ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ....
~
Ο σώφρων μοναχός θα τιμηθή πάνω στην γη, και στους ουρανούς θα στεφανωθή ενώπιον του Υψίστου.Γεροντικόν
Αρσανάς μονής Ζωγράφου Άγιον Όρος

Σαν σήμερα....

  1. 1970 μ.Χ.
    Σημειώνεται αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Κύπριου Προέδρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου, καθώς απογειώνεται με ελικόπτερο από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.
Αρσανάς μονής  Χιλιανδαρίου -{Γιοβάνιτσας}
~ 8 Μαρτίου
Αποστόλου (Ο΄) Ερμού, επισκόπου γενομένου Δαλματίας. Δίωνος μάρτυρος. Οσίων Θεοφύλακτου επισκόπου (1) Νικομηδείας (†842), Παύλου του ομολογητού επισκόπου Πλουσιάδος και Δομετίου.
(1)O όσιος Θεοφύλακτος, καταγόταν από την Ανατολή και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Δ`. Λόγω της ευρύτατης παιδείας του και προς συνέχιση των σπουδών του, έφθασε στη Βασιλεύουσα, όπου γρήγορα απέκτησε φήμη σοφού και δημιούργησε φιλικές σχέσεις με ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, καθώς και με τον μετέπειτα πατριάρχη Ταράσιο. Όταν το 784 εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Ταράσιος προέτρεψε τον Θεοφύλακτο και έγινε μοναχός σε κάποιο μοναστήρι στον Εύξεινο Πόντο. Λίγο αργότερα εξελέγη επίσκοπος Νικομήδειας. Από τη θέση αυτή, ο Θεοφύλακτος διέπρεψε σε έργα εκκλησιαστικής και κοινωνικής πρόνοιας και ευποιΐας. Έκτισε ναούς, νοσοκομεία, γηροκομεία, πτωχοκομεία και δημιούργησε ταμεία για τις άπορες χήρες και τα ορφανά. Έδινε δε, ο ίδιος το παράδειγμα της διακονίας επισκεπτόμενος συχνά, διακονώντας και περιποιούμενος προσωπικά τους πάσχοντες αδελφούς του. Επί βασιλείας Λέοντος του Ε`, όταν αναζωπυρώθηκε ο αγώνας των εικονομάχων και ξεκίνησε νέος διωγμός κατά των εικονολατρών χριστιανών, ο άγιος καταδικάστηκε σε εξορία, όπου μαζί και με άλλους αρχιερείς και πιστούς υπέμενε αγόγγυστα τα δεινά, τις στερήσεις και τις κακουχίες της εξορίας. Προσευχόταν αδιαλείπτως για τον θρίαμβο της ορθοδοξίας, τον οποίον όμως δεν αξιώθηκε να δει διότι το 840 παρέδωσε την άγία του ψυχή. Λίγα χρόνια αργότερα το Ιερό λείψανό του μεταφέρθηκε στη Νικομήδεια και εναποτέθηκε στο Ναό που ο ίδιος έκτισε. ~
Σήμερα 08/03/2017 εορτάζουν:
Όσιος Θεοφύλακτος Επίσκοπος Νικομήδειας, Όσιος Παύλος ο Ομολογητής επίσκοπος Πλουσιάδος, Άγιος Ερμής ο Απόστολος
~    Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
~   Φύλαξ ἄγρυπνος, τῆς Ἐκκλησίας, καὶ καθαίρεσις, τῆς δυασεβείας, Ἱεράρχα Θεοφύλακτε πέφηνας, τοῦ γὰρ Χριστοῦ τὴν Εἰκόνα σεβόμενος, ὑπερορίας καὶ θλίψεις ὑπέμεινας, Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμιν τὸ μέγα ἔλεος.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Θεοφυλάκτου - 8 ΜΑΡΤΙΟΥ : https://youtu.be/G94Vj83b6v0  .-

~













Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας
 
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
 
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα

Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προ....


*** Ελαιόλαδο από την Καλαμάτα στο διάστημα 

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Amazon και ιδιοκτήτης της εταιρείας διαστημικού τουρισμού Blue Origin, Jeff Bezos, σκοπεύει να στείλει στο διάστημα ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία, ώστε να διαπιστώσει πώς η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει τα τρόφιμα. Το σχέδιο, εκτός από ελαιόλαδο, θα περιλαμβάνει ελιές Καλαμάτας, σύκα και σταφίδες, που θα μεταφερθούν στο διάστημα σε έναν πύραυλο της εταιρείας Blue Origin.
Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The National Herald”, που ανήκει στην ελληνική εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», ανέφερε ότι το σχέδιο θα πραγματοποιηθεί από τα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μπουγά και το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Η προέλευση και η εφαρμογή αυτής της συνεργασίας προέρχεται από τους καθηγητές Τάκη και Περικλή Παπαδόπουλο. Στο πείραμα θα συμμετάσχουν και οι μαθητές, έπειτα από πρόταση των καθηγητών στον αρχιμηχανικό της Blue Origin, σύμφωνα με τη Βικτωρία Αποστολοπούλου σε ρεπορτάζ που υπογράφει στην "Ύπαιθρο Χώρα" .
Όπως ανέφεραν, το πείραμα πραγματοποιείται για να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά του ελαιολάδου και συγκεκριμένα να εξετάσουν αν θα διατηρήσει την υγρή μορφή του αφού θα έχει αφήσει τη γη. Τονίζουν πως το νερό δε διατηρεί την υγρή μορφή του στο διάστημα, επομένως θα έχει ενδιαφέρον να δουν πώς θα συμπεριφερθεί το ελαιόλαδο.
Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα θα παραμείνουν στο διάστημα για περίπου επτά ή οκτώ λεπτά, αυτό θα είναι αρκετό για μια πρώτη ανάγνωση της αντίδρασής τους. Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, τον Ιούλιο του 2017.


***  Θεματικό εργαστήρι για υποδομές, περιβάλλον και πολιτισμό στην πόλη της Καλαμάτας 

Ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει θεματικό εργαστήρι με αντικείμενο «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Καλαμάτας – Ζητήματα υποδομών, περιβάλλοντος και πολιτισμού», που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014 – 2020». Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), σήμερα στις 19.00.
Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν θεματικά εργαστήρια για ζητήματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης (Δευτέρα 13/3) και κοινωνικής πολιτικής (Τετάρτη 15/3).
Οι πολίτες καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για το Πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη», που μπορεί κανείς να δει πατώντας σε εικονίδιο, το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας. Μέσω αυτού θα μπορέσουν να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις ιδέες και προτάσεις τους. Επίσης, είναι δυνατή η αποστολή σκέψεων και προτάσεων μέσω e-mail στο baa@kalamata.gr.
Τελικός στόχος του Προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» είναι μια Καλαμάτα αναγνωρίσιμη, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, εξωστρεφής και δίκαιη, που θα αξιοποιεί αναπτυξιακά και από άποψη ποιότητας ζωής στοιχεία όπως η παράκτια θέση, η ιστορία, και ο πολιτιστικός πλούτος, και θα παίζει σημαντικό ρόλο στον περιφερειακό και ευρύτερο χώρο.


 *** Από Δευτέρα ο δεύτερος κύκλος της θεραπείας για τους μετανάστες στην Αγία Μαρίνα 

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της θεραπείας που γίνεται στους μετανάστες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Αγίας Μαρίνας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει παραδώσει όλη την απαιτούμενη ποσότητα των φαρμάκων και μετά την ολοκλήρωση προχθές του πρώτου κύκλου, θα μεσολαβήσει μια εβδομάδα για να ξεκινήσει ο δεύτερος και τελευταίος.
Οι μετανάστες πριν μεταφερθούν στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας εξετάστηκαν και από γιατρό του Νοσοκομείου Καλαμάτας για τις δερματικές βλάβες που είχαν. Καθημερινά δε στις κατασκηνώσεις βρίσκονται οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίες διέθεσαν στους μετανάστες καινούργια εσώρουχα και καθαρά ρούχα, προκειμένου να  αλλάζουν τις ημέρες της θεραπείας, όπως απαιτείται.
Παράλληλα, μοιράστηκαν ειδικά σπρέι για τον ψεκασμό των κλινοσκεπασμάτων και των στρωμάτων, ενώ προχθές την κατασκήνωση επισκέφθηκαν και επόπτες Υγείας, όπου διαπίστωσαν την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής.
Τέλος, από το Σάββατο κιόλας, με μέριμνα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, έγινε απολύμανση των χώρων του Διοικητηρίου, όπου φιλοξενήθηκαν για ένα βράδυ οι μετανάστες.  Β.Β.

*** 57χρονος κατηγορείται πως τραυμάτισε με ρόπαλο συγχωριανό του 

Για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, οπλοφορία και οπλοχρησία κατηγορείται ένας 57χρονος από την Αρεόπολη και δικάζεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας.
Αν και το αρνείται, κατηγορείται ότι το Μάιο του 2014 χτύπησε με ρόπαλο και τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι και το σώμα συγχωριανό του για μεταξύ τους διαφορές. Ωστόσο, το θύμα έχει αναγνωρίσει και κατονομάσει τον κατηγορούμενο.
Η δίκη διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί την Παρασκευή.
  Στο σπίτι του
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κατηγορούμενος είχε διαφορές με το θύμα, για αποθήκη του αγροτικού συνεταιρισμού που είχε μισθώσει. Το θύμα ήταν μέλος του συνεταιρισμού και ο 57χρονος είχε κληθεί να παραδώσει την αποθήκη, καθώς δεν είχε πληρώσει κάποια ενοίκια.
Στις 17 Μαΐου 2014 το θύμα στάθμευσε το αυτοκίνητό του δίπλα σε κατάστημα που διατηρούσε ο κατηγορούμενος, με αποτέλεσμα να τον απειλήσει για να το απομακρύνει. Το θύμα προσέφυγε στον εισαγγελέα και δόθηκε εισαγγελική παραγγελία για συστάσεις σε βάρος του κατηγορουμένου.
Δύο ημέρες αργότερα και αργά το βράδυ, ο δράστης πήγε στην περιοχή που έμενε το θύμα και το πλησίασε την ώρα που άνοιγε την πόρτα του σπιτιού του.
Ο κατηγορούμενος εισήλθε και με ένα ξύλινο ρόπαλο άρχισε να χτυπάει το θύμα στο κεφάλι και το σώμα. Του προκάλεσε σοβαρά τραύματα και μετά έφυγε κλειδώνοντας μάλιστα και την πόρτα του σπιτιού.
Όμως, αρνείται πως ήταν αυτός ο δράστης της επίθεσης, επικαλούμενος ότι την ίδια ώρα, μαζί με την κόρη του, είχαν πάει τη γυναίκα του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.
Ωστόσο, το θύμα τον έχει αναγνωρίσει και κατονομάσει, ενώ και το άτομο στο οποίο προσέτρεξε για βοήθεια το θύμα, υποστηρίζει πως από την πρώτη στιγμή τού είπε ότι ο 57χρονος τον χτύπησε.
Το θύμα νοσηλεύτηκε έχοντας υποστεί δύο θλαστικά τραύματα στο κεφάλι,  οίδημα, μώλωπες, ρινορραγία, κάταγμα μύτης και κατάγματα ζυγωματικού.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Χειροπέδες σε 677 άτομα το Φεβρουάριο από την Αστυνομία στην Πελοπόννησο 

Περίπου 700 άτομα συνελήφθησαν το Φεβρουάριο στους 5 νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τις υπηρεσίες της Αστυνομίας. Συνολικά συνελήφθησαν 677 άτομα και ειδικότερα: Δύο για ληστεία, 110 για κλοπή και απόπειρες, ένα για ζωοκλοπή, 98 για ναρκωτικά, 22 για όπλα, τρία για παράβαση του νόμου περί παιγνίων, δύο για παράβαση περί αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τρία για παράβαση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δύο για παράβαση περί εκρηκτικών-βεγγαλικών, ένα για διευκόλυνση ακολασίας άλλων, 165 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, τέσσερα για πλαστογραφία, πέντε για απάτη, ένα για βιασμό, ένα για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, δύο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, ένα για παράνομο υπαίθριο εμπόριο, δύο για λαθρεμπόριο, τρία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, οκτώ για ΓΟΚ, 100 για ΚΟΚ, 12 για ενδοοικογενειακή βία, 43 για καταδιωκτικά έγγραφα και 86 για διάφορα άλλα αδικήματα.
  Συμμορία
Από την Αστυνομία εξαρθρώθηκαν το Φεβρουάριο δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών σε περιοχές της Αργολίδας, της Αττικής και της Καρδίτσας. Επίσης, μία συμμορία, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές σε καταστήματα και δίκυκλα οχήματα στη Μεσσηνία.
Εξιχνιάστηκαν συνολικά 44 περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών κλοπής σε καταστήματα και δίκυκλα, ενώ για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν πέντε άτομα, όλα τους μέλη της συμμορίας.
Επιπλέον, για δύο από τους συλληφθέντες εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Καλαμάτας για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.  
Απ’ όλες τις υποθέσεις κατασχέθηκαν συνολικά: Ηρωίνη 85,3 γραμμ., κοκαΐνη 0,2 γραμμ., κάνναβη 13,5 κιλά, 476 ναρκωτικά χάπια, 10 δενδρύλλια κάνναβης, πλήθος σπόρων κάνναβης, 11 τσιγαριλίκια κάνναβης, ποσότητα αναβολικών ουσιών, 12 κυνηγετικά όπλα, 51 φυσίγγια  διαφόρων τύπων, 6 ξίφη, ξιφολόγχες, μαχαίρια κ.λπ., 159 βεγγαλικά-κροτίδες-παιδικά αθύρματα, το ποσό των 8.758 ευρώ, 34 πλαστά χαρτονομίσματα διαφόρων τύπων, 5,2 κιλά λαθραίου καπνού, 9 ζυγαριές ακριβείας, 17 τριβεία κάνναβης, 4 συσκευές καπνίσματος ναρκωτικών ουσιών, 5 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 2 φορητοί πομποδέκτες, 6 οχήματα, 17 κινητά τηλέφωνα και διαρρηκτικά εργαλεία.
Τέλος, το Φεβρουάριο σε όλη την Περιφέρεια κλάπηκαν 62 οχήματα και βρέθηκαν 38.

*** «Ζητιανεύουν» για να δουν λίγο φως 

Δεκάδες φορές έχουμε δει στο Facebook μια δημοσίευση που αφορά καμένες λάμπες στην είσοδο του Παλιού Στρατοπέδου, που πλέον έχει ονομαστεί «πλατεία Ι. Χαραλαμπόπουλου».
Τη δημοσίευση, μάλιστα, έχουν σχολιάσει πολλάκις και αιρετοί της πλειοψηφίας, αλλά προφανώς μόλις βγαίνουν από το facebook ξεχνούν το πρόβλημα.
Άραγε, πόσο πρέπει να παρακαλέσει ένας δημότης μέσω τηλεφωνημάτων για να αλλαχθούν λάμπες σε ένα σημείο δίπλα στο οποίο υπάρχουν το ΕΚΑΒ, το Πανεπιστήμιο, αλλά και τόσες κατοικίες;  Π.Μπ.
 




*** Στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων 

Στην Αθήνα για το Πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, βρίσκονται ήδη ο πρόεδρος και μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και αγρότες από την Τριφυλία.
Μεταξύ των κύριων αιτημάτων, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον  ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και  αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Επίσης, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.  Η.Γ.


*** Παρουσία πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε στη Μεσσήνη το βιβλίο του Δημ. Μουγγού «Τα Κοντοβούνια στην Επανάσταση του 1821» 

  Παρουσία πλήθους κόσμου και του δημάρχου Μεσσήνης, Γιώργου Τσώνη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 4 Μαρτίου η παρουσίαση του βιβλίου του Μεσσήνιου δάσκαλου και συγγραφέα Δημήτρη Μουγγού «Τα Κοντοβούνια στην Επανάσταση του 1821».
Αρχικά τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, ο οποίος, αφού παρουσίασε τους δύο βασικούς ομιλητές, κάλεσε στον βήμα τον Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Τσώνη, ο οποίος απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γεωργία Παναγοπούλου, η οποία επαίνεσε τον κ. Μουγγό για το έργο του, ευχόμενη κάθε επιτυχία.
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στην κ. Μαρία Λιακάκη, διδάκτορα της Βυζαντινής Ιστορίας, η οποία έκανε μία ολοκληρωμένη και περιεκτικότατη ανασκόπηση του βιβλίου, δίνοντας στοιχεία που συνάρπασαν το ακροατήριο. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα απίστευτα βάσανα και μαρτύρια των υπόδουλων Μοραϊτών και των υπολοίπων Ελλήνων κατά τα ατέλειωτα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στο αδούλωτο πνεύμα των Κλεφταρματολών της περιοχής των Κοντοβουνίων και των Ντρέδων. Μίλησε ακόμα για τα δεινά που επεσώρευσαν οι δύο αιματηρές εμφύλιες διαμάχες στην Πελοπόννησο και για τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας της εποχής εκείνης, αλλά και για το γεγονός πως, εάν είχε αποσοβηθεί ο εμφύλιος σπαραγμός, ο Ιμπραήμ θα είχε ηττηθεί ταχύτατα από τους ενωμένους Έλληνες, αν είχε καταφέρει ποτέ να αποβιβασθεί στον Μοριά.
Τέλος, η κ. Λιακάκη αναφέρθηκε εκτενώς στη Μάχη του Μανιακίου και στη μεγάλη προσωπικότητα του Παπαφλέσσα, υπογραμμίζοντας ότι, όπως τονίζει και ο Δημήτρης Μουγγός, η συμβολή της θυσίας του στην έκβαση του Αγώνα υπήρξε καθόλα σημαντικότατη. Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Φίλιππος Παπαδημητρίου, Φιλόλογος Αγγλικής και συγγραφέας, ο οποίος επέλεξε μια περισσότερο βιωματική και προσωπική προσέγγιση, επικεντρώνοντας στη γνωριμία του με τον συγγραφέα, το ήθος και την φιλοπατρία του.
«Αποτελεί ένα έργο ζωής το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το ήδη σημαντικό έργο του Δημήτρη Μουγγού, το οποίο αποτελείται από δύο αξιολογότατα βιβλία. Αυτό το ογκωδέστατο και τρομερά σημαντικό πόνημα αποτελεί σημείο αναφοράς και μοναδική πηγή πληροφοριών για επόμενες δουλειές, αλλά όχι μόνο αυτό: κατά τη σύνθεσή του, ο συγγραφέας έδειξε απόλυτο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και την επιστημονική ακρίβεια, πράγμα πολύ σημαντικό, καθώς έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε πρωτογενείς πηγές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ με αφορμή τις ευθύνες που αποδίδονται ευθέως στο βιβλίο σε συγκεκριμένους πολιτικούς για τις εμφύλιες συγκρούσεις κατά την Επανάσταση του ‘21 ο κ. Παπαδημητρίου έκανε λόγο για διαχρονική μάστιγα στον ρου της Ελληνικής Ιστορίας.
Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία ο καταγόμενος από το Κεφαλόβρυσο συγγραφέας να συνεχίσει να μας δίνει ανάλογης ποιότητας πονήματα.
Από την πλευρά του κ. Μουγγός, ιδιαίτερα χαρούμενος και σίγουρα δικαιωμένος για το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας, δύσκολης και επίπονης έρευνας και συγγραφικής προσπάθειας, δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων και ελπίζει στην δέουσα αξιοποίηση της ιστορικής του παρακαταθήκης…
 Φωτογραφίες: Φώτης Κουτρουμπής

***  Από το χωράφι στα γραφεία οι Έλληνες σε τρεις δεκαετίες 

Μία από τις βαθύτερες πληγές του οικονομικού μοντέλου με το οποίο… πορεύτηκε η χώρα μας από τη μεταπολίτευση και μετά, την υπερδιόγκωση δηλαδή του τριτογενούς τομέα (υπηρεσίες) εις βάρος της πραγματικής –πρωτογενούς και δευτερογενούς– παραγωγής, αναδεικνύει έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις μεταβολές στην αγορά εργασίας τα τελευταία 35 χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 1981 στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα απασχολούνταν περισσότεροι από τους μισούς καταγεγραμμένους εργαζομένους, στο τέλος της εξεταζόμενης περιόδου, το 2015, το ποσοστό αυτό είχε υποχωρήσει στο 24%.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την πρωτογενή παραγωγή, η απασχόληση ακολουθεί πτωτική πορεία – όπως, άλλωστε, και η συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας– τόσο σε απόλυτα όσο και σε σχετικά μεγέθη μέχρι την τελευταία πενταετία, οπότε και αρχίζει να διαφαίνεται μια αντιστροφή της τάσης.
Έτσι, από τους περισσότερους από 1 εκατ. απασχολούμενους το 1981, που αντιστοιχούσαν στο 30,7% του εργατικού δυναμικού, φτάνουμε το 1995 στους 800.000 απασχολούμενους και στο 20,4%, το 2000 σε κάτι παραπάνω από 700.000 απασχολούμενους και στο 17,3% και το 2005 σε λιγότερους από 600.000 εργαζόμενους και στο 12,2%. Από το 2010-2011 και μετά, ο αριθμός των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα δείχνει να σταθεροποιείται στα επίπεδα των 500.000, ωστόσο ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης –σε συνδυασμό, βεβαίως, και με την ανεργία που, στο μεταξύ, αυξάνεται κατακόρυφα– αρχίζει να κινείται ανοδικά, φτάνοντας το 12,4% το 2011 και το 12,9% το 2015.
Μεταποίηση
Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, και με τον δευτερογενή τομέα, όπου τα ποσοστά συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Ενδεικτικά, στη βιομηχανία-ενέργεια, τα ποσοστά υποχωρούν από το 19,3% το 1981, στο 16,6% το 1995, στο 14,1% το 2005, στο 12,3% το 2010 και στο 10,9% το 2015. Αντίστοιχα, στις κατασκευές από το 8,3% του 1981, το ποσοστό μειώνεται στο 7,3% το 2000 και στο 4% το 2015.
Στο ίδιο διάστημα, η απασχόληση στον τριτογενή τομέα, και ειδικότερα σε χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, τετραπλασιάζεται, ενώ αύξηση που αγγίζει το 100% καταγράφεται και στις «άλλες υπηρεσίες», όπως η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση και η υγεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «φρένο» στην πτώση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα δεν συμβαδίζει με μια αντίστοιχη εξέλιξη, όσον αφορά τη συνεισφορά του κλάδου στο συνολικό ΑΕΠ. Έτσι, από το 25% το 1980, το ποσοστό του αγροτικού τομέα έχει υποχωρήσει σήμερα κάτω από το 4%.
Οι αλλαγές στον επαγγελματικό χάρτη σχετίζονται και με τις μεταβολές που εντοπίζονται στους τομείς της παραγωγής. Έτσι, η συρρίκνωση της απασχόλησης στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα αντανακλάται στη μείωση των χειρωνακτικών επαγγελμάτων, ενώ, από την άλλη μεριά, αυξάνεται η απασχόληση σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα και, δη, χαμηλής εξειδίκευσης.
Όλο και περισσότερες οι γυναίκες
Από τις πλέον εμφανείς τάσεις της περιόδου 1981-2015 είναι η διευρυνόμενη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και, ως εκ τούτου, η αυξημένη συμμετοχή τους στην απασχόληση. Την ίδια ώρα, η συμμετοχή των αντρών μειώνεται, με αποτέλεσμα να μικραίνει διαρκώς η μεταξύ τους «ψαλίδα». Μάλιστα, η οικονομική κρίση φαίνεται ότι είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στους άντρες, καθώς την περίοδο 2009-2015 το ποσοστό απασχόλησης των αντρών υποχώρησε κατά 13% έναντι 6% των γυναικών.
Εξάλλου, ένα φαινόμενο, που εντείνεται εμφανώς τα τελευταία χρόνια, είναι η μερική απασχόληση. Ειδικότερα, το ποσοστό απασχολούμενων που εργάζονται με μερική απασχόληση κυμαινόταν στο 5% μέχρι το 2005, όμως από το 2006 και μετά αυξάνεται σταθερά, φτάνοντας, τελικά, στο 9,5% το 2015. Η μερική απασχόληση είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ενώ η διαφορά των ποσοστών τους με τους άντρες κυμαίνεται, σε γενικές γραμμές, μεταξύ 5% και 7%.
Θα πρέπει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι η εργασία με μερική απασχόληση ελάχιστες φορές αποτελεί πλέον επιλογή του εργαζομένου (για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους). Συνηθέστερη αιτία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι η αδυναμία εύρεσης πλήρους απασχόλησης.

***  Να επενδύσουμε στην Καλαμάτα του πολιτισμού 
Τι είναι, τελικά, η Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ; Υπήρξε, όντως, ή αποτελεί ένα φανταστικό χαρακτήρα του Καλαματιανού Καρναβαλιού; Ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή μόνο το λογότυπο εκείνου του φοβερού ζαχαροπλαστείου που πηγαίναμε με τον παππού πριν από χρόνια; Πέρασε από αυτόν τον κόσμο ή την επινόησε ο Άγγελος Τερζάκης;
Τα παραπάνω ερωτήματα δεν κρύβουν απορία ή ειρωνεία. Θα έπρεπε να είναι ρητορικά και ακριβώς επειδή δεν είναι, ενέχουν μια μεγάλη δόση πίκρας. Για την Καλαμάτα μας, που έχει αφήσει τον πολιτισμό της εδώ και δεκαετίες στην αφάνεια, συνδέοντάς τον αποκλειστικά με τη διασκέδαση και τα συνοδευτικά εφέ.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι μεμπτό ο πολιτισμός να είναι συνυφασμένος με όμορφες εκδηλώσεις και events που ενισχύουν την τοπική οικονομία και διασκεδάζουν τον κόσμο. Αντίθετα, είναι θεμιτό και ως ένα βαθμό απαραίτητο. Όταν, όμως, «ανασύρεται» και αξιοποιείται μόνο για τέτοιους σκοπούς και με τέτοιες αφορμές, ζημιώνει και ζημιώνεται.
Πόσοι, αλήθεια, ξέρουν την πραγματική ιστορία της πριγκίπισσας Ισαβέλλας Α΄, της μεγαλύτερης κόρης του Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου της Αχαΐας, που έζησε την εποχή της Φραγκοκρατίας στα μέρη μας;
Μήπως οι Άγιοι Απόστολοι και η πλατεία της 23ης Μαρτίου είναι κάτι πολύ βαθύτερο από attraction μιας μέρας του χρόνου;
Δεν είναι κρίμα τα μουσεία της πόλης να είναι συνεχώς άδεια και να τα επισκέπτονται μόνο σχολεία, αραιά και πού, σε εκπαιδευτικές εκδρομές;
Πρέπει όσο ποτέ να επενδύσουμε στην Καλαμάτα του πολιτισμού. Τόσο οι φορείς της πόλης και ο Δήμος όσο και οι ίδιοι οι δημότες ατομικά. Να ενδιαφερθούμε περισσότερο, να μάθουμε πιο πολλά, να αγαπήσουμε όλα εκείνα που μπορούν να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και άξιους πρεσβευτές μιας πόλης με μεγάλη ιστορία. Μόνο έτσι θα τα αξιοποιήσουμε και θα τα προβάλλουμε στο μέγιστο βαθμό.
Πίσω από τις καρναβαλικές κόρνες και τις δυναμικές θερινές συναυλίες του κάστρου, ο ψίθυρος μιας ξεχασμένης μελαγχολικής Πριγκιπέσσας επιβιώνει σε πείσμα των καιρών της μετριότητας. Θα αλλάξουν, όμως, κι αυτοί. Εμείς θα τους αλλάξουμε.  Του Ηλία Γεωργουλάκου

*** Χάνουν οι Μανιάτες τις περιουσίες τους 
Οι αεροφωτογραφίες του 2007 θεωρούνται έγκυρες και όχι του 1945. Αν το 2007 παρουσιάζουν θαμνώδη φυτοκάλυψη ύψους θάμνων 25 εκατοστών, στο 30% της έκτασης, θεωρούνται δάσος, δηλαδή όσα κτήματα έχουν ασπαλαθρούς, φάνες, φασκόμηλο, σπάκα, φρύγανα κ.λπ.
Τον Μάιο του 2014 (μετά τις εκλογές) θα γίνει ανάρτηση των δασικών χαρτών για το χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Κάθε ιδιοκτήτης τότε, μπορεί να κάνει ένσταση που θα του κοστίσει 500-1000 ευρώ.
Με το νόμο 998 του 1997 χαρακτηρίζεται δασική έκταση εκείνη που είχε χαρακτηριστεί έτσι το 1945, αλλά και εκείνη που ενώ ήταν καλλιεργήσιμη ή χορτολιβαδική το 1945, με την εγκατάλειψη, τον εμφύλιο, την αστυφιλία, φύτρωσαν θάμνοι, ασπαλαθροί, σκίνα, φάνες, φρύγανα, ασπερδούκλια, φασκόμηλο, σπάκα, φλώμοι κ.λπ., δηλαδή όλη η Μάνη.
Ενώ το 1945 ήταν χορτολιβαδική έκταση, τώρα θέλουν να τη χαρακτηρίσουν δασική.
Εκεί που πρώτα ήταν αλώνια, μαντριά, χτάρια και έσπερναν στάρι και λούπινα, τώρα δε θα έχεις δικαίωμα να τη χρησιμοποιείς.
Η χρήση του δήθεν «Μανιάτικου δάσους», δηλαδή τα αγριώματα, θα υπάγονται στους νόμους χρήσης του δάσους δέντρων κ.λπ.
Ντροπή! Ντροπή! Διώχνουν τους Μανιάτες από τον τόπο τους. Επίσης, η έλλειψη συμβολαίων και πολλών κληρονόμων καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την απόδειξη των ιδιοκτησιών, καθώς επίσης την υποχρέωση τοπογραφικών για να κατοχυρώσεις την ιδιοκτησία σου!
Η πρότασή μας είναι:
Να χαρακτηριστεί η Μάνη χορτολιβαδική περιοχή όπως ήταν το 1945 και όχι όπως αγρίεψε το 2007.
Άλλως, αυτές τις περιουσίες συν τω χρόνω ετοιμάζονται να τις ιδιοποιηθούν οι επιτήδειοι με ειδικούς νόμους εκμετάλλευσης του δάσους (Νομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις κάθε πιθανή χρήση δασικών εκτάσεων).
Τι είναι Δάσος (σύμφωνα με το νόμο)
1. Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές)
2. Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά σε μια έκταση όταν:
Οι κόμες των δασικών ειδών σε κατακόρυφη προβολή καλύπτουν τουλάχιστον το είκοσι πέντε τοις εκατό (συγκόμωση 0,25) της έκτασης του εδάφους.
Τα δασικά οικοσυστήματα χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις κατά τις επόμενες διακρίσεις:
α) Εάν στην ως άνω βιοκοινότητα τα δασικά είδη έχουν ευδιάκριτη κατακόρυφη δομή (ορόφους) και οι κόμες τους καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο του τριάντα τοις εκατό του εδάφους (συγκόμωση μεγαλύτερη του 0,30), η εν λόγω έκταση χαρακτηρίζεται δάσος, με την προϋπόθεση ότι η συγκόμωση του ανορόφου (του φυλλώματος) υπερβαίνει τα δεκαπέντε εκατοστά (0,15) και σε περίπτωση έλλειψης υπορόφου (κορμός), η συγκόμωση του ανορόφου υπερβαίνει τα είκοσι πέντε εκατοστά (0,25) (δηλαδή οι φάνες).
β) Εάν στην ως άνω βιοκοινότητα η ξυλώδης βλάστηση αποτελείται από δασοπονικά είδη αείφυλλων ή φυλλοβόλων πλατύφυλλων που εμφανίζονται σε θαμνώδη μορφή.
Δηλαδή οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν οι θάμνοι: φασκόμηλο, ασπαλαθρός, πουρνάρι, φρύγανο, ασφάκα, ήφανα κ.λπ. θεωρούνται
δάσος.
Άποψη της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)
Η ΠΟΜΙΔΑ ενδιαφέρεται ζωηρότατα για την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί αν αυτό καταρρεύσει, τότε ούτε ζωή νοείται, ούτε η ιδιοκτησία θα έχει οποιαδήποτε αξία.
*Ο χαρακτηρισμός του τι είναι δάσος ή δασική έκταση πρέπει να γίνεται βάσει του τι ορίζει ο νόμος και όχι του τι κρίνει κατά περίπτωση ο κάθε δασάρχης, όπως όριζε ο δασικός νόμος 3208/2003.
*Στο άρθρο 5 παρ. 3 του δασικού νόμου 3208/2003, με το οποίο προστέθηκαν εδάφια στην παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 2664/1998, προβλέπεται η δυνατότητα αναμόρφωσης ενός κυρωθέντος δασικού χάρτη με την προσθήκη σ' αυτόν δήθεν νέων δασικών εκτάσεων.
Η κύρωση όμως των δασικών χαρτών και η σύνταξη του δασολογίου και στη συνέχεια η κατάρτιση Εθνικού Κτηματολογίου πρέπει να θέσει οριστικό τέρμα στη μεγάλη ανασφάλεια που διακατέχει τον κόσμο ως προς το τι είναι δάσος ή δασική έκταση.
Εάν ένα ιδιωτικό ακίνητο εμφανίζεται ως μη δασικό στον κυρωμένο χάρτη, και κάποια χρόνια μετά την κύρωση του χάρτη εμφανίσει δασική βλάστηση λόγω απουσίας του ιδιοκτήτη του, αυτό δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να δίνει το δικαίωμα στη δασική υπηρεσία να το προσθέσει στον κυρωμένο δασικό χάρτη ως δήθεν νέα δασική έκταση, ανατρέποντας και τις σχετικές εγγραφές στο Εθνικό Κτηματολόγιο! Αυτό συνιστά υπέρμετρη δέσμευση και ουσιαστική δήμευση της περιουσίας του πολίτη και εν πάση περιπτώσει, η διαιώνιση μιας τέτοιας απειλής θα οδηγεί μοιραία σε καταπίεση των πολιτών και σε συναλλαγές.
Το αυτό σημαντικό θέμα, αν δε λυθεί εγκαίρως, με βεβαιότητα θα δημιουργήσει προβλήματα στην μελλοντική πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου...
Μανιάτες! Ζητήστε από τους πολιτικούς, τους αντιπεριφερειάρχες, περιφερειάρχη και δημάρχους να χαρακτηριστεί η Μάνη χορτολιβαδική όπως ήταν το 1945 όχι όπως ήταν το 2007. Άλλως θα χάσουμε τις ιδιοκτησίες μας.  ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΥ


*** Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την Καλαμάτα
Ορισμός, Στόχοι, Βασικά χαρακτηριστικά 
 Η Καλαμάτα μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος τη συνδέει με ασφάλεια και ταχύτητα με την Αθήνα, και την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεών της με άλλες πόλεις, κυρίως του εξωτερικού, στοχεύει στην τουριστική της ανάπτυξη, καθώς προσδοκά να καταστεί τουριστικός προορισμός.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, εν όψει και της εκπόνησης νέας συγκοινωνιακής μελέτης, η πόλη μας οφείλει, πρωτοπορώντας και στοχεύοντας να προβάλλει την εικόνα μιας πόλης καινοτόμας με όραμα για το μέλλον, να εκπονήσει το δικό της Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Σχέδιο Δράσης για την Αστική Κινητικότητα την επιτάχυνση της αφομοίωσης των ΣΒΑΚ στην Ευρώπη και το 2011 στη Λευκή Βίβλο Μεταφορών την εξέταση της δυνατότητας θέσπισής τους ως υποχρεωτικής προσέγγισης για πόλεις ενός ορισμένου μεγέθους.
Ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που έχει σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες για την κινητικότητα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων στις πόλεις και στα περίχωρά τους, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιδιώκει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο σύστημα αστικών μεταφορών με την επίτευξη:
1. Της εξασφάλισης της προσβασιμότητας των θέσεων εργασίας και των υπηρεσιών σε όλους.
2. Της βελτίωσης της ασφάλειας και της προστασίας.
3. Της μείωσης της ρύπανσης του αέρα και της ηχορύπανσης, των εκπομπών του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας.
4. Της αύξησης της αποδοτικότητας και του λόγου κόστους – αποτελεσματικότητας των μεταφορών (ανθρώπων και εμπορευμάτων).
5. Της συμβολής στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και του αστικού σχεδιασμού.
Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πρακτικές και τα ρυθμιστικά πλαίσια, τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ΣΒΑΚ είναι:
1. Συμμετοχική προσέγγιση με εμπλοκή πολιτών και τοπικών φορέων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Με την κατάλληλη συμμετοχή πολιτών και ενδιαφερομένων, οι αποφάσεις υπέρ ή κατά συγκεκριμένων μέτρων αστικής κινητικότητας αποκτούν ένα σημαντικό επίπεδο «δημόσιας νομιμότητας».
2. Μακροπρόθεσμο όραμα και σαφές σχέδιο εφαρμογής. Απαιτείται ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την ανάπτυξη των μεταφορών και της κινητικότητας για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, το οποίο να καλύπτει όλους τους τρόπους και τα μέσα μεταφοράς (δημόσιες και ιδιωτικές, επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, με μηχανοκίνητα και μη μέσα, κίνηση και στάθμευση) με την περιγραφή συγκεκριμένων στόχων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, με χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό και σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων, ώστε να είναι κατανοητός ο τύπος της επιθυμητής αλλαγής.
3. Ισόρροπη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη όλων των μέσων μεταφοράς, με ενθάρρυνση στη στροφή προς πιο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης. Περιλαμβάνει τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα μη μηχανοκίνητα μέσα (πεζή μετακίνηση και ποδηλασία), τις συνδυασμένες μεταφορές, τη μεταφορά πόρτα – πόρτα, την αστική οδική ασφάλεια, την αστική εφοδιαστική αλυσίδα, τη διαχείριση της κινητικότητας και τα ευφυή συστήματα μεταφορών (ΙΤS).
4. Οριζόντια και κάθετη ολοκλήρωση με τη δέσμευση για αειφορία (εξισορρόπηση οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής ποιότητας), τη διαβούλευση και συνεργασία των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή και η συμπληρωματικότητα των πολιτικών σε συναφείς τομείς, τη στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές σε άλλα επίπεδα διακυβέρνησης και το συντονισμό των δραστηριοτήτων μεταξύ των αρχών γειτονικών αστικών και περιαστικών περιοχών.
5. Εκτίμηση των σημερινών και μελλοντικών επιδόσεων. Γίνεται μια ενδελεχής εκτίμηση της τρέχουσας και μελλοντικής απόδοσης του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών με την παροχή μιας ολοκληρωμένης επισκόπησης της παρούσας κατάστασης, ώστε να δημιουργηθεί η βάση έναντι της οποίας η πρόοδος μπορεί να μετρηθεί.
6. Τακτική παρακολούθηση, επανεξέταση και υποβολή εκθέσεων. Η πρόοδος για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου αξιολογείται τακτικά με βάση το πλαίσιο των θεσμικών δεικτών, ώστε να γίνονται όπου απαιτείται διορθωτικές ενέργειες   και
7. Εξέταση του εξωτερικού κόστους για όλα τα μέσα μεταφοράς, καθώς η επιλογή των μέτρων καθοδηγείται όχι μόνον από την αποτελεσματικότητα, αλλά και την οικονομική τους αποδοτικότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα οφέλη και τις ευρύτερες κοινωνικές δαπάνες.
Είναι προφανές ότι τα ΣΒΑΚ διαφοροποιούνται από τον Παραδοσιακό Συγκοινωνιακό Σχεδιασμό καθώς αντικαθιστούν:
•Την Έμφαση στη Μηχανοκίνητη Κυκλοφορία με την Έμφαση στον Άνθρωπο
•Την Κυκλοφοριακή ικανότητα και ταχύτητα με την Προσβασιμότητα και την Ποιότητα Ζωή.
•Την Έμφαση στα μέσα μεταφοράς με έναν ενιαίο σχεδιασμό, ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν του τις χρήσεις γης, την οικονομική ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική ποιότητα και υγεία.
•Το Βραχυ-μεσο-πρόθεσμο σχεδιασμό με το μακροχρόνιο όραμα.
•Τα Διοικητικά Όρια με τα Λειτουργικά Όρια κυρίως με βάση περιοχές από και προς την εργασία.
• Την Έμφαση στις Υποδομές με το Συνδυασμό υποδομών, αγορών, υπηρεσιών και πληροφοριών προκειμένου να επιτευχθεί η αποδοτικότερη λύση.
•Την Περιορισμένη ανάλυση των επιπτώσεων των όποιων παρεμβάσεων με την Εκτεταμένη αξιολόγησή τους και τη διαμόρφωση μιας διαδικασίας μάθησης και βελτίωσης και τέλος
•Τις Εντολές από τους Αιρετούς με τους Εμπλεκόμενους Φορείς , τους Πολίτες και τους Αιρετούς οι οποίοι σχεδιάζουν από κοινού.
•Οφείλουμε, λοιπόν, αξιοποιώντας τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά προγράμματα να κρατήσουμε την Καλαμάτα στο προσκήνιο, οδηγώντας τη μέσω του εκσυγχρονισμού της στο μέλλον.
  Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
Πολ. Μηχανικού, πρώην δημοτικού συμβούλου


*** '' Όσο υπάρχουν άνθρωποι ''
Είναι πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες ; Είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ ή την Παλαιστίνη; Έρχονται σίγουρα από τα βάθη της θάλασσας. Και πέρασαν κυριολεκτικά από σαράντα κύματα για να πιάσουν - έστω κι έτσι- στεριά.
Η αλήθεια είναι πως αισθάνθηκα ντροπή, διαβάζοντας πως δεν τους ήθελε κανένας Δήμος. Ντράπηκα ακόμη περισσότερο όταν έμαθα ότι κατά την άφιξη τους στο λιμάνι, δε βρέθηκε ένας άνθρωπος του Δήμου Καλαμάτας  για να τους προσφέρει τουλάχιστον ένα μπουκάλι νερό. Σίγουρα, οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι - ειδικά εν μέσω κρίσης- αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και διατηρούν τις ενστάσεις τους.
Είναι λογικό, να φοβούνται πως οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι που άφησαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν τη ζωή των παιδιών τους και τη δική τους αλλά και αυτοί που περιπλανώνται εδώ και μήνες για να διεκδικήσουν μια καλύτερη, είναι εκτιθέμενοι σε μεταδιδόμενες ασθένειες. Ενδεχομένως να σκέπτονται τις αντιδράσεις τους που δεν είναι τίποτα παραπάνω από ανθρώπινα ένστικτα τα οποία θα ενεργοποιούνταν στον κάθε έναν από εμάς, κάτω από αντίξοες συνθήκες στέρησης, καταπόνησης και ψυχολογικής πίεσης.
Έστω και με καθυστέρηση, αποφασίστηκε η μεταφορά των 87 αυτών ανθρώπων στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας, στον Ταΰγετο. Εκεί θα φιλοξενηθούν και θα περάσουν από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Ήταν, άραγε, τόσο δύσκολο να αποφασιστεί κάτι τέτοιο εξ αρχής ; Η ακόμη καλύτερα, στην Ελλάδα του 2017, δε θα έπρεπε κάθε Δήμος να έχει ένα προμελετημένο σχέδιο άμεσης διευθέτησης ενός τέτοιου ζητήματος ; Τα αντανακλαστικά και ειδικά η αρνητική προδιάθεση των Δήμων, απέναντι σε 87 ανθρώπινες ψυχές που βρίσκονταν μεσοπέλαγα, προσβάλλουν οικουμενικές αξίες αιώνων, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά μεγάλωσαν στο εξωτερικό. Ευτυχώς πήρε πρωτοβουλία η Περιφέρεια και έδειξε το σωστό δρόμο. Έσωσε την αξιοπρέπεια της αυτοδιοίκησης, πράττοντας το αυτονόητο.
Η κοινωνία και το αξιακό μας σύστημα, δοκιμάζονται σκληρά. Όσο υπάρχουν άνθρωποι όμως ανάμεσά μας, υπάρχει ελπίδα. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν με ψυχραιμία μπροστά σε ξενοφοβικά παραληρήματα, προσφέροντας εγκάρδια και αθόρυβα τη βοήθειά τους σε όποιον τη χρειάζεται χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις.
Ηλίας Γεωργουλάκος
φωτογραφία: Στασινός Μουτσούλας
~

***

*** Αθλητική  ενημέρωση :

 ***Αναλυτικά το πρόγραμμα στις ρεβάνς της φάσης των «16» του Champions League και τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων:
ΤΡΙΤΗ 7/3/2017
 Αρσεναλ (Αγγλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 1-5(1ος  αγώνας)
2ος  αγώνας επίσης 1-5 .- ^ 
Νάπολι (Ιταλία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 1-3(1ος  αγώνας) 
και ο 2ος  αγώνας  1-3  .- ^
ΤΕΤΑΡΤΗ 8/3/2017

 Ντόρτμουντ(Γερμανία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία) 0-1(1ος   αγώνας)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 0-4(1ος  αγώνας)        
~**  Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν τα ματς:
ΤΡΙΤΗ 14/3/2017
 Γιουβέντους (Ιταλία)-Πόρτο (Πορτογαλία) 2-0  
Λέστερ (Αγγλία)-Σεβίλλη (Ισπανία) 1-2
ΤΕΤΑΡΤΗ  15/3/2017
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Λεβερκούζεν(Γερμανία) 4-2 
Μονακό (Γαλλία)-Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία) 3-5


***Η  ΕΠΌΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ στο  πρόγραμμα αγώνων στο Ευρωμπάσκετ 
Αγωνιστική ημέρα: 25

09.03. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΓαλατάσαράι
 

09.03. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπασκόνια
 

09.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΠαναθηναϊκός
 

09.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜιλάνο
 

09.03. 22:00ΜπαρτσελόναΟύνικς Καζάν
 

10.03. 20:00Αναντολού ΕφέςΜπάμπεργκ
 

10.03. 21:45ΟλυμπιακόςΝταρουσάφακα
 

10.03. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΕρυθρός Αστέρας
 
***  Οι  δυό επόμενοι αγώνες των Ελληνικών ομάδων που συμμετέχουν :
24η αγωνιστική 02 και 03-03-2017
 Μακαμπί   Τ.Α.-Ολυμπιακός  71-82 .- ^
 Νταρουσάφακα-Παναθηναϊκός  77-72 .- ^
 25η αγωνιστική 09 και10 -03-2017  :  
  Ζαγκλίρις Κάουνες –Παναθηναϊκός  
Ολυμπιακός-Νταρουσάφακα 
26η αγωνιστική  16  και 17-03-2017  :  
Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μανδρίτης 
Ολυμπιακός – Γαλατάσαράϊ 

***   Στους «16» του Basketball Champions League
Α' ΑΓΩΝΕΣ
 Τρίτη, 7/3/2017

Βιλερμπάν (Γαλλία)-Άρης (ΕΛΛΑΔΑ) 81-67 (67-67)
* Προκρίθηκε η Βιλερμπάν
Λε Μαν (Γαλλία)-Σάσαρι (Ιταλία) 66-68 (63-79)
* Προκρίθηκε η Σάσαρι
Μπάνβιτ (Τουρκία)- Όλντενμπουργκ (Γερμανία) 70-61 (82-82)
* Προκρίθηκε η Μπάνβιτ

Τετάρτη, 8/3/2017
Τενερίφη (Ισπανία)-ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:30 (63-66)
Μονακό (Γαλλία)- ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:30 (68-69)
Μπεσίκτας (Τουρκία)-Καρσίγιακα (Τουρκία) (70-75)
Βενέτσια (Ιταλία)- Αβελίνο (Ιταλία) (49-53)
Νεπτούνας (Λιθουανία)-Λούντβιγκσμπουργκ (Γερμανία) (61-73)
 * Σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα

*** Ο Μακέλιε διαιτητής του ματς Ολυμπιακός-Μπεσίκτας
Εικόνα ΑθλητισμόςΗ επιτροπή διαιτησίας της UEFA όρισε σήμερα τους διαιτητές για τους πρώτους αγώνες της φάσης των «16» του Europa league. Τον αγώνα της Πέμπτης στο «Καραϊσκάκη», μεταξύ του Ολυμπιακού και της Μπεσίκτας, θα διευθύνει ο Ολλανδός διαιτητής, Ντάνι Μακέλιε. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του, Χέσελ Στρέγκσα, και Μάριο Ντικς και 4ος διαιτητής ο Γιαν Βρις. Το παιχνίδι στην Κύπρο μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Αντερλεχτ θα διευθύνει ο Πορτογάλος ρέφερι, Μανουέλ Ντος Σόουζα.

*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ  :
Τετάρτη 08/03/2017  11:30 FOX Sports
Ολλανδία - Κινεζική Ταϊπέι
World Baseball Classic
 15:00 Eurosport 1
Freestyle σκι: Παγκόσμιο πρωτάθλημα
Sierra Nevada, Spain
 15:00 Eurosport 2
Tirreno Adriatico
Ιταλία
16:30 Eurosport 1
Paris-Nice
Γαλλία
17:00 ΕΡΤ3
ΠΑΟ Κουφαλίων - Νίκη Μεσημερίου
46ος τελικός ΕΠΣΜ
17:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Ρεάλ Μαδρίτης - Άγιαξ
Youth League
 18:00 Novasports 1HD
Κηφισιά - Παναθηναϊκός
Volley League
 19:00 Eurosport 2
Λοκομοτίβ Κουμπάν - Ζενίτ
Eurocup
 19:00 Novasports 2HD
Μπεσίκτας - Καρσίγιακα
Basketball Champions League
 19:00 Novasports 3HD
Βουλιαγμένη - Ολυμπιακός
Α1 ανδρών
19:30 COSMOTE SPORT 6 HD
Ολυμπιακός - Αστερίξ
Challenge Cup
 19:45 COSMOTE SPORT 8 HD
Ντεπορτίβο Λα Κορούνια - Μπέτις
La Liga
 20:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Κίελο - Γκούμερσμπαχ
Bundesliga
 21:00 Eurosport 1
The Players Championship
Llandudno, Wales
 21:30 ΕΡΤ3
Τενερίφη - ΠΑΟΚ
Basketball Champions League
 21:30 Novasports 2HD
Μονακό - ΑΕΚ
Basketball Champions League
 21:45 Eurosport 2
Βαλένθια - Χίμκι
Eurocup
 21:45 ΕΡΤ1 / COSMOTE SPORT 2 HD
Μπαρτσελόνα - Παρί Σεν Ζερμέν
Champions League
 21:45
COSMOTE SPORT 1 HD
Ντόρτμουντ - Μπενφίκα
Champions League
 22:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Μάντσεστερ Σίτι - Στόουκ
Premier League
 05:30 FOX Sports
Ισραήλ - Ολλανδία
World Baseball Classic
 05:30 COSMOTE SPORT 4 HD
Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς - Μπόστον Σέλτικς
ΝΒΑ

***
~ *** Από τελευταίες αναρτήσεις  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και  26 Φεβρουαρίου 2017  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/25-26-2017-super-league-25022017-3-0-1-0.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κ. Δευτέρα 27  Φεβρουαρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας    :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/02/news.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  28  Φεβρουαρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .... :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-28-2017.html .-  
~**
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :
  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07  Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/03/news-07-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .... :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-08-2017.html .- 
~*
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5352   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3474   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3468 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.294  βίντεο   .-




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου