ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .....
~

Να μη κατηγορής τον άλλον για τα σφάλματά του και να μην του τα υπενθυμίζης. Τότε τον καθίζει στο σκαμνί η ιδία η συνείδησή του και τον δικάζει. Μόνον έτσι διορθώνεται το κακό. Διαφορετικά, όταν εσύ τον κατακρίνεις, αμύνεται, δικαιολογεί τον εαυτό του, ρίχνει τις ευθύνες του σε σένα και σε άλλους, γίνεται σκληρός και το κακό αντί να διορθωθεί, χειροτερεύει.
    


 
 
 
~ 16 Ιουλίου
Ιερομάρτυρος Αθηνογένους επισκόπου (†311) και των συν αυτώ 10 μαρτύρων Αθηνογένους, Αμών, Αντιόχου, Ησυχίου, Θεοφράστου, Κλεονίκου, Μαξιμίνου, Πατροφίλου, Πέτρου του εκ Κρήτης, Ριγίνου. Των εν Πισιδία 15.000 αγίων Μαρτύρων και ετέρων πολλών Γυναικών και Φαύστου.
Στις 16/07/2017 εορτάζουν:
Άγιος Αθηνογένης επίσκοπος Πηδαχθόης και οι Δέκα Μαθητές του, Μνήμη της Δ' Οικουμενικής Συνόδου, Άγιος Φαύστος
~ Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
~ Χρῖσμα ἀγιόν, εἰσδεδεγμένος, Μάρτυς ἔνθεος, τοῦ Λόγου ὤφθης, Ἀθηνόγενες ἀθλήσας στερρότατα, καὶ ὡς θυσίαν αὐτῶ προσενήνοχας τῶν φοιτητῶν σου δεκάδα τὴν πάνσεπτον μεθ' ὧν πρέσβευε, δοθήναι τοὶς σὲ γεραίρουσι, πταισμάτων ἱλασμὸν καὶ μέγα ἔλεος.
 ~* Απολυτίκιο Αγ. Αθηνογένους - 16 ΙΟΥΛΙΟΥ: https://youtu.be/EempE5dbhTo .-

Σαν σήμερα....
  1. 1054 μ.Χ.
    Το πρωί του Σαββάτου της 16 Ιουλίου 1054 μ.Χ., και ενώ είχε αρχίσει η θεία Λειτουργία στο Ναό της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Καρδινάλιος Ουμβέρτος και δύο άλλοι απεσταλμένοι του Πάπα εισήλθαν στο ναό και κατευθύνθηκαν στο Ιερό Βήμα. Εκεί κατέθεσαν ένα έγγραφο (μία παπική Βούλα) που περιείχε τον αφορισμό του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Μιχαήλ Κηρουλάριου πάνω στην Αγία Τράπεζα και απεχώρησαν αναθεματίζοντας τον Πατριάρχη ενώπιον του Αυτοκράτορα και του λαού που εκκλησιάζονταν εκείνη την στιγμή.

~
Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη

Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη
 
Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κ....
 
Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία

Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία
 
Αγίων Πάντων

Αγίων Πάντων
 
Αγία Καλλιόπη

Αγία Καλλιόπη
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώ....
 
Άγιο Πνεύμα

Άγιο Πνεύμα
 
Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας

Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας
 
Της Αναλήψεως

Της Αναλήψεως
 
Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
*** 74χρονος πνίγηκε στον Άγιο Ανδρέα
Ένα 74χρονος ομογενής που βρισκόταν για διακοπές στον Άγιο Ανδρέα έχασε τη ζωή του το απόγευμα του Σαββάτου ενώ έκανε μπάνιο στην παραλία του χωρίου.

*** Σθεναρό «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές από τους εμπορικούς συλλόγους της Τριφυλίας 
Οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων της Τριφυλίας για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα καταστήματα στην Τριφυλία ,στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στο νόμο που καταργεί την κυριακάτικη αργία. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Κώστας Σαρματζής, μιλώντας στο «Θ», σημείωσε ότι, «Ο Εμπορικός  σύλλογος Φιλιατρών είναι κάθετα αντίθετος στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Δεν  πιστεύουμε ότι τέτοια μέτρα  θα  φέρουν την ανάπτυξη και θα τονώσουν την αγορά, αυτά είναι αστεία πράγματα. Όλα αυτά εξυπηρετούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Άλλωστε  δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο  σε μικρές κοινωνίες, όπου ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα να  ψωνίσει από τα τοπικά μαγαζιά καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο όνομα της ανάπτυξης η κυβέρνηση  προσπαθεί να εξυπηρετήσει  τις  πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ανοίγοντας τις Κυριακές, ενώ παράλληλα  έχει πνίξει με έξοδα τον μικρό επαγγελματία φτάνοντας τους φόρους  έως και 80%. Σε μια εποχή μάλιστα που ο καταναλωτής έχει χάσει μεγάλο μέρος της καταναλωτικής του δύναμης λόγω συνεχόμενων περικοπών μισθών και συντάξεων αλλά και υπερφορολόγησης. Είναι βέβαιο - καθ’ ότι είναι  βασικός κανόνας της επιστήμης των οικονομικών ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί στη φοροδιαφυγή - ότι κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να αντέξει 70% και 80% φορολογία και ασφάλιση χωρίς να φοροαποφύγει, το λέω εγώ, ή να μετακυλήσει μέρος του φόρου στην τιμή. Αν  το κράτος καταφέρει να  πατάξει την φοροαποφυγή, μοιραία ο επαγγελματίας μη έχοντας άλλη λύση  θα μετακυλήσει μέρος των βαρών που του επιβάλλονται στην τιμή. Και πώς θα το δεχθεί αυτό ο καταναλωτής που δεν έχει να φάει πλέον; Ειδικά όταν εντέχνως όλη την ημέρα τα  πουλημένα κανάλια της διαπλοκής εδώ και χρόνια λένε στον κόσμο ότι οι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες και αλήτες. Δεν λέμε ότι δεν έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν, αλλά  να υπάρχει ρεβανσιστική πολιτική  και να μην εξηγούν στον κόσμο ότι δεν έχει μετακυλισθεί  στην τιμή όλη αυτή η φορολογική λαίλαπα  και να στοχοποιούν συνεχώς τον μικροεπαγγελματία φέρνοντάς τον σε αντιπαράθεση με τον καταναλωτή, αυτό είναι απαράδεκτο. Μοιραία λοιπόν οδηγούμαστε σε σύγκρουση κοινωνικών ομάδων. Αν λοιπόν  η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι δεν είναι σχέδιο όλο αυτό, το διαίρει και  βασίλευε δηλαδή, ας ασχοληθεί με αυτά τα σημαντικά προβλήματα της αγοράς και  ας αφήσει τις Κυριακές τα καταστήματα κλειστά. Ο Εμπορικός σύλλογος Φιλιατρών, λοιπόν, καλεί τα μέλη του να  μην ανοίξουν ούτε αυτή την Κυριακή, όπως έκαναν  άλλωστε και τις προηγούμενες φορές, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Επίσημα, σαν σύλλογος, δεν θα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των ιδιωτικών υπαλλήλων Μεσσηνίας, όμως έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας και να ξέρουν ότι  είμαστε μαζί τους».
Γαργαλιάνοι
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Διονύσης Κωνσταντόπουλος, επεσήμανε ότι, «Ο Εμπορικός Σύλλογος Γαργαλιάνων δε συμφωνεί με το άνοιγμα των Κυριακών. Τις Κυριακές δεν ανοίγουν τα καταστήματα της περιοχής μας. Η πλειοψηφία των καταστημάτων υποστηρίζει το όχι! Ο Σύλλογος, ωστόσο, δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την κινητοποίηση στην Καλαμάτα, αλλά τα καταστήματά μας θα είναι κλειστά».
Κυπαρισσία
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Αβδάλας, μάς ανέγνωσε τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, η οποία έχει ως εξής: «Με αφορμή την ψήφιση του νόμου που οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και εν όψει των κινητοποιήσεων που έχουν αναγγελθεί για την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, σας γνωρίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας, όπως και όλος ο εμπορικός κόσμος, ήταν εξαρχής κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στο άνοιγμα των καταστημάτων. Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τις πάγιες θέσεις και τον αγώνα μας για τη διασφάλιση της Κυριακάτικης αργίας απέναντι στα συμφέροντα των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων. Η απελευθέρωση της Κυριακάτικης αργίας έχει αποτύχει και δεν έχει αποδεδειγμένα να προσφέρει τίποτα στους συναδέλφους εμπόρους. Η Ομοσπονδία μας καλεί όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους – Μέλη της και όλους τους συναδέλφους εμπόρους και επιχειρηματίες να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους την Κυριακή 16-7-2017, ώστε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποδόμησης του εγχειρήματος για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να επανέλθουμε στο πρότερο καθεστώς του ανοίγματος των τριών Κυριακών (Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και Κυριακή των Βαΐων) καθώς και για την συνταγματική κατοχύρωση της αργίας των υπόλοιπων Κυριακών, όπως και για την επιβίωση και την ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχείρησης, καθόσον όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μόνο που θα επιφέρει είναι μεγαλύτερη ύφεση, οικονομική κρίση στην αγορά και αύξηση της ανεργίας».
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Νομιμότητα vs "χρηστών ηθών" για λειτουργία οίκου ανοχής στην Κυπαρισσία 
Η αίτηση που έχει καταθέσει αλλοδαπή για λειτουργία οίκου ανοχής, θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας. Αυτή είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε δύο χρόνια, που υποβάλλεται αίτηση στο δήμο Τριφυλίας, αλλά η πρώτη φορά που το θέμα φτάνει στο Σώμα και, ως εκ τούτου, η συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις απόψεις και θέσεις που θα εκφράσουν ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δ.Σ., οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Στην αίτηση της αλλοδαπής αναφέρονται τα εξής: «Παρακαλώ, θα επιθυμούσα να ενημερωθώ για τη δυνατότητα χορήγησης άδειας εγκατάστασης και χρήσης οικήματος εκδιδομένου επ’ αμοιβή προσώπου (Ν. 2734/99) στην Κυπαρισσία». Το τοπικό συμβούλιο Κυπαρισσίας με την υπ’ αριθμ. 25/2017 απόφασή του,«1. Εισηγείται τη μη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και χρήσης οικήματος εκδιδομένου επ’ αμοιβή. 2. Η παρούσα απόφαση να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής». Η ΕΠΖ με την υπ’ αριθμ. 20/2017 απόφασή της «1. Εισηγείται την έγκριση της υπ. Αριθ. 25/2017 αποφάσεως της Δ.Κ. Κυπαρισσίας. 2. Εισηγούμαστε την παρούσα απόφαση προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο».
            Ο σχετικός νόμος
 Η λειτουργία οίκου ανοχής διέπεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 2734/199,σύμφωνα με τον οποίο «Πρόσωπο, το οποίο κατέχει πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος για να εκδίδεται με αμοιβή, υποχρεούται να εφοδιαστεί με άδεια εγκατάστασης και χρήσης του οικήματος, εντός του οποίου θα ασκεί την ανωτέρω δραστηριότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει την προς τούτο έγγραφη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του εν λόγω οικήματος. Αν πρόκειται για διαμέρισμα πολυκατοικίας, απαιτείται συγκατάθεση όλων των συνιδιοκτητών και ενοίκων αυτής, εκτός αν ο κανονισμός της απαγορεύει την άσκηση της εν λόγω δραστηριότητας. Η ανωτέρω συγκατάθεση του ιδιοκτήτη και των συνιδιοκτητών και ενοίκων ισχύει μέχρι τη λήξη της άδειας εγκατάστασης και χρήσης, έστω και αν μεταβληθούν τα πρόσωπα αυτά, και δεν ανακαλείται. Απαγορεύεται η εκμίσθωση ή η παραχώρηση της χρήσης του οικήματος, για τον ανωτέρω σκοπό, σε πρόσωπο που δεν κατέχει το προαναφερόμενο πιστοποιητικό. Τα οικήματα, εντός των οποίων ασκείται η ως άνω δραστηριότητα, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως κατοικία. Η άδεια είναι προσωπική, ισχύει για δύο (2) χρόνια και ανανεώνεται για ίσο χρόνο, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις της αρχικής χορήγησής της. Κατά το χρόνο ισχύος της εν λόγω άδειας δεν επιτρέπεται η χορήγηση στο ίδιο πρόσωπο δεύτερης άδειας για τον ίδιο σκοπό».
       Συζητήσεις
Ήδη στην Κυπαρισσία γίνονται πολλές συζητήσεις μεταξύ των πολιτών και δη των αυτοδιοικητικών παραγόντων. Συζητήσεις, άλλες σε σοβαρό και έντονο ύφος, άλλες σε στυλ χαβαλέ και με χιουμοριστική διάθεση, άλλες σοβαροφανείς και με ηθικοπλαστικές προσεγγίσεις και άλλες εστιάζονται στη νομιμότητα. Από καμία, ωστόσο, συζήτηση, δεν πρέπει να παραβλέπεται η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα ενός νομίμου αιτήματος και δικαιώματος, εφόσον βεβαίως υπάρχουν και εκπληρούνται οι προβλέψεις του νόμου. Όπως, επίσης, η πραγματικότητα των συνθηκών στην περιοχή και, ενδεχόμενα, βιολογικών αναγκών τμήματος του πληθυσμού της περιοχής, όπως για παράδειγμα, των αλλοδαπών - οικονομικών μεταναστών που διαμένουν στην περιοχή χωρίς οικογένεια και συντρόφους.
Η δημοτική Αρχή Τριφυλίας, όπως φαίνεται, δε θέλει επουδενί τη λειτουργία οίκου ανοχής και, όπως ακούγεται, υπάρχουν ισχυρισμοί αντίθεσης περί μη σύνδεσης της δημαρχοντίας αυτής της δημοτικής περιόδου με τη λειτουργία οίκου ανοχής. Αυτό, προφανέστατα, έρχεται σε σύγκρουση και πλήρη αντίθεση με τη νομιμότητα που οφείλει να υπηρετεί, η κάθε δημοτική Αρχή. Εσχάτως στην Τριφυλία τίθενται ερωτήματα περί του νομίμου και του ηθικού. Ο νόμος, όμως είναι νόμος του κράτους, ενώ η ηθική είναι προσωπική υπόθεση και τρόπος ζωής του καθενός, είναι θέμα συνείδησης του κάθε ανθρώπου. Η διαδικασία χορήγησης άδειας εγκατάστασης είναι συγκεκριμένη, εκ του νόμου, και ήδη έπρεπε να υπάρχει εισήγηση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για αριθμό αδειών εγκατάστασης και χρήσης οίκων ανοχής (άρθρο 73 Ν.3852/2010), χωρίς όμως να είναι αυτή προαπαιτούμενο. Το Δ.Σ. ήδη έπρεπε να είχε αποφασίσει για καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών εγκατάστασης και χρήσης οίκων ανοχής και ορισμού τακτικού και αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής της παρ.2 του άρθρου 3 του Ν.2734/99. Ο ίδιος νόμος ορίζει τα δικαιολογητικά και τις απαγορεύσεις.
Επειδή αυτή είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται και συζητείται αύριο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας αίτημα για λειτουργία οίκου ανοχής και μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, το δημοτικό συμβούλιο και ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος χορηγεί την άδεια, όπως και οι επικεφαλής των παρατάξεων, οφείλουν να τοποθετηθούν με ξεκάθαρες απόψεις και θέσεις, που να έχουν ως βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και το δημοτικό συμβούλιο είναι, εκ του νόμου, υποχρεωμένο να αποφασίσει για τον ανώτατο αριθμό αδειών που θα χορηγήσει, από τη στιγμή μάλιστα που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον με την αίτηση που υποβλήθηκε.  Σε διαφορετική περίπτωση, η μη τήρηση της νομιμότητας, με βάση ηθικές προσεγγίσεις ή αναστολές για την άρνηση χορήγησης άδειας επί νομίμου αιτήματος, εάν και εφόσον υπάρχουν τα νόμιμα δικαιολογητικά, κάλλιστα μπορεί να προσβληθεί και να καταπέσει από υπερκείμενα θεσμικά αρμοδίως Όργανα της Ελληνικής Πολιτείας.  Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***  Έφτασαν στην Καλαμάτα οι 104 μετανάστες (φωτογραφίες και βίντεο)
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Στο κτήριο της παλιάς σχολής νοσηλευτικής (πίσω από το νέο Δημαρχείο) βρίσκονται από χθες οι 104 μετανάστες που έφτασαν χθες το βράδυ στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Οι χώρες καταγωγής των περισσότερων είναι το Πακιστάν, η Τυνησία και το Μαρόκο.
Από την πρώτη στιγμή που έφθασαν στο χώρο φύλαξης το σημείο φυλάσσεται από άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας, ενώ επικρατεί ήρεμο κλίμα.


Λίγο μετά τις 12 τα βράδυ έφθασαν με λάντζες στο λιμάνι της Καλαμάτας οι 104 μετανάστες που εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου 54 ν.μ δυτικά - νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας.
Μεταξύ των 104 ατόμων είναι δύο παιδιά και δύο ετοιμόγεννες
Στην αρχή αποφασίσθηκε οι μετανάστες που επιβιβάστηκαν σε παραπλέον φορτηγό πλοίο να μεταφερθούν στο λιμάνι του Λαυρίου.
Όμως έπειτα από εξέγερση που σημειώθηκε από τα 104 άτομα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το Λαύριο δόθηκε εντολή να μεταφερθούν άμεσα στο πιο κοντινό λιμάνι, που εκείνη τη στιγμή ήταν το λιμάνι της Καλαμάτας.
Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στις Αρχές αφού έπρεπε άμεσα να οργανώσουν χώρο υποδοχής και φιλοξενίας για όσο χρειαστεί.
Τελικά λίγο μετά τις 12 το φορτηγό πλοίο που τους μετέφερε, έδεσε έξω από το λιμάνι της Καλαμάτας και με λάντζες ξεκίνησε η μεταφορά των μεταναστών προς τη στεριά όπου τους περίμεναν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.
Σαν χώρος προσωρινής φιλοξενίας ορίστηκε το κτήριο που στεγαζόταν η Σχολή Νοσοκόμων πίσω από το νέο δημαρχείο της Καλαμάτας, χώρος που πρόσφατα είχε φιλοξενήσει ξανά μετανάστες.
Video 1: Μετανάστες Καλαμάτα 16-7-2017 , https://youtu.be/nJTk7IFlpXI .-
Βίντεο 2 : Μετανάστες Καλαμάτα 16-7-2017 , https://youtu.be/wsgU3yx2_qE  .-

***  Φόβοι, από επαγγελματίες, ότι οι 8 Κυριακές θα γίνουν 30 και στο …τέλος 52 «προς τέρψιν» των πολυεθνικών 

 
 «Θάνατο του εμποράκου» και καταστροφή της μικρομεσαίας επιχείρησης χαρακτηρίζουν το «μέτρο» οι περισσότεροι
 Ανοιχτά είναι σήμερα Κυριακή τα καταστήματα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νομοθεσίας για άνοιγμα 8 Κυριακές το χρόνο. Επίσης, αυτή είναι η πρώτη Κυριακή από την ημέρα που ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις και σκοπός του μέτρου αυτού είναι να «τονωθεί» η αγορά και παράλληλα να έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν όσοι καταναλωτές δε τα καταφέρνουν τις υπόλοιπες ημέρες από έλλειψη χρόνου. Το «Θάρρος» επικοινώνησε τόσο με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας όσο και με άλλους επαγγελματίες, ζητώντας την άποψη τους για το κατά πόσο βοηθά τους εμπόρους το άνοιγμα των Κυριακών.  Οι περισσότεροι εμφανίζονται αντίθετοι στο «άνοιγμα» ενώ εκφράζουν και τον «φόβο» τους ότι τα επόμενα χρόνια οι 8 Κυριακές θα γίνουν περισσότερες προς … «τέρψιν» των πολυεθνικών εταιρειών. Ακόμα όμως και αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα να ανοίξουν σημειώνουν, ότι για την περιοχή μας η σημερινή είναι η πιο δύσκολη, καθώς αρκετοί πιθανώς θα προτιμήσουν τη θάλασσα από μια βόλτα για ψώνια, ζητώντας παράλληλα, καλύτερη οργάνωση προς αξιοποίηση αυτών των Κυριακών.
  Λίλιαν Ψυλάκη, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας
Την αντίθεση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, με απόφαση που είχε πάρει εξ αρχής, στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων (πλην 2,  αυτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς) μας επανέλαβε στην επικοινωνία που είχαμε η πρόεδρός του Λίλιαν Ψυλλάκη. Η κ. Ψυλλάκη, σημείωσε ότι ο κόσμος έχει χρόνο να ψωνίσει αλλά χρήματα δεν έχει. «Μετά το πρώτο 10ήμερο του μήνα, έχουν τελειώσει τα χρήματα στους πολίτες» συμπλήρωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι παρά την αύξηση επισκεψιμότητας που παρουσιάζει η περιοχή μας και το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι θερινές εκπτώσεις, η κίνηση στα καταστήματα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, εξέφρασε τους φόβους της, ότι το «πιλοτικό» άνοιγμα 32 Κυριακών που εφαρμόζεται σε τουριστικές περιοχές, θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια οι 32 Κυριακές θα γίνουν 52, πράγμα που ζητούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.  Αυτό θα είναι το «τέλος» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο «θάνατος του εμποράκου», υπογράμμισε η κ. Ψυλλάκη. Εξέφρασε δε, και την πικρία της που μια αριστερή Κυβέρνηση που κατηγορούσε αυτό το «μέτρο», αντί να το καταργεί όπως υποσχόταν, το κάνει όλο και χειρότερο για τους μικρομεσαίους εμπόρους, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Τέλος, επανέλαβε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας παραμένει αντίθετος, με απόφασή του, στο Κυριακάτικο άνοιγμα, αλλά σε όσους επιθυμούν να ανοίξουν προαιρετικά προτείνει το ωράριο 11π.μ – 3μ.μ. για την περιοχή μας.
  Γιάννης Λαφαζάνος 
 Την κάθετη αντίθεση του στην εφαρμογή του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασε ο ιδιοκτήτης καταστήματος Υποδημάτων Γιάννης Λαφαζάνος. Τόνισε, ότι οι Κυριακές είναι για να ξεκουράζονται οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι και ότι δεν καταλαβαίνει σε τι βοηθά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
  Λεωνίδας Τριανταφυλλόπουλος
Η αυριανή (σ.σ. σημερινή) Κυριακή είναι η πιο δύσκολη απ’ όλες για την Καλαμάτα, γιατί μέσα στο καλοκαίρι είναι λογικό ο κόσμος να προτιμήσει το μπάνιο του στη θάλασσα από τα ψώνια, σημειώνει στο «Θάρρος» ο ιδιοκτήτης Καταστήματος ένδυσης, στο κέντρο της Πόλης, Λεωνίδας Τριανταφυλλόπουλος. Ωστόσο, συμπληρώνει ότι μερικές από τις 8 Κυριακές του χρόνου που είναι ανοικτά είναι αρκετά καλές για τους εμπόρους. Παράλληλα ζητά να μείνουν σ’ αυτές τις 8 και να μην επεκταθεί το «μέτρο» σε περισσότερες. Κλείνοντας, τονίζει ότι το «μέτρο» δεν προσφέρει βοήθεια στους εμπόρους. «Αν θέλουν να βοηθήσουν τους εμπόρους, θα πρέπει να μειώσουν την φορολογία, να βοηθήσουν στο θέμα της προμήθειας των τραπεζών με τα “POS” κ.α.».
  Γιώργος Τσετσενέκος
Ο υπεύθυνος του καταστήματος ένδυσης και υπόδησης «Γιαννέτος» στην Καλαμάτα Γιώργος Τσετσενέκος, σημειώνει την ανάγκη της καλύτερης οργάνωσης του εμπορικού κόσμου, ώστε να «αποδώσουν» αυτές οι 8 Κυριακές που ανοίγουν τα καταστήματα. Διαπιστώνει επίσης, ότι όπως σε όλο τον εμπορικό κόσμο της χώρας έτσι και στην περιοχή μας δεν υπάρχει οργάνωση, με αποτέλεσμα ο καθένας να ανοίγει ότι ώρες θέλει και να μην αποδίδει ουσιαστικά το μέτρο. Προσθέτει δε, ότι οι «τζίροι» που γίνονται τις Κυριακές είναι υπαρκτοί και θα πρέπει ο εμπορικός κόσμος να μην αντιμετωπίζει αυτό το «άνοιγμα» ως «μπαμπούλα», αλλά να δει πως θα το εκμεταλλευτεί ουσιαστικά.
  Γιάννης Πουλής
Την άποψη ότι το πρόβλημα για την αγορά δεν είναι η έλλειψη χρόνου των καταναλωτών αλλά η έλλειψη χρήματος, σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ένδυσης, με την ομώνυμη επωνυμία, Ηλίας Πουλής. Εκτιμά δε, ότι σιγά σιγά αυτό το μέτρο με τις 8 Κυριακές θα επεκταθεί σ’ όλες τις Κυριακές του χρόνου, κι’ αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, διαπίστωσε ότι όντως κάποιες από τις 8 Κυριακές εμφανίζουν αυξημένους τζίρους, αλλά τα ίδια χρήματα χάνονται από τις ημέρες μέσα στην εβδομάδα, έτσι, εν τέλει τα ίδια χρήματα έχουν προς κατανάλωση οι πελάτες ανεξαρτήτως ποια ημέρα τα ξοδεύουν. Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι ανοίγει και τις 8 Κυριακές γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ειδικά από τις πολυεθνικές, και πρέπει να ανταπεξέλθει , παρά τη διαφωνία του με το «μέτρο».
  Κώστας Βλαχονικολός
Από τις πρώτες επιχειρήσεις που από την αρχή τάχθηκαν κάθετα κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ήταν τα καταστήματα αθλητικών ειδών «Cosmos». Μιλώντας στο «Θάρρος» ο υπεύθυνος των καταστημάτων Κώστας Βλαχονικολός,  σημείωσε ότι η άποψή του, ότι το Κυριακάτικο άνοιγμα εξυπηρετεί μόνο τις πολυεθνικές εταιρείες, παραμένει η ίδια, καθώς αυτές δουλεύουν με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κερδοφορία, από μια μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση. Ωστόσο  αναγκάζονται και οι ίδιοι να ανοίξουν καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και επειδή και άλλες τοπικές επιχειρήσεις, όχι μόνο στον τομέα τους, ανοίγουν… «Κάναμε τους ήρωες για 1 χρόνο κρατώντας 4 μαγαζιά στην Καλαμάτα κλειστά τις Κυριακές. Από τη στιγμή που όλοι ανοίγουν, αναγκαζόμαστε κι εμείς» συμπλήρωσε. Τέλος, εξέφρασε την άποψή του, ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως το άνοιγμα των Κυριακών, τα «10ήμερα Εκπτώσεων» κοκ ή εξυπηρετούν αποκλειστικά τις πολυεθνικές εταιρείες .
  Του Κώστα Γαζούλη 

***  Η «ΜΟΛΑΚ» Κοζάνης λειτουργεί, της Καλαμάτας όχι 
Στις 5 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Δ.Σ.Α.) όπως την ονόμασαν.
Από τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο φαίνεται πως η λογική της επεξεργασίας – όπως σε όλες τις μονάδες που δε χρησιμοποιούν καύση – είναι αντίστοιχη με αυτήν της «δικής» μας ΜΟΛΑΚ. Δηλαδή, διαχωρισμός των απορριμμάτων, ανάκτηση των υλικών που ξαναχρησιμοποιούνται (μέταλλα, γυαλί, πλαστικά), απομάκρυνση των αδρανών για ταφή σε ΧΥΤΥ, κομποστοποίηση των ζυμώσιμων.
Η μονάδα είχε προϋπολογισμό 48 εκ. ευρώ, τα μισά από τα οποία προήλθαν από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης και από χαμηλότοκο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το κράτος δε, θα επιδοτήσει τη λειτουργία της μονάδας για δύο χρόνια. Το έργο κατασκευάστηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ του Ομίλου Μπόμπολα – την εταιρεία που έχει αναλάβει την επεξεργασία των απορριμμάτων μας στη Μαραθόλακκα.
Ο δήμαρχος κ. Νίκας προσεκλήθη και παραβρέθηκε στα εγκαίνια της μονάδας. Στον τοπικό Τύπο στη συνέχεια δήλωσε πως έπειτα από αυτά που είδε «ντρέπεται για μας». Για ποιον ντρέπεται; Ποιος ΔΕ λειτουργεί τη δική μας ΜΟΛΑΚ; Θα πρέπει, λοιπόν, να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τους συνδημότες μας, για το τι είδε. Και να δικαιολογήσει στη συνέχεια, γιατί πεισματικά και παρά τις αρχικές του εξαγγελίες κρατά κλειστή τη δική μας μονάδα;
Μπάμπης Κάρβελης
  Υ.Γ. Με την ευκαιρία και με αφορμή κάποια σχετικά πρόσφατα σχόλια στον τοπικό Τύπο. Ο Δήμος ΔΕΝ έκανε αναγκαστική απαλλοτρίωση για να φτιάξει το Βιολογικό και τη ΜΟΛΑΚ, ΔΕΝ πήγε με το ζόρι. Ζήτησε προσφορές και καλοπλήρωσε το «βάλτο» - κάποιοι, δε, που διαμαρτύρονται σήμερα, είχαν καλοπουλήσει τότε. 

*** Πολύ κίνηση χθες στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας 
Τρομερή κίνηση είχαν χθες το πρωί τα επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Αναγνώστης μας περιέγραψε, ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, περίμεναν πάρα πολλά άτομα, κυρίως τσιγγάνοι και τουρίστες.
Οι τουρίστες στην πλειοψηφία τους, είχαν επισκεφθεί το Νοσοκομείο λόγω μικροτραυματισμών.
Είναι αλήθεια, ότι ο χώρος στα Επείγοντα έχει βελτιωθεί σημαντικά, όμως πρέπει να διευθετηθεί λίγο ο τρόπος υποδοχής των περιστατικών. Δηλαδή, σωστά δημιουργήθηκε γραφείο, το οποίο παραλαμβάνει τα επείγοντα παραπεμπτικά ή περιστατικά. Πρόβλημα δημιουργείται στο ποια από αυτά και με ποια σειρά εισέρχονται εντός των επειγόντων ιατρείων. Κι αυτό γιατί ο κόσμος που αναμένει να μπει μέσα, θεωρεί ότι υπάρχει σειρά και έτσι δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Και αναφερόμαστε σε αυτά τα περιστατικά που δεν υπάρχει κίνδυνος ζωής ή σοβαρός τραυματισμός για άμεση εισαγωγή και οι ασθενείς περιμένουν πριν τους δει γιατρός στα ΤΕΠ. Β.Β.

*** Δίπλες… 
Δεν έφταναν τα θερμά λόγια μεταξύ του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργου Μπέζου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Ο πρώτος, για να γλυκάνει περισσότερο το κυβερνητικό στέλεχος, του πρόσφερε και δίπλες από τη γενέτειρά του, την Τρίπολη. Ο υπουργός, αστειευόμενος, ανταπάντησε ότι "δε θα μάθουμε το γλυκό από ξένους. Οι καλαματιανές είναι οι καλύτερες"…  Α.Π. 

*** Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Με μηνύματα αισιοδοξίας και πλήθος κόσμου ξεκίνησε η γιορτή της πόλης 
Κατάμεστο ήταν το βράδυ της Παρασκευής το Μέγαρο Χορού, ένα κτήριο που, όπως όλοι γνωρίζουμε, ανοίγει ελάχιστες φορές το χρόνο, αλλά αυτές τις ημέρες έχει την τιμητική του, καθώς αποτελεί επίκεντρο του Φεστιβάλ Χορού που διεξάγεται στην Καλαμάτα για 23η χρονιά.
Στην πρεμιέρα, λοιπόν, τα μηνύματα που στάλθηκαν για το μέλλον του κτηρίου, όπως και του Φεστιβάλ γενικότερα, μόνο ως αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηρισθούν.
  Παναγιώτης Νίκας: Από πλευράς Δήμου έχουν ληφθεί μέτρα ώστε το φετινό Φεστιβάλ να είναι τέλειο από κάθε άποψη
«Το Φεστιβάλ φέτος είναι πραγματικά διεθνές, αφού συμμετέχουν σε αυτό πολλές ομάδες από το εξωτερικό, ενώ τα εισιτήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί», είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ενώ από πλευράς Δήμου έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε να είναι τέλειο από κάθε άποψη.
Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας θέλησε να ευχαριστήσει τον κ. Χαρίτση, ο οποίος, όπως είπε, είναι πάντοτε δίπλα στην Καλαμάτα και βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Ιδιαίτερα δε, θέλησε να τον ευχαριστήσει για τη συμβολή του ώστε στην πόλη να διεξάγονται διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Επίσης, δήλωσε χαρούμενος που υπάρχει προγραμματισμός ώστε να λυθούν όλα τα οικονομικά προβλήματα από πλευράς κυβέρνησης, ενώ τον ευχαρίστησε και για την οικονομική του συμβολή στην επίλυση γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καλαμάτας.
Ο κ. Νίκας θέλησε να ευχαριστήσει και τον γ.γ. κ. Δέδε, ο οποίος πάντοτε συμπαρίσταται στο Δήμο και έχει συμβάλει καθοριστικά στην κατασκευή των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων.
Τέλος, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για τη συνδρομή του στην επίλυση προβλημάτων στο κτήριο του Μεγάρου Χορού.
  Κατερίνα Κασιούμη:Εύχομαι η Καλαμάτα να συνεχίσει να χορεύει για πάντα
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή εδώ» είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Κασιούμη. «Είναι η κατακλείδα του κόπου ολόκληρης χρονιάς και η συνέχεια 22 χρόνων προσπάθειας για να στηριχθεί ο χορός στην Ελλάδα, αλλά και για να δημιουργηθούν γέφυρες πολιτισμού μεταξύ της επαρχίας, του κέντρου και του εξωτερικού. Αυτό είναι κάτι σπουδαίο, που πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το υπουργείο Πολιτισμού, τον κ. Χαρίτση και το Δήμο για όλα αυτά που πρόσφεραν σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά στιγμή για την Ελλάδα και εύχομαι η Καλαμάτα να συνεχίσει να χορεύει για πάντα».
  Πέτρος Κωνσταντινέας: Είναι σημαντικό αυτό το Φεστιβάλ να συνεχιστεί στην πόλη μας
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποστήριξε το Φεστιβάλ και φέτος, όπως και πέρυσι, «έτσι δείχνει ότι δεν το αφήνει και είναι σημαντικό αυτό το Φεστιβάλ να συνεχιστεί».
  Γιώτα Κοζομπόλη: Τον καιρό της κρίσης ο πολιτισμός είναι από τα πρώτα θύματα
«Τον καιρό της κρίσης ο πολιτισμός της κρίσης είναι από τα πρώτα θύματα, με αυτή την έννοια είμαι πολύ χαρούμενη που και φέτος πραγματοποιείται αυτή η γιορτή του χορού και, μάλιστα, με ρεπερτόριο διευρυμένο, με ελληνικές και ξένες παραγωγές» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη.
  Αλέξης Χαρίτσης: Είναι μια διοργάνωση που μας κάνει περήφανους που είμαστε Καλαματιανοί
«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού είναι μια διοργάνωση που μας κάνει περήφανους που είμαστε Καλαματιανοί, είναι μια πάρα πολύ σημαντική διοργάνωση, που κάνει γνωστή την πόλη μας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στο Δήμο, στην καλλιτεχνική διεύθυνση, αλλά και στους καλλιτέχνες, για την άρτια διοργάνωση που είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και φέτος.
Από τη μεριά μας, ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Οικονομίας, κάναμε για ακόμα μια φορά τον παν, ώστε να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους, να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανάγκες που έχει το Φεστιβάλ.
Η συνεργασία μας με το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο θα συνεχιστεί. Το επόμενο διάστημα, όπως έχουμε ήδη πει, θα καλέσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να κάνουμε μιαν αναλυτική συζήτηση και ένα σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια του Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ πρέπει να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, να αφήσει ακόμα ισχυρότερο αποτύπωμα στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι διεθνώς, για αυτό χρειάζεται ένας σοβαρός σχεδιασμός» σχολίασε ακόμη.
  Πέτρος Τατούλης: Ένας πρωτοποριακός θεσμός που πριν από 23 χρόνια τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο χώρο της χορογραφίας
«Χαίρομαι γιατί βρίσκομαι για ακόμα μια χρονιά στην έναρξη ενός διεθνούς γεγονότος. Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός που πριν από 23 χρόνια τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο χώρο της χορογραφίας. Ακόμα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί ακριβώς το πειραματικό του στοιχείο βγάζει καινούργια σχήματα, δίνει νέες ιδέες και φέρνει κοντά τις ξένες με τις ελληνικές ομάδες, με εξαιρετικά αποτελέσματα» παρατήρησε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Ο ίδιος τόνισε ότι «ο θεσμός αυτός έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το ενδιαφέρον ενός αποκεντρωμένου πολιτιστικού θεσμού, ενός θεσμού αποκρατικοποιημένου, που έχει και ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι ένας θεσμός που δεν μπορεί κανένας κυβερνητικός φορέας να εμποδίσει και να περιορίσει την αυτονομία του».
Κλείνοντας ο κ. Τατούλης δήλωσε χαρούμενος, αφού, όπως είπε, επί της υπουργίας του χρηματοδοτήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και να βάλει σε αμφισβήτηση την αυτονομία του.
Μιλώντας δε για το Μέγαρο, είπε ότι μπόρεσε και διευκόλυνε τη χρηματοδότηση εντάσσοντάς το τότε στο Γ΄ ΚΠΣ και μετά στο ΕΣΠΑ, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο. Μάλιστα, χαρακτήρισε το Μέγαρο τη μεγαλύτερη υποδομή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και μία από τις σημαντικότερες στο χώρο του πολιτισμού σε όλη τη χώρα.
  Γιώργος Δέδες: Ένα Φεστιβάλ που η αίγλη του και η δυναμική του ξεπερνούν τα σύνορα της πατρίδας μας 
Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Δέδες, για την παρουσία του στην έναρξη του Φεστιβάλ Χορού. «Ένα Φεστιβάλ που η αίγλη και η δυναμική του ξεπερνούν τα σύνορα της πατρίδας μας και αποτελούν ένα διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός με ιδιαίτερη δυναμική», όπως σχολίασε.
Κατά τον κ. Δέδε, αυτό το Φεστιβάλ αποδεικνύει ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στη βάση κοινού στόχου και σχεδιασμού, δίνεται η δυνατότητα και στη Μεσσηνία, αλλά και στην Ελλάδα, να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο θεσμός συνεχώς θα αναβαθμίζεται, θα ανανεώνεται και θα αποτελεί μείζον σημασίας καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός, διεθνούς κύρους και εμβέλειας.
  Η συνέχεια του Φεστιβάλ και η αυριανή συμμετοχή
της Καλαματιανής Ιωάννας Παρασκευοπούλου
 16.7 | 20:00 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Ανύποπτος χρόνος της Αντιγόνης Γύρα
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
 16.7 | 22:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Προβολή ταινίας Martha & Niki της Tora Mkandawire Martens
Διανομή CineDoc
   17.7 | 20:00 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Αλάσκα της Ίριδας Καραγιάν
ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ
Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση- Συμμετέχει η Καλαματιανή Ιωάννα Παρασκευοπούλου
 17.7 | 22:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Προβολή ταινίας Working Dancers
της Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα και της Julia Martinez Heimann
Ακολουθεί συζήτηση με τη Σοφία Μαυραγάνη και την Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Αλλάζει ο καιρός από σήμερα και στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Κυριακή 16/7/2017 προβλέπεται άστατος.
Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις.
Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής ή σύντομης καταιγίδας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 9.1 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Εκτάκτως στο λιμάνι της Καλαμάτας οι 104 μετανάστες
Έπειτα από εξέγερση που υπήρξε στη διαδρομή προς του Λαύριο από τους μετανάστες που εντοπίστηκαν νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά αυτών στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Αυτή τη στιγμή γίνονται συσκέψεις για να αποφασιστεί που θα φιλοξενηθούν οι 104 μετανάστες, ενώ να σημειωθεί ότι το σημείο που οδηγεί στο Χιλιόμετρο είναι έχει αποκλειστεί.
Το φορτηγό που τους μεταφέρει υπολογίζεται να φτάσει στην Καλαμάτα γύρω στις 12 το βράδυ.


Σε φορτηγό πλοίο που έχει σπεύσει στην περιοχή για συνδρομή, επιβιβάζονται αυτή τη στιγμή δεκάδες μετανάστες που εντοπίσθηκαν σε σκάφος που έχει πάθει μηχανική βλάβη και έπλεε 54 ν.μ δυτικά - νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας.
Το σκάφος σήμερα το πρωί, μέσω του «Olympia Radio», ενημέρωσε ότι έχει υποστεί μηχανική βλάβη και έχει μείνει ακυβέρνητο, μεταφέροντας 104 μετανάστες.
Άμεσα από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου ενημερώθηκαν 5 παραπλέοντα πλοία που ήταν κοντά και έσπευσαν στο σημείο.
Παράλληλα, ήδη έχει φτάσει και βρίσκεται στην περιοχή πλωτό του Λιμενικού σκάφους, ενώ κινείται στη θαλάσσια περιοχή ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού και σκάφος της Φρόντεξ.
 Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η μετεπιβίβαση των επιβατών του σκάφους σε παραπλέον φορτηγό πλοίο, προκειμένου να τους μεταφέρει με ασφάλεια σε λιμάνι.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι 104 μετανάστες μεταφέρονται στο λιμάνι του Λαυρίου.    (φωτό αρχείου)

*** Μετά τη Σταύρωση… η Ανάσταση της Λογοθεραπείας 
Μια ξεχωριστή ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε χθες στο ΤΕΙ Πελοποννήσου για το Τμήμα Λογοθεραπείας.
Μετά το βαρύ κλίμα στις μέχρι τώρα ορκωμοσίες του Τμήματος, τα χαμόγελα για το μέλλον επέστρεψαν.
Αιτία για το κακό κλίμα που επικρατούσε μέχρι πρότινος ήταν το Σχέδιο «Αθηνά», που εδώ και χρόνια είχε παγώσει την εισαγωγή φοιτητών στη Λογοθεραπεία, ενώ από του χρόνου τη συγχώνευε με το αντίστοιχο Τμήμα Πάτρας και την έστελνε εκεί.
Όπως είναι γνωστό, το Τμήμα θα δεχθεί ξανά φοιτητές από το Σεπτέμβριο, αφού το υπουργείο δέχθηκε τις προτάσεις της Διοίκησης και πλέον επανέρχεται στην αρχική του μορφή.
Χθες, λοιπόν, το πτυχίο τους έλαβαν από τον πρόεδρο του Τμήματος, Δημήτρη Πετρόπουλο, 23 απόφοιτοι.
Ο ίδιος τους συνεχάρη που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, ενώ τους ευχαρίστησε για τον αγώνα που έδωσαν όλοι μαζί για να επιτευχθεί η παραμονή και η συνέχιση του Τμήματος στην πόλη.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Οι χθεσινοί πτυχιούχοι
Αγγελοπούλου Αγγελική
Βαβουλή Αναστασία
Βάκο Κεσιάνα
Γκούγκλια Ελευθερία
Δεληγιάννη Φωτεινή
Ζέκα Αντιόλα
Ιωάννου Παναγιώτης
Καρτελιά Νίκη
Κατσάνου Πολυτίμη
Κόρρος Χρήστος- Ανδρέας
Κουτσογιάννη Δήμητρα
Κοχιλά Σοφία
Κωστοπούλου Ασημίνα
Λυκουρέντζου Νικολέτα -Μαρία
Μπίκα Βασιλική
Μπομπόνη Σοφία
Μωραγιάννη Γεωργία - Μαρία
Παπουτσή Ιωάννα
Σόντη Σωτηρία
Στεφανάκη Μαρία
Τζερτζεμέλη Άρτεμις
Τσιχλάκη Στεφανία
Χαρίτου Ευγενία

***  «Τρείς γενιές» τραγούδησαν μαζί, στη μοναδική συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στο κατάμεστο Κάστρο (βίντεο) 
 
 
 
«Μαγική» βραδιά χάρισε ο τραγουδοποιός παρέα με τους «Ευγενείς Αλήτες» και την καταπληκτική παρουσία της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου
   Ένα πραγματικό «Restart» έκανε το βράδυ της Πέμπτης στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας ο καταξιωμένος τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου. Στον ίδιο ακριβώς χώρο που πριν από 31 καλοκαίρια «ανέτειλε» η τεράστια καριέρα του, «έφηβοι» του τότε, που είχαν βρεθεί στη συναυλία των «Φατμέ» με τον «Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ», είδαν τα δικά τους παιδιά αυτή τη φορά να τραγουδούν το «Καλοκαιράκι» και άλλες μεγάλες επιτυχίες επί σκηνής με τον καλλιτέχνη, που συνεχίζει «ακούραστος» την… παρά κάτι 40ετή διαδρομή και «προσφορά» του στην ελληνική Μουσική Σκηνή.

«Από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα…» τραγούδησαν στο ξεκίνημα αυτής της μοναδικής βραδιάς τα παιδιά του Μουσικού Γυμνασίου Καλαμάτας, που έδωσαν ξεχωριστό «χρώμα» στη συναυλία, με τον καλλιτέχνη να συμπληρώνει με νόημα τους στίχους του, πως «Τα παιδιά στην κερκίδα είναι η μόνη ελπίδα…». Αυθεντικοί «Ευγενείς Αλήτες» και οι νέοι πολυτάλαντοι μουσικοί που επέλεξε για «μπάντα» του ο Νίκος Πορτοκάλογλου… Παίζοντας δεκάδες μουσικά όργανα και όλοι τους με καταπληκτικές φωνές, ξεσήκωσαν τους εκατοντάδες θεατές που κατέκλυσαν το Κάστρο για περισσότερες από 2,5 ώρες!
Πρόκειται για τους: Αγάπη Διαγγελάκη: φωνή, κρουστά, γιουκαλίλι, μεταλλόφωνο, Δημήτρη Καλονάρο: τύμπανα, φωνητικά, Γιώργο Κουρέλη: πλήκτρα, αρκοντεόν, φωνητικά, Ηλία Λαμπρόπουλο: φωνή, βιολί, τρομπέτα, κλαρίνο, γκάιντα και Βύρωνα Τσουράπτη: φωνή, μπάσο, μαντολίνο, κιθάρα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη διεύθυνση του Μουσικού Γυμνασίου Καλαμάτας και την υπεύθυνη της χορωδίας Κατερίνα Τσίτσα, που προετοίμασαν κατάλληλα τα παιδιά, τα οποία ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στην εξαιρετική πρωτοβουλία του Νίκου Πορτοκάλογλου για συνεργασία με τα Μουσικά Σχολεία της χώρας στη θερινή του περιοδεία...
Η «αξέχαστη» βραδιά έκλεισε με μικρούς και μεγάλους, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, όρθιους να «χορεύουν» Ροκ & Ρολ υπό τους στίχους «Μαζί μου έλα πάνω απ’ τα σύννεφα…», που τραγουδούσαν στη σκηνή ο Νίκος Πορτοκάλογλου, οι «Ευγενείς Αλήτες» και τα παιδιά της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου...

    Του Κώστα Γαζούλη
 Video: 




***  Μεγαλειώδης συναυλία για την ανάδειξη του βυζαντινού μνημείου της Παναγίας της Βλαχέρνας (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
Μεγαλειώδης συναυλία από 100 χορωδούς και μουσικούς, της Μεικτής Χορωδίας και της Φιλαρμονικής του Οργανισμού Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, για την ανάδειξη του ιστορικού διατηρητέου βυζαντινού μνημείου της Παναγίας της Βλαχέρνας, δόθηκε προχθές το βράδυ στο Πάρκο της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά, μετά τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που εκτελέστηκαν με πρωτοβουλία και δαπάνες του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και την οικονομική συνδρομή Φιλιατρινών.
Τη διεύθυνση της Μεικτής Χορωδίας είχε ο Σταύρος Σολωμός, ενώ στο πιάνο ήταν η Λούση Χριστοδούλου και τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής είχε ο Γιώργος Μπουρδόπουλος, ενώ την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Αθανασία Παπασταύρου.
Παράλληλα, στο πάρκο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με την ιστορική διαδρομή του ναού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Τριφυλίας και του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της παράδοσης στο κοινό του βυζαντινού μνημείου της εκκλησίας της Παναγίας της Βλαχέρνας και της επαναλειτουργίας της μετά τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης της.
Ήταν πραγματικά ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός στην καρδιά του καλοκαιριού και ο κόσμος απόλαυσε τη συναυλία.
Στο ναό και το έργο που εκτελέστηκε αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Βιβή Παντελάκη, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Νωρίτερα, εντός του ναού, η αρχαιολόγος του Δήμου Τριφυλίας, Ντορίνα Αλευρά, είχε αναφερθεί στην ιστορία του, εικόνες που ξεχωρίζουν, καθώς και έγγραφα της Τουρκοκρατίας που αναφέρονται στη Βλαχέρνα Φιλιατρών, όπως και σε ευρήματα κατά την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Mια μοναδική συναυλία με ιδιαίτερη εκτέλεση του «Άξιον Εστί» στην Αρχαία Μεσσήνη 
Mια μοναδική συναυλία, με ιδιαίτερη εκτέλεση του «Άξιον Εστί», θα δοθεί τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, στο χώρο του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Μεσσήνης, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και του Συλλόγου Απανταχού Νησιωτών «Πάμισος».
Την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη θα αποδώσουν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Νικολέα και με τον Γιάννη Θωμόπουλο στα τραγούδια, τον ψάλτη Κώστα Σιάχο και 30μελή χορωδία.
Θα προλογίσει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης.

***  Αποστόλου: Ο αγροτικός κόσμος θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη 
Εργαλείο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020
  «Πρέπει να υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανάπτυξη, διότι είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας προς μία περίοδο θετικών προοπτικών, μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας».
Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας χθες στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια του 5ου αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Αναφερόμενος στον αγροτικό κόσμο, ο κ. Αποστόλου διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της χώρας, διότι, όπως σημείωσε, «η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η παραγωγική δραστηριότητά της θα σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης».
«Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα τη συνειδητοποιούν, ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και ιδίως οι παραγωγοί», πρόσθεσε.
Σχετικά με το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον αγροτικό χώρο, ο υπουργός τόνισε ότι υπηρετεί τρεις βασικές παραμέτρους και εξήγησε: «Πρώτον, τη διατροφική μας επάρκεια για τους μόνιμους αλλά και τους επισκέπτες της χώρας μας. Δεύτερον, την ανταγωνιστικότητα των τροφίμων στις διεθνείς αγορές, μέσω της προστιθέμενης αξίας και, τρίτον, την παραγωγική κοινωνική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου».
«Έχουμε εργαλείο για να κάνουμε αυτά τα πράγματα, και αυτό είναι το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους περίπου 5,7 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, επισήμανε πως «αν προσθέσουμε και τα 13 δισ. ευρώ της επόμενης περιόδου, που έχουν ως σημείο αναφοράς την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, τότε όλοι αυτοί οι πόροι, δηλαδή συνολικά περίπου 19 δισ., θα προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν και πέραν της κάλυψης αναγκών εισοδήματος, να κατευθυνθούν κυρίως προς το ζητούμενο για τον αγροτικό χώρο, που δεν είναι άλλο παρά η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».
Σχετικά με το ρόλο των περιφερειών, ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Εκχωρήσαμε αρμοδιότητες διαχείρισης για ένα μεγάλο σύνολο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών».
«Συνολικά το 37,4% του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή 1,75 δισ. ευρώ, θα εκχωρηθούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της πολιτικής μας δέσμευσης ότι θα προχωρήσουμε με αποκέντρωση», πρόσθεσε.
Μάλιστα, όπως τόνισε, «δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι περιφέρειες έχουν σχεδιασμό και γνωρίζουν καλύτερα τα ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, αλλά μπορούμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία και με τη εθνική στρατηγική που έχουμε, να βάλουμε τον αγροτικό χώρο εκεί που πραγματικά αξίζει».

*** Αυξάνεται το κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ 
Η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά σε θέματα των ΟΤΑ, προβλέπει κάθε είδους επιδόματα, υπερωρίες, αυξήσεις μισθών και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους στους Δήμους, με επιβάρυνση των δημοτικών προϋπολογισμών και χωρίς καμία ενίσχυση από το κράτος και τον προϋπολογισμό του.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, με δήλωσή του σε σχέση με το κατατεθέν νομοσχέδιο, τόνισε πως χωρίς μεταβίβαση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι Δήμοι οδηγούνται σε αύξηση της τοπικής φορολογίας (τέλη κ.λπ.), ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο. Δηλαδή, θα καλυτερεύσουν ίσως τα οικονομικά κάποιων υπαλλήλων, θα χειροτερεύσει όμως η κατάσταση για το δημοτικό ταμείο και ίσως για τους πολίτες.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι θεσμοί είναι ενήμεροι για ορισμένα στοιχεία του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ και τώρα το αξιολογούν στο σύνολό του, δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Βανέσα Μοκ.
Κληθείσα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για το πολυνομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, ανέφερε: «Ήταν μια σημαντική εβδομάδα, όχι μόνο χάρη στην εκταμίευση των 7,7 δισ., αλλά και χάρη στον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Είμαστε ενήμεροι για κάποια από τα στοιχεία του νομοσχεδίου και τώρα αξιολογούμε όλες τις προβλέψεις του συνολικά».
Η ίδια εκπρόσωπος προσέθεσε ότι οι θεσμοί αναμένουν πως όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο είναι «συμβατά με τους στόχους του προγράμματος του ESM», καθώς και «τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου».
«Τώρα εξετάζουμε εάν όλα αυτά ισχύουν» σημείωσε η Β. Μοκ.

*** ΒΙΝΤΕΟ από ημερήσια εκδρομή -προσκύνημα στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ στον Ταΰγετο Σάββατο  15-07-2017 :
1~*ΣΠΑΡΤΗ ενημέρωση Αθανασία 15-07-2017   :
https://youtu.be/2vrT32JrhJY  .-
~*ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ Γυθείου ενημέρωση Αθανασία  15-07-2017:
https://youtu.be/WHM8eCfa2Gk .-
~* Ι. Μ.  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ Ταΰγετος 15/07/2017:
https://youtu.be/PvJ9vqsORns .-
~* Ι .Μ  .Παναγίας Γιάτρισσας αγναντεύοντας 15/07/2017:
https://youtu.be/ELvCgTpVCx0   .-
5~*Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Ταϋγέτου  ενημέρωση Αθανασία  15-07-2017: https://youtu.be/9-J3QWartIE  .-
~*Ξηροκάμπι Λακωνίας διαδρομή 15/07/2017:
 https://youtu.be/wcPAu6xONwM  .-
~*  Ι Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Λακωνίας 15/07/2017:
 https://youtu.be/-T_mROueFGg  .-
~*Ι Μ  Παναγίας Γιάτρισσας στον Ταΰγετο 15/07/2017:
https://youtu.be/AnnFvNrxAZw   .-
~*ΓΥΘΕΙΟ  Μαυροβούνι  ενημέρωση Αθανασία 15/07/2017:
https://youtu.be/n7cjeMr-GRI .-
10~*Ι Μ  Παναγίας Γιάτρισσας ενημέρωση από Μοναχό  15/07/2017: https://youtu.be/4x_dRdRl1sc  .-
~*Ανατολική   Λακωνική Μάνη   ενημέρωση Αθανασία 15/07/2017: https://youtu.be/nKHM46EKyjQ  .-
~*Δυτική Μεσσηνιακή Μάνη ενημέρωση Αθανασία 15/07/2017: https://youtu.be/0dDzZq7baTU .-


*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Δυναμική παρουσία στον Πάρνωνα οι δρομείς της Μεσσηνίας 
Πολυάριθμοι Μεσσήνιοι δρομείς (στην πλειοψηφία τους του ΣΔΥΜ) συμμετείχαν χθες στο Κρόνιο Πέρασμα 70 χλμ. και τους Δρόμους Πάρνωνα (37,5 χλμ.) που πραγματοποιήθηκαν στη γειτονική Αρκαδία (με επίκεντρο τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας). Ξεχώρισαν στον μεγάλο αγώνα ο Κώστας Γεωργιόπουλος (13ος με 7 ώρες και 21 λεπτά), Βασίλης Κουμανάκος (23ος με 7,40). Ανάμεσα στους 94 που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το δύσκολο εγχείρημα ήταν οι Σωτήρης Κάκκαβας (Κυπαρισσία), Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Καμπάς, Βάσω Βαϊνα, Στέλιος Ξυπόλιτος, ενώ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει νωρίς ο Αναστάσιος Κουρούνης (Μεσσήνιοι Δρομείς). Συνολικά 16 δρομείς ήταν εκτός ορίου χρόνου (10 και μισή ώρες) ή σταμάτησαν την προσπάθειά τους.
Στο αποκαλούμενο και Ημικρόνιο πέρασμα ο Εμιλιάνο Κάνο του ΣΔΥΜ κατέκτησε την 3η θέση με 3 ώρες και 9 λεπτά, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Βασίλης Φωτόπουλος των Kalamata Trail Runners (5ος με 3,19 ώρες). Σε 4 ώρες και 31 λεπτά τερμάτισε 24ος ο Παναγιώτης Κρόμας με «σημαία» ΣΔΥΜ και τον σύλλογο Κορομηλιωτών, ενώ επιτυχημένη παρουσία είχε και η Χρυσούλα Παπαδοπούλου (36η με 5 ώρες και 35 λεπτά).

*** Η περιπέτεια για τους τρεις Καλαματιανούς άρχισε… 
Οι τρεις νεαροί Καλαματιανοί φίλοι Δημήτρης Κατάκος, Αναστάσης Κινινής, Παναγιώτης Καρμίρης με νέα φετινή προσθήκη τον Σπύρο Τακίδη από τη Λέσβο ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη το μεγάλο τους ποδηλατικό ταξίδι.
Μετά τον εντυπωσιακό περυσινό άθλο Καλαμάτα-Θεσσαλονίκη, μια νέα συναρπαστική περιπέτεια περίπου 900 χλμ. με ποδήλατα Λάρισα, Γιάννενα, γύρος Λευκάδας, Μεσσηνία…
Το στιγμιότυπο από την Καλαμπάκα, μικρό δείγμα της ομορφιάς της πατρίδας μας που μεταξύ άλλων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα παιδιά…

***

~ ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 01 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Ιουλίου 2017  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-03-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 04 Ιουλίου 017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-04-017.html  
~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-05-2017.html  
~* Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 06 Ιουλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-06-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/07/news-07-2017.html .-
~*   ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Ιούλιος  2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/07/2017-1-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 08 Ιουλίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-08-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 09 Ιουλίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-09-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΔΕΥΤΈΡΑ 10  Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-10-2017.html .-   
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-11-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/07/news-12-2017.html ..-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/news-13-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/07/news-14-2017.html .- 
~*  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 :
~
Στο αγιάζι των ενημερώσεων : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-15-2017.html ,- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-16-2017.html .- 
 
  http://www.dinfo.gr  .-=
 ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ  .- www.kaloe.gr info@kaloe.gr ,                                                                         www.scribd.com/collections/4454697 = ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ  
http://www.sentragoal.gr .-  ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 http://www.fast bracesgreece.gr/main .- / ΤΑ  ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ  http://superfood.blogy.gr/post/597-ixthyelaio-to-farmako-toy-21oy-aiona .- Super Food
 ~  http://neraidohori.info.com  ,                                                                           Κοντόπουλος Ν-Ι  ~  www.kontopoulos.com.gr    .- https://www.facebook.com/groups/172702946410540/230134187334082/?notif_t=group_activity  ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΕΝΑΝ ΘΕΟΝ .-

ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html 
1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  .-
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος   
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html 
3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-   
 5.-/  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-                                                                                                                                                 
 1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
       ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 

~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , ^  Arfara-Messinias 2  , 

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5727   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3663   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3655  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.035  βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=

            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01

https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου