ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά ,
Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~

~** ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ Π. ΦΑΛΗΡΟ 7-11-2018 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ : https://youtu.be/aFwL9IkGcOQ  .- 



~ **  9 Νοεμβρίου: Εορτή του Αγίου Νεκταρίου

~   Τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου του Μητροπολίτου Πενταπόλεως τιμά σήμερα, 9 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Γεννήθηκε τη 1η Οκτωβρίου του 1846 μ.Χ. στη Σηλυβρία της Θράκης από τον Δήμο και τη Βασιλική Κεφάλα και ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά τους. Το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος. Μικρός, 14 ετών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος και κατόπιν ως παιδονόμος στο σχολείο του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου. Κατόπιν πήγε στη Χίο, όπου, από το 1866 μ.Χ. μέχρι το 1876 μ.Χ. χρημάτισε δημοδιδάσκαλος στο χωριό Λίθειο.
Το 1876 μ.Χ. εκάρη μοναχός στη Νέα Μονή Χίου με το όνομα Λάζαρος και στις 15 Ιανουαρίου 1877 μ.Χ. χειροτονήθηκε διάκονος ονομασθείς Νεκτάριος, από τον Μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο (1860 – 1877 μ.Χ.), και ανέλαβε τη Γραμματεία της Μητροπόλεως. Το 1881 μ.Χ. ήλθε στην Αθήνα, όπου με έξοδα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου Δ’ (1870 – 1899 μ.Χ.), σπούδασε Θεολογία και πήρε το πτυχίο του το 1885 μ.Χ. Έπειτα, ο ίδιος προαναφερόμενος Πατριάρχης, τον χειροτόνησε το 1886 μ.Χ. πρεσβύτερο και του έδωσε τα καθήκοντα του γραμματέα και Ιεροκήρυκα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Διετέλεσε επίσης πατριαρχικός επίτροπος στο Κάιρο. Στις 15 Ιανουαρίου 1889 μ.Χ., χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Η δράση του ως Μητροπολίτου ήταν καταπληκτική και ένεκα αυτού ήταν βασικός υποψήφιος του πατριαρχικού θρόνου Αλεξανδρείας. Λόγω όμως φθονερών εισηγήσεων (αισχρών συκοφαντιών), προς τον Πατριάρχη Σωφρόνιο, ο ταπεινόφρων Νεκτάριος, για να μη λυπήσει τον γέροντα Πατριάρχη, επέστρεψε στην Ελλάδα (1889 μ.Χ.). Διετέλεσε Ιεροκήρυκας (Ευβοίας) (1891 – 1893 μ.Χ.), Φθιώτιδος και Φωκίδας (1893 – 1894 μ.Χ.) και διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα (1894 – 1904 μ.Χ.). Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου (1899 μ.Χ.), ο Νεκτάριος εκλήθη να τον διαδεχθεί, αλλά ο Άγιος αρνήθηκε. Στα κηρύγματα του, πλήθος λαού μαζευόταν, για να «ρουφήξει» το νέκταρ των Ιερών λόγων του. Το 1904 μ.Χ. ίδρυσε γυναικεία Μονή στην Αίγινα, της οποίας ανέλαβε προσωπικά τη διοίκηση, αφού εγκαταβίωσε εκεί το 1908 μ.Χ., μετά την παραίτηση του από τη Ριζάρειο Σχολή. Έγραψε αρκετά συγγράμματα, κυρίως βοηθητικά του θείου κηρύγματος. Η ταπεινοφροσύνη του και η φιλανθρωπία του υπήρξαν παροιμιώδεις. Πέθανε το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου 1920 μ.Χ. Τόση δε ήταν η αγιότητά του, ώστε επετέλεσε πολλά θαύματα, πριν αλλά και μετά τον θάνατο του. Ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα. Η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1953 μ.Χ. και στις 20 Απριλίου του 1961 μ.Χ. με Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διακηρύχτηκε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Απολυτίκιο: Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης. Σηλυβρίας τον γόνον και Αιγίνης τον έφορον, τον εσχάτοις χρόνοις φανέντα αρετής φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ως ένθεον θεράποντα Χριστού, αναβλύζει γαρ ιάσεις παντοδαπάς τοις ευλαβώς κραυγάζουσι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυματώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σού πάσιν ιάματα. 
~**  Άγιος Νεκτάριος: Τι είναι η φιλία

~  Φιλία είναι αγάπη υγιούς ψυχής προς ψυχή επίσης υγιή. Η φιλία ως απόρροια υγιούς ψυχής είναι ιερή, αγνή, ακέραιη, πιστή, σταθερή, ειλικρινής, θαρραλέα, αληθινή, αιώνια. Η φιλία είναι αρετή, γιατί θεμελιώνεται στο ήθος και την καλή διαγωγή της ψυχής. Γι’ αυτό και μόνο με την αρετή συνάπτεται και αυτής γίνεται εραστής και αυτήν αγκαλιάζει, μένοντας μαζί της πάντοτε.
Η φιλία σαν αρετή, έλκεται από το όμοιο και αναπαύεται με τις συγγενείς αρετές. Είναι σύνδεσμος δύο όμοιων ψυχών. Είναι πάθος συνετής ψυχής και συνδέει τους φίλους με σφοδρή αγάπη. Συνδέει δε με πόθο τους ανθρώπους που έχουν από τη φύση τους την τάση να διασπώνται.
Η φιλία έχει σταθερό και ασυμβίβαστο ήθος. Είναι η φιλία ένα είδος ηθικής ευχαρίστησης, που κατευχαριστεί την ψυχή. Η φιλία υπομένει τα πάντα, συμπάσχουσα και συμπαραστεκόμενη.
Ο Αριστοτέλης έχει πει: «Φιλία είναι μία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα». Η φιλία είναι πιο δυνατή από τη συγγενική αγάπη, διότι η μεν συγγενική αγάπη είναι έργο ανάγκης, η φιλία όμως βασίζεται στη θέληση. Η φιλία υπαγορεύει ευλάβεια προς τα ιερά των φίλων, αγνότητα στη συμπεριφορά, ακεραιότητα στα ήθη, πίστη στον χαρακτήρα, σταθερότητα στις αποφάσεις, ειλικρίνεια στους λόγους, θάρρος στο να ειπωθούν τα ορθά και ωφέλιμα και στο να λέγεται η αλήθεια.
Η φιλία είναι το στήριγμα για την ευτυχία δύο αγαθών ανθρώπων, γιατί μόνο μεταξύ αγαθών ανθρώπων μπορεί να αναπτυχθεί η αληθινή φιλία.
Ο Πλάτων λέει: «Φιλία είναι η ομόνοια υπέρ των καλών και των δικαίων. Η θέληση για κοινό τρόπο ζωής, ίδιος τρόπος σκέψης και πράξης, ζωή με αρμονία και καλή διάθεση ώστε να υπάρχει ομόνοια, συνοδοιπορία τόσο στα ευχάριστα, όσο και στα δυσάρεστα».
Τρία είναι τα είδη της φιλίας: αυτή που βασίζεται στην αρετή, αυτή που θεμελιώνεται στο συμφέρον και αυτή που υπάρχει από συνήθεια. Άριστη όμως είναι η χάριν της αρετής φιλία, γιατί τη στερεώνει η αρετή της αγάπης.» Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως – “Το Γνώθι Σ’αυτόν”
*** Δύσχρηστη ψηφιακή πλατφόρμα ο εξωδικαστικός μηχανισμός 
Π. Ξηρογιάννης: «Η κοινωνική ειρήνη στην Ελλάδα της κρίσης οφείλεται στο νόμο Κατσέλη»
Ανησυχία έχουν προκαλέσει σε πολλά νοικοκυριά τα όσα ανέφερε προχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης, για κατάργηση του «νόμου Κατσέλη», αλλά και για κάποιο άλλο καθεστώς προστασίας με νέο νόμο, το οποίο όμως δεν έχει διευκρινισθεί αν θα αφορά μόνο στις τράπεζες ή και το Δημόσιο.
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά το «νόμο Κατσέλη», καθώς- όπως τόνισε- η κρίση είναι ακόμα εδώ και η κοινωνική ειρήνη της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης οφείλεται κατά πολύ σε αυτή την προστασία που παρέχει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει αυτά για τα οποία δημιουργήθηκε και παραμένει απλώς μια «δύσχρηστη ψηφιακή πλατφόρμα».
 Κοινωνική ειρήνη
«Υπάρχει έντονη ανησυχία στα ελληνικά νοικοκυριά, με το τι θα γίνει με τις ρυθμίσεις του “νόμου Κατσέλη”, δηλαδή του νόμου αυτού που επέτρεπε, έπειτα από δικαστική κρίση, να αναπροσαρμοστούν οι δανειακές υποχρεώσεις των ελληνικών νοικοκυριών, σε σχέση βέβαια με τα εισοδήματά τους όπως πλέον έχουν διαμορφωθεί με την οικονομική κρίση και την ανεργία όλα αυτά τα χρόνια. Το έχω ξαναπεί και το πιστεύω ακράδαντα: Η κοινωνική ειρήνη που έχει η Ελλάδα, παρά την τρομερή κρίση η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο νόμο αυτόν. Διασφαλίζει τις ελληνικές οικογένειες ότι τουλάχιστον η πρώτη κατοικία τους δε θα πλειστηριαστεί. Ότι δε θα δούμε τις λαϊκές αυτές εικόνες οικογενειών να είναι στο δρόμο, γιατί δεν μπορούν να στεγαστούν», τόνισε ο κ. Ξηρογιάννης.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο νόμος αυτός δεν ήταν μία πρωτοτυπία που έγινε χάρη σε κάποιους, αλλά εντάσσεται στη φιλοσοφία του ελληνικού δικαίου. Ο Αστικός Κώδικας προβλέπει ήδη από το 1946 ότι από τη στιγμή που έγινε κάποια σύμβαση και στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εάν στο μέλλον αλλάξουν απότομα οι προϋποθέσεις εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των μερών χωρίς αυτές να μπορούν να προβλεφθούν, όπως δηλαδή έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει δυνατότητα δικαστικής αναπροσαρμογής των υποχρεώσεων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις καινούργιες συνθήκες.
«Ο νόμος “Κατσέλη” δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία ειδική εκδήλωση αυτής της γενικής αρχής του ελληνικού δικαίου, όπως εκφράζεται στον αστικό κώδικα», σχολίασε.
 Προστασία α΄ κατοικίας
Καθώς η ισχύς του «νόμου Κατσέλη» φτάνει στο τέλος της στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, ενώ από τα όσα έχουν ειπωθεί δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, ο κ. Ξηρογιάννης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει νέα «ομπρέλα» προστασίας της πρώτης κατοικίας: «Ακόμα και ένα νοικοκυριό να παραμένει με συνθήκες τέτοιες, που να έχουν δηλαδή μεταβληθεί τόσο πολύ οι όροι της ζωής του, ώστε να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, οφείλει να υπάρχει από την ελληνική Πολιτεία αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο κάλυψης. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή η προστασία παρέχεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι διαρκώς για όσους το έχουν ανάγκη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, την οποία ακόμα συνεχίζουμε να περνάμε, έστω και αν τυπικά λέμε ότι έχουν λήξει τα μνημόνια.
Η κρίση είναι εδώ με τις ίδιες συνθήκες. Συνεχίζουν ακόμα να φεύγουν στο εξωτερικό νέοι Έλληνες με προσόντα που θα μπορούσαν να προσφέρουν πάρα πολλά στην ελληνική κοινωνία. Συνεχίζει να υπάρχει ανεργία, συνεχίζουν να μη δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Δεν ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, διότι είναι δυσβάσταχτες οι οικονομικές υποχρεώσεις για οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση. Οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι υποχρεώσεις από τις ασφαλιστικές εισφορές δε διευκολύνουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Η λύση δε βρίσκεται σε αποδοχές ή  επιδόματα. Η λύση βρίσκεται στο να δημιουργηθούν νέες δουλειές και επιχειρήσεις. Να δημιουργηθούν μονάδες τέτοιες που θα παρέχουν εργασία και θα δημιουργήσουν την άνοδο ξανά της ελληνικής οικονομίας. Αυτές θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους».
 Εξωδικαστικός μηχανισμός
Μάλιστα, ο κ. Ξηρογιάννης εκτίμησε πως όλο αυτό το διάστημα υπάρχει σοβαρή παράλειψη για τις επιχειρήσεις, κι όπως υπάρχει ο νόμος «Κατσέλη» για τα φυσικά πρόσωπα, θα έπρεπε να υπάρχει παρόμοιος νόμος και για τις επιχειρήσεις. «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν, λόγω της οικονομικής κρίσης και όχι λόγω κακής διαχείρισης, τις δανειακές τους και άλλες υποχρεώσεις. Παρά ταύτα, απασχολούν εργαζόμενους, συμβάλλουν στο ελληνικό ακαθάριστο προϊόν και κινδυνεύουν να κλείσουν ή να μεταφέρουν την έδρα τους σε ξένα κράτη. Θεωρώ ότι θα έπρεπε ο νόμος για την προστασία των επιχειρήσεων, δηλαδή ο εξωδικαστικός μηχανισμός στήριξης των επιχειρήσεων, να είναι διαφορετικού τύπου. Να είναι μία διαδικασία άμεσης επέμβασης μέσω των δικαστηρίων, όπως ακριβώς για το “νόμο Κατσέλη” και όχι μία δύσχρηστη ψηφιακή πλατφόρμα, όπου έχουμε δει πολύ λίγα αποτελέσματα μέχρι τώρα. Ο “νόμος Κατσέλη” έχει ομολογουμένως επιτυχημένη εφαρμογή. Αυτό αποδεικνύεται από το μεγάλο αριθμό των νοικοκυριών που προσέτρεξαν σε αυτόν. Έτσι και ένας νόμος για τις επιχειρήσεις θα έπρεπε να είναι με δικαστική κρίση, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κριτήρια που θέτει θα τηρηθούν. Ότι δε θα γίνει, δηλαδή, κατάχρηση από κάποιες επιχειρήσεις. Κι επειδή πρόκειται για επιχειρήσεις και απαιτείται οικονομική αποτύπωση της κατάστασης, ενδεχομένως εκεί να υπήρχαν κάποιες ειδικότερες προϋποθέσεις. Αλλά πάντα με άμεση δικαστική κρίση, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των υφιστάμενων επιχειρήσεων και να μην οδηγήσουμε νέους εργαζομένους στην ανεργία με το κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών», κατέληξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Αλβανία: Ελεύθεροι τα ξημερώματα οι ομογενείς που συνελήφθησαν

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και τέσσερα στελέχη της ομογένειας της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι στις 3 το πρωί και μετά από πολύωρη κράτηση. -

*** Αφιερωμένη στον αδικοχαμένο πιλότο Νίκο Βασιλείου η αεροπορική επίδειξη της 120 ΠΕΑ 

Τον Αρχάγγελο Μιχαήλ εόρτασε χθες η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος με την καθιερωμένη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης Παναγιώτης Νίκας και Γιώργος Τσώνης αντίστοιχα, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθος κόσμου.
Αφού ολοκληρώθηκε η δοξολογία, αναγνώστηκε η ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, με το μήνυμα του Αρχηγού να έχει σκοπό να εμψυχώσει όλους όσοι υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ έκανε αναφορά και στην προσφορά της. Πέραν του ότι αποτελεί βασικό εκφραστή την άμυνας στη χώρα, πραγματοποιεί αεροσυγκομιδές ασθενών, ενώ λαμβάνει μέρος σε επιχείρησης εντοπισμού- διάσωσης, όπως και στις κατασβέσεις πυρκαγιών.
Στο μήνυμά του ο Αρχηγός δεν ξέχασε να αναφερθεί στους πεσόντες αεροπόρους, οι οποίοι, όπως είπε, έβαλαν το καθήκον πάνω από τη ζωή τους και κερδίζουν το σεβασμό όλων.
Κλείνοντας το μήνυμα του Αρχηγού αναφερόταν στο πρόγραμμα αναβάθμισης που θα πραγματοποιηθεί στις πτέρυγες της Καλαμάτας και της Ανδραβίδας.

Μετά την ανάγνωση της διαταγής ακολούθησε η αεροπορική επίδειξη ενός αεροσκάφους Τ6 της ομάδας «Δαίδαλος», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αφιερώθηκε στον πιλότο της 120 ΠΕΑ, Νίκο Βασιλείου, που σκοτώθηκε στις 28 Αυγούστου, όταν κατέπεσε το T2 του οποίου ήταν κυβερνήτης. Π.Μπ. 
 Video: 

*** Προβληματισμός του Χρυσόστομου Μεσσηνίας για τις θέσεις και προτάσεις μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας 
-Αναστάτωση στους κύκλους της Εκκλησίας
Τη δική του θέση έκανε γνωστή χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Όπως είπε, λοιπόν, ο κ. Χρυσόστομος δεν πρόκειται για μια συμφωνία αλλά για μια καταγραφή, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για αρκετά σημεία στο περίφημο αυτό κείμενο.
Οι κυρίαρχοι προβληματισμοί του αφορούν στα ζητήματα των κληρικών, της θρησκευτικής ουδετερότητας και της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ σχολίασε πως και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του κ. Ιερώνυμου.
Αρχικά θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι κατά τη γνώμη του δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά μία καταγραφή, «είναι ένα μνημόνιο θέσεων και προτάσεων, οι οποίες προτάσεις πρέπει να υποστούν μέσα από το διάλογο διαμόρφωση, μέσα από την οποία διαμόρφωση θα απαλειφθούν οι ασάφειες. Θα διαλευκανθούν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία είναι δυσερμήνευτα. Επιπλέον, θα διασφαλιστούν ορισμένες προτάσεις που γίνονται σε σχέση και με τη μισθοδοσία του κλήρου και με τον τρόπο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας».
«Το κείμενο αυτό- πρόσθεσε- δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτό, διότι έχει πάρα πολλές ασάφειες, γενικότητες, όρους που μπορούν να ερμηνευτούν με αμφισημία. Ως εκ τούτου, όλοι καταλαβαίνετε ότι δικαίως έχει προκαλέσει την αντίδραση και του εφημεριακού κλήρου και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας».
 Από την τηλεόραση… 
Σε ερώτηση που έγινε στο μητροπολίτη, αν οι συζητήσεις Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού ήταν γνωστές στην υπόλοιπη Ιεραρχία, απάντησε ότι σε εκείνη που έγινε τον Οκτώβριο ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετήθηκε με γενικές θέσεις για μια προσπάθεια που γίνεται να βρεθεί ένα modus vivendi μεταξύ της μισθοδοσίας του κλήρου και της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τότε, όπως είπε ο κ. Χρυσόστομος, «ο Αρχιεπίσκοπος ούτε σε λεπτομέρειες μπήκε, ούτε αναφέρθηκε σε κείμενα, ούτε έδειξε κείμενα. Επιπλέον μετά την Ιεραρχία, όταν κάλεσε κάποιους εκ των αρχιερέων, και πάλι προφορικά τούς ενημέρωσε. Αυτό δε σημαίνει ότι ενημερώθηκε σύνολη η Ιεραρχία».
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι όλοι οι ιεράρχες γνώριζαν ότι στις 6 του μηνός ο κ. Ιερώνυμος θα πήγαινε να δει τον κύριο πρωθυπουργό για να τεθεί προς συζήτηση ή να του εκθέσει τις θέσεις της Εκκλησίας που αφορούν στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ως προς το άρθρο 3 και ως προς την πρόταση περί θρησκευτικής ουδετερότητας. Όμως, ξαφνικά και ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος είδε στις τηλεοράσεις να βγαίνει μια συμφωνία, «αυτή που όλοι γνωρίζουμε και να λένε ότι είναι πρωτοποριακή».
Σχολίασε δε, πως αυτή «η αντίδραση σε επίπεδο επικοινωνίας και ενημέρωσης θα έπρεπε να προβληματίσει τους ανθρώπους της Ιεραρχίας. Όπως θα έπρεπε να την προβληματίσει και σε σχέση με το περιεχόμενο του κειμένου».
 Μεμονωμένο γεγονός ή εντάσσεται στο πλαίσιο των ανακατατάξεων και των πολιτικών πιέσεων στα ευρύτερα Βαλκάνια αυτός ο διαχωρισμός;
Σε επόμενη ερώτηση που τέθηκε στο μητροπολίτη, αν κατά την εκτίμησή του αυτή η συμφωνία εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, απάντησε: «Αν μπαίνουμε στην προβληματική να βλέπουμε συνωμοσίες παντού, δεν μπορούμε να λύσουμε και να προσεγγίσουμε τα προβλήματα».
Γνώριζε δε, όπως είπε, από καιρό πριν πως «ο Μακαριότατος με τον κύριο πρωθυπουργό βρίσκονταν σε μία επικοινωνία, όπως και με ένα κλιμάκιο κυβερνητικό, υπουργών και συμβούλων, για το θέμα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η παραπάνω επικοινωνία ήταν γνωστή σε όλους, αλλά αυτό δεν μπορεί να συσχετιστεί ούτε με την προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση ούτε με τις γενικότερες ανακατατάξεις, γεωπολιτικές, που υπάρχουν παγκοσμίως. Είναι ένα εσωτερικό ζήτημα, μια εσωτερική διεργασία, στην οποία τον κύριο ρόλο ή τους κύριους ρόλους έχουν οι πρωταγωνιστές, ο Μακαριώτατος και ο κύριος πρωθυπουργός, είναι λογικό αυτό».
Συμπλήρωσε, δε, ότι κανένας δεν κρίνει αρνητικά το ότι συνομιλεί ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο, «ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπο και ο κάθε υπουργός μπορεί να μιλήσει με τον οποιονδήποτε μητροπολίτη. Αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να θριαμβολογούμε για ένα κείμενο και, μάλιστα, να το ονομάζουμε συμφωνία. Ένα κείμενο το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα».
 Απορίες
Συνεχίζοντας ο κ. Χρυσόστομος εξήγησε ότι χαρακτηρίζει το κείμενο προβληματικό, αφού από τις 15 θέσεις που έχει, ο ίδιος έχει σημειώσει τουλάχιστον 30 απορίες, τις οποίες θα εκθέσει στην Ιεραρχία, διότι πρέπει να διευκρινιστούν.
Όπως είπε ακόμα, δεν μπορεί, για παράδειγμα, κάτι το οποίο ήταν συμβατική υποχρέωση του κράτους από το 1952- 53 μέχρι σήμερα ξαφνικά με μία συμφωνία να μετατρέπεται σε επίδομα. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι σήμερα από το 1953 το ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται να καλύπτει τη μισθοδοσία του κλήρου και τη λειτουργία της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Όμως, «ξαφνικά μέσα από αυτήν την ανακοίνωση, μέσα από αυτή τη συμφωνία, αυτό γίνεται μορφή επιδότησης. Μιλάμε για το ίδιο πράγμα; αναρωτήθηκε ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος. «Αυτό δεν πρέπει να διευκρινιστεί; Δεν πρέπει να μας πει κάποιος “τι εννοείτε όταν λέτε με μορφή επιδότησης” και, μάλιστα, μορφή επιδότησης;».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε άλλα σημεία του κειμένου, όπως ότι οι ιερείς θα διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά όπως παρατήρησε ο κ. Χρυσόστομος, «Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεν είναι μόνο ότι κάποιος παίρνει το μισθό του, αφού μέσω αυτής κατοχυρώνει  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατοχυρώνει τη συνταξιοδότηση, όπως και οι ήδη συνταξιοδοτημένοι κληρικοί». Για όλα αυτά, παρατήρησε ο κ. Χρυσόστομος, δεν αναφέρεται κάπου τι θα γίνει και ποιος θα τα ασκήσει.
 Μπορεί να υπάρξει ρήξη στην Εκκλησία;
Σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα αυτή τη στιγμή στην Εκκλησία και αν υπάρχει ενδεχόμενο ρήξης, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι, όταν το σώμα της Ιεραρχίας συνεδριάζει, ο καθένας λέει την άποψή του και η άποψη των πλειόνων κρατείται, με τον Αρχιεπίσκοπο να ακολουθεί αυτή τη γνώμη.
Όλα αυτά που φημολογούνται, πρόσθεσε, «είναι γεννήματα φαντασίας κάποιων οι οποίοι νομίζουν ότι θα κατεβάσουν τους τόνους με το να επιτείνουν ότι υπάρχει πρόβλημα κρίσεως και ρήξη μέσα στην Εκκλησία».
Συμπλήρωσε δε, ότι ποτέ δεν υπάρχει πρόβλημα κρίσης και ρήξης μέσα στην Εκκλησία, όταν η εκκλησία γνωρίζει και να διαλέγεται και το πώς διαλέγονται μεταξύ τους οι ιεράρχες.
 Η εκτίμηση του κ. Χρυσοστόμου για το αν θα εφαρμοστούν όσα αναφέρει το ανακοινωθέν
Όσο για το τι πιστεύει ότι θα γίνει τελικά, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε ότι θα πρέπει να επισημανθούν τα στοιχεία τα οποία θέλουν διευκρίνιση, ενώ οι ιεράρχες θα πρέπει να θέσουν κάποιες κόκκινες γραμμές τις οποίες, όπως είπε, δεν μπορούν να υπερβούν στο διάλογό τους.
Επίσης, ότι οι ιεράρχες θα μπουν με βάση αυτό το κείμενο σε ένα διάλογο με την Ελληνική Πολιτεία, «ένας διάλογος που», όπως υποστήριξε, «μπορούμε να πούμε πότε θα αρχίσει, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει».
Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι βασικό κομμάτι αυτού του διαλόγου θα είναι ο εφημεριακός κλήρος, που δεν πρέπει να εξαιρεθεί, μιας και είναι ο άμεσα θιγόμενος από όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να έχει το δικό του λόγο.
 Επιγραμματικά οι κόκκινες γραμμές του μητροπολίτη Μεσσηνίας
Σε ερώτηση για τις κόκκινες γραμμές, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε ότι δε θα τις θέσει αυτός, αλλά η Ιεραρχία. Πρώτα θα κάνει διάλογο με τους κληρικούς, τους εφημέριους και μετά, μέσα από τη συζήτηση, θα αναδειχθούν οι κόκκινες γραμμές και θα αποτυπωθούν.
 Πέρα από τη μισθοδοσία, υπάρχει διαφωνία και με τη διαχείριση της περιουσίας
Όταν ζητήθηκε η γνώμη του μητροπολίτη για το αν διαφωνεί με τον τρόπο διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως την ορίζει το κείμενο αυτό, απάντησε καταφατικά. Όπως παρατήρησε, το ανακοινωθέν μπλέκει δύο πράγματα. Ειδικότερα, είπε ότι άλλο είναι το περιεχόμενο του νόμου 4182 του 13, νόμο που έκανε ο κ Σαμαράς για τον τρόπο αξιοποίησης της περιουσίας, και άλλο πράγμα λέει τι θα διαχειριστεί το ειδικό ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας, κι ενώ σε δύο παραγράφους διακρίνονται αυτά τα πράγματα, μετά έρχεται και λέει ότι αυτά τα δύο πράγματα θα συμπτυχθούν.
 Η άποψη του κ. Χρυσοστόμου για ενδεχόμενες αντιδράσεις από ιερείς
«Δεν πρέπει κι αυτοί να αντιδράσουν;» απάντησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις ιερέων  και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πρέπει να πουν τη θέση τους; Δε θίγονται;».
Επίσης, πρόσθεσε ότι θίγονται τα κεκτημένα δικαιώματα των ιερέων, και όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έτσι και αυτοί έχουν τα δικαιώματά τους και πρέπει να τα εκφράσουν.
Πρέπει ο ίδιος, όπως είπε, να μεταφέρει στην Ιεραρχία την άποψη των κληρικών, αφού θεωρεί ότι σε κάθε Μητρόπολη ο επίσκοπος πρέπει να βοηθάει, να ενισχύει και να συμπαρίσταται στους κληρικούς του.
Όσο για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ιερείς να αντιδράσουν, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας επανάλαβε ότι δε συμφωνεί με το να βγουν στους δρόμους και να κάνουν πορείες, αφού δεν τα θεωρεί σοβαρά πράγματα. Μάλιστα, πιστεύει ότι θα λειτουργήσουν πολύ αρνητικά και εις βάρος των αιτημάτων των κληρικών. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αντιδράσουν οι κληρικοί και πρέπει να αντιδράσουν.
 Το λάθος του αρχιεπισκόπου να αφήσει να βγει ένα τέτοιο κείμενο
Όταν ρωτήθηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, αν τελικά κακώς ο αρχιεπίσκοπος άφησε να δημοσιοποιηθεί ένα τέτοιο κείμενο, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει αυτό και μας παρότρυνε να ρωτήσουμε τον κ. Ιερώνυμο.
  Οι θέσεις των άλλων μητροπολιτών
Όσο για τους υπόλοιπους μητροπολίτες με τους οποίους έχει συνομιλήσει ο κ. Χρυσόστομος, είπε ότι εκφράζονται όλοι με την ίδια απορία και έχουν τις ίδιες επιφυλάξεις με τον ίδιο.
 Οι πολιτικές εξελίξεις και οι 10.000 διορισμοί
Έπειτα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κλήθηκε να απαντήσει, αν κατά τη γνώμη του αυτή η συμφωνία έχει προεκλογικό άρωμα. Ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε ότι δεν ξέρει αν χρησιμοποιείται προεκλογικά, καθώς και ότι δεν μπορεί να ξέρει πώς η κυβέρνηση τη χρησιμοποιεί ή πώς βλέπει τα αποτελέσματά της. Πρόσθεσε, όμως, ότι βλέπει μετά τις δηλώσεις του κυρίου Τζανακόπουλου να υπονομεύεται.
Μάλιστα, σχολίασε ότι υπονομεύεται από ένα κυβερνητικό στέλεχος, κι έτσι δίδεται η εντύπωση στους κληρικούς, αλλά και στην Ιεραρχία, ότι γίνεται προσπάθεια υφαρπαγής, χωρίς βέβαια ο κ. Χρυσόστομος να λέει ότι αυτή θα γίνει. «Έτσι φαίνεται μια προσπάθεια υφαρπαγής 10.000 θέσεων, και οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για να κάνει κάποιους διορισμούς» σχολίασε.
 Τι θα κάνει ο Μεσσηνίας στην επόμενη σύγκληση της Ιεραρχίας
Όσο για το τι θα κάνει ο ίδιος στην επόμενη σύνοδο της Ιεραρχίας, απάντησε ότι θα σηκωθεί, θα πει ποιες είναι οι επιφυλάξεις του, ποιες είναι οι ασάφειες και θα περιμένει να ακούσει, από μέρους του Μακαριότατου και εκείνων που διαθλούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι είναι οι συντάκτες αυτού του κειμένου και αυτής της συμφωνίας, κάποιες απαντήσεις. Έπειτα, οι απαντήσεις που θα πάρει θα πρέπει να αποτυπωθούν σε ένα χαρτί και μαζί με τις θέσεις των κληρικών όλοι μαζί να συναντήσουν την ελληνική κυβέρνηση και να γίνει συζήτηση.
 Θρησκευτική ουδετερότητα
Τέλος, ερωτώμενος ο μητροπολίτης Μεσσηνίας για τη θρησκευτική ουδετερότητα που αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, σχολίασε ότι, όπως είναι κατανοητό, προτάθηκε από το κυβερνών κόμμα, από την κυβερνητική ομάδα, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Προτάθηκε δε, το κράτος να είναι θρησκευτικά ουδέτερο.
Όπως ανέφερε, αυτή η ουδετερότητα είναι ένας όρος, μία έκφραση που πρώτη φορά προτείνεται και, μάλιστα, να ενταχθεί στο Σύνταγμα πρώτο αυτό. Δεύτερον, «είναι  ένας όρος πολυσήμαντος και πολυδιάστατος, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα και, μάλιστα, η πρόταση συνοδευόταν από μία έκφραση “με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά”. Το “ό,τι” ήταν αναφορικό και όχι ειδικό, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση, η οποία κάνει και την πρόταση εισαγωγής της συγκεκριμένης έκφρασης στο Σύνταγμα, θα πρέπει να μας πει τι είναι αυτό το “ό,τι” που συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά πράγματα.
Το “ό,τι” μπορεί να είναι μια απόλυτη μορφή αποθρησκειοποίησης του κράτους σε σχέση με όλους τους άλλους, δείτε laicite γαλλικού τύπου, και μπορεί να είναι απλά μια συσχέτιση και έκφραση σεβασμού απέναντι στη θρησκευτική ελευθερία και στον τρόπο με τον οποίον είμαστε υποχρεωμένοι να τη σεβόμαστε και να την εκφράζουμε».
Όπως είπε, απέχει πολύ το ένα άκρο από το άλλο, και ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν πολλές παράμετροι. Έτσι, κατά τη γνώμη του κ. Χρυσοστόμου, για την αναθεώρηση του Συντάγματος «θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει κράτος θρησκευτικά ουδέτερο, να διευκρινιστεί σε μια ερμηνευτική δήλωση κάτω από το συγκεκριμένο άρθρο και η οποία ερμηνευτική συνταγματική δήλωση θα συμπεριληφθεί στο νέο Σύνταγμα, όπως θα συμπεριληφθεί και τι σημαίνει η έννοια “επικρατούσα θρησκεία” που υπάρχει στο Σύνταγμα και ελπίζω ότι θα υπάρχει». Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Γκάλοπ «Μπούσουλας» για Καλαμάτα και Περιφέρεια 
Εταιρεία δημοσκοπήσεων "μετράει" τις τελευταίες μέρες τις προθέσεις των πολιτών για το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως έγινε γνωστό, στα ονόματα που… σφυγμομετρούνται για το μεγαλύτερο Δήμο της Μεσσηνίας περιλαμβάνονται μέχρι και οι τελευταίες ανακοινώσεις υποψήφιων δημάρχων (π.χ. Κουκούτση), ενώ για την Περιφέρεια μετριέται η πρόθεση των πολιτών για τους υποψηφίους μεγάλων κομμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να "βοηθήσει" ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να αποφασίσουν τι θα κάνουν στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ ίσως αποτελέσει και τροχοπέδη στις επιθυμίες κάποιων που αναμένεται να δηλώσουν «παρών» στις εκλογές του 2019.

*** Εξειδικευμένο σεμινάριο για τη μεσσηνιακή γαστρονομία από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου 
Με ένα ιδιαίτερο σεμινάριο για τους επαγγελματίες της εστίασης και της γαστρονομίας συμμετέχει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, στο φετινό 8ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 19 ως τις 22 Νοεμβρίου.
Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε ιδιοκτήτες, στελέχη και εργαζόμενους του χώρου της εστίασης και της γαστρονομίας, περιλαμβάνει ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό σκέλος και πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης.
Ειδικότερα, το θεωρητικό σκέλος περιλαμβάνει εισηγήσεις καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου σε θέματα όπως η άσκηση ηγεσίας στην Αθωνική κουζίνα, οι γαστρονομικές κοινότητες και προορισμοί, οι εξελίξεις και οι τάσεις στο branding και το marketing του σύγχρονου εστιατορίου και οι βασικοί κανόνες γευστικής αρμονίας φαγητού και κρασιού. Θα ακολουθήσει το πρακτικό σκέλος, με εργαστήρι μαγειρικής τέχνης και επίδειξη διάφορων τεχνικών από καταξιωμένους επαγγελματίες της Μεσσηνίας.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς της μεσσηνιακής κουζίνας και εντάσσεται στο σύνολο του στρατηγικού σχεδιασμού του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου για να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων (αγροτική ανάπτυξη, κοινωνία, πολιτισμός, περιβάλλον).
Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν, οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης, ενώ είναι απαραίτητο να κάνουν προεγγραφή (τηλεφωνικά ή με mail) μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στις 14.00 (Επιμελητήριο Μεσσηνίας, υπεύθυνη Γεωργία Παλόγλου, τηλ. 27210 62218, info@mcci.gr).
Χώρος διεξαγωγής: Συνεδριακό Κέντρο Elite City Resort.
 Πρόγραμμα
09:20-09:40 Προσέλευση
09:40-10:00 Άσκηση ηγεσίας στην Αθωνική Κουζίνα
Θοδωρής Σπηλιώτης, θεμελιωτής Αθωνικού Μάνατζμεντ
10:00-10:30 Γαστρονομικές κοινότητες - γαστρονομικοί προορισμοί
Γιώργος Πίττας,  ξενοδόχος – συγγραφέας - ιδρυτής του GREEK GASTRONOMY GUIDE
10:45-11:00 Coffee break
11:00-11:45 Branding & Marketing Εστιατορίου
Δημοσθένης Μπρούσαλης, Founder & CEO DASC Branding
11:45-12:30 Βασικοί κανόνες γευστικής αρμονίας φαγητού και κρασιού
Χάρης Τζανής,  συντάκτης Γαστρονομίας
12:30-13:30 Εργαστήριο μαγειρικής τέχνης  - Workshop
Επίδειξη τεχνικών από καταξιωμένους επαγγελματίες της Μεσσηνίας και γαστρονομική δοκιμή.

***  Εργασίες διάσωσης του διακόσμου της Αγίας Παρασκευής στην Πλάτσα 
Η εκτέλεση εργασιών συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης σε μνημεία της Μεσσηνίας εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Η σχετική απόφαση αφορά άμεσα σωστικά και προληπτικά μέτρα συντήρησης σε τοιχογραφίες και κονιάματα μνημείων της Μεσσηνίας, εργασίες συντήρησης κινητών ευρημάτων, συντήρηση εικόνων και σωστικές εργασίες στερέωσης στον εικονογραφικό διάκοσμο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πλάτσας.
Εργασίες για σωστικά και προληπτικά μέτρα συντήρησης σε τοιχογραφίες και κονιάματα θα γίνουν σε διάφορα μνημεία του νομού, όπως η Κοίμηση Πηγών στην Αλαγονία. Επίσης, συντήρηση εικόνων, κεραμικών, μεταλλικών, λίθινα, γυάλινα, ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα τέμπλα κ.ά.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν έως τέλος του χρόνου.
 Αγία Παρασκευή Πλάτσας 
Η Αγία Παρασκευή είναι ένας μικρών διαστάσεων σταυρεπίστεγος ναός, κτισμένος στις παρυφές του οικισμού της Πλάτσας στη Μάνη. Η τοιχοποιία του από αργούς λίθους, οι ζώνες κεραμοπλαστικού διακόσμου και τα τυφλά αψιδώματα πάνω από τη δυτική είσοδο αποτελούν στοιχεία της αρχιτεκτονικής κοντά στο τέλος της βυζαντινής περιόδου. Ο ναός κτίσθηκε στα 1412 σύμφωνα με λίθινη επιγραφή πάνω από την είσοδο, και αποτελεί συλλογική χορηγία κατοίκων του χωριού της Πλάτσας.
Στο εσωτερικό διατηρεί το μεγαλύτερο τμήμα του τοιχογραφικού του διακόσμου, ο οποίος έχει χρονολογηθεί στις αρχές του 15ου αιώνα.
Με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού θα γίνουν πλήρεις σωστικές εργασίες στερέωσης στον εικονογραφικό διάκοσμο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στην Πλάτσα του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Οι σωστικές εργασίες αφορούν, κυρίως, στη στερέωση του υποστρώματος των τοιχογραφιών, την περιμετρική συγκράτηση με κονίαμα και το σφράγισμα των ρωγμών.
 Εργασίες
Συγκεκριμένα οι εργασίες θα αφορούν:
-Περιμετρική συγκράτηση του συνόλου των τοιχογραφιών (στεφάνωμα) με κονίαμα ουδέτερου χρώματος
-Στερέωση του υποστρώματος με το υποστήριγμα με τη μορφή ενέματος, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονες αποκολλήσεις
-Στερέωση/ενίσχυση της συνοχής του ζωγραφικού στρώματος (στα σημεία που αυτό παρουσιάζεται αποδυναμωμένο)
-Ήπιος καθαρισμός των τοιχογραφιών (σε περιοχές που κρίνεται απαραίτητο)
-Συμπλήρωση των απωλειών με κονίαμα
-Σφράγισμα των ρωγμών.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Ο καιρός  σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 9/11/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες απογευματινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις πρώτες απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Επίσκεψη Γ. Δέδε σήμερα στο Δήμο Πύλου – Νέστορος 
Κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών με επικεφαλής το γενικό γραμματέα, Γιώργο Δέδε, θα επισκεφθεί σήμερα το Δήμο Πύλου – Νέστορος, ο οποίος μετά την πρόσφατη κακοκαιρία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στις 10.30 το πρωί το κλιμάκιο θα επισκεφθεί το δρόμο Σουληνάρι- Κορυφάσιο και στη συνέχεια θα κάνει αυτοψία στα λιμάνια Μεθώνης και Πύλου κ.λπ., προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία στις λιμενικές υποδομές. Στις 2.00 μετά το μεσημέρι, στο Δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί τεχνική σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου. Στόχος, όπως τόνισε σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στις υποδομές του Δήμου.

*** "Έξωση" στα αυτοκίνητα από το κέντρο της Καλαμάτας 
Δύο σημαντικά θέματα, που άπτονται γενικότερων κυκλοφοριακών ζητημάτων στην Καλαμάτα, πρόκειται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο λόγος για την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης του έργου «Ανάπλαση οδού Αναγνωσταρά», όπως και του έργου «Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση πλατείας 23ης Μαρτίου».
Σύμφωνα με τις μελέτες, στις δύο περιοχές όπου θα εκτελεστούν έργα θα γίνει μείωση των θέσεων στάθμευσης. Υπενθυμίζεται ότι σημαντικός αριθμός θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της Καλαμάτας θα χαθεί και από την πεζοδρόμηση της Ιατροπούλου, από την οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού έως την οδό Νέδοντος.
Ειδικότερα, για την παρέμβαση στην οδό Αναγνωσταρά η τεχνική έκθεση του έργου σημειώνει, μεταξύ άλλων: "Η οδός ξεκινά από την οδό Βαλαωρίτου και καταλήγει στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Το τμήμα της από τη συμβολή με την οδό Καίσαρη και βορειότερα βρίσκεται εντός των ορίων του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους εμπορικούς δρόμους της Καλαμάτας, ο οποίος οδηγούσε απευθείας στην πλατεία 23ης Μαρτίου και όπου ακόμα και σήμερα λειτουργεί πλήθος μικρών εμπορικών καταστημάτων, λιανικής κυρίως πώλησης.
Ο Δήμος Καλαμάτας, στην προσπάθεια που καταβάλλει για την αναβάθμιση περιοχών σημαντικού ιστορικού και εμπορικού ενδιαφέροντος στην πόλη, προβαίνει στην εκπόνηση μελέτης ανάπλασης ενός οικονομικά σημαντικού δρόμου της πόλης.
Σκοπός του παραπάνω έργου ανάπλασης είναι, αφενός, η απόδοση στον πολίτη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων επιφανειών δημόσιου χώρου, που θα καθίσταται ελκυστικός στο χρήστη και φιλικός στο περιβάλλον και, αφετέρου, η ενίσχυση της ανάπτυξης αστικών περιοχών μέσω προστασίας του περιβάλλοντος (η συγκεκριμένη ανάπλαση θεωρείται ότι πληροί αυτό το βασικό κριτήριο), με τη δημιουργία γραμμικής και εναλλάξ σε διάταξη δενδροστοιχίας από ψηλά δέντρα στην οδό Αναγνωσταρά (να σημειωθεί ότι η περιοχή στερείται παντελώς πρασίνου). Επίσης, η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος με τη δημιουργία μιας αξιόλογης ανάπλασης, που στο σύνολο της, εκτός του ασφαλούς και άνετου περιπάτου εκ μέρους των πολιτών, θα δημιουργήσει και τέτοιες δράσεις, που στο τέλος θα αποβούν προς όφελος του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, βελτιώνοντας έτσι το μικροκλίμα της περιοχής παρέμβασης, με την ενσωμάτωση βιοκλιματικών χαρακτηριστικών, την αύξηση του πρασίνου και επίτευξη της μέγιστης δυνατής ποιότητας και εν τέλει ασφάλειας.
Επιπρόσθετα, θα σημειωθεί μια θεαματική αύξηση της λειτουργικότητας της περιοχής, με τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αισθητικής αντιμετώπισης, σε ένα μεγάλο τμήμα του παραδοσιακού κέντρου της Καλαμάτας. Η συγκεκριμένη περιοχή και λόγω του γεγονότος ότι θα υπάρχει πλέον αισθητική ομοιογένεια, θα μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά έναν “πυρήνα” πρόσφορο για επέκταση αναβαθμίσεων και σε γειτονικές περιοχές.
Με την πρόταση παρέμβασης που υποβάλλει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, η περιοχή επί και πέριξ της οδού Αναγνωσταρά, που είναι κατεξοχήν μια περιοχή νεοκλασικών και μοντέρνων κατοικιών, καθώς και μικρών καταστημάτων, θα αποκομίσει μελλοντικά σε μέγιστο βαθμό τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή την αναβάθμιση που επιχειρεί ο Δήμος.
Πιθανόν δε, να αποτελέσει και ένα σημαντικό ενθαρρυντικό παράγοντα - σε συνδυασμό βέβαια με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης - ανοίγματος νέων καταστημάτων και επανακατοίκησης της περιοχής, προκειμένου να ξεφύγει από τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης, αναζωογονώντας έτσι και ιστορικά την περιοχή αυτή.
Εκτός των άλλων, η προταθείσα παρέμβαση θα αποτρέψει και την είσοδο των αυτοκινήτων στους ήδη “υπερφορτωμένους”, λόγω και του μικρού πλάτους, δρόμους της περιοχής. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο, με το να υφίσταται συνεχής στάθμευση στη μια ή την άλλη πλευρά του δρόμου, στα μικρά σε πλάτος εναπομείναντα πεζοδρόμια οι πεζοί να περνούν πολλές φορές με δυσκολία.
Στόχος, επίσης, αυτής της ενέργειας είναι η αποδοχή εκ μέρους των πολιτών του μέτρου απόδοσης ολοένα και περισσότερων τμημάτων του υπάρχοντος οδικού δικτύου της πόλης για την κατασκευή ευρύχωρων πεζοδρομίων και ακολούθω, η αλλαγή συμπεριφοράς των οδηγών για την επιλογή εναλλακτικών διαδρομών και τη στάθμευση των αυτοκινήτων, τόσο στην περίμετρο του δικτύου πεζοδρόμων όσο και στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, του ποταμού Νέδοντα, αφού η μετακίνηση πεζή γενικά είναι προτιμότερη από άποψη ασφάλειας, ποιότητας ζωής και εν τέλει ταχύτητας".
Πλέον, μετά και τις νέες παρεμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας, σχεδόν όλες οι θέσεις στάθμευσης οι οποίες έχουν απομείνει στο κέντρο της Καλαμάτας είναι ελεγχόμενες. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες η μόνη επιλογή για τους επισκέπτες της Καλαμάτας είναι να πληρώνουν για τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους, είτε το Δήμο Καλαμάτας είτε τον ιδιώτη που έχει αναλάβει τη διαχείριση των χώρων στάθμευσης στο Νέδοντα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Διαφοροποιήσεις σε επιλογές και αποφάσεις Κατσίβελα από την (έως σήμερα) πλειοψηφία 
«Η πολιτική ηγεσία, το σχήμα διοίκησης και ο τρόπος διοίκησης του Δήμου Τριφυλίας, όπως έχουμε επισημάνει, δεν έχουν αποδώσει τα επιθυμητά και αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως, προκαλούν σωρεία προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία του και οι συνέπειες αυτών έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Αυτό που είναι διαπιστωμένο και γνωστό ήδη από προηγούμενα χρόνια, στις μέρες μας λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, με την κατάσταση να μοιάζει από χαοτική έως και… “διαλυτική”. Γι’ αυτό και το κλίμα στη δημοτική παράταξη Κατσίβελα είναι ιδιαιτέρως βαρύ…» έχουμε αναφέρει σε ρεπορτάζ στο «Θ» σχετικά με τις εξελίξεις στο Δήμο Τριφυλίας εν όψει και των δημοτικών εκλογών του 2019.
«Είναι γνωστό και στις πέτρες ότι έχει διαρραγεί πλήρως η συνοχή της δημοτικής παράταξης του κ. Κατσίβελα και οι περισσότεροι εκ των δημοτικών και τοπικών συμβούλων φέρονται να μην τον ακολουθούν σε τυχόν νέα του υποψηφιότητα», σημειώναμε σε άλλο ρεπορτάζ πριν από δυόμισι περίπου μήνες.
Τις τελευταίες μέρες και ιδίως μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας και με αφορμή την εισήγηση που έκανε ο κ. Κατσίβελας για τον ορισμό μελών στα νομικά πρόσωπα του Δήμου, «ανακυκλώνοντας» τους ίδιους και τους ίδιους δημοτικούς συμβούλους και δίχως να προτείνει κάποιον από τους «συνεργάτες» του που έχουν ήδη έχουν διαφοροποιηθεί σε μια σειρά από ζητήματα, είτε δημόσια είτε και κατ’ ιδίαν, έχουν «φουντώσει» οι φήμες για ηχηρή παρέμβαση στα δημοτικά δρώμενα της Τριφυλίας. Παρέμβαση που θα προκαλέσει καταιγιστικές εξελίξεις και στις οποίες ο κ. Κατσίβελας φέρεται ότι θα έχει απλώς το ρόλο του θεατή και όχι του συνδιαμορφωτή.
Τίποτα δε θα πρέπει να αποκλείεται, καθώς, όπως επίσης έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει στο «Θ», η συνοχή της σημερινής παράταξης της δημοτικής πλειοψηφίας έχει πλήρως διαρραγεί. Μετά την παραίτηση του αντιδημάρχου, Αναστάσιου Πούλου, σε ρεπορτάζ στο «Θ» τον Ιούλιο, αναφέραμε: «Η παραίτηση του Αναστάσιου Πούλου από αντιδήμαρχος Τριφυλίας εικάζεται ότι ίσως αποτελέσει κρίσιμο γεγονός έκφρασης προθέσεων ή και ειλημμένων αποφάσεων δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης Κατσίβελα προκαλώντας “ντόμινο” εξελίξεων στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας. Η πολιτική επιλογή και βαθύτατα πολιτική απόφαση που έλαβε ο κ. Πούλος, δεν αποκλείεται να επιταχύνουν την υλοποίηση συλλογισμών και σκέψεων δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν, ανά διαστήματα, διαφοροποιήσεις από τις προσωπικές επιλογές, προτάσεις και αποφάσεις του κ. Κατσίβελα. Όπως και να ’χει, δέκα μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως έχουμε τονίσει ήδη από το 2016, το βέβαιον είναι ότι σε τίποτα απολύτως δε θα σχετίζονται με τις εκλογές του 2014, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ίδια τη δημοτική παράταξη του κ. Κατσίβελα και το Δήμο Τριφυλίας!».
Ως φαίνεται, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και απομένει ο χρόνος της έκφρασής τους, που ίσως μάλιστα και να πλησιάζει…  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Η καρδιά του αστυνομικού μυθιστορήματος χτυπά στη Στούπα 
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα ξεκινά αύριο Παρασκευή στη Στούπα. Ο λόγος για το αφιέρωμα στο αστυνομικό μυθιστόρημα που διοργανώνει το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση "ΝΑΡΤΟΥΡΑ", σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.), ενώ συμμετέχει και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας /Filmhouse.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στη Στούπα και ειδικότερα στην ταβέρνα «Διόνυσος», ενώ για όσους θελήσουν να τις παρακολουθήσουν η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Για το αφιέρωμα αυτό θα βρεθούν στη Στούπα μέλη της Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και ειδικότερα οι Φίλιππος Φιλίππου, Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Γιάννης Ράγκος, Γιάννης Πανούσης, Ανδρέας Αποστολίδης, Παναγιώτης Γιαννουλέας και Δημήτρης Σίμος, ενώ συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.
 Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Η Βασιλική Κατέρη, ιδρύτρια και πρόεδρος του Πολιτιστικού ΝΑΡΤΟΥΡΑ, θα ανοίξει τις εκδηλώσεις με καλωσόρισμα και ο Σέργιος Γκάκας, πρόεδρος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ., θα απευθύνει χαιρετισμό.
Στο πάνελ των ομιλητών θα παρευρίσκονται οι συγγραφείς: Φίλιππος Φιλίππου, Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Γιάννης Ράγκος, Γιάννης Πανούσης, Ανδρέας Αποστολίδης, Παναγιώτης Γιαννουλέας και Δημήτρης Σίμος.
Το πάνελ θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, επίσης, συζήτηση με το κοινό μετά τις ομιλίες, κληρώσεις βιβλίων και ζωντανή μουσική με τον καταξιωμένο μουσικό Παναγιώτη Καραγιώργη.
Τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη γύρω περιοχή, σε χώρους ιστορικής σημασίας (αρχαίας και νεότερης), καθώς και σε σύγχρονα πολιτιστικά μνημεία, από την Κατερίνα Εξαρχουλέα–Γεωργιλέα και τη Μαρία Θεοδωρακέα.
Τη δε Παρασκευή και το Σάββατο οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 19.30, ενώ την Κυριακή στις 19.00 θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος του τραίνου» (1958), σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο του Γιάννη Μαρή.
Η ευγενική παραχώρηση της ταινίας έγινε από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας /Filmhouse, ενώ υπεύθυνος είναι ο Παναγιώτης Δρακουλάκος, έφορος Τμήματος Ψηφιακής & Τεχνολογικής Υποστήριξης.
Υπεύθυνος της Ομάδας Συντονισμού είναι ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, συγγραφέας Αστυνομικών Μυθιστορημάτων, έφορος Τμήματος Λογοτεχνίας ΝΑΡΤΟΥΡΑ και μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.), ο οποίος και πρότεινε την ιδέα για αυτό το αφιέρωμα. Π.Μπ.
***~*  Ο Π. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ -ΤΣΙΠΡΑ:     Ένας άξιος  Ιεράρχης – Ελληνάρας !  Χ.Ο .!  Με όλη τη σημασία της λέξεως …ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ !                                                    https://youtu.be/gYabC6LFsFk .-     { Διαβάζοντας τις σκέψεις του Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου ,μου ήρθε στο μυαλό ο 1ος ψαλμός Μακάριος ανήρ....ος ουκ επορεύθη εν βουλή ασεβών και εν οδω αμαρτωλών ουκ εστη ...Πανευτυχής ο άνθρωπος που δε βάδισε ποτέ με τη θέληση των ασεβών ,μήτε στάθηκε εκεί που συχνάζουν οι αμαρτωλοί...Αυτός ο ψαλμός που αγνοείται ο εμπνευστής του μας δείχνει το Δρόμο της Μακαριότητας αν προσέξετε τα λόγια...(αν προλάβω θα σας τα γράψω)...Γι αυτό τον χρησιμοποίησα για το βίντεο... Έλληνες Ορθόδοξοι Κληρικοί ξεσηκωθείτε!» , Κατά της συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας τάχθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Ο Μητροπολίτης κάνει λόγο για διωγμό που υφίστανται οι ορθόδοξοι από κυβέρνηση άθεων, ενώ αναφέρει πως με τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου η Ορθοδοξία πουλήθηκε. Παράλληλα αναφέρει πως «την ίδια ώρα το Ελληνικό Δημόσιο διορίζει αφειδώς Μουφτήδες για τους Μουσουλμάνους της Θράκης».  Τέλος ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος απευθύνει κάλεσμα στους ορθόδοξους κληρικούς να ξεσηκωθούν και να σηκώσουν τα λάβαρα της αντίστασης. Η ανάρτηση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου στο προσωπικό του ιστολόγιο:  Σήμερα Τρίτη  6η Νοεμβρίου έγινε κοινή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ και του  Εξοχωτάτου Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Τσίπρα. Με ζωηρό ενδιαφέρον αναμέναμε το αποτέλεσμα αυτής της Συσκέψεως. Παρακολουθήσαμε, λοιπόν, τις μακρόσυρτες Ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού καί τα δυό λόγια του Αρχιεπισκόπου μας. Το συμπέρασμα, στο οποίο εμείς καταλήξαμε, είναι ότι οι δύο Θεσμοί «τα βρήκαν μεταξύ τους! Συμφώνησαν!»  Εμείς σήμερα, σχολιάζοντας τό «άνηθον καί τό κύμινον» (Ματθ.23,23) δηλ. κάποιες λεπτομέρειες από αυτά, που ανακοινώθηκαν, θα αφήσουμε « τα βαρύτερα του Νόμου», όπως είναι τό θέμα της αναγραφής ή της διαγραφής του Ονόματος της Αγίας Τριάδος από το Σύνταγμα των Ελλήνων, τό χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας κλπ.,  για τους Συνοδικούς Αδελφούς μας Αρχιερείς.   Η σκέψη, ότι «τα βρήκαν μεταξύ τους! Συμφώνησαν!» Αυτό   ακριβώς  είναι ό,τι μας ανησυχεί!  Μας ανησυχούν, λοιπόν, τα εξής σημεία: 1. Η Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα!  2. Η εκκλησιαστική περιουσία, όση μας έχει απομείνει,  χάνεται κι' αυτή! Το αδηφάγο Ελληνικό Κράτος, με πρόσχημα την από κοινού αξιοποίηση και εκμετάλλευσή της, εντελώς ανέξοδα οικειοποιείται και κατατρώγει το 50%  αυτής. Εκτός αυτού υπάρχει ο κίνδυνος, ώστε η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας  να ευρεθεί και αυτή στα πλοκάμια του λεγομένου Υπερταμείου, όπου σήμερα έχουν ενταχθεί ακόμη και ιεροί Ναοί-Μνημεία!   3. Ο Εφημεριακός Κλήρος «εξωπετάγεται» και ποδοπατείται! Πρόσωπα σαν τον κ. Καρανίκα μπορούν να εισπράττουν κάθε μήνα ένα παχυλό μισθό ως Στελέχη του Πρωθυπουργικού Επιτελείου, αλλά, δυστυχώς, ο Έλληνας παπάς, ο οποίος όχι μόνον εργάζεται εικοσιτέσσερες ώρες το εικοσιτετράωρο, αφού οποιαδήποτε ώρα ο χριστιανός μπορεί να τον καλέσει, ΑΛΛΑ και στους ώμους του κουβαλάει μια ένδοξη ιστορία διακοσίων τόσων χρόνων, μετά την απελευθέρωση του Γένους από την Τουρκική δουλεία, χωρίς να προσμετράμε και την ανεκτίμητη προσφορά του στα τετρακόσια (400) τόσα χρόνια της δουλείας (βλ. κρυφό Σχολείο, Μοναστήρια, όπως η Αγία Λαύρα, το Μέγα Σπήλαιο κλπ.), καθώς, λοιπόν, επαναλαμβάνουμε, ο Έλληνας Ορθόδοξος Παπάς φέρει στους ώμους του μια ανεκτίμητη προσφορά στο Ελληνικό Γένος και Έθνος, ο ΙΕΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΛΗΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ πετάγεται στα σκουπίδια!  Το Ελληνικό Κράτος θα ξεγράψει τον ιερέα από τους καταλόγους των μισθοδοτουμένων από τον Κρατικό Κορβανά!  4. Έτσι όμως, ενώ ο Πρωθυπουργός προεκλογικά υποσχόταν, ότι θα σχίσει τα Μνημόνια, τελικά όλως αυθαίρετα σήμερα ξεσχίζει και ποδοπατάτει τη Συμφωνία με την Διοικούσα Εκκλησία περί μισθοδοσίας του Ελληνικού Εφημεριακού Κλήρου, μια Συμφωνία, που υπεγράφη πολλές δεκαετίες πρίν ως αντάλλαγμα της μεγάλης σε έκταση και αξία εκκλησιαστικής  και μοναστηριακής περιουσίας, την οποία έλαβε από τη Μητέρα Εκκλησία! Βλέπετε τις υπογραφές τους τηρούν οι έντιμοι άνθρωποι! Όταν λέμε «θα ξεσχίσουμε τα Μνημόνια» και αντί να ξεσχίσουμε υπογράφουμε  τα χειρότερα  Μνημόνια, τότε η κατάσταση καθίσταται Τ Ρ Α Γ Ι Κ Η !!!!    5. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος προέβη και σε μια ακόμη απάτη! Είπεν, ότι όσοι Εφημέριοι υπηρετούν σήμερα θα παύσουν να θεωρούνται ως Δημόσιοι Υπάλληλοι! Θα μεταφερθούν σε ένα ειδικό Ταμείο, που θα συσταθεί απο τον εκκλησιαστικό Οργανισμό. Αλλά νέες εφημεριακές θέσεις ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ!  Εδώ, λοιπόν, κρύβεται μια ακόμη απάτη! Καθ' όσον οι θέσεις των σήμερα μισθοδοτουμένων Εφημερίων έχουν μειωθή πολύ-πάρα πολύ, επειδή σήμερα ένας μεγάλος αριθμός από τις θεσμοθετειμένες οργανικές εφημεριακές θέσεις είναι κενές! Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η Κυβέρνηση των «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» απο την στιγμή, που ανέλαβε το καταστρεπτικό της έργο, μας απαγόρευσε να διορίζουμε ένα νέο κληρικό σε μιά Ενορία, της οποίας ο Εφημέριος κοιμήθηκε, δηλ. απέθανε! Μέχρι χθές αυτό ήταν ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ! Με τον τρόπο αυτό σήμερα οι οργανικές θέσεις έχουν κατά πολύ μειωθεί! Έτσι λοιπόν ενώ κάθε χρόνο σε μια ιερά Μητρόπολη  χηρεύουν από πέντε  έως και δέκα εφημεριακές θέσεις (αιτία είτε ο θάνατος είτε η συνταξιοδότηση του Εφημερίου), το  Ελληνικό Δημόσιο, επί των ημερών διακυβερνήσεως της Χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που, ας το επαναλάβουμε, ακούει στο όνομα  «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» δέν μας επιτρέπουν να τις καλύψουμε με νέες χειροτονίες υποψηφίων κληρικών! Περί τά τέλη του έτους κάθε χρόνο  μας χορηγούν πρός πλήρωσιν, μόλις μια οργανική θέση σε κάθε Μητρόπολη!!!! Έτσι, λοιπόν, στη Μητρόπολή μας ενώ κατά τη διάρκεια του έτους έχουν χηρεύσει π.χ. πέντε (5) εφημεριακές θέσεις, για το νέο έτος 2019 θα μπορέσουμε να χειροτονήσουμε και να διορίσουμε μόνο ένα νέο Εφημέριο! Οι υπόλοιπες τέσσερες (4) εφημεριακές θέσεις διαγράφονται από τον Κατάλογο, δηλ. οι χριστιανοί της χηρευσάσης Ενορίας καταδικάζονται σε πνευματικό θάνατο, αφού δεν μπορούν να αποκτήσουν πλέον νέο Εφημέριο! Με τον τρόπο αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, με αργά μεν, πλήν όμως με σταθερά, βήματα, οδηγείται σε διάλυση!  Την ίδια ώρα το Ελληνικό Δημόσιο διορίζει αφειδώς Μουφτήδες για τους Μουσουλμάνους της Θράκης κλπ., και ανεγείρει Τεμένη με χρήματα των Ελλήνων Ορθοδόξων φορολογουμένων!  6. Σε πρακτική εφαρμογή τα παράπανω έχουν ως εξής:  Στην Ιερά Μητρόπολή μας έχουμε ΕΚΑΤΟΝ ΕΞΗΝΤΑ (160) ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Απ΄αυτές Εφημέριο διαθέτουν μόνον ΕΚΑΤΟΝ ΔΕΚΑ ΤΡΕΙΣ (113) ΘΕΣΕΙΣ, δηλ. σήμερα έχουμε μόνον 113 εν ενεργεία Εφημερίους! Την ίδια ώρα ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΠΤΑ (47) Ενορίες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΦΗΜΕΡΙΟ! Τούτο συμβαίνει, όχι γιατί δεν έχουμε υποψηφίους πρός χειροτονίαν, αλλ' επειδή δεν μπορούν να μισθοδοτηθούν από το Κράτος! Για τον κ. Πρωθυπουργό, λοιπόν, οι 47 αυτές κενές οργανικές εφημεριακές θέσεις ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ!  7. Συμπερασματικά, νομίζουμε, ότι ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά εμπαίζει την Εκκλησία! Με ζωηρό, λοιπόν, ενδιαφέρον θα περιμένουμε την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου. Την άποψη του Αρχιεπισκόπου μας ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ, επειδή τα ΜΜΕ έκοψαν τον Μακαριώτατο, την ώρα που άρχισε να ομιλεί! ΖΗΤΩ Η ......ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ!  Υπηρετούν το απολυταρχικό καθεστώς!   8. Επομένως ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, «χωρίς κάν μια στάλα τσίπα» όλως αυθαιρέτως παραβιάζει, καταπατεί και καταργεί τις υφιστάμενες Συμφωνίες μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, όσον αφορά τη μισθοδοσία του ιερού Κλήρου και άρα τις υποσχέσεις της Πολιτείας προς την Εκκλησία για την προστασία και την μισθοδοσία του ιερού Εφημεριακού Κλήρου. Ποιός μας εγγυάται, ότι αύριο, κάποιο άλλο Κυβερνητικό Σχήμα δεν θα αρνηθή την χρηματοδότηση αυτού του ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ της Εκκλησίας, περί του οποίου ωμίλησε ο κ. Τσίπρας  : Μακαριώτατε, Αδελφοί Συνοδικοί και λοιποί Αδελφοί Άρχιερείς, Αγαπητοί μου Εφημέριοι, Αγαπητοί μου Διάκονοι ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ! Η Εκκλησία μας ευρίσκεται ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ! Και συνεπώς  ΟΛΟΙ  ΕΜΕΙΣ σήμερα είμεθα ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΑΘΕΩΝ, οι οποίοι μας κυβερνούν! 9. Σαν επίλογο θα σημειώσουμε τα εξής: Ο Πρωθυπουργός μέχρι σήμερα έδειξε την απαράσκειά του πρός τόν Ορθόδοξο ιερό Εφημεριακό Κλήρο με δύο τρόπους: α) ΑΡΝΗΘΗΚΕ να δεχθή την ευλογία της Εκκλησίας, αφού δεν έκαμε εκκλησιαστικό Γάμο! β)  ΑΡΝΗΘΗΚΕ επίσης να δεχθή την ευλογία της Εκκλησίας, αφού δεν βάπτισε τα παιδιά του! Και τώρα τι κάνει: Δείχνει όλη την μοχθηρία της ψυχής του προς τον ηρωϊκό εφημεριακό ιερό Κλήρο της Ελλάδος, ο οποίος ιερός Κλήρος ήταν και παραμένει όρθιος στις επάλξεις, φυλάσσοντας Θερμοπύλες!  Ο Παπαφλέσσας, ο Αμβρόσιος Φραντζής και τόσοι άλλοι του 1821, ο Παπα-Σκρέκας του χθές (Μ. Παρασκευή 11 Απριλίου 1947 στη Μεγάρχη Θεσσαλίας, θύμα του ΕΛΑΣ) και τόσοι άλλοι Ήρωες και Μάρτυρες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά τη διάρκεια του Συμμοριτοπολέμου, συγγνώμην του ....Εμφύλιου ήθελα να γράψω,  και οι υπέρμαχοι της Αρετής, της Αγιότητος και της Ελευθερίας σήμερα ρίχνονται στο Καιάδα! Αίσχος, Κύριε Πρωθυπουργέ! Ελληνες Ορθόδοξοι Κληρικοί ξεσηκωθήτε! Πάρτε τα Λάβαρα της αντιστάσεως στα χέρια σας!  ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ  Αίγιον, 06 Νοεμβρίου 2018, Ώρα 23.00΄} .-
 
 ~**Κωσταντίνος Ι. Κατσιφάς: Ποιος ήταν ο 35χρονος Έλληνας που σκότωσαν οι αλβανικές Αρχές : https://youtu.be/0G3yP_3yXMg .-
Αποστολή Βουλιαράτες: «Είμαστε μόνοι» - Κραυγή αγωνίας των ομογενών : https://youtu.be/dCeH0g3YeKo  
 Κατσίφας: Τι λέει μάρτυρας για τις τελευταίες του στιγμές : 
Μαζί Σου | Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Κ. Κατσίφα | 30/10/2018 : https://youtu.be/0nXNJDyP41U .- 
Θρήνος στην υποδοχή της σορού του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο σπίτι του : 
Ύστατο χαίρε στον Κων/νο Κατσίφα: λύγισαν και οι πιο δυνατοί. : https://youtu.be/fPwz8XQOvfo .-
Κωνσταντίνος Κατσίφας: με το αίμα μου να γράψετε “Ελλάδα, σ΄ αγαπώ” : https://youtu.be/fz9jdwF10cU  .-
Το ξέσπασμα του πατέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο μνήμα του γιου του : https://youtu.be/eROCTJPjAe8 .- 
Η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην Τατιάνα Στεφανίδου : https://youtu.be/jaTdP4TmZbI .- 
 Προκλητικός ο Έντι Ράμα και μετά την κηδεία του Κατσίφα :  https://youtu.be/RXJU1po3AwY .- 
Θρήνος και οργή στην κηδεία και το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα : https://youtu.be/uwQkHpuC1OM .-
Μοιρολόι του Σιάτρα για τον Κατσίφα ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!!!! : 
https://youtu.be/YKhXeg4WXZs .-                                     
 Κωνταντίνος Ιωάννη  Κατσίφας: Καζάνι που βράζει η κατάσταση στους Βουλιαράτες! :    https://youtu.be/giyaXvH3Prg .- 
 Μπαράζ αλβανικών προκλήσεων για τον θάνατο του Κ. Κατσίφα :  https://youtu.be/hH06wFePgLA .- 
Ο Κ. Βελόπουλος στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα με τον Γ. Παπαδάκη 31/10/18 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ :   https://youtu.be/-vOIpli88ok  -                                                                                                                                       
~ ** ΤΑ  ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟ :
~** Αθάνατος ο ήρωας Κωνσταντίνος Κατσίφας Τετάρτη 07-11-2018 από ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ Β. Ηπείρου : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214172313275284/ .-
~** Ο Ήρωας    Κ. Κατσίφας μετά από 11 ημέρες στο χωριό του :
~** Στους Βουλιαράτες η σωρός του ΗΡΩΑ Κ. Κατσίφα 07-11-2018 μετά από δολοφονία του 28-11-2018 : https://youtu.be/WhOtDMoRJEM .-
~** Μεταφορά φέρετρου με Κ. Κατσίφα στο σπίτι     Βουλιαράτες 07-11-2018 : https://youtu.be/WhOtDMoRJEM  .-
~ Από νεκρώσιμη πομπή στο χωριό Βουλιαράτες της Β. Ηπείρου Πέμπτη 08-11-2-18  :  https://www.facebook.com/himara1/videos/210591329706484/  .-
~Το μοιρολόι για ήρωα Κ. Κατσίφα :
BOYLIARATES Β. ΗΠΕΙΡΟΥ από κηδεία Ήρωα Κ. ΚΑΤΣΙΦΑ 08-11-2018:   https://youtu.be/dE7cYuiM6OI .- 
 ~Από κηδεία Κ. ΚΑΤΣΙΦΑ στη Β. Ήπειρο Βουλιαράτες   :
~ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ εξόδιος Κ. Κατσίφα στο εκκλησάκι Άγιος Αθανάσιος στη Β. Ήπειρο   : https://youtu.be/-OYIMyY1wec .- 
~ Τόπος δολοφονίας Κ. Κατσίφα  στους Βουλιαράτες Β. Ηπείρου : https://www.facebook.com/nikos.nikolizas/videos/10216073891213661/ .- 
~ Βόρεια Ήπειρος Βουλιαράτες  08-11-2018  : 
~ Βουλευτής Ν.Δ. στους Βουλιαράτες στην  κηδεία Κ. Κατσίφα 08-11-2018  : https://youtu.be/qBAPbUwXx_w  .- 
~Στην Κακαβιά για τους Βουλιαράτες 08-11-2018   :  
~**  Δημοσιογράφος του ΣΥΡΙΖΑ : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214180409157676/  .-
~**  Τσίπρας – Ιερώνυμος : 
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214180355156326/ 
~** : Βουλιαράτες 09-11-2018 ξέσπασε ο πατέρας και η χαροκαμένη μάνα στο τρισάγιο  :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214183395752339/ .-
~**  Απάντηση Ράμμα μετά 11 μέρες και μετά κηδεία του Ήρωα : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214180091069724/ .- 
~** Βουλιαράτες μετά την κηδεία του Κ. Κατσίφα 09-11-2018   :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214183524355554/ .-  
~**  Η επόμενη μέρα μετά την κηδεία του Κ. Κατσίφα η δικηγόρος κ. Μ. Μπολάνου 09-11-2018 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214183860283952/  .- 
~**  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στη Βόρειο Ήπειρο για την ΚΗΔΕΙΑ του ΗΡΩΑ Κ. Κατσίφα 8/11/18 (7) :   https://youtu.be/B7lGC4a5JqE .-                                                                                                                                     ~**  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στη Βόρειο Ήπειρο για την ΚΗΔΕΙΑ του ΗΡΩΑ Κ. Κατσίφα 8/11/18 (8) :  https://youtu.be/6xSCOYUhLYI  .-                                                                                                                                     

*** Αθλητική ενημέρωση :
*** Σήμερα Παρασκευή 09-11-2018 στην Euroleague στο μπάσκετ :
ΚΙΜΚΙ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  80-87 , (38-38).-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-19 , 15-19 , 21-19 ,  21-20 .- ^
ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ   60-72 , (33-33).-^
Τα  δεκάλεπτα : 15-18 , 18-15  , 15-24 , 12-15  .-^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  93-80 , (41-48) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-23 , 20-25 , 26-14 , 28-18.-^
Η διαιτητική τριάδα αποτελείται από τους Πέρεθ, Πατέρνικο, Ζαμοΐσκι.
Η δωδεκάδα του Παναθηναϊκού: Τόμας, Λάνγκφορντ, Παπαγιάννης, Λάσμε, Παπαπέτρου, Παππάς, Γκιστ, Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι, Καλάθης, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου.
Η δωδεκάδα του Ολυμπιακού: Γουίλιαμς-Γκος, Τολιόπουλος, Τουπάν, Σπανούλης, Τίμα, Μιλουτίνοφ, Βεζένκοβ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Μπόγρης, ΛεΝτέι.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  72-74 ,(33-33).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-18 , 13-15 ,  22-15 , 17-26  ,.-^

~** ΧΘΕΣ Πέμπτη 08-11-2018 :
ΜΠΑΓΕΡΝ - ΝΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ   116-70  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-17 , 33-18 , 33-15 , 29-20 .- ^
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΡΕΑΛ Μαδρίτης  66-87 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 15-18 , 8-23 , 21-25 , 22-21 .- ^
ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  85-90 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-16 , 20-24 , 25-23 , 19-27 .- ^
ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑΝ - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   90-94 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 25-24 , 27-26 , 21-20 , 17-24 . -^

***    Αποτελέσματα Ελληνικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ Euroleague : 
Α/ .-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΌΣ : 
1η αγωνιστική Πέμπτη 11-10-2-18 : Παναθηναϊκός - Μακαμπί Τ.Α.  89-84 .-
2η  αγωνιστική  Πέμπτη 16-10-2018 : Μπάγερν Μονάχου -Παναθηναϊκός  80-79 .-
3η αγωνιστική Πέμπτη 18-10-2018 : Παναθηναϊκός - Γκράν Κανάρια 102-87 .-
4η αγωνιστική : Παρασκευή 26-10-2018: Παναθηναϊκός - Ζαγκλίρις Κάουνα κ.α. 76-76 ,παράτ.: 83-87 .-^ 
5η  αγωνιστική : Παρασκευή 02-11-2018ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  67-72 .-^ 
6η αγωνιστική :Παρασκευή 09-11-2018 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  93-80 .-^ 

Β/.- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς :
1η αγωνιστική Παρασκευή 12/10/2018: Χίμκι - Ολυμπιακός  66-87 .- 
2η  αγωνιστική Παρασκευή 17-10-2018 : Μπασκόνια -Ολυμπιακός  80-85 .- 
3η αγωνιστική Παρασκευή 19-10-2018:  Ολυμπιακός - Αρμάνι Μιλάνο  75-99 .-
4η  αγωνιστική: Πέμπτη 25-10-2018: Ολυμπιακός - Μακαμπί Τ.Α.   88-80 .- ^ 
5η αγωνιστική : Πέμπτη 01-11-2018:  ΤΣΣΚΑ Μόσχας -Ολυμπιακός Π.    69-65 .-^  
6η  αγωνιστική :Παρασκευή 09-11-2018: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  93-80 .-^


***  Ποδόσφαιρο  για την 4η αγωνιστική του Europa League.σήμερα 08-11-2018
 Αναλυτικά τα Τελικά αποτελέσματα : 
Ακισασπόρ- Σεβίλλη 2-3 .-^
Απόλλων Λεμεσού-Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-3 .-^
Γκενκ-Μπεσίκτας 1-1 .-^
Kρασνοντάρ-Σταντάρ Λιέγης 2-1 .-^
Λάτσιο-Μαρσέιγ 2-1 .-^
Μάλμε-Σάρπσμποργκ 1-1 .-^
Βίντι- ΠΑΟΚ 1-0 .-^
Μπάτε- Τσέλσι 0-1 .-^
Ντιναμό Κιέβου-Ρεν 3-1 .-^
Ραπίντ Βιέννης-Βιγιαρεάλ 0-0 .-^
Σπαρτάκ Μόσχας-Ρέιντζερς 4-3 .-^ 

~**  Αναλυτικά οι αγώνες με τα τελικά αποτελέσματα :
 Βόρσκλα Πολτάβα-Καραμπάγκ 0-1 .-^
Λουντογκόρετς-ΑΕΚ Λάρνακας 0-0 .-^
Μπάγερ Λεβερκούζεν- Ζυρίχη 0-0 .-^
Μπέτις- Μίλαν 1-0 .-^
Ολυμπιακός-Ντουντελάνζ 4-0 .-^
Ρόζενμποργκ-Σάλτσμπουργκ 0-4 .-^
Σέλτικ-Λειψία 1-0 .-^
***   Για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. : 
Αναλυτικά τα τελικά αποτελέσματα    :
Γιουβέντους-Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ 1-2 .-^ 
Λιόν- Χόφενχαϊμ 2-2  .-^ 
Μάντσεστερ Σίτι-Σαχτάρ 6-0 .-^
Μπάγερν Μονάχου-ΑΕΚ 2-0 .-^
Μπενφίκα-Άγιαξ 1-1 .-^

Πλζεν-Ρεάλ Μαδρίτης 0-5 .-^
ΤΣΣΚΑ Μόσχας- Ρόμα 1-2 .- 
Βαλένθια- Γιουνγκ Μπόις 3-1 .- 

Ερυθρός Αστέρας- Λίβερπουλ 2-0 .-^ 
Μονακό- Μπριζ 0-4 .-^
Ατλέτικο Μαδρίτης- Ντόρτμουντ 2-0 .-^
Νάπολι- Παρί Σεν Ζερμέν 1-1  .-^
Πόρτο- Λοκομοτίβ Μόσχας 4-1  .-^
Σάλκε- Γαλατασαράι 2-0  .-^
Τότεναμ- Αϊντχόφεν 2-1 .-^
Ίντερ- Μπαρτσελόνα 1-1  .-^ 

***
~ ~***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2018 
~**  ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά  Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news-01-2018.html  .-
~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02 Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  από το  Α   έως  και το -Ω  ...... Παρασκευή  02 Νοεμβρίου 2018  : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
~** ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02  Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από ΑΡΦΑΡΑ .  Σάββατο  03 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  τα  Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS -2- Η Εφημερίδα μας  τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .- 
  ~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα 05  Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .- 
~**   ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  από το Αρφαρά  Τρίτη  06  Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news-06-2018.html .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Τετάρτη 07  Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-                                                     ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα μας από Αρφαρά .  Πέμπτη  08 Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της Ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html   .-                 ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά , Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-09-2018.html  .-
~**                                     
      
 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ    ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗhttps://twitter.com/stamos01  .-                       1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    Σταματης Σκουλικας   1.486.545 προβολές, Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.- 
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947 http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 909.125 προβολές, Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos, http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. –    1.234.765 προβολές , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .- https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 

*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .-  Αναρτήθηκε από Stamatios Skoulikas 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου