ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 28  Μαρτίου  2018 .
*



Παναγία Μαλεβή: Το ΄΄Άγιο Όρος΄΄ της Πελοποννήσου
~ Να ’ναι καλά η Μαλεβή
Περικυκλωμένη από το δάσος των μαλεβίσιων κέδρων, στις πλαγιές του Πάρνωνα, ξεπροβάλλει η επιβλητική εκκλησία της Παναγίας Μαλεβής. Η ομώνυμη μονή διαθέτει έξι εκκλησίες, σύγχρονους ξενώνες, βοηθητικούς χώρους και έναν όμορφο περίβολο γεμάτο λουλούδια. Πέντε χιλιόμετρα από το χωριό του Αγίου Πέτρου είναι ένα από χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μ., από το έτος 1116.
~  Και όπως δηλώνουν οι κάτοικοι «να ’ναι καλά η Μαλεβή που γεμίζει το χωριό μας κόσμο». Σήμερα ζουν εκεί δέκα μοναχές, που φροντίζουν τον χώρο και υποδέχονται με καλοσύνη τους προσκυνητές. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι μία από τις 70 που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.
«Αποθνήσκω εν μέσω της βοής των ελάτων»
Στην υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα (υψ. 1.937 μ.), που είναι γνωστή ως «Μαλεβός», ήταν χτισμένο αιώνες πριν, το 717 μ.Χ., το Η ρίζα της λέξης είναι αλβανοσλαβική. Οι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν ότι, μέσα σε μία χρονιά, από τον βαρύ χειμώνα, πέθαναν όλοι οι μοναχοί και ερήμωσε το μοναστήρι. Ο τελευταίος από αυτούς, μάλιστα, πριν από το μοιραίο τέλος του, άφησε ένα σημείωμα που έλεγε: «Αποθνήσκω εν μέσω της βοής των ελάτων». Αργότερα, οι μοναχοί από τα διάφορα μετόχια αποφάσισαν να την ξαναχτίσουν σε χαμηλότερο υψόμετρο.
~ Οι πρώτοι κάτοικοι Μια παλιά αγιορείτικη παράδοση αναφέρει πως ο Μέγας Κωνσταντίνος, για να εγκαταστήσει στον Άθω τους μοναχούς, έδιωξε τους Τσάκωνες και τους εγκατέστησε στην Πελοπόννησο, όπου δημιούργησαν το δικό τους Άγιον Όρος. Σύμφωνα με τη Μαρία Μαντουβάλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής: «Εκείνο που ριζικά διαφοροποιεί το “Άγιον Όρος της Πελοποννήσου”, δηλαδή τις πολυάριθμες μονές της Αρκαδίας, είναι το γεγονός ότι οι Αρκάδες είναι οι ιδρυτές του Αγίου Όρους, αφού, σύμφωνα με έγκυρες ιστορικές πηγές, ο μόνος λαός που έμενε στον Άθω, από την εποχή του Φιλίππου, ήταν οι Τσάκωνες». Πολλοί από τους ιδρυτές του, μετά την υποχρεωτική μετοίκησή τους, επέστρεψαν στον Άθω, όπως, για παράδειγμα, ο Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης, κατά κόσμον Νικόλαος Τερζάκης.
~ Από βραδύς ξεκίνησα…Ο Νικόλαος Τερζάκης γεννήθηκε στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, στα τέλη του 16ου αιώνα. Το 1601, μαζί με τον θείο του, Μακάριο, μόνασε στη (1601), όπου χειροτονήθηκε ιερέας με το όνομα Νείλος. Ο πόθος του, όμως, για την ασκητική ζωή τον οδήγησε στο Άγιον Όρος. Κατοίκησε στο σπήλαιο του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτη. Κοιμήθηκε ειρηνικά στις 12 Νοεμβρίου 1651 και η σπηλιά του ανάβλυζε μύρο, γι’ αυτό ονομάστηκε Μυροβλύτης. Το 1967 στη μονή χτίστηκε ο Ναός του Αγίου Νείλου του Αγιοπετρίτη. Επίσης, ναός του αγίου υπάρχει και στην Καλλίπολη του Πειραιά. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είχε πει: «Πολλοί λίγοι γνωρίζουν ότι το τραγούδι του Μπαγιαντέρα γράφτηκε στο καφενείο του πατέρα μου. Στη γειτονιά μου, στον Άγιο Νείλο».
~Ναός του Αγίου Νείλου του Αγιοπετρίτη
Δενδρόκεδρος, o μοναδικός στην Ευρώπη
Στον Πάρνωνα ή Μαλεβό, ή Κρόνιον Όρος, εκτείνεται το μοναδικό δάσος από δενδρόκεδρους στην Ευρώπη, το οποίο προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Συγκεκριμένα, γύρω από τη Μονή Μαλεβής απλώνεται μια έκταση 740 στρεμμάτων από το σπάνιο αυτό δάσος. Ο δενδρόκεδρος ή γιουνίπερος ευδοκιμεί, επίσης, στη νότια Μικρά Ασία, τη Συρία και τον Λίβανο. Το δάσος της Μαλεβής ανακηρύχθηκε «Διατηρητέο μνημείο της φύσης» από το ελληνικό κράτος το 1980. Στο ιερό βουνό του θεού Κρόνου έχουν καταγραφεί και άλλα είδη σπάνιων φυτών, που επιβεβαιώνουν ότι σε αυτόν τον τόπο η φύση χάρισε απλόχερα τα πιο ακριβά της δώρα.
Κείμενο: Μυρσίνη Γρηγόρη
~* Τηλέφωνο Ιερά Μονής Μαλεβής 2792022630 -Καστρί Κυνουρίας
Δείτε http://panagiamalevi.blogspot.gr/


~ Πειραιώς Σεραφείμ: Αυτός είναι ο Ερντογάν κι η Τουρκία του!
 
 ~ Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ-΄΄Ποταμός΄΄ ο Σεραφείμ: Στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην Τουρκία αναφέρεται σε σκληρή τοποθέτησή του ο Μητροπολίτης Πειραιώς Πειραιώς Σεραφείμ. Ο Σεβασμιώτατος είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου και αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις του.
* Ο Ιεράρχης κάνει λόγο για αναβίωση της νέας Οθωμανικής ΄΄αυτοκρατορίας ΄΄΄και εξαπολύει πυρά κατά της τακτικής του Τούρκου Προέδρου αναλύοντας όλες τις επικίνδυνες κινήσεις του  ΄΄Η κατάσταση αυτή, που οδήγησε στο πρόσκαιρο μέχρι χθες πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μπορεί να θεωρηθεί συνεπακόλουθο της Νέο-Οθωμανικής αναβίωσης. Μιάς αναβίωσης, που συμπεριλαμβάνει Οθωμανικούς θεσμούς και πρακτικές, που εξ ορισμού είναι ασύμβατες με τους Ευρωπαικούς θεσμούς και δομές΄΄, τονίζει μεταξύ άλλων.
Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Πειραιώς:
Οι σκέψεις και η καρδιά των Πανελλήνων στους απαχθέντας αξιωματικούς που βρίσκονται εγκάθειρκτοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης.
Όπως έχουμε επισημειώσει παλαιότερα η Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν φαινομενικά και για προφανείς λόγους οικονομικής στήριξης και επειδή η Ευρώπη είναι μέγιστος επενδυτής στην Τουρκία και ταυτόχρονα άριστος καταναλωτής τουρκικών προιόντων, συντηρεί την δήθεν Ευρωπαική της προοπτική, ενώ σταθερά αρνείται την αποδοχή του Ευρωπαικού κεκτημένου. Μπορεί μεν κατά καιρούς να γίνονται σχετικές δηλώσεις, που συντηρούν το κλίμα χρηματοδότησης της Τουρκικής οικονομίας από το Ευρωπαικό Ταμείο με το δικαιολογητικό της προσαρμογής και της περιθάλψεως των προσφύγων, αλλά το ουσιώδες περίγραμμα της Τουρκίας του Ερντογάν καθορίζεται από την γνωστή ιδεοληψία του νεοθωμανισμού, του οποίου θεωρητικός υπήρξε ο αποπεμφθείς Πρωθυπουργός Καθ. Νταβούτογλου.
Μέσα στο κλίμα αυτό της παραπλάνησης, και του τακτικισμού, ο Ερντογάν το 2004 είχε χαρακτηρίσει την Ευρωπαική πορεία της χώρας του «ως προτεραιότητα και ένα κοινό τόπο για τη διευθέτηση διαφορετικών αντιλήψεων», δεδομένου ότι αυτή την άποψη τη συμμερίζονταν το 62% της Τουρκικής κοινής γνώμης. Όντως, η υποψηφιότητα για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαική Ένωση, ήταν η πιο σημαντική πρόκληση στην 554ετή ιστορία του Οθωμανικού και Τουρκικού Κράτους για ενσωμάτωση Ευρωπαικών προτύπων πολιτικής, οικονομίας και πολιτισμού. Εξαρχής όμως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αποτέλεσε αντιπερι-σπασμό για ένα άλλο σχέδιο, που εκτελούνταν σιωπηλά. Αντί της Ευρωπαικής ταυτότητας και του εξευρωπαισμού της Τουρκίας υλοποιείται ένα διαφορετικό σχέδιο. Όλες οι μεταρρυθμίσεις (δυτικοποίηση) της χώρας στοχεύουν στην ενδυνάμωση της εξωτερικής πολιτικής με το σκεπτικό της επαναφοράς της «δόξας» της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Την ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου είχε ανακοινώσει ο Ερντογάν από τα χρόνια που διετέλεσε Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης (1994-1998). Βασιζόμενο σ΄ αυτό το σκεπτικό, το κόμμα του, «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη», ξεκίνησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο την δημιουργία ενός Νεο-Οθωμανικού κράτους, το οποίο θα βασίζεται στην Ισλαμική θρησκεία. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εμπεριέχουν στοιχεία της θεωρίας εξευρωπαισμού, με τη σημαντικότατη διαφορά ότι, αντί για εμφύσηση των Ευρωπαικών θεσμών και δομών, συγκροτείται μια διαφορετική ταυτότητα, που βασίζεται στο Ισλάμ και το Νεο-Οθωμανικό τρόπο, που πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Tο εν λόγω μεταρρυθμιστικό σχέδιο περιλαμβάνει ρητορική, πολιτικές και δομικές αλλαγές και τέλος ενσωμάτωση των αλλαγών στην καθημερινότητα των Τούρκων πολιτών. Στη μεταρρύθμιση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε και συνεχίζει να παίζει η ρητορική του, η οποία είναι συνδεδεμένη με την διαδικασία μάθησης ή αλλιώς επανεκπαίδευσης της κοινής γνώμης στο νέο ιδεολογικό και δομικό-οργανωτικό του πλαίσιο.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του, όπου (αυτο) ανακηρύσσεται φυσικός κληρονόμος της επανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως και ο χαρακτηρισμός της μετανάστευσης ως μέσου κατάκτησης και επέκτασης του Ισλάμ (Hijrah). Παράλληλα, σε μια άλλη ομιλία του δεν δίστασε να αναφέρει ότι η «ελευθερία και η δημοκρατία δεν έχουν αξία στην Τουρκία». Η ρητορική του αυτή ήρθε να προστεθεί σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση για την Τουρκική κοινωνία, που, ως φάνηκε, ήδη από τα μέσα του 2016 οδηγούνταν σε σκοτεινές ατραπούς.
Επομένως, το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 αποτέλεσε μια σημαντική απόδειξη για την πρόοδο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειάς του. Σημείο αναφοράς το γεγονός ότι περισσότεροι από 80.000 Ιμάμηδες καλούσαν στο όνομα του Κορανίου και μέσω προσευχών (Άζαν) τους πολίτες στους δρόμους κατά της απόπειρας του πραξικοπήματος. Αυτά αποδεικνύουν την ύπαρξη εναλλακτικών διοικητικών δομών, που βασίζονται στη θρησκεία, και όχι στο κοσμικό κράτος. Ως εκ τούτου, η αποτροπή του πραξικοπήματος, όπως αυτή έγινε (μέσω των θρησκευτικών δομών), έστειλε το μήνυμα ότι οι νέες Νέο-Οθωμανικές δομές έχουν περιέλθει σε κατάσταση ωρίμανσης και είναι πλέον λειτουργικές.
Η κατάσταση αυτή, που οδήγησε στο πρόσκαιρο μέχρι χθες πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μπορεί να θεωρηθεί συνεπακόλουθο της Νέο-Οθωμανικής αναβίωσης. Μιάς αναβίωσης, που συμπεριλαμβάνει Οθωμανικούς θεσμούς και πρακτικές, που εξ ορισμού είναι ασύμβατες με τους Ευρωπαικούς θεσμούς και δομές.
~   Η αναβίωση αυτή, επίσης, εξηγεί την αμφισβήτηση από την πλευρά του της Συνθήκης της Λωζάνης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη, που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα τη συζητήσουμε» . Η δήλωση αυτή αφενός επιβεβαιώνει την γενική φιλοσοφία αμφισβητήσεων από τη μεριά του, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και αφετέρου αναφέρει ότι όλα τα μη ιερά κείμενα υπόκεινται σε αμφισβήτηση. Δεδομένων των ανωτέρω, μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι η υποψηφιότητα της χώρας του είναι τελικά ένα μέσον για την αποκόμιση οικονομικών ωφελημάτων, παρά μια αυτόβουλη επιλογή για δυτικοποίηση. Ο προορισμός του είναι πάντα η δημιουργία μιάς Νέο-Οθωμανικής ταυτότητας και αυτοκρατορίας. Ήδη η επίθεσή του στους Κούρδους του Αφρίν, και η επεκτατική του πολιτική στο Αιγαίο μέσω της αμφισβητήσεως διεθνών Συνθηκών και του Status, καθώς και η προσπάθειά του να εμφανισθεί ως ο παγκόσμιος προστάτης του Ισλάμ το αποδεικνύει περίτρανα. Πρόσφατο είναι το ταξείδι του στις σκληρές Ισλαμικές χώρες της Βορειοδυτικής Αφρικής και τα όσα εκεί δήλωσε για την παγκόσμια επικράτηση του Ισλαμικού κοσμοειδώλου.
Επομένως η Τουρκία του σημερινού προέδρου Ερντογάν, μεταβάλλεται σε ένα καθεστώς με πρόταγμα το Ισλαμικό πολιτικοθρησκετικό κοινωνικό status και ο ίδιος ονειρεύεται να αναγνωρισθεί σαν «Χαλίφης» του παγκόσμιου Σουνιτικού Ισλάμ.
Μέσα στα πλαίσια αυτά, εντείνει τις παρενοχλήσεις του απέναντι στην χώρα μας που γίνονται τρομακτικά επικίνδυνες, όπως ο διεμβολισμός στην περιοχή των Ιμίων του σκάφους της Ελληνικής ακτοφυλακής και η αρπαγή στην Ελληνοτουρκική μεθόριο των περιπολούντων Ελλήνων αξιωματικών, που ήταν ασφαλώς μεθοδευμένη, όπως αποδεικνύεται από την συνέχεια και τις απερίγραπτες τραγικές στιγμές των δύο Ελλήνων που οδηγούντο σιδηροδέσμιοι, σαν εγκληματίες, στην δήθεν ανεξάρτητη Τουρκική Δικαιοσύνη.
Όσοι γνωρίζουν από την επικρατούσα μέχρι σήμερα κατάσταση, στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου και τις εξόχως φιλικές σχέσεις μεταξύ των συνοριοφυλάκων των δύο χωρών αντιλαμβάνεται ευχερώς την μεθόδευση του καθεστώτος Ερντογάν. Συμπληρώνονται σήμερα 27 ημέρες από την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που βρίσκονται στην καρδιά, την σκέψη και την προσευχή όλων των Ελλήνων στα μήκη και πλάτη του πλανήτη και παρά τις αξιόλογες σχετικές προτροπές για άρση της ανήθικης και παράνομης αρπαγής τους, της Ευρωπαικής ηγεσίας, του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ όπως απεδείχθη και από την χθεσινή συνδιάσκεψη Τουρκίας και ΕΕ στην Βάρνα της Βουλγαρίας, ο σχεδιασμός του καθεστώτος Ερντογάν δεν αλλάζει.
Επομένως, η λύσις του σοβαρωτάτου αυτού προβλήμα-τος, όπως αποδεικνύεται δεν μπορεί να επαφίεται πλέον εις την βούληση των διεθνών Οργανισμών και συσχετισμών, αλλά θα πρέπει η Ελληνική Πολιτεία, δυναμικά να αποφασίση να ανακόψη τις ιδεοληψίες και το θράσος του προέδρου Ερντογάν και ένα τέτοιο πρόσφορο μέτρο θα ήταν να σταλή άμεσα μια διακοίνωση στην Τουρκική κυβέρνηση, ότι εντός 24 ωρών θα απελευθερωθούν οι παρανόμως κρατούμενοι Έλληνες αξιωματικοί, διότι άλλως η Ελλάς καταργεί άμεσα τα δύο προξενεία Της σε Ανδριανούπολη και Σμύρνη, που ελλείψει ομογενών είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου και καλεί την Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να πράξη το ίδιο κατ’ αναλογίαν και αντιστοιχίαν, με τα Τουρκικά προξενεία Κομοτηνής και Ρόδου, για να εφαρμοσθή αυθωρεί η γνωστή τουρκική παροιμία: «Το άλογο του Χότζα στήλωσε τα πόδια και ο Χότζας άρχισε τους τεμενάδες»!!!  Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ   + ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

***  Σπάρτη: Το άγαλμα της Θεάς Υγείας γλίτωσε λίγο πριν από την πώληση 
Μία σημαντική υπόθεση κατοχής, μεταφοράς και διάθεσης αρχαίων αντικειμένων, μεγάλης αξίας, εξιχνιάσθηκε στη Σπάρτη την περασμένη Παρασκευή και η επίσημη παρουσίαση έγινε χθες στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού.
Οι έρευνες, όπως μας επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, συνεχίζονται, ενώ ερευνώνται όλες οι πτυχές, ακόμα και το αν υπάρχει σύνδεση με υποθέσεις που το προηγούμενο διάστημα απασχόλησαν τη Μεσσηνία.
Επίσης, η έρευνα των Αρχών έχει καταλήξει ότι οι τρεις δράστες, όλοι αυτοκινητιστές στο επάγγελμα, είχαν έρθει σε συμφωνία για την πώληση  αγάλματος αντί μισού εκατομμυρίου ευρώ. Άγνωστο παραμένει αν το άγαλμα είναι προϊόν ανασκαφής ή έφτασε στα χέρια των δραστών με άλλον τρόπο.
  Θεά Υγεία
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν το μεσημέρι της Παρασκευής και έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στη Σπάρτη, όπου συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 44, 48 και 57 ετών. Οι δύο είναι οδηγοί φορτηγών και ο τρίτος οδηγός ταξί.
Συγκεκριμένα, σε φορτηγό ιδιοκτησίας του 57χρονου συλληφθέντος βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Υγείας,  Ελληνιστικών Χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους περίπου 55 εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν για πώληση στη χώρα ή το εξωτερικό, έναντι 500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμόδιων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, το μαρμάρινο άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Επίσης, σε έρευνες σε σπίτια των συλληφθέντων στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, Ελληνιστικών Χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι Ρωμαϊκών Χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας
-2 ανιχνευτές μετάλλων
-2 βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες
-2 πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων
-4 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
-ένα σπρέι πιπεριού
-8 κινητά τηλέφωνα
-ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και
-το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.
  Επιτυχία
Κατά την παρουσίαση, η κα Ροτζιώκου τόνισε: «Η Ελληνική Αστυνομία έχει ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της την προστασία της πολιτιστικής μας παράδοσης, έχοντας εντάξει στο βασικό πλαίσιο των επιχειρησιακών της δράσεων την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μιας κληρονομιάς με παγκόσμια αξία και διαχρονική  σημασία».
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα, δήλωσε ότι η κατάσχεση του αγάλματος είναι πολύ σημαντική. «Πρόκειται για τον τύπο Υγείας Hope και κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το “μαύρο” εμπόριο, όταν συμμετέχουμε όλοι στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, είναι μια μεγάλη γιορτή, ένα μεγάλο κέρδος για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η συνεργασία μας με το αρμόδιο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας είναι εξαιρετική, με όλο το Σώμα της Αστυνομίας, και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη σημερινή εξέλιξη, που είναι μία μεγάλη καταξίωση των αγώνων στην προσπάθεια για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας», σχολίασε το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Ανακοινώθηκαν οι θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ: 360 στο ΑΕΙ της Καλαμάτας & 990 στο ΤΕΙ Πελοποννήσου 
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η απόφαση για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, Πανεπιστήμιο και ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, μετά, δηλαδή, τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 1123 (τεύχος Β, 27-3-2018).
Δείτε εδώ το ΦΕΚ
 Η ανάρτηση του ΦΕΚ ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου από το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας ότι οι εισακτέοι θα είναι φέτος 3.000 περισσότεροι από ό,τι πέρυσι.
«Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι θα είναι ένας αριθμός πάνω από 3.000 πρόσθετους φοιτητές και φοιτήτριες. Κάναμε μία πολύ συστηματική μελέτη για τις δυνατότητες των ιδρυμάτων , δίνουμε φέτος περισσότερες θέσεις. Υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση στη χρηματοδότηση και νομίζουμε ότι έχουν τη δυνατότητα τα ιδρύματα να απορροφήσουν αυτόν τον κόσμο και άρα θα μειωθεί και το άγχος των φοιτητών της τρίτης λυκείου που είναι στην τελική ευθεία» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου στο περιθώριο του συνεδρίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ που κατά πλειοψηφία έκρινε πολλαπλώς αντισυνταγματικές αλλαγές που έγιναν επί υπουργίας Νίκου Φίλη στη διδασκαλία του μαθήματος ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε: «Δεν προτιθέμεθα να κάνουμε πίσω, διότι δεν αφορά αυτό που γίνεται τώρα και αυτό που θα γίνει του χρόνου. Ήδη εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχει αρχίσει μία συζήτηση με την Εκκλησία, μία συζήτηση με επιστημονικούς φορείς , μία συζήτηση με διακεκριμένους επιστήμονες για ένα πράγμα το οποίοι είναι καθαρά επιστημονικό». «Εμείς», εξήγησε, «προχωράμε στην αναμόρφωση αυτών των βιβλίων και μάλιστα προχωράμε και με πολύ μεγάλη συναίνεση των ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ βαθιά αυτά τα ζητήματα, όπως επίσης και της Εκκλησίας».

*** Στάση εργασίας από εργαζομένους στη ΔΕΥΑΚ 
Ξεκινά από την Παρασκευή σταδιακή αποχώρηση συμβασιούχων  
Λίγο μετά τις 11.00 χθες το πρωί ξεκίνησε η προγραμματισμένη στάση εργασίας από εργαζομένους στη ΔΕΥΑΚ, με στόχο τις σταθερές και μόνιμες σχέσης στην Επιχείρηση.
Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι στη ΔΕΥΑΚ εργάζονται 40 άτομα ορισμένου χρόνου μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, άτομα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όμως σταδιακά από την Παρασκευή θα αποχωρούν, αφού ολοκληρώνεται η σύμβασή τους.
Το ίδιο θα αρχίσει να συμβαίνει και σε άλλες ΔΕΥΑ του νομού, όπως είπαν, αφού κι εκεί υπάρχουν εργαζόμενοι με ελαστική σχέση!
Έτσι, από την πλευρά τους ζητούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μετατραπούν σε αορίστου, ενώ εξέφρασαν φόβους ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις σε βασικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.
Κλείνοντας ανέφεραν ότι καταλαβαίνουν την ταλαιπωρία των Καλαματιανών που έφτασαν χθες στη ΔΕΥΑΚ, αλλά ζήτησαν την κατανόησή τους.  Π.Μπ.

*** 200 περίπου μόνιμοι υπάλληλοι στους Δήμους της Μεσσηνίας 
Τη διαβεβαίωση ότι «την άλλη εβδομάδα θα είναι στις δουλειές τους 8.800 μόνιμοι στους Δήμους μέσω ΑΣΕΠ με την 3Κ/2018» εξέφρασε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Η δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία και για τους Δήμους της Μεσσηνίας, αφού μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να προσληφθούν 200 περίπου μόνιμοι υπάλληλοι.
Αναλυτικά η κατανομή σε κάθε Δήμο έχει ως εξής:
Δήμος Καλαμάτας (61 θέσεις),
Δήμος Μεσσήνης (31 θέσεις),
Δήμος Πύλου – Νέστορος (34 θέσεις),
Δήμος Τριφυλίας (50 θέσεις),
Δήμος Δυτικής Μάνης (7 θέσεις),
Δήμος Οιχαλίας (9 θέσεις).
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι «το ΑΣΕΠ πρέπει να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τους προσωρινούς πίνακες, στη βάση των οποίων θα παρουσιαστούν στις δουλειές τους, τυπικά, την 1η Απριλίου, που είναι Κυριακή, άρα την άλλη εβδομάδα παρουσιάζονται στις δουλειές τους», ενώ υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι σπάει το καθεστώς ομηρείας μέσω των συμβάσεων, αλλά και εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες χιλιάδες μόνιμες θέσεις στους Δήμους, έπειτα από χρόνια».  Α.Π.

*** Αντιδράσεις για την υπολειτουργία της Τράπεζας Πειραιώς στη Χώρα 
Μόνο δύο φορές την εβδομάδα, αντί για πέντε, θα λειτουργεί το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Χώρα από τις 5 Απριλίου και αυτό έχει ήδη προκαλέσει στην περιοχή έντονες αντιδράσεις.
Όπως έγινε γνωστό, από τις 5 Απριλίου παύει η καθημερινή λειτουργία του τραπεζικού καταστήματος και αυτό θα λειτουργεί μόνο κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Οι συνέπειες από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη θα είναι πολύ σοβαρές στη ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, καθώς και στη λειτουργία της πόλης αλλά και την προοπτική της, γι’ αυτό και κάτοικοι και τοπικοί σύλλογοι αντιδρούν και θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.
Αντίδραση στα social media υπήρξε και από την πλευρά του Δήμου Πύλου-Νέστορος, όπου αναφέρεται: «Μειώνεται ο χρόνος λειτουργίας της Τράπεζας Πειραιώς στη Χώρα από πέντε μέρες την εβδομάδα σε δυο. Η επαρχία συνεχώς αποψιλώνεται από υπηρεσίες, όλα στο κέντρο. Η περιβόητη αποκέντρωση της ανάπτυξης πού είναι; Θα αγωνιστούμε για μια ακόμα φορά για το αυτονόητο». Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι συντάξεις 
Ήδη καταβλήθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων οι συντάξεις του Απριλίου του ΙΚΑ και του Δημοσίου, ενώ ήταν προγραμματισμένο να πληρωθούν αύριο στις 29 του Μαρτίου, όπως μετέδωσε πριν λίγο ο ΣΚΑΪ.
Ο λόγος είναι η τραπεζική αργία, που είναι η Παρασκευή 30 Μαρτίου λόγω του Πάσχα των Καθολικών ενώ διαρκεί έως την Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018.
Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Απριλίου 2018 θα πληρωθούν ως εξής:
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου 2018 στις 2 Απριλίου 2018 ημέρα Δευτέρα.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου 2018 στις 2 Απριλίου 2018 ημέρα Δευτέρα.

*** 24η χορωδιακή συνάντηση θρησκευτικής μουσικής 
Η 24η Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο του Λαζάρου 31 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας, υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου.
Συνδιοργανώνεται, δε, από το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» και το Μουσικό Όμιλο Καλαμάτας «Ορφεύς».
Σε αυτή θα πάρουν μέρος οι:
-Βυζαντινή Χορωδία «Χόρευμα» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής  της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Σιάχου
-Μεικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ», υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Τσίτσα,
-Ανδρική Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας (Σύλλογος Φίλων της Χορωδιακής Μουσικής) Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή,
-Μεικτή Χορωδία «Ambitus» Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού.
Θα ακουστούν χορωδιακά έργα θρησκευτικής μουσικής Ελλήνων και ξένων συνθετών (Κωνσταντίνου Πρίγγου, Θεμιστοκλή Πολυκράτη, Γεωργίου Τριάντη, Δημήτρη Παπαποστόλου, Ι. Αγγελόπουλου, Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου, Alexander Arkhangelsky, Carles Gumi, Pablo Casals, Lajos Bardos, Gyorgy Deak-Bardos, Sergei Rachmaninov, Steve Dobrogosz).
Η εκδήλωση γίνεται κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου προετοιμάζοντας για τις Άγιες Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Η χορωδία του Ορφέα ξεκίνησε το 1982 να πραγματοποιεί θρησκευτική συναυλία στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, αρχικά το πρωί της Κυριακής των Βαΐων και αργότερα το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου.
Από το 1994 η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» ως Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής με τη συμμετοχή και άλλων χορωδιών από την Καλαμάτα και άλλες πόλεις της Ελλάδος.

*** Εντυπωσιακή πρεμιέρα στην Καλαμάτα με 40 διαγωνιζόμενους και υπέροχες δημιουργίες για το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας
Στόχος η ανάδειξη της ελληνικής και τοπικής γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο! 
Με υπέροχες δημιουργίες και πρωτοποριακά πολύχρωμα πιάτα, εμπνευσμένα από το «θησαυρό» υλικών της μεσσηνιακής γης, ρίχτηκαν στη «μάχη» του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας σαράντα σπουδαστές σχολών μαγειρικής απ’ όλη την Πελοπόννησο.
Η συνεδριακή αίθουσα του “Elite City Resort”, χθες το πρωί, θύμιζε Master Chef και οι τέσσερις κριτές είχαν πραγματικά πολύ δύσκολο έργο, καθώς έπρεπε να επιλέξουν τις έξι καλύτερες σαλάτες που θα συνεχίσουν στο μεγάλο τελικό, ο οποίος και θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018. Μέχρι τότε ακολουθούν άλλοι δύο μεγάλοι ημιτελικοί, σε Αθήνα στις 24 Απριλίου και Θεσσαλονίκη στις 8 Μαΐου, έτσι ώστε να συμπληρωθεί η εικοσάδα του μεγάλου τελικού. Παρουσιαστές της σπουδαίας και άρτιας εκδήλωσης ήταν οι «δημιουργοί» του «Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας» (και συνδιοργανωτές του πρώτου φεστιβάλ ελληνικής σαλάτας), Ανδρέας Ζαγάκος και Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος.
Η διοργάνωση αποτέλεσε «έμπνευση» της εταιρείας «Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ.», με την αμέριστη βοήθεια της οποίας πραγματοποιήθηκε. Ξεχωριστοί ήταν και οι τέσσερις κριτές αυτού του πρώτου ημιτελικού, που κλήθηκαν να επιλέξουν τα πιάτα που προκρίθηκαν στην τελική φάση. Εκτός των Μεσσήνιων, του γνωστού σε όλους μας «γαστροναύτη» Παναγιώτη Παπανικολόπουλου και του «ειδικού» στο ελαιόλαδο, με καταγωγή από την Κορώνη, διευθυντή της «PARATUS Europe», Γιάννη Καρβέλα, στην Καλαμάτα βρέθηκαν ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, με ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη μας, αλλά και η δημοσιογράφος γεύσης, Νένα Δημητρίου, από τον «Γαστρονόμο» και τις εκδόσεις της «Καθημερινής».
DSC_5435.jpg
Όσο για τους έξι νικητές από το διαγωνισμό της Καλαμάτας για το μεγάλο τελικό του Σεπτεμβρίου, είναι οι:
1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ – ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ
2. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ – ΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ
3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΛΑΣ – ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ
4. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΝΟΣ– ΙΕΚ ΑΚΜΩΝ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
5. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΕΙΔΑΣ – ΔΙΕΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
6. LIDIA ATODIRESEI – ΔΙΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 Δηλώσεις
DSC_5444.jpg
 Ο «εμπνευστής» αυτής της προσπάθειας, Κώστας Παπαδημητρίου, πρόεδρος της εταιρείας «Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ», δήλωσε: «Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα βρεθεί στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας να μιλήσω για τις εξαγωγές της εταιρείας μας και είχα πει ότι η χρήση του προϊόντος μας είναι καλύτερη, κυρίως, πάνω στις σαλάτες, οι οποίες ως πιάτο μπορούν να βελτιωθούν. Πάνω στη συζήτηση σκέφτηκα ότι καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση αυτή θα ήταν ένας διαγωνισμός. Με τη σκέψη ότι η Ελλάδα και ειδικά η Καλαμάτα, με βάση τα αγροτικά προϊόντα που προσφέρει το κλίμα μας, μπορεί να δημιουργήσει ασυναγώνιστες σαλάτες σε διεθνές επίπεδο. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει πράξη αυτός ο διαγωνισμός ήταν να δημιουργήσουμε κίνητρα για τα παιδιά που θα βγουν από τις σχολές μαγειρικής, ελπίζοντας ότι θα προκύψουν καινούργιες ιδέες που θα βελτιώσουν την εικόνα της γαστρονομίας όλης της Ελλάδος, αλλά και ειδικά της περιοχής μας, όπου θα γίνεται ο τελικός, ευελπιστώντας ότι αυτός ο διαγωνισμός θα γίνει θεσμός. Όλη η Ελλάδα, κάνοντας ωραίες και γευστικές σαλάτες, θα βοηθήσει την εικόνα της στη γαστρονομία, που αποτελεί το δεύτερο λόγο επιλογής της από τους ξένους επισκέπτες. Έτσι, αν πετύχουμε να είμαστε ένα μέρος που η σαλάτα αποτελεί παγκοσμίως ένα σπουδαίο πιάτο, θα βοηθήσουμε και τον ποιοτικό τουρισμό.
Αυτή ήταν η ιδέα και έτσι όπως την ξεκινήσαμε νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της θαυμάσιας εκδήλωσης και ειδικά το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας».
Εκ μέρους των διοργανωτών, από το «Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας» ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος σημείωσε: «Είναι μια ιδέα που οφείλεται στον κ. Κώστα Παπαδημητρίου, αυτός ήταν ο “εμπνευστής” της και εμείς ως “Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας” την αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή και βοηθήσαμε για να φθάσουμε στη σημερινή μέρα, που η ιδέα έγινε πράξη. Είδαμε ότι η σαλάτα δεν ήταν προτεραιότητα σε κανέναν διεθνή διαγωνισμό, έτσι με λίγη από την “τρέλα” που μας διακρίνει, αποφασίσαμε να στήσουμε ένα θεσμό. Σήμερα εδώ στην Καλαμάτα πραγματοποιείται η πρώτη φάση του διαγωνισμού με 40 συμμετοχές σπουδαστών μαγειρικής απ’ όλη την Πελοπόννησο. Έξι θα περάσουν στην τελική φάση, που θα διεξαχθεί και πάλι στην Καλαμάτα, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πριν από το μεγάλο τελικό θα διεξαχθούν ακόμα δυο ακόμα διαγωνισμοί στην Αθήνα στις 24 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μαΐου, ώστε να προκύψει η εικοσάδα των σπουδαστών μαγειρικής που θα διεκδικήσουν πλούσια έπαθλα, από την εταιρεία “Παπαδημητρίου”, έπαθλα όχι χρηματικά αλλά με βάση την εκπαίδευσή τους. Είμαστε πολύ περήφανοι για την κριτική μας επιτροπή, που αποτελείται από μεγάλα ονόματα του χώρου της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι μεγάλη η προβολή της περιοχής μας απ’ αυτό το διαγωνισμό. Θα θέλαμε ως “Σχολείο Τουρισμού” να ευχαριστήσουμε την εταιρεία “Παπαδημητρίου” για τη στήριξη της σ’ αυτό το εγχείρημα και, φυσικά, το “Elite City Resort” για την άψογη φιλοξενία του ακόμα μια φορά».
DSC_5397.jpg
Ο πασίγνωστος σεφ με ιδιαίτερη αγάπη για την Καλαμάτα, Αλέξανδρος Παπανδρέου τόνισε: «Είναι πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της εταιρείας Παπαδημητρίου. Μέχρι τώρα το επίπεδο που έχουμε συναντήσει είναι υψηλό, “σημάδι” ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά από τους καθηγητές μαγειρικής και τις σχολές της περιοχής. Είναι μια θαυμάσια πρωτοβουλία, που θα τονώσει το κομμάτι της σαλάτας και των ελληνικών προϊόντων».
Από την πλευρά της η δημοσιογράφος γεύσης του «Γαστρονόμου» της «Καθημερινής», Νένα Δημητρίου, σημείωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη με την ιδέα του φεστιβάλ, καθώς οι σαλάτες αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής και ο κόσμος όλο και περισσότερο τις αντιμετωπίζει ως κύριο γεύμα. Είναι μια αφορμή για έμπνευση και δημιουργία χωρίς όρια, καθώς η σαλάτα μπορεί να έχει από κρέας, όσπρια, τυρί, μέχρι… τα πάντα. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο απ’ αυτό που θα περιμέναμε, τα παιδιά είναι πολύ δημιουργικά και αξίζουν συγχαρητήρια στις σχολές τους.Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι τα τοπικά προϊόντα είναι στην πρώτη γραμμή, είδαμε ταλαγάνι, σύγκλινο, όσπρια, τυριά από την περιοχή, κάτι που μόνο καλό μπορεί να κάνει στην τοπική γαστρονομία. Συγχαρητήρια σε όλους γι’ αυτή τη διοργάνωση, θα χαρώ να βρίσκομαι εδώ και στο μέλλον».
DSC_5448.jpg
Τέλος, ζητήσαμε την άποψη και δύο Καλαματιανών σπουδαστών μαγειρικής που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, του Γιάννη Λαμπρόπουλου από το ΔΙΕΚ και του Γιώργου Παναγή από το ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ. Μας είπαν:
Γιάννης Λαμπρόπουλος: «Ως δημόσιο ΙΕΚ συμμετέχουμε στο φεστιβάλ. Είναι μια εξαιρετική ιδέα που προβάλλει την περιοχή μας και όλη την Ελλάδα και αποτελεί ένα ξεκίνημα για να προβάλουμε τις πολύ καλές πρώτες ύλες που έχουμε για να φτιάξουμε μια σαλάτα. Συγχαρητήρια σε όλους για αυτή τη θαυμάσια εκδήλωση. Η σαλάτα που θα φτιάξω θα έχει σπαράγγια, οβριές, πορτοκάλι και μια σάλτσα από σπαράγγια και βαλσάμικο Παπαδημητρίου». Γιώργος Παναγής: «Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία, έφτιαξα μια σαλάτα με σύγκλινο, αντίδι, σταμναγκάθι και παστό, είμαι ευχαριστημένος που κατάφερα και ήμουν στο χρόνο μου, όπως και από το πιάτο μου. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για αυτή την εξαιρετική ιδέα και διοργάνωση»
  *Οι δηλώσεις έγιναν πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
  Του Κώστα Γαζούλη

***

~ Αθλητική ενημέρωση :

***  Νίκησε 1-0 με σκόρερ τον Καρέλη 
Ικανοποίησε η Εθνική στη φιλική νίκη επί της Αιγύπτου
~ Καλή στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, η Εθνική ομάδα νίκησε 1-0 την Αίγυπτο στο «Letzigrund Stadion» της Ζυρίχης, στη φιλική αναμέτρηση που κρίθηκε από το γκολ του Νίκου Καρέλη στο 30ό λεπτό.
Ο Μίχαελ Σκίμπε είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει πολλούς νέους παίκτες και σχήματα, καθώς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει ξεκινήσει το «μοντάρισμα» ενόψει των υποχρεώσεών του στο νεοσύστατο Nations League, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Τα πρώτα λεπτά κύλησαν με την Εθνική να ψάχνει τα πατήματά της και οι αντίπαλοι παραλίγο να το εκμεταλλευτούν στο 6ο λεπτό, όταν η μπάλα έφτασε στον Ζακαρία, ο οποίος σούταρε και ο Γιαννιώτης έδιωξε με το δεξί πόδι, για να ακολουθήσει νέο σουτ από τον Μαγκντί και απόκρουση του Τζαβέλλας.
Προϊόντος του χρόνου η ελληνική ομάδα άρχισε να έχει γρήγορη και καλή κυκλοφορία, να πιέζει ψηλά και να δημιουργεί προβλήματα στους Αιγύπτιους, που δεν μπορούσαν να προωθήσουν την μπάλα μπροστά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το σκορ στο 30΄, όταν σε ωραία οργανωμένη επίθεση ο Τζιόλης έδωσε στον Χριστοδουλόπουλο, εκείνος στον Μπακάκη που σέντραρε από δεξιά και ο Καρέλης με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής έγραψε το 1-0, με το τρίτο τέρμα του στην Εθνική Ανδρών.
Η καλή απόδοση της Εθνικής συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, παρά τις αλλαγές. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε ταχύτητα, κάλυπτε όλους τους χώρους και δεν έχασε τη συνοχή της από τα νέα πρόσωπα που περνούσαν στο παιχνίδι.
Στο 48΄ καλό σουτ του Μπακασέτα έξω από την περιοχή μπλόκαρε ο Αουάντ, στο 59΄ ο διεθνής της ΑΕΚ ευνοήθηκε από τις κόντρες κι έβγαλε μόνο τον Σταφυλίδη από τα αριστερά, αλλά το σουτ ήταν άστοχο και στο 63΄ κεφαλιά του Τζαβέλλα απέκρουσε ο Αουάντ, όπως και το μακρινό σουτ του Ταχτσίδη στο 65΄.
Οι Αφρικανοί, από την πλευρά τους, φάνηκαν μόλις στο 69ο λεπτό, όταν ο Καχράμπα βρέθηκε ανενόχλητος απέναντι από τον Μπάρκα, αλλά ο γκολκίπερ της ΑΕΚ, που έκανε ντεμπούτο στη «γαλανόλευκη» ομάδα, απέκρουσε με τα πόδια και κράτησε το 1-0.
Στο 89΄ ο Μπακάκης έδωσε τη θέση του στον Τοροσίδη, ο οποίος κατέγραψε την 96η διεθνή συμμετοχή στη «μεγάλη» Εθνική, ισοφαρίζοντας τον Στράτο Αποστολάκη.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σαν Φενταγί (Ελβετία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Καρέλης, Πέλκας, Μπακασέτας - Ελνενί
ΕΛΛΑΔΑ (Μίχαελ Σκίμπε): Γιαννιώτης (46΄ Μπάρκας), Μπακάκης (89΄ Τοροσίδης), Σταφυλίδης (71΄ Λυκογιάννης), Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Ταχτσίδης (74΄ Κουρμπέλης), Τζιόλης, Δώνης (46΄ Μπακασέτας), Χριστοδουλόπουλος (64΄ Γιαννιώτας), Πέλκας, Καρέλης.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Αουάντ, Σαμίρ, Γκαμπρ, Ελμοχαμάντι, Γκαμπερ, Ασούρ, Ελνενί, Μαγκντί, Σομπί, Ζακαρία, Μοσέν.
Στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν και οι Ουάρντα, Ελ Σάιντ, Αχράφ, Σικαμπάλα, Ελνενί.  in.gr
*** Γιορτή αθλητισμού την Κυριακή τα Ακρίτας Street Relays 
«Από καρδιάς ευχαριστώ τον Ακρίτα, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το Δήμο Καλαμάτας που διοργανώνουν τα Street Relays. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το σύλλογό μας οποιαδήποτε βοήθεια ώστε να γίνουμε πιο εξωστρεφείς προς την κοινωνία και να ζήσουμε μέσα στην πόλη μας ίσοι προς ίσο». Τα λόγια αυτά του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου στην χθεσινή συνέντευξη για την κυριακάτικη αθλητική συνάντηση αρκούν ίσως για να μας σηκώσουν από τον καναπέ και να βρεθούμε την 1η Απριλίου στις 10.30 π.μ. στο «Ελίτ».
Οι σκυταλοδρομίες δρόμου του καλαματιανού συλλόγου, με αποστάσεις 4x50, 4x100, 4x500, 4x1000, 2x2.000, θα είναι μια γιορτή άθλησης, με τιμώμενο πρόσωπο τον Καλαματιανό παγκόσμιο πρωταθλητή στο τένις με αμαξίδο, Γιώργο Λαζαρίδη, για χάρη του οποίου οι σκυτάλες έγιναν μπαλάκια του τένις!
Η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, μίλησε με θερμά λόγια για την πρωτοβουλία του Ακρίτα, τόνισε ότι τα Street Relays «Αναδεικνύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του αθλητισμού, την ευαισθησία της Περιφερειακής Αρχής και των συμπολιτών μας απέναντι στην κοινωνία», συμπληρώνοντας ότι «Μαζί με τον Γιώργο αποκτούμε ιδιαίτερη δύναμη, πάθος για τους αγώνες της ζωής».
«Σύμβολο της πόλης, πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο» υπερθεμάτισε για τον Γιώργο Λαζαρίδη, ο εμπνευστής της διοργάνωσης και πρόεδρος του ΓΣ Ακρίτας, Πέτρος Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα τιμητικό για τον σύλλογό που θα του αφιερώσει αυτή την εκδήλωση. Ο ίδιος ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν και τόνισε ότι θα είναι μια ωραία γιορτή, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να λάβουν μέρος.
Ο Γιώργος εξέφρασε και το δικό του αίσθημα τιμής να δίνει τη σκυτάλη σε αυτή τη διοργάνωση που έχει
σκοπό «ιερό», καθώς «τρέχουμε για τους συνανθρώπους μας με τυφλότητα, οι οποίοι ζουν ανάμεσά μας και χρειάζονται τη στηριξή μας και όλα τα απαραίτητα εφόδια για να είναι κομμάτι της κοινωνίας». Ο Λαζαρίδης κάλεσε όλους τους Μεσσήνιους και όχι μόνο να δώσουν το «παρών», ζώντας όμορφες αθλητικές στιγμές, μέσα από τον αθλητισμό που ενώνει και μας φέρνει σε άριστη φυσική κατάσταση.
Τέλος, η Αθηνά Πάνια Δρούτσα, υπεύθυνη του κέντρου ξένων γλωσσών «Page» που στηρίζει τα Street Relays, τόνισε ότι σε αυτούς τους αγώνες αγάπης θα αγωνιστούν και παιδιά από το Διαβολίτσι και τον Μελιγαλά.
-Οι εγγραφές γίνονται στο κατάστημα αθλητικών ειδών Cosmos Center, με 4 ευρώ για το μπλουζάκι, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν μετάλλια.
-Το Σάββατο 31/3 (6-8 μ.μ.) θα προηγηθεί στο Yiamas του «Ελίτ» το πάστα πάρτι, με κόστος 5 ευρώ για κάθε πιάτο προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τον  αθλητικό σύλλογο ΑμΕΑ ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ.
Χ.Ε.

***  Η επανεκκίνηση Σκίμπε δημιουργεί ερωτηματικά  
Εθνική: Στον πόλεμο μόνο από τον άξονα
~Διονύσης Δελλής  Τηρουμένων των αναλογιών το δείγμα ήταν καλό. Και με τους Ελβετούς, αλλά και με τους Αιγύπτιους δύο συγκροτήματα που έχουν εξασφαλισμένη θέση στο Μουντιάλ που έρχεται. Για την… απογοήτευση του αποκλεισμού, το χρονικό σημείο, το μπάχαλο της Σούπερ Λιγκ και τέλος πάντων όλη αυτή την ωραία ατμόσφαιρα η εθνική μας κατέθεσε ικανοποιητικό δείγμα γραφής. Θύμισε μάλιστα σε όλους μας ότι σε γενικές γραμμές έχει και μπόλικο υλικό. Αν ήταν μάλιστα και σωστά… μοιρασμένο στο γήπεδο, θα μπορούσε όντως να υπάρξει και προσδοκία. Έλα όμως που δεν είναι…
Και κάπου εδώ η ένσταση μας, προς τους προπονητές του… κόσμο: Χτίζουμε κάτι με βάση το υλικό που διαθέτουμε ή με βάση τις ιδέες μας; Διότι αν παρανομαστής είναι ο πρώτος τότε πολύ δύσκολα μπορεί να ταιριάξει στο ελληνικό μοτίβο κάθε σχήμα με… πλάτος στις γραμμές. Δεν υπάρχουν ακραίοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ούτε μπακ -πέραν του σπουδαίου Βασίλη Τοροσίδη - ούτε και εξτρέμ εξαιρώντας τον Λάζαρο. Ο επόμενος στόχος για την εθνική ομάδα είναι η πρόκριση στο Euro 2020. Σε αυτή την διετία λοιπόν ο Τόρο με το καλό θα φτάσει στα 35 και ο Χριστοδουλόπουλος στα 34. Πίσω από αυτούς; Σχεδόν κανείς. Αντίθετα το οπλοστάσιο είναι γεμάτο από στόπερ πρώτης γραμμής (Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Ρέτσος, Κυριάκος Παπαδόπουλος αλλά και Σιόβας, Τζαβέλας κλπ). Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός κεντρικών χαφ (Ζέκα, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Τζιώλης), υπάρχουν μπόλικοι γύρω από το «10» (Φορτούνης, Πέλκας, Μάνταλος, Μπακασέτας) υπάρχουν και δύο-τρεις καλοί επιθετικοί (Μήτρογλου, Καρέλης, Δώνης). Αυτό το υλικό είναι… ικανό να πάει στον πόλεμο αποκλειστικά από τον άξονα!
Ο συμπαθής και χαμηλών τόνων Σκίμπε προσπαθεί να παντρέψει τις ιδέες του με το υλικό και σχηματοποιεί κάτι σαν 4-2-3-1 δίχως ακραίους επιθετικούς. Ίσως φαντάζεται ότι η πρόκριση στο Euro δεν έχει μεγάλο συντελεστή δυσκολίας και ότι τέλος πάντων με κάποιο τρόπο περνά από τις κατοχές μπάλας, από τον τρόπο που θα ανοίξεις τις αντίπαλες άμυνες. Η Ελλάδα όμως αυτό το μοτίβο ποδοσφαίρου όχι μόνο δεν μπορεί να το υποστηρίξει, αλλά στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζει. Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστεί σε αυτό ο Γερμανός τόσο πιο γρήγορα θα μπει και η εθνική ομάδα στο σωστό μονοπάτι. Κάτι σε 3-5-2 ή ακόμη και σε 5-3-2 καθώς στην πραγματικότητα το υλικό μας προς τα εκεί μας πηγαίνει μοιάζει πιο ορθολογικό. Ο Σκίμπε όταν ήρθε στην Ελλάδα ξεκίνησε ουσιαστικά από αυτό. Τον θορύβησαν μάλλον οι φιλικές ήττες από την Τουρκία (3-0 τον Νοέμβρη του ΄15) και την Ισλανδία (2-3, Μάρτη του ΄16) και πήγε σε κάτι πιο οικείο σε εκείνον. Αυτό το 4-2-3-1 όμως έδειξε το… ταβάνι του στα προκριματικά του Μουντιάλ και κυρίως σε εκείνο το μπαράζ στην Κροατία (4-1). Αν ο στόχος είναι απλά η πρόκριση στο Euro που έρχεται ίσως η δουλειά να γίνει και έτσι. Αν ο στόχος είναι να φτιαχτεί μια καλή ομάδα με βάση το υλικό, η στροφή είναι αναγκαία. Το πρώτο ανανεώνει το συμβόλαιο του προπονητή. Το δεύτερο μάλλον αλλάζει την κλίμακα της εθνικής ομάδας…   in.gr

***  Ο Ιταλός θέλει άμεσα το ποσό της εφορίας   
Παναθηναϊκός : Το μπουγιουρντί 570.000 ευρώ του Στραματσόνι
~  Ο Αντρέα Στραματσόνι έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην τραγική κατάσταση που επικρατεί τώρα στον Παναθηναϊκό. Ο Ιταλός τεχνικός, βέβαια, δεν είδε φως και μπήκε…
Ο Αλαφούζος του έκανε όλα τα χατίρια, ενώ οικονομικά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Το αποτέλεσμα γνωστό. Μόνο που ο Στραματσόνι συνεχίζει να απασχολεί την Παναθηναϊκή επικαιρότητα, διότι έχει κι αυτός οφειλόμενα. Θα πει κάποιος, εδώ η ομάδα χρωστάει στον Αναστασίου που προηγήθηκε, στον Ιταλό δεν θα όφειλε; Απλώς το ποσό είναι τεράστιο. Ο 42χρονος τεχνικός, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε απευθείας επαφές με τον Αλαφούζο το προηγούμενο διάστημα, διεκδικεί περίπου 580.000 ευρώ.

***

~ Η φημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-28-2018-28-1-750-457.html .- 

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 1 στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  01  Μαρτίου 2018 , *  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news-1-01-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02  Μαρτίου 2018  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-02-2018-2-326.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 04  Μαρτίου 2018   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Ε΄ Μέρος  ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  Τρίτη 06  Μαρτίου  2018 ,  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/6-2018.html .-
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018  με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 07  Μαρτίου 2018   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/news-07-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_53.html .-
 ~** ~*Ημερήσια εκδρομή - διαδρομή , από  Μελιγαλά για Εσπερινό στους Αγίους Τεσσαράκοντα (Ι. Μονή) την Πέμπτη 08-03-2018
Παρασκευή   09-03-2018 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_9.html .-
~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Μαρτίου 2018  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  13 Μαρτίου  2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_14.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-16-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018
   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_17.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-  
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Τρίτη  20 Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  21 Μαρτίου 2018
  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη  22  Μαρτίου 2018
:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
: Παρασκευή Ε΄ Χαιρετισμοί στην Παναγία μας  !!   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/news.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 24  Μαρτίου  2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_24.html .-  


~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018
  :  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news_25.html .-  
 ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζει της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_26.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 27  Μαρτίου 2018
   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_27.html .- 
** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 28  Μαρτίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_28.html .- 
~**
***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6267   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.120   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου