ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Αρφαρά   Η Εφημερίδα μας 
Στο αγιάζι της ενημέρωσης 
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 .-
~

Άγιε Άγγελε, εσύ που είσαι φύλακας (προστάτης) της αθλίας ψυχής μου και της ταλαίπωρης ζωής μου, μη με εγκαταλείψης τον αμαρτωλό, μήτε να απομακρυνθής από μένα εξ αιτίας της χαυνότητός μου. Μήν επιτρέψης στον πονηρό δαίμονα να κυριαρχήσει επάνω μου κατατυραννώντας αυτό το θνητό μου σώμα. Κράτησε το ταλαίπωρο και παράλυτο χέρι μου και οδήγησέ με στην οδό της σωτηρίας. Ναι, άγιε Άγγελε του Θεού, εσύ που είσαι φύλακας και σκεπαστής της αθλίας ψυχής μου και του αθλίου σώματός μου, συγχώρησέ με για όλα εκείνα με τα οποία σε λύπησα όλες τις ημέρες της ζωής μου, και για όσα αμάρτησα τη σημερινή ημέρα. Σκέπασέ με και τούτη τη νύκτα και διαφύλαξέ με από κάθε επήρεια του αντιπάλου διαβόλου, για να μή παροργίσω τον Θεό με κάποιο αμάρτημα. Και συνάμα πρέσβευε για χάρι μου προς τον Κύριο, να με στερεώσει στον θείο φόβο (=σεβασμό) και να με κάνει δούλο άξιο της αγαθότητός του. Αμήν.


~**  Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου – Γιορτή σήμερα 16 Ιανουαρίου
 
*  Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα, 16 Ιανουαρίου, την Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και Αποστόλου Πέτρου.
~  Την ημέρα αυτή τελούμε την προσκύνηση της τιμίας αλυσίδας του Αγίου Αποστόλου Πέτρου, με την οποία τον έδεσε και τον έριξε στην φυλακή ο τετράρχης Ηρώδης, σύμφωνα με την εξιστόρηση του Ευαγγελιστή Λουκά στις Πράξεις των Αποστόλων (12ο κεφάλαιο των Πράξεων).

Ο Ηρώδης έβαλε τους Ιουδαίους και συνέλαβαν τον Απόστολο Πέτρο κατά τις ημέρες της εορτής των αζύμων. Και όταν τον έπιασε, τον έβαλε στην φυλακή. Τη νύκτα, πριν την ημέρα κατά την οποία ο Ηρώδης έμελλε να τον παρουσιάσει στον λαό, ο Απόστολος Πέτρος κοιμόταν μεταξύ δύο στρατιωτών και φρουροί φύλαγαν μπροστά στο κελί του. Ξαφνικά ήλθε Άγγελος Κυρίου και έλαμψε φως στο κελί. Αφού κτύπησε την πλευρά του Πέτρου, τον ξύπνησε και του είπε: «Σήκω γρήγορα». Και έπεσαν οι αλυσίδες από τα χέρια του. Κάποιοι Χριστιανοί ευσεβείς διαφύλαξαν αυτή την αλυσίδα διαδοχικά από γενεά σε γενεά, μέχρι που την μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη και την εναπέθεσαν στο ναό του Αγίου Πέτρου, που βρίσκεται μέσα στη μεγάλη Εκκλησία, όπου ετελείτο και η Σύναξη του Αποστόλου. ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ – ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ : Δαν, Δανάη  Απολυτίκιον Ήχος δ’.  Την Ρώμην μη λιπών, προς ημάς επεδήμησας, δι᾽ ων εφόρεσας τιμίων Αλύσεων, των Αποστόλων Πρωτόθρονε· ας εν πίστει προσκυνούντες δεόμεθα· ταίς προς Θεόν πρεσβείαις σου, δώρησαι ημίν το μέγα έλεος.   
~** Κάθε δοκιμασία είναι δώρο του Θεού
 
*  
: Συνήθως εκείνο που περιμένουμε, όταν εκπληρώνουμε τις εντολές του Θεού, είναι το καταπληκτικό αποτέλεσμα, όπως διαβάζουμε κάτι τέτοια στους βίους των Αγίων.  

Όταν, για παράδειγμα, κάποιος μας χτυπήσει στο ένα μάγουλο, γυρίζουμε και το άλλο, αν και δεν περιμένουμε, να μας χτυπήσει και σ΄αυτό, αλλά περιμένουμε ν΄ακούσουμε τον άλλον να λέει: «μπράβο ταπείνωση!». Και μεις μεν παίρνουμε την αμοιβή μας, εκείνος δε την σωτηρία της ψυχής του. Όμως δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Πρέπει να πληρώσεις το τίμημα και πολύ συχνά χτυπιέσαι σκληρά. Αυτό που έχει σημασία είναι το να είσαι έτοιμος γι΄αυτό. Όσο για τη μέρα που αρχίζει, αν αποδεχτείς ότι είναι ευλογημένη από το Θεό, διαλεγμένη από το ίδιο Του το χέρι, τότε κάθε πρόσωπο που συναντάς είναι δώρο του Θεού, κάθε περίσταση που θα συναντήσεις είναι δώρο του Θεού, έστω και αν είναι πικρή ή γλυκιά, αν σου αρέσει ή δεν σου αρέσει. Είναι δώρο του Θεού σε σένα και αν το πάρεις μ΄αυτό τον τρόπο, τότε μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κατάσταση. Να την δεχτείς με την ετοιμότητα ότι μπορεί να σου συμβεί οτιδήποτε ευχάριστο ή δυσάρεστο. Anthony Bloom – Από το βιβλίο: «Μάθε να προσεύχεσαι» – εκδ. Η Έλαφος.
~**  Ο άπιστος γιατρός και η ύπαρξη της ψυχής!
: Ένας άπιστος γιατρός έλεγε σε έναν πιστό χριστιανό: Δεν υπάρχει ψυχή. Είδες ποτέ με τα μάτια σου καμιά ψυχή; Άκουσες καμιά ψυχή με τα αυτιά σου; Γεύτηκες, οσφράνθηκες ποτέ την ύπαρξη της ψυχή;
~   Όχι, απάντησε ο πιστός.

Ο γιατρός με κάποιο υπεροπτικό ύφος είπε: Βλέπεις; Έχουμε τέσσερις αισθήσεις που μας πληροφορούν ότι δεν υπάρχει ψυχή και μόνο μία υπέρ της ύπαρξης της.   Αλλά ο πιστός δεν τα έχασε. Με ευστροφία ρωτά το γιατρό:  Είδες ποτέ γιατρέ μου, με τα μάτια σου τον πόνο; Τον άκουσες με τα αυτιά σου; Τον γεύτηκες με το στόμα σου; Τον οσφράνθηκες με τη μύτη σου;  Όχι απάντησε ο γιατρός.  Αισθάνθηκες ποτέ τον πόνο;  Ναι, ήταν η απάντηση του γιατρού.  Βλέπετε γιατρέ μου, έχουμε κι εδώ τέσσερις αισθήσεις, που μας πληροφορούν ότι πόνος δεν υπάρχει και μόνο μία ότι υπάρχει. Να καταλήξουμε στα ίδια συμπεράσματα;  Ο γιατρός παίρνει την απάντηση και ο πιστός κερδίζει μία νίκη.  *ΑΡΧΙΜ. π. ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ
***  Κύριέ μου, σήμερα ήθελα να Σου πω πως…
: Κύριέ μου, σήμερα ήθελα να Σου πω πως θέλω να ανήκω σε Σένα.
~  Σου το ΄πα κι άλλες φορές. Το ξέχασα όμως αρκετές φορές από τότε. Σήμερα με βοηθείς να Σου το ξαναζητήσω.

Σ΄ ευχαριστώ και Σε παρακαλώ, αυτό το δώρο χάρισέ το στο παιδί Σου. Βοήθησέ με, μέχρι το βράδυ αυτό να σκέπτομαι. Κύριε, Σύ ξέρεις τις πληγές μου. Ξέρεις όμως και την προσπάθειά μου. Το όνομά Σου στα χείλη μου το έχω συχνά. Και η επίκληση αυτή κάνει θαύματα. Γλυκύτατε Ιησού, βοήθησέ με να Σου κουβεντιάζω πιο συχνά.  Όταν μου έρχεται το κύμα του κακού τότε να Σου κουβεντιάζω πιο πολύ για να περνά η μπόρα. Κι αν τα κύματα με βρέξουν, και με βρέχουν συχνά, Σύ μην αφήσεις τη βάρκα μου να τσακιστεί.  Του Μητροπολίτου Χαλκίδος Νικολάου Σελέντη – “Ξεσπάσματα της καρδιάς μου”
***  ‘ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ’ θα μιλήσει ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ την Τρίτη στην ΕΡΤ! Η κίνηση ματ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για την ΑΟΖ.. 
~  Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, συνεχίζει και τη νέα χρονιά τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις του κόμματος.
O πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ είναι καλεσμένος  την Τρίτη 21/01  στην τηλεόραση της ΕΡΤ στις 11,00 το πρωί στην εκπομπή ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ με τους Μάριον Μιχελιδάκη και Κώστα Λασκαράτο. 

Όλοι συντονιζόμαστε για να ακούσουμε τις αποκαλύψεις του Κ. Βελόπουλου για όλα τα φλέγοντα θέματα…
***  Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία…
~  Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας… 
Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι από την εγγραφή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε ημερήσια διάταξη έως την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν πέντε ημέρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει ανάμεσα από τις ψηφοφορίες.
Το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει έως και πέντε ψηφοφορίες. Στις δύο πρώτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εκλεγεί πρέπει να συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους. Αν οι δύο αυτές ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων.  Αν και τότε δεν υπάρχει αποτέλεσμα ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, ενώ εάν χρειαστεί και πέμπτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει σχετική πλειοψηφία.  Αναλυτικά το Άρθρο 32 του Συντάγματος:  Άρθρο 32  *1. H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής. 
Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Bουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.  2. H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.  3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.  Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.  Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.  ****4. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου. * Με έναν αστερίσκο δηλώνονται τα σημεία της Αναθεώρησης που αναγράφονται στο Α’ Ψήφισμα της 6ης Μαρτίου 1986 της ΣΤ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων.  cnn.gr
*** ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ Η ΝΔ για την Αικ. Σακελλαροπούλου! ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ‘ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ-ΣΥΜΦΕΡΟΝ’ του Μητσοτάκη από την πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας;..




 ~ H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο διάγγελμα της Τετάρτης ως υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι δικαστής, ενώ από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ. Στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν ήταν εύκολη η απόφασή του. «Είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας γυναίκα Πρόεδρο», είπε και αναφέρθηκε στις περγαμηνές της. «Δεν προέρχεται», τόνισε ο πρωθυπουργός, «από την πολιτική οικογένεια της ΝΔ».
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1956. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγινε γνωστή και από τη συμμετοχή της στο Ειδικό Δικαστήριο σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, πριν από 28 χρόνια στην ίδια θέση βρισκόταν ο πατέρας της, (έχει φύγει από τη ζωή) ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος τότε συμμετείχε ως μέλος στο Ειδικό Δικαστήριο στην δίκη του Ανδρέου Παπανδρέου. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε μετά τις σπουδές της να δικηγορήσει για δύο χρόνια στην Αθήνα, πριν επιλέξει τελικά το 1982 το δικαστικό σώμα. Στον βαθμό της συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Αύγουστο του 2000 με το μεγαλύτερο μέρος της δικαστικής της σταδιοδρομίας να διαμορφώνεται στο «Οικολογικό» Ε΄ Τμήμα.








































Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Οι πρώτες δηλώσεις της για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ήταν εισηγήτρια σε μεγάλες υποθέσεις, όπως στην τακτοποίηση αυθαιρέτων νέας γενιάς αλλά και στην υπόθεση στις Σκουριές. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε απασχολήσει την δημοσιότητα με την παραίτησή της από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, καταγγέλωντας την Ένωση ότι στην ανακοίνωση της για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών υιοθέτησε πλήρως την προηγηθείσα ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ Ν.Σακελλαρίου και άρα μετετράπη «σε γραφείο τύπου του προέδρου του ΣτΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια είχε ζητήσει την εξαίρεσή της από παλαιότερη συνεδρίαση του ΣτΕ, που συζητούσε τις προσφυγές κατά του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών, καθώς πρόσωπο του στενού της περιβάλλοντος είχε αναλάβει την προσφυγή της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά του νόμου Παππά. Ο Κ.Βελόπουλος θεωρεί πως υπάρχουν κάποια ‘γκρίζα σημεία’ που αφορούν την δικαστική της πορεία και πιθανώς να μην ενώσει όλους τους Έλληνες.  
 Εχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001). Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου “Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας” (εκδόσεις Παπαζήση). Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, κ.λπ.4588273.jpg
Τώρα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να υποστηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ενδεχομένως από το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ την επέλεξε τον Οκτώβριο του 2018 ως πρόεδρο του ΣτΕ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και σειρά ηγετικών στελεχών της Κουμουνδούρου έχουν εκφραστεί εγκωμιαστικά για το έργο της ως δικαστής. Ο Κ. Βελόπουλος έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την πρακτική της Νέας Δημοκρατίας να κινείται αριστεροφοβικά.
Σε κάθε περίπτωση, θα είναι η πρώτη φορά όπου μια Ελληνίδα θα καταλάβει ένα τόσο υψηλό αξίωμα. Για τον κ. Μητσοτάκη, η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει δύο ατού:  Πρώτον, θα δείξει ότι το άνοιγμα της ΝΔ στον χώρο του Κέντρου έχει συνέχεια και συνέπεια, πράγμα που ενδιαφέρει πολύ το Μαξίμου. Στην ουσία θα επιβεβαιώσει τον Κ.Βελόπουλο για την ανυπαρξία πολιτικής της ΝΔ, η οποία κινείται όχι ΔΡΑΣΤΙΚΑ αλλά ΑΝΤΙ-ΔΡΑΣΤΙΚΑ στην Αριστερά.  Δεύτερον, θα δώσει την ευκαιρία να τοποθετήσει στην προεδρία του ΣτΕ ένα πρόσωπο της αρεσκείας του Μαξίμου. Φυσικά αυτό δείχνει πως ακόμα και για τον αρχηγό του Κράτους, η ΝΔ (παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ) προτάσσουν το ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟ συμφέρον.
με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ
***  «Καρτέρι» στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – Χαμογελαστή στο πρώτο τετ α τετ με τους δημοσιογράφους – Στο ΣτΕ για να μαζέψει τα πράγματά της….
«Καρτέρι» στην υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είχαν… στήσει οι δημοσιογράφοι και την περίμεναν έξω από το σπίτι της, στο Μεταξουργείο. 
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι, από τις 19:30 χθες το απόγευμα και μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, το πρόσωπο της… ημέρας. Είναι η υποψήφια της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η πρώτη γυναίκα που έχει αυτή την τιμή.
Περίπου στις 08:30 το πρωί της Πέμπτης (16.01.2020), η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έφυγε από το σπίτι της στο Μεταξουργείο για να πάει στο γραφείο της, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.  Έξω από το σπίτι της, φυσικά, την περίμεναν κάμερες και δημοσιογράφοι, ευελπιστώντας σε μια δήλωσή της. «Δεν έχω καμία δήλωση πέρα απ’ όσα δήλωσα χθες. Ευχαριστώ θερμά» είπε η κα Σακελλαροπούλου, πριν μπει στο αυτοκίνητό της για να αναχωρήσει.  Κάτι ανάλογο είπε και όταν έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου επίσης την περίμεναν κάμερες και δημοσιογράφοι. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τα δικαστικά της καθήκοντα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πήγε σήμερα στο ΣτΕ για να αποχαιρετίσει τους συναδέλφους της και να μαζέψει τα πράγματά της.  
Η πρώτη αντίδραση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου
Το newsit.gr σας είχε ενημερώσει εδώ και μερικές μέρες πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν ανάμεσα στα ονόματα που σκεφτόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Όταν το απόγευμα της Τετάρτης (15.01.2020) μεταδόθηκε το διάγγελμα του πρωθυπουργού και ανακοινώθηκε ότι η επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι η Πρόεδρος του ΣτΕ, μάλλον κανείς δεν έπεσε από τα… σύννεφα. Η ίδια η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στην πρώτη της δήλωση μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου χαρακτήρισε την επιλογή του πρωθυπουργού να την προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας άκρως τιμητική, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».  Όλη η δήλωσή της  «Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.  Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.  Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».  newsit
***  Βροχερό το σκηνικό του καιρού! Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες – Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο….
Χαλάει σήμερα (16.01.2020) ο καιρός, καθώς σε πολλές περιοχές περιμένουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες.  
Βροχερός θα είναι σήμερα ο καιρός σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.   
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.  Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα Πέμπτη (16.01.2020) από την ΕΜΥ     Αττική    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ   . Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.    Θεσσαλονίκη   Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες.  Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από -1 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.   Μακεδονία, Θράκη   Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη Θράκη. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και στη Μακεδονία πιθανώς να σημειωθούν ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες. Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 και από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.     Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος   Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις στα νότια.  Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στην Ήπειρο τις πρωινές ώρες.  Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.   Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -4 (μείον 4) έως 11 βαθμούς Κελσίου.  Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος   Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα νότια.  Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά και νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.   Κυκλάδες, Κρήτη   Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανόν θα είναι κατά τόπους ισχυρά και από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.  Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.   Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα   Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα βόρεια 7 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.  Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Παρασκευή (17.01.2020)  Για αύριο περιμένουμε λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα ανατολικά και τα νότια θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα.  Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά κυρίως στα βόρεια, τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.   ewsit
***   H «κόντρα» Δύσης-Ιράν συνεχίζεται στον Λίβανο: Δεύτερη νύχτα βίαιων συγκρούσεων στη Βηρυτό…
~  Η «κόντρα» Δύσης-Ιράν συνεχίζεται στον Λίβανο που συνεχίζει να σαρώνεται από το κύμα διαδηλώσεων, ειρηνικών στην πλειονότητά τους, εναντίον των ελίτ, που εξώθησε τον πρώην πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι να υποβάλει την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου. 
Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρούνταν άνθρωπος του Ριάντ. Για τη πτώση του θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η σιιτική Χεζμπολάχ η οποία έχει «βοηθήσει» τα μέγιστα στην διοργάνωση των διαδηλώσεων.  
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στον Λίβανο χθες βράδυ, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις, εκδήλωση της οργής πολλών πολιτών εναντίον του τραπεζικού τομέα. Τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας ρόπαλα και δακρυγόνα, διέλυσαν βίαια συγκεντρωμένους.  Ο Λίβανος συνεχίζει να σαρώνεται από το κύμα διαδηλώσεων, ειρηνικών στην πλειονότητά τους, εναντίον των ελίτ, που εξώθησε τον πρώην πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι να υποβάλει την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου. Η ακόμη άλυτη πολιτική κρίση που ακολούθησε ώθησε τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική κρίση που βιώνει. Εν μέσω της πτώσης της λιβανέζικης λίρας, η κεντρική τράπεζα επέβαλε το τελευταίο διάστημα αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίων. 
Το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Χάμρα της Βηρυτού, όπου προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών υπέστησαν εκτεταμένες φθορές, ενώ οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας πετροβολήθηκαν από συγκεντρωμένους και αντέδρασαν κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων. Οι ίδιες εικόνες επαναλήφθηκαν χθες, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες και να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών έξω από το τμήμα όπου οδηγήθηκαν πολλοί από τους προσαχθέντες της Τρίτης.  Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο του Λιβάνου, τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 37 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.  Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters χτυπήθηκε από αστυνομικούς. Εισήχθη σε νοσοκομείο, όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έλαβε εξιτήριο. Τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαντίντ και MTV μετέδωσαν ότι τραυματίστηκαν επίσης δύο δικοί τους εικονολήπτες. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο. Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσιακή υπουργός Ράγια αλ Χάσαν καταδίκασε τα επεισόδια και παρότρυνε τους διαδηλωτές να εκφράζονται ειρηνικά. «Δεν αποδεχόμαστε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που έκαναν το καθήκον τους, να καλύπτουν τα γεγονότα και τις εξελίξεις, ούτε τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που διατηρούσαν την τάξη», πρόσθεσε. «Κάτω η βασιλεία της τράπεζας» αλλά και «ο Ριάντ Σαλάμε χρεοκόπησε τον Λίβανο», φώναζαν χθες βράδυ διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα στελέχη της προχώρησαν σε 59 προσαγωγές. Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ και ακτιβιστές, περίπου 10 από τους προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Δακρυγόνα έπεσαν στον περίβολο της πρεσβείας της Ρωσίας, μετέδωσε το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANI. 
***  Θεσσαλονίκη: Οι επιπτώσεις της ασυνειδησίας – Βραχνάς τα ηλεκτρικά πατίνια που έπεσαν στον Θερμαϊκό ….
Από τον δήμο εκφράζονται φόβοι και ανησυχία, καθώς η μόλυνση που δημιουργείται από την οξείδωση των μπαταριών που διαθέτουν τα ηλεκτρικά πατίνια είναι μεγάλη…  
Σε βραχνά τείνει να καταντήσει για τον δήμο της Θεσσαλονίκης η υπόθεση με τα δεκάδες κατεστραμμένα ηλεκτρικά πατίνια, που “ψάρεψαν” πριν από λίγα 24ωρα εκπαιδευμένοι δύτες από τον βυθό του Θερμαϊκού.
Από τον δήμο εκφράζονται φόβοι και ανησυχία, καθώς η μόλυνση που δημιουργείται από την οξείδωση των μπαταριών που διαθέτουν τα ηλεκτρικά πατίνια είναι μεγάλη. Για τον λόγο αυτό στην συγκεκριμένη δράση συμμετείχαν δύτες που με τον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτουν κατάφερνα ν ανασύρουν 60 τουλάχιστον πατίνια.  Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος με τον μέχρι σήμερα τρόπο διαχείρισης των πατινιών γι αυτό και από αύριο ξεκινά η επιβολή των προστίμων. “Από τα αμέτρητα πατίνια που υπάρχουν στην πόλη, στην θάλασσα έχουν καταλήξει πάνω από 60 και η ανάσυρση τους είναι υποχρέωση των εταιριών που τα διαχειρίζονται και όχι του δήμου” αναφέρει ο δήμαρχος και προσθέτει: “Υπάρχει ένα τεράστιο κενό κανονιστικού πλαισίου, όσον αφορά την λειτουργία τους, τα τέλη που πρέπει να πληρώνουν. Ένα κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Ήδη ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων έχει στείλει μια επιστολή και εκκρεμεί η διαδικασία για την διαμόρφωση του κανονισμού”
Σύμφωνα με τον δήμαρχο μεγάλη ευθύνη έχουν οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά πατίνια “Η εταιρεία που έχει αυτά τα πατίνια τα τοποθετεί όπου θέλει και επίσης οι επιβάτες τα παρατάνε όπου θέλουν, οπότε από αύριο ξεκινά η επιβολή των προστίμων διότι δεν μπορούν να τα παρατάνε όπου να’ ναι. Η εταιρία έχει στηριχτεί στο κενό της νομοθεσίας που υπάρχει, εμείς έχουμε ξεκινήσει να το διαμορφώνουμε, αλλά πρέπει να υπάρχει κάποια ευταξία”. 
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε σε δηλώσεις του στο “Πρακτορείο 104,9 FΜ” και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του κεντρικού δήμου, Μιχάλης Κούπκας “Τα πατίνια ήρθαν στην πόλη, αλλά μαζί τους δεν ήρθε το σχετικό πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας. Ήρθαν να βοηθήσουν την κινητικότητα, όμως καταλήγουν να είναι εμπόδια καθώς βρίσκονται παρατημένα σε διάφορα σημεία”  ‘Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, πολλές υπηρεσίες του δήμου -μεταξύ των οποίων η Βιώσιμη Κινητικότητα και η δημοτική αστυνομία- συνεργάζονται για τον σχεδιασμό του νέου πλαισίου κανόνων λειτουργίας και ασφάλειας των ηλεκτρικών πατινιών.
 
 Στις άμεσες κινήσεις είναι η δημιουργία προκαθορισμένων χώρων – “spots”- στη Θεσσαλονίκη, όπου θα είναι σταθμευμένα τα μικροοχήματα και από τα συγκεκριμένα σημεία θα τα ενοικιάζουν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους. Στην περίπτωση που συνεχιστεί η “αταξία” στην πόλη, θα επιβάλλονται πρόστιμα.  Ο κ.Κούπκας αναφέρθηκε ακόμη στην επιβολή τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου στις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα πατίνια. “Οι εταιρίες καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο σε εμπορικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Από τον δήμο υπάρχει κανονιστική, όπου για το κάθε τετραγωνικό μέτρο πληρώνονται τέλη κατάληψης δημόσιου χώρου, είτε πρόκειται για τραπεζοκάθισμα είτε για σταντ είτε για γλάστρα. Αυτό όμως, σήμερα, δεν ισχύει για τις εταιρίες που ενοικιάζουν τα μικροοχήματα”.  Από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι πρώτες εξελίξεις στους κανόνες καλής χρήσης και καλής λειτουργίας που θα θεσπιστούν για τα ηλεκτρικά πατίνια, με τον κ.Κούπκα να αναφέρει πως η Θεσσαλονίκη “θα είναι από τις πρώτες πόλεις που θα επιβάλλει κανόνες στο κομμάτι των μικροοχημάτων”.  newsit
***  Για τα προβλήματα των σχολείων στην Καλαμάτα ενημερώθηκε η υφ. Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

~  Είχε συνάντηση στο Δημαρχείο της Καλαμάτας με τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο
Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σοφία Ζαχαράκη. Η πρώτη στάση της ήταν στο Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου την υποδέχθηκε ο δήμαρχος μαζί με συνεργάτες του. Μετά τη συνάντηση ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι η υφυπουργός άκουσε με ενδιαφέρον όσα της ανέφεραν, ενώ- όπως είπε χαρακτηριστικά- τη «βομβάρδισαν» με πληροφορίες και αιτήματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, ενημερώθηκε για προβλήματα που υπάρχουν σε σχολικές μονάδες του Δήμου Καλαμάτας, για την ανάγκη χρηματοδότησης (κυρίως για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων), ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης είχε να κάνει με την Ειδική Αγωγή και τη Δια Βίου Μάθηση. Από την πλευρά της, η κα Ζαχαράκη δήλωσε χαρούμενη που γνωρίζει μια Δημοτική Αρχή που δείχνει να έχει υψηλούς στόχους, κάτι που- όπως είπε- φαίνεται και από το κτήριο του Δημαρχείου, το οποίο είναι εναρμονισμένο στις πρόσφατες και σύγχρονες εξελίξεις στο βιοκλιματικό κομμάτι και είναι αυτό που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του Δήμου εν συνόλω.  Πρόσθεσε, δε, ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει στις βλέψεις του τα σχολεία της πόλης να είναι μοντέρνα και σύγχρονα, κάτι που, όπως παρατήρησε η υφυπουργός, θα επιτευχθεί με τη βοήθεια των συναρμόδιων υπουργείων και, μάλιστα, δεσμεύτηκε η ίδια για αυτό.  Μιλώντας για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, επισήμανε ότι από την πλευρά της θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες κατασκευής, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος χάρτης με τις σχολικές μονάδες της πόλης αλλά και της περιοχής.  Όσο για τις ελλείψεις, η υφυπουργός ανέφερε ότι ευτυχώς στα σχολεία της περιοχής μπόρεσαν να καλυφθούν έγκαιρα, ενώ δεσμεύτηκε ότι κατά την επόμενη σχολική χρονιά  θα γίνει προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί να είναι νωρίτερα στις θέσεις τους.  Σχετικά με τους διορισμούς, έκανε γνωστό ότι ξεκινούν ηλεκτρονικά από σήμερα (σ.σ. χθες) με τις αιτήσεις για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ από τις 4 Φεβρουαρίου για τη Δευτεροβάθμια.  Η απορρόφηση των ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια και η βάση του 10  Σε ερώτηση που θέσαμε στην υφυπουργό Παιδείας, θέλοντας να μας κάνει ένα σχόλιο για τη συγχώνευση ΤΕΙ- ΑΕΙ και αν θεωρεί ότι πρέπει να μπει μια βάση εισαγωγής, όπως στο παρελθόν το 10, η κα Ζαχαράκη απάντησε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει ένα σύστημα το οποίο δε θα έχει απλά να κάνει με τη βάση, αφού «η βάση είναι η εξέλιξη».  Κατά τη γνώμη της, η υπόθεση της εκπαίδευσης πρέπει «να πιαστεί» από την Πρωτοβάθμια και να γίνουν αλλαγές, ώστε τα παιδιά να απολαύσουν μια αλλαγή προγράμματος σπουδών, με ενσωμάτωση και εμπλουτισμό νέων θεματικών ενοτήτων, με νέα προσέγγιση στον επαγγελματικό προσανατολισμό, με ένα Λύκειο το οποίο θα υιοθετήσει την Τράπεζα Θεμάτων και ιδανικά, αν γίνεται, με την αποδέσμευσή του από το θέμα του Πανεπιστημίου. Αν, λοιπόν, δε γίνουν τα παραπάνω, δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από μια απλά γενικότερη βελτίωση.  Μάλιστα, η κα Ζαχαράκη κάλεσε τον κόσμο να κάνει λίγο υπομονή, καθώς από το Σεπτέμβριο θα δουν βήματα προόδου.  Όσο για την απορρόφηση των ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια, είπε ότι το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε από την αρχή, πρώτα από όλα, να προασπίσει τα δικαιώματα όλων των φοιτητών, αλλά συγχρόνως να υπάρχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το οποίο διασφαλίζεται και με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί, αν όλα πάνε καλά, την επόμενη εβδομάδα, «με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή που θα αξιολογήσει όλα τα τμήματα και θα μπορέσει να καταλήξει στις προτάσεις, έτσι ώστε κάθε παιδί και πολίτης ενός δημόσιου συστήματος να μπορεί να απολαμβάνει ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης». Έτσι, ζήτησε υπομονή μέχρι η Ανεξάρτητη Αρχή να αποφασίσει και στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας θα είναι δίπλα σε κάθε αξιόλογη προσπάθεια, προκειμένου να βοηθηθεί περιφερειακά κάθε περιοχή. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 






























***  20,3% αύξηση επιβατών κατά το 2019 κατέγραψε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

~ Διακίνησε 333.455 επιβάτες το δωδεκάμηνο έναντι 277.266 επιβατών το 2018

Μεταξύ των αεροδρομίων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επιβατών το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 βρέθηκε αυτό της Καλαμάτας, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική του πορεία, μαζί με εκείνα των Ιωαννίνων και της Νάξου.  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το δωδεκάμηνο (Ιανουαρίου –  Δεκεμβρίου ’19 ) που έδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων σημείωσε άνοδο 23% (διακίνησε 134.011 επιβάτες το δωδεκάμηνο του ’19 έναντι 108.932 του ’18), το αεροδρόμιο Νάξου κατέγραψε άνοδο επιβατικής κίνησης 21% (διακίνησε 103.463 επιβάτες έναντι 85.503 το περσινό διάστημα), ενώ 20,3% αύξηση επιβατών είχε το αεροδρόμιο Καλαμάτας, καθώς διακίνησε 333.455 επιβάτες το δωδεκάμηνο του 2019 έναντι 277.266 επιβατών που είχε διακινήσει το 2018.  Ιστορικό ρεκόρ  Γενικότερα, από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2019 προκύπτει άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας, καταγράφοντας ένα νέο, εντυπωσιακό και ιστορικό ρεκόρ. Ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2019 έφθασε τα 65.385.004 (επιβάτες που αντιστοιχούν 6 φορές στον πληθυσμό της Ελλάδας), παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, οπότε είχαν διακινηθεί 62.292.191 επιβάτες.  Συγκεκριμένα, οι διακινούμενοι επιβάτες είναι το 2019 περισσότεροι κατά 3.092.813. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 538.956 (από τις οποίες 213.098 εσωτερικού και 325.858 εξωτερικού), παρουσιάζοντας άνοδο 3,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 519.548 πτήσεις. Δεκέμβριος 2019  Παράλληλα, από τα στατιστικά στοιχεία Δεκεμβρίου 2019 προκύπτουν τα εξής: Διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 2.507.671 επιβάτες και η άνοδος έφτασε μεσοσταθμικά στο 3,9%. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού έφτασαν τις 742.070, παρουσιάζοντας επίσης άνοδο 10,9% σε σχέση με το 2018, που είχαμε 669.307 αφίξεις.  Στα δε αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου και Χανίων καταγράφεται η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση του Δεκεμβρίου 2019.
***  Καλαμάτα: Η ψυχραιμία της υπαλλήλου απέτρεψε τους ληστές

~   Σωτήρια αποδείχτηκε η αντίδραση της υπαλλήλου καταστήματος ψιλικών στην Καλαμάτα να φωνάξει στους ένοπλους ληστές πως από στιγμή σε στιγμή μπαίνει στο κατάστημα ο ιδιοκτήτης. Οι ληστές τρομοκρατήθηκαν και έφυγαν, ενώ λίγη ώρα αργότερα βρέθηκαν με χειροπέδες.

Ληστεία  Η απόπειρα ληστείας συνέβη δέκα λεπτά πριν από τις 10.00 το πρωί της Τρίτης. Οι δύο άντρες μπήκαν στο κατάστημα ψιλικών στην οδό Χρυσανθέμων, έχοντας ο ένας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με κασκόλ και γυαλιά και κρατώντας ένα πιστόλι ρέπλικα. Αρχικά, μπήκε ο ένας, ο οποίος είχε ψωνίσει κι άλλες φορές από το κατάστημα και ζήτησε να αγοράσει κάτι. Αμέσως μετά μπήκε ο δεύτερος φορώντας το κασκόλ και τα γυαλιά και προτάσσοντας το όπλο, απείλησε την 47χρονη υπάλληλο και της ζήτησε τα χρήματα από το ταμείο.   Σύλληψη  Ευτυχώς η 47χρονη διατήρησε την ψυχραιμία της, λέγοντας στους ληστές ότι δεν έχει χρήματα και όπου να ’ναι φτάνει στο κατάστημα ο ιδιοκτήτης. Τότε αυτοί φοβήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή.  Έπειτα από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και τη συλλογή στοιχείων, λίγες ώρες μετά εντόπισαν στην Καλαμάτα τον 36χρονο, ο οποίος έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές τις Αρχές, και τον 50χρονο και τους συνέλαβαν.  Στην κατοχή του 36χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίστροφο τύπου ρέπλικα και το κασκόλ με τα γυαλιά που χρησιμοποιήθηκαν στη ληστεία.  Οι συλληφθέντες χθες το μεσημέρι oδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.  Ο εισαγγελέας τούς άσκησε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, όπου θα απολογηθούν το Σάββατο.  Της Βίκυς Βετουλάκη
***  Πανηγύρι Υπαπαντής και δήθεν αντιδράσεις

~ Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τέθηκε από την αντιπολίτευση το ζήτημα της επαναλειτουργίας του πανηγυριού της Υπαπαντής, με τη Δημοτική Αρχή να απαντά ότι αντιδρά ο εμπορικός κόσμος.
Μήπως αυτή η δικαιολογία είναι αστεία με τα δεδομένα που επικρατούν στην Καλαμάτα, όπου κάθε Πέμπτη υπάρχει η «μπουτίκ Αγίας Βαρβάρας», όπως αποκαλούν κάποιοι την αγορά στο Δυτικό Εμπορικό Κέντρο;
Αν θυμάστε… όταν υπήρχε το πανηγύρι της Καλαμάτας το Ιστορικό Κέντρο γέμιζε κόσμο, ενώ πολλοί ήταν οι επισκέπτες, όπως, για παράδειγμα, πολλοί Καλαματιανοί, και όχι μόνο, πάνε στο πανηγύρι της Μεσσήνης.
Όσο για αυτούς που θεωρούν κιτς και χωριάτικο ένα πανηγύρι, να σημειώσουμε ότι πανηγύρια γίνονται σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στην Πανόρμου, στο κέντρο δηλαδή της Αθήνας. Καλά διαβάσατε. Κλείνει το ένα ρεύμα της οδού Πανόρμου, όταν γιορτάζει ο Άγιος Δημήτριος.
Όσο για την άλλη φοβερή πρωτοτυπία της Καλαμάτας, είναι ότι, όταν γιορτάζει η πολιούχος, τα καταστήματα ανοίγουν, ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να είναι αργία και γι’ αυτά!
Εκτός αν οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι οι επισκέπτες έρχονται για τα καταστήματα, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι έρχονται για να προσκυνήσουν, να χαζέψουν και ίσως να πάρουν φτηνοπράγματα που θα έβρισκαν σε ένα πανηγύρι.
Αν, λοιπόν, ο Εμπορικός Σύλλογος θίγεται από το πανηγύρι, γιατί δε ζητά την κατάργηση και της αγοράς κάθε Πέμπτη;
Και τελικά, για να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά και να είμαστε απόλυτα σωστοί, ας μην ανοίγουν τα καταστήματά τους την ημέρα που γιορτάζει η πολιούχος…
Δε χρειάζεται να πρωτοτυπούμε αρνητικά και σε αυτό!  Π.Μπ.
***  Οι λαμπαδηδρόμοι που θα υποδεχτούν την Ολυμπιακή Φλόγα στην Καλαμάτα

~    Συνάντηση με την Οργανωτική Επιτροπή για την τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Καλαμάτα είχε χθες ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Τη δε επιτροπή επιλογής και οργάνωσης  απαρτίζουν οι: Βασιλόπουλος Παναγιώτης-πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Θεόδωρος Πανταζόπουλος -καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Δημήτριος Πουλόπουλος -καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ιωάννης Καλυβιώτης -καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Άστρη Μαυρέα-καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Σκοπός της συνάντησης ήταν η επιλογή των λαμπαδηδρόμων, καθώς ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνονται τα ονόματα των αθλητών (σύμφωνα με τους επίσημους κανονισμούς της ΕΟΕ) που θα συμμετέχουν στην τελετή έλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Καλαμάτα. Η διανυκτέρευσή της στην πόλη θα γίνει στις 12 Μαρτίου 2020, η δε αναχώρηση την επομένη.  Οι αθλητές που επελέγησαν είναι οι:  -Βεργινάδης Παναγιώτης (Ιστιοπλοΐα, 1η θέση Eυρωπαϊκό Lightning )  -Γιώργος Λαζαρίδης (Τένις με αμαξίδιο, 2η θέση Παγκόσμιο)  -Πουλής Διονύσιος (4χ100 Στίβος, 3η πανευρωπαϊκή νίκη με την Εθνική Ομάδα Νέων)  -Νίκη Αθανασοπούλου (Tae Kwon Do, 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών)  -Χάσκου Μαρία (Βeach Volley, 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων)  -Παναγιώτης Λαγοπάτης (Κολύμβηση, 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΣΥΣΜ). Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με την τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Καλαμάτας.
***  Διακοπή ρεύματος αύριο στο Ασπρόχωμα

~  Διακοπή ρεύματος από την περιοχή του ΤΕΙ Καλαμάτας έως τις  σιδηροδρομικές γραμμές Ασπροχώματος και εκατέρωθεν του δρόμου έως κόμβο Μεσσήνης θα σημειωθεί αύριο Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, από τις 8.00 το πρωί έως τη 1.30 μετά το μεσημέρι, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

***

~** ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :
***  Για το Κύπελλο Ελλάδας σήμερα 16-01-2020  :
Πάλι καλά να λέει η ΑΕΚ!ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης - ΑΕΚ Αθηνών  1-1  .- ^{20΄  Κρέσπι , 33΄ Ολιβέιρα , 70΄πεν Μπαράλες  άουτ  } .-^
Αστέρας Τρίπολης (Μίλαν Ράσταβατς): Παπαδόπουλος, Βλάχος, Πασαλίδης, Σουάρεθ, Τασουλής, Ιγκλέσιας, Μουνάφο, Ριέρα (63’ Λουίς Φερνάντεθ), Σίτο (55’ Χαουρέγκι), Κρέσπι (83’ Μπόρχα Φερνάντεθ), Μπαράλες.
ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Παουλίνιο (82’ Μπακάκης), Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Λόπες, Σιμόες, Κρίστισιτς, Αλμπάνης (71’ Σβάρνας), Μάνταλος, Βέρντε, Ολιβέιρα (80’ Κλωναρίδης).
Διαιτητής: Ευστάθος Γκορτσίλας (Μακεδονίας)
Βοηθοί: Δημήτρης Νατσιόπουλος (Μακεδονίας), Θεόδωρος Αϊναλής (Μακεδονίας)
Τέταρτος: Ανδρέας Βλάχος (Αν. Αττικής)


~**  ΣΗΜΕΡΑ 20 Ιανουαρίου 2020  :
***  Για το Euroleague στο Ευρωμπάσκετ  για την 20η αγωνιστική  :
ΚΙΜΚΙ  Μόσχας -  ΡΕΑΛ Μαδρίτης  102-94  ,(55-44) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 25-21 , 30-23 ,25-25 , 22-25 .- ^  
ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  74-80 , (39-42) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 12-24 , 27-18 , 17-19 ,  18-19 .- ^ 
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ   69-63, (31-32) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 15-21 , 16-11  , 21-16 , 17-15 .- ^

*** ΑΥΡΙΟ ..., Παρασκευή   18-01-2020  :
ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - ΒΑΛΕΝΘΙΑ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΛΥΟΝ ΒΙΛΛΕΡΜΠΑΝ

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΛΜΠΑ Βερολίνου

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ


*** ΧΘΕΣ ,... Τετάρτη  15/01/2020  :
*** Για την Euroleague στο Ευρωμπάσκετ  για την 19η αγωνιστική :
~   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου    98-83 , (53-53) .-
Τα  δεκάλεπτα : 28-18 , 25-35 , 23-22   , 22-8 .- ^
~   ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - ΜΠΑΣΑΚΟΝΙΑ  72-66 , (39-31)  .-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-16 , 16-15 , 14-18 , 19-17 .- ^
~   ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ  70-76 , (38-38) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-22, 18-16 , 15-19  , 17-19 .- ^
***  Για το Ευρωμπάσκετ  Champions League ,  σήμερα Τετάρτη 15-01-2020 :
ΝΙΣΝΙ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ  82-76  .- ^
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΝΤΙΖΟΝ  77-84 .- ^
*** Για το Eurocup  στο ευρωμπάσκετ σήμερα 15-01-2020 :
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Πατρών - ΟΛΝΤΕΡΜΠΟΥΡΓΚ  81-70   .-^


*** Σήμερα στο ποδόσφαιρο για το κύπελλο Ελλάδας 
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΟΦΗ 4-1.- ^{12 ΄Λάμπρου , 23΄ , 55΄Πέλκας , 28΄Κοροβέσης , 80΄ Σβαντέρσκι}.-^
ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 - ΤΡΙΚΑΛΑ 1963  1-1 .- ^ {11΄ Μίγκουελ , 33΄Πέλκας , }.- ^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  3-1 .-^ { 24΄ Παντελάκης , 56΄ Χρ. Δώνης , 58΄ Σένκεφελντ , 71΄πεν . .Μακέντα ,   } .-^
(34' Ο Ινσούα σκοράρει με κεφαλιά, το τέρμα ακυρώνεται για οφσάιντ και ο Αργεντινός παίρνει κίτρινη κάρτα γιατί ξεσπάει και κλωτσάει τη μπάλα διαμαρτυρόμενος έντονα στον βοηθό! , Στη φάση του Ινσούα το ριπλέι δείχνει ότι ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού καλύπτεται καθαρά και το τέρμα ακυρώνεται λανθασμένα, από Επόπτη Καλύβα με τρία λάθη, ενώ θυμίζουμε ότι στο Κύπελλο δεν υπάρχει και VAR! πεντακάθαρο τέρμα του Ινσούα,) .- ^ 
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ κ.α.   0-0 .- παράταση : 1-1  .-^ {116΄Μπαϊροβιτς , 119΄Ντομίγκες } .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π . - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 4-1 .-^  { 3΄,  68΄Λοβέρα ,  17΄ , 51΄ Γκερέρο , 66΄Ελ Ιντρισί , }.-^


***   Αγώνες και αποτελέσματα Παναθηναϊκού στην Euroleague στο Ευρωμπάσκετ περιόδου 2019-2020
1.- 03-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  89-83  .- ^
2.- 10-10-2019: ΛΥΟΝ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  79-78  .- ^
3.- 17-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ 78-79  .- ^
4.- 24-10-2019 : ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 79-89 .- ^
5.- 29-10-2019 : ΚΙΜΚΙ Μόσχας - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 103-86 .- ^
6.- 31-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  86-70 .- ^
7.- 08-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  91-80 .- ^
8.- 14-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΛΜΠΑ Βερολίνου 105-106 .- στην παρατ. κ.α. 88-88 9.- 19-11-2019 : ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  85-86 .- ^
10.- 22-11-2019 : ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 75-87 .- ^
11.- 28-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  100-68 .- ^
12.- 06-12-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  99-73  ..- ^ Παράταση 
13.- 13-12-2019 : ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  98-86 .- ^ 
14.- 17-12-2019 : Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 81-78  .- ^ 
15.- 19-12-2019 : Μακαμπί Τ.Α. - Παναθηναϊκός  88-79 .- ^
16.- 26-12-2019: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΡΕΑΛ Μαδρίτης  75-87.- ^
17.- 03/01/2020: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παναθηναϊκός  102-106 .-^ Παράταση
18.- 09/01/2020 :  Ολύμπια Μιλάνο - Παναθηναϊκός  96-87 .-^

19.- 15/01/2020 : Παναθηναϊκός - Μπάγερν Μονάχου  98-83 .- ^
20.- 17-01-2020: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
21.- 24-01-2020 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΛΥΟΝ ΒΙΛΛΕΡΜΠΑΝ


~** Αγώνες και αποτελέσματα  Ολυμπιακού στην Euroleague στο Ευρωμπάσκετ   περιόδου 2019-2020
1.- 4-10-2019 : Βίλλερμπαν - Ολυμπιακός Π.  82-63 .- ^
2.- 11-10-2019 : Ολυμπιακός Π.   Βαλένθια  82-63  .- ^
3.- 18-10-2019 : Ολυμπιακός -Ζενίθ Αγίας Πετρούπολης 68-77 .- ^
4.- 25-10-2019 : Μπασκόνια - Ολυμπιακός  82-66 .- ^
5.- 30-10-2019 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός Π. 79-84  .-^
6.- 1-11-2019 :  Ολυμπιακός Π. - Μακαμπί Τ.Α. 65-90 .-^
7.- 7-11-2019 :   Ολυμπιακός Π. - Ανατολού Εφές   67-86 .- ^
8.- 15-11-2019 : Ολυμπιακός Π. - Ζαλγκίρις Κάουνο   83-74 .- ^
9.- 19-11-2019 : Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός Π.  85-82 .- ^
10.- 21-11-2019 : Αλμπα Βερολίνου - Ολυμπιακός Π. 80-99 .- ^
11.- 29-11-2019 : Ολυμπιακός Π. - Ολύμπια Μιλάνο   91-70 .-^
12.- 6-12-2019 :  Παναθηναϊκός  - Ολυμπιακός Π.  99-73  ..- ^ Παράταση .-
12-12-2019 : ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς   93-77 .- ^
13.- 18-12-2019 : Ολυμπιακός Π. - Κίμκι Μόσχας 109-98 .-^ Παράταση .-
14.- 20-12-2019 : Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός Π.  88-81 .- ^
16.- 15.- 27-12-2019 : ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π.  90-80 .-^
17.- 02/01/2020 : Ολυμπιακός Π. - Φενέρμπαχτσε  87-96 .-^
18.- 10/01/2020 : Βαλένθια - Ολυμπιακός Π.  91-93 .-^

19.- 14/01/2020 : Ολυμπιακός Π. - Άλμπα Βερολίνου  86-93 .-
20.- 17-01-2020 : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΠ. - ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου
21.- 23-01-2020 : ΖΕΝΙΘ Αγ. Πετρούπολης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .

***   Η  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ στην Euroleague στο μπάσκετ :
1.-  ΑΝΑΤΟΛΟΥ  ΕΦΕΣ    16-3 
2.- ΡΕΑΛ Μαδρίτης            15-5 * 
3.- ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ         14-6 *
4.- ΜΑΚΑΜΠΙ Τ. Α.          14-6 *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
5.- ΤΣΣΚΑ Μόσχας            13-6 
6.- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ     11-8 
7.- ΜΙΛΑΝΟ                      10-10 * 
8.-ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ     9-10 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
9.-  ΚΙΜΚΙ Μόσχας             9-11 *
10.-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ       8-12 * 
11.- ΟΛΥΜΠΙΚΑΟΣ Π.     7-12 
12.-ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ               7-12 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
13.- ΒΑΛΕΝΘΙΑ                9-10  
14.- ΒΙΛΛΕΡΜΠΑΝ          8-11 
15.- ΜΠΑΓΕΡΝ Μον.        6-13 
16.- ΑΛΜΠΑ Βερολ.         6-13 
17.-ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ Καουν.    6-13 
18.- ΖΕΝΙΘ Αγ. Πετρ.        6-13 

~***  Ολυμπιακός-Καλαμάτα 4-1 και αξιοπρεπές «αντίο» στους «16»

~ Με το μυαλό στη μάχη παραμονής στη Football League, το 0-2 από τον πρώτο αγώνα στο γήπεδο της Παραλίας και μέσα στο «άντρο» του «Καραϊσκάκη», κόντρα στον Ολυμπιακό που πρωταγωνιστεί στην Σούπερ Λιγκ, η Καλαμάτα δεν θα μπορούσε να περιμένει απόψε το βράδυ πολλά πράγματα.
Η τοπική μας ομάδα ηττήθηκε από τους «ερυθρόλευκους» με 4-1, αποχαιρετώντας τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος, στο οποίο κατέγραψε μια θετική παρουσία, φτάνοντας έως τους «16».  Ο Ολυμπιακός πήρε φυσιολογικά το εισιτήριο για τη συνέχεια, ανοίγοντας με το «καλημέρα» το σκορ (4′ Λοβέρα) και πετυχαίνοντας πολύ γρήγορα στο α’ μέρος και δεύτερο γκολ (17′ Γκερέρο), αλλά και ένα τρίτο στις αρχές του β’ μέρους (στο 51΄με τον ίδιο παίκτη). Η Καλαμάτα έβαλε τη δική της σφραγίδα στο ματς, όταν στο 66’ μείωσε σε 3-1 ο νεαποκτηθείς Ελ Ιντρίσι. Το τελικό 4-1 διαμόρφωσε στο 68′ ο Λοβέρα.  Ο αγώνας από το «Φως»  Ο Λοβέρα στο 4′ πίεσε τον Νασέρ από τον οποίο πήρε τη μπάλα, μπήκε μόνος στην περιοχή και με πλασέ πέτυχε το πρώτο του γκολ με την ερυθρόλευκη φανέλα κάνοντας το 1-0. Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που είχε την κατοχή της μπάλας, ενώ και η Καλαμάτα παρατάχθηκε στο ματς με αρκετά νέα πρόσωπα έχοντας στο μυαλό της το πρωτάθλημα. Οι “ερυθρόλευκοι” έχοντας τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης πίεζαν και έψαχναν κι άλλο γκολ, ενώ ο Λοβέρα ήταν ο παίκτης που ξεχώριζε. Στο 17′ έγινε το 2-0 από τον Γκερέρο έπειτα από ωραίο γύρισμα του Κούτρη. Το σκηνικό στο παιχνίδι δεν άλλαξε με τον Ολυμπιακό να παίζει στο μισό γήπεδο την Καλαμάτα, η οποία επιχείρησε σε 1-2 περιπτώσεις να βγει στην επίθεση και με τον Αλέν να έχει καλές αντιδράσεις στα σουτ που έγιναν προς την εστία. Κάπως έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 2-0. Το παιχνίδι μπορεί να μην είχε μεγάλη ένταση, όμως, ο Ολυμπιακός βρήκε νωρίς και τρίτο γκολ. Στο 51′ ο Λάζαρος έκανε ωραία ενέργεια από αριστερά, γύρισε τη μπάλα στο ύψος της περιοχής και ο Γκερέρο με σουτ την έστειλε στα δίχτυα για το 3-0. Στο 53′, όμως το Καραϊσκάκη σηκώθηκε στο πόδι για να αποθεώσει τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος μετά από έξι μήνες απουσίας πέρασε στο γήπεδο στη θέση του Ραντζέλοβιτς. Μάλιστα στο 64′ είχε ένα τρομερό σουτ έξω από την περιοχή, το οποίο έβγαλε με μεγάλη δυσκολία ο Κασωτάκης. Η Καλαμάτα κατάφερε να σκοράρει στο 67′ με τον Ελ Ιντρίσι που νίκησε τον Αλέν με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή. Όσο περνούσε η ώρα ο Φορτούνης έβρισκε τα πατήματα του, αλλά ο Λοβέρα έβαλε τη σφραγίδα του σε ένα παιχνίδι που ήταν εξαιρετικός. Ο Αργεντινός με ένα ασύλληπτο σουτ στο 69′ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κασωτάκη και έκανε το 4-1 σε ένα ματς που είχε αρκετά ενδιαφέροντα θέματα και από το οποίο ο Ολυμπιακός σφράγισε την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Αλέν, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Μάρκοβιτς (58′ Γκιγιέρμε), Κούτρης, Μεριά, Ξενιτίδης, Χριστοδουλόπουλος (67′ Λιάτσος), Λοβέρα, Ραντζέλοβιτς (53′ Φορτούνης), Γκερέρο.  ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Βασίλης Βούζας): Κασωτάκης, Πανάγου, Νασέρ, Καντούτσης, Γαλούπης, Τριανταφυλλάκης, Ζαχαρόπουλος, Πέεφ (65′ Οσμάνατσιτς), Πετσίτης (55′ Ηλιόπουλος), Ιντρίσι, Μπουσμπίμπα (63′ Αλεξόπουλος).  Αξιόλογη πορεία, ώρα για πρωτάθλημα  Η Καλαμάτα αποχαιρέτισε το Κύπελλο Ελλάδος έχοντας καταγράψει αξιόλογη πορεία. Έφτασε μέχρι τους «16» της διοργάνωσης, καταφέρνοντας να αποκλείσει δύο ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών, την ΑΕ Καραϊσκάκη που αγωνίζεται στην Super League 2 και την μεγάλη ΑΕ Λάρισας από τη Σουπερ Λιγκ.  Η ευκαιρία να δει ο κόσμος της Καλαμάτας ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΛ ήταν αναμφισβήτητα ξεχωριστό γεγονός, αλλά πλέον οι «μελανόλευκοι» είναι αναγκασμένοι να αφοριωθούν στην δύσκολη αποστολή της παραμονής στην Football League, αρχής γενομένης από τον κρίσιμο αγώνα της Κυριακής στο Στάδιο της Παραλίας, κόντρα στη Νίκη Βόλου. Παίρνει τον Λέσλι Ντε Σα Σε συμφωνία με τον 27χρονο αφρικανικής καταγωγής Ολλανδό επιθετικό Λέσλι Ντε Σα ήρθε η ομάδα της Καλαμάτας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω το ρόστερ της και να κάνει πορεία πρωταθλητισμού στο β’ γύρο, ώστε να καταφέρει να πετύχει την παραμονή στην Football League. O Ντε Σα προέρχεται από τον Άγιαξ και υπήρξε διεθνής με τις «μικρές» εθνικές ομάδες της Ολλανδίας, έως και τη νέων Κ21. https://youtu.be/1fyQLJBGq0o  .- 
***

~* ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020   : 
1.- ARFARA NEWS Η  Εφημερίδα μας Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ....... Τετάρτη  01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  202  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html  
2 .- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 02  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html   .-
3.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Παρασκευή 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020   :   https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html  .-
4.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Σάββατο 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020 :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html   ,.-
 5.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 05  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020 .- : https://snsarfara.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html  .-
6.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 06 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020 : https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html   .-
7.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Τρίτη 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020 : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html   .-               
8.- ARFARA NEWS -2- Η Εφημερίδα μας .-Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τα Νέα μας από Αρφαρά .Τρίτη 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020
: https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/arfara-news-2.html 
9.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .Τετάρτη  08 Ιανουαρίου 2020   : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/01/blog-post.html   .-
10.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .  Πεμπτη 09 Ιανουαρίου 2020 :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/01/blog-post.html    .-
11.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .   ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 10  Ιανουαρίου 2020  : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/01/blog-post.html   .-
12.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  11 Ιανουαρίου  2020 :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2020/01/11-2020.html  .-
13.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/01/blog-post.html  .-
14.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  (2)  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  12  Ιανουαρίου 2020 : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/2-12-2020.html    .-
15.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα  13 Ιανουαρίου 2020 :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/blog-post.html   .-
16.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- Τρίτη 14  Ιανουαρίου  2020  : https://snsarfara.blogspot.com/2020/01/blog-post.html   . – 
17.- Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Τετάρτη  15  Ιανουαρίου  2020  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/15-2020.html   .-
18.- ARFARA  NEWS , Η εφημερίδα μας .- ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ   στο  Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ .- Τετάρτη 15/01/2020  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/01/arfara-news_15.html   .-
 19.-  Αρφαρά   Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/16-2020.html  .-
20.- 

~ ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 
1.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Κυριακή  01  Δεκεμβρίου  2019    Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ..... ~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !:  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/01-2019.html    .-
2.- ARFARA NEWS  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Δευτέρα , Τρίτη ., Τετάρτη 02 , 03 . 04 Δεκεμβρίου  2019 .-  :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/12/arfara-news.html   .-
  32 .- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ,.-  Δευτέρα  30  Δεκεμβρίου  2019  : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/12/blog-post_30.html  .- 
33.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .-  Τρίτη 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2019  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/12/blog-post.html  .-
 34.- ΑΡΦΑΡΑ  -2-  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .- Τρίτη 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2019 : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/12/2.html  .-   

~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου