ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 30  Ιανουαρίου  2018 ,
~ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ !
Σχολική γιορτή !!!
~ 30 Ιανουαρίου
Των Τριών Ιεραρχών (1) Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ιππολύτου αντίπαπα Ρώμης και των συν αυτώ Κυριακού επισκόπου, Μαξίμου και Μαξίμου πρεσβυτέρων, Αρχελάου διακόνου, Αμανδίνου, Χρυσής (Αΰρας), Βενερίου, Ερκουλίου, Ερμού, Ευσεβίου, Θεοδώρου του «τριβουνίου», Κενσουρίνου, Κομόδου, Κύπρου, Μαύρου, Μήνα, Μοναγρίου, Ολυμπίνου, Ρουστικίου, Σαβαΐνου, Στυρακίου και Φήλικος. Θεοφίλου του Νέου. Νεομάρτυρος Θεοδώρου Χατζή, του Μυτιληναίου (†1784). Ανάμνησις ευρέσεως εν Τήνω της ιεράς εικόνος της Ευαγγελιστρίας (1823).
(1)Στα χρόνια της βασιλείας του Αλέξιου Κομνηνού ξέσπασε μία έριδα, η οποία προς στιγμήν απείλησε την ενότητα της Χριστιανοσύνης. Η άρτια θεολογική κατάρτιση, οι αρετές, το ήθος, η μεγαλοφυΐα, τα ποιμαντικά και διοικητικά χαρίσματα, η βαθιά και ζέουσα πίστη καθώς και το πολύπλευρο και τεράστιο συγγραφικό έργο των Τριών Ιεραρχών, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου, έγιναν η αιτία φιλονικίας των χριστιανών για το ποιος εκ των τριών αγίων είναι σημαντικότερος. Η διαμάχη έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ώστε τα πλήθη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, τους Βασιλείτες, Γρηγορίτες και Ιωαννίτες. Οι ίδιοι οι άγιοι έδωσαν τέλος στη διαμάχη εμφανιζόμενοι στο θεοσεβή, ενάρετο και προικισμένο με πλούσια χαρίσματα ιεράρχη Ιωάννη Μαυρόποδα, επίσκοπο Ευχαϊτών, λέγοντάς του ότι μεταξύ τους δεν υπήρχε αντιδικία και να ενεργήσει τα δέοντα για να σταματήσει η επικίνδυνη για την ενότητα της Εκκλησίας διαμάχη. Ο Ιωάννης συνένωσε την μνήμη και των τριών Ιεραρχών σε μία κοινή εορτή στις 30 Ιανουαρίου και έγραψε γι αυτήν ειδική ακολουθία, η οποία ψάλλεται ως τις ημέρες μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έληξε η φιλονικία.
~ Σιατίστης Παύλος σε Φίλη: «Αν τιμά τα παντελόνια του, να πει ονόματα» (ΒΙΝΤΕΟ)
~  Δεν έμειναν αναπάντητες οι προκλήσεις του Νίκου Φίλη, προς την Εκκλησία και τους Ιέραρχες και συγκεκριμένα για τις δηλώσεις τους για θύλακες της Χρυσής Αυγής στην Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Σιατίστης και Σισανίου Παύλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη έβαλε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του.
* «Αν τιμάει κάποιος τα παντελόνια του, να αναφέρεται με ονόματα. Αυτό που κάνει ο κ. Φίλης είναι άνανδρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σιατίστης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
~ Ο ίδιος, ερωτηθείς εάν θα παραβρίσκεται στο συλλαλητήριο της Αθήνας την Κυριακή (04/02), απάντησε: «Όχι, δεν θα πάω, γιατί δεν θέλω να το καπελώσω».
~* newsbomb.gr: Μητροπολίτης Σιατίστης εναντίον Φίλη : https://youtu.be/Bvyq6MKK7mQ  .-
Τριώδιο: Πως νηστεύουμε αυτή την περίοδο
~ Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου θα μπορούσαμε να τις συμπεριλάβουμε στις απολυτές περιόδους αφού ισχύουν τα εξής:
* Η πρώτη εβδομάδα που ονομάζεται και προσφωνήσιμος επειδή αποτελεί την εισαγωγή της όλης περιόδου, είναι απολυτή, δηλαδή καταλύουμε εις πάντα όλες τις ημέρες.
Την δεύτερη εβδομάδα, από την Κυριακή του Ασώτου μέχρι των Απόκρεω, γίνεται κατάλυση εις πάντα όλες τις ημέρες εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
~ Την τρίτη εβδομάδα, από την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Απόκρεω μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου, απαγορεύεται η κρεοφαγία και επιτρέπεται – όλες τις ημέρες – η κατάλυση ψαριών, αυγών και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
~ Τριώδιον, Σωστικόν και Αγιον
~ Βλέπετε, προσέχετε, αγρυπνείτε, προτρέπει τους υιούς των ανθρώπων ο Υιός του ανθρώπου, ο Λόγος του . Επισημαίνει επίσης και ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας: «Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας». (Β΄Κορ., κεφ.στ΄, στ.2) και «Μακάριος ανήρ, ου εστι το όνομα Κυρίου ελπίς αυτού, και ουκ επέβλεψεν εις ματαιότητας και μανίας ψευδείς». (Ψαλμ.λθ΄,στ.5).
Ο άγιος Παΐσιος γράφει και προτρέπει να ενεργοποιήσουμε το ορθόδοξο φιλότιμο ώστε να πετύχουμε τον σκοπό και ο άγιος Μάρκος ο Ασκητής υποδεικνύει τον τρόπο που οδηγεί στο στόχο. Λέει: «Λοιπόν την αρχή της κατά Θεόν ωφέλειάς σου, παιδί μου, οφείλεις να την κάνεις από αυτό το σημείο: πρέπει να μελετάς και να συλλογίζεσαι ακατάπαυστα χωρίς ποτέ να ξεχνάς όλες τις οικονομίες (τις διευθετήσεις και τους μυστηριώδεις τρόπους της θείας βουλής) και τις ευεργεσίες που σού έκανε κι᾿ εξακολουθεί να σού κάνει ο Θεός για τη σωτηρία της ψυχής σου· όχι τυλιγμένος από τη λήθη που προκαλεί η κακία η εξαιτίας της ραθυμίας να ξεχνάς τις πολλές και μεγάλες προς εσένα ευεργεσίες Του, και έτσι να περνάς τον υπόλοιπο καιρό σου χωρίς ωφέλιμα έργα και χωρίς ευχαριστία. Επειδή οι ακατάπαυστες αυτές ενθυμήσεις των ευεργεσιών του Θεού, κεντούν σαν το σουβλί την καρδιά και την παρακινούν σε εξομολόγηση και δοξολογία, σε ταπείνωση, σε ευχαριστία, με συντριβή ψυχής σε κάθε αγαθή απασχόληση, σε προθυμία για να ανταποδώσει τις ευεργεσίες προς τον Θεό με τρόπους και ήθη αγαθά και με όλη την αρετή, που είναι σύμφωνη με το θέλημά Του· και την κάνουν να μελετά πάντοτε τον προφητικό λόγο: «Τι θα ανταποδώσω στον Κύριο για όλα, με όσα μ’ έχει ευεργετήσει;» (Φιλοκαλία, σελ.164).
Ίσως αντιλέξουν τινές, ότι πολλοί οι αντικείμενοι. Πλήθος οι εχθροί του Ιησού και του Τιμίου Σταυρού Του που ζητούν «να θανατώσουν τον δίκαιο και να αφανίσουν το μνημόσυνό Του επί της γης». (Σοφία Σολομώντος, το β΄ανάγνωσμα στο μηναίο, από την εσπερινή ακολουθία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου) Όντως σατανοκίνητοι, αλαζόνες και γόητες, πλανώντες και πλανώμενοι, ενίοτε ισχυροί κατά κόσμον, προσπαθούν να μπερδέψουν, μπερδεμένοι όντες, την μοναδική αλήθεια υπό τον ήλιον, ήτοι την ορθόδοξον διδασκαλίαν και πίστιν των αγίων πατέρων και διδασκάλων, αναμιγνύοντάς την με βορβορώδη σκουπίδια, σαρκική δυσωδία και κτηνώδη ηδονή. Χρησιμοποιούν μετά μανίας όλα τα μέσα, ακόμα κι’αυτήν την σχολική εκπαίδευση, ώστε ει δυνατόν να χτυπήσουν τις ψυχές, τις καρδιές των ελληνοπαίδων ή και των ορθοδόξων γονέων, την κατ’οίκον Εκκλησία, την ευλογημένη από τον Θεό ορθόδοξη οικογένεια.
Ο τελικός τους στόχος; Μα είναι σαφής. Ο αφανισμός της ορθοδόξου ελληνικής πατρίδος μας. Εν τούτοις, ας πληροφορηθούν οι πάντες ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν τίμιοι σε όλες τις τάξεις των ανθρώπων, σε όλους τους κλάδους των εξουσιών. Είναι αυτοί οι εργάτες του Πνεύματος που, με την Άκτιστον Χάριν του Σωτήρος Ιησού , αντιστέκονται με όλα τα υγιή και νόμιμα μέσα, κυρίως όμως με την προσευχή και την μετάνοια προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την υπέρμαχο Στρατηγό του γένους των ορθοδόξων Ελλήνων. Ως έντιμοι, γνωρίζουν εκ πείρας τον λόγο του Παρακλήτου που λέει: «είδον τον ασεβή υπερυψούμενον και επαιρόμενον ως τας κέδρους του Λιβάνου· και παρήλθον, και ιδού ουκ ην, και εξεζήτησα αυτόν, και ουχ ευρέθη ο τόπος αυτού». (Ψαλμ. λστ΄,στ.35-36)
~ Αλήθεια, που να βρίσκονται όλοι εκείνοι οι εχθροί του Θεανθρώπου Μεσσία Ιησού στο πέρασμα των αιώνων; Ανήκουν στη λήθη και στο ανάθεμα της Ιστορίας. Ακοίμητος μάρτυρας της αληθείας αυτής ο Πανάγιος Τάφος του Αναστάντος Χριστού, που κατά ομολογία και των επιστημόνων 1 είναι ζωντανός και «…τομώτερος υπέρ πάσαν μάχαιραν δίστομον και διικνούμενος άχρι μερισμού ψυχής τε και πνεύματος, αρμών τε και μυελών… 2», και μαρτυρεί ότι ο Ιησούς είναι στα δεξιά του Θεού. Το σημείο τούτο αποτελεί απόδειξη τρανότατη ότι τα σχέδια των υβριστών του Θεανδρικού προσώπου του Μεσσίου θα αποδειχθούν και πάλι καταγέλαστα.
Τόνιζε με νόημα ο άγιος Παίσιος: «Να ‘ξερες πόσες φορές τύλιξε ο διάβολος τη γη με την ουρά του για να την καταστρέψει… Δεν τον αφήνει ο Θεός….του χαλάει τα σχέδια». Κατά τον ίδιον τρόπον συμβαίνει και σήμερα όπως και χθες, καθώς και αύριο. Οι εχθροί του Ιησού θα αποτύχουν. «Το εσφαγμένο Αρνίο εξήλθε νικών και ίνα νικήσει». (Αποκ. Ιωάννου).
Εν τούτοις, συ ορθόδοξε αδελφέ εν Χριστώ: «φύλασσε ακακίαν και ίδε ευθύτητα, ότι εστίν εγκατάλειμμα ανθρώπω ειρηνικώ· οι δε παράνομοι εξολοθρευθήσονται επί το αυτό, τα εγκαταλείμματα των ασεβών εξολοθρευθήσονται». (Ψαλμ.λστ΄,στ.37-38)
Μετάφραση: Να προσπαθείς να είσαι άκακος και απονήρευτος και να βλέπεις πάντα τον ευθύ δρόμο της αρετής, διότι ο πράος άνθρωπος αυτήν την αγιότητα θα αφήσει πίσω του, την οποία και θα θυμόμαστε τιμώντας τη μνήμη του. Οι παράνομοι όμως θα εξολοθρευθούν όλοι μαζί και μαζί τους θα χαθούν ο, τι θα έχουν αφήσει πίσω τους οι ασεβείς, πλούτη, φήμη και απόγονοι.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ
Ευλογημένοι Χριστιανοί, παρακαλώ σας. Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου. Αγιαζόμενοι ημέραν εξ ημέρας, σπέρνοντες τους στάχυας των αρετών, των εντολών του Χριστού, εν δάκρυσιν, μέλλει εν αγαλλιάσει θεριούμεν με αποκορύφωμα την λαμπροφόρο Ανάσταση. Γνωστόν εστί τοις πάσι, η Αλήθεια, ο Χριστός, ελευθερώνει, φωτίζει, στηρίζει στο αγαθόν. «Γνώσεσθε την Αλήθειαν, ότι αυτή ελευθερώσει ημάς».
Η κοινωνία μας μετά των συνανθρώπων ας γίνεται εν αγάπη ανυποκρίτω και ειλικρινή μετανοία. Αυτός που αναγεννάται εξ αγάπης και δι’αγάπης είναι αληθώς ο κοινωνών με τον Τριαδικόν Θεόν διά Ιησού Χριστού. Τότε όντως ο άνθρωπος υπάρχει όχι ως μονάδα-άτομο, αλλά ως μέλος τίμιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μετέχων της Ακτίστου Χάριτος, βουτηγμένος στην αγία κολυμβήθρα των ορθοδόξων Μυστηρίων, ενωμένος παντού και πάντοτε με την ευχαριστηριακή κοινότητα των ορθοδόξων πιστών, ως κληρονόμος Θεού, συγκληρονόμος Χριστού, κοινωνός των αγίων Αγγέλων, συγκοινωνός των αγίων, έως ότου: «οι πάντες καταντήσωμεν εις άνδρα τέλειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού». (Προς Εφεσ.,κεφ.δ΄,στ.13)
Είθε η ζύμη, η γλυκειά μας Ορθοδοξία, να ζυμώσει όλο το φύραμα, δηλαδή όλον τον κόσμο και να εκπληρωθεί έτσι ο λόγος του Κυρίου: «…και γενήσεται μία ποίμνη, εις ποιμήν» ή κατά τον άγιο Πορφύριο: «ίνα ώσι εν».
Γένοιτο Κύριε. Αμήν.
1 Ομολογία από την επικεφαλή και καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Αντωνία Μοροπούλου.
2 Προς Εβρ., κεφ.δ΄,στ.12

***  Και γεωοικονομικό ζήτημα το «Μακεδονικό» με τη νέα πλωτή οδό Δούναβη-Θεσσαλονίκης
~ Του Μάκη Ανδρονόπουλου(Δημοσιογράφου, Συγγραφέα) Ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν την πορεία του λεγόμενου » είναι η γεωοικονομική διάστασή του, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η που θα ενοποιήσει τον Δούναβη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσω της Σερβίας (Μοράβας) της ΠΓΔΜ (Αξιός) και της Ελλάδας (Αξιός).
*  Το ζήτημα αυτό είναι πάντα ψηλά στις συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η Πλωτή Οδός Δούναβη- Θεσσαλονίκης αποτελεί βασικό ζήτημα συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του ομόλογού του Νίκολα Ντιμιτρόφ της ΠΓΔΜ.
Ο Δούναβης, ως γνωστόν, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα).
Πηγάζει από τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, ακολουθεί πορεία κυρίως ανατολική για 2850 χλμ., διασχίζει αρκετές πρωτεύουσες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα μέσα από τη Ρουμανία.
~ Δηλαδή, είναι μία ποτάμια οδός τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας.
Η σύνδεσή του με τον Θερμαϊκό αποτελεί ιδέα ήδη από την δεκαετία του 1970, καθώς συντομεύει κατά 1200 χλμ την σύνδεση της Βόρειας Ευρώπης με το Αιγαίο Πέλαγος.
Εκτιμάται ότι το έργο είναι επενδυτικής δαπάνης της τάξεως των 17 δισ. δολαρίων.
Θα χρειαστεί περί τα οκτώ χρόνια για να υλοποιηθεί η διώρυγα και θα απασχολήσει χιλιάδες εργαζόμενους και δεκάδες τεχνικές εταιρείες, καθώς στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται υδροηλεκτρικές μονάδες (ισχύος 400 μεγαβάτ).
Έργο τεράστιας σημασίας
Δεν είναι τυχαίο που μόλις προ ημερών η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκόπια, την EDS που ανήκει στον όμιλο Feroinvest (έτος ίδρυσης το 2003).
Ο εν λόγω όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στα Σκόπια όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην κατασκευή αυτής της πλωτής οδού από το Βελιγράδι ως τη Θεσσαλονίκη έχουν εκφράσει επενδυτές από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.
Πρόκειται για έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας από γεωοικονομικής άποψης και εξυπηρετεί τους νέους σχεδιασμούς μεταφοράς ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Κεντρική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την ασταθή Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο του πλωτού ποτάμιου διαδρόμου «τεράστιας σημασίας έργο» για την Ελλάδα, τη Σερβία αλλά και την Ευρώπη.
Ούτε επίσης είναι τυχαίο που προχωρούμε σε σημαντικές αμυντικές προμήθειες που περιλαμβάνουν 100 μαχητικά ελικόπτερα, αναβαθμίζουμε τα F-16, αγοράζουμε 2+2 υπερσύγχρονες φρεγάτες FREMM, παραλαμβάνουμε τα ταχύπλοα Mark-V κ.ο.κ..
Στο γεωοικονομικό αυτό πλαίσιο και με δεδομένες τις ελληνικές θέσεις, αλλά και την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της Ρωσίας να προχωρήσουν τα προβλεπόμενα από την περιβόητη Συμφωνία της Μάλτας (1989 πατήρ Μπους-Γκορμπατσώφ), η ελληνική πλευρά μπορεί να προσδοκά το ευτυχές κλείσιμο ενός εθνικού ζητήματος που την ταλαιπωρεί 70 χρόνια.

***  Το όνομα-σοκ που είχε προτείνει ο Σημίτης για τα Σκόπια
~  Στο πρωτοσέλιδό της την Παρασκευή, η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σφυροκοπά τον Κώστα Σημίτη για το όνομα που είχε προτείνει στα Σκόπια και θυμήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.
* «Ο,τι αποδέχεσαι στην διπλωματία δεσμεύει την χώρα σου και σε ακολουθεί«, γράφει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ και συνεχίζει: «Έως τώρα γνωρίζαμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε δεσμεύσει την χώρα με τις απαράδεκτες συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι για τα ελληνοτουρκικά, όλες υπογραφείσες μετά την τραγωδία των Ίμίων.
»Στο Νταβός, όμως, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ μας θύμισε ένα άκόμη έπος εκείνης της περιόδου. Έριξε στο τραπέζι το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια», με το επιχείρημα ότι το είχαν δεχθεί άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Δεν ομιλούσε γενικώς και αορίστως, τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εννοούσε.
»Πράγματι, μεγάλο μέρος του παρασκηνίου της εποχής αποκαλύπτει στο βιβλίο του, «Άκρως απόρρητο, ειδικού χειρισμού» (Λιβάνης, 2008), ο πρέσβυς μας στον OHE και διαπραγματευτής με τα Σκόπια Χρήστος Ζαχαράκις. Θυμάται, μεταξύ άλλων, για τις συναντήσεις του με τον κ. Σημίτη τον Μάρτιο του 1996, τον Σεπτέμβριο του 1997 και τον Φεβρουάριο του 1998 τα εξής:
»Στο Μαξίμου:
«Του επεσήμανα ότι κατά σειρά προτιμησιακής προτεραιότητος προηγούνται τα ονόματα χωρίς τον όρο “Μακεδονία” η παράγωγο του, όπως Δημοκρατία του Βαρδάρη, Δημοκρατία των Σκοπίων
και Βαρδανία. Άκολουθούν τα σύνθετα ονόματα με χρήση του όρου “Μακεδονία”, βάσει του έθνοτικού κριτηρίου (Σλαβομακεδονία, Σλαβομακεδονική Δημοκρατία) η του γεωγραφικού κριτηρίου (Μακεδονία του Βαρδάρη, Μακεδονική Δημοκρατία του Βαρδάρη, Μακεδονία των Σκοπίων, Μακεδονική Δημοκρατία των Σκοπίων, Βόρειος η Άνω Μακεδονία) η, τέλος, του χρονικού κριτηρίου (Νέα Μακεδονία, Νεομακεδονία, Νεομακεδονική Δημοκρατία, Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας), ενώ θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να αποκλεισθούν οι όροι “Δημοκρατία της Μακεδονίας/Σκόπια” η “Σκόπια”.
»Ο Πρωθυπουργός με άκουσε με ενα ελαφρώς σαστισμένο ϋφος και με άφησε να αντιληφθώ ότι, αν και θα ήθελε να “απαλλαγεί” άπό το όλο θέμα, εντούτοις αισθάνεται ανασφαλής, εν όψει της γνωστής αποφάσεως του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ύπό τον Κ. Καραμανλή, άλλά και των πιθανών αντιδράσεων στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.
~ »Για το δεύτερο, δεν μου έπεφτε λόγος, άλλά για το πρώτο του υπέδειξα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί άρχηγοί έχουν είτε άποβιώσει είτε άποσυρθει άπό την ενεργό πολιτική σκηνή, πλην της κυρίας Παπαρήγα, η οποία και ήταν η μόνη άντίθετη προς τη σχετική άπόφαση!
»Ο Σημίτης δεν σχολίασε, άλλά συμφώνησε με τον Πάγκαλο να εκθέσω την κατάσταση στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, αν και ο Θέμελης εξέφρασε φόβους για άκριτομυθίες άπό τα μέλη της, ενώ, γενικότερα, εισηγήθηκε να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση χωρίς, όμως, να φαίνεται ότι έλαβε άποφάσεις ο Πρωθυπουργός, σε περίπτωση αλλαγής πολιτικής!
»Τέλος, ο Πρωθυπουργός, θέλοντας, προφανώς, να πιαστεί άπό κάπου, ζήτησε άπό τον Πάγκαλο να του φέρει τους υπηρεσιακούς φακέλους με τις παλαιότερες άπόψεις του Καρ. Παπούλια περί άποδοχής του σύνθετου ονόματος! […] »Ρητές οδηγίες:
»Ο Πάγκαλος επιβεβαίωσε, ενώπιον όλων των παρισταμένων, τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και, μετά τη λήξη της τηλεφωνικής συνομιλίας, μου έδωσε οδηγίες να άνακοινώσω στον Vance ότι η ελληνική κυβέρνηση άποδέχεται την προτασή του.
»Πιστός στην άρχή που έχω τηρήσει από χρόνια, απηύθυνα πάραυτα επίσημο επιβεβαιωτικό τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ, το όποιο παρέλαβε ιδιοχείρως ο Β. Παπαιωάννου, ότι, σύμφωνα με τις σημερινές προφορικές οδηγίες του, κατόπιν και της σχετικής τηλεφωνικής συνεννοήσεώς του με τον Πρωθυπουργό, προτίθεμαι να άνακοινώσω, αύριο, στον Vance ότι η ελληνική κυβέρνηση άποδέχεται, κατ’ άρχήν, την πρότασή του προς το Σ.Α. περί “R.M./ Skopje”.!…].
«Ναί» στον Nimetz
«Ανακεφαλαιώνοντας, ο Σημίτης μου έδωσε οδηγίες να άπορρίψω την πρόταση Vance-Nimetz, να δηλώσω ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει την πρόταση του Vance περί ενός ονόματος με τον όρο R.M./ Skopje και, σε περίπτωση αδιεξόδου, να προτείνω άναστολή των διαπραγματεύσεων για ένα εξάμηνο».
  ~*ΑΠΟ ΤΟ 1946  ΠΡΌΔΟΣΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  2018: https://youtu.be/12f5v6jcMP8  .-

***  Έκρηξη του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου: ΄΄Ποιοι είναι αυτοί που διοργανώνουν το συλλαλητήριο; ΄΄
~  Σταθερός στην δεδηλωμένη προ καιρού άποψη της αντίθεσής για τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό ζήτημα, εμφανίστηκε και σήμερα με δήλωσή του – κατά την διάρκεια των δηλώσεων λόγω της επίσκεψης στο Δεσποτικό του Μάκη Βορίδη – ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος.
*  Ο Μητροπολίτης τόνισε “Επιμένω στην αντίθεσή μου κι ερωτώ, ποιοι είναι αυτοί που διοργανώνουν τα συλλαλητήρια που θα πρέπει η Εκκλησία να τους δώσει την ομπρέλα της και την κάλυψη και να γίνει θεραπαινίδα τους“  ~*DSC 0616  : https://youtu.be/vRSxIO-HcHU .-
~ " Όποιος δεν αφουγκράζεται τον λαό του , εκπίπτει εκ του λαού του !" .-

***  Ήλθε η ώρα της Κόκκινης Μηλιάς για την Τουρκία;
~Τούρκος στρατιώτης που πήγαινε στο Αφρίν της Συρίας για να πολεμήσει τους Κούρδους, προκάλεσε ρίγη εθνικής υπερηφάνειας σε όλη την Τουρκία, όταν στην ερώτηση δημοσιογράφου, «πού πάς;», απάντησε: «στην Κόκκινη Μηλιά». Για τους Τούρκους η Κόκκινη Μηλιά (Kızıl Elma) είναι το σύμβολο της κατάκτησης ξένων εδαφών, το σύμβολο της ένωσης όλων των Τούρκων, το σύμβολο του παντουρκισμού.
* Για εμάς τους Έλληνες η Κόκκινη Μηλιά είναι το σύμβολο της επανάκτησης των χαμένων πατρίδων, το σύμβολο της αποχώρησης των μουσουλμάνων κατακτητών.  Στην ελληνική παράδοση υπάρχει η προφητεία που μιλά για τον διαμελισμό της Τουρκίας, ότι δηλαδή το 1/3 των Τούρκων θα μεταστραφούν στον χριστιανισμό, το άλλο τρίτο θα μείνουν πιστοί στο Ισλάμ και θα φύγουν στα βάθη της Ανατολής, φτάνοντας μέχρι την Κόκκινη Μηλιά, και το άλλο τρίτο… καλύτερα να σιωπήσουμε.
Σε ποιαν από τις δύο Κόκκινες Μηλιές πηγαίνει ο Τούρκος στρατιώτης που στέλνεται στο Αφρίν;
Την Τουρκική ή την Ελληνική;
Αυτό είναι ένα ερώτημα, που είναι δύσκολο να απαντηθεί.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι η κλιμάκωση του πολέμου, με την νέα τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, πυροδοτεί πολύ σοβαρές εξελίξεις για την γείτονα χώρα, που είναι αδύνατον να μην επηρεάσουν και την δική μας.
~  Η επιχείρηση στο Αφρίν και στο Μανμπίζ φέρνει τους Τούρκους σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, που στηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες.
Αυτό που ξεκίνησε ως ένας πόλεμος λέξεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει μετατραπεί τώρα σε μια στρατιωτική επιχείρηση στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν.
Το πρωτοφανές στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά ένας ηγέτης της Τουρκίας τολμά να απειλεί ανοικτά τις ΗΠΑ και να έρχεται σε τόσο ευθεία σύγκρουση μαζί τους.
Ενδεικτικό του νεοοθωμανικού ενθουσιασμού που υπάρχει στην Τουρκία είναι ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πρότειναν να δοθεί στον Ερντογάν ο τίτλος του Γαζή, δηλαδή του νικητή του Ισλάμ, που δίνονταν σε μεγάλους Σουλτάνους, που διεξήγαγαν νικηφόρους αγώνες κατά των απίστων, όπως ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.
Όμως, όπως σημειώνει η Τουρκάλα αρθρογράφος της μετριοπαθούς αντιπολιτευόμενης Hürriyet, Νουράι Μέρτ, η Τουρκία μπορεί να βρεθεί σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Βόρεια Συρία. Ήδη σε έγκυρες στρατιωτικές ιστοσελίδες έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες για ανταλλαγές πυρών μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών στην Βόρεια Συρία ή και για 2 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες από τουρκικούς βομβαρδισμούς.
Το βέβαιο είναι ότι αυτή την στιγμή ο Ερντογάν διακυβεύει στο Αφρίν πάρα πολλά:
Πρώτον: κλιμακώνει φοβερά την σύγκρουση με τις ΗΠΑ, ελπίζοντας στην ρωσική στήριξη.
Δεύτερον: εάν αποτύχει, πλέον οι Κούρδοι εδραιώνονται στα τουρκοσυριακά σύνορα, με πολύ απρόβλεπτες συνέπειες (de facto δημιουργία κουρδικού κράτους). Ταυτόχρονα απρόβλεπτα σοβαρές θα είναι οι συνέπειες και για τον ίδιο από μία τέτοια αποτυχία.
Οι εξελίξεις που ακολουθούν θα δείξουν σε ποιαν από τις δύο Κόκκινες Μηλιές πορεύεται ο Τουρκικός Στρατός.
Αυτήν της επιτυχίας και της νίκης εναντίον των Κούρδων ή αυτήν της ήττας και του διαμελισμού της Τουρκίας, που θα μπορούσε αυτή να σημαίνει.

*** Ασφαλτοστρώσεις 3.500 τετραγωνικών μέτρων στην Καλαμάτα 
Στο πλαίσιο ασφαλτοστρώσεων του Δήμου Καλαμάτας έγινε απόξεση του παλαιού οδοστρώματος και διάστρωση ασφάλτου σε μεγάλα τμήματα των οδών Μανιακίου και Γλαύκου στη Ράχη, καθώς και στην Αθηνών στο ρεύμα εξόδου, από τη Μανιακίου μέχρι λίγο πριν το νέο Δημαρχείο.
Χθες αφαιρέθηκε με φρέζα η παλιά άσφαλτος στο ρεύμα εισόδου στο κέντρο της οδού Βασιλέως Γεωργίου, από την Ασκληπιού μέχρι την Αριστοδήμου και θα ακολουθήσει η εγκατάσταση νέου ασφαλτοτάπητα. Η συνολική επιφάνεια αυτών των ασφαλτοστρώσεων ανέρχεται περίπου σε 3.500 τετραγωνικά μέτρα.

*** Το Νηπιαγωγείο Μπουγά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας 
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας επισκέφθηκαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, στο πλαίσιο του προγράμματός τους για την ενδυμασία και την παράδοση, μετά την Ιερά Μονή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου παρατήρησαν από κοντά τους αργαλειούς.
Στο μουσείο επισκέφθηκαν δύο τμήματα: την έκθεση με τα παραδοσιακά εργαλεία υφαντικής τέχνης, όπου παρατήρησαν όλα εκείνα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για να γίνει το μαλλί κλωστή και έπειτα ύφασμα (ρόκα, αδράχτι, ανέμη, αργαλειός κ.ά.), αλλά και την έκθεση ενδυματολογικών στοιχείων παλαιότερης εποχής, όπου παρατήρησαν γυναικείες φορεσιές με ποικίλα υφάσματα και σχέδια (φόρεμα Αμαλίας, κοντογούνια, ομπρελίνα, χρυσοκέντητα πασουμάκια κ.ά.).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και υλοποιώντας πρόγραμμα μουσειακής εκπαίδευσης, αφού είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα από πριν, τα παιδιά πραγματοποίησαν και εκεί δραστηριότητες, τις οποίες συνέχισαν επιστρέφοντας στο σχολείο.
Πριν φύγουν, βέβαια, αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο επισκεπτών μαζί με την υπόσχεση πως θα επιστρέψουν προκειμένου να εξερευνήσουν άλλο τμήμα του μουσείου.

*** Καντάδες και κανταδόροι της Παλιάς Καλαμάτας 
Ο φωτογραφικός μας φακός συνεχίζει την ξενάγηση στην παλιά Καλαμάτα, δείχνοντας κάθε φορά εικόνες που ξυπνούν περασμένες αναμνήσεις, από γεγονότα ή και πρόσωπα που άφησαν πίσω τους ένα παρελθόν πλούσιο και αξέχαστο.
Σήμερα ο φακός σταματά σε μια εποχή της παλιάς Καλαμάτας η οποία ήταν γεμάτη από μελωδίες και καντάδες, από ανθρώπους του τόπου μας, που ακόμα αντηχούν στ’ αυτιά των παλαιών ρομαντικών συμπολιτών μας.
Ήταν μια εποχή που οι άνθρωποι ήξεραν να ζουν, όχι μόνο για την καθημερινότητα, αλλά και για τη χαρά και την ευχαρίστηση των αισθήσεων.
Όσες γενιές και αν περάσουν, τα παλιά όμορφα τραγούδια και οι ρομαντικές καντάδες πάντα θα έχουν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων μας.
Τα τραγούδια πάντα άρεσαν στους Έλληνες, και τους παλιούς και τους νέους. Άλλωστε, οι καλές φωνές δε σπανίζουν στον τόπο μας. Γι’ αυτό και όσοι ξένοι ζουν για λίγο μαζί μας, φεύγουν ενθουσιασμένοι από το κέφι και τα τραγούδια μας.
Τραγούδια, μονωδίες, ντουέτα, τρίφωνα και τετράφωνα κι άλλοτε με παρέες κανταδόρων, στα ταβερνεία ή στα σοκάκια, ξεχείλιζαν πάντα από αρμονίες και έκαναν τις καρδιές των ανθρώπων να σκιρτούν νοσταλγικά.
Σκοποί μουσικής που μένουν για πάντα στα χείλη μας, που θυμόμαστε και τραγουδάμε σε στιγμές κεφιού, που συγκινούν τους πιο μεγάλους σαν αναμνήσεις και που δείχνουν στους νέους μας μια εποχή με συναισθήματα.
Εκείνα τα χρόνια αντηχούσαν τα βράδια γλυκές μελωδίες κανταδόρων στους δρόμους και τα απόμερα σοκάκια.
Πότε με τη συνοδεία μιας κιθάρας και ενός μαντολίνου, άφηναν οι τραγουδιστές να ξεχειλίζουν τα μεράκια, οι καημοί και οι έρωτες, στις ωραίες καντάδες που ήταν γεμάτες με λόγια που εξιστορούσαν τρυφερές αγάπες, απιστίες, χωρισμούς, ανεκπλήρωτους πόθους και ακόμα για το βοτάνι της παρηγοριάς, το κρασί.
Στα στενά δρομάκια του Κάστρου, στην οδό Αλαγονίας, στη Φαρών, στην Ακρίτα και στα μυρωδάτα περιβόλια μας, ακούγονταν τις νύχτες οι καντάδες των μερακλήδων τραγουδιστών και η Καλαμάτα γέμιζε μελωδίες:
«Ω! μην κοιμάσαι – ξύπνα σε σε δω
ψυχή χαριτωμένη – σε ποθώ…».
Οι κοπελιές κρυφοκοίταζαν πίσω από τις γρίλιες των παραθύρων, ενώ κάποιοι γονείς έκλειναν βιαστικά τα παραθυρόφυλλα για… το φόβο των Ιουδαίων! Ο αστυφύλακας από τη γωνία άκουγε και χαμογελούσε με κατανόηση, σαν να έλεγε… «συνεχίστε, παλικάρια μου, η ζωή είναι πολύ μικρή»!
Τα τραγούδια που ακούγονταν εκείνα τα χρόνια, άφησαν μια αξέχαστη εποχή και για τις μελωδίες τους, αλλά και για τα λόγια τους.
«Το γιασεμί στο στήθος σου» - «πώς της αρέσει» - «το γελεκάκι που φορείς» - «γιατί να σε γνωρίσω» - «η ανθισμένη αμυγδαλιά»  - και τόσα άλλα όμορφα τραγούδια που έγραψαν οι αθάνατοι συνθέτες της αθηναϊκής καντάδας.
Στις ταβερνούλες ακούγονταν τα τραγούδια του κρασιού και της λησμονιάς: «Η παλιά ταβέρνα» - «Σαν πιω κρασί ζαλίζομαι» - «Εγώ, εσύ και το κρασί» - «πίνω για να ξεχνώ τον πόνο» - «ρετσίνα μου, αγνή κεχριμπαρένια», και ένα πλήθος άλλα κρασάτικα τραγούδια.
Τα τραγούδια των κανταδόρων ήταν με νόημα. Καθένα έκρυβε και μια ιστορία αληθινή.
Θυμάμαι τα στέκια των κανταδόρων μας, που ήταν ταβερνάκια όπως: του Καλλιάνη, του Πολίτη, του Δρίτσα, στην Παραλία, του Κορδοπάτη, του Κολλάνη, του Γρηγόρη Χρυσομάλλη, όπου γίνονταν υπέροχα τραγουδιστικά βραδινά.
Θυμάμαι τους κανταδόρους μας: Λάμπο – Σαρακινό – Διονυσάκη – Γλυμάνο – Μπούρα – Βολιανίτη – Καλούλη – Μουτεβελή – Θεοφιλόπουλο – Μανωλακάκη –Χανδρινό – Κεχάεφ – κ.ά., τότε που ήταν στις δόξες της η καλαματιανή καντάδα.
Θα μου επιτρέψουν οι φίλοι αναγνώστες η σημερινή ξενάγηση να κλείσει με μια αξέχαστη καντάδα, που εκφράζει το παράπονο της απουσίας της από τη σημερινή μας εποχή!
  «Πού ’ναι τα χρόνια τα παλιά
Πού ν’ οι καντάδες
Πού ν’ οι παρέες οι παλιές
με μπάντζα και κιθάρες
  ____________
Αχ! Να γύριζαν τα χρόνια τα παλιά
να ξανάνθιζε η γριούλα αμυγδαλιά.
Οι αυλόπορτες ν’ ανοίξουν οι βαριές
ν’ απλωθούνε της γαζίας οι ευωδιές
____________
Να ξυπνήσουν οι παλιοί οι κανταδόροι
και να τρίξουν κάποιες γρίλιες
στης νυχτιάς τη σιγαλιά
Αχ! Να γύριζαν τα χρόνια τα παλιά.
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

*** «Κούρεμα» έως και 90% σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες 
Σε «κούρεμα» των χρεών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια που θεωρούν αδύνατον να εισπράξουν στο σύνολό τους, προχωρούν οι τράπεζες.
Πρόκειται για «κόκκινα» δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πολλούς μήνες ή και χρόνια και που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες προσφέρουν στους δανειολήπτες αυτά τα δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές, με περικοπή της οφειλής ακόμη και σε ποσοστό 90%.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η μία μετά την άλλη οι τράπεζες στέλνουν σημειώματα σε χιλιάδες πελάτες τους για να διευθετήσουν τα χρέη τους με αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση και πριν τα αγοράσουν τα funds.
Βάσει νόμου πριν τα δάνεια περάσουν στα  fuds η τράπεζα πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειες συνεννόησης με τους πελάτες της.
Έτσι δανειολήπτες με χρέη για παράδειγμα 10.000 ευρώ από πιστωτική ή προσωπικό δάνειο μπορούν πλέον να απαλλαγούν από το χρέος των 9.000 ευρώ και να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ σε δόσεις που θα καθοριστούν από την τράπεζα.
Οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σημερινό τους χρέος, έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος του, το οποίο συνήθως είναι τόκοι, και να εξασφαλίσουν δυνατότητα αποπληρωμής σε πολύ χαμηλότερες δόσεις.
Με την επιστολή που θα λάβουν μπορούν να απευθυνθούν στην τράπεζα για ρύθμιση πριν το δάνειό τους περάσει στα χέρια fuds.
Μια άλλη τράπεζα θα «ρυθμίσει» 60.000 δανειολήπτες με κούρεμα που φθάνει το 70% ως 75% της βασικής οφειλής, αλλά και στο σύνολο των τόκων και λοιπών εξολογιστικών χρεώσεων, προσφέροντας σεισάχθεια για το 90% του υπολοίπου.
Άλλη τράπεζα προχωρά σε κούρεμα κοντά στο 70% της αρχικής οφειλής και συνολικά 90% αν ληφθούν υπόψη τόκοι και λοιπές χρεώσεις. Το "πακέτο" της Εθνικής αφορά σε περίπου 180.000 δανειολήπτες.
Σε ανάλογα πακέτα θα προχωρήσουν όπως όλα δείχνουν άμεσα και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. in.gr

*** Συνελήφθησαν στον Αυτοκινητόδρομο Κορίνθου- Καλαμάτας δύο άτομα που μετέφεραν ναρκωτικά 
Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στο 195ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Τρίπολης - Καλαμάτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κεντρικής Πελοποννήσου, ένας 34χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας και μία 19χρονη ημεδαπή, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, χθες το βράδυ, αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κεντρικής Πελοποννήσου, πραγματοποίησαν έρευνα σε όχημα στο οποίο επέβαιναν ο 34χρονος και η 19χρονη, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -2.150- γραμμαρίων.
Ο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης.

*** Έκπτωση ως και 30% σε λογαριασμούς της ΔΕΗ για 140.000 νοικοκυριά σε Μεγαλόπολη και Δ. Μακεδονία 
Έκπτωση έως και 30% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2018, για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών (140.000 νοικοκυριά) στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Μεγαλόπολης, θα εφαρμοστεί με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης. Στο θέμα αυτό αναφέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Υλοποιείται η δέσμευση για έκπτωση που προσεγγίζει το 30% στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών. Θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/18 για 140.000 νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης», έγραψε ο κ. Τσίπρας και παραπέμπει στην ανακοίνωση που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού.
Και συνεχίζει: «Σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης για το περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο λιγνιτικών περιοχών είναι η ενίσχυση των ιδιαιτέρως περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας εξαιτίας της επιβάρυνσης από την λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων».
Επισημαίνει πως «ειδικότερα με τη ρύθμιση αυτή, μέσω της έκπτωσης της τάξεως των 42 ευρώ/MWh στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ισχύει για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, επιδιώκεται η ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών των εν λόγω περιοχών και η βελτίωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής τους, λόγω της ρύπανσης που προκαλεί η δραστηριότητα της λιγνιτικής εξόρυξης και ηλεκτροπαραγωγής».
Και σημειώνει ακόμη: «Από την εφαρμογή του μέτρου θα ωφεληθούν πάνω από 140.000 νοικοκυριά (133.000 στη Δ. Μακεδονία και 8.000 στο Δήμο Μεγαλόπολης). Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μαξιλάρι ασφαλείας 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια».
Τη μείωση είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός το περασμένο καλοκαίρι στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη και έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους εκπροσώπους των φορέων και τους κατοίκους, καθώς ήταν ένα αίτημα χρόνων.
Αναφέρεται, επίσης, ότι μετά τα νοικοκυριά θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και για επιχειρήσεις των εν λόγω περιοχών, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός. Το βίντεο ολοκληρώνεται με τη φράση του Αλέξη Τσίπρα, «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».
Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες ανάλογο αίτημα κατατέθηκε και από το Δήμο Καλαμάτας, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα την τύχη του.

***  Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Τι γυρεύει η Εκκλησία στο θολό «παζάρι» των συλλαλητηρίων…;;; 
Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή την αναζωπύρωση των διπλωματικών κινήσεων προς επίλυση των διμερών διαφορών της Ελλάδος με το κράτος των Σκοπίων (FYROM) (αλυτρωτισμός, ονοματοδοσία, erga omnes και άλλα τινά εξίσου σοβαρά που ίσως δεν πολυσυζητούνται δημοσίως) γίνεται επίσης αρκετή συζήτηση ως προς την διοργάνωση συλλαλητηρίων και τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος έναντι αυτών.
Ο καταιγισμός δηλώσεων, υποδείξεων, προτροπών, «αναταράξεων» εκκλησιαστικών, συνηγορούν ή μάλλον επιβεβαιώνουν, ότι -δυστυχώς- και παρά τις όποιες διευκρινιστικές προσεγγίσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 26ης Ιανουαρίου ε.έ., κινούμεθα στο επικίνδυνο όριο της εκκοσμίκευσης και του εκπροτεσταντισμού του εκκλη-σιαστικού μας ήθους. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος:
Η Εκκλησία της Ελλάδος, πράγματι, και κατά το παρελθόν οργάνωσε συλλαλητήρια ή λαοσυνάξεις και μολονότι θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, ότι τότε, τόσο ο λόγος όσο και ο τρόπος της οργάνωσής τους Της παρείχαν κάποια δικαιολογία, εντούτοις τις “εξαργύρωσε”, αρκετές δεκαετίες αργότερα, πολύ ακριβά.
Δεν αδικώ μάλιστα την ιστορική ακρίβεια, εάν ισχυριστώ, ότι το ανταποδοτικό “όφελος” ήταν αρκετά χαμηλό  σε σχέση προς τον “αγώνα” και η ζημία αρκετά υψηλή σε σχέση προς τις επιδιώξεις Της.
Στην παρούσα όμως συγκυρία, σύνολη η διοργάνωση των συλλαλητηρίων είναι παντελώς διαφορετική και ξένη προς τον όλο θεσμό της Εκκλησίας. Η οργάνωσή τους κινείται σε ένα θολό περιβάλλον, εκμετάλλευσης της αδιαμφισβήτητης και αμετακίνητης θέσης του ελληνικού λαού  ως προς τη μή χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.
Γι’ αυτό και τολμώ να θέσω καλόπιστα κάποια ερωτήματα και προβληματισμούς:
- Ποιοι είναι άραγε οι “άθεσμοι” οργανωτές των συλλαλητηρίων; Πρόεδροι οργανώσεων και ομάδων, οι οποίοι προφανώς εκπροσωπούν μια μερίδα του λαού μας.
 Επιτρέπεται, συνεπώς, να σταθεί θεσμικά δίπλα τους η Εκκλησία, ως “θεραπαινίδα”; Ξεχνάμε, ότι η Εκκλησία εκφράζει το όλον και όχι το μέρος, με το οποίον δεν μπορεί να ταυτίζεται;
- Ποιους εκπροσωπούν οι “άγνωστοι” συνδιοργανωτές, οι οποίοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη θεσμική Εκκλησία και να την “καπελώσουν“ για την ικανοποίηση δικών τους πολιτικών σκοπιμοτήτων, άλλοθι και επιδιώξεων ;
- Ποιοι είναι οι ανεύθυνοι εκείνοι ομιλητές, τους οποίους μάλιστα εξουσιοδοτούν επιπόλαια και ανεπίγνωστα κάποιοι επίσκοποι, για να διαβάσουν προς τον λαό το προσωπικό τους μήνυμα και τι τάχα εκπροσωπούν ή με ποια ιδιότητα απευθύνονται με τρόπο προκλητικό προς τον Προκαθήμενο και την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν στα δικά τους συλλαλητήρια;
- Ποιος είναι όμως και εκείνος ο εκκλησιολογικά ανυπόστατος συνδικαλιστικός οργανισμός ιερέων - κληρικών, ο οποίος προτρέπει τους κληρικούς να συμμετάσχουν σε ένα συλλαλητήριο για το οποίο η Εκκλησία θεσμικά έχει ήδη αποφανθεί; Πού βρίσκεται άραγε η κανονική συγκατάθεση των επισκόπων, στους οποίους ανήκουν κανονικά και εκκλησιολογικά οι εν λόγω κληρικοί; Δεν διαβλέπετε, αγαπητοί μου, ότι η κατ’ αυτόν τον τρόπο αντιμετώπιση του όλου θέματος εκφράζει έναν αμιγώς εκκλησιολογικό εκπροτεσταντισμό πρεσβυτεριανού και συγχρόνως δημοσιοϋπαλληλικού τύπου ιερωσύνης, η οποία ιεροκανονικά είναι μετέωρη;
Θεωρώ, όπως όλοι άλλωστε, δεδομένη και σεβαστή την επιθυμία κάθε Έλληνα πολίτη  να συμμετάσχει σε οποιο-δήποτε συλλαλητήριο, προκειμένου να εκφρασθεί με τον πλέον δυναμικό τρόπο η λαϊκή βούληση για το συγκεκριμένο ζήτημα της ονοματοδοσίας. Πρέπει όμως να αναζητείται η θεσμική στήριξη της Εκκλησίας και μάλιστα με την συμμετοχή  και παρουσία των επισκόπων Της; Μια τέτοια έκφραση αποτελεί καθαρά μια εκκοσμικευμένη αντίληψη λειτουργίας του ίδιου του εκκλησιαστικού σώματος μέσα στα “του κόσμου πράγματα”. Όταν μάλιστα αυτή η εκκοσμίκευση συνεπάγεται και τον -έστω δυσδιάκριτο για κάποιους- εκπροτεσταντισμό του εκκλησιαστικού μας ήθους, τότε κινδυνεύουμε να αλλοιωθούμε εκκλησιολογικά και να εκφυλιστούμε σε μια “θεραπαινίδα” διαφόρων ομάδων, πολλές φορές άγνωστης ιδεολογίας, τοποθέτησης και αρχών αλλά και επιδιωκόμενων σκοπιμοτήτων.
Θεωρώ, επομένως, ότι οι οποιεσδήποτε ενθουσιαστικές τάσεις θα πρέπει να περιοριστούν, προκειμένου να διαφυλάξουμε τον θεσμικό ρόλο της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία.
Ο ιστορικός, αποφασιστικός και πρωτοποριακός ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους δεν αναγνωρίζεται, ούτε καταξιώνεται στα συλλαλητήρια. Αρκεί και υπεραρκεί η επιβίωση του και  η αναγνώριση του από την ίδια την Ιστορία, διαχρονικά.
Όταν μάλιστα τα συλλαλητήρια αυτά διοργανώνονται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσωπα και σκοπιμότητες “έξωθεν και έσωθεν”, τότε η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο συμμετοχής, ούτε και τρόπο παρουσίας.
Ας προβληματιστούμε λίγο περισσότερο και ας αναλογιστούμε το μέλλον του θεσμού και όχι την εξέλιξη και ικανοποιηση των προσωπικών μας επιδιώξεων και οραματισμών !!!ΚΑΛΑΜΑΤΑ 30-1-2018
+ Ο  Μεσσηνίας Χρυσόστομος

 *** Ο δήμαρχος της Xi'An στην Καλαμάτα 
Την Καλαμάτα θα επισκεφθεί ο δήμαρχος της Xi' An κ. Shangguan τον προσεχή Μάιο ή Ιούνιο, επικεφαλής αντιπροσωπείας. Η επίσκεψη του δημάρχου της αδελφής πόλης της Κίνας έρχεται σε συνέχεια επίσκεψης καλαματιανής αντιπροσωπείας στη Xi' An το Δεκέμβριο 2017 και θα δώσει ώθηση στις σχέσεις της Καλαμάτας με την κινεζική αυτή μεγαλούπολη των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, που διαθέτει ένα κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο, τον Πήλινο Στρατό του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Qin Shi Huang.
Η Xi' An είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Κίνας και, ταυτόχρονα, κομβικό σημείο της βιομηχανίας και του εμπορίου. Υπάρχει δε η προσδοκία τουριστικής και εμπορικής συνεργασίας.

*** Αναλαμβάνει την Πέμπτη η ανάδοχος τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης του Νέδοντα 
Η ανάδοχος, κατόπιν διαγωνισμού, ατομική επιχείρηση της Ελένης Τσουφλίδου, που ανέλαβε τη διαχείριση και λειτουργία των υπαίθριων χώρων στάθμευσης της Καλαμάτας, βόρειου και κεντρικού, στο καλυμμένο τμήμα του ποταμού Νέδοντα, γνωστοποίησε προς το Δήμο Καλαμάτας ότι θα ολοκληρώσει το σύνολο των προαπαιτουμένων εργασιών στις 31 Ιανουαρίου  και οι σταθμοί θα λειτουργήσουν αυτοματοποιημένοι, με ευθύνη της, την 1η Φεβρουαρίου.
Επισημαίνεται ότι η ανάδοχος διαχειρίζεται και λειτουργεί σημαντικό αριθμό χώρων στάθμευσης ανά τη χώρα.
Εργασίες αισθητικής αναβάθμισης θα πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου, για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και της εικόνας των χώρων.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ
Η διαχείριση και λειτουργία των σταθμών από Δευτέρα έως Παρασκευή θα διαρκεί από 8.00 έως 21.00 και το Σάββατο από 8.00 έως 14.00.
Κατά τις υπόλοιπες ώρες και τις επίσημες αργίες, τα parking θα τελούν υπό διαχείριση μέσω του αυτόματου συστήματος, αλλά χωρίς καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος.
Κατά τις ώρες λειτουργίας θα υπάρχει παρουσία προσωπικού της αναδόχου για την εξυπηρέτηση των χρηστών των πάρκινγκ (δύο υπάλληλοι στο κεντρικό και ένα στο βόρειο ανά βάρδια).
Η λειτουργία είναι σχεδιασμένη ώστε κάθε περιστασιακός ή μόνιμος χρήστης να μπορεί να κατευθύνει ο ίδιος το όχημά του στη θέση στάθμευσης του σταθμού οχημάτων, καθώς και να το παραλαμβάνει κατά τη διαδικασία αναχώρησής του.
Ο οδηγός κατά την είσοδό του στο πάρκινγκ, πατώντας ένα κουμπί, θα εφοδιάζεται με το εισιτήριο από τα τερματικά ελέγχου εισόδου.
Πριν από την έξοδο του οχήματος, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να επισκεφθεί τα σημεία αυτόματης πληρωμής (τερματικό pos ή χειροκίνητο αυτόματο ταμείο) για την πληρωμή του αντιτίμου στάθμευσης και, στη συνέχεια, να εξέλθει από το σταθμό, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω των τερματικών ελέγχου εξόδου.
  ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΙ ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΡΤΑ
Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα προπληρωμής εισιτηρίου στο γραφείο κίνησης του χώρου στάθμευσης, εφόσον οι οδηγοί γνωρίζουν την ακριβή ώρα αναχώρησής τους από το πάρκινγκ.
Οι μηνιαίοι χρήστες θα μπορούν να εκδίδουν κάρτα, με χρέωση 50 ευρώ ανά όχημα, στο γραφείο κίνησης του χώρου στάθμευσης, για να εισέρχονται στο πάρκινγκ απεριόριστες φορές (εφόσον υπάρχουν θέσεις ελεύθερες).
Κατά τη δήλωση των στοιχείων τους και την προπληρωμή θα παραλαμβάνουν μία κάρτα στάθμευσης για το σταθμό αυτοκινήτων και μία χειρόγραφη κάρτα στάθμευσης, για να σταθμεύουν το όχημα τους και σε όλα τα υπόλοιπα σημεία της πόλης όπου ισχύει η ελεγχόμενη στάθμευση, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να τύχουν του ευεργετήματος της δωρεάν στάθμευσης και για όσες θέσεις ορίζονται από την άδεια λειτουργίας των πάρκινγκ, θα πρέπει να προσκομίσουν στο γραφείο κίνησης του χώρου στάθμευσης το πρωτότυπο ειδικό σήμα, που τους έχει χορηγηθεί. Θα παραλάβουν δε ειδική κάρτα.
Σημειώνεται ότι η ανάδοχος επιχείρηση έχει την ευθύνη της διαχείρισης, καθαριότητας και ευπρεπισμού των δύο χώρων στάθμευσης με δικό της προσωπικό και μηχανήματα, αμειβόμενη γι' αυτή την υπηρεσία της (93.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ κατ' έτος και για πέντε έτη).
Από τη σύμβαση είναι υποχρεωμένη να αποδίδει καθημερινώς το σύνολο των εισπράξεων στα ταμεία του Δήμου ή να προκαταβάλει αυτές. Προβλέπεται αυστηρή ποινή εφόσον αυτό δε συμβεί.
Μετά το πέρας της σύμβασης, η διάρκεια της οποίας είναι πέντε έτη, τα μηχανήματα και ο λοιπός εξοπλισμός (αξίας άνω των 100.000 ευρώ) μένουν στην κυριότητα του Δήμου.
Η τιμολογιακή πολιτική παραμένει ως έχει ρυθμιστεί με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή 0,50 ευρώ ανά ώρα και όχημα και 50 ευρώ η μηνιαία κάρτα.
Σημειώνεται ότι με την ανάληψη της λειτουργίας και διαχείρισης των πάρκινγκ από την ανάδοχο εταιρεία, αποδεσμεύονται υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας που εργάζονταν σε αυτά.
Επίσης, θα αποδεσμεύσει δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι θα διατεθούν σε άλλους τομείς (ελεγχόμενη στάθμευση, επιτήρηση κοινοχρήστων χώρων, πράσινο, καθαριότητα).

***Μοναξιά και κρίση οδηγούν ηλικιωμένους σε ιδρύματα 
Μεγάλη αύξηση αιτημάτων για μόνιμη εγκατάσταση ηλικιωμένων σε δομές φροντίδας, έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα,  το προηγούμενο έτος παρατηρήθηκε διπλασιασμός τους τόσο στις κοινωνικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υγείας, όσο και στην κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που δέχεται τα μεγαλύτερο όγκο περιστατικών.
Ωστόσο, η Μεσσηνία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι δομές που υπάρχουν δε επαρκούν για να καλύψουν όλα αυτά τα αιτήματα. Μέσω ΕΟΠΥΥ, υπάρχει δυνατότητα ικανοποίησης αιτημάτων για φιλοξενία μόνο από το Άσυλο Ανιάτων στα Γιαννιτσάνικα, ενώ σε ό,τι αφορά στο Γηροκομείο μπορούν να ικανοποιούνται αιτήματα μόνο σε απευθείας συνεννόηση των οικογενειών με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, στην οποία ανήκει. Αλλά και στα δύο η δυναμικότητα είναι περιορισμένη.
Μάλιστα, οι κοινωνικές υπηρεσίες αναγκάζονται να στέλνουν ηλικιωμένους από τη Μεσσηνία σε δομές στη Σπάρτη, στον Πύργο και στο Αίγιο.
  Το αποδέχονται καλύτερα
Η απόφαση για την εγκατάσταση σε ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων μπορεί τις περισσότερες φορές να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ωστόσο για ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί τη μόνη επιλογή. Αν και όπως μας ενημέρωσε η κοινωνική λειτουργός της Διεύθυνσης Υγείας Αθηνά Μαγκουρίλου, η νοοτροπία στις οικογένειες, αλλά και σε ηλικιωμένους έχει αλλάξει πλέον και αποδέχονται καλύτερα σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια την λύση του γηροκομείου.
Το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Υγείας, διεκπεραιώνει εισαγωγές σε ιδρύματα σε θέσεις ΕΟΠΥΥ απ’ όλο το νομό, όπως το ίδιο γίνεται και από το νοσοκομείο.
Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μια αύξηση αιτήσεων στο τμήμα της Διεύθυνσης Υγείας  από οικογένειες για να γίνει εισαγωγή του ηλικιωμένου γονιού ή συγγενή σε κάποιο γηροκομείο.
Μάλιστα, η κα Μαγκουρίλου, επισήμανε ότι το τελευταίο εξάμηνο η αύξηση ξεπερνάει το 100%. Το 2016 σε περίοδο εξαμήνου είχαν ζητηθεί 8 εισαγωγές ηλικιωμένων, ενώ το 2017, αντίστοιχο διάστημα, οι αιτήσεις ήταν 17 που ικανοποιήθηκαν, ενώ υπήρξαν και κάποιες αιτήσεις που τελικά δεν ολοκληρώθηκαν και έτσι συνολικά ήταν τουλάχιστον 20.
Οι παράγοντες, σύμφωνα με την κα Μαγκουρίλου είναι πολλοί. Αρχικά, πιστεύει ότι η ελληνική οικογένεια έχει πλέον εξοικειωθεί και  αποδεχτεί τη λύση του κλειστού ιδρύματος για τη φροντίδα του ηλικιωμένου. Σίγουρα έχει παίξει το δικό της ρόλο, η οικονομική κρίση, καθώς πλέον η φροντίδα στο σπίτι δεν είναι εύκολη για μια οικογένεια, ιδιαίτερα αν τα μέλη της πρέπει να απουσιάζουν πολλές ώρες.
Επίσης, η κα Μαγκουρίλου, τόνισε ότι  σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών από το ίδρυμα στα Γιαννιτσάνικα.
  Έλλειψη θέσεων
Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά που καταθέτουν αιτήσεις, είναι οικογένειες απ’ όλες τις οικονομικέςκλίμακες. Ωστόσο, αυτές οι αιτήσεις που ικανοποιούνται μέσω ΕΟΠΥΥ είναι για άτομα χαμηλής οικονομικής δυνατότητας.
Υπάρχουν και περιστατικά ηλικιωμένων που είναι μοναχικά και έχουν ζητήσει μόνα τους την εισαγωγή τους σε ίδρυμα, ή το έχουν κάνει γείτονες βλέποντας ότι δεν μπορούν πλέον να αυτοεξυπηρετηθούν ή είναι άρρωστα.
Η πρώτη λύση που εξετάζουν οι υπεύθυνοι είναι η οικογένεια, καθώς προτεραιότητά τους δεν είναι η απομάκρυνση του ηλικιωμένου από τη εστία του. Η εισαγωγή στο ίδρυμα είναι η τελευταία λύση και όταν όλα τα άλλα έχουν εξαντληθεί.
Η ικανοποίηση τόσο πολλών αιτήσεων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες στη Μεσσηνία. Έτσι, πολλά περιστατικά καταλήγουν στη Σπάρτη ή στον Πύργο, όπου μπορούν να εξυπηρετηθούν. Δυστυχώς έχει ικανοποιηθεί αίτημα μετά ακόμα και από 6μηνη αναμονή.
Υπάρχουν δε και περιστατικά που οι οικογένειες επιλέγουν ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας  σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι  οι υπηρεσίες αντιμετωπίζουν ηλικιωμένα άτομα που έχουν μεταδοτικές ασθένειες και δεν είναι εύκολη η εισαγωγή τους σε ιδρύματα, ακόμα και εκτός νομού.
  Και στο Νοσοκομείο
Τα περισσότερα περιστατικά τα δέχεται το Νοσοκομείο, είτε γιατί κάποιο άτομο ασθενεί και μετά ζητά την εισαγωγή του σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, είτε γιατί μετά την ανάρρωση δεν έχει τη δυνατότητα  να επιστρέψει εκεί που διέμενε.
Από την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, επιβεβαίωσαν και αυτοί, ότι τα αιτήματα έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Και λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω μοναξιάς.
Οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα ή δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου.
Από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, είναι αυτές της απορίας, όπου με δυσκολία οι άνθρωποι των κοινωνικών υπηρεσιών καταφέρνουν να κάνουν εισαγωγή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Μάλιστα, όπως μας επισήμαναν από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, μακάρι στη Μεσσηνία, να υπήρχε η διπλάσια δυναμικότητα σε θέσεις για ηλικιωμένα άτομα, καθώς και οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι δεν αποδέχονται εύκολα τη διαμονή τους σε άλλη πόλη.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
 
***ΧΘΕΣ  ΔΕΥΤΕΡΑ ... Τρίτη φορά φέτος...
Ο Παναθηναϊκός νίκησε ξανά τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με 68-61
*** Δευτέρα  29 - 01 -2018 , Για την Α1 στο Ελληνικό μπάσκετ :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  68-61 , (30-32) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 11-20 , 19-12 , 20-16 , 18-13 .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πηλοΐδης, Αναστόπουλος, Παναγιώτου
Τα δεκάλεπτα: 11-20, 30-32 (ημ.), 50-48, 68-61.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 6 , Ρίβερς 16 (2), Παππάς 5 (1) Ντένμον, Γκιστ 6, Βουγιούκας 6, Λεκαβίτσιους 12 (2), Γκάμπριελ 1, Καλάθης 9, Μήτογλου 7 (1).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 10 (1 τρίποντο, 5 ασίστ), Μιλουτίνοφ 3, Πρίντεζης 13 (12 ριμπάουντ), Παπανικολάου 11 (2), Μάντζαρης 5, ΜακΛίν 9, Στρέλνιεκς 1, Ρόμπερτς 4, Μπόγρης, Ουίλτζερ 3 (1), Τόμπσον 2.

***Αποτελέσματα και βαθμολογία:
Πανιώνιος-ΓΣΛ Φάρος 74-66
Κύμη-Λαύριο 94-81
Ρέθυμνο-Κολοσσός Ρ. 89-61
Τρίκαλα-ΑΕΚ 71-82
Προμηθέας Π.-ΠΑΟΚ 81-68
Άρης-Κόροιβος 66-68
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 68-61
~* ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 14 αγώνες)Παναθηναϊκός 28
Ολυμπιακός 24
Λαύριο 23
Προμηθέας Πατρών 22
ΑΕΚ 22
ΠΑΟΚ 22
Κολοσσός Ρόδου 21
Ρέθυμνο 21
Κύμη 20
Κόροιβος Αμαλιάδας 19
Άρης 19
ΓΣΛ/Φάρος 19
Τρίκαλα 17
Πανιώνιος 17
***  Τιμή για το Σωτήρη Μιχαλόπουλο 
Ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Μιχαλόπουλος είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα στα πολιτικά και αθλητικά δρώμενα της Καλαμάτας. Πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό από φίλους και μη. Ένα πρόβλημα υγείας τον έχει κρατήσει μακριά από την τοπική επικαιρότητα, αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι πρόσωπο που αγαπά τα πολλά λόγια και την προσωπική επίδειξη.  Σε εκδήλωση, λοιπόν, του Αθλητικού Ομίλου Σπερχογείας τιμήθηκε για την προσφορά του στον αθλητικό χώρο και σχετική πλακέτα τού επέδωσε ο πρόεδρος του αθλητικού αυτού σωματείου. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τού προσέφερε καλλιτεχνική απεικόνιση ελιάς, που απηχεί τον αγώνα του Σωτήρη Μιχαλόπουλου ως αγρότη. Ο τιμηθείς ευχαρίστησε συγκινημένος.
Για το Σωτήρη Μιχαλόπουλο εκφωνήθηκαν λόγοι και του ευχήθηκαν όλοι περαστικά.  Α.Π. 

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 14  Ιανουαρίου  2018 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,.Δευτέρα 15  Ιανουαρίου 2018 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης ,.
 Τρίτη  16  Ιανουαρίου  2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_16.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 17  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-17-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  18 Ιανουαρίου  2018
:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-19-2018.html .-  
~** Βρίσκομαι στην σοβαρή απόφαση σκέψεις τέλη Φεβρουαρίου 2018 να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις σε όλα τα ιστολόγιά μου ?; STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-20-2018.html  .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 23 Ιανουαρίου  2018
   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-23-2018.html  .-
~**  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 24  Ιανουαρίου 2018
 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-24-2018-24-1.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Πέμπτη 25  Ιανουαρίου 2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-25-2018-24-01-2018-140.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-26-2018-26-1.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018
:   http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-27-2018.html .-
~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή 28  Ιανουαρίου 2018
: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-28-2018-2011-2011.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-29-2018-29.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 30  Ιανουαρίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-30-2018-30-1.html .- 
~**

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5979   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3836   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3834  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 669   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

 ~
*** Τα  βίντεο μας για σήμερα :
~ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ Τζανακάκης 2018:
https://youtu.be/3bNGpRaLmTk  .-
~Ο Κ  ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στο  συλλαλητήριο 21/01/2018 :
 https://youtu.be/ls1XHcKyW4k  .-
~*Διχασμένοι οι Σκοπιανοί  2018 :
https://youtu.be/nW79XlfjzZI   .-
~*ΚΚΕ και ονομασία  ΣΚΟΠΙΩΝ 2018:
https://youtu.be/ZVhJHg0ERXg   .-
~*Μπουρδολογίες  ΜΠΟΥΤΑΡΗ   2018:
https://youtu.be/WAu68k05j-E  .-
~*Ο Αλυτρωτισμός και Σύμβολα στα Σκόπια  2018:
https://youtu.be/wAH38ja4pOs  .-
~* Επεισόδια στην μετονομασία Π. Μελά σε Κεμάλ Μπουτάρης:
https://youtu.be/ZeONIZuixjw  .-
~*Σκοπιανοί έξαλλοι με Κ  Βελόπουλο:
https://youtu.be/j3eYZHOsBUg  .-
~* Οι  Σκοπιανοί έξαλλοι με ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ: :
https://youtu.be/1bFFU-uvx2E  .-
~ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 2018:
https://youtu.be/q8NGBgWIjhg  .-
~ΣΚΟΠΙΑ 2018 :
https://youtu.be/H8_It1nQdVQ  .-
~ Ιστορικά στοιχεία για  Σκόπια 2018 :
https://youtu.be/-ckql7fI8Es  .-
~* Το  ΚΚΕ εν Έλλάδι 2018 :
https://youtu.be/ZaYhRxGQM-M  .-
~*  Κρίση ταυτότητας Σκοπίων 2018:
https://youtu.be/KmIHAcbKgHM  .-
~*ΑΠΟ ΤΟ 1946  ΠΡΌΔΟΣΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  2018:
https://youtu.be/12f5v6jcMP8  .-
~* Αρμένιος Έλληνας πατριώτης 2018:
https://youtu.be/lhbpHHqNi7w  .-
MAKEDONIA  2018 = HELLAS :
 https://youtu.be/8nC54_RlPFA .-
~*ΑΤΑΚΕΣ  Π Καμμένου 2018:
https://youtu.be/7EQA3TP95RI  .-
~*ΣΚΟΠΙΑ 2018:
https://youtu.be/TL7UT58L-3w  .-
~* Ο Α  Παπανδρέου για ονομασία Σκόπια  2018:
https://youtu.be/bd_mnQoi9j0  .-
~*Συνέντευξη Στρατηγού ΓΡΥΛΑΚΗ απ΄ τα παλιά  2018:
https://youtu.be/th183l5POw4  .-
~*Προκλητική εκπομπή Τατιάνας Στεφανίδου  2018:
 https://youtu.be/BMUpof7MefI  .-
~*Βίντεο ψηφοφόρων Συριζα 2018:
https://youtu.be/7tshOFofAcU  .-
~ Φέρετρα με νεκρούς Τούρκους  2018:
 https://youtu.be/UmHCLsh1rx0 .-

1 σχόλιο:

  1. Σε οικονομικές δυσκολίες; Θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση; Αυτή η εταιρεία δανείων ιδρύθηκε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους φτωχούς και τους ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες της ζωής. Εάν θέλετε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο, επικοινωνήστε μαζί μας με τα παρακάτω στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: inforamzanloan@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή