ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018 ,
~





 
~ 5 Ιανουαρίου
Τελευταία Προεόρτιος των Φώτων. Θεοπέμπτου επισκόπου (1) και Θεωνά (†305), Θεόειδος και Σάϊς. Οσίων Γρηγορίου «του εν τω Ακρίτα» (2), Δομνίνης, Συγκλητικής (†350), Τατιανής και Φωστηρίου. Οσιομάρτυρος Ρωμανού, του από Καρπενησίου του εν Βυζαντίω (†1694).
(1)Ήταν επίσκοπος επί Διοκλητιανού. Για την παρρησία του, την πίστη του και την ομολογία του συνελήφθη και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, από τα οποία με τη χάρη του Θεού βγήκε σώος. Στην συνέχεια του έδωσαν ισχυρό δηλητήριο το οποίο όμως δεν προξένησε ουδεμία βλάβη στον άγιο, αντίθετα είχε ως αποτέλεσμα την μεταστροφή στην πίστη του μάγου Θεωνά, ο οποίος κατασκεύασε το δηλητήριο. Τελικά οι βασανιστές αποκεφάλισαν τον Θεόμεμπτο και έθαψαν ζωντανό το Θεωνά. Έτσι έλαβαν το στεφάνι του μαρτυρίου.
(2)Γεννήθηκε στη νήσο Κρήτη και ήταν γόνος ευσεβών γονέων, του Θεοφάνη και της Ιουλιανής. Παρακινούμενος από θείο ζήλο και μετά από πολλές περιπέτειες φθάνει στη Ρώμη όπου μετά από θαυμαστή εγκράτεια και άσκηση λαμβάνει το αγγελικό σχήμα. Όταν επισκέφθηκε τη Ρώμη ο επίσκοπος Συνάδων Μιχαήλ, έπεισε τον μακάριο Γρηγόριο να τον ακολουθήσει στη Βασιλεύουσα και να συνεχίσει την άσκησή του στην Ι. Μονή του Ακρίτα. Εκεί πέρασε την υπόλοιπη ζωή του με ένα μόνο χιτώνα, ενώ κοιμόταν πάνω σ’ ένα σπαθί και λάμβανε ελάχιστο φαγητό και νερό κάθε δύο ημέρες. Αφού με αυτό το θαυμαστό τρόπο πέρασε όλη τη ζωή του παρέδωσε τη ψυχή του στον Κύριο.
~ Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την Βάπτιση!
~ Δεν θα ξεχάσω μία Βάπτιση στον Ιερό Βυζαντινό Ναό του Προφήτη Ηλία Θεσσαλονίκης.
Ένα ζευγάρι από τη Γερμανία ήρθε να βαπτίσει το παιδί τους. Η περίπτωση είχε ποικιλία ζητημάτων: Ο σύζυγος Προτεστάντης Πεντηκοστιανός, παντρεμένος στη Γερμανία σε Ορθόδοξο ναό, από Ορθόδοξο (;) ιερέα.
* Η κοπέλα Θεσσαλονικιά, αγάπησε το παλληκάρι, παντρεύτηκαν και γέννησαν.
Η κοπέλα με πολλή προσευχή διαφύλαξε αυτά που της ζήτησαν να προσέξει, δεσμεύτηκε δηλαδή προγαμιαία, τα παιδιά να βαπτισθούν Ορθόδοξα.
Ήρθαν λοιπόν το καλοκαίρι και πέσανε πάνω στον παπά Νικόλα. Φέρανε όλα τους τα χαρτιά έτοιμα, ταχτοποιημένα, με την ανάλογη τρομοκρατία ότι θα γίνει φασαρία αν δεν συμμορφωθεί ο πάτερ. Η θέση του βλέπετε ήταν γνωστή : Ο αβάπτιστος πατέρας και όλοι οι αβάπτιστοι-αιρετικοί ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ κατά την ώρα του μυστηρίου. Ο παππούς, γονιός του Πεντηκοστιανού πατέρα, ήταν πάστορας στην «Εκκλησία» της Πεντηκοστής και απειλούσε να βαφτίσει αυτός το παιδί στην «εκκλησία» τους.
Ήρθε ο πατήρ και στο γραφείο λέει στον πατέρα: «Αφού σέβεσαι την Ορθόδοξη Πίστη μας και το σπλάχνο σου δέχεσαι να βαπτισθεί Ορθόδοξα, να ξέρεις τούτο, η Πίστη μας αγόρι μου θέλει να είσαι έξω από το Ναό στη βάπτιση του παιδιού σου γιατί ανήκεις σε αίρεση και δεν σου επιτρέπεται από τους κανόνες της Εκκλησίας ως αιρετικός να είσαι μέσα στο Ναό εν ώρα ακολουθίας».
Επικράτησε για λίγες στιγμές βουβαμάρα. Ο πατέρας με θάρρος και αποφασιστικότητα απάντησε: «ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΤΕΡ, ΟΤΙ ΠΕΙΤΕ, ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΕΞΩ»…
~  Ήδη όσοι αντιδρούσαν, ακούγονταν τώρα σαν αδύναμες φωνούλες μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής εκείνου του πατέρα. Η κατήχηση ξεκίνησε. Ο παπά Νικόλας τράβηξε την ανάδοχο δίπλα του που έτρεμε σαν το ψάρι, την κοίταξε με αγάπη και γαλήνεψε η ψυχή της. Περίμενε όμως το εκκλησίασμα και άλλη μια δυνατή στιγμή.
Πριν αρχίσει το μυστήριο στρέφεται ο παπά Νικόλας στη μάνα του παιδιού που στεκότανε σαν ορφανή λίγο πιο πίσω. Σκύβει στο αυτί και της λέει ήρεμα: «Εσύ παιδί μου, αν αγαπάς το παιδί σου, θα πας να σταθείς δίπλα στο γενναίο άντρα σου να του κρατάς το χέρι…Εγώ και η ανάδοχος θα το βαπτίσουμε το μωρό».
Η κοπέλα έσκυψε, πήρε την ευχή του και βγήκε έξω δίπλα στον άντρα της. Τι να σας διηγηθώ αδερφοί μου… Ήταν η πιο δακρύβρεχτη Βάπτιση που έζησα… Μόνο το μικρό γελούσε με φωνή, όλοι οι άλλοι κλαίγαμε με αναστάσιμα δάκρυα…
Το επόμενο καλοκαίρι ήρθανε πάλι τα παιδιά, η ευλογημένη οικογένεια και βάπτισε ο παπά Νικόλας τον μπαμπά! Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού ΦΩΤΙΟΣ εις το όνομα Του Πατρός και Του Υιού και Του Αγίου Πνεύματος ΑΜΗΝ…!
Δι᾿ ευχών του παπά Νικόλα, Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν με… Ε.Κ.
~ Νηστεία Θεοφανείων : 5 Ιανουαρίου – Αλάδωτη νηστεία
~  5 Ιανουαρίου: Παραμονή των Θεοφανείων. Νηστεύουμε πάντα χωρίς λάδι, εκτός εάν η ημερομηνία αυτή πέσει Σάββατο ή Κυριακή, οπότε και τρώμε το λάδι. Επίσης, την ημέρα αυτή δεν τρώμε ποτέ ούτε τα θαλασσινά τρόφιμα χωρίς αίμα.
*  Την 5η Ιανουαρίου δεν νηστεύουμε με σκοπό να πιούμε τον Μεγάλο Αγιασμό της επόμενης Ημέρας, όπως κακώς πιστεύουν ορισμένοι, οι οποίοι μάλιστα θεωρούν τον Μεγάλο Αγιασμό κάτι ανάλογο με την Θεία Κοινωνία (!), κάτι που φυσικά ούτε ισχύει αλλά ούτε και υπήρξε ποτέ ως διδασκαλία μέσα στην Αγία μας Πίστη.
Άλλωστε για να πιει κάποιος Αγιασμό (ακόμη και τον Μεγάλο Αγιασμό), σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες, δεν απαιτείται προηγουμένως να έχει νηστέψει, παρά μόνο να μην έχει φάει ούτε και πιει ο,τιδήποτε από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως την πρωινή εκείνη ώρα που θα πιει τον Αγιασμό (εκτός εάν πρόκειται για την Θεία Κοινωνία ή το Αντίδωρο, τα Οποία τα τρώμε πάντα πριν από τον Αγιασμό).
~ Αλλά όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο «Ιερό Πηδάλιο», «ο λόγος που νηστεύουμε την Παραμονή των Θεοφανείων (όπως επίσης νηστεύουμε κατά τον ίδιο τρόπο και την Παραμονή των Χριστουγέννων), είναι για να αναπληρώσουμε τη Νηστεία που χάνουμε, όταν οι Εορτές των Θεοφανείων ή των Χριστουγέννων συμβούν Τετάρτη ή Παρασκευή (ημέρες κατά τις οποίες θα είχαμε Νηστεία, όμως λόγω των Μεγάλων Αυτών Εορτών τρώμε τα πάντα)».

~ Λεμεσού Αθανάσιος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Οι Τούρκοι έχουν καταστρέψει 500 Ορθόδοξα μνημεία»
~ Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο αποτέλεσε μια εθνική τραγωδία, που οι πληγές της δεν έχουν επουλωθεί σχεδόν 44 χρόνια. Ο ελληνισμός βίωσε την φρικαλεότητα και την αδικία, καθώς χάθηκαν χιλιάδες ζωές, καταστράφηκαν σπίτια, οικογένειες χωρίστηκαν. Αυτή η καταστροφή επηρέασε βαθιά και την Ορθοδοξία, καθώς οι Τούρκοι επέδειξαν έλλειψη σεβασμού και στα μνημεία της Πίστεώς μας.
* 600 και πλέον υπολογίζονται οι Ναοί, τα Μοναστήρια, τα Παρεκκλήσια και οι Κοιμητηριακοί Ναοί που βρίσκονται στα κατεχόμενα της Κύπρου και από αυτούς μόνο οι 100 είναι αυτοί που έχουν μείνει όρθιοι μετά τους τουρκικούς βανδαλισμούς.
Τα χρόνια που οι Τούρκοι κατέχουν παράνομα ένα μέρος του νησιού, λίγες είναι οι φορές που έχουν κατορθώσει Χριστιανοί να βρεθούν στις Εκκλησίες και να παρακολουθήσουν Θείες Λειτουργίες. Η σκληρότητα των Τούρκων ακόμη και αυτή τη στιγμή είναι παραδειγματική, καθώς δεν επιτρέπουν την τέλεση λατρευτικών Συνάξεων.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως περιγράφει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, που με συγκίνηση αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και την σκληρή στάση της τουρκικής πλευράς.
«Επί 40 και πλέον χρόνια βιώνουμε τις καταστροφές των μνημείων μας. Οι Τούρκοι έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημίες. Στους 500 υπολογίζονται οι Ναοί και τα λοιπά μνημεία που έχουν καταστραφεί. Αλλά και σε αυτά που έχουν μείνει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουμε καθώς δε μας δίνεται η σχετική άδεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αθανάσιος.
~ Ο Πανιερώτατος σχολιάζει την στάση των Τούρκων που παραμένουν ιδιαίτερα σκληροί: «Οι Επίσκοποι που επαρχίες τους βρίσκονται στα κατεχόμενα καταθέτουν αιτήματα για να τελέσουν στους Ναούς Θείες Λειτουργίες, αλλά τις περισσότερες φορές τους το αρνούνται. Αυτό έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια, που θα έπρεπε να υπάρχει μια ομαλοποίηση».
Η ευθύνη σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Λεμεσού ανήκει στην Τουρκία: «Η Τουρκία είναι αυτή που συντηρεί την υπάρχουσα κατάσταση και είναι αυτή που δημιουργεί αυτό το κλίμα. Πάντοτε έτσι ήταν και το ίδιο συνεχίζει να ισχύει και σήμερα».
Τέλος, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος δίδει μέσω του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ τις θερμότερες ευχές του σε Ελληνες και Κυπρίους και χαρακτηριστικά τονίζει: «Η ευχή της Εκκλησίας είναι όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον Έναν και Μοναδικό Θεό. Η καρδιά μας να γίνει η φάτνη που θα γεννηθεί και θα ζει ο Σωτήρ Χριστός».
~** Στα Αγια Θεοφάνεια
~ Αγίου Γρηγορίου Παλαμά
Μέγα και υψηλό είναι το μυστήριο του βαπτίσματος του Χριστού, δυσθεώρητο και δυσερμήνευτο, αλλά επειδή είναι εξαιρετικά σωτήριο ας το ανιχνεύσουμε όσο είναι εφικτό. «Και να, με το να αναδυθεί μόνο, του ανοίχθηκαν οι ουρανοί».
* Δεν είπε ο ουρανός, αλλά οι ουρανοί, δηλαδή όλοι, όλα τα επάνω από εμάς επικείμενα. Για να δειχθεί φανερώτατα ότι αυτός είναι που και προ των ουρανών υπάρχει και πριν από όλα τα όντα και είναι Θεός και είναι Θεού Λόγος και Υιός, μόνο αυτός παρουσιαζόταν συνημμένος με τον Πατέρα και το Πνεύμα.
Με την έκφραση «ανοίχθηκαν», μας έδειξε ότι οι ουρανοί ήσαν κλειστοί προηγουμένως λόγω της αμαρτίας και της παρακοής μας προς το Θεό. Ο δε Λουκάς λέγει ότι όταν βαπτίσθηκε και προσευχόταν ο Ιησούς, ανοίχθηκε ο ουρανός.
Διδασκόμεθα από αυτό ότι όχι μόνο ο ιερέας και τελεστής των μυστηρίων πρέπει να προσεύχεται, αλλά και ο τελούμενος.
Αν ο τελεστής είναι τελειότερος κατά την αρετή, ανεβαίνει η χάρη προς τον τελούμενο, αν όμως ο τελούμενος είναι αξιώτερος ο θελητής του ελέους (τι άφατη χρηστότης κι’ αυτή) δεν αρνείται να μεταδώσει δι’ αυτού από τη χάρη και στον τελεστή! Όπως και τώρα έγινε φανερά στη περίπτωση του Ιωάννη, όπως και ο ίδιος μαρτυρεί δημόσια λέγοντας ότι όλοι λάβαμε από το πλήρωμά του.
Και ανοίχθηκαν οι ουρανοί μόνο στον Ιησού όταν προσευχόταν και σε κανένα από τους προ αυτού. Γιατί; Για να κατανοήσεις το ύψος της υπεροχής του τώρα βαπτιζομένου. Όχι μόνο του ανοίχθηκαν οι ουρανοί, αλλά ο ίδιος ο κόλπος του υψίστου Πατρός, διότι από εκεί ήλθε το Πνεύμα και η φωνή που μαρτυρούσε τη γνησιότητα της υιότητος.
Οι ουρανοί είναι κήρυκες σαν παγκόσμια στόματα και προς τους αγγέλους, αλλά και προς τους ανθρώπους διατρανώνοντας την ομοτιμία του Υιού του Θεού προς τον ουράνιο Πατέρα και προς το από αυτόν προελθόν εκπορευτώς Πνεύμα, κατά την ουσία και δύναμη και δεσποτεία προς το σύμπαν. Βλέπετε ότι το άγιο βάπτισμα είναι η πύλη των ουρανών που εισάγει εκεί τους βαπτιζομένους;
~   Και είδε ο Ιωάννης το Πνεύμα του Θεού να κατεβαίνει σαν περιστερά και να έρχεται σε αυτόν. Μαρτυρεί το περιστέρι την καθαρότητα αυτού προς τον οποίο κατέβηκε, γιατί δεν πετά πάνω από ακάθαρτους και δυσώδεις τόπους. Συνεπιβεβαιώνει δε και με τη φωνή του Πατρός από άνω ότι αυτός είναι ο υιός μου ο αγαπητός, τον οποίο επέλεξα.
Πραγματικά ο Πατέρας χρησιμοποιώντας σαν δάκτυλο το συναΐδιο και ομοούσιο και υπερουράνιο Πνεύμα του, φωνάζοντας και δακτυλοδεικτώντας μαζί, απέδειξε δημόσια και κήρυξε σε όλους ότι ο βαπτιζόμενος τότε από τον Ιωάννη στον Ιορδάνη είναι ο αγαπητός του Υιός. Και έδειξε ότι όλα εκείνα τα άλλα που ελέχθηκαν πρωτύτερα δια των προφητών, οι νομοθεσίες, οι επαγγελίες, οι υιοθεσίες απέβλεπαν προς τον τωρινό σκοπό, προς την θεανδρική οικονομία.
Ευδοκία είναι το κυριαρχικό και αγαθό και τέλειο θέλημα του Θεού. Αυτός δε είναι ο μόνος στον οποίο ευδοκεί και επαναπαύεται και αρέσκεται τελείως ο Πατέρας, «ο θαυμαστός του σύμβουλος, ο άγγελος της μεγάλης βουλής του», αυτός που ακούει και ομιλεί από τον Πατέρα του και παρέχει στους ευπειθείς ζωή αιώνια. Αυτήν είθε να πετύχωμε όλοι μας μέσα σε αυτόν τον βασιλέα των αιώνων Χριστό, που του πρέπει κάθε δόξα τιμή και προσκύνηση μαζί με τον άναρχο Πατέρα και το πανάγιο και αγαθό και ζωοποιό Πνεύμα, τώρα και πάντοτε.
Γένοιτο.  Ι.Μ. Ασωμάτων Πετράκη

***  Μετά τα F-16 «σκυτάλη» παίρνει η αντικατάσταση των «γερασμένων» εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-2 
Στο «μικροσκόπιο» των διερευνητών όλα τα δεδομένα της πτήσης του αεροσκάφους που συνετρίβη
   Μια ημέρα μετά τη συντριβή του διθέσιου εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2 Buckeye, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, στο μικροσκόπιο των διερευνητών της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε και έχει αναλάβει να εξακριβώσει τα αίτια του αεροπορικού ατυχήματος βρίσκονται ήδη όλα τα δεδομένα της εκπαιδευτικής πτήσης. Τόσο πριν όσο και μετά την πραγματοποίησή της.
Σύμφωνα δε, με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης του ιστότοπου που εξειδικεύεται στο στρατιωτικό ρεπορτάζ, «OnAlert», εξετάζεται εάν το πρόβλημα που οδήγησε στη διακοπή και των δύο κινητήρων οφείλεται σε αμιγή βλάβη των κινητήρων αυτών καθαυτών ή σε κάποια από τα συστήματα, για παράδειγμα του καυσίμου ή οποιουδήποτε άλλου συνδέεται με τη λειτουργία των κινητήρων.
Οι δύο πιλότοι που κατάφεραν να εγκαταλείψουν επιτυχώς το αεροσκάφος, μεταφέρθηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις και η κατάσταση της υγείας τους είναι εξαιρετική.
STM_6560.jpg
  Στο «προσκήνιο» και πάλι η αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ!
Το αεροπορικό ατύχημα φαίνεται πως επανέφερε στο «προσκήνιο» τα σενάρια για αναβάθμιση της 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος της Καλαμάτας, αλλά και της αντικατάστασης του «γερασμένου στόλου» των T-2 Buckeye με σύγχρονο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.
Το ζήτημα της αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ είχε ανακινήσει πρώτος, με δηλώσεις του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε επίσκεψή του στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του από το Δημαρχείο της πόλης, μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 23 Μάρτιου του 2015, είχε υπογραμμίσει ότι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η περαιτέρω ενίσχυση της 120 ΠΕΑ με αναβάθμιση της μονάδας εκπαίδευσης.
Τον περασμένο Οκτώβριο το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα σε αποκλειστικό «ρεπορτάζ» του στρατιωτικού ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιώργου Σιδέρη από την Καλαμάτα. Όπως σημείωνε στο ρεπορτάζ για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 17 Οκτωβρίου, στα σχέδια της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η μετατροπή της 120 ΠΕΑ σε Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων. Πρόσθετε δε, ότι εδώ και μεγάλο διάστημα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους που θ’ αντικαταστήσει το Τ-2, το οποίο έκλεισε αισίως 41 χρόνια ζωής!
Ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ «επανήλθε» στο θέμα της αντικατάστασης του εκπαιδευτικών αεροσκαφών, στο προχθεσινό του ρεπορτάζ για την πτώση του αεροσκάφους, αναφέροντας στο δελτίο ειδήσεων αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ για άμεση αντικατάσταση των «γερόλυκων» που εκπαιδεύουν τους ικάρους της Π.Α. αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Αμερικάνους για την αναβάθμιση των F-16. Πρόσθεσε, επίσης, ότι λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης ι πιθανώς η χώρα μας δε θα προβεί σε αγορά σύγχρονου εκπαιδευτικού αεροσκάφους, που θα κριθεί κατάλληλο να αντικαταστήσει τα T-2 Buckeye, αλλά σε ενοικίαση μέσω leasing.    Επιμέλεια: Κώστας Γαζούλης

*** Έρχονται νέα προγράμματα για νέους από τον ΟΑΕΔ 
Σαφής είναι η τάση μείωσης της ανεργίας, όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο, αλλά και τα προηγούμενα δύο χρόνια, τόνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM, 104,9».
Ειδικότερα, επισήμανε ότι η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση και του ΟΑΕΔ για τους αναζητούντες εργασία. Ειδικά για τους αναζητούντες εργασία σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε πέσει στις 864.000 που είναι περίπου 60.000 λιγότεροι από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οπότε αυτό συνιστά μια μεγάλη μείωση στην εγγεγραμμένη ανεργία».
Σχετικά με τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, η κα Καραμεσίνη γνωστοποίησε ότι θα γίνουν 20.000 προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος της πρώτης πρόσληψης μισθωτού ή μισθωτών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών.
Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν μεγαλύτερα κίνητρα αν αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες προσλάβουν νέους ανθρώπους έως 29 ετών. Το ΦΕΚ για το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να βγει πολύ σύντομα.
Ένα δεύτερο πρόγραμμα, που αναμένεται εντός του Ιανουαρίου και θα εφαρμοστεί πιλοτικά, προβλέπει τη μετατροπή της μερικής σε πλήρη απασχόληση για 3.000 θέσεις εργασίας μέσω της επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Σκοπός του προγράμματος είναι να αλλάξει η αναλογία μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης υπέρ της δεύτερης.
Τρία ακόμη προγράμματα προβλέπουν τη στήριξη
της διαμόρφωσης και της χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων για νέους 18 έως 29 ετών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για άνεργους νέους 18 έως 29 ετών, αποφοίτους ΑΕΙ ή Δευτεροβάθμιας και Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την απασχόληση νέων 18 έως 29 ετών που έχουν τελειώσει Γυμνάσιο ή γενικό Λύκειο.
«Άρα, έχουμε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε και το τελευταίο που θα είναι για πρώην αυτοαπασχολούμενους ή επιχειρηματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και έχουν συνεισφέρει στο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων. Αυτοί θα επιχορηγηθούν για να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση εφόσον το επιθυμούν» πρόσθεσε η κα Καραμεσίνη.
Ανέφερε, τέλος, ότι μεταξύ των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για πρώτη φορά φέτος θα προβλεφθεί και ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το Δημόσιο για 20.000 θέσεις στο δημόσιο τομέα.

*** Αντιπροσωπεία της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Μεσσηνίας επισκέφθηκε Κοζομπόλη και Κωνσταντινέα 
Αντιπροσωπεία της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Μεσσηνίας, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Νικήτα Μενούνο, το γενικό γραμματέα Άρη Κτίστη, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Λεωνίδα Λιακά και τον Γιάννη Χριστόπουλο, επισκέφθηκε τους βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα.
Η αντιπροσωπεία συζήτησε με τους βουλευτές θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, την αναγκαιότητα κατάρτισης βαθμολογίου και  θέσπισης κανόνων για τη μετακίνηση των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος εντός νομού, την καλύτερη στελέχωση της μονάδας του αεροδρομίου και την αναβάθμιση των πυροσβεστικών σταθμών της Μεσσηνίας.
Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επικείμενη μονιμοποίηση 2.200 άλλοτε πενταετών πυροσβεστών, ενώ οι βουλευτές ευχαρίστησαν δια της αντιπροσωπείας της Ένωσης το Πυροσβεστικό Σώμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών τον περασμένο χρόνο.

*** Π. Νίκας: Αναγκαία η αντικατάσταση των αεροσκαφών Τ-2
Το ζήτημα της παλαιότητας των εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας έχει τεθεί επανειλημμένως. Από το καλοκαίρι του 2016, μάλιστα, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια νέων αεροσκαφών, προκειμένου να αντικατασταθούν, κατ’ αρχάς τα Τ-41, τα οποία πλησιάζουν το μισό αιώνα υπηρεσίας. Τα αεριωθούμενα Τ-2 Buckeye, όπως αυτό που συνετρίβη προχθές στην Καλαμάτα, αγοράστηκαν από το ελληνικό κράτος το 1976, μετρούν εν ολίγοις, ήδη, περισσότερα από 40 χρόνια ζωής.
Χθες, παρέμβαση για το θέμα υπήρξε και από το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: «Ο δήμαρχος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υποδιοικητή της 120 ΠΕΑ και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του σχετικά με το αεροπορικό ατύχημα που συνέβη χθες (σ.σ. προχθές), ένα οδυνηρό γεγονός, το οποίο ευτυχώς δε στοίχισε τη ζωή στους αεροπόρους μας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο δήμαρχος είπε ότι “τα παιδιά μας δεν είναι δυνατόν να εκπαιδεύονται με αεροπλάνα 40 και 50 ετών. Πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός του αεροπορικού στόλου, ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού. Η Καλαμάτα είναι η πόλη η οποία φιλοξενεί τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη και την εκπαίδευση των Ικάρων μας, είναι δίπλα στα παιδιά μας, νοιαζόμαστε για τις ζωές τους και για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή τους”.
Ο δήμαρχος συνεχάρη την Πολεμική Αεροπορία και επαίνεσε ιδιαίτερα τα στελέχη της, διότι κρατούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα γηρασμένα αεροπλάνα Τ-2 και ζήτησε να δώσει η κυβέρνηση απόλυτη προτεραιότητα στο θέμα της αντικατάστασης των υπαρχόντων αεριωθουμένων εκπαιδευτικών με σύγχρονα αεροσκάφη και σε βάρος ακόμα και - θεωρητικά - ανελαστικών δαπανών». Α.Π.

*** Αδίστακτοι μέρα μεσημέρι κόβουν ελαιόδεντρα για να τα πουλήσουν ως καυσόξυλα 
Εκτός ελέγχου δείχνει να βρίσκεται η κατάσταση στην περιοχή του Ασπροχώματος τις τελευταίες ημέρες, με τους αθίγγανους «να αλωνίζουν» στα κτήματα της περιοχής.
Ένα ακόμα κρούσμα σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, οπότε τσιγγάνοι εισέβαλαν σε οικόπεδο και έκοψαν πάνω από 10 δέντρα, είτε από τη ρίζα είτε και από πιο ψηλά, προφανώς για να τα πουλήσουν ως καυσόξυλα. Η επίθεση σταμάτησε, όταν έγιναν αντιληπτοί από κάτοικο της περιοχής, ενώ πριν από μερικές ημέρες είχε συμβεί αντίστοιχο περιστατικό σε διπλανό κτήμα.
Όπως μας είπε η ιδιοκτήτρια του κτήματος, που βρίσκεται κοντά στο σταθμό του ΟΣΕ του Ασπροχώματος, δεν είναι η πρώτη φορά που της κόβουν τις ελιές, αλλά στο παρελθόν δεν είχαν κοπεί από τη ρίζα και έτσι δεν καταστράφηκαν τα δέντρα. Κάτι που έγινε χθες, με τη γυναίκα να ζητά πλέον τη βοήθεια της Αστυνομίας.  Π.Μπ.

*** Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Καλαμάτα 
Εορτασμός των Θεοφανείων θα γίνει και φέτος στην Παραλία Καλαμάτας, αύριο Σάββατο 6 Ιανουαρίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως και ώρα 10.15, θα γίνει η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού στον ίδιο ναό. Ακολούθως, στις 11.00, θα εκκινήσει η θρησκευτική πομπή και θα καταλήξει στο χώρο έμπροσθεν του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, όπου θα τελεσθεί ο αγιασμός των υδάτων στο λιμένα.
Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Κατρούγκαλος.
Επίσης, όπως γνωστοποίησε ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμάτας, τελετή αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 17.00, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας. 

*** Ο καιρός  σήμερα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 5/1/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Στο σκοτάδι χωριά των Δήμων Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης 
Σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης παρουσιάστηκε χθες σε μεγάλη περιοχή του Δήμου Πύλου- Νέστορος, αλλά και σε χωριά του Δήμου Μεσσήνης.
Από την πλευρά της ΔΕΗ συνεργείο προσπαθούσε να εντοπίσει τη βλάβη, αλλά μέχρι αργά το απόγευμα είχε καταφέρει να ηλεκτροδοτήσει ορισμένα με ρεύμα που πήρε από την Καλαμάτα. Στο σκοτάδι εξακολουθούσαν να βρίσκονται τα χωριά Παπούλια, Πλάτανος, Μυρσινοχώρι, Γλυφάδα, Κρεμμύδια και Καλοχώρι. Α.Π.

*** Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ζήτημα της αγοράς σπορέλαιου αντί ελαιολάδου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 
Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα μας για την κατάσταση που επικρατούσε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας σχετικά με την αγορά σπορελαίου και τη… μετονομασία του σε ελαιόλαδο, το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας απέστειλε χθες την ακόλουθη επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Τσιλίκας Δ. και η γραμματέας Μπλέκου Θ. (σ.σ. διατηρούμε την ορθογραφία του κειμένου):
“Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Θάρρος» στις 31/12/17 που αφορούσε την αγορά σπορέλαιου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αυτά που πρέπει να τονίσουμε είναι τα εξής: Σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται αγορά σπορέλαιου σε τιμή ελαιολάδου που έχει ως αφορμή τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε βάρος συναδέλφων μας.
Στα αναγραφόμενα περί απομάκρυνσης υπαλλήλου που αποπέμφθηκε από θέση ευθύνης που κατείχε αναφέρουμε πως η εν λόγω συνάδελφος ουδεμία ανάμιξη είχε με το υποτιθέμενο θέμα αγοράς σπορέλαιου.
Καλούμε την εφημερίδα να ανασκευάσει και να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, καθώς και το ανυπόστατο και αβάσιμο δημοσίευμα ώστε να μη δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις περί οσμής οικονομικής ατασθαλίας για το εν λόγω θέμα.
Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας επιφυλασσόμεθα για τη χρήση κάθε νόμιμου μέσου προς αποκατάσταση της αλήθειας”.
   Απάντηση: Ειλικρινά μας προκαλεί έκπληξη η επιστολή. Για την αλήθεια ή όχι του δημοσιεύματος, υπάρχουν στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Άλλωστε έχει διαταχθεί ΕΔΕ για μη τήρηση της σύμβασης με πολυκατάστημα της Καλαμάτας, βάσει της οποίας προβλεπόταν αγορά ελαιολάδου.
Ωστόσο, για άγνωστους λόγους αγοραζόταν σπορέλαιο σε τιμή σπορέλαιου, όπως αρμοδίως μας έγινε γνωστό. Η ΕΔΕ είναι σε εξέλιξη και στρέφεται κατά παντός υπευθύνου.
Πέρα από αυτό, όμως, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τα μέλη του Δ.Σ. αν ήταν σε γνώση όλων των μελών η ανακοίνωση που εξέδωσαν. Συγχρόνως, αν διάβαζαν προσεκτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, θα διαπίστωναν από τα γραφόμενα ότι δε γίνεται πουθενά λόγος για εμπλοκή ή συναλλαγή υπαλλήλου. Τώρα για ποιον λόγο υπήρξε η μετάθεση, είναι θέμα που αφορά στη διοίκηση του νοσοκομείου. Επιπλέον, είναι αλήθεια ή όχι ότι υπήρξε συνεδρίαση και ένσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μετά την απόφαση για μετάθεση του/της υπαλλήλου;
Ζητάμε, λοιπόν, ευθέως από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας να πάρει  καθαρή θέση στο θέμα.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Κώστας Κόλλιας: «Απαράδεκτη η κατάργηση της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στους παραθαλάσσιους οικισμούς των Φιλιατρών» 
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, σε τοποθέτησή του την κατάργηση της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στους παραθαλάσσιους οικισμούς των Φιλιατρών.
Όπως εξηγεί: «Αφού ευχηθώ σε όλους τους συμπολίτες μας, ο καινούριος χρόνος να είναι πιο χαρούμενος από τους προηγούμενους, θα ήθελα διερμηνεύοντας και τα αισθήματα της Φιλιατρινής Κοινωνίας, να εκφράσω την απόλυτη αποδοκιμασία μου στην κατάργηση του Αγιασμού των Υδάτων στους παραδοσιακούς και επίσημα αναγνωρισμένους, παραθαλάσσιους οικισμούς του Αγρίλη, της Αγίας Κυριακής και του Λιμεναριού.
Ποιο όργανο την αποφάσισε και με ποια πειστική δικαιολογία;
Ποιος οριοθετεί ή ακυρώνει τη χριστιανική παράδοση;
Δυσκολεύομαι να πιστέψω αυτό που ακούγεται, ότι με την απόφαση αυτή (έστω και άθελα αυτών που την πήραν) εξυπηρετούνται επαγγελματικά συμφέροντα.
Δεν αρκεί η αντίδραση του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών.
Απαιτείται άμεση προσωπική παρέμβαση του δημάρχου και άμεση απόφαση του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη, για την ανάκληση της αψυχολόγητης αυτής απόφασης, των υφισταμένων ιερέων του.
Ας μην μπουν και αυτοί στο κάδρο των τοπικιστικών επαγγελματικών συμφερόντων.
Και ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε οι Φιλιατρινοί έβγαλαν μόνοι τους, τους Επιταφίους στην πλατεία.
Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά».

***  Συνάντηση Νίκα – Πιτσιόρλα: Στο τραπέζι το μέλλον του λιμανιού και του αεροδρομίου 
Μια σειρά από σημαντικά θέματα για το μέλλον της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής θα τεθούν στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα. Το αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, "κυρίως θα συζητηθεί το θέμα του λιμανιού Καλαμάτας, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από 100 χρόνια και δυστυχώς είναι άδειο, με αποτέλεσμα την οικονομική δυσπραγία της παραλιακής ζώνης. Θα εξετασθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις στις υποδομές του λιμανιού, ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα λειτουργήσει και τι χαρακτήρα θα έχει.
Η Δημοτική Αρχή εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ για τη βελτίωση των υποδομών του λιμανιού. Ο λιμένας πρέπει να έχει κυρίως τουριστικό χαρακτήρα και θα αποτελέσει εξόχως θετική εξέλιξη γι' αυτόν η ανάπτυξη της κρουαζιέρας και η φιλοξενία μεγάλων γιοτ. Με τον τρόπο αυτό, θα επέλθει οικονομική ανάπτυξη στην παραλιακή ζώνη και ευρύτερα.
Θα συζητηθεί, επίσης, το θέμα του αεροδρομίου “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”. Γι' αυτό υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: είτε η κυβέρνηση έχει τα αναγκαία χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου Καλαμάτας και τη στελέχωσή του με προσωπικό, είτε είναι αναγκαία η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ, ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή και τουριστικά. Το αεροδρόμιο Καλαμάτας χρειάζεται προσωπικό και έργα υποδομών εκατομμυρίων ευρώ.
Αμέσως μετά και ώρα 12.00, ο δήμαρχος θα συναντηθεί με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (κτήριο οδού Νίκης), με αντικείμενα:
-την πορεία της προγραμματικής σύμβασης σχετικά με την τριετή χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
-την παράδοση τεχνικού δελτίου για τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής των δημοτικών οδών στους οικισμούς του Ταϋγέτου (Ελαιοχώρι και κοινότητες περιοχής Αλαγονίας).
Επίσης, την προσεχή Τρίτη 9 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 το πρωί, ο δήμαρχος θα συναντηθεί στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ και με την εξέλιξη κρίσιμων πολεοδομικών πρωτοβουλιών του Δήμου Καλαμάτας, όπως η πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Ασπροχώματος.
Πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως τα έργα με χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, όπως οι παρεμβάσεις στην οδό Ναυαρίνου και στην οδό Πλαστήρα, το κέντρο υποστήριξης ατόμων με Αλτσχάιμερ για το οποίο έχει εξευρεθεί χώρος, τα έργα στην οδό Βουλγαροκτόνου και στην πλατεία 23ης Μαρτίου, καθώς και το κέντρο για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Το τελευταίο θα βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας και θα αποτελέσει μία προσφορά στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να δράσουν επιχειρηματικά, χωρίς λειτουργικές δαπάνες στο ξεκίνημα αυτής της δραστηριότητας». Α.Π.

***  Την απαλλαγή των κενών ακινήτων από δημοτικά τέλη ζητά ο συνήγορος του πολίτη 
Την απαλλαγή των κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη, ανεξάρτητα από το χρόνο δήλωσής τους ως κενών στη Δημοτική Αρχή, ζητά με έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη.
Η παρέμβαση του Συνηγόρου Ανδρέα Ποττάκη εκδηλώθηκε με αφορμή τις διαμαρτυρίες ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού παρελθόντων ετών σε αποδεδειγμένα κενά ακίνητα, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν δηλωθεί ως κενά από την ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο Συνήγορος καλεί τις Δημοτικές Αρχές να συμμορφωθούν στη νομοθεσία και τη νομολογία, να αποδέχονται αναδρομικά υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κενά ακίνητα (οι οποίες, εξάλλου, μπορούν να διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις και τη βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης) και να απαλλάξουν, συνεπώς, τους πολίτες από άδικες και υπέρογκες χρεώσεις.

***  Βράβευση μαθητών στο Δήμο Μεσσήνης 
 
Τις μαθήτριες Αναστασία Αθανασοπούλου, Μαρία-Αγγελική Αποστολοπούλου και το μαθητή Νικόλαο Ζέρβα που πρώτευσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο Δήμο Μεσσήνης βράβευσε χθες ο δήμαρχος Γεώργιος Τσώνης, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο δήμαρχος συνεχάρη τους μαθητές για την επιτυχία τους και απένειμε στον καθένα χρηματικό βραβείο ύψους 700 ευρώ, ευχόμενος καλή σταδιοδρομία και κάθε επιτυχία στη μελλοντική τους πορεία, με την ευχή να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου τους.


*** Αθλητική ενημέρωση :

   *** Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής στη Euroleague έχει ως εξής:
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (4-5/1/2018)
Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου  2018
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ- Αναντολού Εφές (Τουρκία) 90-79 ,(47-33).- ^
Τα   δεκάλεπτα : 23-12 , 24-21, 23-23 , 20-23 .- ^
Μάλαγα (Ισπανία)-Βαλένθια (Ισπανία)  83-85 , (48-39) .- ^
Τα   δεκάλεπτα19-19 ,29-20 , 21-26 , 14-20 .- ^
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)  85-72 , ( 47-42) .-^
Τα   δεκάλεπτα : 25-17 , 22-25 , 20-13 , 19-17 .- ^

Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)    87-80 ,(48-34) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 26-17 , 22-17 , 22-19 , 17-27 .- ^
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Μπασκόνια (Ισπανία) 79-74 , (36-38).-^
Τα   δεκάλεπτα : 18-22 , 18-16 , 27-21 , 16-15  .-^
Ερυθρός Αστέρας -Ζαλγκίρις Κάουνας(Λιθουανία) 77-65 ,(33-31) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 16-1817-13 , 15-14 , 27-19 .- ^
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Κίμκι (Ρωσία)   70-74 , (42-40) .- ^
Τα  εκάλεπτα  : 26-26 , 16-14 , 16-16 , 12-18 .- ^
Ρεάλ Μαδρίτης - Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 93-81 ,(48-50).-^
Τα   δεκάλεπτα : 25-26 , 23-24, 21-10 , 24-21 .- ^
***   ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε  16  αγωνιστικές :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας       12-4      
Ολυμπιακός               12-4     
Παναθηναϊκός           11-5      
Ζαλγκίρις Κάουνας   10-6     
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Φενέρμπαχτσε            10-6     
Ρεάλ Μαδρίτης           10-6
Κίμκι                           9-7      
Μακάμπι Τελ Αβιβ     8-8
~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπασκόνια                   7-9      
Μάλαγα                       7-9       
Ερυθρός Αστέρας       7-9        
Μπάμπεργκ                6-10      
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπαρτσελόνα            6-10       
Βαλένθια                   5-11      
Αρμάνι Μιλάνο         4-12     
Αναντολού Εφές       4-12   

~** Οι δύο επόμενες αγωνιστικές στο Ευρωμπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 17

11.01. 21:00ΠαναθηναϊκόςΜπαρτσελόνα
 

11.01. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜπάμπεργκ
 

11.01. 21:45ΒαλένθιαΦενερμπαχτσέ
 

11.01. 21:45ΜιλάνοΤΣΣΚΑ Μόσχας
 

12.01. 19:00ΚίμκιΡεάλ Μαδρίτης
 

12.01. 19:30Αναντολού ΕφέςΕρυθρός Αστέρας
 

12.01. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΟυνικάχα
 

12.01. 21:30ΜπασκόνιαΟλυμπιακός
 
Αγωνιστική ημέρα: 18
16.01. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΚίμκι
 
16.01. 21:00ΜπάμπεργκΖαλγκίρις Κάουνας
 
16.01. 21:00ΟλυμπιακόςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
16.01. 21:30ΒαλένθιαΜπαρτσελόνα
 
17.01. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΑναντολού Εφές
 
17.01. 19:45ΦενερμπαχτσέΠαναθηναϊκός
 
17.01. 21:45ΜιλάνοΟυνικάχα
 
17.01. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπασκόνια


*** Στο  Ευρωμπάσκετ αποτελέσματα και αγώνες Ελληνικών ομάδων:

  Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 , ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 , ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 , ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 , ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ         εντός
18.- 17-01-2018 , ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ    εκτός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  , ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   , Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 , ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 , ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ    εκτός
18.- 16-01-2018 , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.    εντός

  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

*** Ξεκαθαρίζει με Βασιλόπουλο, με το βλέμμα στο ματς της Κυριακής η Καλαμάτα 
Σε διπλό μέτωπο, αγωνιστικό και διοικητικό, συνεχίζεται το ενδιαφέρον στην Καλαμάτα. Διοικητικά πάντως ούτε χθες υπήρχε κάτι νέο, με την προσοχή να στρέφεται περισσότερο στην αυριανή ημέρα, την οποία έχει θέσει ως αρχικό ορόσημο ο Τάκης Βασιλόπουλος για να παρουσιάσει το σχήμα που ετοιμάζει. Κάτι που δεν είναι εύκολο βέβαια και δεν είναι βέβαιο ότι θα καρποφορήσει ή ίσως πάρει περισσότερο χρόνο. Ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν και στην παράλληλη προσπάθεια του Αγαθοκλή Χριστόπουλου, ο οποίος επιπλέον δεν μπορεί να αναλάβει ως επικεφαλής, αφού είναι πρόεδρος στον Πανθουριακό. Η αισιοδοξία πάντως παραμένει, καθώς μάλιστα υπάρχουν, κι άλλοι επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες που διαβεβαιώνουν ότι θα ενισχύσουν εξωδιοικητικά την προσπάθεια.
Όπως και να ‘χει μέχρι τα μέσα του μέσα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, με την ανάδειξη της νέας διοίκησης που θα διαδεχθεί εκείνη του Σταύρου Παπαδόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα λόγω υγείας, αφήνοντας όμως μεγάλη παρακαταθήκη, αλλά και ευθύνη για ανάλογη συνέχεια.
Αγωνιστικά, η ομάδα προετοιμάζεται για τον αγώνα της Κυριακής με το αδύναμο Λεωνίδιο, στο οποίο οι «μελανόλευκοι» θα παραταχθούν με τον Έλβιο Μάνα στον πάγκο. Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν οι τιμωρημένοι Ορέστης Νικολόπουλος και Αλέξανδρος Τσεμπερίδη. Ο τελευταίος είναι πάντως, μαζί με τον Τσατσόπουλο, αδικαιολογήτως απόντες, έχοντας ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν, ακολουθώντας το δρόμο του Κατερινιώτη προπονητή, Νίκου Ζαλίκα, ο οποίος έλυσε τη συνεργασία του με την ομάδα πριν την Πρωτοχρονιά.
Αντίθετα, άδεια έχει πάρει ο Κουρέλλας, ενώ με την υπόλοιπη ομάδα ενσωματώθηκε ο Γουερέ.

***  U19  Football League  05-01-2018  :
Πανσερραϊκός- ΑΕ Καραϊσκάκη  4-1  .- ^
Απόλλων Λάρισσας -Δόξα Δράμας  1-1 .- ^

*** Για την 16η αγωνιστική στην Super League  :
06-01-2018 Σάββατο :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΚΕΡΚΥΡΑ
ΠΑΟΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΑΕΚ
Κυριακή 07-01-2018 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης\
ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964-ΞΑΝΘΗ
ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Δευτέρα 08-01-2018 :
ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α.

*** Για το πρωτάθλημα  U20 Super League  για την 17η αγωνιστική :
20-12-2017 : για την 1η αγωνιστική
ΑΟ Κέρκυρα-Πανιώνιθος  3-4 .- ^
22-12-2017 :
Πλατανιας/Χανιά-Παναθηναϊκός 1-4 .- ^
23-12-2017:
Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ     0-1 .-^
Ολυμπιακός Π. - ΑΕ. Λάρισας  2-0 .-^
06-01-2018Για την 8η αγωνιστική
Πλατανιάς/Χανιά-ΑΕ. Λάρισας
13-01-2018 : για την 17η αγωνιστική
Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος
ΑΟΚ Κέρυρα-ΠΑΟΚ
ΑΕΚ Α. -ΠΑΣ Γιάννινα
Ξάνθη-Πλατανιας/Χανιά
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΛ Λάρισσας
Ατρόμητος Α. -Παναιτωλικός
Ολυμπιακος Π.-Λαμία 1964
Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός

*** Για την 10η αγωνιστική στην Football League :
Σάββατο 06-01-2018 :
ΒΕΡΟΙΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ 1963
ΟΦΗ - ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ
Κυριακή 07-01-2018 :
ΣΠΑΡΤΗ-ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ
ΔΟΞΑ Δράμας-ΠΑΝΑΙΓΕΙΑΛΙΟΣ
ΑΕ Καραϊσκάκης -ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισσας
ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης- ΑΠΌΛΛΩΝ Πόντου
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑ  0-3 α.α. .-
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας

*** 3rd  League Group 5 για την 11η αγωνιστική :
Κυριακή 07-01-2018 :
ΚΑΛΑΜΑΤΑ- ΛΕΩΝΙΔΙΟ
ΑΕ. ΑΣΤΕΡΑΣ Βλαχιώτη -ΠΑΛΛΗΞΟΥΡΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΓΟΡΑΣ Βραχαίϊκων -ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου
ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ
Το  Σάββατο 06-01-2018 για τον 7ο όμιλο στη Γ΄Εθνική :
Φαμιναϊκος Αλιβερίου- Αιολικός
Κυριακή 07-01-2018 :
Πανθηραϊκός -Τρίγλια Ραφήνας Α.Ο.

*** Για την Super League , Women γυναικών 8ης αγωνιστικής :
Κυριακή 07-01-2018 :
Αμαζόνες Δράμας-Φαίδων Άργους
ΠΑΟΚ Θ.-Οδυσσέας Γλυφάδας
Ελπίδες Καρδίτσας 94 - ΟΦΗ
Τρίκαλα 2011-Μεσολόγγι
Βόλος 2004-Άρης Θεσ.
ΑΕ. Λάρισα -Ατρόμητος Α.

***
~    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5953   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3806   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3809  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 588   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.
  Stamos011947                 stamosarfara01  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-

 ~
*** Tα  βίντεο του μήνα Μαθαίνω και αποκτώ γνώμη :
1~Βελόπουλος και υδατάνθρακες 2018:
 https://youtu.be/xDIb7QgQMnM .-
2~ΣΚΟΠΙΑ  ΗΠΑ  2017 Βάσεις
: https://youtu.be/b6xAWDYvXBM .-
3~ανίχνευση ΜΑΝΤ υδατανθράκων 2017- 18:
https://youtu.be/W0F8unSlap4 .-
4~ Ενεργειακός πόλεμος ΗΠΑ Ρωσίας στη ΣΕΡΒΙΑ VID 2018: https://youtu.be/O2JeZK4ouvU .-
5~*Η  GAZPROM  στη Σερβία 2018 :
https://youtu.be/VFNtbPFp_ds  .-
6~*Η Ελλάδα δεν μπορεί να  κάνει έρευνα για πετρέλαιο:
7~*Η Ελλάδα πληρώνει το πιο ακριβό φωταέριο 2018:
https://youtu.be/v_JCqjY2JMA  .-
8~*Ο Νόμος του Μανιάτη του 2011:
9~*Πόλεμος συμφερόντων στα Βαλκάνια 2018:
10~* Κυπριακή ΑΟΖ 2017 :
 https://youtu.be/1gATcWI5org .-
11~* Νταϊσεπμούργκ  2017 :
https://youtu.be/HosiZ-matLo  .-
12~* Οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι 2017 :
https://youtu.be/krFbF3nhulE  .-
13~ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ  2018:
https://youtu.be/FJBiPeVnlaU  .-
14~ Βελόπουλος και Βαλκάνια 2017- 18 :
https://youtu.be/E3rThEyXLZg  .-
15~ Ρωσία Σερβία 2018 ΠΟΥΤΙΝ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ::
https://youtu.be/rCU7z1RXW0U  .-
16~ Σερβία Ελλάδα  Ρωσία Βελόπουλος 2018:
https://youtu.be/BbkYGNUqZ1U  .-
17~Σερβία και Ρωσία το 2017- 18 :
https://youtu.be/1aIzPYzISoM    .-
18~Σερβία Πούτιν Ρωσία 2017-2018 :
https://youtu.be/a_2JAyIoHl8  .-
~Βελόπουλος Κυρ.  ενημέρωση 2017 -18 :
https://youtu.be/bZfh3UFxwqA  .-
19~** Ορυκτός πλούτος  ξεπούλημα Ελλάδας 2017-18:
https://youtu.be/e_R9dkjCc34  .-
20~** Πετρέλαιο φυσικό αέριο και Ελλάδα 2017-18 :
 https://youtu.be/LJg0bJJbOBY  .-
21~** Κ  Βελόπουλος και λαμόγια 3/1/2017:
 https://youtu.be/vaEHckUy6Cc .-
22~** Βελόπουλος και πολιτικοί ελλάδας 2017-18:
https://youtu.be/zkwc7CnPzpo  .-

 ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου