ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των ΑΡΦΑΡΩΝ .
Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~



~  10 Σεπτεμβρίου: Εορτή των Αγίων Μηνοδώρας, Μητροδώρας και Νυμφοδώρας

~  Τη μνήμη των Αγίων Μηνοδώρας, Μητροδώρας και Νυμφοδώρας τιμά σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Οι Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα ήταν αδελφές και κατάγονταν από τη Βιθυνία. Η λάμψη της παρθενίας και η ωραιότητα των ψυχών και των σωμάτων της έκαναν της τρεις αδελφές να είναι καύχημα των χριστιανών ενώ οι φροντίδες και οι συνήθειες του κόσμου δεν της απασχολούσαν.
Η μόνη της φροντίδα ήταν «μετά αιδούς καί σωφροσύνης κοσμείν εαυτάς, ή εν πλέγμασιν ή χρυσώ ή μαργαρίταις ή ιματισμώ πολυτελεί» (Α’ προς Τιμόθεον, β’ 9).
Δηλαδή φρόντιζαν να στολίζουν τον εαυτό τους με συστολή και σωφροσύνη και όχι με φιλάρεσκα πλεξίματα των μαλλιών τους ή με χρυσά ή μαργαριτένια κοσμήματα ή με ρούχα πολυτελή.
Για την αγάπη, λοιπόν του Χριστού, άφησαν την πατρίδα της και πήγαν να κατοικήσουν σε ένα λόφο, κοντά στα Πύθια θερμά λουτρά. Εκεί ασκήτευαν και καλλιεργούσαν ακόμα περισσότερο τη σωφροσύνη της. Γι’ αυτό αξιώθηκαν από το Θεό να θεραπεύουν ασθένειες, και έτρεχε κοντά της πλήθος κόσμου.
Όταν το έμαθε αυτό ο έπαρχος Φρόντων, έστειλε και συνέλαβε της τρεις αδελφές. Βλέποντας, της τη φρόνηση και τη σύνεση, αλλά και την αφοβία με την οποία τον αντιμετώπισαν, διέταξε και της βασάνισαν με τα πιο φρικτά βασανιστήρια. Της υπέμειναν με ανδρεία τα μαρτύρια και έτσι ένδοξα παρέδωσαν της ψυχές της στο νυμφίο της Χριστό (290 μ.Χ.).
Ο έπαρχος θέλησε να κάψει τα σώματα της, αλλά οι φλόγες έκαψαν τον ίδιο και έπειτα καταρρακτώδης βροχή έσβησε τη φωτιά. Τα σώματα των τριών παρθένων τάφηκαν με σεβασμό από της χριστιανούς.
Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Τον τρισάριθμον σύλλογον και θεόπλοκον, των αυτάδελφων παρθένων στέψωμεν θείαις ωδαίς, ανδρικώς γαρ τον εχθρόν κατετροπώσαντο, όθεν προιστάντι ημών των βοώντων εκτενώς, χαίρε, σεμνή Μηνοδώρα, συν Μητροδώρα τη θεία και Νυμφοδώρα τη θεόφρονι.

~**  Απλές συμβουλές για να αποκτήσουμε ταπείνωση

~  Θέλετε να σας πω μερικούς τρόπους; Απλούς θα σας πω. Απλούς. Να σας τους πω για να έλθουμε στο πρακτικό μέρος.  1. Σε ξέχασαν; Δε σε πήραν ούτε ένα τηλέφωνο;
Δεν πειράζει. Και προπαντός μην παραπονείσαι.
2. Σε αδίκησαν; Ξέχασέ το.
3. Σε περιφρόνησαν; Να χαίρεσαι.
4. Σε κατηγορούν; Μην αντιλέγεις.
5. Σε κοροϊδεύουν; Μην απαντάς.
6. Σε βρίζουν; Σιωπή και προσευχή.
7. Σου αφαιρούν το λόγο; Σε διακόπτουν; Μη λυπάσαι.
8. Σε κακολογούν; Μην αντιμάχεσαι.
9. Σου μεταδίδουν ευθύνες τα παιδιά σου;
Οι συγγενείς σου, οι δικοί σου οι άνθρωποι;
Μη διαμαρτύρεσαι.
10. Θυμώνουν μαζί σου; Να παραμένεις ήρεμος.
11. Σου κλέβουν φανερά; Κάνε τον τυφλό.
12. Σε ειρωνεύονται; Να μακροθυμείς.
13. Δεν ακούνε τις συμβουλές σου;
Ιδίως δεν ακούνε τις συμβουλές σου τα παιδιά σου;
Πέσε στα γόνατα και κάνε προσευχή.
14. Εκνευρισμός στο αντρόγυνο;
Εσύ φταις. Κι’ εσύ φταις. Όχι ο άλλος.
15. Έφταιξες; Ζήτησε συγγνώμη.
16. Δεν έφταιξες; Πάλι ζήτησε συγγνώμη.
17. Έχεις υγεία; Δόξαζε τον Θεό.
18. Έχεις αρρώστια; Έχεις καρκίνο, ταλαιπωρείσαι,
υποφέρεις, βασανίζεσαι, πονάς;
Δόξαζε τον Θεό.
19. Γκρίνια, ανεργία, φτώχεια μέσα στο σπίτι;
Νήστευε, Αγρύπνησε, Κάνε προσευχή.
Για όλους και για όλα προσευχή. Πολλή προσευχή. Πολλή προσευχή. Νηστεία και προσευχή διότι «τούτο το γένος των παθών και των δαιμόνων ουκ εκπορεύεται παρά μόνο με νηστεία και προσευχή.
Είθε αδελφοί μου, να ακολουθήσουμε όλοι μας -και πρώτος εγώ- τις ταπεινές αυτές συμβουλές και να είστε βέβαιοι ότι θα σωθούμε.-
Πρωτοπρεσβύτερου Στέφανου Κ. Αναγνωστόπουλου
***  Ο πονοκέφαλος περνάει με…ξεμάτιασμα! 
 Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύει ότι το ξεμάτιασμα είναι η λύση για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου. Αυτό δείχνει έρευνα την οποία επικαλείται η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κεφαλαλγίας στις 12 Σεπτεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας, σε δείγμα 10.000 πολιτών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα, το 60% πιστεύει ότι η λύση για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου είναι το ξεμάτιασμα.
«Είναι σημαντικό να διαλύσουμε τους επικρατούντες μύθους αλλά και να καταρρίψουμε πολλά ταμπού, όπως το να επισκεπτόμαστε ένα νευρολόγο» σχολίασε στην Καθημερινή ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δήμος Μητσικώστας.
Σύμφωνα με τον ίδιο αν και ο κόσμος συνδέει ευρέως τους πονοκεφάλους με τον ψυχολογικό παράγοντα, «πρόκειται για βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου». Μεγάλος αριθμός, δηλαδή, έχει γενετική προδιάθεση, διαθέτει το σχετικό γονίδιο, για να εκδηλώσει ημικρανία υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
«Οι εκλυτικοί παράγοντες ποικίλλουν, από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή αλκοόλ, μέχρι τον καιρό, τις ορμόνες, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά και την απώλεια ρουτίνας – τα Σαββατοκύριακα που αλλάζει το πρόγραμμα, πυκνώνουν οι ημικρανίες» διευκρινίζει ο κ. Μητσικώστας. Α.Π. 

***  53 κιλά… «τρίφυλλο» βρέθηκαν «μουλιασμένα» στον Αγρίλι Φιλατρών 
Πενήντα τρία κιλά χασίς, τυλιγμένα σε νάιλον σε έξι συσκευασίες βρέθηκαν από τους αστυνομικούς, προχθές το βράδυ, σε βραχώδη παραλία στο Αγρίλι των Φιλιατρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το χασίς ήταν μουλιασμένο από το θαλασσινό νερό.
Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο, "από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εντοπίστηκε σε περιοχή του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν προχθές (7.9.2018) το βράδυ, έρευνα σε παραθαλάσσια περιοχή του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -53- κιλών.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κατόχων των ναρκωτικών ουσιών".

***  Τρίτωσε το κακό με τα σύκα στην Καλαμάτα 
Την απογοήτευσή του για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς εκφράζει στον Γιώργο Αργυρίου και στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, καθώς διαψεύστηκαν οι αρχικές  θετικές εκτιμήσεις. «Είναι η τρίτη χρονιά που δεν μπορούμε να πάρουμε παραγωγή και να κερδίσουμε αυτά που πρέπει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγεί, «τόσο πρώιμο σύκο δεν είχαμε δει ποτέ, αλλά οι βροχές που είχαν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και έτσι η παραγωγή πλέον φαίνεται ότι μειώνεται στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά. Οι συνθήκες αυτές ανάγκασαν τη διοίκηση και πάλι να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των συμβολαίων για το εξωτερικό και με αυτό τον τρόπο ξεκίνησαν ήδη Αμερική, Καναδάς και στη συνέχεια Αυστραλία και Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες που έχουν φύγει για το εξωτερικό, ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου δηλώνει: «Αυτήν τη στιγμή έχουν από τα απεντομωτήρια και τις αποθήκες σε διάφορα τυποποιητήρια και συσκευαστήρια περίπου 1.300 τόνοι. Από αυτούς, το 50% πρέπει ήδη να βρίσκεται στο εξωτερικό». Μέσα στο γενικότερο προβληματικό κλίμα, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ υπενθυμίζει ότι «υπάρχει μελέτη για την αναδιάρθρωση των συκεώνων σε Μεσσηνία, Λακωνία και Νότια Αρκαδία και υπολογίζουμε πως η υλοποίηση του έργου δεν θα στοιχίσει πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν προχωρήσει η αναδιάρθρωση, θα υπάρξει εγκατάλειψη της καλλιέργειας», καταλήγει.

***  Δήμος Τριφυλίας: Αποκλείει κάθε σενάριο συνεργασίας με Κατσίβελα ο Ανδρινόπουλος 
Αποκλείει κάθε φανταστικό σενάριο (και ενδεχόμενο) συνεργασίας με το δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ανεβάζοντας μάλιστα τους αντιπολιτευτικούς τόνους με μομφές στη δημοτική Αρχή Τριφυλίας με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών στη διοίκηση του δήμου.
Το προφανές και πασιφανές, δηλαδή, έκανε γνωστό στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας ο κ. Ανδρινόπουλος αντιδρώντας και απαντώντας ενώπιον του Σώματος σε δημοσίευμα που τον έφερε να συντρώγει παραλιακά με τον κ. Κατσίβελα και, ουσιαστικά, να προβάλει ότι… τάχα «ψήνεται» συνεργασία των δύο αυτοδιοικητικών της Τριφυλίας.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρινόπουλος, δε συνέβη, όμως μεταφέρθηκε στο αναγνωστικό κοινό σα γεγονός κάτι πλασματικό και φανταστικό.
Ο κ. Ανδρινόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά το συγκεκριμένο δημοσίευμα, που ανέφερε περί συνεργασίας του με τον κ. Κατσίβελα στις δημοτικές εκλογές του 2019 και μάλιστα ότι οι δυο τους συνέφαγαν σε παραλιακό εστιατόριο της Κυπαρισσίας, πράγμα που ποτέ δε συνέβη και, κατά πως φαίνεται, ούτε και πρόκειται να συμβεί!
Απαίτησε, δε,  να αποκατασταθεί η αλήθεια!
Ο κ. Ανδρινόπουλος είπε χαρακτηριστικά, «Πριν από λίγες μέρες είχαμε ένα δημοσίευμα – και ο συντάκτης κιόλας του δημοσιεύματος είναι εδώ παρών – που έκανε κάποια ανάλυση το τι συμβαίνει από δω και πέρα στην προεκλογική περίοδο που είμαστε και μέσα στην ανάλυση που έκανε, για να τη στηρίξει κιόλας, ανέφερε και ένα γεγονός ότι εγώ με τον κ. δήμαρχο και με κάποιο τρίτο πρόσωπο τρώγαμε σε κάποιο παραλιακό εστιατόριο της Κυπαρισσίας, AMMOS ήταν, Εν Πλω ήτανε, δεν ξέρω, είναι μπερδεμένα. Δεν είπε αν ήτανε γεύμα ή δείπνο.
Εδώ έχω, λοιπόν, να αναφέρω το εξής: Αυτό είναι ψεύδος. Είναι ανακρίβεια. Και απαιτώ, το δυνατόν συντομότερο, να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Πρώτον. Δεύτερον, ο κάθε ένας, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε είναι πολίτης, είτε είναι οποιοσδήποτε, μπορεί να κάνει διάφορα σχόλια, εκτιμήσεις, προτάσεις παρατηρήσεις. Δε μπορεί όμως να αναφέρει γεγονότα πλασματικά, φανταστικά.
Εάν όμως πρέπει να αναφέρουμε γεγονότα για να “δέσουμε” ένα σενάριο, πάμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτά και κλείνω και θα περιμένω να δω ότι σύντομα ια αποκατασταθεί η αλήθεια». Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, διέψευσε κι αυτός με τη σειρά του το δημοσίευμα τονίζοντας ότι,  «Βεβαίως και δεν φάγαμε μαζί και βεβαίως δε συναντηθήκαμε».
Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο κ. Ανδρινόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη δημοτική Αρχή Κατσίβελα, αναφερόμενος σε επιμέρους τομείς της λειτουργίας του δήμου, τονίζοντας με έμφαση ότι «δημοτική αρχή κλείνει τέσσερα χρόνια Δημαρχοντίας και εάν θα κάνουμε έναν απολογισμό θα δούμε ότι ο δήμος, σε όλο το φάσμα, είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι ήτανε όταν παρέλαβε αυτή η δημοτική Αρχή» και προσθέτοντας πως «φαίνεται ότι όλα λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο.
Δεν υπάρχει κάποιος συντονιστής αποπάνω, είτε στην κάθε υπηρεσία, είτε συνολικά.
Δεν υπάρχουν οδηγίες στο πως θα λειτουργούν και το τι θα κάνουνε. Και έχω και πολλά παράπονα από συμπολίτες μας, ότι έρχονται στο δημαρχείο για κάποιο θέμα τους – σε διάφορα Δημοτικά Καταστήματα – και δυστυχώς συναντούν πολλές δυσκολίες όσο αφορά την επίλυση των αιτημάτων τους…».
 Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** 520.000 ευρώ για παρεμβάσεις στο δήμο Καλαμάτας 
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στην τελευταία του συνεδρίαση, η αποδοχή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ της πράξης με τίτλο «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων Δήμου Καλαμάτας» ύψους 399.200 ευρώ.
Σε αυτά θα προστεθούν 120.800 ευρώ από Δημοτικούς Πόρους, ώστε με παρέμβαση προϋπολογισμού 520.000 ευρώ να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εργασίες:
 Νηπιαγωγεία
• Αντικατάσταση – επισκευή στεγών Νηπιαγωγείων
• Αντικατάσταση δαπέδου Νηπιαγωγείου Αρφαρών
• Επισκευή – αντικατάσταση κουφωμάτων σε διάφορα Νηπιαγωγεία (10ο Νηπιαγωγείο, Νηπιαγωγείο Αρφαρών κ.λπ.)
• Άλλες μικροεπεμβάσεις (χρωματισμοί, επισκευές όψεων κ.λπ.)
 Δημοτικά Σχολεία
• Αντικατάσταση ορισμένων σιδηρών κουφωμάτων 2ου, 3ου, 5ουκαι 17ου Δημοτικών Σχολείων Καλαμάτας, καθώς και των Δημοτικών Σχολείων Αρφαρών, Σπερχογείας και Θουρίας
• Αποκατάσταση όψεων και χρωματισμοί 4ου , 5ου και 12ου Δημοτικών Σχολείων
• Επισκευή όψεων και κεραμοσκεπών των Δημοτικών Σχολείων: 18ου, Άριος και Πλατέος
 Γυμνάσια-Λύκεια
• Ολοκλήρωση εργασιών αθλητικού χώρου 2ου και 3ου Γυμνασίου (πλαστικοποίηση δαπέδου δύο γηπέδων μπάσκετ και ενός βόλεϊ, επισκευή περίφραξης και προμήθεια και τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα γηπέδου 5x5)
• Ολοκλήρωση ανακατασκευών όψεων, χρωματισμοί αυτών, ανακατασκευή δέκα WC, ανακατασκευή ΝΑ περίφραξης και επισκευή μονώσεων στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου
• Επισκευή όψεων και χρωματισμοί στο Γυμνάσιο – Λύκειο Θουρίας
• Επισκευή – ανακατασκευή περίφραξης και ολοκλήρωση ανακατασκευών όψεων στο συγκρότημα του πρώην Τεχνικού Λυκείου
• Αντικατάσταση ορισμένων σιδηρών και ξύλινων κουφωμάτων Γυμνασίου Αρφαρών
• Άρση επικινδυνότητας – επισκευή των εξωτερικών όψεων, χρωματισμοί και επισκευή της υγρομόνωσης του κτηρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (οδός Θουκυδίδου)
• Θα κατασκευασθούν ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ, κατά προτεραιότητα σε σχολεία όπου φοιτούν μαθητές με κινητικά προβλήματα
• Αντικατάσταση παλιών φωτιστικών με νέα φωτιστικά LED. Η αντικατάσταση των φωτιστικών και των προβολέων θα γίνει με αξιολόγηση των αναγκών κάθε σχολείου από την Υπηρεσία.

***  Η Πειραματική Σκηνή με τους “Βατράχους” ξανά στο Κάστρο για τα παιδιά των πυροπλήκτων 
Τους “Βατράχους” του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Δραπανιά, θα παρουσιάσει και πάλι στο Κάστρο της Καλαμάτας, σήμερα και αύριο, 10 και 11 Σεπτεμβρίου, η Πειραματική Σκηνή.
Είναι μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης στα παιδιά των πυροπλήκτων της Αττικής, γι’ αυτό και η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ όποιος θέλει θα μπορεί να πάρει έναν λαχνό των 5 ευρώ, ώστε με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να αγοραστούν και προσφερθούν στα παιδιά παιχνίδια και ό,τι άλλο χρειάζονται.
Η αυλαία θα ανοίξει και τη Δευτέρα και την Τρίτη στις 8:30 το βράδυ. Όπως επισημαίνει η Πειραματική Σκηνή, “η παράσταση δίνεται δωρεάν με στόχο την αλληλεγγύη σε παιδιά -θύματα της πυρκαγιάς στην Αττική.
Γι' αυτό το σκοπό θα υπάρχει κουμπαράς, για όποιον θέλει να συνεισφέρει και λαχειοφόρος με δώρο «το πλοίο του Οδυσσέα» προσφορά του Παναγιώτη Σοφικίτη από τη συλλογή της μικροναυπηγικής του καλλιτέχνη. Με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα αγοραστούν παιχνίδια, βιβλία και ότι άλλο είναι αναγκαίο και θα δοθούν προσωπικά στα παιδιά από κλιμάκιο των διοργανωτών.
Ο κάθε λαχνός κοστίζει 5 ευρώ και η  κλήρωση θα γίνει το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής ενώπιον κοινού, στο τέλος της παράστασης "το μαγκάλι"του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου.
Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν λαχνό, θα βρουν τις ημέρες των παραστάσεων Δευτέρα και Τρίτη 10-11 Σεπτεμβρίου στο Κάστρο και στη συνέχεια θα πωλούνται λαχνοί : στο Βιβλιοπωλείο "ΑΝΑΓΝΩΣΗ" οδός Αναγνωσταρά 30 & Πανταζοπούλου,                                                           στο καφέ "ΣΤΟ ΚΥΜΑ", οδός Ναυαρίνου 167, στο κατάστημα ΓΚΟΝΟΣ, οδός Μαιζώνος 5 και στην Πειραματική Σκηνή,  Ευριπίδου 2, μετά τις 12 Σεπτέμβρη κάθε  απόγευμα 6.00-8.00.

***  Αρχίζουν τα σχολεία… ας οργανωθούμε! 
Τελευταίες μέρες του Αυγούστου και άκουγες γύρω σου… «Αρχίζουν τα σχολεία!». Νέα σχολική χρονιά! Για κάποιους φαντάζει ως κάτι μοναδικό και όμορφο, ενώ για κάποιους άλλους ως κάτι δύσκολο και αγχωτικό.
Το σχολείο αποτελεί ένα νέο κοινωνικό σύστημα για τα παιδιά. Κοινό σημείο συνάντησης του σχολείου και της οικογένειας αποτελεί το παιδί, καθώς και οι δύο πλευρές συμβάλλουν στην πολύπλευρη εξέλιξή του. Εκπαιδευτικοί και γονείς είναι «σημαντικοί άλλοι», που στην προσπάθειά τους να εκπαιδεύσουν όσο καλύτερα γίνεται το παιδί, μπορεί να φτάσουν και στη μεταξύ τους τριβή.
Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς η αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων είναι σημαντική, προς όφελος του παιδιού. Με την ύπαρξη καλής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών το παιδί νιώθει πιο ήρεμο, η συμπεριφορά του είναι πιο ισορροπημένη, υπάρχει συναισθηματική σταθερότητα, αυξάνεται το κίνητρό του για μάθηση, δημιουργεί καλές διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνεί με τους γονείς του για θέματα της καθημερινότητάς του και ωριμάζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν και να κατανοούν οι γονείς τις αδυναμίες, αλλά και τις ικανότητες του παιδιού τους, να συναναστρέφονται περισσότερο μαζί του και να έχουν την ευκαιρία να το γνωρίσουν καλύτερα.
Επίσης, υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση που παρουσιάζονται δυσκολίες σχετικά με την μάθηση, τη συναισθηματική κατάσταση και τη συμπεριφορά του.
Η ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού αποτελούν δυναμικές διαδικασίες και δεν είναι ίδιες για όλα τα παιδιά. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό. Στο σχολείο οι σχέσεις του διευρύνονται. Κάνει παρέα με συνομηλίκους και «ρουφά» κάθε στιγμή της ζωής του. Τονίζεται η σημασία του να αποτελεί μέλος μιας ομάδας και κοινωνικοποιείται.
Οι γονείς σε όλη αυτή την κατάσταση καλούνται να ελέγχουν και να καθοδηγούν το παιδί τους με κύριο σκοπό την ανεξαρτητοποίησή του και την απόκτηση γνώσης και παιδείας. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουν ότι το παιδί ξεφεύγει από την άμεση επίδρασή τους και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ηλικίας του.
Το παιδί πηγαίνοντας στο σχολείο αποκτά το νέο ρόλο ατόμου-μαθητή, ο οποίος διαφοροποιείται συνεχώς φτάνοντας στην εφηβεία, οπότε το άτομο αναζητά την ταυτότητά του, διαμορφώνει στάση ζωής, ιδεολογία, ηθικές αξίες, κάνει προσωπικές επιλογές.
Αντίστοιχα, οι γονείς αναζητούν το γονεϊκό ρόλο, ο οποίος καλείται να προσαρμοστεί στις αλλαγές που προκύπτουν σε κάθε ηλικία.
Για τον έφηβο η έννοια του ανήκειν σε μία ομάδα, όπως αυτή του σχολείου, είναι πολύ σημαντική, επικοινωνεί, κοινωνικοποιείται, ταυτίζεται με διαφορετικά άτομα από την ομάδα, πειραματίζεται, δοκιμάζει τα όριά τα δικά του και των άλλων, έρχεται πιο κοντά στην πραγματικότητα και τη διαχωρίζει από τον κόσμο της φαντασίας. Πλέον, το βλέμμα του συνομηλίκου του δίνει την ανατροφοδότηση που χρειάζεται.
Ακόμα, η εποικοδομητική και όχι συγκρουσιακή σχέση με τον εκπαιδευτικό μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για τον έφηβο σχετικά με τη ζωή του και τις αποφάσεις που έχει να πάρει. Έχει την ανάγκη να αισθάνεται ότι η φωνή του ακούγεται και ότι παίρνει τα κατάλληλα εφόδια από το χώρο του σχολείου.
 Τι δυσκολεύει την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο… 
Το άγχος του αποχωρισμού, που αποτελεί μία φυσιολογική διαδικασία κατά την ανάπτυξη του παιδιού. Το άγχος αυτό μειώνεται, όταν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ παιδιού και γονέων και όταν το παιδί είναι συνδεδεμένο με τους γονείς. Ο αποχωρισμός συχνά είναι δυσκολότερος για τους γονείς, καθώς δημιουργούνται συναισθήματα άγχους, αμφιβολίας και τύψεων που η φροντίδα του παιδιού περνάει σε άλλα χέρια. Το παιδί μπορεί και «διαβάζει» τις αντιδράσεις τους σε περίπτωση που δε νιώσουν καλά με την έναρξη του σχολείου, με αποτέλεσμα να νιώθει ανασφάλεια και όχι σιγουριά, ώστε να πάει στο νέο κοινωνικό πλαίσιο.
Οι γονείς μπορούν να συζητήσουν με το παιδί, να εξηγήσουν τη νέα διαδικασία, να μη φεύγουν κρυφά, γιατί αυτή η συμπεριφορά αυξάνει το άγχος, να επικοινωνούν με τον εκπαιδευτικό.
Η επιθετικότητα, η θυματοποίηση και ο σχολικός εκφοβισμός, επίσης, ανησυχούν γονείς και εκπαιδευτικούς. Μπορεί να εκφραστούν με βρισιές, απειλές, κλοπές, ψέματα, τραυματισμούς, σπρωξίματα, διάδοση αρνητικών φημών.
Καλό είναι να αντιμετωπίζονται εξαρχής με την παρέμβαση των κατάλληλων ατόμων και το «νοιάξιμο» των γονέων.
Τα συναισθηματικά προβλήματα, καθώς και οι μαθησιακές δυσκολίες δεν επιτρέπουν την καλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο. Δεν είναι αποδοτικοί οι κακοί χαρακτηρισμοί, όπως τεμπέλης ή αδιάφορος. Αυτό που βοηθάει είναι η επιβράβευση και η ενθάρρυνση να συνεχίζει και να προσπαθεί το παιδί και να μη γίνεται αντικείμενο σύγκρισης με τα άλλα παιδιά. Οι γονείς είναι απαραίτητο να παρατηρούν το παιδί τους, να συζητούν μαζί του και να δημιουργούν μία ζεστή σχέση εμπιστοσύνης. Το παιδί μιμείται τις συμπεριφορές τους, επομένως καλό είναι να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Ο φόβος της σχολικής αποτυχίας μπορεί να αγχώσει ένα παιδί, καθώς και η σχολική φοβία που συνήθως εκδηλώνεται με μία περιστασιακή απροθυμία του να πάει σχολείο, κυρίως τα πρώτα χρόνια, ως ενστικτώδης φόβος προς το άγνωστο και το καινούργιο. Όταν ένα παιδί αρνείται να πάει στο σχολείο, ο γονέας συζητάει μαζί του, μοιράζεται δικές του ιστορίες από όταν ήταν στην ίδια ηλικία, το καταλαβαίνει και το ενθαρρύνει να προσπαθήσει, ώστε να τα καταφέρει.
 Οι εκπαιδευτικοί επικοινωνούν με τους γονείς, υποδέχονται εγκάρδια το παιδί, και το βοηθούν να κάνει φίλους. 
Η συμμετοχή-«εμπλοκή» των γονέων στη σχολική διαδικασία συμβάλλει στη θετική στάση του παιδιού απέναντι στο σχολείο, στην αύξηση της επιθυμίας να πηγαίνει σε αυτό, στην καλυτέρευση της αυτοεικόνας του, στην ανάπτυξη των κινήτρων, στην ανάπτυξη της αποφασιστικότητας για καλύτερη σχολική επίδοση, στην αποφυγή των αρνητικών συμπεριφορών.
Καλό είναι να υπάρχει η σωστή ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου, το ακαδημαϊκό πρόγραμμα, τις δραστηριότητες που θα συμμετάσχει το παιδί. Οι γονείς να επισκέπτονται το σχολείο για τακτική ενημέρωση, καθώς και να ενημερώνουν τον εκπαιδευτικό για σημαντικά θέματα που αφορούν στο παιδί και εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία.
Η ενθάρρυνση από τους γονείς για το σχολείο είναι βασική ώστε να μην το αποφεύγει το παιδί λόγω αρνητικών συναισθημάτων. Επομένως, κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να βελτιωθεί η γονεϊκή συμμετοχή στο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να τους ενημερώνουν για όλα τα παραπάνω σημαντικά θέματα.
Το σταθερό και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον δίνει στο παιδί τη βάση ώστε να μπει στο σχολικό πλαίσιο με ενθουσιασμό. Όταν το παιδί είναι ψυχικά ανθεκτικό, έχει υψηλή αυτοεκτίμηση και ζει μέσα σε μία οικογένεια με συνοχή και χωρίς συγκρούσεις, δεν καταβάλλεται από το άγχος και τις αντιξοότητες. Έχει ισχυρή την αίσθηση της αυτοαποτελεσματικότητας, συμμετέχει σε δραστηριότητες, προσαρμόζεται στο σχολικό πλαίσιο, πιστεύει στον εαυτό του, μπορεί και ρυθμίζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του και μεγαλώνοντας συνεχίζει να έχει θετική άποψη για τη ζωή και εξελίσσει τα ταλέντα του έχοντας φιλοδοξίες.
Το παιδί, καθώς μεγαλώνει, καλλιεργεί την αυτογνωσία του, γνωρίζει τις ικανότητές του και τις αδυναμίες, τις κλίσεις και τα ταλέντα του και αναπτύσσει την αυτοεκτίμησή του. Έτσι, σέβεται τον εαυτό του ακόμα και όταν κάνει λάθη, είναι χαρούμενο, εμπνέει σεβασμό και δημιουργεί καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του, παίρνει πρωτοβουλίες.
Εν κατακλείδι, η φράση που βοηθάει την ομαλή ένταξη του παιδιού στο σχολείο είναι «να είμαι εκεί για το παιδί μου». Οι γονείς χρειάζεται να είναι ψύχραιμοι, να έχουν υπομονή, να παρουσιάζουν σταθερότητα στη συμπεριφορά και να συζητούν για το νέο ταξίδι που ξεκινά στο σχολείο με τις καινούργιες εμπειρίες. Να ακούν προσεκτικά το παιδί τους κοιτάζοντάς το στα μάτια, να του δίνουν χρόνο και να του δείχνουν πόσο συμμερίζονται τις ανησυχίες του. Να το βοηθούν και να το προετοιμάζουν ψυχολογικά πριν από την έναρξη του σχολείου, να απαντούν στις απορίες του, να το διαβεβαιώνουν ότι θα είναι δίπλα του ό,τι κι αν συμβεί. Να τονίζουν τη σημαντικότητα του σχολείου, που προσφέρει νέες γνώσεις, εμπειρίες και φίλους.
Όταν ψωνίζουν τα απαραίτητα για το σχολείο πράγματα να το κάνουν με κέφι, με χαρά, με ζωντάνια παρέα με το παιδί. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να επισκεφτούν το σχολείο μαζί με το παιδί πριν από την έναρξη των μαθημάτων, ώστε να εξοικειωθεί με τους χώρους.
Να ετοιμάσουν μαζί με το παιδί το χώρο όπου θα διαβάζει πριν από την έναρξη των σχολείων, να ζητήσουν τη γνώμη του.
Να βάλουν το παιδί σε πρόγραμμα καθημερινότητας κάποιες εβδομάδες πριν από την έναρξη του σχολείου γιατί η ανεμελιά του καλοκαιριού δεν επιτρέπει την άμεση προσαρμογή.
Οι κανόνες στο σπίτι, η καλή διατροφή, οι εξωσχολικές δραστηριότητες, ο ποιοτικός ύπνος, ο ελεύθερος χρόνος και τα κατάλληλα όρια συμβάλλουν σε μία ομαλή και ευχάριστη καθημερινότητα.
Τις πρώτες εβδομάδες καλό είναι να βρίσκονται εκεί οι γονείς όταν σχολάει το παιδί, ώστε να συζητούν για τη νέα εμπειρία και να φροντίζουν να υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Να εξηγούν πως και οι εκπαιδευτικοί είναι άξιοι σεβασμού, όπως ο ίδιος ο εαυτός του παιδιού και ότι είναι σύμμαχοι στην προσπάθειά του να γίνει κοινωνικό, λειτουργικό και καλλιεργημένο άτομο. Να παρακολουθούν την πρόοδό του με διακριτικότητα και την κατάλληλη υποστήριξη. Το σχολείο δεν αποτελεί απειλή,αλλά ευκαιρία για μάθηση και εξέλιξη.
Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβει το παιδί ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μπορεί να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες εκτός σχολείου, όπως είναι τα διάφορα αθλήματα, αλλά και να έχει ελεύθερο χρόνο.
Ο χώρος του σχολείου αποτελεί κατάλληλο περιβάλλον για την άνθιση των απαραίτητων δεξιοτήτων ζωής, καθώς αναφέρεται σε αληθινές καταστάσεις και στηρίζεται στην εμπειρία και τη μάθηση, προετοιμάζοντας το άτομο για ένα κοινωνικό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται.
Της Γεωργίας Θεοδωροπούλου,
Ψυχολόγου, MSc, PgPD
e-mail: theodoropoulou751@gmail.com

*** Ενισχύεται η Ομάδα Διάσωσης -Παράρτημα Μεσσηνίας 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στην τελευταία του συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη, ενέκρινε τη ενίσχυση της εθελοντικής ομάδας «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Μεσσηνίας», με την παραχώρηση κατά χρήση, ενός τετρακόπτερου (drone) για τρία χρόνια.
Ο Δήμος έχει προμηθευτεί ήδη το τετρακόπτερο, ενώ η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με δικά της έξοδα θα το εξοπλίσει περαιτέρω με κάμερα υψηλής ευκρίνειας, ένα χειριστήριο απλό και ένα με ειδική έξοδο HDMI, (ώστε να μπορεί να συνδεθεί σε μεγάλη οθόνη, να δείχνει την εικόνα της κάμερας σε αυτή, για καλύτερη επίβλεψη του χώρου που ελέγχει), καθώς και 2 πρόσθετες μπαταρίες για να αυξήσει τον χρόνο που επιχειρεί. Επίσης έχει την δυνατότητα να εξοπλιστεί με θερμική κάμερα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί: για έρευνα και αναζήτηση σε σημεία που είναι δύσκολα προσπελάσιμα από το ανθρώπινο δυναμικό ή και επικίνδυνα, για επίβλεψη χώρου σε κάποιο ατύχημα ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει επικινδυνότητα, για πυρασφάλεια - πλησιάζοντας γρήγορα στην περιοχή, ώστε να ελέγξει  εάν υπάρχει φωτιά - και τέλος σε πλημμυρικά φαινόμενα να γίνει έλεγχος χώρου για την κατάσταση που βρίσκεται, εάν είναι προσβάσιμος καθώς και εάν υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας.

*** Η επόμενη μέρα για τη ΝΔ στην Πελοπόννησο και τα παραλειπόμενα της εκδήλωσης 
*Με τη φράση «Κανένας Νεοδημοκράτης δε θα ψηφίσει τον Πέτρο Τατούλη στις επόμενες εκλογές» του Άδωνη Γεωργιάδη, μπήκε τέλος και επίσημα στο όποιο σενάριο ήθελε το νυν Περιφερειάρχη να προσπαθεί να έχει και πάλι τη στήριξη της ΝΔ στην Πελοπόννησο. Εκτός αυτού όμως ο  αντιπρόεδρος του κόμματος έκανε γνωστό ότι μετά τη ΔΕΘ θα υπάρχουν και ανακοινώσεις για τις «στηρίξεις» που θα παρέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάζοντας «τέλος» σε ακόμα ένα σενάριο , σύμφωνα με το οποίο η ΝΔ δε θα δώσει «χρίσματα» … 
*Οι επίσημες ανακοινώσεις «δια στόματος» Άδωνη Γεωργιάδη, σίγουρα …προβλημάτισαν στελέχη της ΝΔ που βρίσκονται δίπλα στον Πέτρο Τατούλη και έδωσαν το «παρών» στην προχθεσινή εκδήλωση , όπως η θεματική αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις τους και τι θα πράξουν όταν ανακοινωθεί το πρόσωπο με το οποίο η ΝΔ θα διεκδικήσει την Περιφέρεια.  Αντιθέτως, πιο άνετα ένιωσαν η Ελένη Αλειφέρη και ο Περικλής Μαντάς που τα έχουν «σπάσει» εδώ και καιρό με τον Περιφερειάρχη με αφορμή την ιστορία του «κοριού» και αν μη τι άλλο τους «δικαιώνει» και η «ρήξη» του κόμματος με το πρόσωπο του νυν Περιφερειάρχη. 

STM_9423.jpg
 
*Το κλίμα ανάμεσα στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη, που κάθισαν απέναντι στο τραπέζι, ήταν αρκετά καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα … Ο σύντομος χαιρετισμός δε, του δημάρχου , που εξήρε το έργο του πρώην Πρωθυπουργού, φάνηκε να ξαφνιάζει περισσότερο στελέχη της δημοτικής του ομάδας. Πάντως, επειδή πολλά γράφονται και λέγονται τελευταία, καλό θα είναι άπαντες να μην «υποτιμούν» τόσο πολύ… ισχυρές προσωπικότητες,  όπως αυτές του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Νίκα… Αν μη τι άλλο, ο καθένας τους έχει τη δική του μακροχρόνια διαδρομή στην πολιτική… 
 
ND SXOLIO GAZOULIS-1.JPG
 
*Αντιθέτως, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, δεν πρέπει να ένιωθε και ιδιαίτερα άνετα στο τραπέζι που κάθισε… Αφού χαιρέτησε τον Παναγιώτη Νίκα, απέφυγε τον χαιρετισμό με τον πρώην Πρωθυπουργό, «γυρνώντας» την πλάτη ενώ αποχώρησε σχεδόν αμέσως μετά την ομιλία του Άδωνη Γεωργιάδη.  Επίσης, ενδιαφέρον θα έχει και η άποψη του πρώην Υπουργού για τον Περιφερειάρχη που θα στηρίξει η ΝΔ στις επόμενες εκλογές, καθότι είναι γνωστές οι πολύ καλές σχέσεις που έχει με τον Πέτρο Τατούλη… 
 
STM_9496.jpg
 
*Στα υπόλοιπα αυτοδιοικητικά , σε πολλά τραπέζια , ξεχωριστά ανά ομάδες, βρίσκονταν τα στελέχη της παράταξης του Παναγιώτη Νίκα. Η «ονοματολογία» μεγάλη για το δήμο Καλαμάτας, και «άπαντες» βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, πάντως, δύσκολα ο αντικαταστάτης του Παναγιώτη Νίκα να είναι πρόσωπο από τη «νυν» δημοτική του ομάδα. 
 
STM_9527.jpg
 
*Σίγουρα πιο άνετα ένιωθε πιο δίπλα, ο Γιώργος Αθανασόπουλος, που θα είναι ο υποψήφιος της «κεντροδεξιάς» παράταξης στο δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Μεσσηνίας, σ’ αυτό της Μεσσήνης. Ήδη βρίσκεται σε επαφές με στελέχη της ΝΔ στο Δήμο  Μεσσήνης και όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά η «κεντροδεξιά» παράταξη θα κατέβει «συμπαγής» και ενωμένη στην διεκδίκηση του Δήμου… Παράλληλα, ο «προκάτοχος» του Στάθης Αναστασόπουλος, συνεχίζει τις επαφές του με το «βλέμμα» στην Περιφέρεια… 

STM_9532.jpg
  *Τέλος, αρκετά θετικά σχόλια από όλους τους παρευρισκόμενους απέσπασε η άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης. Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στα τοπικά στελέχη της ΔΗΜ.ΤΟ. ΝΔ όσο και στους υπευθύνους του ξενοδοχείου «Horizon Blu» , που έφεραν εις πέρας μια εκδήλωση  με περισσότερα από 500 άτομα. Δείγμα και αυτό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης …ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία…
 Του Κώστα Γαζούλη

***  Εγγραφές έως την Παρασκευή στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ Καλαμάτας- Οι ειδικότητες 
Μέχρι την Παρασκευή 14/9 συνεχίζονται οι εγγραφές στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2018-2019.
Όσο για τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν, έχουν ως εξής:
1. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας (α’ εξ.)
2. Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης (α’ εξ.)
3.Τεχνικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου - Φοροτεχνικού Γραφείου. (α’ εξ.)
4. Τεχνικός Η/Υ  (α’ εξ.)
5. Στέλεχος ∆ιατροφής και ∆ιαιτολογίας (γ’ εξ.)
6.Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (γ’ εξ.)
7. Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ (γ’ εξ.)
Δικαίωμα εγγραφής στο α’ εξάμηνο κατάρτισης έχουν οι απόφοιτοι Λυκείου, καθώς και οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Σ, ΕΠΑ.Λ., ΤΕΕ Β’ Κύκλου Σπουδών, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Δικαίωμα εγγραφής στο γ’ εξάμηνο κατάρτισης έχουν οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου Σπουδών, ΤΕΛ, ΕΠΛ αντίστοιχης ειδικότητας σύμφωνα με τις υπ' αριθμ. K1/149167/2015 και Κ1/47016/2016 εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Πληροφορίες – Εγγραφές: καθημερινά 8.00-14.00
ΙΕΚ ΟΑΕΔ Καλαμάτας: Εθν. Οδός Καλαμάτας - Αθήνας, Ασπρόχωμα, τηλ. 2721099624.

*** Υπό έλεγχο η φωτιά στο Πήδημα 
Μετά από πολλές ώρες μάχης, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου έχει τεθεί υπό έλεγχο και μόνο μερικές μικρές εστίες είναι ενεργές.
Στο σημείο έχουν παραμείνει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που σβήνουν αυτές τις εστίες και παραμένουν σε ετοιμότητα για τυχόν αναζωπύρωση.


Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και αρκετή ώρα μεγάλη φωτιά στο Πήδημα στην περιοχή Άγιος Ισίδωρος.
Αυτή τη στιγμή καίγονται ελιές και πουρνάρια, ενώ στο σημείο επιχειρούν 4 Canadair, 3 Pzl, 15 οχήματα της Π.Υ. Καλαμάτας, 2 ομάδες πεζοπόρων, 2 οχήματα του Δήμου Καλαμάτας οχήματα εθελοντικών ομάδων αλλά και κατοίκων της περιοχής   . 
Video: 


  
 

*** Νίκας και Ερντογάν… 
Μετά τα φυλλάδια της Λευκής Νύχτας κατά του δημάρχου Καλαμάτας, η επίθεση προς το πρόσωπό του συνεχίστηκε με άλλον τρόπο, εικαστικό.
Σε τοίχους της πόλης κυριαρχούσε ως βασική η εικόνα του κ. Νίκα ως… Ερντογάν με φέσι και με συνθήματα του τύπου "Νίκα φύγε", "Νίκα δεν θα γίνεις Μπένος ποτέ".
Η Ασφάλεια Καλαμάτας  αναζητά τους δράστες από κάμερες που υπάρχουν στις περιοχές δράσης των αγνώστων… Α.Π.

***  Πολλοί περίμεναν τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 
Το νερό δεν ξεχνά και βρίσκει το δρόμο του…
Μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κίνημα Πολιτών Καλαμάτα 2030 και το σημείο, αλλά και η ημέρα διεξαγωγής μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς την 7η Σεπτεμβρίου πριν από δύο χρόνια η δυτική, και όχι μόνο, Καλαμάτα καλύφθηκε από τις λάσπες, ενώ εκεί «έσπασε» η Λαγκάδα και πλημμύρισε την οδό Γλαύκου και τους γύρω δρόμους.

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο Ηλίας Μπιτσάνης, ο Βασίλης Π. Κουτραφούρης και η Τόνια Κουζή, ενώ συντονιστής ο Βασίλης Παπαευσταθίου.
Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις, αλλά και μαρτυρίες από τους πολίτες που γέμισαν τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ενώ να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί βόλτα στην περιοχή της Ράχης με ξεναγό τον κάτοικο Χρήστο Ζερίτη.
 Βασίλης Κουτραφούρης: «Το νερό θυμάται…»  
Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Βασίλης Κουτραφούρης, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας και γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Μεσσηνίας. Όπως ανέφερε, λοιπόν, η διαχείριση των πλημμυρικών φαινόμενων αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο μελετών, ενώ τα τελευταία χρόνια αυτή η διαχείριση έχει ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Συμπλήρωσε, δε, πως ο κόσμος δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το υδάτινο στοιχείο αποσπασματικά, αφού είναι ενιαίο.
Μιλώντας για την Καλαμάτα, ενημερώθηκε από το Δήμο ότι έχουν κατατεθεί μελέτες αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ, με κάποια από τα έργα να είναι σε εξέλιξη, ενώ άλλες υπό δημοπράτηση.
Επίσης, ανέφερε το αντιπλημμυρικό έργο που είναι να κατασκευάσει ο «Μορέας», ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, αν γίνουν τα παραπάνω έργα, η πόλη θα θωρακιστεί. Πρόσθεσε, όμως, πως πρέπει να γίνουν άμεσα.
Όσον αφορά στις οδούς Γλαύκου και Μπακογιάννη, ανέφερε ότι πλέον σε αυτά τα σημεία υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες και οδηγούν το ζήτημα σε αδιέξοδο, μιας και εκεί έγινε εγκιβωτισμός του ρέματος και οι οδοί είναι πολύ στενοί ώστε αυτό να ανοιχτεί ξανά.
Το ίδιο ισχύει και στην οδό Γλαύκου: επίσης είναι ένας πολύ στενός δρόμος και, μάλιστα, συναντά κι αυτός την οδό Αθηνών, που ουσιαστικά αποτελεί ένα φράγμα για το νερό. Όπως σχολίασε, ακόμη και να κατάφερνε το νερό να περάσει το δρόμο, δε θα οδηγούνταν κάπου ασφαλές, αφού και εκεί υπάρχει κατοικημένη περιοχή.
Ως μέτρα αυτή τη στιγμή ο κ. Κουτραφούρης πρότεινε τη σωστή και έγκαιρη συντήρηση των ρεμάτων, αλλά και  μέσα έξυπνης παρακολούθησής τους, όπως και ένα σύστημα ενημέρωσης των πολιτών σε περίπτωση ανάγκης. Για, δε, τους πολίτες που ζουν στις περιοχές αυτές, είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένουν σε υπόγεια, αφού διατρέχουν άμεσο κίνδυνο σε περίπτωση πλημμύρας.
 Τόνια Κουζή: «Το 2013 η Λαγκάδα είχε προειδοποιήσει»
Με τη σειρά της η αρχιτέκτονας ΕΜΠ, Τόνια Κουζή, που μάλιστα είναι κάτοικος της οδού Γλαύκου και υπέστη ζημιές το 2016, έκανε μιαν αναδρομή στα έργα εγκιβωτισμού που έγιναν σε πολλά ρέματα όλης της χώρας τις δεκαετίες ’80 και ’90. Τα ρέματα, έπειτα από αυτά τα έργα, εξαφανίστηκαν και μετατράπηκαν σε δρόμους, ενώ δίπλα τους έγινε πολεοδόμηση. Τότε, δε, που εκτελέστηκαν τα έργα, υπήρχε οδηγία ότι μέσα στη δεκαετία θα πρέπει να διπλασιάζεται η διατομή τους. Μάλιστα, στη ΔΕΥΑΚ βρήκε αυτό το σχέδιο, που είχε χρονολογία το 1988 και είχε κατατεθεί, αλλά παρέμεινε στα συρτάρια της Δημοτικής Επιχείρησης, ενώ ποτέ δεν έγινε σχετική παρέμβαση στο ρέμα της Λαγκάδας. Όπως σημείωσε, δεν έχει καθαριστεί, δεν έχει διπλασιαστεί και δεν έχει, μάλιστα, καμία πρόσβαση από το σημείο του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μέχρι και την οδό Αθηνών. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος της δυσοσμίας που επικρατεί στην περιοχή, με τους κατοίκους να προσπαθούν με αυτοσχέδια μέσα να τη μειώσουν.
Στη συνέχεια η κα Κουζή παρουσίασε αεροφωτογραφίες από το 1945 μέχρι σήμερα που έδειχναν την εξέλιξη του εγκιβωτισμού, αλλά και της οικοδόμησης της Λαγκάδας, ενώ συμπλήρωσε ότι στο σημείο που έγινε η εκδήλωση και έσπασε με τις πλημμύρες του 2016 καταλήγουν δύο ρέματα της περιοχής. Έτσι δεν άντεξε το μέγεθος του νερού, ενώ αποτελεί ένα προβληματικό σημείο, που μάλιστα, όπως είπε, είχε σπάσει και το 2013! Το δε νερό βρήκε τη φυσική του Λαγκάδα, πήγε απλά εκεί που ήξερε και, θυμωμένο που υπήρχαν εμπόδια, παρέσυρε ό,τι βρήκε στο πέρασμά του.
Αναφερόμενη ξανά στο 2013, η κα Κουζή παρατήρησε ότι το νερό προειδοποίησε, αλλά δεν ακούστηκε από κανέναν αρμόδιο ο κώδωνας του κινδύνου, μιας και δε δόθηκε η δημοσιότητα που δόθηκε το 2016.
Μιλώντας για τα τεχνικά έργα που γίνονται στην πόλη, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια που εμποδίζουν τη ροή του νερού: στην αρχή ο περιμετρικός, έπειτα η Αγίου Γεωργίου (που επίσης κόβει τα ρέματα όλα αυτά τα χρόνια) και, τέλος, η οδός Αθηνών, που κι αυτή αποτελεί ένα φράγμα. Μάλιστα, για την τελευταία οδό τόνισε ότι ίσως είναι το χειρότερο εμπόδιο, μιας και οι διαδοχικές επεμβάσεις κάτω από το οδόστρωμα (τηλεφωνικά δίκτυα, ύδρευση, αποχέτευση) έχουν ως αποτέλεσμα να έχει σηκωθεί η στάθμη της πάνω από 50 πόντους, κι έτσι δημιουργήθηκε μια λίμνη στη βόρεια πλευρά της.
Στη δε νότια πλευρά της Αθηνών τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού εκεί υπάρχουν και οι γραμμές του ΟΣΕ, οπότε εγκλωβίζονται τα νερά.
Τέλος, εξέφρασε κι αυτή την ελπίδα να γίνουν έργα, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες καταστροφές σαν του 2016, με κυρίως έργο εκείνο που θα συγκεντρώσει όλα τα ρέματα που υπάρχουν παράλληλα με τον περιμετρικό και θα τα ρίξει στο Νέδοντα, έργο όμως κοστοβόρο, καθώς- μεταξύ άλλων- απαιτεί εκβάθυνση του κεντρικού ποταμιού της πόλης.

Μαργαρίτα Καραβασίλη: «Κάποιοι περίμεναν το φαινόμενα του 2016»
Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, αρχιτέκτων πολεοδόμος και τέως ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ, ξεκίνησε λέγοντας ότι βρέθηκε στην Καλαμάτα για να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για προβλήματα που κανονικά δε θα έπρεπε να υπάρχουν, ούτε τιμούν κανέναν.
Η Καλαμάτα είχε την τύχη, όπως πρόσθεσε, να έχει ένα πολύ καλό γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό, που «στήθηκε» μετά το σεισμό του 1986, ΓΠΣ που και η ίδια τότε παρακολούθησε από κοντά.
Ως χώρα, παρατήρησε, αργήσαμε πολύ να ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, έτσι πρώτα ζήσαμε σοβαρές καταστροφές και μετά, δυστυχώς, αρχίσαμε να συζητάμε για αυτά τα θέματα, συζητήσεις μάλιστα που κρατούν μέχρι σήμερα.
Αναφερόμενη στις πλημμύρες της Μάνδρας, είπε ότι υπήρχαν προβλήματα και στο παρελθόν στη συγκεκριμένη περιοχή και ήταν γνωστό σε όλους ότι κάποια στιγμή θα συμβούν. Κανένας, δε, δεν είχε μεριμνήσει για τη συλλογική αυτή ευθύνη που αφορά στην προστασία του πολίτη από τέτοια φαινόμενα.
Σχετικά με την Καλαμάτα, ανέφερε ότι είδε αεροφωτογραφίες με την εξέλιξη της πόλης από το 1960 έως σήμερα, για να παρατηρήσει ότι τα ποτάμια και τα ρέματα αποτελούν ευλογία για κάθε τόπο, αφού και η Μεσσηνία έχει δημιουργηθεί από το νερό, αλλά τα εξαιρετικά υδάτινα δίκτυα που είχε σιγά σιγά χάνονταν.
Έτσι, από το 2016 και μετά αυτή η ευλογία μετατράπηκε σε κατάρα, ενώ οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή γνωρίζουν πολύ καλά τι υπάρχει στο υπέδαφος και τι έχει γίνει από πλευράς πολιτών, αλλά και από πλευράς Πολιτείας.
Αναφερθείσα στην περιοχή του Μενιδίου, είπε ότι το 1993 που φτιαχνόταν το ΓΠΣ η περιοχή ήταν γνωστή ως «Λίμνη», και μόνο τυχαία δεν ήταν η ονομασία, όμως εκεί υπήρχαν οικόπεδα με σημαντική αξία για κάποιους και έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλησε να την εντάξει στο Σχέδιο. Οι υδρολογικές μελέτες τότε έδειχναν ότι η περιοχή ήταν οικιστικά ακατάλληλη, αφού στα 50 εκατοστά κάτω από το έδαφος υπήρχε νερό. Όμως, το ΓΠΣ σε πολλούς δεν ήταν αρεστό και έπειτα από 2-3 χρόνια ξεκίνησαν οι τροποποιήσεις σε αυτό και περιοχές εντάσσονταν στο σχέδιο. Έπειτα από 5 χρόνια, ωστόσο, πνίγηκε όλη η περιοχή και μετατράπηκε σε μια μεγάλη λίμνη.
Κάτι αντίστοιχο είπε και για το Μάτι η κα Καραβασίλη, σημειώνοντας πως υπήρχαν περιοχές που με τίποτα δεν έπρεπε να οικοπεδοποιηθούν, ούτε δημιουργήθηκαν οι σωστοί κοινόχρηστοι χώροι, κι έτσι φτάσαμε στα γνωστά αποτελέσματα.
Επιστρέφοντας στα ρέματα και τα ποτάμια, η τέως γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ ανέφερε ότι και στην Καλαμάτα, αλλά και σε άλλες πόλεις, τα μικρά ρέματα που συναντιούνταν και τελικά δημιουργούσαν ένα ποτάμι που κατέληγε στη θάλασσα ποτέ δε χαρακτηρίστηκαν ως χώρος προστασίας με σωστή οριοθέτηση, κι αν θα έπρεπε να εγκιβωτιστούν σε κάποια σημεία, αυτό να γινόταν με σωστές διατομές, ώστε στο μέλλον να μην κινδυνεύσει ο κόσμος.
Με τη σειρά της δέχθηκε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τα φαινόμενα και αυτά έχουν πλέον μεγιστοποιηθεί. Όπως είπε, η πυκνοκατοίκηση, οι αξίες γης, οι πιέσεις, τα συμφέροντα, αλλά και οι ανάγκες φτωχών ανθρώπων οδήγησαν, μιας και δεν υπήρχε σχεδιασμός, στο να γίνει με τρόπο αυθαίρετο η επέκταση των πόλεων.
Στη συνέχεια, όταν υπήρξε σχεδιασμός και αυτός προσπάθησε να βελτιώσει καταστάσεις, ήταν δύσκολο να ανοιχτούν δρόμοι με το εύρος που έπρεπε, να προστατευθούν τα ρέματα και, φυσικά, κανείς δεν ήθελε τις περίφημες εισφορές σε γη και χρήμα, αφού ήταν δύσκολο να δοθούν.
Έτσι, μπορεί να έγινε στη συνέχεια σχεδιασμός και νομοθεσίες από τις καλύτερες στην Ευρώπη, αλλά στην πράξη δημιουργούνταν τεράστιες δυσκολίες, μιας και κανείς δε θέλησε να δώσει τίποτα στο κοινό σύνολο. Στόχος όλων ήταν να μπουν στο σχέδιο με όποιον τρόπο.
Τότε, λοιπόν, υπήρξε και έλλειψη δημόσιων χώρων: όπου υπήρχε ρέμα, αυτό κλεινόταν και πάνω γινόταν δρόμος, ενώ τα τεχνικά έργα τότε δεν ήταν πάντα της κατάλληλης ποιότητας
Γυρνώντας πάλι στην Καλαμάτα, η κα Καραβασίλη ανέφερε ότι η πόλη θα μπορούσε να είναι παράδεισος και να ζει με το νερό, αλλά δεν το έκανε ποτέ. Σε πάρα πολλές περιοχές, όπως ανέφερε, τα ρέματα και οι χείμαρροι θεωρούνται υποβάθμιση, ενώ όλοι «έχουμε βάλει το χέρι μας» σε αυτό, καθώς εναποτίθεντο ακόμα και σκουπίδια, που μέσω της απορροής στη θάλασσα επέστρεφαν στο πιάτο μας!
Αυτό που έγινε στην Καλαμάτα το 2016 κάποιοι το περίμεναν, είπε η κα Καραβασίλη, «δεν υπάρχει περίπτωση, τουλάχιστον, οι παλιότεροι να μη θυμούνταν πώς ήταν εδώ η φυσική κατάσταση». Η δε Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν πλήρη γνώση για τα προβλήματα της περιοχής, αφού τα ρέματα ήταν χαρτογραφημένα και έδειχναν πώς ήταν αλλά και πώς κλείστηκαν, πότε καθαρίστηκαν κ.ο.κ.
Όσο για την ευθύνη που έχει ο περιμετρικός, δε θέλησε να πάρει θέση, αφού δε γνωρίζει ακριβώς το έργο, αλλά σχολίασε πως πολλές φορές τα τεχνικά έργα δημιουργούν προβλήματα, μιας και οι υδρολογικές μελέτες «είναι το τελευταίο που γίνεται και συνήθως είναι κάτι ελάχιστο».
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι από το 2012 για την περιοχή υπάρχουν χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, που ορίζουν τις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου. Μεταξύ αυτών είναι η πεδινή περιοχή ανάμεσα στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, η πεδινή περιοχή Μελιγαλά και το οροπέδιο της Μεγαλόπολης.
Οι χάρτες του 2012, όπως είπε, ορίστηκαν ως νόμος του κράτους, έτσι εκπονήθηκαν ολοκληρωμένες μελέτες, εντοπίστηκαν ζώνες υψηλού κινδύνου, αλλά «θεωρώ ότι πολλοί από τους αρμοδίους αγνοούν την ύπαρξη αυτών των χαρτών».
Μάλιστα, η κα Καραβασίλη αναρωτήθηκε αν έγινε κάτι με βάση το σχεδιασμό του 2012, ενώ ακούγοντας για τις μελέτες θωράκισης της Καλαμάτας, αναρωτήθηκε επίσης αν έχουν ληφθεί υπόψη τους αυτά τα δεδομένα.
Κλείνοντας υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτό σήμερα να γκρεμιστούν όλα και να επανέλθει το ρέμα στην αρχική του μορφή, ωστόσο υπάρχουν σύγχρονες τεχνικές που μπορούν να δώσουν πολύ καλές λύσεις, τεχνικά έργα που πρέπει να ξαναδούν οι αρμόδιοι, ειδικά στα θέματα εγκιβωτισμού, και όπου υπάρχει δυνατότητα το ρέμα να επανέλθει, αυτό να γίνει όπως και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, όταν αναφέρθηκε από παρευρισκόμενους σχέδιο να φτιάχνουν δύο μεγάλα έργα που θα μεταφέρουν όλα τα νερά της πόλης στο Νέδοντα, η κα Καραβασίλη αιφνιδιάστηκε και είπε ότι είναι τεράστιο λάθος αυτό το έργο, αφού ο Νέδοντας δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
 Ηλίας Μπιτσάνης: «Ο αυτοκινητόδρομος αποτελείωσε τη βίαιη επέμβαση στα ρέματα»
Με μια ιστορική αναδρομή ξεκίνησε ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, που μίλησε για το πώς άλλαξε η μορφή της Καλαμάτας από τις αρχές του 1800 και πώς έγινε η δόμησή της.
Από το 1928, όπως είπε, ξεκίνησαν τα αιτήματα νομιμοποίησης αυθαιρέτων στην ευρύτερη περιοχή της Ράχης και, μάλιστα, οι οικίες που θα έπρεπε να κατεδαφιστούν τότε έφθαναν τις 500, αλλά αυτό δεν έγινε.
Αναφερόμενος στην Αθηνών, είπε ότι ήταν η οδός που ουσιαστικά έκοψε τη ροή όλων των ρεμάτων της περιοχής, ενώ στις καλύτερες περιπτώσεις τοποθετήθηκαν σωλήνες κάτω από το δρόμο. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι εντυπωσιακό ότι το 1990 οι Εργατικές Κατοικίες στη Δυτική Καλαμάτα χτίσθηκαν μέσα στο ρέμα.
Σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο, παρατήρησε ότι αυτός ήταν που αποτελείωσε τη βίαιη επέμβαση σε ρέματα και χείμαρρους, αφού διάφοροι παράγοντες αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις, κάτι που μάλιστα ο ίδιος είχε γράψει 5 χρόνια πριν γίνει η πλημμύρα, και ήταν κάτι προφανές, καθώς δεν είχαν προβλεφτεί τα κατάλληλα μέτρα.
Μάλιστα, με αυτό είχε συμφωνήσει και ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Χρήστος Μαλαπάνης, αφού επίσης έβλεπε ότι μπορεί να υπάρξει ζήτημα, μιας και ο δρόμος γινόταν κάθετα στη φυσική ροή του νερού.
Σχετικά με τις πλημμύρες του 2016, είπε ότι η πόλη που χάθηκε αναδείχθηκε, αφού πόλη δεν είναι μόνο τα σπίτια, αλλά και τα ρέματα και οι λαγκάδες.
Μιλώντας για τα έργα που θα γίνουν, εξέφρασε τους φόβους του ότι αυτά θα αργήσουν, αφού έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος, ενώ επίσης διαφώνησε με τη λύση του να πέσουν όλα τα νερά των ρεμάτων στο Νέδοντα, όπου κάποια στιγμή θεωρητικά θα γίνει εκβάθυνση.
Κλείνοντας δήλωσε ότι το πλημμυρικό φαινόμενο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε διαφορετικά σημεία της πόλης και αποτελεί το μεγάλο κίνδυνο για αυτήν, αλλά οι κατά καιρούς διευθύνοντες τις τύχες της δε δείχνουν να ανησυχούν, παρότι κάθε χρόνο σχεδόν πλημμυρίζει μια διαφορετική περιοχή μέσα στον οικιστικό ιστό.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα του πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα, ο κ. Μπιτσάνης ανέφερε ότι τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ, που σε περίπτωση πλημμύρας θα κληθούν να σπεύσουν, έχουν εγκατασταθεί στην κοίτη του Νέδοντα. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στη Μάνδρα. Άρα, σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας, το ποτάμι θα παρασύρει τα οχήματα της ΔΕΥΑΚ και θα αφήσει την πόλη ανοχύρωτη!
Όσο για την πολιτική προστασία, είπε ότι κατά καιρούς γίνονται κάποιες συσκέψεις, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο, ένα σχέδιο που θα ξεκινά από τη χαρτογράφηση των επικίνδυνων περιοχών και θα φθάνει στο τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε τέτοια φαινόμενα. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


*** Αθλητικά Νέα :

***  Επιστροφή στα δράση… τρέχοντας 
O Γ.Σ. Kalamata Running Project επιστρέφει δυναμικά από τις παραλίες για να μας υπενθυμίσει πως ακόμα κι αν το καλοκαίρι τελείωσε, οι αποδράσεις δε σταματούν όσο υπάρχει το τρέξιμο στη ζωή μας.
Μετά την πολύ επιτυχημένη σεζόν που διένυσε και την ηχηρή παρουσία του σε πολλούς λαϊκούς αγώνες δρόμου, το KRP δίνει ξανά το «παρών», καλώντας όλο τον κόσμο της Μεσσηνίας, άντρες και γυναίκες, αθλητές και μη, ανθρώπους κάθε φυσικής κατάστασης,  να ασχοληθούν με τον πιο υγιεινό και ωφέλιμο τρόπο εκτόνωσης, το τρέξιμο.
Οι προπονήσεις ξεκινούν την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:15 στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας και θα συνεχιστούν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο στις 19:15.
Οι προπονητές του Συλλόγου θα είναι εκεί για να διδάξουν πως και μόνο η θέληση για τρέξιμο αρκεί.
Τρέξ’το με πείσμα, με πίστη, με ενθουσιασμό...τρέξ‘ το αλλιώς!


~**  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας :
 ~**  Ταχίνι: Δείτε τι δώρο κάνετε στον εαυτό σας με μία μόλις κουταλιά! : https://youtu.be/hUi75AkLFM0 .- [ Οι περισσότεροι το θυμούνται μόνο σε περιόδους νηστείας, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τα πραγματικά του οφέλη, αφού αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, . με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία. . Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών. . Τι κερδίζετε με μόλις μία κουταλιά ταχίνι . Ενέργεια 89 θερμίδες, Πρωτεΐνη 2,55 γρ., Ολικά λιπαρά 8,06 γρ. , Υδατάνθρακες 3,18 γρ., Φυτικές ίνες 1,4 γρ. , Απλά σάκχαρα 0,07 γρ. , Ασβέστιο 64 mg , Σίδηρος 1,34 mg, Μαγνήσιο 14 mg, Φώσφορος 110 mg, Κάλιο 62 mg, Νάτριο 17 mg, . Ψευδάργυρος 0,69 mg, Χαλκός 0,242 mg, Μαγγάνιο 0,218 mg, Σελήνιο 0,3 μg, Θειαμίνη 0,183 mg, Ριβοφλαβίνη 0,071 mg, Νιασίνη 0,818 mg, Παντοθενικό οξύ 0,104 mg, Βιταμίνη Β6 0,022 mg, Φυλλικό οξύ 15 μg, Βιταμίνη E 0,04 mg . Πώς μας ωφελεί το ταχίνι . – ...] .-

~** Πόσο υγιεινό είναι το μέλι; Δείτε 5 τρόπους που σας ωφελεί : https://youtu.be/tmYJlCHNJ1U .- [    Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά και τεκμηριώνονται μέσα από δεκάδες επιστημονικές μελέτες.   Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί να το βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή, δείτε παρακάτω πέντε καλούς λόγους να το κάνετε άμεσα.  1. Ενυδάτωση του δέρματος   Το μέλι βοηθά να αντιμετωπιστεί η ξηρότητα του δέρματος και η ακμή. Η ενυδατική του δράση οφείλεται στα μόρια των σακχάρων του, τα οποία βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί το νερό. Μπορείτε να εφαρμόσετε το μέλι απευθείας στο δέρμα, να το συνδυάσετε ... ] .-

~** Φλούδες λεμονιού: Τέλος οι πόνοι στις αρθρώσεις : https://youtu.be/vsfPeUEx8-E .- [ Στην εποχή μας τα λεμόνια θεωρούνται απαραίτητα για τη διατροφή μας όχι μόνο για τις πολλαπλές χρήσεις τους και την υπέροχη γεύση τους αλλά επίσης επειδή έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας.  . Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών που διαθέτουν τα καθιστούν ιδανικά για την πρόληψη ασθενειών και για την καταπολέμηση διάφορων προβλημάτων υγείας όπως είναι η γρίπη, . το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, οι βακτηριακές λοιμώξεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, δερματικά προβλήματα… και μερικές πιο πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά ακόμη και κατά του καρκίνου.. Μερικά από τα οφέλη του λεμονιού οφείλονται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, A, Β1 και Β6 όπως επίσης και σε μαγνήσιο, βιοφλαβονοειδή, πηκτίνη, φολικό οξύ, φώσφορο, ασβέστιο και κάλιο. . Άλλα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητι ... ] .-


~** Μάθετε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν καταναλώνετε ώριμες μπανάνες με μαύρα στίγματα!!: https://youtu.be/fRXDYuWDxvk .- [ Οι μπανάνες είναι πολύ νόστιμες και σπάνια κάποιος μπορεί να τους αντισταθεί. . Αν είστε ένας από εκείνους που απολαμβάνουν να τρώνε μπανάνες, τότε πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο και να είστε προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μερικές. . Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να δώσετε προσοχή, πριν να αποφασίσετε να αφεθείτε σε αυτό το νόστιμο φρούτο. . Μια εντελώς ώριμη μπανάνα παράγει *TNF (Tumor Necrosis Factor). Αυτή η ουσία έχει την ικανότητα να καταπολεμάει τα ανώμαλα κύτταρα. Σύμφωνα με μια ιαπωνική έρευνα, αυτή η ουσία που βρίσκεται στη μπανάνα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες..  Έτσι, υπάρχει ένας καλός λόγος να καταναλώνουμε μπανάνες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το TMF αυξάνει επιτυχώς την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. . Εν κατακλείδι, η μελέτη προτείνει την κατανάλωση ώριμων μπανανώ που ενδέχεται να εμποδίζουν την καρκινογένεση και τις ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Η ώριμη μπανάνα έχει μαύρες κηλίδες ή μπαλώματα στη φλούδα της. . Αυτά τα σκοτεινά ... ] .- 

***  Εκατοντάδες κολυμβητές και δρομείς στο 7ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη μυελού των οστών 
  

  
  
Το 7ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη επιβεβαίωσε χθες τη θέση του ως ένας από τους ιδιαίτερα σημαντικούς και καταξιωμένους θεσμούς της Καλαμάτας που συνδυάζει αθλητισμό και κοινωνική προσφορά. Περίπου 150 κολυμβητές και άλλοι τόσοι δρομείς, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, έλαβαν μέρος στους αγώνες που διεξήχθησαν το απόγευμα του Σαββάτου μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διοργανωτή ΝΟΚ. Βασικοί οργανωτικοί φορείς είναι επίσης το Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος (Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Καλαμάτας), το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ), το δρομικό μέρος είχε τη στήριξη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, ενώ ο αγώνας είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου- Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του συλλόγου ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-ΖΩ” και του ΚΕΘΕΟ.
Μεγάλος πρωταγωνιστής της φετινής συνάντησης ήταν ο Γιώργος Σκοτάδης, ο οποίος λίγες ώρες αφότου κέρδισε τον Κολυμβητικό Μαραθώνιο Μεσσηνιακού Κόλπου 30 χλμ., αναδείχθηκε νικητής και στα 3 χλμ. που αποδείχθηκαν συναρπαστικά με 2ο τον υπερκολυμβητή Σπύρο Χρυσικόπουλο, που ετοιμάζεται για τον άθλο Ρόδος-Καστελόριζο 140 χλμ. και 3ο τον Τίμο Σκοτάδη.
Στον αγώνα δρόμου 5 χλμ. νικητές στους άνδρες αναδείχθηκαν ο νεαρός Νίκος Πονηρέας και ο Δημήτρης Σταματίου με τον ιδιο χρόνο 17’40 (3ος ο Δημήτρης Ρούτσης, 4ος ο Αλέξανδρος Μιχαλάκης, 5ος ο Άρης Κεφάλας και 6ος ο Γιάννης Καλογερόπουλος).
Οι αθλήτριες του ΣΔΥΜ Ελένη Εξερζόγλου (20’24’’), Γιώτα Ασημάκου, Σταυρούλα Νικολούδη πήραν τις 3 πρώτες θέσεις, ενώ την βραβευόμενη 6άδα συμπλήρωσαν οι Κατερίνα Βακά, Λευκή Δρακοπούλου και Ελπίδα-Αγάπη Λαπιώτη.
Το 7ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη έκλεισε το βράδυ στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ με την τελετή των απονομών και επιστημονικές ομιλίες για την ανάγκη όλο και περισσότερες κόσμος να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών-δωρεά που μπορεί να σώσει ζωές.
  30ός ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Νικητής με νέο ρεκόρ 6 ώρες κα 26 λεπτά ο Γιώργος Σκοτάδης

Με νέο ρεκόρ αγώνα σφραγίστηκε ο 30ός Κολυμβητικός Μαραθώνιος Μεσσηνιακού Κόλπου που διεξήχθη χθες με επιτυχία στην διαδρομή Καλαμάτα-Βελίκα-Καλαμάτα. Δεκατέσσερις κολυμβητές ξεκίνησαν στις 7 το πρωί μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διοργανωτή ΝΟΚ, με τον Ελληνο-Ολλανδό Γιώργο Σκοτάδη να τερματίζει πρώτος στο ίδιο σημείο μετά από 6 ώρες και 26 λεπτά (προηγούμενη επίδοση 6:32’)
Στον αγώνα της 9ης Σεπτεμβρίου 2018 συμμετείχαν 14 κολυμβητές –τριες εκ των οποίων τερμάτισαν οι 7. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές όμως μετά το μεσημέρι επικράτησε η κλασική μπουκαδούρα (νότιοι θερμικοί άνεμοι).
Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Α/ΑΕΠΩΝΥΜΟΟΝΟΜΑΧΩΡΑΧΡΟΝΟΣ
  1.  
ΣΚΟΤΑΔΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΕΛΛΑΔΑ06:26:00
  1.  
CIARAMELLAFERNANDOΑΡΓΕΝΤΙΝΗ09:08:00
  1.  
SAVELSALEΣΕΡΒΙΑ10:03:00
  1.  
ΛΟΥΚΑΒΑΣΙΛΙΚΗΕΛΛΑΔΑ10:16:00
  1.  
MOLINERALBERTΙΣΠΑΝΙΑ10:35:00
  1.  
ΨΙΛΟΛΙΓΝΟΥΣΟΦΙΑΕΛΛΑΔΑ11:18:00
  1.  
ΤΣΑΚΩΝΑΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣΕΛΛΑΔΑ11:48:00
  1.  
NEWTONJULIEΑΜΕΡΙΚΗDNF
  1.  
MANYOKIATTILAΟΥΓΓΑΡΙΑDNF
  1.  
KATRINWALTERΕΛΒΕΤΙΑDNF
  1.  
VELLADANNYΗΠΑDNF
  1.  
MARGARITROBERTOΙΤΑΛΙΑDNF
  1.  
LORIKINGΗΠΑDNF
  1.  
EDWARDCHARLESΑΓΓΛΙΑDNF
 *** 


 ~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2018  :  
~** ARFARA τα NΕΑ μας  Η Εφημερίδα μας ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018 .ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για  όλους μας  ! :  http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/07/arfara-n.html .-
 ~* ARFARA  NEWS ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη  02 Αυγούστου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .- ~*ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας , Αρφαρά  τα Νέα μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  , Τετάρτη 29  Αυγούστου 2018  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news-2.html .- 
~*ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη  30 Αυγούστου 2018 :     http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/08/arfara-news-30-2018.html  .-
 ~*ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 31  Αυγούστου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/08/arfara-news_30.html .- 
~*   *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018:                         
 ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 01 Σεπτεμβρίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-
~** ARFARA  NEWS  Η  Εφημερίδα μας Αρφαρά τα Νέα μας . Κυριακή  02 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης    http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-       
~** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας : Κυριακή 02  Σεπτεμβρίου 2018 .....  από το Α ---έως και το Ω   ...  :http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/02-2018.html  .-   
~** ARFARA  NEWS   Η Εφημερίδα ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Δευτέρα  03  Σεπτεμβρίου  2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/09/arfara-news-03-2018.html.-
~** 
ARFARA NEWS  η  Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των ΑΡΦΑΡΩΝ . Τρίτη  04 Σεπτεμβρίου  2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html  .- 
~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας .  Στο αγιάζι της ενημέρωσης ., Τετάρτη 05 Σεπτεμβρίου 2018 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .- 
~**ARFARA  NEWS  Η Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των Αρφαρών . Παρασκευή  07 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .- 
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα τα ΝΕΑ των Αρφαρών . Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .- 
~** 
 ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Αρφαρά τα Νέα μας . Κυριακή  09 Σεπτεμβρίου  2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των ΑΡΦΑΡΩΝ . Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-
~**

                                                                                                                                                           
***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:    
 ~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,   http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -    Σταματης Σκουλικας 
 2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-    http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.   http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
  Σύνολο  14.444   βίντεο   .- 
ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ    =      http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh   .-          
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-              http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   
  ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .\
*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .- 
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ    

 

Α/ .- Ι Ν ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 09/09/2018 Κυριακή :
`1.-Ενορίτες Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών στο εκκλησάκι Αγία Θεοδώρα Βάστας 09-09-2018:  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213790052639007/
2.- Αγία Θεοδώρα Βάστας Αρκαδίας 09-09-2018:  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213790086559855/ .-
3.- Ι, Μ, ΜΠΟΥΡΑ ΜΕΓΑΛΌΠΟΛΗ 09-09-2018:  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213790190122444/ .-
4.~ Ι. Μ.  Παναγίας Αμπελάκι Αρκαδίας 09/09/2018 :
5.~ Ενορίτες Αρφαρών Μονή Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης  09/09/2018 : https://youtu.be/Js6sSvLEJx4 .-
6.~ Ι. Ν.  Αναστάσεως Μονή Αμπελάκι  Αρκαδίας  09/09/2018:  
https://youtu.be/0ssnHkqwYEw .-
7.~ Παναγία Αμπελάκι Αρκαδίας Εσπερινός 09/09/2018 :
8.~ Ι. Ν. ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΒΑΣΤΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 09/ 09/ 2018:
9.~ Εσπερινός στην Μονή Αμπελάκι 09/09/2018 :
https://youtu.be/oyBE9CRgfZU .-
10~ Εσπερινός στην Μονή Αμπελάκι 09/09/2018 :
 11  ~** Φτάνοντας στην Ι. Μονή Μπούρα Μεγαλόπολης 09/09/2018: 
https://youtu.be/Vv0B8owUcR8  .-                                                                                                                          
12~** Φτάνοντας Αγία Θεοδώρα 09/09/2018 VID 2018 :   
https://youtu.be/w7GlKdDs7IM .-                                                                                                                     
13~** Στην Ι. Μονή Μπούρα Αρκαδίας 09/09/2018 VID 2018:  
https://youtu.be/cKVlc0_3Z_0  .-                                                                                                       
14~** Στην Αγία Θεοδώρα Μεγαλόπολης 09/09/2018:  
https://youtu.be/YYxj8LSw9fg   .-                                                                                                                       
15~** Ίσαρή φεύγοντας 09/09/2018 :
 https://youtu.be/c4ATbG3MaM8 .-                                                                                                          
16 ~**  Αγία Θεοδώρα Βάστας διαδρομή 09/09/2018 :                                                                             https://youtu.be/WQeR8px5hDk .- 
  17~**  ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ Βάστας Μεγαλόπολης 09/09/2018:  
https://youtu.be/ZYeIxd69BWM .-  
18~**  Εκκλησάκι Αγίας Θεοδώρας 09/09/2018:  
https://youtu.be/-nM7XjNMMgs .-  
19~**Ενορίτες ενορίας Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Μεσσηνίας  09/09/2018 στην Αγία Θεοδώρα: https://youtu.be/7KY3vEbbgAw .-                                                                                                  
20~** ΙΣΑΡΙ Μεγαλόπολης διαβαίνοντας 09/09/2018 :                                                                          https://youtu.be/VmiRW5DzkN4 .-                                                                                                           
21~***   FOTO-VIDEO Αγία Θεοδώρα, Μονή Παναγίας Μπούρα και Αμπελάκι 09/09/2018 :    https://youtu.be/ettW5Q56umA .-  
22~** Φωτογραφίες Βίντεο Κυριακή 09-09-2018 Αγία Θεοδώρα Βάστας, Μονή Παναγίας Μπούρα και Μονή Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολη Ν. Αρκαδίας : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213799011782980/ .-                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου