ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017  :
Στο   αγιάζι της ενημέρωσης ......

~Τὸ στόμα νὰ γίνει βασιλικὸς καὶ τριαντάφυλλο.
Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα


  

~ 12 Ιουνίου
Μαρτύρων Αντωνίνης και Ιωάννου του στρατιώτου. Οσίων Ονούφριου του Αιγυπτίου (†δ΄αι. ) και Πέτρου του εν Άθω. Ζήνωνος επισκόπου Κυρήνειας, Ιουλιανού του εις τα Λίβα, Τριφυλίου επισκόπου Λευκωσίας, Ευλογίου πατριάρχου Αντιοχείας και Αρσενίου του Ρώσου. Νεομάρτυρος Ιωάννου (1).
(1) Ο άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης, καταγόταν από την Τραπεζούντα, της οποίας και χρημάτισε πρόκριτος. Ήταν λόγιος και συγχρόνως πολύ ευσεβής. Όταν κάποτε ταξίδευε με κάποιο Τούρκικο πλοίο συνοδεύοντας τα εμπορεύματά του, η προσευχή και η νηστεία που εκδήλωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, νίκησαν το φθόνο του Τούρκου πλοιάρχου, ο οποίος προσπάθησε να τον προσηλυτίσει. Επειδή όμως δεν τα κατάφερε και ο Ιωάννης του απέδειξε τις πλάνες του Ισλαμ, όταν έφθασαν στο Άκκερμαν τον συκοφάντησε στο Τούρκο ηγεμόνα, ότι δήθεν έδωσε λόγο να γίνει μουσουλμάνος. Με τιμές οδηγήθηκε μπροστά στον ηγεμόνα, ο οποίος με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησε να τον μεταπείσει. Αλλά ο Ιωάννης με σθένος και παρρησία ομολόγησε ότι θα παρέμενε χριστιανός όσα χρήματα και αξιώματα και εάν του προσφέρουν. Εξοργισμένος ο ηγεμόνας διέταξε να τον βασανίσουν σκληρά, ώστε το αίμα του έτρεχε σαν ποτάμι. Βλέποντας ο ηγεμόνας και μετά τα βασανιστήρια, την καρτερία του μάρτυρα, διέταξε να τον μαστιγώσουν και στη συνέχεια να τον δέσουν στην ουρά ενός αλόγου και να τον περιφέρουν στους δρόμους της πόλης. Όταν δε περνούσε από την εβραϊκή συνοικία, οι Εβραίοι έβριζαν και κακοποιούσαν τον Ιωάννη. Κάποιος μάλιστα πήρε το σπαθί του και του έκοψε το κεφάλι στις 12 Ιουνίου 1492, χαρίζοντάς του τον αμαράντινο στέφανο της δόξας. Αργότερα με βασιλικές τιμές, το σεπτό λείψανό του μετακομίσθηκε στη Σαντσιάβα της Μολδαβίας, όπου επιτελεί ακόμη δεκάδες θαύματα. ~
Σήμερα 12/06/2017 εορτάζουν:
Όσιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος, Όσιος Πέτρος ο Θεοφόρος ο εν Άθω ασκήσας, Άγιος Ιωάννης ο Τραπεζούντιος ο εν Ασπροκάστρω αθλήσας, ο Νεομάρτυρας

~   Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
~    Τῶν Ἀγγέλων τὸν βίον ἐν σαρκὶ μιμησάμενοι, ὤφθητε ἐρήμου πολίται, καὶ χαρίτων κειμήλια, Ὀνούφριε Αἰγύπτου καλλονή, καὶ Πέτρε τῶν ἐν Ἄθῳ ὁ φωστήρ· διὰ τοῦτο τοὺς ἀγῶνας ὑμῶν ἀεί, τιμῶμεν ἀναμέλποντες· δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι δι' ὑμῶν πάσιν ἰάματα.
~*   Απολυτίκιο Αγ. Ονουφρίου και Πέτρου - 12 ΙΟΥΝΙΟΥ : https://youtu.be/Qran2ryHnTc  .-


Αγίων Πάντων

Αγίων Πάντων
 
Αγία Καλλιόπη

Αγία Καλλιόπη
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώ....
 
Άγιο Πνεύμα

Άγιο Πνεύμα
 
Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας

Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας
 
Της Αναλήψεως

Της Αναλήψεως
 
Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
 
Μεσοπεντηκοστή

Μεσοπεντηκοστή
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπ....
***  Το Άγιον και Ιερόν Λείψανο της Αγίας Ελένης στην Αγία Βαρβάρα Αττικής .... :
Πέραν κάθε προσδοκίας είναι η προσέλευση των πιστών στον προσκυνηματικό ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας, του ομώνυμου δήμου της Αττικής, όπου φιλοξενείται από τις 14 Μαΐου το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης και Τίμιο Ξύλο.Χιλιάδες πιστοί από διάφορα σημεία της χώρας, σχηματίζουν μεγάλες ουρές προκειμένου να προσευχηθούν και να ασπαστούν τη λαοφιλή αγία. Άξιο λόγου είναι ότι η αναμονή των προσκυνητών ξεπερνά τις 2 ώρες, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ αντίστοιχα το μήκος της ουράς που σχηματίζουν ξεπερνά τα 150 μέτρα.
Εντυπωσιασμένος ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι συγκινητική η προσέλευση των πιστών ανθρώπων που από ολόκληρη τη χώρα προσέρχονται κατά χιλιάδες για να προσκυνήσουν τη μεγάλη ισαπόστολο. Ο λαός δείχνει με την παρουσία του, πως η πίστη του είναι ειλικρινής, διαχρονική και ουσιαστική».
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, καθημερινά προσκυνούν το ιερό λείψανο 10.000 - 15.000 πιστοί κατά μέσο όρο.
Το ιερό λείψανο της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης και το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνουν στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας έως την Πέμπτη το βράδυ, 15 Ιουνίου, όταν και θα κλείσει ο ναός. Δεν προβλέπεται παράταση της φιλοξενίας τους.

 
***  TYΠΩΣΤΕ κι ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΤΕ! Τι κάνουμε σε ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ...

~  Πλησιάζουμε σε πολύ δύσκολες εποχές (αν δεν είμαστε ήδη). Και σε περίπτωση πολέμου θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατέψουμε εμάς και τις οικογένειές μας από πάσης φύσεως κινδύνους.
Τις οδηγίες που θα διαβάσετε παρακάτω καλό θα ήταν να τις τυπώσετε καθώς σε περίπτωση πολέμου τα κέντρα επικοινωνιών πέφτουν και το ρεύμα μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας.
Σε κατάσταση πολέμου τα είδη υγιεινής και τα φάρμακα είναι σημαντικότερα ακόμη και απ' την τροφή. Τροφή μπορείς να βρεις κάπου, φάρμακα όμως;
 Σύμφωνα λοιπόν με τον οδηγό επιβιώσεως αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής:
α. Μαζέψτε αντισηπτικά, απορρυπαντικά, σαπούνια, γάντια και μάσκες. Θα σας χρειαστούν για να προστατευθείτε από μολύνσεις.
β. Μάθετε να δίνετε πρώτες βοήθειες. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος από την οικογένειά σας ή ακόμη κι εσείς ο ίδιος. Γιατρούς δύσκολα θα βρείτε, και ίσως και να μην προλάβετε.
γ. Για την καλύτερη προστασία σας να έχετε όπλα. Σε καταστάσεις πολέμου κινδυνεύετε από οποιοδήποτε. Πολλοί άνθρωποι μέσα στην απελπισία τους θα προσπαθήσουν να σας κάνουν κακό για να επιβιώσουν. Τα όπλα καλό θα είναι να είναι όσο πιο απλά γίνεται. Σε περίοδο ειρήνης θα βρείτε εύκολα όπλα, μετά θα είναι πολύ δύσκολο.
δ. Η αποθήκευση χρυσού βοηθάει πολύ επίσης. Θα μπορείτε να τον ανταλλάξετε με οτιδήποτε χρειαστείτε. Ακόμη και το ασήμι κάνει.
ε. Πρέπει να οργανώσετε την περίμετρο του σπιτιού σας ώστε να είστε καλυμμένοι από όλες τις πλευρές. Να μην μπορεί κανείς απ' έξω να δει το εσωτερικό της οικίας σας. Αλλά προσοχή: Μην δίνετε στόχο και πιστέψει κάποιος απ΄ έξω ότι έχετε αντικείμενα αξίας. Τα πράγματα τότε θα είναι πολύ χειρότερα...
στ. Η αποθήκευση φαρμάκων είναι σημαντική. Κυρίως τα απλά όπως παυσίπονα, αντιπυρετικά, γάζες, βαμβάκι κ.α.
ζ. Τέλος σημαντικά είναι η τροφή και το νερό. Η τροφή θα γίνει είδος υπό εξαφάνιση σε περίοδο πολέμου στις πόλεις, ενώ το νερό πιθανότατα θα μολυνθεί οπότε θα πρέπει να έχει γίνει από πριν επαρκής αποθήκευση.
 Αυτά τα λίγα, και αν γίνει πόλεμος... καλή μας τύχη...

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΜΙΣΕ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ! ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΟΚ...

~  Σε μια συνεργασία για την καλύτερη προστασία της χώρας από πιθανή είσοδο τζιχαντιστών προχώρησε η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Κυριακάτικου Ελεύθερου Τύπου, οι Αμερικανικές Αρχές θα παραχωρήσουν βάση δεδομένων με δαχτυλικά αποτυπώματα τζιχαντιστών από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία ώστε οι Ελληνικές αρχές να τα διασταυρώνουν με λαθρομετανάστες οι οποίοι θα καταγράφονται στη χώρα.
Η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών ελέγχων και η αύξηση την κίνησης της ΕΥΠ, έχουν στόχο να προστατευτεί η χώρα από πιθανή τζιχαντιστική επίθεση, για την οποία υπάρχει φόβος αυτό το διάστημα από τις Αρχές.
Στη προσπάθεια αυτή βοηθάει και η Europol η οποία κάνει συνεχείς ελέγχους σε όλα τα hotspot. Οι περισσότεροι ύποπτοι λόγω λιγοστών στοιχείων δεν μπορούν να συλληφθούν και γι' αυτό το λόγο τίθενται υπό παρακολούθηση...

*** ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ: "Μόνος πραγματικός ΣΥΜΜΑΧΟΣ της χώρας η... ΑΜΕΡΙΚΗ"...

~ Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πόσο Αμερικανόδουλος και ανιστόριτος είναι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε σήμερα κατά το χαιρετισμό του στο Υπουργείο για τα 70 χρόνια του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ:
«Όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μόνος πραγματικός σύμμαχος της χώρας μας ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι άλλοι είναι σύμμαχοι, αλλά είναι μόνο ως πιστωτές χωρίς σεβασμό και αυτό γιατί κάποιοι από αυτούς δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι έχασαν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από αυτήν τη χώρα. Για αυτό το λόγο θέλουμε να υποστηριζόμαστε από τις ΗΠΑ σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας».
Όλη η ομιλία του Πάνου Καμμένου ήταν μία εξύμνηση του ρόλου των ΗΠΑ στην μεταπολεμική Ελλάδα, με τρόπο που όποιος γνωρίζει ιστορία καταλαβαίνει ότι δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Εκτός αυτού, τέτοιου είδους δηλώσεις φτάνουν στα αυτιά της Ρωσίας, και σίγουρα το Κρεμλίνο θα είναι οργισμένο.
Ο Πάνος Καμμένος έχει προσπαθήσει με κάθε τρόπο να απομακρύνει την Ελλάδα από μια Ρωσική συμμαχία, και φαίνεται ότι κάθε του δήλωση είναι στοχευμένη. Θέλει να βγάλει την Ελλάδα από την επιρροή της Γερμανίας και να την βάλει εκ νέου στο Αμερικανικό άρμα.
Όσοι με δηλώσεις μας απομακρύνουμε τη Ρωσία και την πρόθεσή της για Ελληνο-Ρωσική φιλία τόσο η Ελλάδα θα βρίσκεται πιο κοντά σε κίνδυνο διαμελισμού. Γιατί μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ προωθούν την Αλβανική επεκτατικότητα και η Ελλάδα δεν έχει σύμμαχους για να εμποδίσει κάτι τέτοιο.
Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη χώρα και τα εθνικά μας θέματα, και θα πρέπει να φύγει πριν να είναι πολύ αργά...

***  Λευκός Οίκος: «Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ σήμερα βιώνει μια ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ σε βάρος του»...

~  Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέλους αναγνωρίζουν αυτό που βλέπει εδώ και χρόνια ολόκληρος ο πλανήτης να γίνεται σε βάρος των Χριστιανών.
Σε συνέδριο στο οποίο συμμετείχε πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος του Λευκού Οίκου, Mike Pence, παραδέχτηκε ότι οι Χριστιανοί είναι η θρησκεία που διώκεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αυτή τη στιγμή στη γη.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η γενοκτονία, η δολοφονία, ο βιασμός, η απαγωγή, η καύση εκκλησιών και τα βασανιστήρια που διαδραματίζονται  σε όλο τον κόσμο κατά των χριστιανών πιστών του Χριστού αναφέρονται σε δραματικές στατιστικές και δεδομένα».

Όμως αυτό δεν φτάνει. Οι Αμερικανοί έχουν παίξει πολλές φορές αρνητικό ρόλο στις διώξεις των Χριστιανών, όπως για παράδειγμα η βοήθεια που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια στους τζιχαντιστές εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ ο οποίος μέχρι και σήμερα είναι ο λόγος που οι Χριστιανοί στη Συρία ζουν χωρίς φόβο.
Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι με διαφορά ο Χριστιανισμός διώκεται στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και την Αφρική, όμως λίγα πράγματα γίνονται από τη Δύση για να αλλάξει η κατάσταση.
Ας ελπίσουμε ότι η αναφορά του Αμερικανού αντιπροέδρου να είναι ένα μήνυμα ότι επιτέλους η Δύση θα πράξει αυτό που επιβάλλεται...

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ! Ανοίγουν νομικό "παράθυρο" για ΥΙΟΘΕΣΙΑ παιδιών από ΟΜΟΦΥΛΑ ζευγάρια...

~  Ένα τραγικό σχέδιο νόμου ετοιμάζεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ελληνική βουλή, το οποίο επιτρέπει “απ' το παράθυρο” την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.
Τι ακριβώς συμβαίνει όμως; Στο σχέδιο νόμου υποστηρίζεται ότι παιδιά μπορούν να υιοθετούνται από ζευγάρια ανδρός-γυναίκας χωρίς ουσιαστικά να ελέγχεται ιατρικά. Δηλαδή εάν ένας εκ των δύο ανδρών κάνει αλλαγή φύλου, και νομικά θεωρείται πλέον γυναίκα, θα μπορεί χωρίς διάκριση να προχωρήσει στην υιοθεσία.
Μάλιστα  με βάση το σχέδιο νόμου (αρθρ. 3, παρ. 4): «Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία». Με λίγα λόγια δεν θα εξετάζεται εάν αυτός που προχώρησε σε αλλαγή φύλου έγινε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων ή όχι.
Πρόκειται για ένα ύπουλο σχέδιο νόμου, το οποίο μόλις εφαρμοστεί θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω... “φιλελευθεροποίησή” του...

***  Επεισόδια στο Μενίδι, έξω από οικισμό Ρομά  Μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στο Μενίδι, όταν περίπου 200 άτομα προσπάθησαν να επιτεθούν στον οικισμό Ρομά, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα, μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα. Ζημιές προκλήθηκαν σε δύο σπίτια, πιθανώς από βόμβες μολότοφ. Χρήση χημικών από τα ΜΑΤ.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, περίπου 700 άτομα, κάτοικοι της περιοχής, ξεκίνησαν την πορεία από την πλατεία Καράβου.
Όταν έφτασαν στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών, κάποιοι που συμμετείχαν στην πορεία αποκόπηκαν από αυτήν, μαζί με άλλα άτομα που βρίσκονταν από πριν στον παράδρομο της Αττικής Οδού, στην έξοδο της λεωφόρου Δημοκρατίας, κινήθηκαν προς τον οικισμό των Ρομά, με απειλητικές διαθέσεις.
Στο σημείο υπήρχαν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες ανέκοψαν την πορεία τους. Αυτοί προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό φραγμό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις και ένταση.
Οι διμοιρίες των ΜΑΤ τελικά απώθησαν τα άτομα, τα οποία δεν κατάφεραν να περάσουν προς τον οικισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, προκλήθηκαν ζημιές σε δύο σπίτια στον οικισμό Αυλίζα, πιθανόν από βόμβες μολότοφ.
Συγκεκριμένα, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έβαλαν φωτιές αρχικά σε δύο κάδους απορριμμάτων. Ζημιές προκλήθηκαν σε δύο σπίτια, στην οδό Μπόσδα 65 και στη συμβολή των οδών Μπόσδα και Αρτέμιδος. Στο πρώτο σπίτι κάηκε μία πέργκολα στην είσοδο, ενώ στο δεύτερο προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο ισόγειο.
Οι φωτιές σβήστηκαν από την Πυροσβεστική, η οποία κατάφερε να φτάσει στις εστίες με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Χαλκίδα, όταν αυτό περνούσε από το Μενίδι, λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ, χωρίς να προξενήσουν ζημιές.
Το τρένο σταμάτησε προς στιγμήν αλλά συνέχισε μετά από λίγο για τον προορισμό του.
Μέχρι στιγμής, από τους αστυνομικούς έχουν γίνει πέντε προσαγωγές. Οι προσαχθέντες, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Αργά το βράδυ της Κυριακής επικρατούσε σχετική ηρεμία στην περιοχή, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς στην είσοδο του οικισμού παραμένουν ακόμα περίπου 150 άτομα, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν συγκεντρωθεί περίπου 60 Ρομά. Ανάμεσά τους είναι παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν ενδεχόμενη συμπλοκή.
Υπενθυμίζεται ότι και το Σάββατο σημειώθηκαν επεισόδια, από ομάδα κουκουλοφόρων, οι οποίοι πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον οικίας Ρομά, αλλά και πάλι απομακρύνθηκαν με την επέμβαση των ΜΑΤ.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που έδωσε σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό, στην οποία, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση «σε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να αυτοδικούν και να υποκαταστήσουν τους κρατικούς θεσμούς και την Αστυνομία».
«Σ' αυτούς οι οποίοι φόρεσαν τις κουκούλες χθες και προσπάθησαν να το παίξουν υπερασπιστές της περιοχής, να ξέρουν καλά και αυτοί, και αυτοί που τους καθοδηγούν ή τους προέτρεψαν ότι εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι» είπε. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Νίκος Κατούντας: Ο ατρόμητος λοχαγός!
 
 
Ακούω συχνά… ο ΡΑΜΠΟ, οι ΡΑΜΠΟ και με αυτήν τη λέξη, που παραπέμπει στην ομώνυμη αμερικανιά, εκφρασθείσα σε μια ταινία με πρωταγωνιστή το μετρίας αντίληψης Σιλβέστερ Σταλόνε, θέλουν να αποδώσουν την έννοια του Ήρωα, του Σκληρού, του Υπερ-Κομάντο…
Μια ζωή βλάκες εμείς οι Έλληνες…
Ψάχνουμε πάντα στο διεθνές στερέωμα να βρούμε πρότυπα…
Όταν τα πρότυπα τα έχουμε μπροστά μας, που στις φλέβες τους κυλούσε και κυλάει ελληνικό αίμα… εμείς χρησιμοποιούμε «εισαγόμενους»!
Αυτήν την εισαγωγή έκανα για να αναφερθώ σε έναν Έλληνα, που μπροστά του ο «Ράμπο» φαντάζει ως «λυκόπουλο»!
Ποιος είναι αυτός; Σας λέει τίποτα το όνομα Λοχαγός Νίκος Κατούντας;
Στους πολλούς ίσως όχι και εκεί είναι το πρόβλημα…
Λοιπόν… Λοχαγός ΚΔ Νικόλαος Κατούντας,
Δκτής του 31ου ΛΚ της 33ης ΜΚ, που είχε έδρα στο Πέλλα Πάις, κοντά στην Κερύνεια το 1974.
Τότε ήταν 31 χρόνων, στο άνθος της παραγωγικής ηλικίας του, ως Έλληνας Στρατιωτικός και δη Καταδρομέας, αποφοιτήσας από τα σχολεία Αλεξιπτωτιστών, Βατραχανθρώπων και Χιονοδρόμων. Μορφωμένο παλικάρι, τελειόφοιτος και της Νομικής Σχολής Αθηνών. Συγκροτημένος Αξιωματικός, Λεβέντης, Πατριώτης, Ικανότατος και, βέβαια, Οικογενειάρχης.
Μετά την επικράτηση του Πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου στο νησί τα πράγματα έμοιαζαν ήρεμα. Όμως, αυτή η φαινομενική ηρεμία κράτησε μόνο 3-4 μέρες.
Σε λίγο η καταιγίδα θα ξεσπούσε. Δυστυχώς, με προτροπή του Μακαρίου από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τη συμφωνία των Επιτελών στην Αθήνα με το Λάνγκλεϋ των ΗΠΑ, την έδρα της παντοδύναμης στην Ελλάδα, CIA.
Όλα αυτά, βέβαια, οι αξιωματικοί που υπηρετούσαν σε μονάδες στη νήσο, τα αγνοούσαν.
Θεωρούσαν ότι αυτό που έγινε αφορούσε στους Έλληνες και φαντάζονταν ότι οι Τούρκοι δε θα κινούνταν. Άλλωστε ο αμυντικός μηχανισμός της Ελλάδας υπερτερούσε κατά πολύ του αντίστοιχου τουρκικού. Κύρια σε αεροπορία και ναυτικό…
Ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν.
Ήδη από τις 19 έρχονται εικόνες στην τηλεόραση από το BBC με τον τουρκικό στόλο να έχει αποπλεύσει μαζί με κατάφορτα στρατιωτών αποβατικά από τη Μερσίνα με κατεύθυνση την Κύπρο.
Ο Μακεδόνας Διοικητής της Μοίρας, Ταγματάρχης Κατσάνης, ανήσυχος. Αναμένει διαταγές ή, τουλάχιστον, οδηγίες. Οι διοικητές των Λόχων του – ανάμεσά τους και ο Λοχαγός Κατούντας – κρέμονται από τα χείλη του ενόσω αυτός μιλάει τηλεφωνικά με το ΓΕΕΦ και συγκεκριμένα με το ΔΔΚΚ, Συνταγματάρχη Κομπόκη. Ο Κομπόκης άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχόμενα να έχουν προβλήματα με τους Τούρκους, αλλά δεν έδωσε ούτε οδηγίες ούτε διαταγές.
Όλοι οι Αξιωματικοί των Καταδρομών είχαν εμπιστοσύνη στον Κομπόκη [1]
Κι όμως, την επόμενη μέρα ξύπνησαν όλοι με το θόρυβο των τουρκικών αεροσκαφών και τη θέα των αποβατικών στη θάλασσα της Κερύνειας. Οι Τούρκοι επιχειρούν απόβαση.
Ψύχραιμα η μονάδα τίθεται σε κατάσταση συναγερμού, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ακολουθώντας τα Σχέδια Αμύνης και αναμένοντας διαταγές. Διαταγές δεν έρχονται παρά αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις… «Οι Τούρκοι κάνουν άσκηση»…
Ήταν ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι έκαναν απόβαση κάπου δυτικά της Κερύνειας.
Κάποια στιγμή ήλθαν διαταγές από τον ίδιο τον ΔΔΚΚ, συνταγματάρχη Κομπόκη.
Καταδρομική επιχείρηση όλων των Μοιρών Καταδρομών στον Πενταδάκτυλο.
Ο Λόχος του Κατούντα, λοιπόν, το βράδυ της 20/21 Ιουλίου 1974 πολέμησε στον Άγιο Ιλαρίωνα, εκεί που οι Έλληνες καταδρομείς της Κύπρου ενήργησαν με καταδρομικές επιθέσεις κατά του Κοτζάκαγια (31 ΜΚ), κατά της Άσπρης Μούττης (32 ΜΚ) και στα Πετρομούθκια (33 ΜΚ), ενώ η επιστρατευμένη (34 ΜΚ) παρέμεινε στους πρόποδες.
Η 31η ΜΚ πέτυχε απόλυτα τον αντικειμενικό της σκοπό, ενώ οι άλλες δύο 32 και 33 ΜΚ βρήκαν ισχυρές αντιστάσεις και καθηλώθηκαν. Όταν τα χαράματα της επόμενης μέρας «ελλείψει τάγματος αντικατάστασης» η 31 ή «δυνατότητας αποστολής ενισχύσεων» για την 32 και 33 (έτσι τους είπε η ΔΔΚΔ/ΓΕΕΦ) αναγκάσθηκαν να απαγκιστρωθούν, η 33 ΜΚ αποσύρθηκε ακέφαλη, διότι ήδη είχε χάσει το Διοικητή της, Ταγματάρχη ΚΔ Γεώργιο Κατσάνη. Ύστερα από αρκετή ταλαιπωρία επέστρεψαν στο στρατόπεδο. Όλοι στενοχωρημένοι για το χαμό του Διοικητή και τόσων οπλιτών, χωρίς αντίκρισμα. Μετά το προσκλητήριο έγινε ανασύνταξη.
  Στις 22 το πρωί, ο Λόχος του διατάχθηκε λανθασμένα, από στρατηγική άποψη, να σταλεί να πολεμήσει σε μάχη εκ του συστάδην με τον ελαφρύ οπλισμό του στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας ενάντια στους προελαύνοντες Τούρκους, που μέχρι εκείνη τη στιγμή τούς αντιμετώπιζε μόνο του το 251 ΤΟ, του επίσης έως σήμερα αγνοούμενου αντισυνταγματάρχη Πεζικού Παύλου Κουρούπη, στην ουσία μια διλοχία. Ο Κατούντας, λοιπόν, επικεφαλής 62 ανδρών, συνάντησε σκόρπιους πεζικάριους από το 251 που οπισθοχωρούσαν. Τους ρώτησε πού είναι οι Τούρκοι. Αυτοί του είπαν ότι είναι καλύτερα να φύγουν, γιατί οι Τούρκοι είναι πάρα πολλοί. Η εκνευρισμένη απάντηση του Λοχαγού Κατούντα ήταν: «Σας ρώτησα πού είναι και όχι πόσοι είναι. Εσείς φύγετε, εγώ με τους άντρες μου συνεχίζουμε!»
 Και προχώρησε και έκανε ό,τι μπορούσε να κρατήσει την τουρκική πλημμυρίδα που συνεχώς ενισχυόταν με πεζικό, που ακολουθούσε τα προελαύνοντα τουρκικά άρματα… Τι να σου κάνουν, όμως, τα ατομικά όπλα, θλιβερά κατάλοιπα του Β’ ΠΠ, απέναντι στα Μ-47 της τουρκικής 39ης Μεραρχίας, που απλωνόταν στα περιβόλια και τους οικισμούς μεταξύ παραλίας και προπόδων του Πενταδάκτυλου σε μια «διάταξη σάρωσης», μη αφήνοντας τίποτα όρθιο στο διάβα τους;
  Ολόκληρος ο 31ος Λόχος ακροβολίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κερύνειας, με τη μία διμοιρία να καλύπτει την περιοχή προς τη θάλασσα και τις άλλες δύο προς τον Πενταδάκτυλο πάντα με μέτωπο προς την ακτή της απόβασης. Ανεβασμένος ο Λοχαγός σε ένα σπίτι προσπαθούσε να δει αν υπήρχαν τουρκικές δυνάμεις από την πλευρά της θάλασσας που θα μπορούσαν να τους πλαγιοκοπήσουν, όταν έρχεται λαχανιασμένος ένας υπαξιωματικός και του αναφέρει ότι από την 2η Διμοιρία τον πληροφόρησαν ότι είδαν 200 τούρκικα άρματα [2] μέσα στα χωράφια καμουφλαρισμένα.
Τότε ο Λοχαγός κατάλαβε ότι τα πάντα είχαν προδοθεί… Κι όμως, ο Κατούντας είχε την επιλογή του… Ναι θα μπορούσε ακόμα όσο είχε καιρό να οπισθοχωρήσει. Να σωθεί… Κι ας άφηνε ακάλυπτο με τους άνδρες του που ήταν στα δεξιά της αμυντικής τους παράταξης, το δεξιό της διαδρομής Αγ. Γεωργίου-Κερύνειας…
Ναι θα μπορούσε…
 Και το πιθανότερο αν το έκανε, σήμερα να ήταν στο σπίτι του με την οικογένειά του. Τη γυναίκα του, τη Ρούλα του, που ήταν έγκυος στο δεύτερο τους παιδί και τη μικρή του, πρωτότοκη κόρη. Είναι γλυκιά η ζωή, όταν είσαι τόσο νέος! Κι όμως δεν έφυγε…
Δεν εγκατέλειψε το πόστο του…
Παλίκαρος! Λεβέντης! ΕΛΛΗΝΑΣ!
“Not on my watch” που θα έλεγαν και οι κατασκευασμένοι για τις κινηματογραφικές ανάγκες Αμερικάνοι «ήρωες»….
Έμεινε εκεί μαχόμενος σε μια επιβραδυντική για την προέλαση του εχθρού αποστολή, μόνος, χωρίς ενισχύσεις, με τον ελαφρύ οπλισμό των ανδρών του να κρατήσει τους περίπου 3.200 Τούρκους που είχαν αποβιβαστεί μέχρι το πρωινό της 22ας Ιουλίου, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της διλοχίας του 251 ΤΠ που τους αντιμετώπισε με επιτυχία μιάμιση μέρα – κι αυτός μόνος χωρίς βοήθεια – τελικά δεν άντεξε το συσχετισμό οπλισμού και δυνάμεων, είχε συντριβεί και διαλυθεί [3].
Αφού έδωσε διαταγή για οπισθοχώρηση εγκατέστησε το Διοικητήριό του στη Μητρόπολη της Κερύνειας. Μόλις που πρόλαβε να δώσει οδηγίες στους διμοιρίτες του, οι Τούρκοι έμπαιναν σαν σε παρέλαση στην Κερύνεια.
Τότε δόθηκε σκληρή μάχη μεταξύ των Καταδρομέων μας και των Τούρκων. Με τον ατομικό τους οπλισμό, πεινασμένοι και διψασμένοι οι Λοκατζήδες του Κατούντα μάχονται σαν λιοντάρια υπό την καθοδήγηση του Διοικητή τους, που στην πρώτη γραμμή τους δίνει οδηγίες και τους ενθαρρύνει. Οι Τούρκοι σαστίζουν υποχωρούν…
Έπειτα από ώρα ξαναεμφανίζονται, αυτήν τη φορά υπό την κάλυψη αρμάτων Μ-47. Πώς να σταματήσεις αυτά τα χαλύβδινα θηρία με Lee Enfield No.4; Βλέπετε, η Πολιτική Ηγεσία προτιμούσε να εξοπλίσει τους πραιτοριανούς της, το Εφεδρικό με σύγχρονο οπλισμό και όχι την Εθνική Φρουρά, την οποία στην ουσία απαξίωνε από πλευράς υλικού.
Πιεζόμενος ο Λοχαγός βρέθηκε μεταξύ του Κάρμι και του τουρκοκυπριακού χωριού Τέμπλος, σε μια χαράδρα. Το σχέδιο του ήταν να λουφάξουν εκεί μέχρι το βράδυ και μετά να διαρρεύσουν προς τις γραμμές μας, μιας και πλέον η Κερύνεια είχε πέσει στα χέρια των Τούρκων. Όμως, δε γνώριζε ότι οι Τούρκοι τους περικύκλωσαν…
Κάποια στιγμή ξεκίνησε μια μάχη, που κράτησε μια περίπου ώρα. Οι Λοκατζήδες μας θερίζουν τους επιτιθέμενους Τούρκους που νόμιζαν ότι θα βρουν φοβισμένους έφηβους ,που θα το έβαζαν στα πόδια βλέποντας την καταφανή υπεροπλία τους. Αλλά ξανάρχονται, ξανά και ξανά…
 Τότε ήταν που ο θρυλικός Λοχαγός κατάλαβε ότι οι πάντες τους είχαν εγκαταλείψει, ότι η Κύπρος είχε προδοθεί. Πολεμούσε βλέποντας τα πυρομαχικά και τις χειροβομβίδες να τελειώνουν. Κάποια στιγμή είδε ότι έμειναν μόνο λίγοι άντρες ήταν κοντά του. Άνδρες αποφασισμένοι να μείνουν δίπλα του… Γιατί ο Κατούντας ενέπνεε εμπιστοσύνη, σιγουριά… Κι όμως, ήλθε η στιγμή που πρόσκαιρα ο Λοχαγός «σπάει» και δείχνει το θυμό του για την προδοσία. Οι άνδρες του κοιτάζονται μεταξύ τους…
Κάποια στιγμή – όπως μαρτυρεί ο αγγελιοφόρος του Πάμπος Κυρίλλου – διατάσσει αυτούς τους άνδρες που ήταν κοντά του να φύγουν και θα τους καλύπτει ο ίδιος.. Οι άνδρες αρνούνται. Τότε τους λέει: «Είναι διαταγή, ρε. Η Κύπρος θα μαυροφορεθεί και δε θέλω να ’ναι κι οι μανάδες σας αυτές που θα φορέσουν μαύρα. Φύγετε. Σας διατάσσω»
Τελευταίος έφυγε ο Κυρίλλου, ο οποίος διασώθηκε και έδωσε αυτήν τη μαρτυρία των τελευταίων στιγμών του ΗΡΩΑ Λοχαγού του, που φεύγοντας τον άκουσε να πολυβολεί εναντίον των Τούρκων που είχαν πλησιάσει στο σημείο που βρισκόταν ταμπουρωμένος, στην κουφάλα μιας χαρουπιάς…
Ήρεμος και Ολύμπιος…
 Με την στολή του που την τίμησε με τα «Τολμονίκια» στα μανίκια…
Ξέροντας το βιογραφικό του Λοχαγού Νίκου Κατούντα, σκληρού Καταδρομέα, Βατραχανθρώπου, Αλεξιπτωτιστή και Χιονοδρόμου, ενός Στρατιωτικού μορφωμένου (σπούδασε Νομική) και Οικογενειάρχη, ενός Αξιωματικού Ελληναρά, χωρίς εισαγωγικά και έχοντας κατά νου την ψυχοσύνθεσή του, θεωρώ ΑΠΙΘΑΝΟ να πιάστηκε ζωντανός. Το πιο πιθανό είναι να έκανε Ηρωική Έξοδο, μια έξοδο απελπισίας αλλά και αυτοκτονίας με βάση τις συνθήκες που δημιούργησε η Προδοσία του Επιτελείου των Αθηνών και το Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς… Μια Ηρωική Έξοδο ανάλογη αυτής των Υπερασπιστών του Μεσολογγίου… και να έπεσε διάτρητος από τις τούρκικες «συμμαχικές στο ΝΑΤΟ» σφαίρες…
Όπως είμαι και λάτρης του υπερβατικού, είμαι σίγουρος πως ανταμώνει κάθε βράδυ με τον Κουρούπη και τον Τσιάκκα και αφού πιουν μαζί μια ζιβανία, στοιχειώνουν με το πνεύμα τους τα κατεχόμενα από το Μογγόλο παράλια της Κερύνειας μέχρι τον Πενταδάκτυλο… μιας και το πνεύμα τους θα μπορέσει να απελευθερωθεί και να ηρεμήσει, μόνο όταν αυτά απελευθερωθούν όπως χάθηκαν…
Διά της λόγχης!
  Αυτός ήταν ο Νίκος Κατούντας… Ο Έλληνας ΡΑΜΠΟ…
Αυτός που η γυναίκα του, που λάτρευε, η Ρούλα του, τον είχε αποχαιρετίσει με την κόρη τους στην αγκαλιά στην πόρτα του σπιτιού τους στην Κερύνεια για τελευταία φορά, νιώθοντας βαθιά μέσα της ότι δεν πρόκειται να τον ξαναδεί.
  ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ-ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
[1] Στον Κομπόκη έδειχναν μεγάλο σεβασμό όλοι οι Αξιωματικοί των Καταδρομών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Πρέσβης Λαγάκος όταν είδε και απόειδε με το Διοικητή της Α’ ΜΚ που είχε έλθει στο νησί με την αποστολή «Νίκη» και κρατούσε το Αεροδρόμιο χωρίς να δέχεται να το παραδώσει στους άνδρες του ΟΗΕ, ζήτησε τη μεσολάβηση του Κομπόκη ο οποίος τηλεφωνικά διέταξε τους Καταδρομείς να παραδώσουν το Αεροδρόμιο.
   [2] Γνωρίζοντας τις δυνάμεις που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι και στους δύο Αττίλες, ο αριθμός των 200 αρμάτων είναι αυθαίρετος και λανθασμένος. Κατά τις επιχειρήσεις του Αττίλα Ι, οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μια Επιλαρχία αρμάτων Μ-47 της 39ης Μεραρχίας, ήτοι 50 άρματα. Ήδη τα 50 άρματα είναι μεγάλος αριθμός, ιδιαίτερα όταν καλείσαι να τα αντιμετωπίσεις στερούμενος παντελώς αντιαρματικών όπλων. Η διόγκωση του αριθμού σε τίποτα δεν εξυπηρετεί.
   [3] Το 251 ΤΠ δεν είχε διαθέσιμο κανένα ΠΑΟ να αντιμετωπίσει τα Τούρκικα άρματα που αποβιβάστηκαν και προέλαυναν προς Αγ. Γεώργιο και Γλυκιώτισσα. Κάποιος ηλίθιος κομματικός εγκάθετος, διπλοθεσίτης, Λοχαγός και του 251 αλλά και του Εφεδρικού ταυτόχρονα είχε αφαιρέσει τους επικρουστήρες λίγο καιρό προ του Πραξικοπήματος, με σκοπό να μη χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενο Πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Έτσι η Εισβολή βρήκε το 251 σχεδόν γυμνό από Βαρέα Όπλα. Αλλά και τα ΠΑΟ 106 του 120 ΛΒΟ του Υπολοχαγού Αργυρόπουλου που στάλθηκαν βρέθηκαν αντιμέτωπα χωρίς να το γνωρίζουν με τούρκικα στρατεύματα που είχαν προχωρήσει και έπαθαν μεγάλες απώλειες.
  Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της κας Ρ. Κατούντα
 -Το κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Κώστα Δημητριάδη «Αυτοί που τίμησαν την στολή τους» – εκδ. ΠΕΛΑΣΓΟΣ 2017

*** #MessiniPhoto: Η Μεσσήνη διαμορφώνει την «ταυτότητα» της μέσα από την οπτική των δημοτών και των επισκεπτών της  
Μεγάλος διαγωνισμός φωτογραφίας #Messiniphoto έως τις 20 Ιουλίου με πλούσια δώρα
 Την πανέμορφη παραλία της Μπούκας επέλεξαν οι ιθύνοντες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μεσσήνης για να παρουσιάσουν το μεγάλο διαγωνισμό φωτογραφίας που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουλίου. Σε μια λιτή εκδήλωση στο «κουλντούκι» της Μπούκας ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου κάλεσαν τόσο τους δημότες της Μεσσήνης όσο και επισκέπτες, να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και να διεκδικήσουν και τα πλούσια δώρα. Ιδιαίτερη έμφαση στο διαγωνισμό δίνεται στο θέμα «Οι δρόμοι του νερού στο Δήμο Μεσσήνης» και στην αποτύπωση πηγών, ποταμών, ακτών , παραλιών και γενικότερα υδάτινων στοιχείων. Για το λόγω αυτό στο διαγωνισμό συμμετέχει ενεργά και η ΔΕΥΑΜ του Δήμου Μεσσήνης, ο πρόδρος της οποίας κ. Μπουρίκας έδωσε το παρών στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Ελένη Αλειφέρη.
  Γιώργος Τσώνης 
 Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης τόνισε  ότι σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής να «εκφράσουν» τη δημιουργικότητα τους  μέσα από τη φωτογραφία που αποτελεί μια απεικόνιση της στιγμής. Πρόσθεσε επίσης ότι η ποιότητα της κάθε φωτογραφίας «συμβαδίζει» με την διάθεση του φωτογράφου. Κλείνοντας, σημείωσε ότι ελπίζει η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου να στεφθεί με επιτυχία και να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όλο τον κόσμο, προσπερνώντας τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.
  Ελένη Αλειφέρη 
 Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας χαρακτήρισε πολύ εύστοχη την πρωτοβουλία  του Δήμου Μεσσήνης ενώ τόνισε ότι η Μεσσήνη , περιοχή με ιστορία αιώνων, έχει καταφέρει να διατηρήσει μια ξεχωριστή δική της ατμόσφαιρα. Σημείωσε επίσης, ότι ο διαγωνισμός  δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει η περιοχή το δικό της «στίγμα» αλλά και να ενισχυθεί και να οριστικοποιηθεί η «ταυτότητα» της Μεσσήνης, μέσα από την οπτική των δημοτών και των επισκεπτών της, αλλά και τη δυνατότητα που δίνει η τέχνη της φωτογραφίας που παραμένει διαχρονική.
  Γεωργία Παναγοπούλου
 Τη συνέντευξη τύπου έκλεισε η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου που κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει μέχρι και τις 20 Ιουλίου στο μεγάλο  διαγωνισμό. Παράλληλα, υπογράμμισε τη δυνατότητα παρέμβασης που δίνεται στους ανθρώπους της περιοχής, αποτυπώνοντας την εικόνα που θέλουν να δώσουν στη Μεσσήνη.
  Θέμα – Όροι διαγωνισμού και Δώρα
   Οι φωτογραφίες που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν ως θέμα το
περιβάλλον, αξιοθέατα, οικιστικό ιστό, καθημερινή ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα « οι δρόμοι του νερού στο Δήμο Μεσσήνης» και στην αποτύπωση πηγών, ποταμών, ακτών , παραλιών και γενικότερα υδάτινων στοιχείων. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με 1 έως 5 φωτογραφίες, με αποστολή στο emailmessini.photo@gmail.com ή με μήνυμα στη σελίδα του Δήμου Μεσσήνης στο
facebook(messenger) ( f: dimos messinis) ή στο instagram με  #messiniphoto.
Οι φωτογραφίες τέλος, θα πρέπει να έχουν ληφθεί στα Καλλικρατικά όρια του Δήμου Μεσσήνης. Οι νικητές θα αναδειχθούν από επιτροπή στην οποία συμμετέχει  ο διακεκριμένος χαράκτης και ζωγράφος Τάκης Κατσουλίδης και μέλη της είναι οι Νίκος Παναγιωτόπουλος, Φανός Δημήτρης, Γιώργος Τασσόπουλος, Δημήτρης Ζώης, Στάθης Αθανασάς και Τάκης Κούρος. Ο πρώτος νικητής θα λάβει 250 ευρώ, ο δεύτερος 150, και ο 3ος 100. Επίσης,  θα δοθούν αρκετά δώρα τεχνολογίας ενώ με ξεχωριστό δώρο θα βραβευθεί η καλύτερη φωτογραφία που θα έχει ληφθεί από μαθητή της Μεσσήνης.
  Υγ: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του Δήμου Μεσσήνης www.messini.gr    Του Κώστα Γαζούλη 

***  Το τρένο, η λεηλασία και οι κουφοί πολιτικοί 
Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μίλησε προχθές για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και τα στοιχεία που παρέθεσε  είναι συγκλονιστικά.
Η διοίκηση του σωματείου, που εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε συνέντευξη Τύπου, υπενθύμισε πως ενώ έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια ευρώ εδώ και δεκαετίες για το σιδηροδρομικό δίκτυο, σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απαξίωσης. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πώλησης στην ιταλική Ferrovie Dello Stato.
Στο ερώτημα, γιατί παραθέτουν τώρα τόσο αναλυτικά στοιχεία, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕ Κώστας Γενιδούνιας είπε πως επί χρόνια επισημαίνουν τα προβλήματα στη διοίκηση του ΟΣΕ. Ο ίδιος υποστήριξε πως το πρόσφατο δυστύχημα στο Άδενδρο, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, θα είχε αποφευχθεί αν λειτουργούσαν τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Η διοίκηση της ΠΕΠΕ επανέλαβε τις τεράστιες ελλείψεις μηχανοδηγών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς σήμερα εργάζονται 270, ενώ είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσει η σχολή του ΟΣΕ για την πρόσληψη και εκπαίδευση νέων.
Μίλησαν και για την Πελοπόννησο. Για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του δικτύου μετρικής γραμμής το 2010, η οποία συνέπεσε με την απόφαση για μέχρι σήμερα κλείσιμό του (Νόμος 3891/2010). Για την ανακαίνιση ξοδεύτηκαν περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα, ως γνωστόν, το δίκτυο είναι ανενεργό ενώ μέρος της υποδομής έχει λεηλατηθεί, με αποτέλεσμα να απαιτούνται σημαντικά ποσά για να επαναλειτουργήσει.
 Η ΠΕΠΕ έχει προτείνει την άμεση επαναλειτουργία της γραμμής Πάτρα - Πύργος, Κόρινθος - Ναύπλιο καθώς και του Προαστιακού Καλαμάτας. Δυστυχώς, δεν ακούει κανείς…  Α.Π. 

***  Ευκαιρίας δοθείσης… 
Τελετή με την ευκαιρία της επανασύστασης της πύλης, στο χώρο όπου επί δεκαετίες λειτούργησε το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017.
Όπως έγινε γνωστό, η κατασκευή της πύλης ολοκληρώθηκε και έχει αναγραφεί το όνομα του στρατοπέδου. Σε λίγες ημέρες θα τοποθετηθούν και οι μαρμάρινες πλάκες, όπου θα αναγράφεται συνοπτικά η ιστορία του 9ου Συντάγματος Πεζικού, που είναι συνδεδεμένο με την Καλαμάτα από το 1897.
Επίσης, τοποθετήθηκε και η προτομή του Βενετσάνου Κετσέα, ο οποίος, ως Συνταγματάρχης, οδήγησε το 9ο ΣΠ σε νικηφόρο αγώνα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 – 1941 και επανέφερε συντεταγμένη τη μονάδα στην Καλαμάτα.
Ευκαιρία να αρχίσει ένα ακόμα μπαράζ δηλώσεων για την τύχη του στρατοπέδου που λειτουργεί σήμερα στην Καλαμάτα…   Α.Π. 

***  Σε εφαρμογή η αναδιάταξη στα Αστυνομικά Τμήματα της Μεσσηνίας- Τι αλλάζει 
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι από χθες (10.6.2017) ξεκίνησε η εφαρμογή της αναδιάταξης – αναδιοργάνωσης, σύστασης και λειτουργίας περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, στη  Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας.
Οι μεταβολές που επήλθαν στις υφιστάμενες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της αναδιάταξης – αναδιοργάνωσης, σύστασης και λειτουργίας περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι οι παρακάτω:
·         Το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά, μετονομάστηκε σε Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας.
·        Το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης, μετονομάστηκε σε Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης.
·        Το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, μετονομάστηκε σε Αστυνομικό Τμήμα Πύλου- Νέστορος.
·        Το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας, μετονομάστηκε σε Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας.
·        Το Αστυνομικό Τμήμα Πεταλιδίου καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε, ως προς τις αρμοδιότητες του, με το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης.
·        Το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών και το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας καταργήθηκαν και συγχωνεύθηκαν, ως προς τις αρμοδιότητες τους, με το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας.
·        Το Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε, ως προς τις αρμοδιότητες του, με τα Αστυνομικά Τμήματα Τριφυλίας και Οιχαλίας.
·        Το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καλαμάτας και ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Καλαμάτας καταργήθηκαν και συγχωνεύθηκαν, ως προς τις αρμοδιότητες τους, με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας και το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας.
·        Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε ως προς τις αρμοδιότητες του, με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
·        Ο Αστυνομικός Σταθμός Χώρας καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε, ως προς τις αρμοδιότητες του, με το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων.
·        Ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Πύλου καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε, ως προς τις αρμοδιότητες του, με το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου- Νέστορος
Οι λοιπές υφιστάμενες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, παραμένουν ως έχουν.   

***  Ο καιρός  σήμερα Δευτέρα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Δευτέρα 12/6/2017 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ νωρίς το πρωί υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου) ή καταιγίδας. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.3 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

 ***




~** Χθες(προχθές) Σάββατο  10 Ιουνίου 2017 , πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή -προσκύνημα στο Ιερόν Σκήνωμα Αγίας Ελένης ,στον ομώνυμο Ι. Ναό στην Αγία Βαρβάρα Αττικής , ενοριτών ,ενορίας Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Ή  προσκυνητές των Αρφαρών καθοδηγούμενοι του Παπά-Μιχάλη Ε.  Μπούρα έφυγαν από Αρφαρά με πούλμαω ώρα 07.00 .- Μετά από το προσκύνημα έγινε επίσκεψη προσκύνημα και στα Ι. Λείψανα της Αγίας Φιλοθέης στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό των Αθηνών .-
Στη συνέχεια   φαγητό στην πλάκα της Αθήνας , επίσκεψη διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας και επιστροφή στο Αρφαρά 20.30  μ.μ. .-
Ακολουθούν σχετικά Βίντεο  :
1~* Ι. Σκήνωμα Αγίας Ελένης προσκύνημα Αθήνα 10/06/2017:
https://youtu.be/l0hZk-qEUXg   .-
~*Ι. Προσκύνημα Αγίας Ελένης στον  Ι .Ν.  στην Αγία Βαρβάρα 10/06/2017:
https://youtu.be/yc-012sCoRo  .-
~* Ι. Προσκύνημα λειψάνων Αγίας Ελένης ΑΘΗΝΑ  10/6/2017:
https://youtu.be/tsqN1aEg6Hg  .-
~*Ενορία Αρφαρών Ι  Προσκύνημα κάρας Αγίας Ελένης Αθήνα 10/6/2017: https://youtu.be/zrMSrW4C2PM   .-
5~*Ι.Ν. Αγίας Ελένης  Κωνσταντίνου στην Αγία Βαρβάρα  10/06/2017: https://youtu.be/CZcfgomhh30  .-
~*Ι. Προσκύνημα Λειψάνων Αγίας Φιλοθέης στη Μητρόπολη Αθηνών  10/06/2017: https://youtu.be/SJgKO-lrHrY .-    
~* Μυστήριο Βάπτισης στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών  10/6/017: https://youtu.be/Uvgn7aVIi8w  .-
~*Ενημέρωση ιερέα Μητρόπολης Αθηνών 10/06/2017:
https://youtu.be/ZIlPDf9vfDY  .-
~*Ενημέρωση Παπά Μιχάλη στην Μητρόπολη Αθηνών 10/06/2017: https://youtu.be/efa2KfEDNRI .-
10~*ΑΘΗΝΑ 10/6/017:
 https://youtu.be/G1wJT1voBKQ  .-
 
~Τραγούδι 2  με Αγγέλω Π. Ν.  10/06/2017            :
 https://youtu.be/EJ9u9d6JhGE  .-
~Τραγούδι 3 με Αγγέλω Π.Ν. 10/06/2017:
https://youtu.be/gapgrLC-DYo    ..-
~Τραγούδι 4  με Αγγέλω Π.Ν. 10/06/2017:
 https://youtu.be/Lb_Lvp0vWCA  
~*Τραγούδι 5 με Αγγέλλω Π.Ν.-Ν  10/06/2017:
https://youtu.be/0aks0ixxR9I   ,-
15 ~* Τραγούδι 6 με Αγγέλλω Π.- Ν.  10/06/017:
https://youtu.be/mzp_5XRfZCc    .-


*** Αθλητική ενημέρωση  :

 ***  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  66-51  (27-36) .- ^ Στον 5ο  αγώνα  .... Αυτοκρατόρας μέσα στο ΣΕΦ ο Εξάστερος!





Τα  δεκάλεπτα : 17-14 ,(27-36), 37-57 , 66-51 .- ^
~ Μάγκικα, αντρίκεια και Παναθηναϊκά όπως το ’99! Ένας απίστευτος Παναθηναϊκός «κατάπιε» τον τραγικό Ολυμπιακό και σήκωσε το 35ο πρωταθλημα της ιστορίας του μέσα στο Παλέ (66-51)!              
~ «Τέλειωσε» τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός! Οπως το '99...
~ Η εκπληκτική αρμάδα του «μαέστρου» Πασκουάλ έκανε πλάκα στο «πτώμα» των Πειραιωτών και όχι μόνο σήκωσε –απόλυτα δίκαια και μάγκικα- στο Παλέ το 35ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, αλλά το έκανε και με το εκκωφαντικό 66-51!

*** Πανζουρλισμός στο ΟΑΚΑ: Πάνω από 10.000 οπαδοί περιμένουν τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό!
Πραγματικός… χαμός στο ΟΑΚΑ! Όπως μετέδωσε ο Δημήτρης Κοντός στον ΣΠΟΡ FM, στο ΟΑΚΑ βρίσκονται, ήδη, πάνω από 10.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού, προκειμένου να υποδεχθούν τον θριαμβευτή του ΣΕΦ!

***   Γιαννακόπουλος: «Να μην τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός, γουστάρουμε να τους κερδίζουμε εδώ μέσα» (video)
Εκστασιασμένος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος ζήτησε να… μην τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός. «Δείξαμε ψυχή», είπε για την απόδοση του Παναθηναϊκού



***   ΖΟΥΓΚΛΑ: Εισβολή οπαδών, καπνογόνα και διακοπή στο ΣΕΦ! (pics)
Λίγο πριν το φινάλε του πέμπτου τελικού, όπου ο Παναθηναϊκός έχει... πάρει το πρωτάθλημα, οπαδοί του Ολυμπιακού εισέβαλαν στο παρκέ, πέταξαν καπνογόνα και το ματς διεκόπη.              



***  Παναθηναϊκός ο «λεοντόκαρδος» πρωταθλητής μέσα στο ΣΕΦ
Παραλίγο οριστική διακοπή

  
 


 Πρωταθλητής Ελλάδας, μέσα στο ΣΕΦ, στέφθηκε ο Παναθηναϊκός, για 36η φορά στην ιστορία του, κάνοντας το 3-2, στο «σπίτι» του Ολυμπιακού. Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ το ήθελαν πιο πολύ και το απέδειξαν νικώντας 66-51 τους «ερυθρόλευκους». Βρίσκοντας την απάντηση κάθε φορά (ήταν λίγες) που ορμώμενοι από τις ιαχές του κόσμου, οι παίκτες του Ολυμπιακού επιχειρούσαν αντεπίθεση. Καλάθης (12π.) και Τζέιμς (11π.) από την περιφέρεια, ο Ρίβερς απαντώντας με τρίποντα (13π.) και ο Παππάς με 10 πόντους ήταν οι κορυφαίοι του Παναθηναϊκού.
~ Ο Ολυμπιακός δεν είχε τύχη, με τον Σπανούλη να μετρά 1/8 τρίποντα (9π.), με 4 λάθη, τον Πρίντεζη (4π. με 2/11 δίποντα και 0/3 τρίποντα) και τον Γκριν να μένει στους 4 πόντους (2/7 δίποντα). Ο Παναθηναϊκός είχε 17 ασίστ. Μόνο 7 είχε ο Ολυμπιακός που έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, αδυνατούσε να μπει στη ρακέτα και τα «έσπαγε» έξω από τα 6.75 με 10/35! Μόνο ο Αγραβάνης είχε διψήφιο νούμερο πόντων, με 10 πόντους και ήταν αυτός που με 2 τρίποντα στην 4η περίοδο προσπάθησε να αφυπνίσει την ομάδα του που βρέθηκε στο -21 (27-48 και 37-55).
~ Όμως, 1.56’’ πριν τη λήξη, με το σκορ 49-66 υπέρ του Παναθηναϊκού, οπαδοί του Ολυμπιακού άναψαν καπνογόνα, έκαναν χρήση δακρυγόνων, και η αποστολή του Παναθηναϊκού αποχώρησε από το παρκέ. Οι διαιτητές ζήτησαν να εκκενωθεί το ΣΕΦ από τους φιλάθλους για να μην αποφασίσουν οριστική διακοπή, κάτι που έπραξαν οι άνθρωποι των γηπεδούχων. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε από τον κόσμο να αποχωρήσει υπενθυμίζοντας τον κίνδυνο για τιμωρία στο επόμενο πρωτάθλημα.
~ «Σας θέλουμε μαζί μας του χρόνου. Αποχωρήστε για να μην μηδενιστούμε για του χρόνου και να μην τιμωρηθούμε με -2» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας κόουτς. Νωρίτερα, στην 3η περίοδο, ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε αποσυρθεί στη φυσούνα, όταν δημιουργήθηκε ένταση κάτω από την μπασκέτα, με οπαδούς που δυσαρεστημένοι από τα σφυρίγματα των διαιτητών ωθούσαν τους άνδρες ασφαλείας. «Ντροπή! Να ποιος είναι ο Ολυμπιακός,» έκανε δήλωση λίγο αργότερα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Μετά από 23 λεπτά, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο παρκέ, με τον Πρίντεζη να διαμορφώνει το τελικό, 51-66.
~  Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Μιλουτίνοβ, επιλέγοντας δηλαδή τον Παπανικολάου αντί του Παπαπέτρου και τον Μιλουτίνοβ αντί του Μπιρτς εν συγκρίσει με τον 4ο τελικό. Με Τζέιμς, Φελντέιν, Γκάμπριελ, Γκιστ, Σίνγκλετον μπήκαν στο παρκέ οι «πράσινοι». Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να βάλει την μπάλα στο post, ενώ ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αιφνιδιάσει με τρίποντα τον αντίπαλο, αλλά αστόχησαν κατά σειρά Γκιστ, Τζέιμς και Σίνγκλετον, πριν ευστοχήσει ο Παππάς για το 2-3 (πέρασε νωρίς στη θέση του Φελντέιν).
~  Ο Σίνγκλετον έφτασε τα 4 άστοχα τρίποντα και ο Τζέιμς τα 3! Ο Ολυμπιακός «πλήρωσε» τον Παναθηναϊκό για αυτή την υπερβολή του έξω από τα 6.75, με 3 διαδοχικά δικά του από Παπανικολάου (5-3) και Μάντζαρη (8-3 και 11-3). Καλάθης και Ρίβερς πέρασαν μέσα για τον Παναθηναϊκό, με τον Αμερικανό να μειώνει σε 11-10, έξω από τη γραμμή του τριπόντου, ενώ ο Μπουρούσης ισοφάρισε σε 12-12 με γκολ φάουλ (από τον Γιανγκ, ο οποίος πήρε τη θέση του Μιλουτίνοβ).
~  Ο Πασκουάλ πέρασε τον Φώτση αντί του Σίνγλετον και έδειχνε να έχει ισορροπήσει περνώντας την μπάλα στη ρακέτα. Ο Ρίβερς μείωσε σε 16-14, ενώ όταν ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος πλησίασε στη γραμματεία για να διαμαρτυρηθεί, ο κόσμος του Ολυμπιακού «πήρε φωτιά» πριν ολοκληρωθεί με 17-14 η 1η περίοδος. Ο Ολυμπιακός βγήκε εκτός ρυθμού στις αρχές της 2ης περιόδου. Οι «πράσινοι» έλεγξαν τα ριμπάουντ, εκμεταλλεύτηκαν τις βεβιασμένες και άστοχες επιλογές καθώς και τα λάθη των γηπεδούχων και απάντησαν με επιμέρους σκορ, 5-16.
~  Οι περιφερειακοί, Καλάθης (9π.) και Τζέιμς (6π.), εκτελούσαν για τον Παναθηναϊκό, ο Μπουρούσης έφτασε τους 9 πόντους, ενώ ο Φώτσης ευστόχησε σε 3 για το 27-30. Με το 2ο εύστοχο τρίποντό του, ο Ρίβερς (8π.) έδωσε αέρα 11 πόντων, 23-34 στον Παναθηναϊκό με λιγότερο από 2 λεπτά εναπομείναντα χρόνο για το ημίχρονο. Μέχρι την ολοκλήρωση του α΄ μέρους, ο Παναθηναϊκός είχε 10 ασίστ (4 ο Τζέιμς) έναντι 3 του Ολυμπιακού που είχε υποπέσει και σε 7 λάθη (2 οι «πράσινοι).
~  Ο Ολυμπιακός μείωσε στο -9, 27-36, μετά από καλάθι του Τζέιμς και λέι απ του Σπανούλη. Oι δύο «εκτελεστές» του Ολυμπιακού, Σπανούλης και Πρίντεζης είχαν από 5 και 2 πόντους αντίστοιχα στο πρώτο μέρος, με τον αρχηγό των «ερυθρόλευκων» να έχει 1/2 δίποντα, 0/3 τρίποντα και 3 λάθη και τον διεθνή πάουερ φόργουορντ να μετρά 1/5 δίποντα και 0/2 τρίποντα.
~  Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να περάσει την μπάλα μέσα στη ρακέτα για 6 λεπτά στην 3η περίοδο. Μόλις 10 πόντους πέτυχαν οι «ερυθρολευκοι», με τους Σπανούλη, Πρίντεζη να συνεχίζουν να είναι σκιά του εαυτού τους και να υποχρεώνεται να τους αποσύρει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Τα 3 τρίποντα από Καλάθη, Τζέιμς και Γκαμπριέλ κατέστρεψαν την ψυχολογία των παικτών του Ολυμπιακού, 27-47 (+20). Αστοχος σε 2 βολές ο Παπανικολάου, άστοχος σε τρίποντο ο Μάντζαρης. Τα χέρια των παικτών του Ολυμπιακού έτρεμαν, λόγω της μεγάλης διαφοράς, της έλλειψης ενέργειας και τις απογοήτευσης.
~  Με 1/2 βολές του Μπουρούση, οι «πράσινοι» ξέφυγαν και με +21, 27-48. Ο Ολυμπιακός έδειξε να αντιδρά, όταν ο Μιλουτίνοβ πέτυχε καλάθια, έκανε και ένα μεγαλοπρεπές κόψιμο στον Παππά σε προσπάθεια για 3, 32-48. Όμως, ο τελευταίος έδωσε και πάλι αέρα 20 πόντων στον Παναθηναϊκο με τρίποντο, 34-55. Ο Παπαπέτρου απάντησε έξω από τα 6.75, 37-55, ενώ ο Ρίβερς διαμόρφωσε το 37-57, στο 30ο λεπτό. Δύο διαδοχικά τρίποντα από τον Αγραβάνη και το λέι απ του Γριν ολοκλήρωσαν σερί 8-0, για το 43-57, το οποίο σταμάτησε ο Παππάς, 45-59.
~  Για να ευστοχήσει ο Σπανούλης σε τρίποντο, 48-59. Ο Ρίβερς δεν λάθεψε έξω από τη γραμμή του τριπόντου, 48-62, με 6 λεπτά να απομένουν. Με κάρφωμα ο Σίνγκλετον «έγραψε» το 48-64. Και με το σκορ 49-66, 2.56 πριν τη λήξη το ΣΕΦ γέμισε «φλόγες» από τα αναμμένα καπνογόνα. Οι κροτίδες ηχούσαν η μία μετά την άλλη, ο Παναθηναϊκός αποχώρησε στα αποδυτήρια και ο αγώνας ξανάρχισε μετά από 23 λεπτά.
Τα δεκάλεπτα: 17-14, 27-36, 37-57, 51-66
Διαιτητές: Αναστόπουλος, Μάνος, Βιδάλης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Μιλουτίνοβ 6, Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 7 (1), Μάντζαρης 6 (2), Σπανούλης 9 (1), Γκριν 4, Μπιρτς, Γιανγκ 2, Παπαπέτρου 3 (1), Αγραβάνης 10 (2).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 2, Τζέιμς 11 (1), Φελντέιν, Γκιστ 4, Γκάμπριελ 3 (1), Ρίβερς 13 (3), Φώτσης 3 (1), Παππάς 10 (2), Μπουρούσης 8, Καλάθης 12 (2).

***    Η χρυσή βίβλος των πρωταθλητών
Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ
1927-28: Ηρακλής
1928-29: Πανελλήνιος
1929-30: Άρης
1931-34: Δεν έγινε
1934-35: Ηρακλής
1935-36: Νήαρ Ηστ
1936-37: Πανεπιστήμιο Αθηνών
1937-38: Δεν έγινε
1938-39: Πανελλήνιος
1939-40: Πανελλήνιος
1941-45: Δεν έγινε
1945-46: Παναθηναϊκός
1946-47: Παναθηναϊκός
1947-48: Δεν έγινε
1948-49: Ολυμπιακός
1949-50: Παναθηναϊκός
1950-51: Παναθηναϊκός
1951-52: Δεν έγινε
1952-53: Πανελλήνιος
1953-54: Παναθηναϊκός
1954-55: Πανελλήνιος
1955-56: Δεν έγινε
1956-57: Πανελλήνιος
1957-58: ΑΕΚ
1958-59: ΠΑΟΚ
1959-60: Ολυμπιακός
1960-61: Παναθηναϊκός
1961-62: Παναθηναϊκός
1962-63: ΑΕΚ

ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

1963-64: ΑΕΚ
1964-65: ΑΕΚ
1965-66: ΑΕΚ
1966-67: Παναθηναϊκός
1967-68: ΑΕΚ
1968-69: Παναθηναϊκός
1969-70: ΑΕΚ
1970-71: Παναθηναϊκός
1971-72: Παναθηναϊκός
1972-73: Παναθηναϊκός
1973-74: Παναθηναϊκός
1974-75: Παναθηναϊκός
1975-76: Ολυμπιακός
1976-77: Παναθηναϊκός
1977-78: Ολυμπιακός
1978-79: Άρης
1979-80: Παναθηναϊκός
1980-81: Παναθηναϊκός
1981-82: Παναθηναϊκός
1982-83: Άρης
1983-84: Παναθηναϊκός
1984-85: Άρης
1985-86: Άρης

Α1 ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

1986-87: Άρης
1987-88: Άρης
1988-89: Άρης
1989-90: Άρης
1990-91: Άρης
1991-92: ΠΑΟΚ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α1 ΑΝΔΡΩΝ
1992-93: Ολυμπιακός
1993-94: Ολυμπιακός
1994-95: Ολυμπιακός
1995-96: Ολυμπιακός
1996-97: Ολυμπιακός
1997-98: Παναθηναϊκός
1998-99: Παναθηναϊκός
1999-00: Παναθηναϊκός
2000-01: Παναθηναϊκός
2001-02: ΑΕΚ
2002-03: Παναθηναϊκός
2003-04: Παναθηναϊκός
2004-05: Παναθηναϊκός
2005-06: Παναθηναϊκός
2006-07: Παναθηναϊκός
2007-08: Παναθηναϊκός
2008-09: Παναθηναϊκός
2009-10: Παναθηναϊκός
2010-11: Παναθηναϊκός
2011-12: Ολυμπιακός
2012-13: Παναθηναϊκός
2013-14: Παναθηναϊκός
2014-15: Ολυμπιακός
2015-16: Ολυμπιακός
2016-17: Παναθηναϊκός
Newsroom ΔΟΛ

***

~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη  01 Ιουνίου  2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/news-01-2017.html .-  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μαςΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ....
Η ευλογία της Παναγίας μας όλους να μας σκεπάζει..  !
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-02-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 03 Ιουνίου  2017 :  ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/06/news-03-2017.html .-
~*Εικόνες για αρφαρα μεσσηνιας φωτογραφιες
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04- Ιουνίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-04-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05  Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-05-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-06-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03,04 και 05 ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :Με  ανασκόπηση των αθλητικών γεγονότων της εβδομάδος που πέρασε : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/0304-54-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 07 Ιουνίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-07-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08  Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/news-08-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 10  Ιουνίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-10-2017.html .-
 
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 11 Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/06/news-11-2017.html .- 

~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017  :
Στο   αγιάζι της ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-2017.html .- 
~*

~**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2017  :
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 01  Μαΐου  2017  :ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  για όλους μας  !!!
~
Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  02 Μαΐου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  03 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-03-2017.html  .-
~*   Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2 .. Τετάρτη 03  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-2.html .-
--------------------------- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 28 Μαΐου  2017  :
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσης
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-28-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 29 Μαΐου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-29-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  27  και 28 ΜΑΪΟΥ  2017  :
~
Με  μια ανασκόπηση στα αθλητικά δρόμενα της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/27-28-2017.html  
~*  Εφημερίδα μας ARFA NEWS -2-  Δευτέρα 29 Μαΐου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/05/news-2-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 30 Μαΐου 2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-30-2017.html .-
~* ΕΓΚΑΙΝΙΑ-ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ  Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίας Τριάδος Αρφαρών  Την Κυριακή 28 Μαΐου  2017  :   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 31  Μαΐου  2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-31-2017.html .-
-----------------
~
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5616   video.  -    Σταματης Σκουλικας  

2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3645   video.     σταμος σκουλικας ,  

3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3636 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,

Σύνολον                                  12.897  βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
~
  
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου