ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  ...
~
 
Τα μάτια κλειστά, το στόμα κλειστό, τα αυτιά κλειστά, για να κερδίσουμε. Ο κόσμος τι κάνει, τι είδες, τι ξέρεις; Δεν είδα τίποτα, δεν ξέρω, χαμπάρ κι έχω (=δεν έχω χαμπέρι, δεν παίρνω είδηση). Δεν ακούω, δεν βλέπω.Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα
 

~16 Αυγούστου
Ανάμνησις της εισόδου της αχειροτεύκτου Μορφής του Κυρίου Ιησού Χριστού του Αγίου Μανδηλίου (†944), εκ της Εδεσσηνών πόλεως εις ταύτην την θεοφύλακτον και βασιλίδα των πόλεων άνακομισθείσης. Γερασίμου του Νέου ασκητού (†1579), πατρός και προστάτου νήσου Κεφαλληνίας.Μαρτύρων Αλκιβιάδου και Διομήδους (†298). Νεομαρτύρων Δημητρίου οσίου, του εκ Σαμαρίνης, Νικόδημου του εκ Μετεώρων (†1551) • Αποστόλου του εν Πηλίω (†1686) . Των εν Μεγάροις αναιρεθέντων Μαρτύρων: Σεραφείμ, Δωροθέου, Ιακώβου, Βασιλείου, Δημητρίου και Σαράντη. Μακαρίου αρχιεπισκόπου και Τιμοθέου επισκόπου Ευρίπου (1) κτίτορος της ιεράς Μονής Πεντέλης (†1578). 
(1) Ο όσιος Τιμόθεος γεννήθηκε στον Κάλαμο Αττικής το 1510. Ο Πατέρας του ήταν ιερέας και από αυτόν έμαθε τα πρώτα χριστιανικά γράμματα. Στην συνέχεια με την βοήθεια του επισκόπου Ωρωπού, σπούδασε στην Αθήνα και εν συνεχεία ξαναγύρισε πίσω και χειροτονήθηκε ιερέας. Μετά τον θάνατο του επισκόπου, την θέση ανέλαβε ο Τιμόθεος ο οποίος κάνοντας πολύ μεγάλο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, αγαπήθηκε πολύ από τον λαό και αργότερα εκλέχθηκε και Επίσκοπος Ευρίπου (Χαλκίδος). Οι δυσκολίες όμως τον εξανάγκασαν να παραιτηθεί και να καταφύγει το 1575, στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον Κάλαμο. Εν συνεχεία αναχώρησε για το όρος της Πεντέλης όπου το 1578 έχτισε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης. Το 1590 πήγε στην Κέα όπου στις 16 Αυγούστου, παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του. Η αγία κάρα φυλάσσεται μέχρι σήμερα στην Ιερά Μονή Πεντέλης.~
Στις 16/08/2017 εορτάζουν:
Άγιος Διομήδης, Ανάμνηση της εισόδου της αχειροτεύκτου μορφής του Κυρίου εκ της Εδεσσηνών πόλεως εις την Βασιλίδα, Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο, Άγιος Απόστολος ο Νέος, Όσιος Τιμόθεος επίσκοπος Ευρίπου κτίτορας της Ιεράς Μονής Πεντέλης
~
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῶν σωμάτων τᾶς νόσους θεραπεύων Διόμηδες, καὶ ψυχῶν τὴν ρώσιν ἐν λόγῳ, ἀληθείας ἐβράβευες, τὴν θείαν εἰληφῶς γὰρ δωρεάν, τοὶς πάσχουσι ποικίλως βοηθεῖς, καὶ Μαρτύρων ταὶς ἀκτίσι καταυγασθεῖς, σῴζεις τοὺς ἐκβοώντας σοι, δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ πάσιν ἰάματα.

~
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
 
Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω

Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω
 
Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου

Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Π....
 
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Άγιος Παντελεήμων ο
** *  16 Αυγούστου: Εορτή του Αγίου Διομήδους
   
Τη μνήμη του Αγίου Διομήδους τιμά σήμερα, 16 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Διομήδης γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και σπούδασε την ιατρική επιστήμη. Η επιστημονική του γνώση δεν τον έκανε υπερήφανο, αλλά διατήρησε την ευσέβεια, στην οποία τον ανέθρεψαν οι γονείς του.
~   Και όπως ο Κύριος, ο Ιατρός των σωμάτων και των ψυχών των ανθρώπων, «ελάλει αυτοίς περί της βασιλείας του Θεού, και τους χρείαν έχοντας θεραπείας ιάσατο» (Λουκά, θ’ 11) μιλούσε δηλαδή σ’ αυτούς για τη βασιλεία του Θεού και γιάτρευε εκείνους που είχαν ανάγκη θεραπείας, έτσι και ο Διομήδης, μιμούμενος τον Κύριο του και Θεό του, εξασκούσε αφιλοκερδώς και φιλάνθρωπο το ιατρικό του επάγγελμα.
Συγχρόνως, όμως, με τη θεραπεία των σωμάτων, ο Διομήδης κήρυττε με θέρμη στους ασθενείς και τη σωτηριώδη αλήθεια του Ευαγγελίου και βοήθησε πολλές ψυχές να οδηγηθούν στο Σωτήρα Χριστό.
Ο θείος ζήλος έφερε το Διομήδη μέχρι τη Νίκαια της Βιθυνίας. Όπου και εκεί θεράπευε ασθενείς, και την πίστη δίδασκε και καλλιεργούσε. Όταν όμως άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού κατά των χριστιανών, η θεοκίνητη δραστηριότητα του Διομήδη καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα. Τότε αυτός διέταξε να συλλάβουν το Διομήδη.
Άλλα πριν συλληφθεί, ο Θεός τον κάλεσε κοντά Του και οι απεσταλμένοι στρατιώτες τον βρήκαν νεκρό. Και όμως, έτσι νεκρό τον αποκεφάλισαν!
Απολυτίκιο:
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Των σωμάτων τας νόσους θεραπεύων Διόμηδες, και ψυχών την ρώσιν εν λόγω, αληθείας εβράβευες, την θείαν ειληφώς γαρ δωρεάν, τοις πάσχουσι ποικίλως βοηθείς, και Μαρτύρων ταίς ακτίσι καταυγασθείς, σώζεις τους εκβοώντας σοι, δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σού πάσιν ιάματα.
 ~ Απολυτίκιο Αγ. Διομήδους - 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  : https://youtu.be/34LZ124stmc  .-



***  Λαοθάλασσα πιστών για τον εορτασμό της Παναγίας στη Φοινικούντα (φωτογραφίες) 
 
Με λαμπρότητα και κατάνυξη εόρτασε και φέτος η Φοινικούντα την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός στον ομώνυμο Ιερό Ναό, ψάλθηκαν τα εγκώμια της Παναγίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση του Επιταφίου.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.  Τις Ιερές Ακολουθίες  τέλεσε ο εφημέριος της ενορίας, Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Πυρπιρής.
Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Ιερό Ναό κατά το διήμερο για να προσκυνήσει και τη Χαριτόβρυτο εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσης, Πολιούχου και Προστάτιδος της γραφικής Φοινικούντας.

***  Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Σωματάτα Κεφαλονιάς -φωτό & βίντεο
Το μέτωπο βρίσκεται κοντά σε σπίτια και κατευθύνεται στην παραλία του Λουρδά 
Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής της Κεφαλονιάς βρίσκεται επί ποδός και σπεύδει στην περιοχή, ενώ κάποιοι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.
Η φωτιά είναι πολύ κοντά σε σπίτια και κατευθύνεται προς την παραλία του Λουρδά με κατεύθυνση προς το ακρωτήρι. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στον δρόμο με κατεύθυνση τον Πόρο.
 Η φωτιά έχει περάσει το κεντρικό  δρόμο και καίει πλέον και προς την περιοχή του Λουρδά. Η φωτιά αυτή τη στιγμή είναι κοντά σε σπίτια και πρόκειται για μία "δύσκολη στιγμή" σύμφωνα και με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα, ο οποίος βρίσκειται στις εστίες των πυρκαγιών.Ο άνεμος δεν είναι σύμμαχος, καθώς είναι πολύ ισχυρός, ενώ το γεγονός ότι νύχτωσε καθιστά αδύνατο να σηκωθούν πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στη 01:00 π.μ. θα ξεκινήσει καράβι από την Κυλλήνη και περίπου στις 02:30 θα φτάσει στην Κεφαλονιά με ενισχύσεις σε πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα. 
Με πληροφορίες inkefalonia.gr & kefaloniapress.gr 

*** Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όποιος αμφισβητεί την Ορθοδοξία, αμφισβητεί ολόκληρο το Γένος» (ΦΩΤΟ)
~  Πάνδημη ήταν η συμμετοχή των πιστών την παραμονή του μεγάλου εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ναό της Ευαγγελίστριας στη Ν. Ιωνία Βόλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και παρουσία στρατιωτικών, πολιτικών και τοπικών Αρχών του τόπου.
~   Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Μητροπόλεως, μιλώντας για το «Πάσχα του καλοκαιριού» ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην Κοίμηση της Θεομήτορος υπενθυμίζοντας ότι προορισμός του κάθε ανθρώπου είναι η Ανάσταση.
«Ήταν αδύνατον να μείνει η Παναγιά μέσα στο χώμα, αλλά ακολουθώντας τον Υιό της μετέστη προς τον ουρανό, αυτό πιστεύουμε απόλυτα, αυτό κηρύττουμε κι αυτό αποτελεί και την δική μας βεβαιότητα για την δική μας ανάσταση, σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος. Τούτη η μέρα, είναι μία μέρα λαμπρή για όλους τους ορθοδόξους. Το ξέρετε, το διαπιστώνετε τούτη την στιγμή, το βιώνουμε, είναι κατεξοχήν η ημέρα για μας τους ορθοδόξους Ελληνες. Είναι μία εμπειρία ζωής η γιορτή της Παναγιάς».
Ο κ. Ιγνάτιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους, αυτές τις δύσκολες περιόδους της κρίσης, αμφισβητούν μέσα από την ορθόδοξη πίστη το ίδιο το Γένος.
«Δεν υπάρχει γωνιά της ελληνικής γης, δεν υπάρχει Ελλήνων κοινότητα σ’ όλο τον κόσμο, που να μην έχει εκκλησιά στο όνομα της Παναγιάς, που να μην τιμά τούτη την ημέρα, που να μην κοινωνεί των αχράντων μυστηρίων, που να μην χαίρεται και αγάλλεται για τούτη την γιορτή, υπογράμμισε. Και είναι ιδιαίτερα τούτη την κρίσιμη εποχή, που έρχεται αυτή η γιορτή να επιβεβαιώσει για άλλη μία φορά, αυτό που ζούμε όλο αυτό τον καιρό. Ότι η ορθόδοξη πίστη μας είναι η ενοποιός μας δύναμη. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Ποιος μπορεί να μην βλέπει την πραγματικότητα, το τι έχει συμβεί ιδιαίτερα τούτα τα χρόνια, τα χρόνια της ανάγκης, της συμφοράς, τα χρόνια της κρίσεως; Τι άλλο απέμεινε σε όλους εμάς, παρά μόνο η δική μας πίστη, μέσα από την οποία αντλούμε τη δύναμη να αντέξουμε όλες τις κακουχίες, μέσα από την οποία αντλούμε τη δύναμη για να παραμείνουμε ελεύθεροι στο πνεύμα και στην ψυχή και ταυτόχρονα να μην υποδουλωθούμε. Εξάλλου, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει λευτεριά σ’ αυτό τον τόπο.
Είναι η ορθοδοξία ότι πιο θαυμαθέστερο έχουμε στη ζωή μας οι Ελληνες, γιατί είμαστε γένος ορθοδόξων κι αυτό δεν αλλάζει και κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί, γιατί ουσιαστικά αν το αμφισβητήσει, αμφισβητεί και το ίδιο το Γένος».
Ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε και στο ρόλο της Παναγίας ως μάνα όλων μας, από την οποία αντλούμε δύναμη και αποτελεί την ενοποιό δύναμη.
«Και είναι η Παναγιά μας, ποιος δεν το ξέρει και δεν το έζησε; Η Μάνα, η μάνα του καθενός και η μάνα σε κάθε σπίτι. Δεν υπάρχει ορθόδοξο σπίτι και ελληνικό που να μην έχει την εικόνα Της.
Στις ώρες του πόνου, στις ώρες της απώλειας, που δοκιμάζεται ο κάθε άνθρωπος, τότε «Παναγιά μου» φωνάζουμε όλοι. Αυτή η φράση της Παναγιάς έχει περάσει όχι μόνο στους ύμνους μας, αλλά και στα παραδοσιακά μας τραγούδια και στα μέχρι σήμερα τραγούδια αυτού του λαού. Γιατί αυτός ο λαός στήριξε την οικογένειά του στην πίστη και στην Παναγιά, ακόμη και στην κρίση που έχουμε σήμερα».
Ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική αναφορά και στον θεσμό της οικογένειας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παραμείνει αμετακίνητος και υπογράμμισε: «Αν υπάρχουμε κι αν αντέχουμε είναι ακριβώς γιατί λειτουργεί η οικογένεια σ’ αυτό τον λαό, με όλες τις δυνάμεις, όση κρίση κι αν υφίστανται.
~    Υπάρχει αλληλεγγύη, υπάρχει συμπαράσταση, όλοι συντρέχουν όλους κι ιδιαίτερα οι συγγενείς, οι οικείοι, αυτοί που συγκροτούν οικογένειές. Είναι ο θεσμός της οικογένειας ιερός σ’ αυτό τον τόπο κι αυτό θα παραμείνει αμετακίνητο. Έτσι θα πορευτούμε με τα μυστήρια της Εκκλησίας μας που καθαγιάζουν τον γάμο του άνδρα και της γυναίκας, αυτή είναι η αλήθεια. Που καθαγιάζουμε την κατ’ οίκον Εκκλησία, αυτή είναι η πραγματικότητά μας».
Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε τέλος και στο ρόλο της Παναγίας ως Στρατηγού του Γένους, σημειώνοντας: «Ποιος άλλος έχει τέτοια Στρατηγό; Έχουμε τον εθνικό μας Ύμνο, αλλά έχουμε κι έναν άλλον ύμνο. Τι συγκίνηση νιώθω κάθε φορά που ψάλλω το «Υπερμάχω» να βλέπω αξιωματικούς να νιώθουν την ανάγκη να σταθούν ως να υπηρετούν την σημαία εκείνη την ώρα. Όλοι νιώθουμε μία συγκίνηση με το «Υπερμάχω Στρατηγό τα νικητήρια». Είναι ο ύμνος που κρατήθηκε και κράτησε το Γένος ολόκληρο σε πολύ δύσκολα χρόνια σκλαβιάς, αλλά κάθε φορά που το ψάλλουμε, ξέρουμε ότι η Παναγιά αγάπά αυτό τον ευλογημένο τόπο.
Είναι ευλογημένη και όμορφη η πατρίδα μας. Και μας έμαθε να αγαπάμε σωστά αυτή την πατρίδα. Να την υπερασπιζόμαστε. Με ήρωες και μάρτυρες, με ομολογίες και θυσίες γιατί αξίζει αυτή η πατρίδα όσο τίποτα άλλο στον κόσμο.
Είναι η Παναγιά μας που μας έχει δώσει αυτή την δύναμη να ξέρουμε τι σημαίνει αληθινή και αυθεντική φιλοπατρία. Μακριά από εθνικισμούς, από ιδεοληψίες, από φασισμούς. Εμείς είμαστε που μπορούμε με την βοήθεια της Παναγιάς να υποδεχθούμε τον κάθε άλλο, γιατί μας έμαθε στο πρόσωπο του κάθε άλλου να συναντούμε τον Υιό της και θεό, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό.
Και είναι αυτός ο τόπος της προσφυγιάς, εδώ στη Ν. Ιωνία, που παρόλες τις κακουχίες δεν άφησε ποτέ την πίστη, την ορθοδοξία, την αγάπη στην πατρίδα και στις αλησμόνητες πατρίδες».
Ακολούθησε η καθιερωμένη τελετή του Επιταφίου της Παναγίας, τα Εγκώμια σύμφωνα με το Τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στους δρόμους πέριξ του Ναού.

~** Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Οταν όλοι μας πληγώνουν και μας αποπέμπουν, η Παναγία μας υποστηρίζει»
~ Στην αγάπη που δείχνει η Παναγία σε όλο το ανθρώπινο γένος και στο σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στο πρόσωπό Της, τονίζει στο μήνυμα για τον Δεκαπενταύγουστο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.
~  Η εγκύκλιος αναφέρει:
Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,
Παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,
Μας σύναξε και φέτος η χάρη της Παναγίας μας να γιορτάσουμε την σεπτή Κοίμησή Της, να αφεθούμε στον ωκεανό της απροσμέτρητης στοργής Της, να κοινωνήσουμε την ελπίδα. Μία ανεξήγητη έλξη, ένα κάλεσμα -θαρρείς- προσωπικό, μία ιδιαίτερη οικειότητά μας έφερε κοντά Της, να τιμήσουμε Εκείνη, που είναι τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ. Αν, είκοσι αιώνες πριν, η Κοίμηση της Παναγίας μας συνάθροισε στη Γεθσημανή από τα πέρατα της γης τους Αποστόλους να Την κατευοδώσουν, ιδού και σήμερα αναρίθμητα πλήθη συναχθήκαμε σε πόλεις και χωριά, σε βουνά και ακρογιαλιές, σε λαμπροστόλιστους ναούς και γραφικά εξωκκλήσια, ύμνους δοξολογητικούς και παρακλητικούς να Της ψάλουμε, τα ακριβότερα μύρα της αγάπης μας να Της προσφέρουμε. Και τούτο, γιατί έχουμε ακλόνητη μέσα μας τη βεβαιότητα ότι η Παναγία Μητέρα του Θεού είναι και δική μας μητέρα.
Όταν ψηλά από το Σταυρό ο Ιησούς απευθυνόταν στον αγαπημένο Του Μαθητή και Ευαγγελιστή Ιωάννη με το «Ιδού η μήτηρ σου», εκείνη την ώρα επικύρωνε την ιερή και άρρηκτη σχέση της Παναγίας μας με το ανθρώπινο γένος. Από εκείνη τη στιγμή έγινε η Παναγία μας Μάνα όλου του κόσμου. Ζει ανάμεσά μας, περπατάει στους δρόμους μας, μπαίνει στα σπίτια μας. Γνωρίζει τους πόνους μας. Μπορεί και βλέπει πίσω από το πρόσωπό μας, της ψυχής μας το βάθος. Παίρνει τους στεναγμούς μας, παρακαλεί τον Υιό Της, κι Εκείνος επεμβαίνει για χάρη Της, και της ζωής μας τα πικρά νάματα μεταποιεί εις ιάματα.
Στη ζωή όλων μας έρχονται ώρες, που η ρομφαία του πόνου σχίζει τα σπλάγχνα μας. Νοιώθουμε τότε μόνοι, όμως δεν είμαστε. Είναι Εκείνη κοντά μας, που δοκίμασε στο έπακρο την οδύνη, και στέκεται δίπλα μας, γιατί είναι Μάνα, και οι μάνες δεν φεύγουν από το πλευρό των παιδιών τους.
Στη ζωή όλων μας έρχονται ώρες, που οι πόρτες τριγύρω μας κλείνουν, και σβήνουν τα φώτα. Είχαν κλείσει και για Εκείνη κάποτε οι πόρτες στη Βηθλεέμ, και δεν υπήρχε τόπος σε κατάλυμα να γείρει. Της Παναγίας, όμως, η πόρτα δεν κλείνει ποτέ, τα φώτα Της δεν χαμηλώνουν, γιατί είναι Μάνα, και οι μάνες δεν κοιμούνται και δεν κουράζονται να περιμένουν.
Στη ζωή όλων μας έρχονται ώρες, που οι πάντες υπογράφουν την καταδίκη μας. Το βίωσε και η Παναγιά μας, όταν κυκλοφορώντας ανάμεσα σε κακότροπους Ναζαρηνούς αντιμετώπισε το θυμό και τα πικρά τους λόγια. Όταν όλοι μας πληγώνουν και μας αποπέμπουν, Εκείνη μας υποστηρίζει έως τέλους, γιατί είναι Μάνα και μας σκεπάζει με την αγάπη της, χρεώνεται όλα τα βάρη μας, και μας ανοίγει δρόμους με τον βηματισμό Της.
~    Στη ζωή όλων μας έρχονται ώρες, που νοιώθουμε να μας κυκλώνουν τα προβλήματα, «αι του βίου μας ζάλαι ώσπερ μέλισσαι κηρίον». Έρχονται ώρες, που απεγνωσμένα αναρωτιόμαστε «προς τίνα καταφύγω», «που προσδράμω και σωθήσομαι», με ποιόν να μοιραστώ τον πανικό μου, σε ποιόν να προστρέξω στη θλίψη μου, πού να ακουμπήσω την ελπίδα μου; Ιδού, και τότε είναι κοντά μας Εκείνη, προστασία των Χριστιανών ακαταίσχυντη, ελπίς απηλπισμένων, θλιβομένων χαρά και αντίληψις, γιατί είναι Μάνα του Παντοδύναμου, και έχει παρρησία στον Υιό Της. Ακόμα και όταν Την παρακαλούμε για το θαύμα, είναι εκεί, μας περιμένει, έτοιμη να ανταποκριθεί, γιατί είναι Μάνα, και ουδείς προστρέχων στη χάρη Της κατησχυμένος από Εκείνη εκπορεύεται.
Στη ζωή αυτή όλα οδεύουν προς τη φθορά και τον θάνατο. Όλα κάποτε τα εγκαταλείπουμε. Όμως, ακόμη και τότε η Παναγιά θα παραμένει κοντά μας, γιατί είναι μάνα, η Μάνα του Αναστημένου Χριστού μας, η «λυτρουμένη εκ θανάτου» την ψυχή μας με τις ανύστακτες πρεσβείες Της.
Προσηλώνουμε το βλέμμα μας στη γαλήνια μορφή Της και ιλιγγιά ο νους μας εμπρός στην ασύλληπτη τιμή και δόξα, να έχουμε και δική μας μητέρα τη Μητέρα του Θεού, τη Δέσποινα του κόσμου, την υψηλοτέρα των ουρανών, Εκείνη, που μετά την ένδοξη μετάστασή Της παρίσταται ως βασίλισσα εκ δεξιών του Θεού «εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη». Τέτοια Μητέρα έχοντας, πανίσχυρη σε μεσιτεία, εύλογα αναρωτιόμαστε πώς δικαιολογείται η τόση φτώχεια στην πίστη μας, η τόση απελπισία στη ζωή μας.
Γιορτή της Παναγιάς μας σήμερα, επίσημη και λαμπρή, και ιδού αναρριπίζεται η πίστη στις ψυχές μας, γιγαντώνεται η ελπίδα μας, και βιώνουμε εντονότερα τη λαχτάρα της αναζήτησης του προσώπου Της στη ζωή μας. Δεκαπενταύγουστος, και Την νοιώθουμε να χαμηλώνει από τα ουράνια δώματά Της, να ευλογεί τα πέρατα της οικουμένης, και να μας αγγίζει με τη χάρη Της!
Χρόνια πολλά και ευλογημένα !
Μετά πατρικών ευχών και αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

***  Καταρρέει και ο παλιός προσήνεμος μόλος της Κυπαρισσίας 
Η ολοκληρωτική καταστροφή που έχει υποστεί το λιμάνι της Κυπαρισσίας είναι γνωστή, όπως γνωστές είναι και οι αντιδράσεις, οι διαμαρτυρίες και οι παρεμβάσεις αλιέων και κατοίκων προς κάθε αρμόδια Αρχή για την αναγκαιότητα εκτέλεσης έργων προστασίας, θωράκισης και, βεβαίως, αποκατάστασης της τεράστιας ζημιάς από την κατάρρευση τμήματος του τσιμεντένιου τοιχίου, καθώς και το σπάσιμο και την καταστροφή του κρηπιδώματος.
Γνωστό είναι, επίσης, ότι εξαιτίας της αδιαφορίας και της αδράνειας έχει αποκοπεί και τμήμα του παλιού πέτρινου προσήνεμου μόλου, το οποίο και καταρρέει, ενώ έτοιμο για κατάρρευση είναι και διπλανό τμήμα.
Επειδή τίποτα δεν έχει γίνει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια, παρά τις δηλώσεις, τις διαβεβαιώσεις και τις διακηρύξεις, η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται. Με τον προχθεσινό κυματισμό, χωρίς ιδιαίτερη ένταση και δίχως δα και τόσο πολλά μποφόρ, το τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου πήρε ακόμα πιο επικίνδυνη κλίση, ενώ όλο και «γκρεμίζεται» το διπλανό τμήμα.
Τον Οκτώβριο του 2016, σε σχετικό ρεπορτάζ στο «Θ», αναφέραμε, μεταξύ άλλων, ότι «η καταστροφή στο λιμάνι Κυπαρισσίας είναι ολοκληρωτική, αλλά, δυστυχώς, κανένας εκ των αρμοδίων και υπευθύνων αυτοδιοίκησης και κράτους δεν έχει νοιαστεί πραγματικά και ουσιαστικά εδώ και χρόνια! Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, αλλά ούτε και “σύντομα”, έστω και εκ των υστέρων, αλλά εξαιτίας της χαρακτηριστικής αδράνειας και αδιαφορίας των αρμοδίων και υπευθύνων, επιδεινώνονται συνεχώς.
Η κατάσταση στο λιμάνι γίνεται ακόμα πιο τραγική και, πλέον, “στον αέρα” είναι τμήμα και του παλιού προσήνεμου μόλου, έτοιμο λίαν συντόμως να καταρρεύσει, αφού ήδη έχει πάρει επικίνδυνη κλίση – όπως έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια τμήμα του καινούργιου προσήνεμου μόλου. Ακολουθεί σε κατάρρευση και διπλανό του τμήμα. Κατάρρευση η οποία δε θα αργήσει να έρθει, αφού δεν έχει γίνει και δε γίνεται τίποτα απολύτως για την προστασία του. Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο λιμάνι για να προστατευτεί, έστω, τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, που στην εξωτερική του πλευρά έχει απογυμνωθεί από φυσικούς ογκόλιθους, που είχαν τοποθετηθεί εκεί ακριβώς για την προστασία του, αλλά σε εργολαβία του καινούργιου προσήνεμου μόλου, όπως έχουν καταγγείλει αλιείς και κάτοικοι, απομακρύνθηκαν αυθαίρετα και μεταφέρθηκαν στον καινούργιο μόλο. Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, το τμήμα αυτό του παλιού προσήνεμου μόλου, που έμεινε όριο επί χρόνια ολόκληρα, πλέον καταρρέει και ουδείς δείχνει να συγκινείται και να ενδιαφέρεται.
Το λιμάνι, από όνειρο ζωής, με τις κακοτεχνίες και τα προβλήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας κακοτεχνιών, έχει γίνει εφιάλτης για αλιείς και κατοίκους, ενώ δεκατέσσερα ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ, που στοίχισαν οι δύο εργολαβίες, τα έχει πάρει η θάλασσα και δεν παρέχει καμία ασφάλεια ελλιμενισμού».
Στο μεταξύ, με ικανοποίηση και χαρά έγινε γνωστή στην Τριφυλία η είδηση πως με υπογραφή του υπουργού, Αλέξη Χαρίτση, δεσμεύτηκαν χρήματα για το λιμάνι Κυπαρισσίας, τα οποία μέχρι τότε, από καμία κυβέρνηση δεν είχαν βρεθεί και εξασφαλιστεί. Επίσης με ικανοποίηση και χαρά αλιείς και κάτοικοι της περιοχής πληροφορήθηκαν τη δημοπρασία έργου για το λιμάνι.
Ποιο, όμως, ακριβώς είναι το έργο στο κατεστραμμένο λιμάνι Κυπαρισσίας που θα δημοπρατηθεί; «Ο προφυλακτήρας τοίχος από σκυρόδεμα ρηγματώθηκε σε πολλές θέσεις και παρουσιάζει απόκλιση από την κατακόρυφο. Στην ουσία έχει αποδιοργανωθεί η ενιαία συμπεριφορά του απέναντι στη δράση του κυματισμού», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα σχετικά έγγραφα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι Κυπαρισσίας.
Για δε τα στάδια του έργου που θα γίνει μετά τη διεξαχθείσα δημοπρασία, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Αποκατάσταση των ζημιών του κρηπιδότοιχου και του δαπέδου και του κρηπιδώματος του νεοκατασκευασμένου προσήνεμου μόλου». Ο προφυλακτήρας τοίχος από σκυρόδεμα, που αναφέρεται, ρηγματώθηκε σε πολλές θέσεις και παρουσίαζε απόκλιση από την κατακόρυφο το 2012.
Συγκεκριμένα, στις 11 Δεκεμβρίου 2012 «κόπηκε» στα τρία το κομμάτι που ένωνε τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μόλο και, όπως από τότε γράφαμε, πλησίαζε ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης.
Τη νύχτα της Πέμπτης 14 Μαρτίου 2013 – ξημερώματα Παρασκευής 15 Μαρτίου 2013 το λιμάνι υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς κατέρρευσε πλήρως τμήμα του καινούργιου προσήνεμου μόλου, ενώ αποκόπηκε και τμήμα του παλιο.
Για ποιες ρηγματώσεις στον προφυλακτήρα τοίχο από σκυρόδεμα, λοιπόν, γίνεται λόγος, όταν δεν υπάρχει καν προφυλακτήρας τοίχος; Για ποια αποκατάσταση ζημιών του κρηπιδότοιχου, λοιπόν, γίνεται λόγος, όταν δεν υπάρχει καν κρηπιδότοιχος, αφού έχει πλήρως καταστραφεί; Με το τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου που καταρρέει, τι θα γίνει; Με το διπλανό, που κι αυτό διαρκώς αποκολλάται, καταστρέφεται και βαίνει προς κατάρρευση, τι θα γίνει;  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Διαμαρτυρία από τους πυροσβέστες της Πελοποννήσου για μετακινήσεις προσωπικού και οχημάτων σε άλλες Περιφέρειες 
Για τις συνεχόμενες μετακινήσεις προσωπικού και οχημάτων για ενίσχυση σε άλλες Περιφέρειες διαμαρτύρεται σε ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Πελοποννήσου, ζητώντας από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος «έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να σκεφτεί ότι ο πυροσβέστης δεν είναι αναλώσιμο υλικό».
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Ένωσή μας αναγκάζεται να καταγγείλει το φαινόμενο των μετακινήσεων σε άλλες Περιφέρειες για ενίσχυση με προσωπικό αλλά και οχήματα για κατάσβεση πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα, πέντε (5) οχήματα στις 12-13 Αυγούστου κλήθηκαν να μεταβούν για ενίσχυση στη φωτιά στο νησί της Ζακύνθου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με διπλά πληρώματα. Επίσης, για την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής, 13 Αυγούστου, ζητήθηκαν άλλα πέντε (5) οχήματα με διπλά πληρώματα, για να συνδράμουν εκεί. Έχοντας υπ’ όψιν ότι δεν έχουν τελειώσει ακόμα οι μετακινήσεις από τις πυρκαγιές σε Σπέτσες, Κύθηρα, Υάμεια Μεσσηνίας, Ελαία Γορτυνίας, Μανθυρέα και Παρθένι Αρκαδίας κ.α., φεύγουν πάλι οχήματα και προσωπικό για ενίσχυση στις ανωτέρω πυρκαγιές.
Σας μεταφέρουμε το αίσθημα αγανάκτησης που έχει δημιουργηθεί στους συναδέλφους για τη στοχοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις συνεχόμενες μετακινήσεις και ενώ ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 (εφαρμογή Β’ σταδίου) για ολόκληρη την περιφέρειά μας. Οι συνάδελφοι έχουν εξαντληθεί με τις μετακινήσεις αυτές, καθώς έχουν κληθεί το τελευταίο διάστημα να συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιών, και ο κίνδυνος τραυματισμού τους από την κούραση είναι πλέον εμφανής, λόγω ότι δεν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας και η έλλειψη προσωπικού-εξοπλισμού είναι πλέον εμφανής.
Τα εναέρια μέσα είναι λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά και τα οχήματα γερασμένα κατά ένα χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με όλες αυτές τις μετακινήσεις οχημάτων και προσωπικού η Περιφέρειά μας, που είναι από τις πιο πυρόπληκτες σε όλη την Ελλάδα, έχει μείνει ’’γυμνή’’.
Ρωτάμε πλέον ανοιχτά: Ποιος είναι, τελικά, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός (σύστημα πλημμύρα ίσως);
Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την εκπόνησή του; Γιατί φτάσαμε στα μέσα του Αυγούστου χωρίς να έχουμε όλα τα εναέρια μέσα; Είναι τυχαίες οι πυρκαγιές στα νησιά των Κυθήρων και Ζακύνθου που παρουσιαζόταν το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, αναγκάζοντας τις υπόλοιπες υπηρεσίες να συνδράμουν συνέχεια εκεί;
Καλούμε την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να σκεφτεί ότι ο πυροσβέστης δεν είναι αναλώσιμο υλικό, είναι άνθρωπος, έχει όρια και αντοχές, μία οικογένεια που τον περιμένει και δε χρειάζεται να στέλνουμε στεφάνια, άγημα-μπάντα και σημαία σε αυτή». 
VIDEO :
~ Μετά την μεγάλη πυρκαγιά 16/08/2017 :
 https://youtu.be/hqCzVIeG1Sg .-
~  Οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές  16/08/2 17:
https://youtu.be/DbhO__NDMYQ .-
~CANANDER στην πυρόσβεση Ελλάδα  16/08/2017 :
 https://youtu.be/UtS2r8oQL6c .-
~**  Αυτές είναι οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα
10 από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα από το 2000 
Μπρόγκος Σάμου, 6 Ιουλίου- Αύγουστος 2000
Το καλοκαίρι του 2000 -ταυτόχρονα με τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών- η Σάμος ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της. Πολλοί οικισμοί επλήγησαν, με τις μεγαλύτερες ζημιές να εντοπίζονται στο χωριό Μαυρατζαίοι, όπου βρέθηκε νεκρή μία ηλικιωμένη γυναίκα και κάηκαν 47 σπίτια. Συνολικά καταστράφηκαν 145.000 στρέμματα, το αεροδρόμιο του νησιού έκλεισε προσωρινά για λόγους ασφαλείας και χιλιάδες τουρίστες κατευθύνθηκαν προς τα θέρετρα της Τουρκίας.

 Ξυλόκαστρο Κορινθίας 12-19 Ιουλίου 2000
Η είδηση ότι ο απολογισμός του 1999 από το μέτωπο των πυρκαγιών ήταν θετικός σε σχέση με το 1998 δεν προϊδέαζε κανέναν για αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Το καλοκαίρι του 2000 βρήκε τη χώρα παραδομένη στο έλεος της φωτιάς. Ενα από τα μέτωπα που ξέσπασαν ήταν στην περιφέρεια της Κορίνθου και συγκεκριμένα στους οικισμούς Άνω Πιτσά, Λουτρό, Βρυσούλες και Καμάρι που ανήκουν στο Δήμο Ξυλοκάστρου. Συνολικά κάηκαν 200.000 στρέμματα, ενώ υπαίτιος θεωρήθηκε ένας κτηνοτρόφος που είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για εμπρησμό στην ίδια περιοχή.
Κουνινά Αίγιου, 24 Ιουλίου-20 Αυγούστου 2007
Στις 24 Ιουλίου, την ώρα που μεγάλη φωτιά έπληττε τη Ζαχάρω, άλλο ένα πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Αίγιο και συγκεκριμένα στο χωριό Κουνινά. Η φωτιά ξεκίνησε τις πρωινές ώρες και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε και σε διπλανά χωριά. Καταστράφηκαν 150.000 στρέμματα γης, ενώ λίγο έλειψε να κινδυνέψουν δέκα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στη Μονή Ταξιαρχών. Η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αθηνών-Πάτρας διακόπηκε και στρατιωτικά αεροπλάνα super puma επιστρατεύτηκαν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων.

Λαδά Καλαμάτας, 23 Αυγούστου-Σεπτέμβριος 2007
Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι και σε συνδυασμό με τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες δεν άργησε να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Συνολικά 8 χωριά εκκενώθηκαν, 113.000 στρέμματα κάηκαν και χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για την πλήρη κατάσβεση όλων των εστιών.
  Καλλιθέα Λακωνίας 23 Αυγούστου-Σεπτέμβριος 2007
Παράλληλα με τη φωτιά στο Νομό Ηλείας ξέσπασε μέτωπο και στην Καλλιθέα, έναν οικισμό 49 χλμ ανατολικά της Σπάρτης που ανήκει στον Δήμο Γερονθρών. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι, που έφταναν έως και τα 9 Μποφόρ, έκαναν τη φωτιά να επεκταθεί πολύ γρήγορα και η Λακωνία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κάηκαν συνολικά 220.000 στρέμματα. 

Παλαιοχώρι Ζαχάρως 24 Αυγούστου- 8 Σεπτεμβρίου 2007
Ο Νομός Ηλείας ήταν εκείνος που δέχτηκε το πιο φονικό πλήγμα από τις φωτιές που ξέσπασαν στη χώρα τον Αύγουστο του 2007. Η φωτιά στη Ζαχάρω αποτελεί ίσως την πιο καταστροφική φωτιά των τελευταίων χρόνων. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιουσίες κάηκαν ολοσχερώς και ένα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδας καταστράφηκε. Συνολικά κάηκαν 400.00 στρέμματα, ενώ το πύρινο μέτωπο έφτασε μέχρι και τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας θέτοντας σε κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής.
Αγραπιδοχώρι Ηλείας, 24 Αυγούστου-6 Σεπτεμβρίου 2007
Το Αγραπιδοχώρι είναι ένα από δεκάδες χωριά που πλήγηκαν από τις φωτιές που ξέσπασαν στον Νομό Ηλείας το καλοκαίρι του 2007. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα και επεκτάθηκε σε γύρω περιοχές που τελικώς εκκενώθηκαν. Συνολικά κάηκαν 120.000 στρέμματα.
Βρύση Εύβοιας 25 Αυγούστου 2007
Ο Νομός Εύβοιας δέχτηκε εκτεταμένο πλήγμα από τις φωτιές του 2007. Χωριά πλούσια σε δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν, οικείς χάθηκαν και καταστράφηκαν 180.000 στρέμματα. Οι καταστροφές λόγω των ισχυρών ανέμων ενισχύθηκαν και αφορούσαν εκτός από μεγάλες δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο ξεκίνησε από τη Βρύση Εύβοιας, έναν οικισμό που ανήκε στον Δήμο Κονίστρων, ενώ την ίδια μέρα η κυβέρνηση κήρυξε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία παρέα τριών αντρών και μίας γυναίκας συνελήφθησαν και ομολόγησαν πως είχαν βάλει περισσότερες από μία φωτιές στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Άγιος Ισίδωρος, Ρόδος, 22 Ιουλίου-5 Αυγούστου 2008
Στις 22 Ιουλίου, λίγο μετά τις 11 το πρωί δόθηκε σήμα για πυρκαγιά στο χωριό του Αγίου Ισιδώρου του Δήμου Ατταβύρου της Ρόδου. Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρθηκε η προσπάθεια κατοίκου του χωριού να κάψει ξηρά χόρτα και κλαδιά στο χωράφι του με θερμοκρασία περιβάλλοντος 36 βαθμούς Κελσίου και ένταση ανέμων 6 Μποφόρ. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν τουλάχιστον 110.000 στρέμματα γης.
Σέσι Αττικής, 21 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου 2009
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει γνωρίσει ποτέ ο νομός Αττικής. Η φωτιά ξεκίνησε από τον παραθαλάσσιο οικισμό Σέσι Γραμματικού και πολύ γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Πεντέλης. Ενισχυόμενο από τους ανέμους το μέτωπο άρχισε να καίει σπίτια στο Ντράφι, την Παλαιά Πεντέλη και την Παλλήνη, ενώ συνολικά κάηκαν 175.000 στρέμματα στην περιοχή του Γραμματικού.   Πηγή: Πυροσβεστική Υπηρεσία

*** Οι ρυθμίσεις των οφειλών στους Δήμους- Λεπτομέρειες που χρειάζονται προσοχή 
Από τις 31 Ιουλίου έως το τέλος του Νοεμβρίου οι πολίτες με οφειλές προς τους Δήμους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις για την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που θεσπίζουν οι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ. Οι οφειλέτες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε 100 δόσεις.
Η ρύθμιση, που βρίσκεται πλέον σε ισχύ, βασίζεται στη λογική των δόσεων, καθώς οι οφειλέτες προς τους Δήμους μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε 100 δόσεις, έχοντας τη δυνατότητα να διαγράψουν έως και το σύνολο των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που τους έχουν επιβληθεί, σε περίπτωση που πληρώσουν εφάπαξ την αρχική οφειλή.
Ωστόσο, έμφαση πρέπει να δώσουν οι οφειλέτες στις συγκεκριμένες παραμέτρους, λεπτομέρειες που υπάρχουν σχετικά με τη διευθέτηση των λογαριασμών τους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην «Εφ.Συν.», η ισχύς της ρύθμισης ξεκίνησε από τις 31 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου. Ρυθμίζονται χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, άρα έως τις 31 Μαΐου. Εάν τα χρέη δεν έχουν βεβαιωθεί, λόγω του ότι εκκρεμεί δικαστική αμφισβήτηση (σε οποιονδήποτε βαθμό), υπάγονται επίσης στη ρύθμιση, εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα.
Παράλληλα, ως προς τις απαλλαγές, η διαγραφή των προσαυξήσεων υπολογίζεται σε ποσοστό: α) 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ, β) 80% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 ως 24 δόσεις, γ) 70% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 ως 48 δόσεις, δ) 60% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 49 ως 72 δόσεις, ε) 50% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 73 ως 100 δόσεις.
Βέβαια, εάν ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού.
Η πρώτη δόση (ή η εφάπαξ αποπληρωμή) πρέπει οπωσδήποτε να καταβληθεί εντός 3 ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Διαφορετικά, η αίτηση ακυρώνεται. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Μόνο η τελευταία δόση μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.
Σχετικά με πιθανή καθυστέρηση δόσης, επιφέρει επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη ημέρα που όφειλε να καταβληθεί.
Η ρύθμιση της οφειλής καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, εάν ο οφειλέτης: Δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, δεν υποβάλλει στο Δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μετά των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και του εκκαθαριστικού ΦΠΑ, έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία για την υπαγωγή του στη ρύθμιση.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα, εάν ο οφειλέτης κρίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα χάσει τα ευεργετήματα της προηγούμενης ρύθμισης και -προφανώς- δε θα του επιστραφούν όσα ποσά έχει ήδη καταβάλει.
Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του «πολυ-νόμου».
Ο Δήμος προβαίνει σε άρση της δέσμευσης χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, εφόσον ο οφειλέτης έχει καταβάλει: α) το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ, β) το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής του για χρέη μεταξύ 5.000,01-10.000 ευρώ, γ) το 20% της ρυθμιζόμενης οφειλής για χρέη 10.000,01 ευρώ και πάνω.

***  Η πρόγνωση του καιρού  σήμερα Τετάρτη 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Τετάρτη 16/8/2017 προβλέπεται αρχικά αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις απογευματινές ώρες θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 8.8 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Ο μητροπολίτης τους πείραξε… τους χορούς στις παρελάσεις τους ξέχασαν; 
Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την Εκκλησία, πιστεύει ή όχι στο θεό, στον οποιοδήποτε θεό, θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσει ότι αν κάποιος όφειλε να απαντήσει στις αιτιάσεις του προέδρου της Βουλής, επιστημονικά τεκμηριωμένα και εκπροσωπώντας και την Εκκλησία της Ελλάδος, δεν ήταν άλλος καταλληλότερος από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας έχει πολλάκις και στην πράξη αποδείξει ότι δεν αποτελεί «ταλιμπάν» της Ορθοδοξίας, όπως τον κατηγόρησαν, αλλά συνηθίζει να εκφέρει ήπιο λόγο, ακόμα και για δύσκολα «ζητήματα», ενώ ας μην ξεχνάμε ότι «πρωταγωνίστησε» και στο διάλογο με την Καθολική Εκκλησία…
Θεωρώ, λοιπόν, εντελώς «άστοχη» την επίθεση που δέχθηκε επίσημα και ανεπίσημα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία. Φυσικά και μπορεί οποιοσδήποτε να διαφωνεί, αλλά ας μπει στην ουσία να κάνει διάλογο, όχι πετώντας κομματικά «τσιτάτα». Μου προκαλεί, δε, μεγάλη εντύπωση πως όλα αυτά τα κυβερνητικά στελέχη βγήκαν στα «κάγκελα» κατά του μητροπολίτη Μεσσηνίας ενώ δε τους «θύμιζαν» τίποτα οι χοροί που στήθηκαν μετά τις παρελάσεις… που καθιέρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της δικής τους κυβέρνησης, της «πρώτης φοράς αριστερά».  Κ. Γαζ. 

***  Πυρκαγιές… 
Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία. Μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλες τις γειτονικές μας χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Αλβανία...) με ανθρώπινα θύματα, καταστρέφοντας περιουσίες και δασικό πλούτο.
Κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρονται σε «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών». Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξέσπασαν 53 μέτωπα μέσα σε μόλις 24 ώρες. Ίσως να βοηθούν ο καιρός και οι μέρες των αργιών...
Δέκα χρόνια πριν, στις φονικές φωτιές της Ηλείας, είχαμε ακούσει πολλά. Σενάρια μιλούσαν ακόμη και για “τουρκικό σχέδιο”. Κάτι ανάλογο έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Λίγα πράγματα αποδείχτηκαν.
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι ωφελούνται από τις πυρκαγιές. Οι σύγχρονοι οικοπεδοφάγοι και τα συμφέροντα της παράνομης οικοδομής ή κάποια άγνωστα κέντρα που έχουν ως στόχο τη δημιουργία πανικού και πολιτικής αποσταθεροποίησης; Αν ισχύει το δεύτερο, τα πράγματα είναι επικίνδυνα.
Όμως, όταν καίγεται το σπίτι σου, δεν είναι ώρα για συζητήσεις, αλλά για δράση. Μια σωστά δομημένη χώρα, βέβαια, οφείλει να απαντήσει με έργα τόσο πρόληψης και αποτροπής όσο και αντιμετώπισης.
Ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης για ανάλογη περίπτωση έγραφε: “Αυτούς που καίνε τα δάση να τους τιμωρούν, με τιμωρίαν δια βίου πλέον αποδοτικήν. Χειμώνα- καλοκαίρι να τους βάζουν, ως καταδίκους, ν’ ανασταίνουν δέντρα. Να τα φυτεύουν, να τα ποτίζουν, να τα λιπαίνουν, να τα κλαδεύουν, να κοιμούνται από κάτω τους χειμώνα- καλοκαίρι, να κάνουν απ’ το ξύλο τους κούνιες για τα μωρά και νεκροσέντουκα για τους πεθαμένους. Να μην ξέρουν τίποτα απ’ τον άλλο κόσμο, να είναι ζωντανοί- θαμμένοι μες στο δάσος”…  Α.Π. 
Video:
~ Μετά την μεγάλη πυρκαγιά 16/08/2017 :
 https://youtu.be/hqCzVIeG1Sg .-
~  Οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές  16/08/2 17:
https://youtu.be/DbhO__NDMYQ .-
~CANANDER στην πυρόσβεση Ελλάδα  16/08/2017 :
 https://youtu.be/UtS2r8oQL6c .-

*** Καταγγελίες για έργα στη Βέργα 
Παράπονα και αντιδράσεις είχαμε, χθες, για τα έργα διάνοιξης δρόμου στην περιοχή της Βέργας. Οι διαμαρτυρόμενοι ισχυρίζονται ότι τα έργα θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός ακόμα ιστορικού καλντεριμιού από τις μπουλντόζες. 
Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου σημειώνει ότι είναι στη διάθεση οιουδήποτε για σχετική έρευνα, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να σταματήσουν οι καταγγελίες και να προχωρήσουν σε έργα, όσοι διαμαρτύρονται, προκειμένου να τελειώνει το θέμα μια ώρα γρηγορότερα, αλλά και για να προχωρήσουν οι εργασίες…  Α.Π. 

*** Costamare: Το ομόλογο που σπάζει το… ταμπού ναυτιλίας και χρηματιστηρίου 
Ένα... διαφορετικό ομόλογο εξ όσων έχουν εκδοθεί ως τώρα έχει πάρει το δρόμο του για έκδοση το Σεπτέμβριο, το οποίο όχι μόνο θα κάνει αίσθηση, αλλά θα σπάσει ένα... ταμπού, που κρατάει χρόνια. Ο λόγος για το ταμπού της σχέσης που έχει η ελληνική ναυτιλία με το ελληνικό χρηματιστήριο, μια σχέση που μένει διαρκώς στα... σχέδια, στις υποσχέσεις, στο «καλό κλίμα», στο «αμοιβαία θετικό περιβάλλον» κ.ο.κ.
Η μεγάλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Costamare Shipping Co S.A., συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino κ.ά.) και εισηγμένη στο NYSE, ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο ομόλογο ναυτιλιακής εταιρείας που θα εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο!
Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική εξέλιξη, που αναμένεται να δώσει νέο... αέρα σ' όλη την αγορά, ενώ κάποιοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι δε θα αργήσει να υπάρξει και η πρώτη εισαγωγή ναυτιλιακής εταιρείας στο Χ.Α. Αυτό όμως, είναι κάτι που αναμένεται να δείξει το μέλλον, ενώ η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι καλό είναι να κρατάμε... μικρό καλάθι.
Προς το παρόν, αυτό που ετοιμάζεται πυρετωδώς είναι η έκδοση ομολόγου από την Costamare, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμανθεί περί τα 50 εκατ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μικρότερο από τα αυτά των ΟΠΑΠ και Μυτιληναίου που προηγήθηκαν, ενώ θα είναι ίδιο με αυτό της Sunlight.
Μια ελληνική τράπεζα που λειτουργεί σαν σύμβουλος και ανάδοχος έκδοσης «ετοιμάζει» με άκρα μυστικότητα την έκδοση του πρώτου ομολόγου ναυτιλιακής εταιρείας που θα απευθύνεται στην ελληνική αγορά.
Μάλιστα, είναι κάτι που θέλει πολύ τόσο η διοίκηση του Χ.Α., καθώς θα αναβαθμίσει περαιτέρω το χρηματιστήριο και, κυρίως, την αγορά ομολόγων, όσο και η ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για τους ίδιους λόγους. Έτσι, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, συντονίζοντας από κοινού με το υπουργείο Οικονομίας τις τράπεζες – συμβούλους, μια ιδιωτική χρηματιστηριακή και το υπουργείο Ναυτιλίας για την τακτοποίηση νομικών ή άλλων εκκρεμοτήτων.
Όπως και να 'χει, η έκδοση αυτού του ομολόγου θα είναι ξεχωριστής σημειολογίας, καθώς το εκτόπισμα τόσο της Costamare όσο και γενικότερα της ελληνικής ναυτιλίας είναι παγκόσμιο, οπότε θα προσδώσει περαιτέρω κύρος και «βάθος» στην αγορά.
  Ποια είναι η Costamare
Η Costamare, με επικεφαλής τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκόσμια. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, ιδιαίτερα δραστήρια τα τελευταία χρόνια, με πολλαπλές ναυπηγήσεις νέων πλοίων, αυξήσεις κεφαλαίου και συνεργασίες μεγάλου ειδικού βάρους όπως με το αμερικανικό private equity, York Capital Management.
Με το εν λόγω fund έχει κάνει κοινοπραξία αποκτώντας 18 εκ. των πλοίων που διαθέτει, ενώ συνολικά ελέγχει στόλο 77 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με συνολική χωρητικότητα άνω των 464.000 TEU.
Γενικώς η εταιρεία έχει υλοποιήσει (και μέρος του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη) επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια, πάντα με τη συνδρομή (και) του York Capital Management.
Στα τέλη του 2016 η εισηγμένη στο NYSE άντλησε 72 εκατ. δολάρια από την αμερικανική κεφαλαιαγορά, μέσω αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης νέων μετοχών. Στην έκδοση μπήκαν κυρίως μεγάλοι διεθνείς θεσμικοί, ενώ συμμετείχε με το ποσό των 10 εκατ. δολ. και ο βασικός μέτοχος, ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου.
Παράλληλα, τον περασμένο Μάιο η εταιρεία προέβη σε νέα αύξηση μέσω έκδοσης νέων κοινών μετοχών, αντλώντας περίπου 95 εκατ. δολάρια, προκειμένου να καλύψει κεφαλαιακές ανάγκες.
Η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου ελέγχει περίπου το 60% της εταιρείας, καθώς φροντίζει να συμμετέχει στις όποιες νέες εκδόσεις και χρηματοοικονομικές «ενέσεις», διατηρώντας στο ακέραιο το ποσοστό της. Τελευταία μια σειρά τέτοιων εκδόσεων στέφονται από επιτυχία, καθώς έχει ενισχυθεί η διάθεση ανάληψης ναυτιλιακού ρίσκου από «γερούς» επενδυτές, σε εταιρείες βεβαίως leader όπως η Costamare.
  Αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2017
Πτώση εσόδων και κερδών ανακοίνωσε η εταιρεία το πρώτο τρίμηνο του 2017, όμως στα επόμενα τρίμηνα αναμένονται καλύτερα αποτελέσματα, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα του κλάδου των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βελτιώνεται.
Το πρώτο τρίμηνο η Costamare είχε έσοδα 105,524 εκατ. δολ. έναντι 120,274 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και καθαρά κέρδη 23,015 εκατ. δολ. έναντι 34,996 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Τα έσοδα μειώθηκαν λόγω της πώλησης τριών πλοίων, της μείωσης των ναύλων, αλλά και της μιας ημέρας λιγότερης που περιλάμβανε το φετινό πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το περσινό.
  Στο παγκόσμιο Top 10 των ναυτιλιακών σύμφωνα με τη λίστα των Lloyd's
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επικαιροποιημένη λίστα Containerisation International των Lloyd's, σχετικά με τους leaders στο χώρο της διεθνούς «βαριάς» ναυτιλίας, σε περίοπτη θέση είναι και ο επικεφαλής της Costamare Κωστής Κωνσταντακόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Κωνταντακόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας της λίστας, κατέχοντας τη 12η θέση
Πρόκειται για λίστα των... leader, των επιχειρηματιών που... υπαγορεύουν και στηρίζουν το μετασχηματισμό του status quo της παγκόσμιας ναυτιλίας, που έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις τα τελευταία 15 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 5η θέση της λίστας φιγουράρει ο πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation, Ζου Λιρόνγ που εποπτεύει τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ο όμιλος του οποίου διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω των 90 δισ. δολαρίων με περισσότερα από 1.100 πλοία!
Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Σόρεν Σκου και ο Ρόμπερτ Ούγκλα της δανικής ναυτιλιακής Maersk Group και στη δεύτερη βρίσκονται ο όμιλος CMA CGM και η οικογένεια Σααντέ που τον ελέγχει.
  Κουρουμπλής: «Το Σεπτέμβριο εκδίδεται το πρώτο ναυτιλιακό ομόλογο»
Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας αλλά και την ενίσχυση της οικονομίας μέσω της ναυτιλίας, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καταθέτει το προσεχές χρονικό διάστημα σε κόμματα και φορείς το σχέδιο για τη δημιουργία clusters στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη.
Ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την περαιτέρω ανάπτυξη και καθιέρωση του Πειραιά ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου που θα προσφέρει ευρύ φάσμα υπηρεσιών στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία είναι η έκδοση του πρώτου ομολόγου ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, το οποίο θα είναι διαπραγματεύσιμο και στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Πρόκειται για μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος υπογραμμίζει πτυχές του συνολικού σχεδίου, του αφηγήματος όπως ο ίδιος το αποκαλεί, ενώ αναφέρεται στις ενέργειες που θα γίνουν βήμα προς βλήμα τους επόμενους μήνες.
«Στηρίζουμε την έκδοση ναυτιλιακών ομολόγων ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερες υπηρεσίες από οργανισμούς που ασχολούνται σε παγκόσμια επίπεδο με τη ναυτιλία. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση ναυτιλιακού ομολόγου.
Εδώ και δύο μήνες γίνονται οι προεργασίες και εμείς ενθαρρύνουμε την προσπάθεια. Έπειτα από χρόνια απουσίας της ελληνικής ναυτιλίας από το Χρηματιστήριο Αθηνών επανέρχεται με προσεκτικά βήματα μέσω της έκδοσης ομολόγων από υγιείς οικονομικά ναυτιλιακές εταιρείες» και συνεχίζει: «Το πρώτο ναυτιλιακό ομόλογο θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο από ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, η οποία είναι εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να εκδοθεί ακόμη ένα».  Του Απόστολου Σκουμπούρη

***  Μια αναπάντεχα θαυμάσια παράσταση στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης 
Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μια αναπάντεχα θαυμάσια παράσταση στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Η συγκεκριμένη παράσταση, που ήταν άρτια απ' όλες τις απόψεις - σκηνοθεσία, ερμηνείες, μουσική, κίνηση - και πλήρως εναρμονισμένη με τη μαγική αύρα του αρχαίου θεάτρου, δεν ήταν μια συνηθισμένη επαγγελματική παραγωγή, μα επρόκειτο για μία σπουδαστική παράσταση, που παρουσιάζει σε δραματοποιημένη μορφή υλικό από το τέταρτο βιβλίο της ιστορίας του Θουκυδίδη, όπως το έχει ανθολογήσει και επιμεληθεί ο θεατρικός συγγραφέας και δάσκαλος δραματουργίας, Γιάννης Λιγνάδης.
Οι περισσότεροι από τους θεατές, επιφυλακτικοί στην αρχή, αφέθηκαν με συγκίνηση στο θαυμάσιο δώρο που μας έκαναν αυτά τα παιδιά, που δεν είναι άλλο από την πρωτόγνωρη (τουλάχιστον για μένα) εμπειρία δραματουργικής αφήγησης ιστορικών γεγονότων, με όχημα το ταλέντο και το πάθος τους, την κρυστάλλινη εκφορά του λόγου, την αναβλύζουσα θεατρικότητα από κάθε εκατοστό του κορμιού τους, καθώς κατάφεραν να αναπαραστήσουν με τα σώματά τους, όχι μόνο τις σκηνές του πολέμου, την ένταση της μάχης και την απόγνωση της ήττας, μα μετέδωσαν στο κοινό με τρόπο που δεν περιγράφεται με λέξεις, την αδιαμφισβήτητη ματαιότητα του πολέμου σε κάθε εποχή, το αδιαφιλονίκητο αδιέξοδο της βίας, την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για ειρήνη και ελευθερία.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συντελεστές, τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, το σκηνοθέτη Γιάννη Παναγόπουλο και, φυσικά, το ΔΙΑΖΩΜΑ, που μας χάρισε αυτή την εμπειρία. Ελένη Κοφτερού

*** Ανείπωτη τραγωδία στην Κρήτη! Ανδρόγυνο πνίγηκε για να σώσει τα παιδιά του…
Ανείπωτη θλίψη επικρατεί στις οικογένειες των δύο γονιών που πνίγηκαν το βράδυ της Τρίτης στην προσπάθεια τους να σώσουν τα παιδιά τους στην παραλία Γεροποτάμου στο Ρέθυμνο. Η τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε παραλία της Κρήτης έχει συγκλονίσει ολόκληρο το νησί
 Ο 35χρονος Βενιζέλος Στρατάκης από τη Ροδιά και η 35χρονη Κατερίνα Καναβάκη από τις Αρχάνες ανασύρθηκαν την Τρίτη χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα από τη θάλασσα και παρά τις προσπάθειες των γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, δεν τα κατάφεραν και τελικά κατέληξαν.Σοκαρισμένα τα παιδιά τους, ηλικίας από 7 μέχρι και 14 ετών, δε μπορούν να πιστέψουν ότι οι γονείς τους από τη μια στιγμή στην άλλη χάθηκαν μπροστά στα μάτια τους.Η νέα τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε παραλία της Κρήτης έχει συγκλονίσει ολόκληρο το νησί, καθώς δύο νέοι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να σώσουν τα παιδιά τους, που κινδύνευαν μέσα στη θάλασσα, έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο.
Το χρονικό της τραγωδίας
 Όλα ξεκίνησαν όταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης όταν δύο από τα τέσσερα παιδιά, που είχαν πάει μαζί με τους γονείς τους για μπάνιο στην παραλία μπήκαν στη θάλασσα.Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή τα παιδιά άρχισαν να παλεύουν με τα κύματα, χωρίς να μπορούν να βγουν έξω από το νερό. Το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε στις 20:20 και έσπευσε στην περιοχή με δύο ασθενοφόρα
 Τότε οι δύο γονείς, χωρίς δεύτερη σκέψη έπεσαν στη θάλασσα για να σώσουν τα παιδιά.
Άλλοι λουόμενοι έσπευσαν κι αυτοί να βοηθήσουν, ανασύροντας σώα και αβλαβή τα δύο μικρά παιδιά, αλλά όχι και τους άτυχους γονείς.
Το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε στις 20:20 και έσπευσε στην περιοχή με δύο ασθενοφόρα, το ένα από το Πέραμα και το άλλο από το Ρέθυμνο.
Λίγο αργότερα οι δύο 35χρονοι ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα από τη θάλασσα.
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τους μετέφερε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου οι γιατροί κατέβαλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να τους κρατήσουν στη ζωή, αλλά δυστυχώς ήταν ήδη αργά. Πηγή: cretapost.gr, zougla.gr

***  Αντώνης Σαμαράς: «Η σημερινή εορτή αναπόσπαστα δεμένη με την παράδοση μας και την ταυτότητα μας…» 
Μήνυμα με «νόημα» για όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, έστειλε με αφορμή τη σημερινή μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 
  Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:
«Γιορτάζει σήμερα η "Πλατυτέρα" της Ορθοδοξίας!  Η "Υπέρμαχος Στρατηγός" των Ελλήνων.
Το υπέρτατο Σύμβολο της Μάνας και της Αγάπης. Η Ορθοδοξία και η Ελλάδα. Αναπόσπαστα δεμένη με την Παράδοσή μας, την Ταυτότητά μας, τον  Πολιτισμό και την Πίστη μας. Όλα όσα μας κρατάνε όρθιους και μας κάνουν καλύτερους. Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!»
Γιορτάζει σήμερα η "Πλατυτέρα" της Ορθοδοξίας!
Η "Υπέρμαχος Στρατηγός" των Ελλήνων.
Το υπέρτατο Σύμβολο της Μάνας και της Αγάπης.
Η Ορθοδοξία και η Ελλάδα.
Αναπόσπαστα δεμένη με την Παράδοσή μας, την Ταυτότητά μας, τον  Πολιτισμό και την Πίστη μας. Όλα όσα μας κρατάνε όρθιους και μας κάνουν καλύτερους.   Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΡΙΕΚΑ  Κροατίας  2-1 (01) .-
Αποφασισμένοι να πάρουν την πρόκριση στους ομίλους του Champions League είναι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, ο οποίος υποδέχεται σήμερα την Ριέκα στο Καραϊσκάκη για τα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (21:45, Cosmote TV 2, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sport-fm.gr). 
~ Οι Κροάτες προέρχονται από δύο σερί ήττες στο πρωτάθλημά τους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για αμελητέο αντίπαλο. Το αντίθετο μάλιστα. Πρόκειται για μία σκληροτράχηλη ομάδα, η οποία έχει ως στόχο τους ομίλους και θα διεκδικήσει αυτό που θέλει. 
Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και ο Μπέσνικ Χάσι, ο οποίος επέστησε την προσοχή των ποδοσφαιριστών του και τους τόνισε πως δεν έχουν καμία σχέση τα παιχνίδια στα εγχώρια πρωταθλήματα με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 
Όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό σκέλος, ο Κοσοβάρος προπονητής φαίνεται πως προβληματίζεται για την μεσαία γραμμή της ομάδας, λόγω του τραυματισμού του Οφόε που τον πήγε πίσω σε σχέση με τους συμπαίκτες του.
~ Την «ερυθρόλευκη» εστία θα υπερασπιστεί ο Καπίνο, ο οποίος μπροστά του – από δεξιά προς αριστερά – θα έχει τους Ελαμπντελαουί, Ρέτσο, Βούκοβιτς και Κούτρη.
~ Στον άξονα της μεσαίας γραμμής πιθανότατα θα είναι ο Ζιλέ (και όχι ο Οφόε) μαζί με τον Ρομαό, με τους Σεμπά και Καρσελά στα πλάγια. Οργανωτικό ρόλο θα αναλάβει ο Φορτούνης, ο οποίος μπροστά του θα έχει τον Μπεν. 
~ Την αποστολή συμπληρώνουν οι Γιαννιώτης, Ανδρούτσος, Ανσαριφάρντ, Φιγκέιρας, Μάριν, Μίλιτς, Οφόε, Πάρντο και Ζντιέλαρ. Εκτός είναι οι Σισέ και Σιώπης. 
~ Από την πλευρά του, οι Κροάτες θα παίξουν με 4-3-3. Ο Ματίας Κεκ αναμένεται να ξεκινήσεις Σλούγκα, Βέσοβιτς, Ζούπαριτς, Ελέζ, Ζούτα, Μπράνταριτς, Μάλες, Μίσιτς, Γκόργκον, Έμπερ και Γκαβράνοβιτς.
Δημοφιλείς αναζητήσεις

Οι  αγώνες για τα προκριματικά στο Τσάμπιον Λίγκ  1οι αγώνες :
Τρίτη 15-08-2017  :
ΑΠΟΕΛ Κύπρου- ΣΛΑΒΙΑ Πράγας  2-0 .- 
ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ -ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ  1-2 .- ^
ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ Λισαβώνας-ΣΤΕΑΟΥΑ Βουκουρεστίου  0-0 .- ^
ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ ΤΣΣΚΑ Μόσχας  0-1 .- ^
ΚΑΡΑΜΠΑΓΚ-ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ  1-0 .-^
Τετάρτη 16-08-2017  :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΡΙΕΚΑ Κροατίας  2-1 (0-1) .-
ΝΑΠΟΛΗ Ιταλίας-ΝΙΣ Νίκαιας Γαλλίας  2-0(1-0).-
ΣΕΛΤΙΚ Σκωτίας-ΑΣΤΑΝΑ Καζακστάν 5-0 (2-0) .-
ΧΑΠΟΕΛ ΜΠΕΡ ΣΕΒΑ Ισραήλ- ΜΑΡΙΜΠΟΡ Σλοβενίας 2-1 (2-1).-
ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ Τουρκίας-ΣΕΒΙΛΗ Ισπανίας 1-2 (0-1) .-
 
***  Αυτοί είναι οι όροι της συμφωνίας Τσάβες – Παναθηναϊκού
Ο Αντρές Τσάβες έρχεται στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να δίνουν 1,3 εκατ. ευρώ για το 50% του παίκτη. Διαβάστε ποιοι είναι οι όροι της συμφωνίας με τον «Κομαντάντε».              
Μόνο τα τυπικά απομένουν για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Παναθηναϊκού με τον Αντρές Τσάβες, με τους «πράσινους» να περιμένουν από ώρα σε ώρα στην Ελλάδα τον «Κομαντάντε» για να περάσει από ιατρικά και να υπογράψει το συμβόλαιο του με τη νέα του ομάδα.
Οι «πράσινοι» θα καταβάλουν το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 50% των δικαιωμάτων του παίκτη και ακόμα τόσα σε βάθος τριετίας ή στο τέλος της χρονιάς, ανάλογα με το τι θα έχει καταφέρει ο Αργεντινός επιθετικός.
Με πιο απλά λόγια, αν ο Τσάβες πετύχει πάνω από 15 γκολ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, τότε θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα το ποσό για την απόκτηση και του υπόλοιπου 50% των δικαιωμάτων του. Αυτόματη αγορά των υπόλοιπων δικαιωμάτων του «Κομαντάντε» θα υπάρξει και στην περίπτωση που αγωνιστεί στο 75% των παιχνιδιών της Super League.
Πάντως, σε πρώτο στάδιο, ο Παναθηναϊκός θα πληρώσει 400.000 ευρώ στη Μπόκα και τα υπόλοιπα, μέχρι να συμπληρωθούν τα 1,3 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν σταδιακά.
Από εκεί και πέρα, ο παίκτης θα εισπράττει 600.000 ευρώ τον χρόνο και το συμβόλαιο του θα είναι τριετούς διάρκειας.


*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ  για σήμερα  :
Τένις ATP Masters, Σινσινάτι
02:00
COSMOTE Sport 6
Τένις ATP Masters, Σινσινάτι
18:00
COSMOTE Sport 8
Προκριματικά Champions League Χαποέλ Μπερ Σεβά - Μάριμπορ
21:45
COSMOTE Sport 7
Προκριματικά Champions League Σέλτικ - Αστάνα
21:45
COSMOTE Sport 5
Προκριματικά Champions League Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ - Σεβίλλη
21:45
COSMOTE Sport 3
Προκριματικά Champions League Νάπολι - Νις
21:45
COSMOTE Sport 2
Προκριματικά Champions League Ολυμπιακός - Ριέκα
21:45
COSMOTE Sport 1
Προκριματικά Champions League Λεπτό προς λεπτό
21:45
 
**
 
~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 01  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 08  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  -2- Τρίτη  08  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης     ....από  το  2008:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-08-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 09  Αυγούστου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..από το  2008  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/news-09-2017.html .-
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-10-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το    2008  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-11-2017.html .-
~* ΤΑ  500 ονόματα και οι Εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ  :Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/500-11-2017-500.html .- 
~** H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/08/news-12-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 13  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/news-13-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-14-2017.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 05  έως και 13 Αυγούστου 2017  :Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 ..Μια   αθλητικά ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/05-13-2017-14-2017.html .-  
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 15 Αυγούστου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/news-15-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-16-2017.html .- 
~*

~**   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5782   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3679   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3669  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.120   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  
  

ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΤΗΝΟΣ-ΜΥΚΟΝΟΣ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 29/07/2017 ΚΑΙ 30/07/2017
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/07/17 Αναχώρηση από ΚΤΕΛ Μεσσήνης ...
ώρα 2.30 π.μ. (νύχτα Παρασκευής). Αναχώρηση 7.00 π.μ.
απο Ραφήνα για Τήνο με καράβι της γραμμής χωρίς λεωφορείο. Άφιξη στο νησί της Τήνου περίπου 11.00 π.μ.
Ελεύθερο πρόγραμμα – διανυκτέρευση.
ΚΥΡΙΑΚΗ 30/07/17 Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο,
προαιρετικά όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν την
Μύκονο θα αναχωρήσουν 09.30 και θα επιστρέψουν 01.30
για Τήνο όπου θα επιβιβαστούν και οι υπόλοιποι
με προορισμό την Ραφήνα και επιστροφή στην Μεσσήνη.
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 120 ΕΥΡΩ
Περιλαμβάνει μεταφορά Μεσσήνη-Ραφήνα-Μεσσήνη και διανυκτέρευση σε κεντρικό ξενοδοχείο(με πρωινό) στην Τήνο.
(Η μετάβαση στην Μύκονο είναι προαιρετική.)

Πληροφορίες στον Πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης
ΚΟΥΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Δηλώσεις συμμετοχής 27220 -22840 ,27220-24777 και
6945117704

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου