αυτό πρότεινε η Δημοτική Αρχή να δώσει κίνητρα στους κατοίκους που δεν είναι συνδεδεμένοι με τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης, ώστε να μειωθεί το φαινόμενο. Παράλληλα, ο δημοτικός σύμβουλος της «Αλλαγής», Γιάννης Χριστόπουλος, υπογράμμισε ότι το προηγούμενο διάστημα, έπειτα από δειγματοληψία που έγινε από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στις αποστραγγιστικές τάφρους Κασπούτη και Μουτελάκη στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, διαπιστώθηκε μόλυνση των υδάτων. Μάλιστα, οι τάφροι αυτοί χύνονται στη θάλασσα, με τα προφανή τραγικά αποτελέσματα. Πρόσθεσε, δε, ότι αντί η Δημοτική Αρχή να μένει σε διαπιστώσεις και να παίζει το ρόλο του παρατηρητή, μεταθέτοντας τις ευθύνες στην Περιφέρεια και στα όργανα του κράτους, θα πρέπει να λάβει μέτρα, αφού η Δυτική Παραλία χρησιμοποιείται πλέον από πολλούς λουόμενους.. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δέχτηκε ότι υφίσταται πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα κανάλια στην περιοχή του Ασπροχώματος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με το δίκτυο αποχέτευσης. Για το λόγο αυτό η ΔΕΥΑΚ ερευνά εξονυχιστικά όλες τις περιπτώσεις και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το πρόβλημα θα μειωθεί σημαντικά, ύστερα από κάποιο διάστημα. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα ρέματα και τις τάφρους, η θάλασσα της Καλαμάτας από τη Δυτική έως την Ανατολική Παραλία και σε όλο το μήκος του Δήμου δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα. Ούτε καν στο σημείο που βρίσκεται ο Βιολογικός Καθαρισμός. Κι αυτό αποδεικνύεται από τις εβδομαδιαίες μετρήσεις που γίνονται από τη ΔΕΥΑΚ, αλλά και τις εκθέσεις υπερκείμενων αρχών. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

*** Π. Ξεροβάσιλας για ΝΟΔΕ: «Κλήθηκα, πήγα, είδα και έφυγα τρέχοντας!»

  Κάθε ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για πρόεδρος της ΝΟΔΕ ή, όπως το θέτει σε δήλωσή του, να εμπλακεί «σε κομματικές περιπέτειες τέτοιου είδους», αποκλείει με δήλωσή του ο οικονομολόγος – νομικός και επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοποννησιακή Ένωση», Παναγιώτης Ξεροβάσιλας. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο ανανέωσης προσώπων τού προτάθηκε να είναι υποψήφιος για την κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στο νομό, ενώ αφήνοντας αιχμές τονίζει ότι «πήγε, είδε και απήλθε τρέχοντας».Δήλωση Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ξεροβάσιλα έχει ως εξής: «Τις τελευταίες ημέρες, προϊούσης της εσωκομματικής διαδικασίας της Ν.Δ. εν όψει του συνεδρίου της, παρουσιάζομαι ως υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Μεσσηνίας. Σπεύδω έγκαιρα να ξεκαθαρίσω, προς άρση κάθε επιμένουσας δημοσιογραφικής πληροφορίας, αλλά κυρίως παραπληροφόρησης ή επιτήδειας παρεξηγήσεως ή και ιδιοτελούς παρερμηνείας των “πολιτικών καφενείων”, που ενοχλούν πια την προσωπική και την επαγγελματική μου ζωή: Δεν πήγα με δική μου πρωτοβουλία να βρω κανέναν. Δε ζήτησα ποτέ να μου χαριστεί τίποτα. Δεν έχω προστάτες, δωρητές, σπόνσορες και “πολιτικούς πατεράδες”. Η ζωή δε με ζει, τη ζω, όχι με εγωισμό, αλλά με αξιοπρέπεια. Με κάλεσαν και μου προτάθηκε, στο πλαίσιο της ανανέωσης προσώπων και πολιτικών στάσεων όπως το αιτιολόγησαν, να πάρω μέρος στις διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας. Πήγα, Είδα και Απήλθα Τρέχοντας.«Κομματικές περιπέτειες» Δεν υπήρχε αρχικά, στις προσωπικές μου φιλοδοξίες, και δεν υπάρχει, ακόμα περισσότερο σήμερα, καμία περίπτωση να κατέβω σε κομματικές περιπέτειες τέτοιου είδους και χαρακτήρα. Δεν το αξίζω. Είναι πρακτικές διαμετρικά αντίθετες με την προσωπική και πολιτική μου ιδιοσυστασία. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζω, πρώτος εγώ, ότι σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος ή να υπηρετήσω με συνέπεια μια ανάλογη θέση “εξαρτημένης μικροκομματικής εργασίας”. Αψευδής μάρτυράς μου είναι η προσεκτική επί σειρά ετών αποχή μου από οποιεσδήποτε κομματικές διαδικασίες. Απόδειξη ότι η μόνη πολιτική μου ενασχόληση μέχρι και σήμερα είναι η Αδέσμευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση [Νομαρχιακός Σύμβουλος "ΛΑ.Ε. για τη Μεσσηνία" (1994-1998) και Επικεφαλής - Περιφερειακός Σύμβουλος "Πελοποννησιακής Ένωσης" (2016-2019)]. Δεν κρίνω τίποτα και κανέναν. Απλά καταθέτω, όπως πλέον υποχρεούμαι, και τη δική μου θέση».Β.Β. - 

***  Διανομή ειδών επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής από το Δήμο Καλαμάτας

  Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας, θα προβεί σε διανομή ειδών επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής από τις 4 μέχρι τις 8 Απριλίου, μεταξύ των ωρών 9.00 και 14.00. Τα είδη θα δοθούν σε δικαιούχους του προγράμματος «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή», από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) και είναι: ελαιόλαδο, βρεφικές τροφές (κρέμες, ρυζάλευρο, γάλα σε σκόνη) και γάλα εβαπορέ για βρέφη, απορρυπαντικό για πλύσιμο ρούχων, καθαριστικό γενικής χρήσης και οδοντόκρεμες, πορτοκάλια, μήλα και λάχανο. Η διανομή θα γίνει στην αποθήκη Α 11 του Βιοτεχνικού Πάρκου ως εξής: -Δευτέρα 4 Απριλίου σε αιτούντες των οποίων το επώνυμο αρχίζει από Α μέχρι ΔΗ -Τρίτη 5 Απριλίου σε αιτούντες των οποίων το επώνυμο αρχίζει από ΔΙ μέχρι ΚΑ -Τετάρτη 6 Απριλίου σε αιτούντες των οποίων το επώνυμο αρχίζει από ΚΕ μέχρι ΜΟΥ -Πέμπτη 7 Απριλίου σε αιτούντες των οποίων το επώνυμο αρχίζει από ΜΠΑ μέχρι ΡΩ -Παρασκευή 8 Απριλίου σε αιτούντες των οποίων το επώνυμο αρχίζει από Σ μέχρι Ω. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατήριο ή ΑΜΚΑ (βιβλιάριο ασθενείας ή βεβαίωση ΑΜΚΑ) του αιτούντος. Επειδή οι ποσότητες των τροφίμων και των λοιπών αγαθών θα είναι σημαντικές, παρακαλούνται οι ωφελούμενοι να έχουν μέσο μεταφοράς ή επιπλέον άτομο για βοήθεια. Πληροφορίες στα τηλ. 27213 61858, -864, -834. - 

***  Από τα πίσω έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας 

 Ο Κρέων του Σοφοκλή στην Αντιγόνη δεν ήταν ακριβώς ένας τύραννος. Έγινε, όμως, γιατί παίρνοντας την απόφαση να μην ταφεί ο Πολυνείκης ήλθε σε σύγκρουση με την Αντιγόνη, την αδελφή του νεκρού, με τους άγραφους νόμους. Ήταν μια λανθασμένη απόφαση και δε μετάνιωσε εγκαίρως γι’ αυτήν. Γνωστά τα παραπάνω, ιδιαίτερα στους… φιλολόγους. Βέβαια, όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Αλλά όποιος τα αναγνωρίζει και δεν εμμένει σ’ αυτά, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Η έπαρση αντίθετα οδηγεί τον ηγέτη αυτόν να γίνεται απόλυτος, μέχρι που τελικά φτάνει σε τέλεια ανικανότητα επικοινωνίας. Ο πολιτικός αυτός μπορεί να βυθιστεί όλο και πιο βαθιά στο λάθος του, καθώς προσπαθεί να προφυλάξει τον εαυτό του από την αμφισβήτηση. Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά βλέπουμε και στους πρόθυμους χειροκροτητές αυτών. Όποιος πιστεύει στη δική του μόνο γνώμη είναι κενός, παρατηρεί ο Σοφοκλής. Υπάρχουν περισσότερες από μία απόψεις και η απόφαση μπορεί να βγει έπειτα από αντιπαράθεση αυτών των απόψεων. Ο πνευματικός τους ορίζοντας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δημοκρατίας. Αυτά ως εισαγωγή για τη στάση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, την παρελκυστική του πολιτική, αλλά και την ενοχή που επέδειξε σε διάφορους «νταήδες» ψηφοφόρους του που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση για την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης του Ασπροχώματος. Ούτε τη διευθύντρια Πολεοδομίας, Παναγιώτα Κουράκλη, σεβάστηκαν. Όχι γιατί είναι του αντίθετου φύλου από τους… κλακαδόρους. Αλλά επιστήμονας με γνώσεις και μεγάλη εμπειρία, η οποία υποστήριξε με απλό, ήρεμο και άκρως πειστικό τρόπο την εισήγησή της. Στην αρχή, βέβαια, ο δήμαρχος θέλησε να την προστατέψει. Αλλά όταν δεχόταν η ίδια σωρηδόν ερωτήσεις, βλέποντας ο ίδιος ότι χάνει πολύτιμο τηλεοπτικό χρόνο, εξεμάνη εναντίον της. Έπειτα, πώς να σχολιάσει κάποιος την επιλογή του χώρου για τη συζήτηση; «Παστωμένοι» ήταν δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, κάτοικοι και δημοσιογράφοι. Αλλά και γι’ αυτό υπάρχει… εξήγηση. Τα… γήπεδα κλουβιά εξυπηρετούν το φανατισμό και τη γηπεδούχο ομάδα, ώστε να πετύχει πιο άνετα το αποτέλεσμα που επιδιώκει. Από την άλλη, είναι γνωστή η ιστορία στην Ελλάδα. Όταν δε θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα ή όταν έχεις πρόβλημα, μπορείς να κάνεις κάτι απλό: παραπέμπεις το θέμα σε μιαν… επιτροπή και καθάρισες. Ούτε το πρόβλημα θα λυθεί ποτέ ούτε εσένα θα κατηγορήσουν για αδράνεια. Να μην πούμε, λοιπόν, τα πράγματα με αποδείξεις και ονόματα; Να μη μάθουμε ποιοι είναι οι ανεπαρκείς, οι άσχετοι, οι κατεργάρηδες; Δε διψά ο πολίτης για αλήθεια, όπως κόπτονται κυρίως όσοι διακρίνονται στης Χαλιμάς τα παραμύθια; Αυτά καταλάβαμε με την αρχική τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, στο επίμαχο θέμα. Την ώρα, όμως, της ψηφοφορίας άλλαξε στάση και πήρε την ευθύνη της ψήφου του. Για δημιουργία βιομηχανίας απευθείας αναθέσεων έργων κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ο κ. Μάκαρης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι από τις 4 Μαρτίου έως τις 29 του ίδιου μήνα έγιναν 61 τέτοιες πράξεις! Ο δήμαρχος, φυσικά, απάντησε ότι όλα γίνονται νόμιμα… Ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι δε θα παραστεί στην αυριανή εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας με την Καλαμάτα μέσω Πύργου. Κι αυτό, γιατί τη θεωρεί περίπου ως μια πομφόλυγα, αφού όλα είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Αντίθετα, ήταν ένθερμος για τον προαστιακό της Καλαμάτας, ενώ για μια ακόμα φορά δεσμεύθηκε ότι θα συμβάλει οικονομικά και ο Δήμος, αν τεθεί θέμα. Άραγε, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Αλούπης, ανήκει στη δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» ή ανεξαρτητοποιήθηκε; Αυτά… περίπου… από την προχθεσινή συνεδρίαση.  Α.Π. - 

***  Π. Νίκας: Παραμύθια της Χαλιμάς η επαναλειτουργία της της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας – Πύργου – Καλαμάτας

Αισιόδοξος για προαστιακό Καλαμάτας και γραμμή Καλαμάτας- Κορίνθου Σε σχέση με την εκδήλωση που προγραμματίζεται για αύριο, Κυριακή 3 Απριλίου, με αντικείμενο την παρουσίαση προμελέτης επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας - Πύργου – Καλαμάτας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως «πρόκειται για την παρουσίαση μιας προμελέτης, στην οποία μάλιστα προβλέπεται η λειτουργία μη ανταγωνιστικής γραμμής, καθώς η Πάτρα εκτιμάται ότι θα απέχει και πάλι τρεις ώρες από την Καλαμάτα». Τόνισε ακόμη ότι προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή έχει η επαναλειτουργία του προαστιακού, ενώ πρόσθεσε στην παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα εξής: 1. Το V της Πελοποννήσου Πάτρα - Καλαμάτα - Κόρινθος είναι εγκαταλελειμμένο και δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός. Πρέπει να ξεδιπλωθεί από την κυβέρνηση στρατηγικός σχεδιασμός και δεν είναι η λύση να κυκλοφορούν τρενάκια Χριστούγεννα - Πάσχα ή εκδρομικά, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους διότι ο κόσμος θεωρεί το δίκτυο ανενεργό. 2. Καθίσταται αναγκαία η ανακοίνωση στρατηγικού σχεδιασμού, επιπλέον, διότι στο δίμηνο εκχωρείται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το V της Πελοποννήσου μένει εκτός εκχώρησης. 3. Σε κάθε περίπτωση, για να είναι βιώσιμη η γραμμή πρέπει να είναι ανταγωνιστική. 4. Οπωσδήποτε μπορεί να σχεδιαστεί η επαναλειτουργία τοπικής προαστιακής γραμμής στις διαδρομές Καλαμάτα - Μεσσήνη ή Καλαμάτα – Μελιγαλάς, με την οικονομική συμβολή των τοπικών κοινωνιών. Ο Δήμος Καλαμάτας κατ' επανάληψη έχει διατυπώσει την άποψη ότι αποδέχεται αυτή τη συμβολή. 5. Την Πέμπτη 31 Μαρτίου ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό τα έργα που εντάσσει η κυβέρνηση στο «πακέτο» Juncker, όπου καμία αναφορά δε γίνεται για έργα στη σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου. Υπενθυμίζεται ότι το «πακέτο» Juncker χρηματοδοτεί έργα ΣΔΙΤ. Επομένως, ο Δήμος αναμένει και μπορεί να συμβάλει σε μία ουσιαστική συζήτηση επί της στρατηγικής επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου και ασφαλώς του προαστιακού δικτύου πριν την Καλαμάτα. Ο Δήμος δε θεωρεί ότι έχει ουσία η συζήτηση της Κυριακής.ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ Σημειώνεται πως χθες ο δήμαρχος συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον αποχωρούντα πρόεδρο Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Θεοφανόπουλο και το νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Κώστα Πετράκη. Τον ενημέρωσαν ότι προσεχώς θα γίνουν ανακοινώσεις για τη γραμμή Καλαμάτας - Κορίνθου, με θετική αντιμετώπιση σχετικά με την επαναλειτουργία του τρένου.  Α.Π. - 

***  Ιταλικά μαθήματα κλαδέματος ελιάς στην Καλαμάτας 

Από τον καθηγητή Riccardo Gucci χθες στην Καλαμάτα Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εκδηλώσεις για τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του μεσσηνιακού ελαιώνα που διοργάνωσε ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ). Χθες το πρωί, προτελευταία ημέρα, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» διεξήχθη σεμινάριο με θέμα «Κλάδεμα της ελιάς - Θεωρία και Πράξη» με τον Riccardo Gucci, τακτικό καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πίζας στην Ιταλία. Το πρωί αναπτύχθηκε θεωρία και έγινε δημόσια συζήτηση, ενώ το απόγευμα ακολούθησε μάθημα πρακτικής κλαδέματος στο αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα. Σήμερα έχει προγραμματιστεί πρακτική κλαδέματος στο αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ στην Εύα. Το κλάδεμα, όπως έχει γράψει ο καθηγητής σε μερικές από τις μελέτες του, που έχουν γίνει σημείο αναφοράς στη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και επανέλαβε χθες, όταν γίνει σωστά, δίνει χρόνια και παραπάνω καρπό στην ελιά.Ποιος είναι ο στόχος ενός κλαδέματος; Απαντώντας κατά κάποιον τρόπο στην ερώτηση αν το κλάδεμα γίνεται για διευκόλυνση των ανθρώπων που εκμεταλλεύονται το δέντρο ή γιατί έτσι νιώθει αυτό καλύτερα, ο κ. Gucci ισχυρίζεται ότι «κλαδεύουμε το δέντρο για να ξανανιώσει», δείχνοντας μάλιστα προς ένα δέντρο που μόλις είχε απαλλάξει από αρκετά περιττά κλαδιά. Κλαδιά, όμως, όχι πεταμένα κάτω για να μείνουν εκεί όπως έτυχε, σκορπισμένα άτακτα, αλλά προσεκτικά τοποθετημένα μπροστά στο δέντρο. Γιατί εκεί, αν και κομμένα, μπορεί να έχουν ακόμη αξία και υλική. Εκτός όμως από αυτό, πρόσθεσε ότι, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, ανάλογα θα πρέπει να σκεπτόμαστε και για τα ελαιόδεντρα: αντιμετώπιση με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την ηλικία τους.Ασκήσεις για τα δέντρα Όταν είναι ακόμη σε ηλικία ενός ή δύο ετών, «τα χέρια μας να είναι... κοντά, κυρίως όταν κρατούν το κλαδευτήρι» προειδοποιεί ο κ. Gucci. Διότι τα φύλλα χρειάζονται πολύ σε ένα δέντρο μικρής ηλικίας, αφού με τη φωτοσύνθεση που κάνουν το εφοδιάζουν με την απαραίτητη ενέργεια. Όταν, λοιπόν, δεν είναι ακόμη πολλά, το δεντράκι τα έχει ανάγκη όλα τα φύλλα του. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε, όπως και με τους εφήβους, να γίνει καλό ξεκίνημα, να μπουν καλές βάσεις και να μην του προκαλέσουμε αναπηρία από νωρίς.Πληγές και κουφάλες Εκτός από το καθαυτό κλάδεμα, πρέπει να παρατηρούμε την κατάσταση του κορμού και να αποφεύγονται οι κακουχίες. Οι χυμοί κυκλοφορούν σε ένα λεπτό εξωτερικό στρώμα του φλοιού και εκεί δεν πρέπει να υπάρχουν χαράγματα ή βαθιές τομές. Έτσι δικαιολογείται και το γνωστό φαινόμενο ένα μεγάλης ηλικίας δέντρο να στερείται ακόμη και όλο το εσωτερικό του κορμού του κι όμως να καρποφορεί πολύ αποδοτικά. Ο κ. Gucci, μάλιστα, ήταν κατηγορηματικός. Το ξυλώδες κέντρο κάθε κλαδιού και του κορμού αντίστοιχα δε συμμετέχει στη βλάστηση, γι' αυτό και δεν ασχολείται με το να βάζει κάποια αλοιφή ή έστω λάσπη στις τομές που προκύπτουν όταν κόβονται κάπως χοντρά κλαδιά. Λέει ότι είναι χάσιμο χρόνου και φαίνεται πως δεν τον απασχολεί η πιθανότητα να εισχωρήσουν από την πληγή αυτή βλαβεροί για το δέντρο μικροοργανισμοί.Κύπελλο, μπάλα ή... χριστουγεννιάτικο δέντρο Κάτι που μάλλον διαφεύγει από μερικούς μανιακούς κλαδευτές είναι πως, όταν κόψεις διάφορα χοντρά κλαδιά, δημιουργείς, κατά τον κ. Gucci, ένα τέρας. Όπου έχεις ρίζες και κορμό ανεπτυγμένα και επάνω μια ογκώδη κόμη με ένα πλήθος φύλλων σε λεπτά κλαδιά. Κάτι εντελώς ασύμμετρο, δηλαδή. Όσο για το ιδανικό σχήμα, μπορεί να είναι συνήθως το ανεστραμμένο κύπελλο, φαρδιά κόμη κάτω που γίνεται πιο στενή όσο ανεβαίνουμε. Εμφανίζονται όμως κατά περιοχές και άλλα, όπως με κορμό που διχάζεται χαμηλά (Ανδαλουσία, για το μάζεμα επιτραπέζιας ελιάς), σφαιρικό σχήμα (Ελλάδα, Γαλλία), με πολλαπλούς κώνους, έναν για κάθε μεγάλο κλαδί (σε περιοχές της Ιταλίας) και το «χριστουγεννιάτικο έλατο» με κέντρο την Καλιφόρνια, που ταιριάζει με τα μηχανήματα ταλαντώσεων του κορμού κατά τη συγκομιδή. Το θέμα, σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή, είναι ότι οι παραγωγοί είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα ανεκπαίδευτοι, κλαδεύουν εμπειρικά με αυτά που άκουσαν ή τους μετέφερε κάποιος άλλος και αυτός με λίγες γνώσεις. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας το κλάδεμα συνδυάζεται δυστυχώς με το μάζεμα του καρπού, με αποτέλεσμα να κατεβάζουμε κάτω πάνω από το 60% του φυλλώματος, κάτι που έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Αυτός είναι και ο κυριότερος, ίσως, λόγος για την ακραία παρενιαυτοφορία (χρονιές καλές-κακές) που παρατηρείται στον ελληνικό ελαιώνα. Η λύση είναι στην παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης από ανθρώπους που ξέρουν καλά τη φυσιολογία του δέντρου, οπότε και μπορούν να εξηγήσουν τις τεχνικές που πρέπει να εφαρμόζονται για μεγιστοποίηση της καρποφορίας, που είναι και το ζητούμενο στα ελαιόδεντρα. Επιμέλεια:  Αντώνης Πετρόγιαννης -

***  Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλαμάτα          
     
Ειδοποιούνται οι κάτοικοι της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ που περικλείονται μεταξύ των οδών ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ  - ΦΑΡΩΝ – ΣΤΑΔΙΟΥ & ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, καθώς και εκατέρωθεν ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ότι, για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 03.04.2016, ημέρα Κυριακή και από ώρα 8.30 έως 14.30.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω.
Γι’ αυτό το λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ Α.Ε., θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΕΥΜΑ.
Έτσι για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου, ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.
1-4-2016
ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

  ***  Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ

Ο Γιαν Φαμπρ μετά την... κατακραυγή προς το πρόσωπό του σήμερα το πρωί, δήλωσε παραίτηση. Το ανακοίνωσε στην συνεργάτιδά του, Κατερίνα Κοσκινά, τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ και όχι στον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά. - 

***  Διακοπή νερού αύριο στις περιοχές Καλαμάτας και Μεσσήνης         
     
Λόγω αντικατάστασης του υδρομέτρου της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης, που βρίσκεται επί του αγωγού Φ300 στο δρόμο Ασπροχώματος-Μεσσήνης, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας, θα γίνει διακοπή παροχής νερού αύριο Κυριακή (3/4), από τις 7.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι.
Ως εκ τούτου, το παραπάνω διάστημα θα μείνουν χωρίς νερό ο Δήμος Μεσσήνης, η 120 ΠΕΑ, το Πολιτικό Αεροδρόμιο, η ΒΙΠΕ, ο Βιολογικός Καθαρισμός, οι επιχειρήσεις εκατέρωθεν του δρόμου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη κ.λπ.
Παρακαλούνται, δε, οι καταναλωτές να εξοικονομήσουν εγκαίρως τις ποσότητες νερού που χρειάζονται για επαγγελματική ή οικιακή χρήση. 

***   Πατήρ Νεόφυτος: Ένας ιερέας ξεχωριστός         
     
 
Τον πατέρα Νεόφυτο γνωρίζουν πολλοί, ειδικά όσοι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας ή της εκπαίδευσής τους πέρασαν από τις μονάδες της Καλαμάτας.
Ο 90χρόνος πλέον πατήρ Νεόφυτος, αν και τυπικά έχει αποσυρθεί, συνεχίζει να δίνει το «παρών» σε τελετές, κυρίως, της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μπορεί τα χρόνια που κουβαλά, όπως και οι εμπειρίες του, να είναι πολλά, όμως με χαρά μάς μίλησε και μας έκανε μια σύντομη «ξενάγηση» στη στρατιωτική του θητεία, που ουσιαστικά για ένα στρατιωτικό ιερέα δεν τελειώνει ποτέ.
Μπήκε στο χώρο της Εκκλησίας το 1954, όταν ο τότε μητροπολίτης Δασκαλάκης τον ένταξε στο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο. Στη συνέχεια πήγε στη Μονή Βουλκάνου, όπου και μόνασε και έγινε ιεροδιάκονος.
Όταν ο τότε ηγούμενος μακαριστός Γαλακτίων εκοιμήθη, ο μητροπολίτης έχρισε τον πατέρα Νεόφυτο ηγούμενο στη Μονή Βουλκάνου, στην οποία ανήκει έως και σήμερα.
Στην εν λόγω Μονή έμεινε για 25 χρόνια και όταν μιλά για αυτή, νοσταλγία και αγάπη τον κυριεύει.
Στη συνέχεια, όταν εκοιμήθη ο μακαριστός μητροπολίτης Δασκαλάκης, ο π. Νεόφυτος ζήτησε από τον τοποτηρητή Ευστάθιο να του δώσει την άδεια να πάει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, κάνει το μεγάλο βήμα και αποφασίζει να φύγει για τη Βιέννη, ώστε να σπουδάσει στην εκεί Θεολογική Σχολή. Στη Βιέννη, έπειτα από προτροπή του εκεί μητροπολίτη, θα βγάλει τα ράσα και θα φορέσει πολιτικά, αφού υπήρχε θέμα στην περιοχή με τους Ισραηλίτες.
Μπορεί εκεί να βρέθηκε για σπουδές, αλλά διέκριναν την αγάπη του νεαρού τότε Νεόφυτου για την Εκκλησία και έτσι τον έβαλαν να λειτουργεί στις ελληνικές εκκλησίες.
Ένα πρόβλημα υγείας, όμως, του φοιτητή/ιερομόναχου θα τον γυρίσει πίσω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνεχίσει τις σπουδές του.
Το 1962 θα μπει στη ζωή του και ο στρατός, αφού του πρότειναν να γίνει στρατιωτικός ιερέας, μια πρόταση που, όπως μας είπε, δεν μπορούσε να αρνηθεί.
Το 1967 του πρότειναν να γίνει μητροπολίτης Παραμυθίας, πρόταση που αρνήθηκε, αφού θεώρησε ότι ήταν μη ηθικό, μιας και ο προκάτοχος στη Μητρόπολη διώχθηκε από την τότε κυβέρνηση.
Έτσι ξεκίνησε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και βρέθηκε στην Τρίπολη, όμως η δικτατορία του Παπαδόπουλου αλλάζει την πορεία του, αφού η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να σκοτώσει τους φυλακισμένους κουμμουνιστές, μια απόφαση που ο ίδιος χαρακτήρισε έγκλημα και χάρη στη δική του παρέμβαση οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι το 1969.
Επίσης, διαπίστωσε ότι είχε συγγενείς στα γεγονότα της Πηγάδας, κάτι που τον φόβισε και έτσι αποφάσισε να έρθει στην Καλαμάτα και να αφήσει ελεύθερους και τους κρατουμένους στην πόλη.
Μετά την Τρίπολη ήρθε ως ιερέας στην Αεροπορία Καλαμάτας και από τότε ζει μόνιμα σε ένα μικρό σπίτι που του έχει παραχωρηθεί στη Διασπορά, ενώ τυπικά πλέον είναι συνταξιούχος με το βαθμό του Ταξιάρχου, όμως δηλώνει και νιώθει ένας απλός καλόγερος, καθημερινά δε αισθάνεται την αγάπη των όλων.
Παράπονό του είναι ότι η διατριβή που έκανε στη Βιέννη με τίτλο «Η προσφορά των Μονών της Πελοποννήσου στον υπέρ ελευθερίας αγώνα» δεν εκδόθηκε σε βιβλίο, κάτι που θέλει πολύ να κάνει, όμως αυτό απαιτεί χρήματα.
Ο λόγος που θέλει να εκδοθεί αυτό το βιβλίο είναι για να φανεί η συνεισφορά της Μονής του Βουλκάνου στον Αγώνα, αφού, όπως μας λέει, έχει προσφέρει πολλά.
Χαρακτηριστικά, μας ανέφερε τον Αγάπιο που ήταν διάκονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού και ήταν από τη Μονή Βουλκάνου, ενώ καταγόταν από τον Άρι.
Μιλώντας μαζί του για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, μας λέει ότι από πλευράς πίστεως τα πράγματα δεν είναι καλά, αφού η νεολαία δεν έρχεται σε επαφή με την Εκκλησία σε σχέση με το παρελθόν.
Μπορεί παλιότερα να μην υπήρχαν σχολεία και πανεπιστήμια σαν αυτά που έχουμε σήμερα, αλλά ο κόσμος ήξερε με το «νι και με το σίγμα» τι σημαίνει Χριστός, ήξεραν για την Παναγία και πολλά ακόμα πράγματα σχετικά με τη θρησκεία.
Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να γυρίσει στην Εκκλησία και να αποκτήσει ξανά τον πνευματικό του, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η χώρα.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Τα μέλη του Α' ΚΑΠΗ δημιούργησαν και μας περιμένουν

Τα δικά τους έργα εκθέτουν από σήμερα τα μέλη του Α΄ ΚΑΠΗ Καλαμάτας, που ξαναέγιναν μαθητές μαζί με τη δασκάλα τους από τη «Φάρις». Χρηστικά είδη αλλά και διακοσμητικά μάς περιμένουν στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου από σήμερα έως και την Κυριακή. Συγκεκριμένα, σήμερα και αύριο από τις 10.00 μέχρι τις 12.00 και από τις 17.30 μέχρι τις 21.30, καθώς και από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 την Κυριακή 3 Απριλίου.  Π.Μπ. - 

***   Έχουμε έτοιμα σχολεία (αρχαιολογικούς χώρους), αλλά δεν έχουμε δασκάλους (ξεναγούς)          
      
Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα επιμόρφωσης ξεκίνησε χθες στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας. Ο λόγος που το κάνει τόσο σημαντικό, ειδικά σε επίπεδο Καλαμάτας αλλά και Μεσσηνίας, είναι ότι ενώ είμαστε μια περιοχή τουριστική, με πάρα πολλά αρχαιολογικά μνημεία, έχουμε έλλειψη ξεναγών.
Χθες, λοιπόν, άρχισαν ταχύρρυθμα μαθήματα  επιμόρφωσης ξεναγών, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Ιουνίου.
Οι 20 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιστορίας όλης της χώρας και για να φτάσουν στην τελική επιλογή, έπρεπε να τηρούν υψηλά στάνταρ, όπως, για παράδειγμα, να γνωρίζουν δεύτερη ξένη γλώσσα. Η δε επιλογή έγινε από το υπουργείο Τουρισμού.
Για την υποδοχή των νέων υποψήφιων ξεναγών βρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο η Ελένη Αλειφέρη και η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτα Ντίντα. Αφού τους καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν το Πανεπιστήμιο για αυτή την κίνηση, δήλωσαν χαρούμενοι που μετά το τέλος του προγράμματος θα αναδειχθούν νέοι ξεναγοί.
Έπειτα αναφέρθηκαν στην ανοδική πορεία της Μεσσηνίας αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον τομέα του τουρισμού και στην αλληλένδετη σχέση του τελευταίου με τους ξεναγούς.
Τέλος, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νίκος Ζαχαριάς, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την έναρξη του προγράμματος, ένα πρόγραμμα που το Πανεπιστήμιο ήθελε καιρό να το ξεκινήσει, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις εμπόδιζαν.
Σχετικά με τους νέους ξεναγούς, τους είπε ότι θα αποτελέσουν οδηγούς και δασκάλους στους επισκέπτες, ενώ ως παράδειγμα ανέφερε ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πολλά για την Αρχαία Μεσσήνη.
Τέλος, είπε στους εκπαιδευόμενους ότι το Πανεπιστήμιο θα είναι δίπλα τους, αν χρειαστούν κάτι, ενώ τους κάλεσε να συμμετέχουν και σε άλλες εκδηλώσεις του, όπως τα ανοιχτά σεμινάρια, τα συνέδρια κ.λπ.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***

*** Αθλητική  ενημέρωση :

*** Σε αγώνες της 13ης αγωνιστικής στη φάση των «16» της Euroleague σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
«Πάγωσαν» Ολυμπιακός και ελπίδες πρόκρισης στη Μόσχα
5ος Όμιλος
 Λοκομοτίβ Κουμπάν (Ρωσία)-Μάλαγα (Ισπανία) 81-60  .- ^
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία) 61-80  .- ^
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 1/4  90-86  .-^                                               Video  : ~ ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ-ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ 90 86  ΤΟΠ16  01/04/2016:  https://youtu.be/KNerK0MljNE .-
Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ (Κροατία)  76-60 , (42-19) .-
Τα  δεκάλεπτα : 20-5 , ( 42-19) , 58-37 ,76-69 .-
Βίντεο από τον αγώνα :
Παναθηναϊκός-Τσεντεβίτα 76-60  ΤΟΠ16 01/04/2016:
https://youtu.be/CV14tsEbtZI .- 
  ΠΑΟ-ΤΣΕΤΣΕΒΙΤΑ 76-60 1-4-2016 δηλώσεις Νικ Καλάθη και Σάσα Πάβλοβιτς : https://youtu.be/xtzqxVYDRLA  .-                                                                                   Παναθηναϊκός-Τσεντεβίτα 76-60  ΤΟΠ16 01/04/2016: https://youtu.be/CV14tsEbtZI .-
~ ΠΑΟ-ΤΣΕΝΤΕΒΙΤΑ 76-60  1/4/2016 δηλώσεις Τζ  Γκίστ και Σάσα Τζόρτζεβιτς: :  https://youtu.be/QFaAIFQkmIE .-                                                                                                            ~   ΠΑΟ-Τσεντεβίτα 76-69  ΤΟΠ16  01/04/2016 τα καλύτερα δηλώσεις Τζέϊμς Φελντέϊν και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα :   https://youtu.be/j3t2lIyvLCs .-                                                   

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 
Ν-Η Β.
Φενερμπαχτσέ 11-2 24
Λοκομοτίβ Κούμπαν 9-4 22
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  9-4 22
Ερυθρός Αστέρας 7-6 20
--------------------------
Αναντολού Εφές 6-7 19
Νταρουσάφακα 4-9 17
Μάλαγα 3-10 16
Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ 3-10 16

6ος Όμιλος

 Κίμκι (Ρωσία)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) 98-66 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 25-22, 48-36, 76-50, 98-66.
Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Ορντόφ (Κροατία)
ΚΙΜΚΙ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Ράις 4, Σβεντ 19 (5), Ντράγκιτς 8 (1), Ογκοστίν 18 (10ρ), Μπουν 9, Κόπονεν 21 (5), Ιβάλτσεβ 2, Ιλνίτσκι 2, Μόνια 7 (1), Χάνεϊκατ 8 (2)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Τζόνσον-Όντομ, Χάντερ 14, Παπαπέτρου 8 (1), Σπανούλης 8 (2), Στρόμπερι, Πρίντεζης 8 (1), Αγραβάνης, Μάντζαρης 8 (1), Ουόρικ 8, Χάκετ (1), Παπανικολάου 7.
Video από τον αγώνα :
ΚΙΜΚΙ-ΟΣΦΠ 98 66  ΤΟΠ 19  31/03/2016: https://youtu.be/eHNqAL4eqx8 .-
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 75-57 .- ^ 
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)   100-86 .- ^                                            
Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)   89-88 .- ^                                                   video  : ~ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΣΤΑ- ΡΕΑΛ 89-88  ΤΟΠ16  1/4/2016: https://youtu.be/sFrtHZpaNpI .-                                                 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας  9-4 22
Λαμποράλ Κούτσα  9-4 22
Κίμκι 7-6 20
Μπαρτσελόνα 7-6 20
---------------------------------
Μπάμπεργκ 6-7 19
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6-7 19
Ρεάλ Μαδρίτης 6-7 19
Ζαλγκίρις Κάουνας 2-11  15

***  Σούπερ Λίγκα  Α  Εθνική στο ποδόσφαιρο  πρόγραμμα  :

28η αγωνιστική 03-04-2016 19:00 Ηρακλής- : - Αστέρας Τρίπολης
  03-04-2016 19:00 Ατρόμητος- : - Παναιτωλικός
  03-04-2016 19:00 Λεβαδειακός- : - ΠΑΣ Γιάννινα
  03-04-2016 19:00 ΑΕΛ Καλλονής- : - ΑΕΚ
  03-04-2016 19:00 Παναθηναϊκός- : - Βέροια
  03-04-2016 19:00 Ολυμπιακός- : - Πανθρακικός
  03-04-2016 19:00 Πλατανιάς- : - Skoda Ξάνθη
  03-04-2016 19:00 Πανιώνιος- : - ΠΑΟΚ

*** Γ΄ εθνική  3ος  όμιλος στο ποδόσφαιρο  πρόγραμμα :
22η αγωνιστική 03-04-2016 15:00 Παναργειακός- : - Κανάρης Νενήτων
  03-04-2016 15:00 ΠΑΟ Βάρδας- : - Ηρακλής Ψαχνών
  03-04-2016 15:00 ΑΟ Χαλκίς- : - Δόξα Νέας Μανωλάδας
  03-04-2016 15:00 Ένωση Ερμιονίδας- : - Αιολικός
  03-04-2016 15:00 ΑΟ Λουτράκι- : - Παναρκαδικός
  03-04-2016 15:00 ΑΕ Σπάρτης- : - Βύζας Μεγάρων
  03-04-2016 15:00 Μαύρη Θύελλα- : - ΑΟ Λεβάντε


*** Ποδόσφαιρο  ΕΠΣ  Μεσσηνίας πρόγραμμα αγώνων Σ/Κ  :
Α΄ Τοπικό 
27η αγωνιστική 03-04-2016 00:00 ΑΟ Σπερχογείας- : - ΑΠΣ Αστέρας Αρφαρών
  03-04-2016 00:00 Πάμισος Μεσσήνης0-2   ΑΟ Φαραί
  03-04-2016 00:00 ΑΣ Απόλλων Καλαμάτας- : - Τέλος Άγρας
  03-04-2016 00:00 Μεσσηνιακός 0-0   ΑΟ Διαβολιτσίου
  03-04-2016 00:00 Τσικλητήρας Πύλου- : - ΑΟ Κυπαρισσίας
  03-04-2016 00:00 ΑΟ Μιλτιάδης1-2   ΑΣ Πανθουριακός
  03-04-2016 00:00 ΑΟ Δωρίου- : - ΑΣ Ανδρούσης
  03-04-2016 00:00 Εθνικός Μελιγαλά- : - Ολυμπιακός Καλαμάτας

***  Α1  Τοπικό  :
25η αγωνιστική 03-04-2016 00:00 ΑΟ Ασπρόχωμα  3-2 Αίαντας Καλαμάτας
  03-04-2016 00:00 Παπαφλέσσας Χώρας- : - Εράνη Φιλιατρών
  03-04-2016 00:00 Ηρακλής Καλαμάτας  2-1   Απόλλων Πεταλιδίου
  03-04-2016 00:00 Κεραυνός Καλαμάτας- : - Αναγέννηση Παραλίας
  03-04-2016 00:00 Ακρίτας Κορώνης- : - Νέος Άρις
  03-04-2016 00:00 ΑΟ Ομόνοια  0-0  ΑΟ Μεθώνης
  03-04-2016 00:00 ΑΕ Αβίας- : - Χανδριναϊκός ΠΣ

*** Β΄  Τοπικό  : - 


~Απο  τις  τελευταίες αναρτήσεις του ΜΑΡΤΙΟΥ  2016  :
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης 28  Μαρτίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-28-2016.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 29  Μαρτίου  2016  :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-29-2016.html .-
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  26 και 27  Μαρτίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/26-27-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτης 30 Μαρτίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-30-2016.html .-
  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις {Δέκατο-τρίτο  13ο     Κεφάλαιο -μέρος } Τετάρτη  30  Μαρτίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 14ο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/14-30-2016.html .- 
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-

 Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  31 Μαρτίου 2016    :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-31-2016.html .-
~ ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας 1ο μέρος  ,  ΒΙΟΙ  ΑΓΙΩΝ της  Ορθόδοξης Εκκλησίας μας ,  Μέρος  1ο 31-03-2014  :   http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/1.html .-              

 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Απριλίου  2016   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-01-2016.html .- 
~ ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας 2ο μέρος  01-04-2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/04/2-01-04-2016.html .-                                                                          ~ ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Απριλίου 2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-02-2016.html  .- 
~

***  Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4611    Video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2880 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2875 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.366 βίντεο   .-  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4812 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.572   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
                 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

  Βίντεο για παιδιά  : 
Jurassic Park Builder Battle Arena Full Walkthrough :  https://youtu.be/FeRI3WXVu1E  .          LEGO Jurassic World - Jurassic Park Hub 100% Guide #2 : https://youtu.be/7GYu86TwuU8 .-          LEGO Jurassic World - Jurassic Park Hub 100% Guide #3 : https://youtu.be/UcRgyvFaPmE  .-         LEGO Jurassic World - Jurassic Park Hub 100% Guide #4 - Tyrannosaurus & Carnivore Territory: https://youtu.be/-UFJdDUnHHw .-                                                                                                           LEGO Jurassic World - Jurassic World Hub 100% Guide # : https://youtu.be/9RF08pGg0A0 .-                                                                                                       New Super Mario Bros U - All Castle Bosses : https://youtu.be/z9cmMXKmR70 .-                                                                                                            Spiderman Vs T-Rex Vs Hulk - Funny Superhero Dinosaur Movie in Real Life: https://youtu.be/N7COEV_rngM .-                                                                                                      Sleeping Tank | Minisaurs | Dinosaur Animation Short: https://youtu.be/mR6LK2grKiA .-    Despicable Me 2: Minion Rush Evil Minion Gru's Lab Vector Part 54: https://youtu.be/Qm4mHXVzqiI .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου